Board Index » Oprema » Diskusija o opremi
Korisničko ime:
Zaporka:
Register

Uskoro će nam krilo biti ko švicarski sir -puno rupa koje su pri normalnom letu zatvorene, a otvaraju se kad zatreba. Prvo Skywalk, a sad i U-Turn:

Detalji na:
http://www.u-turn.de/site/rahmen.php?sp ... renderpage

Bomba su mi te U-turnove simulacije koje jako zorno prikazuju zbivanja u i oko krila (optok zraka). Ima na njihovim stranicama i AFS-System (Automatic Flight Stabilisation) filmić... Bilo bi jako lijepo kad bi i ostali malo više na poradili na simulacijama koje i prosječnom laiku daju uvid u tehnologiju i bolje razumijevanje letnosti...

Nešto slično (zapravo isto ali s drugom svrhom) je Apco stavio na Prestu još 2001. Neki otvori na na napadnoj ivici su u letu bili zatvoreni (zbog tlaka u komorama), a kada bi tlak pao (recimo kod zaklapanja) otvorili bi se. Keara je imala "battonse", tj. samobrtveće otvore iznad standardnih otvora na komorama koji bi se otvarali kada bi se promijenio napadni kut, tj. kada bi se gazio speed.

slika

slika

slika

U normalnom letu bili bi zatvoreni, zbog, jel, tlaka u komorama identično kao i u U-turnovom slučaju. Nekako nagađam da su Apcu morali platiti prava.

Princip je isti, sve su ostalo nijanse ... ;)

Negdi 2000, kad su mi frontalci na APCO 2kama počeli ič na živce sam poslao mail Anatoly Cohnu da bi bilo dobro ugradit nepovratni ventil iznad ulaza u komoru jer krila na spidu inače podivljaju..
Židovi su fakat bili dobri jer su mi bez riječi poslali manuale od Sierre i Simbe airmailom, pa sam osječao potrebu da isto pomognem nekim biserom..

Niti da bi fala rekel.. al nisu se baš proslavili s tim, bez obzira..

Vedran je napisao/la:
Negdi 2000, kad su mi frontalci na APCO 2kama počeli ič na živce sam poslao mail Anatoly Cohnu da bi bilo dobro ugradit nepovratni ventil iznad ulaza u komoru jer krila na spidu inače podivljaju..
Židovi su fakat bili dobri jer su mi bez riječi poslali manuale od Sierre i Simbe airmailom, pa sam osječao potrebu da isto pomognem nekim biserom..

Vidiš vidiš...Predlažem da U-Turnu pošalješ zahtjev za naknadom zbog korištenja intelektualnog vlasništva (makar mislim da je to vlasništvo davno prisvojeno ;-) ).

Danči je napisao/la:
Vedran je napisao/la:

Vidiš vidiš...Predlažem da U-Turnu pošalješ zahtjev za naknadom zbog korištenja intelektualnog vlasništva (makar mislim da je to vlasništvo davno prisvojeno ;-) ).

Naravno, pri tome im poručiš da je to sve goli bimbo naspram onoga što imaš u ladici. Novih 6-7 projekata spremnih za patentiranje (ne sumnjam da ih nemaš, ali su ti rasuti po raznim krilima) koje ćeš im prepustiti za sitnu nadoknadu jer sve to radiš i promišljaš samo zato što voliš letjeti APCO.
Pa da vidim kako ti neće otkupiti intelektualno vlasništvo nad ventilima. Polakomit će se garant.

E, a kad ti pošalju pare onda ti njima reci da si razmišljao o 3-linijskom sustavu, odvojenim komandama, jet-flapovima i nekom lakšem materijalu od onog na simbi.

Ahff... pošto patentiranje bilo čega, u svrhu zabrane proizvodnje i prodaje prava, u EU, USA i Japanu dođe 50 000 E.. odustao sam od bilo kakvih nadobudnih utopija ;)) Naravno, mogu to radit u bilo kojoj banana deželi, di se krila tak i tak rade..

Znam da ti te pare može platit neka firma koja želi otkupit patent ili prava, al znate kak to danas u svijetu ide.. zaš bi nešto plačali, kad ne moraju..

Fora je simulacija. I vjerojatno ima u tome istine. Mnogi su pokušavali sa klapnama (zadnji, prije U-turna je Niviuk sa ajspikovima i malim klapnicama ispod komora, a Hrga ih je čak sam napravio na svom). Ipak, nigdje nisu zaživjele duže. Skywalk-ovi jet-flap-ovi se ne mogu s ovim uspoređivati jer imaju drugu namjenu. Advance je davno izumio "uši", zakrilca na gornjoj površini krila i fura ih do danas. Vjerojatno se više niti oni ne sjećaju čemu služe (smanjenje induciranog otpora), osim što skužiš Advance iz aviona ko i mečku sa trokrakom zvijezdom :ROFL:

Vedran je napisao/la:
Ahff... pošto patentiranje bilo čega, u svrhu zabrane proizvodnje i prodaje prava, u EU, USA i Japanu dođe 50 000 E.. odustao sam od bilo kakvih nadobudnih utopija ;)) Naravno, mogu to radit u bilo kojoj banana deželi, di se krila tak i tak rade..

Možeš i kod nas patentirati nešto, a kad te Ameri skopiraju (ma to sam uzeo samo tak, znam da ih ne zanima PG biznis jer nosi samo 500 miliona baksa) onda ih tuži i traži milion baksa odštete, jer si toliko mogao zaraditi za 10 godina i prodati firmu po finoj cijeni.

Reply
Copyright 2008 - Powered By phpbb
Broadcasting World Wap