U studenom 2008. Ozone je objavio
sneak preview svojeg konceptnog krila oznake HPP (high performance paraglider) tvrdeći da ima za 3 točke bolji glide od najperformansnijeg krila današnjice. Obzirom da su u to vrijeme neki tvrdili da imaju 11:1 to bi značilo da HPP dostiže 14:1 finesu! Zvučalo mi je nevjerojatno čak i za konceptno krilo kojim se jedva upravlja i kolabira na najmanji prdac termike.
Zadnjih 5-6 godina comp krila su životarila između 9:1 i 10:1 da bi tek u 2008 neki počeli tvrditi da imaju 11:1. Skok mi se činio prevelik. Mislio sam, ako i imaju 14:1 nema šanse da to ni približno zadrže kad učine krilo prihvatljivim na normalne termičke uvjete.

Onda su u sedmom mjesecu ove godine objavili da su uspjeli na osnovu tog koncepta stvoriti prihvatljivo XC krilo -
Baby HPP koje ima još uvijek prednost od 1.7 pred najboljim sljedećim krilom (11.7) i dakle ukupno 13.4:1 finesom. Također su se pohvalili nekim revolucionarnim i nikad dotad viđenim elementima dizajna.

Opet sam bio skeptičan.
Kao prvo ne vjerujem ni u ovih 11.7 kao apsolutnu vrijednost, a kamoli 13.4. Činjenica je da neki proizvođaći napuhuju (ili su u nekom trenutku to radili) glide svojih krila čime na to tjeraju i sve ostale. Što god mi mislili o tome - glide najbolje prodaje krilo.
Kao drugo, mislio sam da pretjeruju s 1.7 razlike i da je uopće pitanje koliko se to krilo dade normalno letjeti.
Kao treće, vjerovao sam da su sam pilot i doza sreće u tasku bitniji i da nešto veća finesa neće bitno utjecati na rezultat.
A onda su na superfinale PWC-a stigla dva Baby HPP-a i nakon 4 taska odnijeli prva dva mjesta. Nije da su ih vozili neki slabi piloti. Cazaux i Ogden su u samom vrhu, ali po komentarima i napisima na raznim stranama oni su to napravili s lakoćom. U 4.trci Wyss je imao bar kilometar prednosti na početku final glide-a. Cazaux i Ogden su ga pojeli. Moguće je teoretski da je Wyss manje gazio speed jer nije bio 100% da će dobacit cilj (ne vjerujem baš u to), ali svejedno način na koji su ga prešli...
Također još jedan komentar s PWC-a u slobodnom prijevodu: 'mi gazimo 68km/h a Baby HPP prolazi kraj nas i još penje!! kurva!'
Hrga nam je pričao da u slabim dizanjim nenormalno dobro pobire i da ga je prešao s lakoćom. Također je rekao da je nenormalno stabilan - dok se njegov glider sav tresao i savijao u žešćoj termici, Baby HPP je izgledao nepomično.
Izgleda da se desilo nemoguće - da je Ozone uspio napravit značajno bolji glider u svim aspektima:
brži je, stabilniji, bolje pobire i ima bolji glide. E sad ak' je i nešto slabiji po upravljivosti ili su mu komande tvrđe - to se fakat može i zanemarit jer pobjednicima očito nije previše smetalo.
Što je to toliko novo na tom glideru? Kao prvo je 2-liner tj. ima samo dva reda linija (tek compovi od zadnjih par godina imaju po 3, a uvijek su bila 4 reda). Kao drugo ima ojačanja u vidu 70cm savitljivih letvica i potpuni manjak unutarnje strukture za povezivanje. Krilo navodno ima 4kg! Po slikama se vidi da ima tip blago Bionic-like savinuto prema van (možda i nije najbitnije, ali je vidljivo). I naravno - vitak je. Negdje između 8 i 9, nisam uspio skužiti koliko točno. To je ono što se moglo dosad vidjeti. Tko zna što je još u pitanju.
Jedino negativno sam dosad pročitao da ga baš i nije jednostavno letjeti i da je Mantra R09 prema njemu intermediate glider.
U svakom slučaju, a to je i razlog zašto pišem ovaj poduži post i zašto mislim da bi mogao biti zanimljiv i onima koje takmičenja ni comp glideri ne zanimaju, je realna mogućnost da nove tehnologije implementirane u Baby HPP uskoro pređu na niže klase glidera. Ako su comp gliderima donijele takav skok, nekakav skok donijet će i ostalim klasama. Nije bitno je li to skok samo u sigurnosti ili u minimalnom propadanju ili u finesi ili u njihovoj kombinaciji - bit će dobrodošao na svim razinama. Moram priznati da dosad nisam puno vjerovao u to da se rezultati ili stvarne performanse comp glidera neke firme moraju nužno odraziti na performanse/sigurnost glidera nižih klasa iste firme, ali drastične novine u samoj konstrukciji uz dobitak i na stabilnosti nekako zaista obećavaju. Ozone naravno najavljuje kako neke dobitne elemente HPP-a već ugrađuju u nadolazeću Mantru R10 i koliko god to bio dobar i zapravo neizbježan i logičan marketinški potez, ovaj put sam mu skloniji povjerovati/nasjesti...
Skoro mi dođe mi da si skočim saltom u usta i naručim R10!

Da probam biti fer, navodno su i najnoviji Boomeranzi također mrak i idu tek nešto slabije od HPP-a (koliko se to uopće može procijeniti?) no navodno Aljažev glider koji im je najbliži ima 10kg što sugerira da se radi o nekom konstrukcijski drugačijem pravcu razvoja koji bi isto mogao biti zanimljiv.
Evo još par slika. Na ovoj se dosta dobro vidi nekoliko stvari:

-spomenute saviljivo-krute letvice koje drže prednji kraj krila formiranim
-nedostatak bilo kakve unutarnje strukture za unakrsno povezivanje komora
-na jednom dijelu krila postoji čak 6 komora koje nemaju nikakvih špagica po sebi (inače se vidi nakon svake 3 komore)
Ove su za čisti gušt: