Citat:
što se tiče ovog visokog šlepa u mirkovcu, meni to u glavi baca na one američke varijante "najveće klupko špage na svijetu" ili "najveći najmanji grad"...isto tako mi nikad nije bilo jasno zašto žare, ako se ne varam, stalno naglašava da drži visinski rekord u šlepu, za pay-out ako postoji beskonačno dugačka cesta i beskonačno dugačka špaga pa i šlep će biti beskonačno visok. također, pilot je korisnik šlepa i kao takav samo može šlep učiniti manje učinkovitim, operator i oprema su oni koji odrađuju. tu spominjem opremu, jer za visoke šlepove je namjenjeno stacionarno vitlo kojim se radi "step-tow", naravno sa aspekta sigurnosti, ali i efikasnosti. ovdje se opet može otvoriti rasprava, i da jasno da se može raditi i inačica step towa pay-outom, ali to je opet još jedna rasprav. ko voli nek izvoli.
Dario prijatelju, neznam da li znaš koliko ja osobno cijenim iskusne pilote, pametne i sposobne ljude poput tebe,

ali u nekim si stvarima malko promašio...
oko ovoga se slažem apslolutno s tobom da ovako visoke šlepe nisu uopće potrebne, pogotovo ne u paraglidingu i u termičnom danu, ali zašto smo odlučili napraviti ovakvu šlepu, pa vjerojatno iz istog razloga zbog kojeg pas liže svoja jaja... moro je već odgovorio na ideju o potencijalu za dobre prelete sa velikom visinom otkačivanja, ali u dobrom danu je i 300 m sasvim dosta ako pokupiš prvi stup.
Citat:
pa da li ste uopće pogledali prognozu što će puhati u slojevima po visini, ako već pokušavate skinuti visinu
meni bi bilo logičnije voziti na istok, i iskoristiti dužu liniju za šlep u vjetar
zašto ste bili toliko neodlučni?
naravno da smo pogledali prognozu, ali nije se jednom ispostavilo da prognoza nije bila potpuno točna, po prognozi nije bilo ni kiše, ali na startu (zapadnom kraju ceste kod seoceta Jasenovac) puhao je čisti sjever, oko 2-3 m/s i to konstantno, pa smo se odlučili premjestiti i odraditi start na sjever... takva je jednostavno bila procjena, znaš i sam da na našoj livadi često na jednom kraju piste puše jedan, na drugom neki potpuno drugi vjetar, koji nerijetko nemaju veze sa prognozom vremena...
tako smo odlučili jer nismo mogli ni procijeniti kakva je gore situacija, vjeruj da bi u toj situaciji i ti istu odluku donio, nema govora da smo startom na sjever napravili krivu odluku.
Citat:
kova.eto je napisao/la:
svako malo kišica pogoršava situacij
to je, ono, da bi bilo zanimljivije?

kova.eto je napisao/la:
nakon dva aborta, zbog slabog vjetra
???
da da...to ti je ono, da se čitatelj bolje koncentrira, da se primakne monitoru i sjedne na rub stolice
Citat:
kova.eto je napisao/la:
nakon dva aborta, zbog slabog vjetra
???
kova.eto je napisao/la:
Start je na nekih 78 m ASL, i u prvoj etapi postižemo nekih 416 m na dužini piste od nekih 2 km
visina šlepa ovisi o uvjetima, operatoru i pilotu. ako ste se već odlučili za prvi potez na sjever jer je tako puhalo, onda je visina šlepa 338 m iznad terena na dužini od 2 km stvarno malo
dva aborta, šta tu nije jasno, prvi put se klinka otkačila dok sam dizao krilo, nismo ni poletili, a drugi puta, nisam mogao leđno dignuti krilo jer je vjetar bio preslab...
a 338 m, 338, šta sad, nije me htio silovat, lagano, opušteno, bez naprezanja...
Citat:
kova.eto je napisao/la:
pri zaokretu padamo na nekih 280 m
pretpostavimo da je propadanje oko 1,5 m/s, to je nešto više od minute leta
tako je, morao sam se pustiti duboko u polje, kako bi za sobom odvukao dosta dug komad špage, kako ga nebi zakačili za nekoliko stupića uz cestu, nismo htjeli vaditi tih par prometnih znakova... fizika i matematika, čista petica
Citat:
kova.eto je napisao/la:
u drugoj etapi po visini vjetar sve više udara sa istoka
pa istok ste i došli loviti
jesmo, da, ali je i smjer šlepe od I prema Z, dakle vjetar u potpunosti leđni... sad ćeš i platit pivo jer nisi dobro čitao šta sam prije napisao
Citat:
kova.eto je napisao/la:
ali se unatoč leđnom vjetru dižemo na nekih 580 m po pisti dužine oko 2,8 km
300 m na 2,8 km. hm. ne mogu se oteti dojmu da bi stvar išla puno bolje da ste se šlepali prema istoku

opet, na zemlji, čisti sjever, a na drugoj strani (kod Sokolovca) sjever, sa laaaaganom tendencijom na SI...
Citat:
kova.eto je napisao/la:
okrećem se nazad na istok pri čemu opet padamo na nekih 440 m
opet više od minute za zaokret
slušao sam upute sa zemlje, kasnije smo konstatirali da smo mogli taj zaokret puno prije napraviti....vidjet ćeš snimak...
Citat:
kova.eto je napisao/la:
jedva sam držao krilo na miru tako da nisam imao vremena gledati instrumente, ali prema See you-u brzina prema zemlji u šlepi prema Istoku je bila oko 18 km/h
kova.eto je napisao/la:
dobio sam dva nevjerojatna udara gdje krilo nisam vidio iznad sebe, ali nije bio frontalac, drugi šus još jači ali sam ga nekako i očekivao nakon prvog...
ili su uvjeti nisu bili za letenje uopće ili uvjeti nisu bili za tebe
e sad, ovaj komentar je u najmanju ruku zločest...
nisi bio na licu mjesta, jer su na zemlji uvjeti bili takvi da možeš školarca podići na vitlo, bilo je jaako rano, nešto prije 7 ujutro i na trenutke gotovo bez vjetra, a što se tiče uvjeta koji jesu ili nisu za mene mogu samo reći da imam oko 300 šlepa, u doslovno svakakvim uvjetima, tako da ni ovo nije bila iznimka, imao sam i puno gorih šlepa od ove, u proljeće u podne, kada termika kida na sve strane, ali o njima nisam nikada pisao izvješće... ova šlepa je bila specifična po jačini vjetra i po visini, gdje sama špaga dodatno otežava stvar i čini svoje na tako velikoj visini po jakom vjetru.
na stranu moji rezultati (ili bolje silne curione), preleti itd.
Citat:
kova.eto je napisao/la:
moro viče otkači, a ja ne mogu jer ja špaga prejako nategnuta
vječita priča sa otkačivačima koji nisu napravljeni prema padobranskom sistemu 3-ring, a da ne spominjem neke glupe slabe članove, jel'?
oko klinke slažem se 100 %, a rasprava o slabom članu je priča za sebe... u pravu si, nemam šta dodati.
Citat:
kova.eto je napisao/la:
ali ipak nekako uspijem otkačiti pri čemu mi špagica otkačivača podere rukavicu i pristojno rasječe mali prst ispod nje...ali to sam primijetio tek nakon slijetanja
što govori o tvojoj smirenosti tijekom ovakvog leta...
ovo nema baš nikakve veze sa ničim i uopće nije bitno za let, bilo je hladno, ruke nisam ni usjetio... nije da mi je prst otpao... više mi se spalio jer je špagica otkačivača tanka, a na snimci možeš procijeniti jesam li bio smiren ili ne...
Citat:
kova.eto je napisao/la:
imao sam osjećaj da idem unazad, iako je GPS pokazivao nekih 15 km/h moguće je da je to bilo i 15 km/h unazad.
ispravi me ako griješim, ali dobro je znati da li ideš naprijed ili natrag, pogotovo kada zbrojiš 15 i 15 pa razlika brzine ispadne 30 km/h?!
griješiš! ako si na 900 m visine i GPS ti pokazuje 15 km/h, jednostavno je nemoguće reći jeli unazad ili naprijed jer do sada nikada nisam išao tom brzinom unazad pa sam tih par trenutaka bio u dilemi.... nije da sam 10 minuta stajao okrenut na istok bez da sam skontao da idem nazad! tog trena nisam mogao znati da je brzina vjetra na toj visini veća od 10 m/s, makar to bila razlika od 30 km/h u odnosu na zemlju. tih 15 km/h je bilo par sekundi nakon otkačivanja i smirivanja krila, a vrlo brzo nakon toga sam shvatio da je bilo unazad, ovo je samo nespretnost u stilu izražavanja. ne treba biti previše pametan da shvatiš da je vjetar malo jači, samo sam rekao da sam ostao nekoliko sekundi okrenut u vjetar da utvrdim da li probijam ili ne (čuje se na video jasno taj trenutak gdje pričam preko stanice), a svaka sumnja u to da li sam išao unazad ili naprijed je nestala kada sam se okrenuo na zapad i vidio da GPS pokazuje ground speed na trenutke i preko 60 km/h, a kada sam analizirao i track u trenucima je bilo i preko 80 km/h, što ima smisla jer je maksimalna brzina mog krila oko 36 - 38 km/h + brzina vjetra oko 12-13 m/s (cca 45 km/h) daje tih na trenutke maksimalnih 82 km/h...
Citat:
po tracku se vidi da je stvar išla u rikverc još u šlepu, a i po tracku ta sjeverna komponenta je nekako sumnjiva jer nakon otkačivanja kova leti u smjeru zapad sjeverozapad.
moram priznati da me zanima snimka

dečki, nemoj te se ljutiti, nije bila namjera omalovažavati vaš trud, znate da sam vam bio i jesam na raspolagananju, ali mislim da su ovakve stvari bespotrebno čačkanje mečke
ako je neko sve ovo pšročitao, ima pivo

pozdrav
šlepa je išla unazad samo nekoliko sekundi prije otkačivanja i to kada više nije bilo špage na bubnju...gdje je auto stajao u leru i lagano išao prema nazad da rastereti silu na krilo.
što se tiče sjeverne komponente, nema greške, siguran sam da je sjever prema banovom brdu, a i mahovina mi se počela hvatati na lijevom ramenu dok sam išao u rikverc, tako da sam siguran...
šalu na stranu, po visini je bio čisti istok, dolje je vrtilo u vrijeme startanja a prvi dio šlepe je bio po gotovo čistom sjeveru...
A svo ostalo, koja je korist ovog svega, da li je potrebno ili ne...dijelimo potpuno isto mišljenje, zašto smo to probali, zato što smo znatiželjni, zašto čovjek želi napraviti auto koji ide 500 km/h, zašto se se Hajduk već nekoliko sezona trudi biti bolji od Dinama, iako nikoga ne zanima HNL, zašto netko pokušava pokarati 1000 žena u životu... itd...ima sto razloga, a svaka budala ima svoje veselje...
naravno da smo sada pametniji, da ćemo iduću visoku šlepu napraviti na ljeto, isto rano ujutro, sa puuuno slabijim vjetrom, jer ova šlepa na samom kraju nije bila ugodna i po ovakvim uvjetima ju nebih ponavljao... ali u mirnim, zašto ne... ako želiš možemo tebe pošlepat drugi put...
duguješ pivo jedno 100 ljudi...
Citat:
Kova, gledam malo ovaj let na IGCReplay-u, i vidim da je zadnje dizanje na 1000 pokriveno svakakvim "šumom"... reci, gdje držiš stanicu i je li bila blizu gps-a dok ste klafrali?
Romane, stanicu sam držao na kaišu na ramenu, vidi se na snimci...neznam zašto su se dogodile smetnje...možda je nešto do postavki u GPS-u u broju točaka koje kuca pri velikim promjenama...nemam pojma...
evo snimke (ful verziju od oko 25 minuta šaljemo na zahtjev:)