kameni je napisao/la:
Koliko sam upoznat, neki dileri ne smiju objavljivati cijene jer im to zabranjuje Centrala. Izgovor je da ne bi se Zapadnjaci kačili na njih jer su kod njih za trećinu skuplja krila.
U to se ne bih miješao. Svima je zabranjen damping, ali se to uglavnom odnosi na zemlje sa više dilera jedne firme i one zemlje gdje je standard bitno drugačiji. Osim toga, kao da oni nemaju pametnija posla, pa surfaju po svim forumima u svim zemljama i čekiraju cjenike. Svi mogu objaviti cjenike, ali ne žele. Zaključak bi bio da ne smiješ objaviti preniske cijene, ali zato nije grijeh ako krila prodaješ po tim cijenama. Svašta!
Citat:
Isto imam dojam gledajući ovaj cjenik, situacija se bitno zaoštrila.

Česi su podigli cijene a Švabe popustili.
Vara li me taj dojam?
Da, vara te taj dojam. Česi su i dalje jeftiniji, a Švabe nisu ništa popustili, dapače, podigli su cijene. Bolje da neznaš kako je došlo do ove kalkulacije. Posebni uvjeti za ovu banana ekonomiju plus neki demo rabati koje sam prepustio pilotima itd....
Treba imati na umu da se kod nas ne prodaje puno novih krila i ovakav cjenik će se promijeniti, nažalost na gore, čim ispucam bonus za tu malu količinu koju sam dobio.
Prema tome, s obzirom na gamu krila i broj komada koji je očekivano prodati, cijene će doći na "realno" već tijekom ljeta (osim ako opet nešto ne iskemijam).