Board Index » Oprema » Diskusija o opremi
Korisničko ime:
Zaporka:
Register

Možda niste znali ali postoji jedna velika mana na većini naših GPS instrumenata sa kojima letimo a malo se o njoj zna, ja barem nisam našao ništa napisano o tome.
Ove zime našao sam se u situaciji da je vjetar toliko pojačao da sam malo po malo počeo letjeti u "rikverc". Ok dešava se, instrument pokazuje da ideš 5-10km/h ali ne shvaćaš da se krećeš unazad jer si preko 1000m AGL. Gledam Crikvenicu a instrument mi pokazuje da je Crikva iza leđa :crazy:. Većina instrumenata će u tom momentu reagirati na način na koji najmanje očekujete sjever će se okrenuti za 180˙, smjer vjetra i svi ostali podaci koji su vezani za heading biti će potpuno neupotrebljivi :oops:
Neki instrumenti imaju ugrađen magnetometar (el. kompas) ali malo njih upotrebljava njegove podatke. Flymaster upotrebljava vrijednosti sa el. kompasa samo u prikazu kompasa a sve ostale vrijednosti izvlači iz GPSa.
U tim situacijama za vjerovati je samo staklenoj kugli sa slovima N,E,S,W 8)
Lp

Ahaha dobro si. Ja već par puta gledam kad poletim po prejakom vjetru da neidem nimalo prema naprijed a navigacija mi pokazuje npr.15km\h u odnosu na zemlju, što je totalno krivo ali se nikada i nisam previše zamarao sa time pošto letim motorno, a potpuno znaći po dozvoli "Vizualno i čulno" hahaha. Eto sad nešto kontam da me nisi trznuo nikada nebi niti razmišljao. Netrimovana brzina mi je 38 km\h u odnosu na zemlju po Gps-u a ja u tom trenu nemogu naprijed nego me nosi u jednu stranu, ili penjem. I sad malo kontam po kojem sam vjetru znao poljetati, sreća da sam motornjak pa da nikada ne letim prevelike rute tako da sam uvijek u dosegu vidokruga iz zraka tj 30-tak km u dalj sa par stotina metara. Neznam samo mi još nije jasno gdje nastaje greška. Ručnu navigaciju radimo trijangulaciom , a Gps sa bar 9 satelita pa na više kako on uspjeva pogriješiti. On se ne oslanja na zemlju ispod nas nego baš na proračun kuteva. Je.. ga neda mi se sad razmišljati kako i zašto, sad mi je draža Žuja.

LP Mladen

Probaj u auto staviti instrument, vozi normalno a onda lagano stani i počni voziti u rikverc pa pogledaj gdje je sjever na instrumentu, geška je samo 180* :shock:

Je ga zaboravio sam ja put kući ima 20i kusur godina, tak da mi je sad svejedno gdje lutam kad sam odavno zalutao hahaha.

Događa se iz vrlo jednostavnog razloga...

Zamislite vaš letački GPS uređaj kao jednu točku koja komunicira s određenim brojem satelita.
Pomocu njih on može odrediti vašu lokaciju, no ne i smjer prema kojem ste okrenuti. To može učiniti samo u trenutku kada se krećete.
S obzirom da uređaj pretpostavlja da se uvijek krećete prema naprijed, u trenutku kada krenete u rikverc on to bilježi kao promjenu smjera, i naravno da vam onda i sve podatke zaokrene ;)

Ovo se naravno ne odnosi (nužno) na mobitele, tablete i ostale uređaje koji imaju ugrađeni akcelerometar.
Pomoću istoga se izračunava nagib/tj pozicija uređaja prema x,y i z osima.
Ukoliko softversko riješenje uzima podatke i iz GPS-a i akcelerometra, tada se može napraviti da ukoliko je smjer kretanja suprotan orijentaciji uređaja, da prikazuje negativnu brzinu, ili logičnije pozitivnu brzinu ali s naznakom kretanja unazad. U tom slučaju ne bi se mijenjala orijentacija sjevera itd u tom trenutku.

Doduše, nisam testirao niti obraćao pažnju da li trenutne aplikacije poput FlyMe, XCtrack, XCsoar i druge uzimaju te podatke u obzir.

Treća opcija je naravno kao što je maslina rekao uređaji koji imaju ugrađeni magnetometar, ali ako se uzme u obzir većina uređaja koje koriste naši letači i rekreativci, rekao bih da isti nemaju :)

:hi:

Kajgod je napisao/la:
Doduše, nisam testirao niti obraćao pažnju da li trenutne aplikacije poput FlyMe, XCtrack, XCsoar i druge uzimaju te podatke u obzir.

Nažalost ne uzima nijedan za navigaciju osim za prikaz varia.
Kajgod je napisao/la:

Treća opcija je naravno kao što je maslina rekao uređaji koji imaju ugrađeni magnetometar, ali ako se uzme u obzir većina uređaja koje koriste naši letači i rekreativci, rekao bih da isti nemaju :)

Flymaster ne uzima taj podatak iako ima magnetometar, čak i numerički prikaz koristi GPS heading. Za Oudie 4 nisam testirao iako ima magnetometar.
U svakom slučaju najbolje je testirati svoj instrument u autu i voziti naprijed pa u rikverc i uvjeriti se kako reagira :roll:
Pozz

Naviterov Oudie 4 ce ti u slucaju da letis u natrag ispred brojke brzine staviti minus. Provjereno. ;)
Uz baro senzor ima i gyro, accelerometar i magnetometar. Bez dvojbe najbolji letacki instrument na trzistu.

Airie je napisao/la:
Naviterov Oudie 4 ce ti u slucaju da letis u natrag ispred brojke brzine staviti minus. Provjereno. ;)
Uz baro senzor ima i gyro, accelerometar i magnetometar. Bez dvojbe najbolji letacki instrument na trzistu.

meni je draže da me laže... :D

Reply
Copyright 2008 - Powered By phpbb
Broadcasting World Wap