»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pet 09 lis, 2026 6:01.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Niviuk Peak
PostPostano: pet 28 kol, 2009 17:36 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 18:06
Dao Palac gore: : 126 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 442 / Palac dolje: : 0
hmmm...evo mog misljenja krilca koje sam probala nekih 6 sati od kojih su 4 bila u termicnim uvjetima:

PLUSEVI (sve u odnosu na traktor, ups, Artik :)):
1. ne izbacuje me iz stupova
2. finoca kojom ga mozes letit (nekad moram bit zbilja naslilna s Artkom...al tu i tamo sam morala i sa Peakom :))
3. finesa i brzina, tj. znacajno slabije propadanje u tranzicijama
4. ful mi se svidja dizajn (jebiga, ipak sam zena :)) i ful ga kuzim (po hendlingu je slican Artiku): sve mi najavljuje i nisam imala nikakvih incidenata s njim; iako mozda zato kaj ga letim na gornjoj granici=do 85 kg (a meni je poletna 87kg). jednostranska, spiralica, wingachi,...fakat sam ga klala i cini mi se ok.
5. cijena demo krila 23 (70-85kg) =1400 E

MINUSI:
1. jako tvrd spid koji se tesko poteze: prek tog bi mogla prijec
2. hendling: jednako usran ko i Artik: i prek tog bi mogla samo tako prijec.
naime, nije direktan na komandi - bas mu moras dat impuls i tijelom...evo npr. u slucaju: u termici sam..pustam ga u vjetar...drzim ga da usauga kolko ide, komanda -> krene u vrtnju al onda ko da ga postane inertan, ko da ga nes koci da ga okrenem niz vjetar - onda ga siknem bokom, zaljuljam da ode ca niz vjetar :) [isto radim i s Artikom]
3. komentari jako dobrih, dugogodisnjih pilota: Peak u odnosu na dr. krila svoje kategorije se ponasa kao homologirani "competition", tj. nije krilo "za bacit djir". Ne preporucuju mi ga, osobito zato jer sam vikend letac. Preporucuju mi Tranga jer je znatno sigurniji u odnosu na Peaka i bolje penje, al je znatno slabiji na finesi. Do tih komentara dosta drzim. Probat cu jos sljedeci vikend i Tranga pa cu vidit.

Prije mjesec dana, u Piedrahiti na Spanjolskom drzavnom je testan novi Peak2, tako da se ocekuje njegov izlazak do kraja godine. istovremeno se ocekuje i izlazak Tranga4. cekati ili ne?

eto, podijelih sa vama ono kaj me muci u vezi skoka s magarca na konja :) savjeti, sugestije, vise nego dobrodosli. pozdrav svima i za vikend Orega :)
Jasna

Vrh

Naslov: Re: Niviuk Peak
PostPostano: sub 29 kol, 2009 14:14 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Citat:
MINUSI:
1. jako tvrd spid koji se tesko poteze: prek tog bi mogla prijec
2. hendling: jednako usran ko i Artik: i prek tog bi mogla samo tako prijec.
naime, nije direktan na komandi - bas mu moras dat impuls i tijelom...evo npr. u slucaju: u termici sam..pustam ga u vjetar...drzim ga da usauga kolko ide, komanda -> krene u vrtnju al onda ko da ga postane inertan, ko da ga nes koci da ga okrenem niz vjetar - onda ga siknem bokom, zaljuljam da ode ca niz vjetar :) [isto radim i s Artikom]

Ad 1: predji preko tog, kaj bus. Makar i tu se moze stvar dosta popravit samo dobrim izborom koloturcica, spage za speed i puta kojim ide kroz sic. Ak nis drugo, ima i sistema kolotura koji smanjuju silu (naravno da stari Watt i dalje djeluje :x ) Kaj te strah da bus licila na Kranjcara mladjeg? :-P
Ad 2: pitanje je prije svega sjedala. Ak imas Impressa nijedno krilo ti nece bas bit ono super okretno (bar meni nije). Druga je stvar da mi se cini da je zadnjih par godina jednostavno trend u high-end klasama da se krila konstruiraju "tromija" odn. da je to jednostavno nuspojava odredjenih konstrukcijskih kompromisa izmedju performansi i sigurnosti (bio je svojedobno dobar thread o tome na pgforumu vezano uz high-arc). Je li to zapravo lose, po meni i ne, jer kad si vec u fazi da letis 2-3 vec nesto znas o obliku okolnog zraka pa mozes dovoljno ranije prisilit krilo da se ponasa onako kako ti hoces.
Citat:
3. komentari jako dobrih, dugogodisnjih pilota: Peak u odnosu na dr. krila svoje kategorije se ponasa kao homologirani "competition", tj. nije krilo "za bacit djir". Ne preporucuju mi ga, osobito zato jer sam vikend letac. Preporucuju mi Tranga jer je znatno sigurniji u odnosu na Peaka i bolje penje, al je znatno slabiji na finesi. Do tih komentara dosta drzim. Probat cu jos sljedeci vikend i Tranga pa cu vidit.

Nijedno krilo u toj klasi nije za bacit djir (makar recimo na PWC-u sam vidio par smrkavaca koji uzmu proto omegu s vitkosti 8.puno i bez ojacanja u krilu pa malo "bace djir"). Po meni svatko moze letit 2-3 na cisto fizickom nivou (dakle kontrola krila, brzina reakcije i sl.) Ono gdje moze nastati problem je psihicka zrelost, tj. sposobnost nepogresive procjene mogucnosti kako osobnih, tako i krila i dana. Hocu reci, moras biti dovoljno stabilan da odolis pritisku zavuci se u neki rotirani jarak jer "znas da je tamo stup pa kog briga sta nema sletista" ili ostati na startu par sati iako si vozio 400km a ne "ma dobro je, letili smo i po jacem". Osobno, trebalo mi je 6 godina da budem u stanju tako razmisljati (a i to nije garancija da necu sutra vozit auto s prilagodjenim komandama).
Kao sto i sama znas postoji statistika (sad bi neki rekli postoje lazi, proklete lazi i statistike). Ako mi pokazes ijedan statisticki valjan dokaz da je Trango "sigurniji" od Peaka pojest cu si faja. Ne znaci da ne trebas probat, ali sve je to po meni sigurnosno gledano "tu negdje" tak da sama moras dat neke pondere karakteristikama krila (i pritom uzet u obzir da je dobro da krilo "izvlaci" tvoje nedostatke (kao i nedostatke terena-brzo krilo za peglanje klifova, dobru finesu za XC preko Ardena), sto zahtjeva brutalnu iskrenost prema samom sebi - npr. ako ne znas vrtit uzmi krilo koje bolje pobire iako ti handling mozda i nije bas naj).
Konacna odluka je naravno tvoja. For what it's worth, ja mislim da mos bez beda letit bilo koji 2-3.
Citat:
istovremeno se ocekuje i izlazak Tranga4. cekati ili ne?

Jel imas para? Ili ne?

p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: sub 29 kol, 2009 14:31 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 429 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 436 / Palac dolje: : 1
Maloprije me pljunulo van dok sam odgovarao na ovo...

Ali kako vidim Damjan je odgovorio i vise nego sto sam ja mislio...
Apsolutno ko da smo pisali jedan pored drugoga...

Evo ti samo zakljucak moga posta koji je otiso u zaborav automatskom odjavom...

Ako si se odlucila za 2-3, to sto ti se ne svidja je upravo to sto definira nove generacije performance krila...
Impress, tvrd i sve kako je Damjan rekao...

Ovo su sada moja subjektivna misljenja vecinom potvrdjena fizikalnim pravilima

High Arc = neokretnost + performance
Tvrdoca = sigurnost + bolje prica prije sranja
Veca kvadratura = manja brzina + pobiranje
Neokretnost = manje sranja pri extremima + nezadovoljstvo pilota
Raspon = sve iznad * 2

Ako ti se te stvari ne svidjaju, kupis agilnu dvojkicu i uzivas...

I slazem se da si ti vise nego sposobna za performance klasu...

LP!

P.S.
Koji genije je rekao da je Trango sigurniji !?!?!? :)

Vrh

PostPostano: uto 08 ruj, 2009 0:21 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 18:06
Dao Palac gore: : 126 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 442 / Palac dolje: : 0
zboskovi je napisao/la:
Ako si se odlucila za 2-3, to sto ti se ne svidja je upravo to sto definira nove generacije performance krila...
Impress, tvrd i sve kako je Damjan rekao...

decki, obojci fala puno kaj ste se potrudili savjetima. puno mi znaci to! :)
ok...misla sam da ja nesto gresno radim :) nazalost, nisam bila citala raspravu o high arc/flat krilima; u zadnjih godinu dana sam opcenito rel. slabo pratila forume i sl. o letenju.

Ovo su sada moja subjektivna misljenja vecinom potvrdjena fizikalnim pravilima

High Arc = neokretnost + performance
Tvrdoca = sigurnost + bolje prica prije sranja
Veca kvadratura = manja brzina + pobiranje
Neokretnost = manje sranja pri extremima + nezadovoljstvo pilota
Raspon = sve iznad * 2

Ako ti se te stvari ne svidjaju, kupis agilnu dvojkicu i uzivas...

ma kakvu dvojkicu!...zbilja ne mogu vise takve traktore letit :) kad jednom osjetis da s istom kolicinom ulozenog rada imas vecu finesu i brzinu, hmmm...tesko je opet na magarca :)

ove potonje karakteristike odaju pravi razlog zasto zelim prijeci na visu kategoriju: omogucuju mi ne vise km per se, nego da vise vidim. novi vidici, krajolici,...to je ljepota! :) uz to sam odlucila izbjegavat lokalne chuke i ic cesce u Pirineje jer Pirineji prekrasni! :) pa taman bila li-la prognoza: ak nece bit letenja, bit ce djiranja...evo u cetvrtak navece picim u Canaldu; kazu da je prekrasno, jupiiii! :)
inace, tamo se ne radi velika kilometraza (rekord je vec godinama 140km) jer je zeznuto pospajati sve te lance i klance, al iskreno, to mi je neusporedivo ljepse i zanimljivije letenje neg npr. flat-land autocesta Piedrahita - Segovia i dalje...(rekord u toj centralnoj zoni Spanjolske je oko 280km!).

osim toga, Damjan, izrazito mrzim grebanje po padini i nisko letenje...toga se bojim, pa se od nervoze nemrem dugo grepst i radje odem sletit. nikad se ne trpam nad mjesta gdje nema sletista. visesatno tabananje mi nije bed (to sad kazem :)), samo da ima livada.

I slazem se da si ti vise nego sposobna za performance klasu...

to mi je zbilja drago cuti; osobito zato sto sam vikend letac, paaa...ono, po psu...brijem da nemam ni 100 sati godisnje...iskreno, iako me mnogi ovdje vide kao dobru letacicu, kazu, osobito zato sto fino i visoko letim (u istom danu u usporedbi s drugima), ja i dalje jako sumnjam u sebe i svoje sposobnosti a najvise me ocajava filing da ne kuzim uvjete u zraku...al desava se i drugima, paaa...ma, mislim da cu pricekat Peaka2...ma...jos uvijek dvojim...uf! uzas!

P.S.

Mario Arque i Antoni Cabiscol npr. obojca lete 20god; ovaj prvonavedeni je urednik casopisa "Parapente" - spanjolskog CrossCountry-a. u razgovoru s njima sam puno naucila i zbilja mogu rec da nisu samo lokalni, nazovimo to tako, letacki autoriteti...decki zbilja znaju puuuno o letenju.
osim toga, ne znam kojeg si ti Tranga letio, ali masa, masa ljudi ovdje lete Tranga3 i svi su super-odusevljeni njegovom sigurnoscu i performansama...to je cijela storija.
puno pozdrava svima, falite,
Jasna

Vrh

PostPostano: uto 08 ruj, 2009 10:40 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 11:37
Dao Palac gore: : 31 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 315 / Palac dolje: : 1
Vidim da su ti apetiti mlogo narasli, kaj je cist normalno s obzirom na XC karijeru..

Evo vec dosta sati vozim proto Mercurya zos vitkost 7,5 i mogu rec da je to doosta zivlje od omege 7 iako jos daaleko od proto apca (npr. Simbe). Recimo da je O7 ko 1-2 ili mirna dvojka, a M09 je ko normalniji 2-3. Apco je tu negdje 4-5 :) M09 je dosta tvrdzi i duple komande fino pomazu kod kompenzacije velike vitkosti. Iako ga sa pretjerivanjem + tijelom + nisponim niz vjetar uopce nije problem zavuci u negativu :]

Inace.. High Arc = sigurnost + performance (manje se naginje u zavoju i stabilniji na dobrom speedu)

Tvrdoca = neokretnost + bolje prica prije sranja (stvar broja osnovnih napadnih linija i trima, sto ti se vise krila drzi na 1 A spagi to vise osjecas promjene tlaka po karabineru i mlacenje turbulencija)

Veca kvadratura = manja brzina + pobiranje (!? Not rili.. 2-3 i ostali se lete par kg ispod gornje granice , a starta se sa 5 kg preko sto se kontrolira balastom koji se ispusta samo kad uvijeti postanu dosta jadni. Sa 10kg preko na O7 nisam uopce vidio neke probleme u pobiranju, 2. krila ih mozda imaju. Tak da kvadratura mora bit taman..)

Neokretnost = manje sranja pri extremima + nezadovoljstvo pilota (Not rili isto.. vise sranja jer impuls na komandama mora biti dosta jaci kad se izlazi iz sranja i krilo sa vecom vitkoscu se dosta deformira i kretenski divlja kod televzora i ostalih manevara za rjesavanje sranja. Nezadovoljsto i utrnule ruke su meni najveci dilbrejker, jer ocu uzivat u letenju, a ne psovat sve do baze. Milsim da bi se mekoca i okretnost mogli dobiti na izbacivanju zraka iz komora kod zadnjeg ruba, npr. presivavanjem komora 5-10cm po sredini, al mislim da niko od vas nije voljan stepat novi glider :)

Raspon = sve iznad * 2 (?? Raspon imas projicirani i flat.. i bitniji ti je onaj projicirani jer na njemu letis. Tj. po razlici flat/projected vidis kolko je krilo ustvari 'arc', a kaj je ta razlika manja krilo je ravnije i obicno zivcanije. Pogle si tu razliku na XP3-Mantra09-Magus6-Mercury09 pa bu ti jasninje ;) Mercury je za razliku od npr. Mantre super mirno i mloogo sigurno krilo.. )

Sve u svemu za XC v/m niz vjetar je x puta bolje 2 ili 2-3 jer mozes uvijek sletit u 5x5m bez nekog grca ili padobranskog doskoka koji skoro stalno vjezbam s M9, kad si zacrtam neku tocku (Zhogi zna :). Za tekme je bolje krilo presudno ak ti je bitnija reza od letenja i performanse u vjetar su neusporedive. Niz vjetar gotovo nema nikakvih razlika (vise puta testirano), al efektivna finesa u vjetar je veca nego kaj to pise i bas to ti radi probleme kod discipline preciznog sletanja sa preprekama kod nekog birca na kraju fajnal glajda. A ti problemi neka znaju poprilicno narasti pa poslje sljetanja cijeli dan nemres nac muda. Ti ih nemoj ni trazit jer ih neces ni nac :lol:
Proljece.. jedva cekam da se skinem ispod 90 pa da opet mogu letit O7 i razmisljat o letenju, a ne o sljetanju, jer nisu svi preleti po zagorskim ili slavonskim ravnicama ;)

Vrh

PostPostano: pon 12 lis, 2009 15:39 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1500 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
zboskovi je napisao/la:
M
P.S.

Sigurnije u odnosu na što?, Peak-a? Nisam Peak letio pa ne mogu ovo komentirati.

Ali evo, usudio bih se ustvrditi da je Trango 3 sigurno krilo, odličnih performansi i milina u handlingu. Probao sam ga na Kašteliru u termičko-dinamičkim uvjetima i razvukao mi je osmjeh na lice. Izuzetno se lako kontrolira, nema overtejkanja, zavoji oštri i uski, a može i široko sa malim gubitkom visine i bez naginjanja. Jednostavno, krilo me oduševilo. Kasnije sam pričao sa Saletom koji je nabio 200+h na Trangu 3 i on mi je potvrdio moje mišljenje. Moja recenzija Tranga 3 bila bi: sposobno, sigurno i kultivirano krilo. Uzmi ako ti se povoljno nudi. Nećeš se pokajati.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: