CloudWalker je napisao/la:
Uzevši kao primjer našeg Doca koji se u zadnje vrijeme ozbiljnije posvetio tom vidu letenja, a koji je počeo letjeti u vrijeme pg 'booma' (može li se reći da je prijelaz stoljeća bio period intenzivnijeg porasta pg populacije?) te kojem planinarenje kao zasebna aktivnost isto nije mrska - to bi nekako držalo vodu.
Pa sad, ako "ozbiljnije" znaci "nabavio je pola opreme" onda da...Osobno, nekako me zasitilo "klasicno" letenje, ostao sam bez ciljeva. Vidio sam da necu bit prvi na PWC-u, onih par dana za kvalitetan XC iskoristim kolko-tolko u 5.mj, nemam bas hrpu para za putovat po svijetu, nemam zivce i prostornu percepciju za acro, nakon 10 g. zivcira me peglat greben dva sata. Nekako eliminacijom dodjes do jedinog sto ti predstavlja neki izazov. Nova, "ekstremna" mjesta i scenografija jednostavno nadoknadjuju onaj manjak adrenalina iz prvih dana i osjecaj nepoznatog.
Kolko znam kod nas se jedino Vlado Pausic ozbiljno bavi tom vrstom letenja, Danka i Jelenu sam znao sretat na cudnim mjestima s opremom

Ja imam nesto malo iskustva izmedju 2000 i 3500m.
Vjerojatno bi nas bilo puno vise da:
1. Imamo Alpe, svi skijamo od malena i alpinizam je nacin zivota. Ovako, kad moras krenut u 3 ujutro i uzet godisnji da bi izveo solo uspon i odletio drugi dan ako imas srece, jebes to...
2. Ne zivimo na Balkanu, gdje je cesto jedini razlog za letit taj da mozes poslije u birtiji rec da se "bavis sportom".
Sto se opreme tice primijetio bih sljedece-lagana krila su u nasim uvjetima obicno izdrkavanje. Zasto to kazem? Pa, takvo krilo ima smisla prijespomenutom Vladi koji ide na 5000m, spava tjedan dana iznad snjezne granice i nosi sve sto nosi posten alpinist plus krilo i sic. Ja, koji sam daleko iza tog nivoa, moram uloziti jos mnogo truda kako bih se doveo u kondiciju i skupio tehnicko iskustvo koje je potrebno da bi dosao do tih visina i itinerera gdje je 3kg krucijalna razlika. U svemu sto sam do sad obisao 3kg manje ustedilo bi mi mozda 1h hoda kroz dva dana. Dakle neisplativo.
Lagani sic-svakako. Ne toliko sto je lagan, koliko zbog pretvaranja u ruksak. Te combo varijante su idealne za jednodnevne uspone ili rute bazirane u domovima a nude protektor i odlicnu udobnost. Iz mog iskustva obavezno probati prije kupnje i to optereceno s 15kg, ko i svaki ruksak. Od onog sto sam vidio uzivo prvi izbor Woody Valley (zbog funkcija koje ima kao ruksak), zatim Sup'air, Ozone daaaleki treci. Za bilo koju varijantu bez logistike sad prelazim na kombinaciju klasicnog ekspedicijskog ruksaka (ugodan za nosit, lakse se penje, sve se moze pricvrstit na njega), Sup'Air Everest (ono 300g govno od gurtne, bas me zanima jel se u tom moze i letit

al i za Escape sam mislio da ce bit neudoban pa me iznenadio) i cekat cu jos par godina dok bude rabljenih Swiftova.
Problem u ovakvoj vrsti letenja je sta covjeku fakat treba hrpa dodatne opreme i niz znanja treba steci ili/i obnoviti (orijentacija, navigacija, kretanje u planini, kartografija, meteo, snjezni uvjeti, metabolizam, logistika...) a i najbitnije, bez tri dana u komadu ne isplati se nikud ici. I jos najnajbitnije, treba ti drustvo, neko ko je podjednakog stupnja znanja, tjelesne spreme i letacke vjestine (pogotovo ako nosite zajednicku opremu, sta se dogadja kad onaj drugi sleti sa druge strane sedla od 2000m?) i ima godisnji bas tad. E a to sve nac, to je fakat poso...
Box je napisao/la:
Na krilima nižih razreda (mountain glider LTF 1-2) habanje će biti i veće jer se pretpostavlja da pilot ima manje iskustva...Naši tereni su simptomatično loši (čast izuzecima na kojima pojedinci troše puno vremena i sredstava kako bi to izgledalo kako treba). Obiluju oštrim kamenjem, trnjem i sl. Nepotrebno natezanje krila po takvom terenu zasigurno će mu smanjiti resurs.
Ma kod nas je sve super, vecina nasih krila nikad ne vidi UV na preko 3000m. A probaj se jednom zaustavit golim rukama na glacijalnoj padini pa opisi iskustva (kad ti ruke prestanu krvarit). To izgleda lijepo bijelo i meko, ali cesto nije. Da ne spominjem da ako oko krila hodas u derezama, krivi korak i

Nasi uvjeti zraka i zemlje su pickin dim prema onima u kojima takva light krila trebaju letit. A s pretpostavkom se ne bih slozio, meni se cini da je to vise zbog ponasanja na startu (vjerojatno je tesko napravit comp koji ce se na startu ponasat kao 1-2) i psiholoskog kompromisa sa sigurnosti (ma ne treba mi rezerva i protektor, pa to je 1-2!).
Sto se nas tice, bojim se da ce to ostat jos dugo nesto sta rade " hohstapleri tamo vani". A glede normalnog ljetnog XC-a, dajte mi 25kg Impressa, Booma i sve ostale opremice koju nosim...
p,
D.