igifly je napisao/la:
Pa ne baš što čvršči...može ti slomiti kičmu dok okvir ostane celi.....funkcija okvira je i to, da kod udara u tlo AMORTIZIRA snagu udarca time što se savija. Toliko manje snage/energije dobije pilot koliko bolje se okvir savija i preuzme na sebe......isto kao kod kola! Najbolji trenutno je ipak INOX pošto nije baš mekan/dosta je čvrst a možeš ga ispravljati i popravljati i sam ili neki metalni radnik....dok Alu je dosta mekan/ali ne previše i teško ga je popravljati...trebaš majstora za te stvari a njih nije baš puno(varenje Alu...)....I još nešto..da se dostigne ista čvrstoča kod Alu cijevi napram Inox cijevi,trebaju (Alu) biti veče u promjeru i debeljini,tako da se veča se zračni otpor.....Titan je ipak najbolji ali popravka bez tehnologije skoro nemoguča-na žalost!
LP Igor
Igore nemoj izvlačiti iz konteksta, napisao sam " što čvršči" a ne da je od lijevanog celika ili punog titana....
Sad ti meni reci da li je bolje da je okvir od plastične cijevi (koja ce po tebi upiti udarac i amortizirati pilota ?????) ili da je što cvrsci recimo od aluminija, cak duraluminija (puno cvrsci od obicnog aluminija), rosfraja, pa cak spominješ i titan (jedan od najčvršćih materijala koji se koriste)... mora ti biti jasno da ce svaki od tih materijala upiti energiju najprije na sebe te se deformirati a zatim ce doci do pucanja cijevi i kostiju...
- pucanje kičme (za sada - dok se koriste naprijed navedeni materijali za izradu) ne ovisi samo od cvrstoce okvira nego i od same konstrukcije najviše te načina na koji je apsorbiran udarac u tijelo pilota, ovisi puno i o sjedalici.... a i ne vjerujem da je moguce da kavez ostane citav nakon takve ozljede, osim pada na bok ili na neki stup ili kamen - istina to bi bilo moguce da je okvir napravljen od titana, kevlera i inih materijala koji se ustvari rijetko koriste za proizvodnju paramotora najvise zbog same cijene izrade....
najprije kazes da nije dobro da je materijal sto cvrsci, a par redova poslije kazes citiram....
Kod:
Najbolji trenutno je ipak INOX pošto nije baš mekan/dosta je čvrst
pozzz