CloudWalker je napisao/la:
Prvo čista znatiželja: a zakaj ste se zapravo zamijenili za krilo (ak se smije znat)?
Obećao sam mu posuditi krilo za Slo DP jer je svaki dan cminzdrio u Bambutiću da mu je Gradient "clumsy", odnosno neupravljiv i da slabo pobire. I imao je pravo. Ide SR10 ko metak, ali samo ravno. I speed je dobar, relativno lagan i dobro ide pod speedom, ali je tvrd na komandama i teško se okreće, mada su komande direktne i kratkog hoda.
Drugo, kad veliš da finesa nema veze s vitkošću pretpostavit ću da misliš kako nema direktne veze. Vitkost je ipak jedna od stvari, u kombinaciji s nekoliko drugih koje si spominjao, omogućila veliko smanjenje broja špagica koje jest u direktnoj vezi s finesom.
Naravno da finesa ima veze s vitkošću, pa kaj svako krilo nema finesu i vitkost
Htio sam reći da nema direktne veze i potkrijepio to primjerom. Međutim, varaše se u pogledu vitkosti i smanjenja broja špagica. Na smanjenje broja špagica, pogotovo kod 2-linera (R10.2), utječe unutarnja konstrukcija krila i drugačiji raspored težine po krilu i to po rasponu i poprečno. Kod ovog posljednjeg i kod 2-linera težište je pomaknuto ekstremno u sredinu, jer su A linije odmaknute od prednjeg ruba 30-40 cm, B linije su pomaknute još više, 60-70 cm, od zadnjeg ruba. Uz to su i A i B linije konstruirane s 2 hvatišta, razmaka cca. 10 cm, te razmak A i B linija je 60-70 cm. Širina krila na redini je nešto malo više od 2m. Da bi se postigla čvrstoća ovakve konstrukcije ubačeni su tvrdi elementi (prvo karbon, a u serijskoj proizvodnji rigid foil) na prednjem rubu s gornje i donje strane pregrada komora u dužini 40-60 cm i na sredini pojačanja B linija u dužini oko 40 cm. Izlazni rub je dodatno pojačan kratkim umecima od stadardnog materijala između svakog rebra, što doprinosi glatkoći progila i upravljanju. Krajevi krila su napravljeni u tzv. reflex tehnologiji kao kod paramotornih krila, pa krajevi krila izgledaju pomaknuti unatrag i blago povijeni prema gore. Ovo spriječava zatvaranje krajeva krila, pogotovo pod speedom. Te naravno veliki broj komora. Sve ovo čini R10.2 jako zahtjevnim za proizvodnju.
I treće, kako konstrukcijski izgleda novi Avax u usporedbi s Mantrom? Slična rješenja, različita? Jel teži? Novi Boom npr. ima 7-8 kila, a Mantra je na 5-6.
Konstrukcija se ne može usporediti s ničim novim (R10 ili Boom7 ili Niviuk ili Mercury), već mi se čini da je old fashion stile. Teži normalnih 6-7 kg, onako iz ruke (mantra je lagana jer korisit kombinaciju 40 i 27 gramskog materijala). Klasični trolinijaš, klasični wing tipovi kao i na prethodnim avaxima, a ima nekakav mali rigid foil na gornjoj strani pregrrade komore na prednjem rubu u dužini 20 cm. Ima nekakve trapezaste otvore komora, a svaka druga je skoro zatvorena (ima 1 cm široku mrežicu). Podsjeća me na Gradient avax SRE/F serije koju sam letio, ali su ta krila bila lakše upravljiva. Marly kaže da su ih napravili samo 5 kom. Nakon 2 leta sam se priviknuo i mogu reći da ne leti loše, ali ne može se mjeriti s R10.2. Marly je mantrom oduševljen i vjerojatno će ju nabaviti, a SR10 će vratiti u Prag i zahvaliti se na sponzorstvu. Ovih dana se trebamo zamjeniti za krila. I Hrga cvili da mu je žao kaj je prodao mantru. Ko mu je kriv. Osim Čretnika nisam sreo pilota koji ju je letio i bio nezadovoljan. Vidic se širom sješi (ma i inače, ali ovako posebno) kad priča o letenju s R10.2.
PS: nova mantra M4 (LTF 2-3, EN D) će biti dvolinijaš i pojavit će se na proljeće 2011. Kažu da su zadovoljni testiranjima i M veličina uskoro ide na certifikaciju. To su zadnja govorkanja.