Board Index » Oprema » Diskusija o opremi
Korisničko ime:
Zaporka:
Register

Nabavio sam jednu stanicu(nije punoljetna ali...) uglavnom moram to odnijeti kod "majstora" da mi podesi frekvencije.
Zanima me koje frekvencije "majstor" treba memorirati da bi ja mogao komunicirati sa ekipom u zraku?

144-146 MHz, ali bi bilo bolje da je otvori od 138-156 MHz ako može.

toni je napisao/la:
144-146 MHz, ali bi bilo bolje da je otvori od 138-156 MHz ako može.

Ok hvala.
No nisam siguran da mi to pomaže, naime nisam baš stručnjak za ovaj oblik tehnologije ali situacija je sljedeća; stanica ima 8 kanala koje mogu mijenjati, a sam ne mogu(valjda) birati frekvenciju po želji nego samo onih osam koje su namještene(kodirane ili kako se već kaže za to) po tim kanalima, stanica nema tipkovnicu ili neki gumb za mijenjanje frekve, nema display.... Pa ne znam koje sve da "stavi" unutra, a ne bi htio ići pet puta kod frajera da mi to slaže(ono tipa, e saznao sam još jednu frekvu npr147.825, daj mi lupi unutra i ovu, a ovaj kaže; može, daj sto kuna) :-o .
Znam da se nisam najspretnije izrazio u prvom postu ali nisam ništa htio mijenjati kad je ekipa već pročitala, a i nitko se nije dugo javljao :pardon:
Eto to je to, ako može popis tri-četiri frekve koje bi bilo poželjno imati unutra pa da samo zapamtim ili napišem na papirić na kojem broju mi je koja frekva ili tako nešto.

A ha! Dovoljne su ti dvije: 145.850 i 147.850 MHz, ostale postavi na 145.825, 145.875, 147.825 i 147.875 MHz da imaš jednu frekvu u pomaku 25 kHz gore i dolje od ove dvije osnovne koje koristimo u Hrvatskoj, a još one dvije stavi na neke 144.xxx i 146.xxx samo nemoj okrugle jer te su najčešće zauzete. Ovime dobijaš da se možeš pomaknuti sa "službene" frekvencije na nekom okupljanju i spikati sa kompama bez da te sluša 50 drugih.

Disklejmr: Sad će opet Kameni reći da se javljam svugdje. A zašto onda nitko čovjeku nije odgovorio kad svi znate odgovor na ovo?!

toni je napisao/la:
A zašto onda nitko čovjeku nije odgovorio kad svi znate odgovor na ovo?!

pa kad si najbrži, priznamo ...

toni je napisao/la:
A ha! Dovoljne su ti dvije: 145.850 i 147.850 MHz, ostale postavi na 145.825, 145.875, 147.825 i 147.875 MHz da imaš jednu frekvu u pomaku 25 kHz gore i dolje od ove dvije osnovne koje koristimo u Hrvatskoj, a još one dvije stavi na neke 144.xxx i 146.xxx samo nemoj okrugle jer te su najčešće zauzete. Ovime dobijaš da se možeš pomaknuti sa "službene" frekvencije na nekom okupljanju i spikati sa kompama bez da te sluša 50 drugih.

Disklejmr: Sad će opet Kameni reći da se javljam svugdje. A zašto onda nitko čovjeku nije odgovorio kad svi znate odgovor na ovo?!

To je to!
Hvala
i čujemo se gore :Yahoo!:

Roman Lavriv je napisao/la:
toni je napisao/la:

Ne bih rekao da se radi o brzini, jer je Marko postao 30.10., a ja odgovorio 09.11.

toni je napisao/la:
toni je napisao/la:

Ne bih rekao da se radi o brzini, jer je Marko postao 30.10., a ja odgovorio 09.11.

Ma gle Toni, brz si na okidaču, to svi znamo. Preduvjet je samo da nešto na vrijeme primjetiš
Dokaz? Uspio si mi čestitat ročkas prije moje žene :respekt:

Disklejmer: to nemora nužno značit da me voliš više od moje žene, ali za :beer: ćemo uvijek naći vremena

toni je napisao/la:

Nije nego su Tonija, kad je bio mali, zvali Vegeta - u sve se mješao :) :) :) .

BTW NHF

toni je napisao/la:

Od 144.000 do 146.000 MHz ti je rezervirano radio-amatersko područje a pogotovo 145.825 i 145.850 MHz je frekvencija koju radio amateri koriste za "paket radio" (to ti je ono kad podatke sa jednog compa šalješ prek radio stanice na drugi comp) zato nam psuju sve po spisku.

Frevencija 147.800 ti je privremena (već više od 15 godina) za slo paraglidere. Mi nismo dobili privremenu pa smo se pomaknuli neslužbeno na 147.825 ili 147.850 ili 147.875... jer tu nikome ne smetamo.

Ak želiš neku svoju frekvenciju izaberi ju između 147.000 do 152.000. Više od 152.000 nemoj ići jer tam imaju dozvoljene frekvencije: elektra, MUP, geodeti, cestari,...

LP

Knez je napisao/la:
Ak želiš neku svoju frekvenciju izaberi ju između 147.000 do 152.000. Više od 152.000 nemoj ići jer tam imaju dozvoljene frekvencije: elektra, MUP, geodeti, cestari,...

LP

Pa ne želim neku "svoju" frekvenciju nego neku koju koriste i drugi piloti. Naime nije mi namjera pričati u zraku sam sa sobom na stanicu nego komunicirati sa drugim pilotima, prema tome trebam nešto što drugi koriste.
A ove 147.800 frekvencije sam već koristio i čuo da drugi koriste pa mi to izgleda ok ali memorirat ću si i ostale(nikad se ne zna kad će zatrebati)

Jesi li ti siguran da ti ta stanica može uopće na taj opseg jer obično stanice koje imaju memorirane kanale ne idu nikamo osim onoga što je unutra.
Provjeri ti prvo da imaš 2 metarsku stanicu.

hrga je napisao/la:
Jesi li ti siguran da ti ta stanica može uopće na taj opseg jer obično stanice koje imaju memorirane kanale ne idu nikamo osim onoga što je unutra.
Provjeri ti prvo da imaš 2 metarsku stanicu.

Siguran 100%. Samo moram uhvatiti vremena za otići kod tipa da memorira "moje" frekvencije.

Reply
Copyright 2008 - Powered By phpbb
Broadcasting World Wap