»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: ned 03 svi, 2026 10:29.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 32 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Pokušaj postavljanja rekorda u visini šlepe - Mirkovac
PostPostano: pet 29 tra, 2011 15:42 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 26 lis, 2009 20:21
Dao Palac gore: : 86 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 124 / Palac dolje: : 0
28.4. prema dogovoru od večeri prije i pogodnoj prognozi, odlučili smo pokušati napraviti šlepu preko milje metara.
kako već danima dere malo jači istok, a u rano jutro oko 4-5 m/s kontali smo se ranije ustati i probati oderati rekord.

Nalazimo se na OMV-u u 5:30 Čule, Moro i ja, brzinska kavica i krećemo.
na Mirkovac stižemo oko 6 sati, a vjetar više sjever nego istok, neka 2-3 m/s, vozamo se sa jedne cesta na drugu, a i svako malo kišica pogoršava situaciju. ipak se vraćamo na startno mjesto i odlučujemo poletiti sa ceste prema sjeveru, vjetar laganih 2 m sa SI. odlučujemo pokušati stepenastu šlepu iz 3 dijela.
nakon dva aborta, zbog slabog vjetra, prednji start i krećemo gore, Čule vozi, moro za vitlom, a ja pokusni kunić.

Start je na nekih 78 m ASL, i u prvoj etapi postižemo nekih 416 m na dužini piste od nekih 2 km, zadajem se u polje prema istoku kako bismo se lakše prebacili na cestu smjera istok-zapad. pri zaokretu padamo na nekih 280 m i nakon usmjeravanja na zapad, krećemo dalje. u drugoj etapi po visini vjetar sve više udara sa istoka, ali se unatoč leđnom vjetru dižemo na nekih 580 m po pisti dužine oko 2,8 km, a GPS je u trenucima pokazivao i brzinu od oko 65 km/h. na toj visini vjetar je gotovo čisti istok, sada već pristojne jačine, koju nisam mogao procjeniti jer za sobom vučem poveći komad špage, opet se zadajem u polje prema zapadu, dok Čule polukružno okreće i priprema se za završnu fazu...Moro galami na nekog tipa koji je baš odlučio tog jutra proći tom pustom cestom kada mi radimo povijesnu šlepu...
okrećem se nazad na istok pri čemu opet padamo na nekih 440 m, a nakon toga kreće cirkus.... jedva sam držao krilo na miru tako da nisam imao vremena gledati instrumente, ali prema See you-u brzina prema zemlji u šlepi prema Istoku je bila oko 18 km/h, a dizanja ubitačna, dobio sam dva nevjerojatna udara gdje krilo nisam vidio iznad sebe, ali nije bio frontalac, drugi šus još jači ali sam ga nekako i očekivao nakon prvog...nimalo ugodno. u tih zadnjih cca 5 min šlepe popeli smo do nevjerojatnih 1037 m. auto je gotovo stajao na mjestu a ja sam samo penjao i penjao i držao gaće. moro mi javlja na stanicu da se pripremim za otkačivanje pod silom jer smo izmotali svu špagu, auto jedva da i vidim, krilo sa otima, a ja i dalje penjem. moro viče otkači, a ja ne mogu jer ja špaga prejako nategnuta, ali ipak nekako uspijem otkačiti pri čemu mi špagica otkačivača podere rukavicu i pristojno rasječe mali prst ispod nje...ali to sam primijetio tek nakon slijetanja.

prilikom otkačivanja krilo ni nije toliko pojurilo naprijed koliko sam očekivao, tako da sam nakon par trenutaka nakon otkačivanja napokon odahnuo unatoč tome što sam stajao zakucan na nebu zbog prejakog vjetra. imao sam osjećaj da idem unazad, iako je GPS pokazivao nekih 15 km/h moguće je da je to bilo i 15 km/h unazad.

s obzirom da sam ostavio svoj kokpit u Osijeku u autu, i letio s Morinim, vario nije bio na nuli prilikom starta, nego sam ja nekom matematikom i visinom po GPS-u sav isfrapiran izračunao da sam na nekih 830 m otkačio :).

odlučio sam se pustiti niz vjetar prema zapadu jer sam vidio da solidno gubim visinu, tako da nisam mogao odletiti dalje od 10-ak km... a Bogu hvala, ima u Baranji polja gdje mogu sletiti bez poteškoća :) .
sam let niz vjetar je bio i više nego ugodan, sasvim miran i prekrasan, unatoč tome što je GPS je u trenutcima pokazivao brzinu prema zemlji niz vjetar i do 80 km/h, ali nakon što sam spustio visinu ispod 600 m, smirio se na pristojnih 55 km/h. ostatak leta do slijetanja je bio jako miran i zabavan, Baranja je izgledala predivno, a cestom su ljudi jurili na posao, prilikom slijetanja uz cestu auti su usporavali jer im nije jasno bilo...kako, odakle... 7 ujutro je, trube, okreću se, neki se smiju, a neki su vjerojatno i mislili da im se priviđa neki padobranac... slijetanje lagano, mekano, vjetar na zemlji istočni, do 3 m/s. nabrzinu sam smotao krilo, i analizirao let u kameru, odmah, dok su dojmovi još svježi. Moro i Čule su za 10-ak min bili po mene, a u to vrijeme je opet počela i kišica, tako da sam uspio čak i pokisnuti dok sam ih čekao :)

statistika iz See You-a kaže:

najniža točka 78 m
najviša točka 1037 m
ukupan dobitak visine 959 m
prosječna brzina ukupno nispono i uspono 50 km/h
curenje je trajalo 11 min, u kojem me vjetar odnio nekih 9 km od točke otkačivanja, a cijeli let sa šlepom je trajao oko 25 min.

ukupan prelet od 13,5 km bez i jednog stupa :)

track cijelog leta je na CRO XC-u, a uskoro ćemo i obraditi snimku cijelog leta i objaviti na youtube-u jer je majstor Čule nesebično utiplao svoju HD kameru u moju kacigu, osigurao je duck tapeom, a sve u svrhu promidžbe šlepe cijenjenoj PG populaciji :)

uskoro ćemo probati opet, kad se malo smiri vrijeme, u jedno rano i mirno ljetno jutro sa blagim sjevero-zapadnim vjetrićem.

Svaka čast Mori na šlepi i inicijativi, svaka čast Čuletu na upravljanju i tehnici!
LP Kova

http://www.etosijek.hr :hi:

Zadnja izmjena: kova.eto; pet 29 tra, 2011 15:47; ukupno mijenjano 3 put/a.

29 Palac gore: : ada, CW, Dark-O, Dinac, Flying_man, gburazer, hrga, hrvoje.vt, isantek, jerry, joe33, Jure, kameni, Knez, ksmokvina, MadMax, MarijaETO, marin, Mario, Mario RI, Nik jana, Nik01, Red Baron, Sitni, toni, vedran_zgela, zec, zlatko2508, Zoki    
Vrh

Naslov: Re: Pokušaj postavljanja rekorda u visini šlepe - Mirkovac
PostPostano: pet 29 tra, 2011 15:42 
Offline     DHV 2

Član od: sri 03 stu, 2010 18:59
Dao Palac gore: : 47 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 192 / Palac dolje: : 0
čestitam na tim potezima :hi:

Vrh

PostPostano: pet 29 tra, 2011 23:32 
Offline     DHV 1

Član od: čet 14 lis, 2010 0:40
Dao Palac gore: : 6 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 2 / Palac dolje: : 0
Svaka čast za zavidan uspjeh. Još puno takvih šlepa želim.
Pozdrav iz Mostara..

Vrh

PostPostano: sub 30 tra, 2011 9:45 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 20:39
Dao Palac gore: : 702 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 792 / Palac dolje: : 4
Srce mi uvijek prođu žmarci topline kad pročitam ovakovo izvješće. Drago mi je kad dragi ljudi čine ovako velike stvari. Ovaj let je po mnogočemu rekordan. Najviše otkačivanje u Hr, vjerojatno najraniji start na šlepi i, ako izuzmemo motornjake, vjerojatno najraniji strat u Hr uopće. Dragi moj Kova, vjerujem da je bilo oko podne da bi i dužina bila među gornjih 10% letova odrađenih ove sezone. Pogotovo mi je drago sa si me sa trona najvišeg slavonskog otkačivanja skinuo baš ti Kova. Palac gore!
Samo naprijed!
Inati se Slavonijo!!!

1 Palac gore: : kova.eto    
Vrh

PostPostano: sub 30 tra, 2011 12:04 
Offline     DHV 1-2

vidiš
oko nekih detalja nismo ni razmišljali, koliko smo zapravo rekorda oborili...

jedva čekam da Čule montira video leta, imamo prekrasnu HD snimku cijele šlepe, otkačivanja i jurnjave niz vjetar.
Šteta, idući put ti ideš gore, a možemo napraviti i jednu šlepu u samu zoru, jer ipak kod nas sunce najprije izlazi 8)

Vrh

PostPostano: sub 30 tra, 2011 14:40 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 20:39
Dao Palac gore: : 702 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 792 / Palac dolje: : 4
Eh da, Moro i Čule, oprostite što sam Kovu stavio u prvi plan, ali on je "podnio" najveći teret ovog leta. Morao je vjerovati sebi, krilu, opremi i ljudima na zemlji. Premda vjerujem da mu je zadnja stavka (ljudi na zemlji) zadavala najmanje brige. Ovo što ste napravili može samo kompaktan tim u kome je svaki pojedinac važan.
Zato još jednom svoj trojici od srca čestitam!!! :beer:

2 Palac gore: : MarijaETO, Mario    
Vrh

PostPostano: ned 01 svi, 2011 8:27 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 lis, 2009 18:57
Dao Palac gore: : 83 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 193 / Palac dolje: : 0
Bravo dečki! Kopka me pomisao, da pošto znamo kak ravnica hoče držat, koji su dobri potencijali za dobar prelet sa tak dobrom startnom visinom otkačivanja. :good:

Vrh

PostPostano: ned 01 svi, 2011 10:28 
Offline     DHV 2

Član od: pon 28 ruj, 2009 21:17
Dao Palac gore: : 537 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 165 / Palac dolje: : 0
janjecic je napisao/la:
Bravo dečki! Kopka me pomisao, da pošto znamo kak ravnica hoče držat, koji su dobri potencijali za dobar prelet sa tak dobrom startnom visinom otkačivanja. :good:

Ne bih rekao da baš "sve drži", jer iskustva mi govore suprotno, no da ima razlike u letenju u ravnici i na brdu, barem sa sigurnosnog aspekta ima. Na brdu uvijek se možeš "vratiti" na brdo ako iscuriš, možeš se spasiti grebenarenjem, na brdu ranije okida i formiraju se stupovi, mislim da su i baze uvijek nešto više na brdu nego u ravnici. Prednost u jedrenju je u korist brda,ali u ravnici su sljedeći aduti a to je da nema rotora, da te ne brine jak vjetar, da nemaš problema sa slijetanjem, i uvijek si onoliko od zemlje (AGL) koliko ti istrument pokaže (3D).
Naravno, još imaš dodatak u letu a to je vitlo. Inaće, nigdje nisam doživio "neugodnije" letenje do onog kada u podne startaš na vitlo i u isti mah razvlači te špaga i drma termika, no, to je samo osječaj jer je u pravilu krilo opterečenije sa dodatnih 20-50% pilotove težine, pod drugim je kutem kad penje, i u 2000 šlepa samo dva puta sam imao asimetrična zaklapanja u toku šlepe i to na krilima 2-3 koji su na sek-dvije zaklopila 10 % i odmah se otvorila. Sjećam se Ostermana kad se došao šlepati i rekao je da je imao dizanja u šlepi 9 m/s... :crazy:

E sad, u prosjeku, ovdje u Osijeku na sportskom aerodromu kada šlepamo u prosjeku otkačivanja su na 300-400m i to je relativno slab skor za zakačiti se, ali, pošto već znamo gdje su "dežurni" stupovi zadaješ se odmah tamo i ako te pikne ideš gore, ako ne,kapneš i ideš ponovo. U Baranji (Mirkovac) kada otkačivamo visine su u prosjeku od 450-550 m i sa 500m imaš jako dobru poziciju da isondiraš teren i napipaš stup na nekih 300m i ideš gore. Manje-više, ispod 300m je kara, a iznad 500m si kralj. Na milju metara počinje autostrada i stupovi su ogromni, meki i stabilni. To je moja percepcija.

Prvi stup je najlakše izvrtiti, drugi je problem, možda više mentalno nego realno,ali, kad drugi nađeš i ideš gore do kraja onda znaš da taj dan imaš prelet i to dobar. Drugačije gledaš terene ispod za razliku od brda, precepcija je malo promjenjena jer kad si na 600m ili 900m ne uviđaš razliku jer je ispod tebe sve ravno i sve je "malo". U proljeće su termike u Slavoniji u prosjeku 1800-2500m, a ljeti do 1200-1800m. Rekord iznad Osijeka drži Ban u jedrilici na 3000m (proljeće).

Sada, odgovor na tvoje pitanje je, da je otkačivanje na 950 m AGL nepotrebno poželjna visina, jer, ako si dobar pilot, ako imaš dobro krilo, ako je tajming polijetanja u pravom trenutku, plus malo sreće da je stup pod nosom dovoljno ti je 400m.
Ako je sve loše, onda stvarno ti treba 900 m da otkačiš i da jedriš.

LP

2 Palac gore: : Red Baron, toni    
Vrh

PostPostano: ned 01 svi, 2011 22:12 
Offline     DHV 1-2

Kao sto Moro kaže, nije potrebno više od 400 m ako je dan dobar... čak štoviše,šlepa u jakom termičkom danu je jako neugodna, svaki od nas vitlaša, kada se dižemo u podne ili jedan u proljeće i ljeto, jedva čekamo kraj šlepe.

ovo visoko otkačivanje je jednostavno bilo iz radoznalosti. ni u ludilu nebi htio ići na tu visinu u šlepi u jako termičnom danu, jer jednostavno nije potrebno...

pozz" :hi:

Vrh

PostPostano: pon 02 svi, 2011 11:41 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 01 ruj, 2009 9:34
Dao Palac gore: : 660 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 401 / Palac dolje: : 3
uj!
kako je ovo mjesto za enteresantne rasprave, malkice bih i ja napravio osvrt na ovaj let, čisto da imamo razmjenu različitih viđenja stvari (pretpostavljate u kojem smjeru ću zabrazditi...)

prvo bih samo proširio odgovor na janjčevo pitanje, jer obožavam šlep, da visina šlepa nije bitna, ne u smislu "imam 400 m i to je to". bitni su su teren, uvjeti i VRIJEME STARTA. čepin ima tendenciju kadkad biti u rupi, po različitim uvjetima postoje različita pravila igre, ali ono što je najbitnije uloviti pravi trenutak za let i za polijetanje, ali to je za drugu raspravu, ako nekog baš zanima.

što se tiče ovog visokog šlepa u mirkovcu, meni to u glavi baca na one američke varijante "najveće klupko špage na svijetu" ili "najveći najmanji grad"...isto tako mi nikad nije bilo jasno zašto žare, ako se ne varam, stalno naglašava da drži visinski rekord u šlepu, za pay-out ako postoji beskonačno dugačka cesta i beskonačno dugačka špaga pa i šlep će biti beskonačno visok. također, pilot je korisnik šlepa i kao takav samo može šlep učiniti manje učinkovitim, operator i oprema su oni koji odrađuju. tu spominjem opremu, jer za visoke šlepove je namjenjeno stacionarno vitlo kojim se radi "step-tow", naravno sa aspekta sigurnosti, ali i efikasnosti. ovdje se opet može otvoriti rasprava, i da jasno da se može raditi i inačica step towa pay-outom, ali to je opet još jedna rasprav. ko voli nek izvoli.

naravno da svi volimo viši šlep, ali isključivo iz razloga zato što smo tako u boljoj poziciji za jedrenje/prelet.

a sad moje skromno viđenje, ako ikoga zanima,koje se zasniva na tracku i izvješću, tako da oprostite ako sam nešto krivo pohvatao:

kova.eto je napisao/la:
već danima dere malo jači istok, a u rano jutro oko 4-5 m/s

kova.eto je napisao/la:
vjetar više sjever nego istok, neka 2-3 m/s, vozamo se sa jedne cesta na drugu

kova.eto je napisao/la:
ipak se vraćamo na startno mjesto i odlučujemo poletiti sa ceste prema sjeveru, vjetar laganih 2 m sa SI

pa da li ste uopće pogledali prognozu što će puhati u slojevima po visini, ako već pokušavate skinuti visinu

meni bi bilo logičnije voziti na istok, i iskoristiti dužu liniju za šlep u vjetar

zašto ste bili toliko neodlučni?

kova.eto je napisao/la:
svako malo kišica pogoršava situacij

to je, ono, da bi bilo zanimljivije? :)

kova.eto je napisao/la:
nakon dva aborta, zbog slabog vjetra

???

kova.eto je napisao/la:
Start je na nekih 78 m ASL, i u prvoj etapi postižemo nekih 416 m na dužini piste od nekih 2 km

visina šlepa ovisi o uvjetima, operatoru i pilotu. ako ste se već odlučili za prvi potez na sjever jer je tako puhalo, onda je visina šlepa 338 m iznad terena na dužini od 2 km stvarno malo

kova.eto je napisao/la:
pri zaokretu padamo na nekih 280 m

pretpostavimo da je propadanje oko 1,5 m/s, to je nešto više od minute leta

kova.eto je napisao/la:
u drugoj etapi po visini vjetar sve više udara sa istoka

pa istok ste i došli loviti

kova.eto je napisao/la:
ali se unatoč leđnom vjetru dižemo na nekih 580 m po pisti dužine oko 2,8 km

300 m na 2,8 km. hm. ne mogu se oteti dojmu da bi stvar išla puno bolje da ste se šlepali prema istoku :)

kova.eto je napisao/la:
okrećem se nazad na istok pri čemu opet padamo na nekih 440 m

opet više od minute za zaokret

kova.eto je napisao/la:
jedva sam držao krilo na miru tako da nisam imao vremena gledati instrumente, ali prema See you-u brzina prema zemlji u šlepi prema Istoku je bila oko 18 km/h

kova.eto je napisao/la:
dobio sam dva nevjerojatna udara gdje krilo nisam vidio iznad sebe, ali nije bio frontalac, drugi šus još jači ali sam ga nekako i očekivao nakon prvog...

ili su uvjeti nisu bili za letenje uopće ili uvjeti nisu bili za tebe

kova.eto je napisao/la:
moro viče otkači, a ja ne mogu jer ja špaga prejako nategnuta

vječita priča sa otkačivačima koji nisu napravljeni prema padobranskom sistemu 3-ring, a da ne spominjem neke glupe slabe članove, jel'?

kova.eto je napisao/la:
ali ipak nekako uspijem otkačiti pri čemu mi špagica otkačivača podere rukavicu i pristojno rasječe mali prst ispod nje...ali to sam primijetio tek nakon slijetanja

što govori o tvojoj smirenosti tijekom ovakvog leta...

kova.eto je napisao/la:
imao sam osjećaj da idem unazad, iako je GPS pokazivao nekih 15 km/h moguće je da je to bilo i 15 km/h unazad.

ispravi me ako griješim, ali dobro je znati da li ideš naprijed ili natrag, pogotovo kada zbrojiš 15 i 15 pa razlika brzine ispadne 30 km/h?!

kova.eto je napisao/la:
u to vrijeme je opet počela i kišica, tako da sam uspio čak i pokisnuti dok sam ih čekao

kišu sam već spomenuo, jel'? :P

po tracku se vidi da je stvar išla u rikverc još u šlepu, a i po tracku ta sjeverna komponenta je nekako sumnjiva jer nakon otkačivanja kova leti u smjeru zapad sjeverozapad.

moram priznati da me zanima snimka :)

dečki, nemoj te se ljutiti, nije bila namjera omalovažavati vaš trud, znate da sam vam bio i jesam na raspolagananju, ali mislim da su ovakve stvari bespotrebno čačkanje mečke

ako je neko sve ovo pšročitao, ima pivo :)

pozdrav

4 Palac gore: : Dinac, Jurica.V, kameni, Rodrigez    
Vrh

PostPostano: pon 02 svi, 2011 14:31 
Offline     DHV 2

Član od: pon 28 ruj, 2009 21:17
Dao Palac gore: : 537 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 165 / Palac dolje: : 0
Daj ne kenjaj...

3 Palac gore: : kova.eto, Laminar, Zoki    
Vrh

PostPostano: pon 02 svi, 2011 15:27 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Kova, gledam malo ovaj let na IGCReplay-u, i vidim da je zadnje dizanje na 1000 pokriveno svakakvim "šumom"... reci, gdje držiš stanicu i je li bila blizu gps-a dok ste klafrali?

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

Vrh

PostPostano: pon 02 svi, 2011 15:32 
Offline     DHV 2

Član od: pet 04 ruj, 2009 8:23
Dao Palac gore: : 57 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 43 / Palac dolje: : 2
Jel ovakvu klinku trebao imati?
slika

Jel prodaje tu ili sličnu netko kod nas?

Pozdrav
Petar

Basic flying rule:
Try to stay in the middle of the air. Do not go near the edges of it. The edges can be recognised by the appearance of ground, buildings, sea, trees and interstellar space. It is much more difficult to fly there.

slika

1 Palac gore: : Laminar    
Vrh

PostPostano: pon 02 svi, 2011 15:41 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 01 ruj, 2009 9:34
Dao Palac gore: : 660 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 401 / Palac dolje: : 3
kameni je napisao/la:
Jel ovakvu klinku trebao imati?
slika

Jel prodaje tu ili sličnu netko kod nas?

Pozdrav
Petar

yep!

ali može i varijanta sa petljicama od užeta, umjesto metalnih prstenova

poanta priče takvog sistema je da se sila na špiljki za otkačivanje umanji do te mjere da se i pod velikom silom pilot može otkačiti bez ikakvih problema (metalni su bolji, jer ovu sa petljicama od užeta koji put treba protresti da se otvori kad nema sile)

također bih dodao da sam prilikom šlepanja često vidio da je ekipa za špiljku za otkačivanje koristila razne tipove drota/žice/i ko' zna čega na otkačivač koji teško otvara pod silom, a u slučaju velike sile, takva žica se može deformirati do te mjere da se ne može otkačiti

1 Palac gore: : kova.eto    
Vrh

PostPostano: pon 02 svi, 2011 23:42 
Offline     DHV 1-2

Citat:
što se tiče ovog visokog šlepa u mirkovcu, meni to u glavi baca na one američke varijante "najveće klupko špage na svijetu" ili "najveći najmanji grad"...isto tako mi nikad nije bilo jasno zašto žare, ako se ne varam, stalno naglašava da drži visinski rekord u šlepu, za pay-out ako postoji beskonačno dugačka cesta i beskonačno dugačka špaga pa i šlep će biti beskonačno visok. također, pilot je korisnik šlepa i kao takav samo može šlep učiniti manje učinkovitim, operator i oprema su oni koji odrađuju. tu spominjem opremu, jer za visoke šlepove je namjenjeno stacionarno vitlo kojim se radi "step-tow", naravno sa aspekta sigurnosti, ali i efikasnosti. ovdje se opet može otvoriti rasprava, i da jasno da se može raditi i inačica step towa pay-outom, ali to je opet još jedna rasprav. ko voli nek izvoli.

Dario prijatelju, neznam da li znaš koliko ja osobno cijenim iskusne pilote, pametne i sposobne ljude poput tebe, :respekt: ali u nekim si stvarima malko promašio...
oko ovoga se slažem apslolutno s tobom da ovako visoke šlepe nisu uopće potrebne, pogotovo ne u paraglidingu i u termičnom danu, ali zašto smo odlučili napraviti ovakvu šlepu, pa vjerojatno iz istog razloga zbog kojeg pas liže svoja jaja... moro je već odgovorio na ideju o potencijalu za dobre prelete sa velikom visinom otkačivanja, ali u dobrom danu je i 300 m sasvim dosta ako pokupiš prvi stup.

Citat:
pa da li ste uopće pogledali prognozu što će puhati u slojevima po visini, ako već pokušavate skinuti visinu

meni bi bilo logičnije voziti na istok, i iskoristiti dužu liniju za šlep u vjetar

zašto ste bili toliko neodlučni?

naravno da smo pogledali prognozu, ali nije se jednom ispostavilo da prognoza nije bila potpuno točna, po prognozi nije bilo ni kiše, ali na startu (zapadnom kraju ceste kod seoceta Jasenovac) puhao je čisti sjever, oko 2-3 m/s i to konstantno, pa smo se odlučili premjestiti i odraditi start na sjever... takva je jednostavno bila procjena, znaš i sam da na našoj livadi često na jednom kraju piste puše jedan, na drugom neki potpuno drugi vjetar, koji nerijetko nemaju veze sa prognozom vremena...
tako smo odlučili jer nismo mogli ni procijeniti kakva je gore situacija, vjeruj da bi u toj situaciji i ti istu odluku donio, nema govora da smo startom na sjever napravili krivu odluku.

Citat:
kova.eto je napisao/la:
svako malo kišica pogoršava situacij

to je, ono, da bi bilo zanimljivije? :)

kova.eto je napisao/la:

???

da da...to ti je ono, da se čitatelj bolje koncentrira, da se primakne monitoru i sjedne na rub stolice :)

Citat:
kova.eto je napisao/la:

???

kova.eto je napisao/la:
Start je na nekih 78 m ASL, i u prvoj etapi postižemo nekih 416 m na dužini piste od nekih 2 km

visina šlepa ovisi o uvjetima, operatoru i pilotu. ako ste se već odlučili za prvi potez na sjever jer je tako puhalo, onda je visina šlepa 338 m iznad terena na dužini od 2 km stvarno malo

dva aborta, šta tu nije jasno, prvi put se klinka otkačila dok sam dizao krilo, nismo ni poletili, a drugi puta, nisam mogao leđno dignuti krilo jer je vjetar bio preslab...

a 338 m, 338, šta sad, nije me htio silovat, lagano, opušteno, bez naprezanja...

Citat:
kova.eto je napisao/la:
pri zaokretu padamo na nekih 280 m

pretpostavimo da je propadanje oko 1,5 m/s, to je nešto više od minute leta

tako je, morao sam se pustiti duboko u polje, kako bi za sobom odvukao dosta dug komad špage, kako ga nebi zakačili za nekoliko stupića uz cestu, nismo htjeli vaditi tih par prometnih znakova... fizika i matematika, čista petica :good:

Citat:
kova.eto je napisao/la:
u drugoj etapi po visini vjetar sve više udara sa istoka

pa istok ste i došli loviti

jesmo, da, ali je i smjer šlepe od I prema Z, dakle vjetar u potpunosti leđni... sad ćeš i platit pivo jer nisi dobro čitao šta sam prije napisao :beer:

Citat:
kova.eto je napisao/la:
ali se unatoč leđnom vjetru dižemo na nekih 580 m po pisti dužine oko 2,8 km

300 m na 2,8 km. hm. ne mogu se oteti dojmu da bi stvar išla puno bolje da ste se šlepali prema istoku :)

opet, na zemlji, čisti sjever, a na drugoj strani (kod Sokolovca) sjever, sa laaaaganom tendencijom na SI...

Citat:
kova.eto je napisao/la:
okrećem se nazad na istok pri čemu opet padamo na nekih 440 m

opet više od minute za zaokret

slušao sam upute sa zemlje, kasnije smo konstatirali da smo mogli taj zaokret puno prije napraviti....vidjet ćeš snimak...

Citat:
kova.eto je napisao/la:
jedva sam držao krilo na miru tako da nisam imao vremena gledati instrumente, ali prema See you-u brzina prema zemlji u šlepi prema Istoku je bila oko 18 km/h

kova.eto je napisao/la:
dobio sam dva nevjerojatna udara gdje krilo nisam vidio iznad sebe, ali nije bio frontalac, drugi šus još jači ali sam ga nekako i očekivao nakon prvog...

ili su uvjeti nisu bili za letenje uopće ili uvjeti nisu bili za tebe

e sad, ovaj komentar je u najmanju ruku zločest... :evil:
nisi bio na licu mjesta, jer su na zemlji uvjeti bili takvi da možeš školarca podići na vitlo, bilo je jaako rano, nešto prije 7 ujutro i na trenutke gotovo bez vjetra, a što se tiče uvjeta koji jesu ili nisu za mene mogu samo reći da imam oko 300 šlepa, u doslovno svakakvim uvjetima, tako da ni ovo nije bila iznimka, imao sam i puno gorih šlepa od ove, u proljeće u podne, kada termika kida na sve strane, ali o njima nisam nikada pisao izvješće... ova šlepa je bila specifična po jačini vjetra i po visini, gdje sama špaga dodatno otežava stvar i čini svoje na tako velikoj visini po jakom vjetru.
na stranu moji rezultati (ili bolje silne curione), preleti itd.

Citat:
kova.eto je napisao/la:
moro viče otkači, a ja ne mogu jer ja špaga prejako nategnuta

vječita priča sa otkačivačima koji nisu napravljeni prema padobranskom sistemu 3-ring, a da ne spominjem neke glupe slabe članove, jel'?

oko klinke slažem se 100 %, a rasprava o slabom članu je priča za sebe... u pravu si, nemam šta dodati.

Citat:
kova.eto je napisao/la:
ali ipak nekako uspijem otkačiti pri čemu mi špagica otkačivača podere rukavicu i pristojno rasječe mali prst ispod nje...ali to sam primijetio tek nakon slijetanja

što govori o tvojoj smirenosti tijekom ovakvog leta...

ovo nema baš nikakve veze sa ničim i uopće nije bitno za let, bilo je hladno, ruke nisam ni usjetio... nije da mi je prst otpao... više mi se spalio jer je špagica otkačivača tanka, a na snimci možeš procijeniti jesam li bio smiren ili ne...

Citat:
kova.eto je napisao/la:
imao sam osjećaj da idem unazad, iako je GPS pokazivao nekih 15 km/h moguće je da je to bilo i 15 km/h unazad.

ispravi me ako griješim, ali dobro je znati da li ideš naprijed ili natrag, pogotovo kada zbrojiš 15 i 15 pa razlika brzine ispadne 30 km/h?!

griješiš! ako si na 900 m visine i GPS ti pokazuje 15 km/h, jednostavno je nemoguće reći jeli unazad ili naprijed jer do sada nikada nisam išao tom brzinom unazad pa sam tih par trenutaka bio u dilemi.... nije da sam 10 minuta stajao okrenut na istok bez da sam skontao da idem nazad! tog trena nisam mogao znati da je brzina vjetra na toj visini veća od 10 m/s, makar to bila razlika od 30 km/h u odnosu na zemlju. tih 15 km/h je bilo par sekundi nakon otkačivanja i smirivanja krila, a vrlo brzo nakon toga sam shvatio da je bilo unazad, ovo je samo nespretnost u stilu izražavanja. ne treba biti previše pametan da shvatiš da je vjetar malo jači, samo sam rekao da sam ostao nekoliko sekundi okrenut u vjetar da utvrdim da li probijam ili ne (čuje se na video jasno taj trenutak gdje pričam preko stanice), a svaka sumnja u to da li sam išao unazad ili naprijed je nestala kada sam se okrenuo na zapad i vidio da GPS pokazuje ground speed na trenutke i preko 60 km/h, a kada sam analizirao i track u trenucima je bilo i preko 80 km/h, što ima smisla jer je maksimalna brzina mog krila oko 36 - 38 km/h + brzina vjetra oko 12-13 m/s (cca 45 km/h) daje tih na trenutke maksimalnih 82 km/h...

Citat:
po tracku se vidi da je stvar išla u rikverc još u šlepu, a i po tracku ta sjeverna komponenta je nekako sumnjiva jer nakon otkačivanja kova leti u smjeru zapad sjeverozapad.

moram priznati da me zanima snimka :)

dečki, nemoj te se ljutiti, nije bila namjera omalovažavati vaš trud, znate da sam vam bio i jesam na raspolagananju, ali mislim da su ovakve stvari bespotrebno čačkanje mečke

ako je neko sve ovo pšročitao, ima pivo :)

pozdrav

šlepa je išla unazad samo nekoliko sekundi prije otkačivanja i to kada više nije bilo špage na bubnju...gdje je auto stajao u leru i lagano išao prema nazad da rastereti silu na krilo.

što se tiče sjeverne komponente, nema greške, siguran sam da je sjever prema banovom brdu, a i mahovina mi se počela hvatati na lijevom ramenu dok sam išao u rikverc, tako da sam siguran... :crazy:
šalu na stranu, po visini je bio čisti istok, dolje je vrtilo u vrijeme startanja a prvi dio šlepe je bio po gotovo čistom sjeveru...

A svo ostalo, koja je korist ovog svega, da li je potrebno ili ne...dijelimo potpuno isto mišljenje, zašto smo to probali, zato što smo znatiželjni, zašto čovjek želi napraviti auto koji ide 500 km/h, zašto se se Hajduk već nekoliko sezona trudi biti bolji od Dinama, iako nikoga ne zanima HNL, zašto netko pokušava pokarati 1000 žena u životu... itd...ima sto razloga, a svaka budala ima svoje veselje...

naravno da smo sada pametniji, da ćemo iduću visoku šlepu napraviti na ljeto, isto rano ujutro, sa puuuno slabijim vjetrom, jer ova šlepa na samom kraju nije bila ugodna i po ovakvim uvjetima ju nebih ponavljao... ali u mirnim, zašto ne... ako želiš možemo tebe pošlepat drugi put...

duguješ pivo jedno 100 ljudi...

Citat:
Kova, gledam malo ovaj let na IGCReplay-u, i vidim da je zadnje dizanje na 1000 pokriveno svakakvim "šumom"... reci, gdje držiš stanicu i je li bila blizu gps-a dok ste klafrali?

Romane, stanicu sam držao na kaišu na ramenu, vidi se na snimci...neznam zašto su se dogodile smetnje...možda je nešto do postavki u GPS-u u broju točaka koje kuca pri velikim promjenama...nemam pojma...

evo snimke (ful verziju od oko 25 minuta šaljemo na zahtjev:)

14 Palac gore: : Box, Flying_man, kmikac, ksmokvina, Laminar, MadMax, MarijaETO, Nik01, Rodrigez, Rolandmo, Roman Lavriv, Sitni, toni, zec    
Vrh

PostPostano: uto 03 svi, 2011 17:01 
Offline     DHV 2

Član od: ned 13 pro, 2009 17:21
Dao Palac gore: : 32 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 64 / Palac dolje: : 5
Odlično dečki samo rokajte! :good:
Ali duplo bi vam se uspjeh računao da je Kova bio operater a Moreli da je letio :ROFL:
Lp

1 Palac gore: : MarijaETO    
Vrh

PostPostano: ned 08 svi, 2011 19:18 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 25 ruj, 2009 14:06
Dao Palac gore: : 118 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 2
Eto i mene! Ja bih kao prvo čestitao Kovi ako je obalio rekord od Žareta u visinskom otkačinjanju! U Kovinom letu ne vidim ničega ama baš ničega opasnoga niti ekstremnoga u šlepi koja je odradjena niti vidim da je itko od ekipe tu bio slabi članak i nedorastao zadatku koji je radio! Ma i najvecoj budali je jasno da što si vše (osim ako nije CB blizu ili neka druga letjelica)to si sigurniji u svojem letu! Jednostavno rečeno na ovoj šlepi nema zamjerki osim ako nisu skinuli Žaretov i Jozićev rekord! Na svemu ostalome se samo može reći bravo momci izvedba za 10ku. Zašto je bila takva šlepa visoka netko će reći? Zašto žene izmedju sebe diskutiraju ciji muž ima dulji fenis i zašto žene diskutiraju čiji muž dulje to može izdržati! E pa zato je i bila ova šlepa i ja ponavljam SVAKA VAM ČAST čak ako niste oborili staroga zmaja!
VOJO!

3 Palac gore: : kova.eto, MarijaETO, Rolandmo    
Vrh

PostPostano: ned 08 svi, 2011 20:15 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Bravo ETO-vci! Osim što ste prava ekipa, pa onda i odličan klub, spreman organizirati velike manifestacije, pokazujete visoku dozu lucidnosti i kreativnosti. Osmislili ste i uspješno izveli ono u čemu ste najvještiji i premašili vlastite, ali i granice u širem smislu. Bitno je konstantno usavršavanje, koje onda donosi napredak. Do napretka je ponekad trnovit put. Mi koji ovo čitamo i gledamo ne možemo niti pretpostaviti što ste sve poduzeli i koliko je trnovit bio vaš put do ovog silnog uspjeha. Bravo još jednom.

PS: ne obazirite se na birokratske miševe iz raznih agencija za istraživanej ruda i gubljenej vremena. Oni su samo zavidni na tuđe uspjehe.

2 Palac gore: : kova.eto, Laminar    
Vrh

PostPostano: ned 08 svi, 2011 20:49 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 25 ruj, 2009 14:06
Dao Palac gore: : 118 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 2
PS: ne obazirite se na birokratske miševe iz raznih agencija za istraživanej ruda i gubljenej vremena. Oni su samo zavidni na tuđe uspjehe.[/quote]

Hajde da ja jos jednom pohvalim ETOvce ali se sa fra Tonijem ne slazem da je tu bas bila ljubomora i zavist! Ja osobno mislim da je doticna drugarica koja je dala onaj zavidni komentar spada u kategoriju ljudi koja bi sa Kovom ili slicnim slep pilotom to isto odradila bez pola muke samo ako bi to htjela! Nego ta drugarica jednostavno povremno voli podbadati i drzati nas "budne" i u pripravnosti! Jos jednom SVAKA čast ekipi koja je to odradila bez nekog velikog uloženog napora! I na kraju je li oboren Zmajev rekord na spagi ili staro kljuse se jos neda "uzjahati"?

2 Palac gore: : kova.eto, Laminar    
Vrh

PostPostano: uto 10 svi, 2011 10:03 
Offline     DHV 1-2

Ma nije tu stvar u nekom nadmetanju, nego čistoj znatiželji i entuzijazmu... nismo išli višlje nego Joza i Žare, oni su na 998 ako se ne varam...
Kao što je Dario rekao, uz beskonačno dugu cestu i beskonačno dugu špagu, može se i beskonačno visoko...
mi smo stali na 959 m.... ali ćemo pokušat i debelo preko milje... eto tek tako radi našeg i vašeg veselja, ali sa malo slabijim vjetrom.
Pilot je tu ipak ne toliko bitan koliko čovjek za vitlom, ali da je timski rad presudan, jeste...
Ja sam odabran kao pilot iz razloga jer sam:

1. lagan i u skladu sa težinskim rasponom krila koje letim
2. sam dovoljno iskusan u letenju na vitlu
3. jer sam tog ranog jutra bio slobodan da se pojavim na zbornom mjestu

dobar vozač + dobar operater + dobra tehnika + dobar pilot = sigurna šlepa, a samim time može i visoko koliko treba...

LP

Kova

www.etosijek.hr

1 Palac gore: : Laminar    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 32 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.