bojan77 je napisao/la:
BOX iskreno ne kužim tu tvoju filozofilu kaj je to kao neki sarkazam ili ?
Naravno da je sarkazam, ali i istina.
No, palim se ko šibica na ovakve postove iako sam si obećao da ću to maksimalno ignorirati.
Naravno da postoje neke neopravdano visoke cijene nekih proizvoda, ali ako dublje to analiziraš dolaziš do zaključka da uvijek tržište samo regulira cijene. Ako je potražnja velika i cijena će biti velika, a ako netko neopravdano diže cijene - neće dugo biti prisutan na tržištu.
Osjetljiv sam samo na dio priče, a taj je da se traži "solidarnost i pomoć nekome tko hoće letjeti", ali se ne navodi na čiju štetu bi to trebalo biti. Jedini koji zaista može pomoći jest proizvođač, ali on želi nešto zauzvrat. Ipak, nitko se kod nas ne želi obvezati da će biti dio nekog racing teama ili ponuditi bilo što od sebe na osnovu čega bi dobio mastan popust. Jednostavno, poziva se na to da bi se netko trebao odreći svoje zarade samo zato da se pomogne nekome tko baš jako želi biti u tom sportu. Osobno ne poznajem takve slučajeve.
Nadalje, pošto sam u poslu već 18 godina i volim kad god se netko novi uključi u PG, pristao sam od sebe dati maksimum kako bi piloti imali što jeftiniju opremu, ali interesantno je što nitko nije solidaran samnom kad moram prodati potpuno novo krilo s lagera u pola cijene i popuštiti lovu jer je izašao novi model.
Na kraju, vrtimo se u začaranom krugu: nitko ne bi dao više od 1800€ za novo krilo, smatra da je PDV porez za budale i traži punu podršku, ali i mogućnost da proba poneko demo krilo. Svaki njegov interes oko formiranja cijene tu prestaje jer nema ideju kako sa ovim cijenama imati lager demo opreme.
Iako se svi slažu da je ovo čime se bavimo visoko tehnički zrakoplovni sport i da je relativno skup, da zahtijeva relativno dugo školovanje i pribavljanje odgovarajućih dozvola, no sustav PPG-a bi radio sam jer misli da može zašvasati par cijevi i s time letjeti. Samo naprijed!
Za ilustraciju, mislio sam da je 250-300€ puno za check i zamjenu svih špagica, pa kad sam to sam išao raditi na pola posla sam htio dati nekome duplo više samo da to završi umjesto mene.
Dakle, s jedne strane postoje potpuno laičke konstrukcije oko toga što je realna cijena, a s druge strane, slažem se, postoje ljudi koji bi te istresli iz gaća da zarade maksimum. Ipak, takvi ne opstaju dugo. Dapače, u našem malom svijetu sve se zna, pa prevariti nekoga možeš samo jednom.
Te stvari treba razlikovati i to je inteligentno.
Sve ovo pišem jer me smeta ipak nešto malo osobnije.
Ja bih volio biti zastupnik koji, osim prodaje krila, nudi kompletnu podršku, a ta se sastoji iz sljedećeg: potpuno legalan uvoz, servis na špagicama unutar 24 sata, zamjenski dijelovi, demo krila za sve težine i klase krila, natjecateljski tim sa sponzoriranom opremom, najmanje jedan testival godišnje, plaćanje prilikom preuzimanja itd, itd. NO - ne mogu i zato sam tužan.