Prošle sezone sam eksperimentirao s takvim navlakušama, kućne izrade.
Bile su napravljene od gornjeg dijela rukava kaputa (imeđu ramena i lakta), ali ne od pernate jakne.
Toplinski su funkcionirale odlično. No ako bi ruku maknuo s komande i želio je ponovo uvući unutra, ulazi za ruke nisu bili dovoljno široki.
Kako iz različitih razloga za vrijeme leta s vremena na vrijeme trebam pustiti komande i ruke ponovo uvlačiti, u mom primjeru to nije dobro funkcioniralo.
Treba dakle paziti da:
1) otvori budu dovoljno široki, a
2) navlakuše budu od perja koje je mekano (a ne od nekog drugog materijala). Zašto? Kroz perje se ima osjećaj dodira, pa se za nuždu mogu uhvatiti komande i preko tog perja, a i obrnuto, ispod perja možeš uhvatiti gurtne ako zatreba...
Uglavnom, premda je pogreška bila u lošoj kućnoj izvedbi, odustao sam od ideje s korištenjem navlakuša.
Nedostaje mi sloboda za ruke.
Nakon dosta razmišljanja odlučio sam se za pernate rukavice sa spojenim prstima i s vanjskom windstoper zaštitom:
https://www.outdoorresearch.com/en/phosphor-mittstm-0-44448.htmlZa sada su mi se pokazale OK, ali još ih nisam uspio testirati na pravim hladnoćama. Letio sam s njima na Triblju 2x ove zime, ali nikad nije bilo prehladno (temperature 5-10 stupnjeva, pa sam ih čak morao skidati jer su mi se ruke počele znojiti). Hodao sam s njima na -10, bilo je OK, ali ne može se to uspoređivati s letenjem kad su ruke u položaju gore i izložene vjetru...
Dobra stvar je što su mekane, tako da i dalje imam osjećaj u prstima za uhvatit špagice i sl. ako zatreba (npr. za povući uši i sl.).
R.