»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: ned 19 tra, 2026 12:44.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Zašto se "prepucavamo" na forumu?
PostPostano: pet 19 kol, 2011 9:07 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 20:39
Dao Palac gore: : 702 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 792 / Palac dolje: : 4
Netko će mi reći da forum tome i služi. Međutoa...
U zadnje vrijeme iz vlastitog iskustva mi nadolazi da u zadnjih par mjeseci oko 80% postova koje napišem jednostavno ne pošaljem van, jer si mislim da bi ovaj ili onaj "mogao nekaj zamjeriti". Naime neka moja izjava, usporedba, stilska figura, ili kaj-ja-znam-kaj-već u nekome probudi ovakvu ili onakvu emociju i onda u većini slučajeva slijedi napad. Kako nitko ne voli da ga napadaju, prva rekcija je obrana, a kako je napad najbolja obrana onda se branimo napadom... i eto ti lančane reakcije dok netko ne odustane. Da tako je bilo uglavnom pred koji mjesec. No sad vidim da u mom slučaju, kad budem napadnut nakon objavljenog posta s moje strane slijedi - ignoriranje. Još gore, umjesto da svoja mišljenja, kakva god bila podijelim s ekipom, ja ih zadržim za sebe. Mislim da to ubija onu zdravu komunikaciju koja i je svrha ovog foruma. Kad čitam svoj tekst prije slanja onda moram ukalkulirati milijardu mogućnosti razno raznih reakcija, a sve u svrhu "da koga ne uvrijedim" i "da tko nebi kaj zamjeril". I tada se moj tekst svede na šturu apšisalu informaciju i izgubi svaki smisao i potrebu za slanjem. Kako se i ja dosta puta nemoram slagati s nečijom izjavom, da baš u potpunosti ne ubijem komunikaciju počeo sam slati privatne poruke (PP), ako smatram da se moj osvrt odnosi samo na jednu osobu. Kod ljudi koji poštuju instituciju privatne poruke (a takvih je dosta) u 90% slučajeva razrješimo konflikt, a bez da iznosimo "prljavo rublje". No i to neako sve rjeđe ili gotovo nikako.
No vidim da ljudi čije sam postove uživao čitati također sve više izbjegavaju biti ovdje prisutni. Mislim da je glavni razlog upravo ono zbog čega i ja sve rjeđe kliknem na Pošalji

Hvala na pažnji

Vrh

Naslov: Re: Zašto se "prepucavamo" na forumu?
PostPostano: pet 19 kol, 2011 10:21 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 14:58
Dao Palac gore: : 1098 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 159 / Palac dolje: : 0
Samo napiši kaj misliš i bok. Neće ništa bit. Stvarno :)

Vrh

PostPostano: pet 19 kol, 2011 12:42 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Prvo moraš biti svjestan da napisana riječ uvijek zvuči puno ozbiljnije od izgovorene, čak i kad dometneš hrpu smajlića.
Onda moraš prihvatiti da je, budući da pisana riječ doseže puno dalje i trajnija je, puno vjerojatnije da se nekome neće svidjeti bar nešto od onoga što si napisao ili kako si to napisao.
Sorry, ako zbilja čvrsto stojiš iza onoga što želiš reći onda moraš biti spreman na kritike i suprotstavljanje - stara priča o ovcama i novcima.
Zato je jako važan način na koji ćeš nešto iznijeti - konstruktivna kritika i te stvari... A ako si se baš htio po nekom posrati jer je po tvom dubokom uvjerenju to i zaslužio onda "be a man" - nemoj poslije plakati.

Već dugo se po internetu vode diskusije jesu li bolji anonimni forumi i komentari ili oni iza kojih stoje stvarne osobe imenom i prezimenom.
Jedna strana govori da svaki komentar iza kojeg netko nije spreman osobno stajati i prihvatiti reakcije jednostavno nema težinu. Drugi naglašavaju da se ljudi samocenzuriraju ako se ne javljaju anonimno te da im anonimnost daje sigurnost od posljedica (u slučajevima kad se radi o velikim ulozima i kad bi te netko bio spreman ušutkati da ne širiš dalje informacije koje imaš).

Moj osobni zaključak je da anonimnost ima prednost samo u rijetkim slučajevima i da je za gro internet komunikacije bolje kada iza nje stoje osobe imenom i prezimenom. Samocenzura? Neka je. Ne zanimaju me prigovori onih kojima je vlastita komocija draža od 'istine' koju se ne usude izložiti. Ako je zbilja nešto važno već će se saznati - od uha do uha pa do uha nekog koji se neće libiti javno progovoriti.

I na kraju, tendencija da diskusija krene u prepucavanje je inherentna pisanom mediju. Većina prepirki uopće ima za uzrok nesporazum oko teme, premisa, svrhe diskusije. Te nesporazume je još puno teže uočiti kad se ona vodi naizmjence u velikim monolozima (postovima). Nema onog tko to nije doživio ako je imalo bio aktivan po forumima. Zato se ne sekiraj - nije samo stvar u tebi... :-)

Vrh

PostPostano: pet 19 kol, 2011 15:17 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
A dobro, sezona kiselih krastavaca je u punom jeku. Ako raspravljamo o mogućem udaru kometa ili meteorita u Zemlju, golim sisama na plažama, olujama koje će neminovno poharati polja nakon ovih vrućina, gljivama koje ne rastu na vrijeme i tako to, naravno da ćemo se u svemu složiti. Ako pak počnemo pisati o nekoj vrsti krila, sjedalici ili rezervi, sigurnosti, svaka diskusija može preći granicu dobrog ukusa. E sad, kako razlučiti poželjno od nepoželjnog pisanja? U jednom slučaju je lako - nema psovanja, spominjanja majke i bližih ženskih rođaka, podrijetla, krvnih zrnaca, visine, dužine ruku i nogu i tako to. Tu se svi slažemo, i treba reći da na ovom forumu toga nikad i nije bilo. Dvojba oko anonimnog i pisanja pod punim imenom i prezimenom za mene ne postoji. Anonimno mi otprilike izgleda ovako : sjediš u tamnom kutu nekog sobička, spuštenih roletni i buljiš u svoj CRT po cijeli dan, i povremeno nekim ustašlukom ili nekom drugom nepodopštinom (pas mater, u hdz-u si ili sdp-u, ustašo ili komunjaro....) daš sebi oduška, kad ti već drugačije ne ide u životu. A pisati na ovakvom forumu znači iznijeti svoj stav o nečemu što te je potaklo, da sam , ili nečim izazvan, nešto iskažeš. Nas "pisaca" ima raznih. Jedni znaju sve i za sve imaju odgovore, zato što su "odletjeli 1597,45 tandema, bacili 341,12 rezervi i polijetali s leđima 12,23m/s". Drugi malo vuku na svoj komercijalni interes, pa često hvale krila ili opremu koju zastupaju, zaboravljajući pri tom da i onih drugih i kvalitetnih ima u velikom broju. Treći stalno malo izvisoka dijele packe, ništa te ne pouče, al te drže papkom koji leti "dvojkicu" i ostaješ vječiti tečajac. Četvrti se bore za pravila foruma, pa kad panično pokušavaš svoju krpu oglasiti na prodaju, spominju zakone foruma ko da je državnu Ustav (ja prodo, ne morate brinuti :Yahoo!: ). Ima tu svega. Najgore od svega je zazirati od reakcije. Ako imaš što reći, slobodno napiši i pomiri se s tim da će netko imati i drugačije mišljenje. Ako odgovor ne bude u stilu "što ti papane znaš o tome", ili "sereš, pusti vodu", onda je to pristojna rasprava. U suprotnom, svaki takav odgovor više govori o autoru, nego o tvom postu. Eto, malo mi se pisalo, vruće je i čekam da kupači odu na zasluženi odmor, a ja na zasluženu ribičiju ... ovim sam postom dokazao da spadam u skupinu "davitelja", koji pišu samo zato što su skribomani ...

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

7 Palac gore: : Franco, kameni, ksmokvina, Mirko, Red Baron, tmuic, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: pon 22 kol, 2011 10:40 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 25 ruj, 2009 14:06
Dao Palac gore: : 118 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 2
CloudWalker je napisao/la:
Prvo moraš biti svjestan da napisana riječ uvijek zvuči puno ozbiljnije od izgovorene, čak i kad dometneš hrpu smajlića.
Onda moraš prihvatiti da je, budući da pisana riječ doseže puno dalje i trajnija je, puno vjerojatnije da se nekome neće svidjeti bar nešto od onoga što si napisao ili kako si to napisao.
Sorry, ako zbilja čvrsto stojiš iza onoga što želiš reći onda moraš biti spreman na kritike i suprotstavljanje - stara priča o ovcama i novcima.
Zato je jako važan način na koji ćeš nešto iznijeti - konstruktivna kritika i te stvari... A ako si se baš htio po nekom posrati jer je po tvom dubokom uvjerenju to i zaslužio onda "be a man" - nemoj poslije plakati.

Već dugo se po internetu vode diskusije jesu li bolji anonimni forumi i komentari ili oni iza kojih stoje stvarne osobe imenom i prezimenom.
Jedna strana govori da svaki komentar iza kojeg netko nije spreman osobno stajati i prihvatiti reakcije jednostavno nema težinu. Drugi naglašavaju da se ljudi samocenzuriraju ako se ne javljaju anonimno te da im anonimnost daje sigurnost od posljedica (u slučajevima kad se radi o velikim ulozima i kad bi te netko bio spreman ušutkati da ne širiš dalje informacije koje imaš).

Moj osobni zaključak je da anonimnost ima prednost samo u rijetkim slučajevima i da je za gro internet komunikacije bolje kada iza nje stoje osobe imenom i prezimenom. Samocenzura? Neka je. Ne zanimaju me prigovori onih kojima je vlastita komocija draža od 'istine' koju se ne usude izložiti. Ako je zbilja nešto važno već će se saznati - od uha do uha pa do uha nekog koji se neće libiti javno progovoriti.

I na kraju, tendencija da diskusija krene u prepucavanje je inherentna pisanom mediju. Većina prepirki uopće ima za uzrok nesporazum oko teme, premisa, svrhe diskusije. Te nesporazume je još puno teže uočiti kad se ona vodi naizmjence u velikim monolozima (postovima). Nema onog tko to nije doživio ako je imalo bio aktivan po forumima. Zato se ne sekiraj - nije samo stvar u tebi... :-)

Jako dobro rečeno to jest napisano! Apsolutno se ovaj puta slažem sa Vranom, nije samo stvar u oneome koji nešto napiše jer u tekstu postoji puno toga nedorečenog ili protumačeno pogrešno sa druge strane!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: