|
U kratkim crtama, za one koji ne prate PG forum (onaj svjecki), da dam možda laganu podlogu za možebitnu raspravu. Mads je pisao o tome da je trenutno stanje sa natjecanjima vrlo zeznuto (ili nije). Drugim riječima, smiju se tekmati samo serijska i certificirana krila. Pljuje po profitu prokletih kapitalista (to je sad moderno, osim u Hrvatskoj gdje ljudi još nisu osjetili pravi kapitalizam i žive u nekoj vrsti mješavine nacionalsocijalizma, socijalnog društva i pseudoliberalnog kapitalizma). Zašto pljuje jedan pilot? Pa zato što je Sotona (kapitalisti, dioničari, šefovi uprava i ostala kapitalistička žgadija) vidio priliku za profit u paraglidingu, kao što već stoljećima grabi prilike u drugim industrijama. Kakva prilika pitate? Pa, kao što svi već znamo, nema comp klase krila u natjecanjima. Znači, najači piloti uzet će najače oružje. To je, naravno, EN D klasa krila. Nedavno su se pojavili, a mogli ste čitati u ovoj rubrici i o tome, napisi o nekoj hibridnoj klasi, nešto višoj i boljih performansi od EN D klase, i uz to certificiranoj. Što je to? Neki bastard ili nova klasa? Još na to nismo dobili odgovor, a i osobno ga čekam od mog principala ("jednog velikog proizvođača PG opreme").
Zašto ovo pišem? Pišem iz najmanje 2 razloga. Prvi je da sam natjecatelj i da me se to direktno tiče, jer sam u 3 sezone promijenio 10 krila (6 novih i 4 rabljena), koja sam platio iz vlastitog džepa, a sve u svrhu da imam kompetentno krilo na natjecanjima. Doduše, olakotna okolnost je što sam zastupnik za "jednog velikog proizvođača PG opreme" i da mi je lakše to izvesti nego "običnim" letačima. Međutim, puna kapa mi je toga, a i drugim natjecateljima (npr. Hrgatoru). Ovo mi je bio krasan šlagvort za onaj drugi razlog, a to je da sam zastupnik tog "jednog velikog proizvođača PG opreme" koji je upravo unio pomutnju među natjecatelje i kojeg je dragi Mads sotonizirao. Nije mi namjera niti najmanje braniti taj brand, mada bih argumentirano i mogao, a možda i hoću u daljenjem tekstu. Prevenstveno govorim u svoje ime, a kako je dio mog bića sve ono što radim i zastupam, tako ne mogu izdvojiti svoje natjecateljsko letenje niti moje zastupništvo iz mojih promišljanja.
Kad se comp klasa "dokinula" na natjecanjima sve je bilo jasno u tom trenutku. Bila su "zabranjena" krila i ona koja su mogla nastupati na natjecanjima, odnosno serijska. Međutim, nedugo nakon toga krenule su priče po raznim koluarima i interesnim skupinama, prevenstveno natjecateljskim, tko je taj koji će kontrolirati nekog Valiča (moram upotrijebiti njihovo ime iz više razloga) da nije "pretrimao" serijsko krilo i da će "gaziti" ostale, što, složit ćete se, nije fer. Upravo ovih dana braća Valiči ganjaju svoj prvi " wanna be EN D turbo" model krila aplskim vrhuncima susjedne dežele. Model se naziva 777 (ili je to naziv njihove nove firme, naime, izašli su iz Niviuka i upustili se u poduzetničke vode). E, pitam ja sad druga po oružju Madsa da li su i braća Valič podlegli Sotoni ili imaju ideje za napredak koje u Niviuku nisu mogli ostvariti? Ovaj moj "jedan veliki proizvođač PG opreme" ima upravni odbor, nisam siguran da li su dioničko društvo s dionicama na mrskim kapitalističkim burzama, ali ulagače i vlasnike sigurno ima, koji tjeraju svoj profit. Ali isto tako znam da taj "JVPPGO" ima super kreativni tim koji je u zadnjih 3 godine, bez krzmanja mogu napisati, donio pravu revoluciju u PG high end klasi krila, a posredno i u drugima. Da li je to "sotonska" rabota ili je to napredak?
Zabrana comp klase krila je većinu natjecatelja zatekla i neugodno iznenadila (mada je meni laknulo u smislu da sam prestao letiti zadnji model comp krila od "JVPPGO" na kojem se nisam osjećao ugodno jer sam pripadnik "old school-a" i volim normalne otvore komora te da taj loš filing apsolutno nema veze sa 2-line sustavom). Ako me još uspjevate pratiti, idem dalje. Mnogi od nas diljem svijeta su zaključili da će se upravo to dogoditi, odnosno da će na mala vrata u natjecateljski svijet ući individualno ili timsko pretrimavanje serijskih krila. Sad je "JVPPGO" izbacio "službeni/serijski/certificirani" model takvog "hibirida" te po ko zna koji put uzburkao PG javnost. I što sad? MOje mišljenje je slijedeće: ako je to cerificirano (mada još ne znamo prema kakvim pravilima) onda znači da je dozvoljeno letiti na tekmama. To mi se sviđa jer, opet na mala ili velika vrata, to ćemo tek vidjeti, uvodi ponovno neku verziju natjecateljskih krila uz degradaciju performansi. U jednu ruku mi se to sviđa, a u drugu ruku (znate već što, samo bi ćudoredni digli hajku na takove moje riječi) i ne baš. Sviđa mi se da opet imamo comp klasu koja će biti znatno sigurnija, ali sa strane degradiranja performansi i daljnjeg napretka nikako mi nije drago nazadovanje. Ono još što mi se najviše ne sviđa je što ću u ovoj godini po 5 put mijenjati krilo i da će me to koštati novaca i živaca (svaka prodaja nosi gubitak, oglašavanje, dogovaranje i cjenkanje s kupcima te fakin shipping i granične barijere itd, a onda i kupovina novog krila). Kretenski mi je platiti potpuno novo krilo koje je slabijih performansi nego prošlogodišnje! Du ju nov vot aj min?
U svakom slučaju, bumo vidli. Dosadno ne bu. Hvala na pažnji!
_________________ Take'Air
|