»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pet 01 svi, 2026 14:09.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 28 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: NOVI PRAVILNIK - OBJAVLJEN
PostPostano: uto 31 svi, 2011 20:05 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 09 vel, 2010 10:14
Dao Palac gore: : 0 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 39 / Palac dolje: : 0
Nakon dosta vremena, diskusija na forumu i u živo, e-mailova, pametnih i manje pametnih sugestija i prijedloga, konačno je novi

Pravilnik o uvjetima i načinu uporabe ovjesne jedrilice i parajedrilice

ugledao svjetlo dana, odnosno objavljen je u Narodnim novinama. Evo linka:

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2011_05_58_1269.html

Od zadnje diskusije vezane za nacrt Pravilnika proteklo je dosta vremena. U međuvremenu nacrt Pravilnika doživio je dosta izmjena. Ljubazno vas molim najprije pročitajte Pravilnik, pokušajte ga razumjeti i uvidjeti će te da su skoro svi vaši prijedlozi, za koje sam smatrao da su prihvatljivi, uvršteni. Ako je potrebno kakvo dodatno pojašnjenje, evo prilike, pitajte.

Pozdrav svim ovjesnim jedriličarima i parajedriličarima, ma gdje bili.

Goran ILIĆ

7 Palac gore: : Box, kameni, Mirko, paraboja, profa, toni, vedran_zgela    
Vrh

Naslov: Re: NOVI PRAVILNIK - OBJAVLJEN
PostPostano: čet 02 lip, 2011 23:53 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:13
Dao Palac gore: : 814 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 888 / Palac dolje: : 2
Pozdrav

Molim za odgovor na sljedeće pitanje.

U Pravilniku (čl. 27) stoji:
...
(4) Bez obzira na uvjete iz stavka 3. ovog članka, povlastica imatelja dozvole pilota ovjesne jedrilice odnosno parajedrilice s ovlaštenjem nastavnika letenja je da smije primati naknadu za:
– osposobljavanja kandidata za stjecanje dozvole pilota ovjesne jedrilice odnosno parajedrilice ili odgovarajućeg ovlaštenja,
– provjeravanje letačke sposobnosti imatelja dozvole pilota ovjesne jedrilice odnosno parajedrilice ili odgovarajućeg ovlaštenja.

Dakle u Pravilniku se spominju samo naknade za ove 2 svrhe. Da li to znači da nije dozvoljeno primati naknadu, odnosno naplaćivati komercijalne tandem letove?
Obzirom da je svugdje u svijetu uobičajeno izvoditi komercijalne tandem letove, za koje postoji popriličan interes, kao i činjenicu da smo turistička zemlja, svakako je nužno/potrebno da komercijalno letenje tandema bude dozvoljeno i u Hrvatskoj.

Ukoliko je status takav da nije dozvoljeno naplaćivati komercijalne tandem letove, molim objašnjenje zašto to nije moguće i što je potrebno napraviti da se to omogući.

Hvala na odgovoru,
Ratko

1 Palac gore: : Franco    
Vrh

PostPostano: pet 03 lip, 2011 0:31 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
Ratko je napisao/la:

Ukoliko je status takav da nije dozvoljeno naplaćivati komercijalne tandem letove, molim objašnjenje zašto to nije moguće i što je potrebno napraviti da se to omogući.

Hvala na odgovoru,
Ratko

Koliko se ja sjećam, u Zakonu o zračnom prometu, negdje stoji da korištenje ultralakih i mikrolakih letjelica nije dozvoljeno u komercijalne svrhe. Ali dozvoljeno je voziti članove kluba, pa se tu otvara rupa u zakonu, kroz koju mogu proletit oni koji voze tandeme. ;)

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

Vrh

PostPostano: pet 03 lip, 2011 2:47 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Nastavnik smije obučavati i provjeravati i to je dovoljno. Članak mi se čini suvišan jer prema zakonu imao ti to ovlaštenje ili ne, NEsmiješ uzeti novac ako ne otvoriš firmu ili obrt, tj. ako ne izdaješ račun i prihod ne prijavljuješ. Ukoliko otvoriš firmu nitko te ne može spriječiti da uslugu obuke naplaćuješ.
Zato mislim i da za tandemiranje moraš zadovoljiti iste uvjete. Bude li, osim toga, pisalo u pravilniku da pilot sa ovlaštenjem pilota tandema smije primiti naknadu to bi značilo da se pravilnikom dozvoljava prijevoz putnika. Ovako je to jedna od onih stvari koja je ostavila rupu, pa ako varaš poreznu, dogovaraj se s njima, a pravilnik nije ništa zabranio niti dozvolio.

Ipak, Goran sigurno ima bolje objašnjenje, pa ćemo se strpiti do odgovora.

Vrh

PostPostano: pet 03 lip, 2011 6:36 
Offline     DHV 1-2

Hvala na pitanju. Već sam se počeo brinuti. Prije nekoliko dana sam objavio da je Pravilnik izašao u NN a niti jednog komentara. Zar je moguće da, nakon toliko nastojanja da se napravimo VAŠ PRAVILNIK i prihvatimo, što je moguće više vaših prijedloga, da nitko nema komantara? Posebno s toga što sam potrošio dosta vremena i truda da, na odgovarajući način, u Pravilnik ugradim i one stvari koje su pomalo "škakljive". Bar su bile do sada. Jedna od ahtjevtih stvari je pitanje komercijalnog letenje ili, drugim riječima, letenja za naknadu. To pitanje je na specifičan način riješeno u Pravilniku. Pri tome sam nastojao iskoristiti EU iskustva i preporuke koje će biti tek prihvaćene u EU za, otprilike, godinu dana. Na jednak način sam to riješio i u Pravilniku o balonarstvu i zrakoplovnom jedriličarstvu. Meni se to rješenje izuzetno svidjelo i zbog toga sam ga tako ugradio u Pravilnik. Da bi ga razumjeli potrebno je Pravilnik pročitati još bar jednom. Ipak, pomoći ću vam dodatnim objašnjenjem:

1. Kada učenik pilot položi ispit za dozvolu pilota parajedrilice (ili ovjesne jedrilice) izdati će mu se dozvola u kojoj će pisati da je ograničena samo za letenje bez naknade, tj za nekomercijalno letenje.
2. Kada, sad već pilot parajedrilice s dozvolom, stekne određeno letačko iskustvoi kada položi provjeru u obučnom centru, može podnijeti zahtjev za brisanjem tog ograničenja iz dozvole (letenje bez naknade). Nakon toga smije letjeti i za naknadu ili drugim riječima komercijalno letjeti.
3. Uočite da je za to potrebno samo određeno letačko iskustvo, min. 18 god. i položena letačka provjera u obučnom centru. (obučni centar u svom priručniku obuke treba imati razrađen program za takvu obuku i program obuke treba biti prihvaćen od strane Agencije. No to je druga priča). Nije potreban poseban ispit. S potvrdom da je to završio i da je položio propisanu provjeru, dolazi u Agenciju i briše mu se ograničenje.
4. Ako pilot parajedrilice želi za naknadu (komercijalno) letjeti tandem, mora imati i važeće ovlaštenje za tandem jedrilice.
5. Pravilnik se (uglavnom) mora baviti pitanjima minimalne sigurnosti letenja i definira minimalno iskustvo i razinu znanja pilota parajedrilice u slučajevima letenja za naknadu. Pravilnik se ne bavi ostalim aspektima komercijalnog letenja (firma, računi, porezi, osiguranje itd.) koji isto tako moraju biti zadovoljeni.
6. Nastavnici letenja su, prilikom obučavanja od toga izuzeti. To znači da nastavnici letenja smiju primati naknadu za svoj rad kao nastavnik (obučavanje) i to se ne smatra komercijalnim letenjem. Ako pak nastavnik letenja želi voziti putnike u tandemu mora imati izbrisano ograničenje za nekomercijalno letenje i ovlaštenje za tandem.

Naglašavam, Pravilnik se bavi minimalnim aspektima sigurnosti letenja, a ne svim aspektima komercijale. Tu je u osnovi veoma bitna razlika u odnosu na prethodni Pravilnik. Tu razliku je potrebno uočiti kako bi se pravilnik ispravno primijenjivao. Ono što je najbitnije PRAVILNIK NE OGRANIČAVA MOGUĆNOST LETENJA ZA NAKNADU ILI KOMERCIJALNOG LETENJA. Pri tome se svjesno nastojalo što je moguće više izbjeći nepotrebno birokratiziranje. Nije uvedena posebna dozvola za komercijalno letenje nego je sve riješeno u okviru postojeće dozvole. Isto tako nije uveden poseban ispit nego je naglasak ili bolje rečeno, odgovornost prebačena na obučne centre.

Uh. Bilo je malo poduže, ali nadam se razumljivo.

1 Palac gore: : vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: pet 03 lip, 2011 8:20 
Offline     DHV 2-3

Kako dolazim, što bi Goran rekao iz hard businessa iliti iz tvrdog posla, stalno mi se po glavi motaju zakoni, porezi, računi i ostalo i na tome isprika jer mi je ponekad teško odijeliti pravila od zakona. (Doduše, negdje podsvjesno ipak mislim da bi to trebalo biti usaglašeno, no...)

Tandem me najviše zanima jer ću to ovlaštenje prvo upisati u svoju dozvolu. Nemam namjeru to komercijalizirati, ali već smo govorili o interesima, motivima i dr. Zato, Gorane, molim pojašnjenje. (javit ću se i za ostatak Pravilnika)
Čemu uvođenje ograničenja?
Odnosno, čemu uvođenje još jedne provjere u obučnom centru za brisanje tog ograničenja?
Pravilnik ne bi trebao niti dozvoliti, niti zabraniti uzimanje naknade, kad se već bavi sigurnosnim aspektom (tim više što je kasnije nemoguće u HR uzimati naknadu zakonito - bar za sada). Pilot koji je stekao dovoljno iskustva to može dokazati svojim naletom i polaganjem, tj. upisivanjem ovlaštenja za letenje tandema. Samim tim stvorili su se minimalni sigurnosni uvjeti da leti putnike, a da li želi to raditi komercijalno ili želi samo letiti učenike u obučnom centru, ili samo svoju ženu - njegova je stvar. Dakle, kakve veze ima Pravilnik (ili Agencija) sa uzimanjem naknade, tj. zašto to braniti i unositi kao ograničenje u dozvolu?
Shvatio sam odvojeno provjeru letačkog iskustva glede podnošenja zahtjeva za brisanjem ograničenja od polaganja ispita za dobivanje ovlaštenja za letenje tandemom, ispričavam se ako nije tako.
Mišljenja sam da se dobivanjem ovlaštenja za letenje tandemom automatski dozvoljava komercijalno letenje (a to je u naravi svako letenje putnika) bez posebnih napomena koje bi bile u koliziji sa postojećim zakonima.

Doduše, postoji i komercijalno letenje solo krilom. Moguće je dogovoriti sa sponzorom letenje krila sa reklamom uz određenu naknadu ili, dapače, letenje sponzoriranog krila što je također komercijalno letenje. Ne vidim što će mi tu posebna procjena tim više što to sa sigurnosnog aspekta nema nikakvog značaja. Povlačenja bilo kakve reklame za sobom i sl, jednostavno treba zabraniti jer to nemoguće standardizirati. Za sada ne vidim druge oblike komercijalnog letenja osim tandemskog, pa se unaprijed ispričavam ukoliko sam da previdio.

Vrh

PostPostano: pet 03 lip, 2011 10:12 
Offline     DHV 1-2

Box,
1. Točno je da se kod parajedriličarstva (i ovjesnog jedriličarstva) ovlaštenje za letenje tandema skoro može poistovjetiti s komercijalnim letenjem. Prilikom pisanja pravilnika pokušao sam upravo izbjeći tu zamku i komercijalno letenje razmatrati u aspektu ukupnog komercijalnog letenja, ma što god to bilo, a ne samo u aspektu tandem letenja.
2. Ovaj novi Pravilnik pisan je ne kao preporučljiva razina uvjeta koje netko treba zadovoljiti, nego kao minimalna razina. To je veoma bitna stvar i na neki način prilagodba na EU pristup.
3. U mnogim zemljama (da ne nabrajam) pitanje komercijalnog letenja riješeno je izdavanjem (i polaganjem ispita) dozvole komercijalnog (profesionalnog) pilota. Tako je to realizirano kod letenja aviona i helikoptera, a u mnogim zemljama i kod ostalih vidova letenja. Za pilote ovjesnih jedrilica i parajedrilica (i neke druge, već sam naveo, balonare i jedriličare) smatrao sam do bi takav pristup dodatno zakomplicirao (i poskupio) cijelu stvar pa sam radije pristao da se to rješava u okviru jedne dozvole sa proširivanjem i ograničavanjem povlastice koju ima imatelj dozvole. Cijelu stvar sam pogledao potpuno s druge strane. Pravilnik definira da je sasvim normalno da pilot parajedrilice (ovjesne jedrilice) smije za svoju letačku aktivnost uzimati naknadu (letjeti komercijalno), samo je u početku svoje letačke karijere ograničen dok ne stekne minimalno iskustvo.
4. Kriteriji za dozvoliti nekomu obavljanje letenja za naknadu (komercijalnog letenja) svedeni su, prema mom mišljenju, na minimum, a to su:
- punoljetnost (pretpostavljam da je to razumljivo zašto. Isto je i za tandem letenje)
- letačko iskustvo 100 sati i 100 uzlijetanja i slijetanja (pretpostavljam da je i ovo razumljivo zašto. Jasno uvijek se može diskutirati da li je 100 sati i 100 uzlijetanja i slijetanja prava granica, ali o tom-potom,. Sličan uvjet je i za tandem letenje)
- provjera letačke sposobnosti od strane ovlaštenog ispitivača (ovo je samo zbog toga da onaj tko daje preporuku Agenciji (ovlašteni ispitivač) za nekog pilota da smije letjeti i za naknadu (komercijalno) treba provjeriti kome to daje.)
5. Očekujem da će u praksi biti tako da će se zajedno s polaganjem ovlaštenja za tandem letenje skidati i ograničenje povlastice za komercijalno letenje. To će vjerojatno biti najčešći slučaj, ali i ne mora. Ako netko ne želi letjeti tandem, a želi letjeti za naknadu (komercijalno), može. Pravilnik ga u tome ne ograničava.
6. Molim uočite da proširenje povlastice na letenje za naknadu nije dovoljan uvjet za komercijalno letenja parajedrilicom ili ovjesnom jedrilicom, ali je nužan jedan od uvjeta.

Opet sam opširan. Oprostite zbog toga. Namjera mi je ovu problematiku razjasniti obzirom da je riješena na specifičan način.

Vrh

PostPostano: pet 03 lip, 2011 10:24 
Offline     DHV 2

Član od: pet 04 ruj, 2009 8:23
Dao Palac gore: : 57 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 43 / Palac dolje: : 2
iGoran napisao:
Citat:
Hvala na pitanju. Već sam se počeo brinuti. Prije nekoliko dana sam objavio da je Pravilnik izašao u NN a niti jednog komentara. Zar je moguće da, nakon toliko nastojanja da se napravimo VAŠ PRAVILNIK i prihvatimo, što je moguće više vaših prijedloga, da nitko nema komantara? Posebno s toga što sam potrošio dosta vremena i truda da, na odgovarajući način, u Pravilnik ugradim i one stvari koje su pomalo "škakljive".

Komentar?
Ovo nije politički forum ali zakoni i pravilnici su stvar politike pa se ispričavam što prljam ovaj forum takvima stvarima:

Ovaj pravilnik kao i mnogi drugi pravilnici zakoni (i postupci) koji se zadnjih mjeseci i godina donose u HR su odluka naše države u cjelini (Vlade RH (prošle, sadašnje i kako izgleda buduće) i građana koji su je (će) izabrali(ti)) da se podčini EU i postane njen rob. Sve su prodali pa će im i nebo dati.

Veoma cjenim IGoranov trud oko sportskog zrakoplovstva i njegovog održavanja na životu, i duboko sam uvjeren u dobe namjere njega i još nekih djelatnika Agencije ali snaga birokracije i korupcije je prevelika da bi smo joj se mogli oduprijeti, tako da dobijamo zakone i pravilnike koji se trude suzbiti ljudsku slobodu pod maskom SIGURNOSTI.
Ovaj pravilnik donosi neka potrebna poboljšanja ali je u osnovama (koje se nisu mogle izmjeniti) nametnut od EU i kao takav nema veze sa našom Hrvatskom zbiljom, tako da sam duboko uvjeren da neće doprinjeti smanjenju broja nesreća i poboljšanju sigurnosti letenja što je njegova osnovna namjena.
Doprinjet će većim birokratskim problemima i povećanju cijene osnivanja, održavanja i vođenja škola i ostalog letenja tako da u cjelini ovaj pravnik (i većinu drugih novih zakona koji nam se nameću od EU-a) ne smatram dobrim, tj ne doprinosi razvoju zrakoplovstva u Republici Hrvatskoj.

Petar Faltin

Basic flying rule:
Try to stay in the middle of the air. Do not go near the edges of it. The edges can be recognised by the appearance of ground, buildings, sea, trees and interstellar space. It is much more difficult to fly there.

slika

3 Palac gore: : hrga, Josip K-T, Mario RI     1 Palac dolje: : toni
Vrh

PostPostano: pet 03 lip, 2011 10:57 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
kameni je napisao/la:
iGoran napisao:
Citat:
Hvala na pitanju. Već sam se počeo brinuti. Prije nekoliko dana sam objavio da je Pravilnik izašao u NN a niti jednog komentara. Zar je moguće da, nakon toliko nastojanja da se napravimo VAŠ PRAVILNIK i prihvatimo, što je moguće više vaših prijedloga, da nitko nema komantara? Posebno s toga što sam potrošio dosta vremena i truda da, na odgovarajući način, u Pravilnik ugradim i one stvari koje su pomalo "škakljive".

Komentar?
Ovo nije politički forum ali zakoni i pravilnici su stvar politike pa se ispričavam što prljam ovaj forum takvima stvarima:

Ovaj pravilnik kao i mnogi drugi pravilnici zakoni (i postupci) koji se zadnjih mjeseci i godina donose u HR su odluka naše države u cjelini (Vlade RH (prošle, sadašnje i kako izgleda buduće) i građana koji su je (će) izabrali(ti)) da se podčini EU i postane njen rob. Sve su prodali pa će im i nebo dati.

Veoma cjenim IGoranov trud oko sportskog zrakoplovstva i njegovog održavanja na životu, i duboko sam uvjeren u dobe namjere njega i još nekih djelatnika Agencije ali snaga birokracije i korupcije je prevelika da bi smo joj se mogli oduprijeti, tako da dobijamo zakone i pravilnike koji se trude suzbiti ljudsku slobodu pod maskom SIGURNOSTI.
Ovaj pravilnik donosi neka potrebna poboljšanja ali je u osnovama (koje se nisu mogle izmjeniti) nametnut od EU i kao takav nema veze sa našom Hrvatskom zbiljom, tako da sam duboko uvjeren da neće doprinjeti smanjenju broja nesreća i poboljšanju sigurnosti letenja što je njegova osnovna namjena.
Doprinjet će većim birokratskim problemima i povećanju cijene osnivanja, održavanja i vođenja škola i ostalog letenja tako da u cjelini ovaj pravnik (i većinu drugih novih zakona koji nam se nameću od EU-a) ne smatram dobrim, tj ne doprinosi razvoju zrakoplovstva u Republici Hrvatskoj.

Petar Faltin

Petre nažalost se moram složiti sa tobom.

Vrh

PostPostano: pet 03 lip, 2011 11:06 
Offline     DHV 1-2

kameni je napisao/la:
iGoran napisao:
Citat:

Komentar?

Petar Faltin

Petre, imam samo jedno pitanje, a to je:
DA LI SI PROČITAO PRAVILNIK?
Ako je odgovor na to pitanje negativan, onda te molim da ga pročitaš, PAŽLJIVO, prije daljnjih komentara. Ako je, pak, tvoj odgovor pozitivan, onda imam i dodatno pitanje, a to je:
DA LI SI RAZUMIO TO ŠTO SI PROČITAO?
Prema tvom komentaru zaključujem da nisi, jer svaki drukčiji zaključak me veoma zabrinjava.

U ovom Pravilniku nema niti trunka politike. Vjeruj mi, pouzdano znam jer sam ga svojim rukom (bolje rečeno svojim računalom) pisao. Kako bi bio siguran da je Pravilnik napisan "po mjeri HR parajedriličara i ovjesnog jedriličara" proveo sam opširnu diskusiju u dva navrata na ovom forumu. Primio sam mnogo e-mailova. Razgovarali smo s nekolicinom od vas u Svetoj Jani. Razgovarao sam i osobno s nekima od vas. Zatražio sam pomoć Ivice Kneževića i on je odradio ne mali posao itd. itd. Sve ideje, prijedlog, sugestije, komentare, kritike, pa čak i one koje su bile neugodne kao ova tvoja prethodna, pažljivo sam razmotrio. Mnogo toga uvrstio sam u Pravilnik. Pročitaj i uvjeri se. Pokušao sam ne pasti u zamku politiziranja i gnjavljenja nekih tema, a opet definirati pravilnik koje je zaista, prema mojem mišljenju, minimalan.
Za problematiku komercijalnog letenja u tom trenutku nisam imao zadovoljavajuće rješenje sve dok u svojoj glavi nisam "pilu okrenuo naopako". Normalno je da dozvola pilota ovjesne jedrilice ili parajedrilice omogućava pilotu komercijalnu aktivnost, a izuzetak je samo u slučaju dok ne stekne odgovarajuće, minimalno, iskustvo. Do tog rješenja sam došao proučavajući mnoge pravilnike drugih država. Točno je da sam rješenje pronašao u nacrtu budućeg EU propisa "Part-FCL" koji će stupiti na snagu tek slijedeće godine. I ne samo to, osobno sam bio u EASA-i osobno sam razgovarao s kolegama iz drugih zemalja pokušavajući doznati njihova iskustva i stavove.
Ne bih ovdje diskutirao na temu da li sam ili netko iz Agencije euroskeptik ili nisam. I mene jako smeta kada se EU ideje nekritično kopiraju i slijepo slijede. Međutim, pametan savjet, dobru ideju rado ću poslušati bez obzira odakle dolazila. Može i iz Tunguzije. To me zaista ne smeta. Pri tome ne mislim da odmah postajem rob Tunguzije. U suprotnom ostajem rob svoje ograničene pameti.
S posebnim poštovanjem.

Vrh

PostPostano: pet 03 lip, 2011 11:13 
Offline     DHV 1-2

Marko i Petre,

Imam jedan prijedlog. Nakon kritiziranja (ono o korupciji, robovanju EU itd. na želim niti komentirati) napišite prijedlog vašeg pravilnika. Upravo onakvog kakvog bi vi željeli da bude. Ono što sigurno mogu obećati je da ću ga veoma ozbiljno razmotriti i predložiti da se usvoji kao što sam sve vaše prijedloge do sada razmotrio.

Vrh

PostPostano: pet 03 lip, 2011 13:00 
Offline     DHV 2

iGoran je napisao/la:
Marko i Petre,

Imam jedan prijedlog. Nakon kritiziranja (ono o korupciji, robovanju EU itd. na želim niti komentirati) napišite prijedlog vašeg pravilnika. Upravo onakvog kakvog bi vi željeli da bude. Ono što sigurno mogu obećati je da ću ga veoma ozbiljno razmotriti i predložiti da se usvoji kao što sam sve vaše prijedloge do sada razmotrio.

Gorane, u vaš trud ne sumnjam.
Ja sam iznio svoj zaključak koji sam donio nakon više čitanja pravilnika.
Moj zaključak ne mora biti ispravan ali ja do sada drugačiji nisam uspio dobiti.

Ovaj put sam proširio komentar na cjelokupno stanje u našoj državi jer sam i kao građanin i profesionalno svjedok uvođenja zakona i pravilnika koji su nametnuti od EU organa a naša Vlada prihvatila.

Prijedloge i kritike sam slao na e-mail i objavljivao na ovome forumu, tako da ne vidim smisao raditi to opet.

Pozdrav
Petar

Basic flying rule:
Try to stay in the middle of the air. Do not go near the edges of it. The edges can be recognised by the appearance of ground, buildings, sea, trees and interstellar space. It is much more difficult to fly there.

slika

Vrh

PostPostano: pet 03 lip, 2011 14:07 
Offline     DHV 2-3

Citat:
1. Točno je da se kod parajedriličarstva (i ovjesnog jedriličarstva) ovlaštenje za letenje tandema skoro može poistovjetiti s komercijalnim letenjem. Prilikom pisanja pravilnika pokušao sam upravo izbjeći tu zamku i komercijalno letenje razmatrati u aspektu ukupnog komercijalnog letenja, ma što god to bilo, a ne samo u aspektu tandem letenja.
2. Ovaj novi Pravilnik pisan je ne kao preporučljiva razina uvjeta koje netko treba zadovoljiti, nego kao minimalna razina. To je veoma bitna stvar i na neki način prilagodba na EU pristup.
3. U mnogim zemljama (da ne nabrajam) pitanje komercijalnog letenja riješeno je izdavanjem (i polaganjem ispita) dozvole komercijalnog (profesionalnog) pilota. Tako je to realizirano kod letenja aviona i helikoptera, a u mnogim zemljama i kod ostalih vidova letenja. Za pilote ovjesnih jedrilica i parajedrilica (i neke druge, već sam naveo, balonare i jedriličare) smatrao sam do bi takav pristup dodatno zakomplicirao (i poskupio) cijelu stvar pa sam radije pristao da se to rješava u okviru jedne dozvole sa proširivanjem i ograničavanjem povlastice koju ima imatelj dozvole. Cijelu stvar sam pogledao potpuno s druge strane. Pravilnik definira da je sasvim normalno da pilot parajedrilice (ovjesne jedrilice) smije za svoju letačku aktivnost uzimati naknadu (letjeti komercijalno), samo je u početku svoje letačke karijere ograničen dok ne stekne minimalno iskustvo.
4. Kriteriji za dozvoliti nekomu obavljanje letenja za naknadu (komercijalnog letenja) svedeni su, prema mom mišljenju, na minimum, a to su:
- punoljetnost (pretpostavljam da je to razumljivo zašto. Isto je i za tandem letenje)
- letačko iskustvo 100 sati i 100 uzlijetanja i slijetanja (pretpostavljam da je i ovo razumljivo zašto. Jasno uvijek se može diskutirati da li je 100 sati i 100 uzlijetanja i slijetanja prava granica, ali o tom-potom,. Sličan uvjet je i za tandem letenje)
- provjera letačke sposobnosti od strane ovlaštenog ispitivača (ovo je samo zbog toga da onaj tko daje preporuku Agenciji (ovlašteni ispitivač) za nekog pilota da smije letjeti i za naknadu (komercijalno) treba provjeriti kome to daje.)
5. Očekujem da će u praksi biti tako da će se zajedno s polaganjem ovlaštenja za tandem letenje skidati i ograničenje povlastice za komercijalno letenje. To će vjerojatno biti najčešći slučaj, ali i ne mora. Ako netko ne želi letjeti tandem, a želi letjeti za naknadu (komercijalno), može. Pravilnik ga u tome ne ograničava.
6. Molim uočite da proširenje povlastice na letenje za naknadu nije dovoljan uvjet za komercijalno letenja parajedrilicom ili ovjesnom jedrilicom, ali je nužan jedan od uvjeta.

iGoran je napisao/la:
Za problematiku komercijalnog letenja u tom trenutku nisam imao zadovoljavajuće rješenje sve dok u svojoj glavi nisam "pilu okrenuo naopako". Normalno je da dozvola pilota ovjesne jedrilice ili parajedrilice omogućava pilotu komercijalnu aktivnost, a izuzetak je samo u slučaju dok ne stekne odgovarajuće, minimalno, iskustvo. Do tog rješenja sam došao proučavajući mnoge pravilnike drugih država. Točno je da sam rješenje pronašao u nacrtu budućeg EU propisa "Part-FCL" koji će stupiti na snagu tek slijedeće godine. I ne samo to, osobno sam bio u EASA-i osobno sam razgovarao s kolegama iz drugih zemalja pokušavajući doznati njihova iskustva i stavove.

Zahvaljujem na odgovoru.

Cijeli sam Pravilnik pročitao dva puta i vraćao se neprestano na povezane članke. Čitao sam i sve prijedloge Pravilnika i sve komentare zainteresiranih strana (koji su mi bili dostupni).
Konkretno nemam drugih motiva sudjelovati u ovoj raspravi osim onoga da se kao pilot bavim ovim sportom u sukladnosti sa Pravilnikom i zakonima RH. Znam isto tako da se mnogi čude što nas par tu stalno drvi po nečemu, a i mamo dozvole i "ne treba nam sve ovo". Ipak, od svega mi najviše na živce ide komocija nekih kolega koje kasnije slušam da je trebalo to riješiti ovako ili onako. No, bez obzira na to, ni sam se više neću trpati gdje mi nije mjesto.

Moje osobno, dakle subjektivno, mišljenje jest podijeljeno. Ma koliko želio da se stvari urede, da se PG počne shvaćati ozbiljno među pilotima, imam osjećaj da je djelomice stvar bitno zakomplicirana i da je sigurno moglo proći dosta toga bez nepotrebnog detaljiziranja. Pravilnik mi ostavlja dojam da je to naprosto savršeno djelo velike ekipe stručnjaka koja baš ništa nije htjela prepustiti slučaju i sada se jako ponosi sa tim djelom i tom činjenicom. S te strane moram priznati da je ovo strašno dobro odrađen posao.
Sa svime se na kraju "moram" složiti jer je definitivno argumentacija na strani stručnjaka. Ipak, oko komercijalizacije paraglidinga i dalje se ne slažemo, a naročito zbog toga što tu nema prostora niti velikim zaradama niti velikom broju različitih oblika komercijalizacije.
Slažem se da sigurnost mora biti na prvom mjestu, ali ja nikako ne bih da se bilo gdje u Pravilniku spominje naknada, novac ili komercijalno letenje. Od ovog sporta ili hobija komercijalu će raditi onaj kome je to u interesu, a u skladu sa važećim propisima. Kako će on to komunicirati sa državom u potpunosti je njegova stvar. Naš je zadatak da ga pravilno obučimo za to. Tu dolazimo do mjesta koje je meni sporno. Naime, tečajac koji tek položi pilotsku dozvolu i nema nikakvog daljnjeg iskustva može na svoje krilo zaljepiti velika slova HDZ i uzeti veliku lovu za to te se letenjem baviti isključivo komercijalno. Neznam zašto se "komercijalno" ograničilo samo na tandeme. Onaj koji dobije ovlaštenje za letenje tandemom zasigurno je zadovoljio i sve sigurnosne uvjete. Time je upisivanje ograničenja potpuno nepotrebno i samo stvara plodno tlo za uzimanje još malo naknada i taksi. Tu bih još dodao da se izuzetno protivim roku trajanja ovlaštenja od 4 godine jer je tandem sam po sebi puno sigurniji obllik letenja od solo letenja. Najsigurniji filter je uletenost pilota, a ne neprestano odgovaranje na ista pitanja i provjera držanja krila nad glavom.
No, što je tu je. Razmislite. Uvjerite me u suprotno i pokažite mi prave motive za uvođenje ovih ograničenja.

Napominjem da sam kao zastupnik renomirane njemačke firme za paragliding opremu vidio kako te stvari vani funkcioniraju, a osim toga prodao sam nekoliko sponzoriranih krila sa istaknutom reklamom. Moram reći da je sponzorirani pilot tu zaradio nemjerljivo više nego da je 4 godine tandemirao putnike i plaćao osiguranje za sebe i njih.
S druge strane već smo prije razjasnili da je svako tandemiranje komercijalno (naknada može biti u valuti, robi, usluzi itd.). Dajte mi to ovlaštenje i svake 4 godine ću vam donositi nalet kojim dokazujem da sam iskusan i fizički spreman. Nemojte me mučiti potpuno nepotrebno sa taksama, biljezima, hopsanjem po nekim uredima gdje mi to trebaju upisati nekakvi potpuno nezainteresirani ljudi koji rade za minimalce i uzimanjem novaca za mazanje očiju nekekvim groundhandlingom.
Dakle, i dalje mislim da Pravilnik o O UVJETIMA I NAČINU UPORABE OVJESNE JEDRILICE I PARAJEDRILICE nema nikakve veze sa komercijalnim letenjem kao što ne razlikuje ni sportsko od rekreativnoh letenja.

Srdačan pozdrav,
Hrvoje Borovac

1 Palac gore: : sale    
Vrh

PostPostano: ned 05 lip, 2011 12:08 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
kameni je napisao/la:
Komentar?

Ovo je samo djelomično točno. Prvo, Pravilnike i druge podzakonske akte kreira i predlaže struka (Agencija),a donose/potvrđuju izvršna tijela (Sabor, Ministarstvo). Politika je u tome samo u formi koja politička opcija je na vlasti, ali ako ideš tako primjenjivati izvaju da je to politika, onda je sve politika, čak i prodaja kruha, jer Vlada daje preporučenu cijenu brašna itd. Mislim da je naglasak na tome da je naš Pravilnik kreirala struka, i da smo i sami, preko ovog foruma, sudjelovali u izradi Pravilnika, zahvaljujući struci koja je prepoznala tu potrebu i uvažali naše znanje i iskustvo. Ipak, pravne okvire ne možemo uobličiti ti ili ja, jer nismo pravničke struke niti smo ovlašteni za to.

kameni je napisao/la:

Po čemu zaključuješ da je oko novog Pravilnika bilo koruptivnih radnji i zbog čeka bismo se trebali odupirati Birokraciji. Ljudsku potpunu slobodu si izgubio onog dana kad si pristao ući u obavezni obrazovni sustav koji su propisali neki drugi, a ne ti. Onda si morao položiti maturu i davati razne ispite koji su ti opet nametnuti. isto tako sudjeluješ u zdravstvenom sustavu koji ne dopušta alternativnoj medicini da liječi drugim metodama. Vjerojatno radiš u izrabljivačkoj tvrtki koja ti je propisala radno vrijeme, umjesto da radiš kad ti dođe inspiracija. Moram li nabrajati dalje?

Bog s tobom dijete moje, pa ti si sav paranoičan. Ajde da je Goran uveo u Pravilnik da samo tvrtka njegovog šogora ili kuma smije isporučiti sjeme za travu koja se smije sijati na našim registriranim poletištima i sletištima te da isključivo onaj drugi (kum ili šogor) smiju održavati/kostiti poletišta ter sletišta. Možda misliš da su stanoviti G.I. i I.K. dogovorili povlašteni ugovor o tehničkom održavanju i provjerama parajedrilica. Da, to bi moglo biti sumnjivo. Ništa, piši anonimnu prijavu DORHU zbog sumnje na netržišno poslovanje.

kameni je napisao/la:
Doprinjet će većim birokratskim problemima i povećanju cijene osnivanja, održavanja i vođenja škola i ostalog letenja tako da u cjelini ovaj pravnik (i većinu drugih novih zakona koji nam se nameću od EU-a) ne smatram dobrim, tj ne doprinosi razvoju zrakoplovstva u Republici Hrvatske.

Ajoj! Ne, nije to zbog tebe Petre, već sam dao malom da se igra kuhinjskim batom za tući meso od mesinga i ispalo mu je na moju nogu. Ali moram priznati da je bila dobra šok terapija koja me je povratila u stvarnost nakon pročitanih gornjih SF redaka. Ovih dana čitam tako na šekretu Wilderovog Doriana Graya valjda iz mazohističkih razloga kao kontrapunkt tvrdoj stolici. I nekako me to podsjetilo na tebe. Ne, ne radi se o tome da si "lep ko slika" već da me obuzme isti mazohistički osjećaj dok čitam gornje retke.

EU, Hrvatska zbilja, Politika, Birokracija, Korupcija... Fali ti samo posjet dragog Svetog oca Benediktu XVI. i dilema da li je g. Marko Perković (umjetnički Thomson) trebao gostovati na sinoćnjoj proslavi u zagrebačkom HNK ili ne. O čemu pričaš, da li si pročitao stari i novi Pravilnik, da li radiš škole, da li radiš napredne škole, da li sudjeluješ u natjecanjima, PJ susretima, trening letenju na drugim letjelištima u RH ili govoriš iz perspektive vlastite uobrazilje omeđene vrhovima Učke, Grobnika i Triblja?

Osobno smatram da je novi Pravilnik vrlo dobar, a argumentirat ću i zašto. Međutim moram se malo vratiti u povijest. Obukom parajedriličara se bavim od 1996., a letim samo dvije godijne ranije, ako izuzmem lutanja kroz 1993. između padobranstva, zmaja i PG-a. Niti ja, a niti moj kolega Ivica K. nismo imali puno iskstva, ali smo imali jaku želju. Napustili smo klub Jonathan Livingston zbog neslaganja s vodstvom kluba i osnovali ZK PARAfreeK u Samobor. Odlučili smo obučavati druge ljude i propagirati slobodno letenje kao što se ljudi preobrate i počnu na frekventnim uglovima držati Kulu stražara i tumačiti Božju ljubav. Koristili smo vlastite padobrane za to: Kimfly venti i UP vision. Naplaćivali smo 200-250 Deutch maraka. Dio smo ostavljali klubu, a dio dijelili među sobom. Krila smo izderali, pa smo nabavili nova rabljena. Okupljali smo sve više ljudi. vrhunac se zbio 1999. kad smo na obuci imali grupe po 30 osoba i tako 4 na godinu (nekakav gradski program prevencije Sportom protiv droge koji je bio subvencioniran).

To je bilo suludo. Međutim nitko nas nije kontrolirao. Samo naša savjest (i neveliko iskustvo) nas je držalo u mirnim vodama "sigurnosti". Kakva birokracija, kakvi Pravilnici, kakva korupcija i EU. Terminalni period tuđmanizma bio je eldorado za sve PG poduzetnike. Po mojoj procjeni tada je bio 10-ak raznih PG škola i svi su prodavali opremu i uzimali pare za to, koje nisu prijavljivali nikome, a obuka se izvodila i na DHV 3 krilima. U to vrijeme je započela politizacija PG svijeta kod nas i sukob između 2 tabora. Rezultiralo je donošenjem PJ Pravilnika koji je stupio na snagu u lipnju 2001. (vid' simbolike, točno 10 godina od ozakonjenja PJ u Hrvatskoj). Rabota na crno je i dalje vladala. Osobno sam se razišao sa Ivicom K. u poslovnom smislu i nisam radio obuku do kraja 2003. (dozvolu za prvi komercijalni Obučni centar koji ne djeluje u sklopu klubova dobio sam 1.4. 2004., opet simbolika). Od tad smo obučavali, odnosno kroz proces obuke potpuno ili djelomično prošlo je više od 100 učenika (samo za usporedbu u kraćem periodu u ZK PARAfreeKu bilo ih je 250).

Zašto ovo pišem? Zato jer prvo imam potrebu reagirati na SF priče poput ove Petrove. Drugo želim argumentirati isto i podržati nastojanja struke, koju se ometa i dezavuira floskulama sve je Politika, Birokracija, Korupcija, EU, papa Ivan Pavao, ups, Benedikt pešnesti... A moji argumenti glase ovako. Nitko me nikad u, dakle, 15. godina nije ometao u nastojanju obuke učenika, bilo ilegalno (doduše kad nije bilo zakona nije bilo niti uvjeta te zabrana) bilo legalno. Neprilika i zabrana sam imao samo kroz sport i HZS, kad su mi sadašnji predsjednik i sadašnji tajnik (kao i tadašnji) spomenutog saveza priječili izdavanje sportske dozvole u razdoblju 2002. i 2003., jer sam pripadao "krivom" taboru. Ono što se podiglo, enormno, u tih 15 godina je upravo briga o sigurnosti. Zadnjih 2 godine, od kad djeluje Agencija informacije se lakše i poptpunije dobijaju. Imamo godišnje audite od strane Agencije i dobijamo zapisnike u kojima nam se određuje rok do kad propuste i nepravilnosti trebamo napraviti ili gubimo dozvolu za rad. Nadalje, krila moraju biti propisane kategorije, obavljenog tehničkog pregleda i osigurana od štete prema trećoj strani. To nešto košta i birokratizira proces obuke, ali da li netko normalan može biti protiv ovakvog principa? Volio bih da su ovakva pravila bila kad je HZS imao jedini monopolistički centar za obuku u vrijeme najveće "slave". Da, i tereni za obuku trebaju biti registrirani. U PG Feniksu smo registrirali i Mali Kalnik (koji koristi moj obučni entar), uz Veliki i time 2 puta platili nemalu naknadu za to i prolazili isti proces. Novim Pravilnikom školski tereni za obuku do 150 m su izuzeti iz tog procesa, pa samim time stupanj birokratizacije je smanjen te upravo demantira dio tvog SF napisa Petre. Do sad tandem letenje, posebno komercijalno, nije bilo uopće regulirano, odnosno čak je bilo i zabranjeno, mada smo mi to po balkanskom principu svejedno radili (to je onaj princip kad imaš pješački podhodnik, ali uporno pješaci pretrčavaju po 5 prometnih traka riskirajući život, jer je nešto kraće). Osim toga danas imamo 4 obučna centra i bar 15-ak licenciranih nastavnika parajedrenja kojima je omogućeno osnivanje škola. Osobno smatram da sam ja prošao toliko trnovit put do otvaranja škole (isti takav je prošao i Ivica Knežević uz dodatna velika ulaganja u centar za popravak i tehnički pregled opreme) da mi danas smiješno izgleda kad se netko žali na nekakvu birokratizaciju i teškoće otvaranja škole. Odgovorno tvrdim da se to može učiniti u roku od 1-2 mjeseca, ali pitanje je da li je lakše raditi u "sivoj" zoni ili prema pravilima. Odgovor znate i sami. Zato mi ponekad smeta kad mi uleti pijesak u oči netom otpuhan s nečije tipkovnice.

Mogu i dalje, ali odoh staviti led na stopalo da mi ne naotekne jako. Koliko god volio bol.

4 Palac gore: : Danči, gburazer, kameni, profa     1 Palac dolje: : kameni
Vrh

PostPostano: ned 05 lip, 2011 12:34 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Box je napisao/la:
Sa svime se na kraju "moram" složiti jer je definitivno argumentacija na strani stručnjaka. Ipak, oko komercijalizacije paraglidinga i dalje se ne slažemo, a naročito zbog toga što tu nema prostora niti velikim zaradama niti velikom broju različitih oblika komercijalizacije.

Moram priznati da ne shvaćam što te zbilja žulja kod komercijalizacije bilo kakvog oblika PG-a, mada često o tome raspravljamo uživo.

Box je napisao/la:
Slažem se da sigurnost mora biti na prvom mjestu, ali ja nikako ne bih da se bilo gdje u Pravilniku spominje naknada, novac ili komercijalno letenje. Od ovog sporta ili hobija komercijalu će raditi onaj kome je to u interesu, a u skladu sa važećim propisima. Kako će on to komunicirati sa državom u potpunosti je njegova stvar. Naš je zadatak da ga pravilno obučimo za to. Tu dolazimo do mjesta koje je meni sporno. Naime, tečajac koji tek položi pilotsku dozvolu i nema nikakvog daljnjeg iskustva može na svoje krilo zaljepiti velika slova HDZ i uzeti veliku lovu za to te se letenjem baviti isključivo komercijalno.

Ja sam shvatio da je Goranova namjera bila uvesti komercijalno tandemiranje kroz novi Pravilnik na mala vrata i to nekako legalizirati, a izbjeći da nam netko spočitne da bi za nas trebalo vrijediti Zakon o zračnom prometu i rigorozno shvaćanje prijevoza putnika. Ovo drugo "komercionalno" letenje sa reklamom na krilu je potpuno nebitno za sigurnost letenja. Jer to je upravo svrha Pravilnika, ograničiti nestručno letenje i smanjiti broj nezgoda i nesreća. reklama na krilu je stvar pojedinca i/ili Kluba te porezne uprave i njihovog shvaćanja te "komercijalne" djelatnosti. jednako kao i reklama na tasiju koja nije opasnost za promet osim ako gore nije Liscina reklama donjeg rublja.

Box je napisao/la:
Neznam zašto se "komercijalno" ograničilo samo na tandeme. Onaj koji dobije ovlaštenje za letenje tandemom zasigurno je zadovoljio i sve sigurnosne uvjete. Time je upisivanje ograničenja potpuno nepotrebno i samo stvara plodno tlo za uzimanje još malo naknada i taksi. Tu bih još dodao da se izuzetno protivim roku trajanja ovlaštenja od 4 godine jer je tandem sam po sebi puno sigurniji obllik letenja od solo letenja. Najsigurniji filter je uletenost pilota, a ne neprestano odgovaranje na ista pitanja i provjera držanja krila nad glavom.

Vjerojatno iz sigurnosnog aspekta. Jer novac je veliki motivator da se nešto radi nestručno ili nelegalno. Šverc i preprodaja bilo čega je upravo najbolji argument. Letjeti tandeme za novac bi trabao raditi samo ovlašten i iskusan pilot. Ipak, treba nekako napraviti distinkciju između "obično" i "tandemskog" pilota. Obični pilot polaže sa minimalno 60 visinskih letova i 5 (slovima pet) sati naleta. To je definitivno premalo za upravljanje tandemom. A kako bi osim ovlaštenjima potvrdio da ti to zbilja i smiješ? Rok od 4 godine se odnosi na liječnički pregled i svi nastavnici te tandem piloti bi trebali obaviti liječnički pregled svake 4 godine. Problem je jedino što takav pregled košta 1000 + kn, a naš je standard takav kakv je, pa ispada da još 250 kn moramo godišnje izdvojiti za tandem. Zato postoje nepisani zakoni tržišta koji kažu da tandem let za 100 ili 200 kn postaje neisplativ i tržište se pobrine da se cijena korigira. Nitko ne traži provjeru držana krila iznad glave ili ponavljanje pitanja s pilotskog ispita. a i da traži zar je to toliko teško za jednokratno stjecanje ovlaštenja. Ista je priča bila (u kojoj si i sam sudjelovao) kad su se uveli prvi ispiti, pa je masa "starih" pilota glasno negodovala da kaj ih bu tam neko ispitival kad oni lete već godinama. A kako da Agencija zna tko leti tandeme godinama, a tko ne? Na majke mi?

Box je napisao/la:
Napominjem da sam kao zastupnik renomirane njemačke firme za paragliding opremu vidio kako te stvari vani funkcioniraju, a osim toga prodao sam nekoliko sponzoriranih krila sa istaknutom reklamom. Moram reći da je sponzorirani pilot tu zaradio nemjerljivo više nego da je 4 godine tandemirao putnike i plaćao osiguranje za sebe i njih.

To se zove imati nos za biznis;-) I ja se pitam kako netko može raditi 6 dana u tjednu za blagajnom za 2500 kn. A onda upišem nove ljude na školu i guslamo s njima naredne 2 godine ili više. Dio ih odustane, dio ih prijeđe negdje drugdje, dio nikad ne plati, ali zašto bih se žalio kad je to moj izbor.

Box je napisao/la:
Dajte mi to ovlaštenje i svake 4 godine ću vam donositi nalet kojim dokazujem da sam iskusan i fizički spreman. Nemojte me mučiti potpuno nepotrebno sa taksama, biljezima, hopsanjem po nekim uredima gdje mi to trebaju upisati nekakvi potpuno nezainteresirani ljudi koji rade za minimalce i uzimanjem novaca za mazanje očiju nekekvim groundhandlingom.

I kad radiš doregistraciju djelatnosi u firmi platiš nekakve takse i naknade, zar ne? Nitko ne traži provjeru držana krila iznad glave ili ponavljanje pitanja s pilotskog ispita. a i da traži zar je to toliko teško za jednokratno stjecanje ovlaštenja. Ista je priča bila (u kojoj si i sam sudjelovao) kad su se uveli prvi ispiti, pa je masa "starih" pilota glasno negodovala da kaj ih bu tam neko ispitival kad oni lete već godinama. A kako da Agencija zna tko leti tandeme godinama, a tko ne? Na majke mi?

Vrh

PostPostano: ned 05 lip, 2011 22:18 
Offline     DHV 2-3

toni je napisao/la:
Box je napisao/la:

Moram priznati da ne shvaćam što te zbilja žulja kod komercijalizacije bilo kakvog oblika PG-a, mada često o tome raspravljamo uživo.

Neznam da li zbog kuhinjskog bata ili zbog Petrove uloge Branka, ali vidim što ti smeta kao i što vidim da me nisi dobro pročitao. Ponovit ću samo jedno, a to je da se s tim ne slažem, da je to subjektivno, ali i dodati da mi nije bitno razumije li netko moje razloge ili ne. Moje je mišljenje da radimo višak posla i da nismo ništa uveli na mala vrata (čemu sam sklon od samog početka kod mnogih tema).
Na sve ostaloću se referirati kada dodjem sa puta jer mi ide na živce pisati ovo na mobitelu.

Vrh

PostPostano: ned 05 lip, 2011 22:54 
Offline     DHV 1-2

Od petka me nije bilo u Zagrebu niti na forumu, pa sa zanimanjem pratim diskusiju na ovu temu. Ne mislim da ima smisla pojedinačno diskutirati sa svakim, nego osjećam potrebu slijedeće izjaviti:

1. Priznajem, ovo je prvi pravilnik o OJ&PJ u čijem pisanju sam sudjelovao. Niti u peti ne mislim da je dobar i da je savršen. Ali sam uvjeren da je bolji od prethodnog, inače ga ne bih predložio za objavu.

2. Objavljivanje Pravilnika nije kraj posla. Bolje rečeno to je kraj početka posla uređivanja određene zrakoplovne aktivnosti koju nazivamo letenje ovjesnim jedrilicama i parajedrilicama. O ostalim fazama koje slijede u nastavku nešto sam govorio na skupu u Svetoj Jani kada smo diskutirali prvi prijedlog nacrta Pravilnika, a mnogo više o tome ćemo diskutirati u buduće.

3. Niti u kojem slučaju ne želim da hvalite ovaj Pravilnik. Želim da ga primjenjujete u svakodnevnom letenju. Želim da ga promatrate kritički, da me obavijestite o svim problemima i nespretnostima u primjeni, predlažete drugačija rješenja koja bi, po vašem mišljenju i iskustvu trebala biti bolja i praktičnija. Opet vas uvjeravam da ću pomno razmotriti svaki vaš komentar, kao što sam i u pripremi ovog Pravilnika razmatrao. A komentare mi možete dostaviti kako vam je najzgodnije. Najbolje je e-mailom. Može i ovim forumom. Može kako god vam je drago.

4. Ono što je najbitnije i na što vam želim skrenuti pažnju je velika promjena u pristupu. Nacrt Pravilnika ne priprema tamo neki anonimni birokrata s minimalnom plaćom kojemu je to samo dodatna gnjavaža u općoj frustriranosti današnje situacije u HR. Svima je jasno da to radi Agencija, odnosno Odjel generalne avijacije. Trenutno moja malenkost vodi taj odjel s punim imenom i prezimenom i punom odgovornošću kako prema mojim pretpostavljenima, tako i prema svima vama koji pripadate velikoj i raznolikoj obitelji generalne avijacije, a ponajviše prema vlastitoj savjesti. Dakle, izuzimajući komentare tipa:
Citat:
vrlo dobro znate komu možete adresirati sve svoje komentare i svoja mišljenje, tko je odgovoran za neko činjenje ili nečinjenje itd.

5. Iako je Pravilnik objavljen to ne znači da se više ne može i neće mijenjati i poboljšavati. Već sada znam da će slijedeća verzija Pravilnika biti jednostavnija od ove. Vjerojatno će one teme koje obrađuju uzletišta i sletišta biti premještene u neki drugi pravilnik, teme koje obrađuju izradu, održavanje, tehnički pregled OJ i PJ biti će također premještene u neki treći pravilnik, a ostati će samo teme koje obrađuju ispite i dozvole. Da bi se u svoj toj regulativi mogli snaći pripremiti ćemo neke priručnike, ali o tome jednom drugom prilikom.

6. Komercijalno letenje je uvijek bila i još neko vrijeme će biti veoma zanimljiva tema za diskusiju. Iako sam, u početku pisanja nacrta Pravilnika mislio da je bolje da se te teme ne dotičem, bar ne za sada, ipak sam odlučio ovim Pravilnikom temu načeti u onom dijelu koji se tiče licenciranja (dozvole). Problematiku komercijalnog letenja ne obrađuje samo ovaj Pravilnik nego i niz drugih pravilnika. Želja mi je da ta problematika, svima koje to zanima, bude jasna i dostupna. Uvjeren sam da je želja većine raditi u skladu s propisima uz uvjet da su ti propisi jasni i logični. Pri tome su osnovni kriteriji za ocjenu svih aktivnosti slijedeći - da su sigurne, da su zakonite, a posebno da imaju smisla. Upravom tim redoslijedom.

1 Palac gore: : profa    
Vrh

PostPostano: pon 06 lip, 2011 8:18 
Offline     DHV 1-2

Član od: ned 08 stu, 2009 15:32
Dao Palac gore: : 35 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 127 / Palac dolje: : 0
Raspisali se svi o komercijali i tandemima, a u HR ima nekoliko važečih dozvola za tandemiranje (broj može ptvrditi gosp. Goran), a iste leti puno pilota. Mislim da bi trebalo pd hitno organizirati jedan tečaj za tandem pilote dok nekome ne dođe glave upravo puno puta spominjana birokracija..
LP
Pino

Vrh

PostPostano: pon 06 lip, 2011 8:40 
Offline     DHV 2

Da bi bilo jasnije zašto sam negativno ocjenio novi pravilnik u cjelini evo mog stava o temi koja se u njemu obrađuje.
Ovo je osnova – principi - razmišljanje po kojem bih ga pisao. Ne tvrdim da je sve potpuno točno i da se ne može se dopuniti.
Neke stvari već postoje u pravilniku ali da bi bolje definirao moj stav ponoviti ću ih, a nešto sam izostavio u ovome postu.
Bavio sam se samo onim što smatram da je osnova.
Toni, Ivica i još i su instruktori koji aktivno obučavaju učenike. Ja to ne radim, tako da se ovdje bavim stvarima koje me se ne tiču direktno a njih se tiču. Tako da njihov glas više vrijedi od moga.
Ja se ovim komentiranjem bavim jer smataram da neke stvari nisu dobre i pravedne za ovaj sport , a posredstvom ovog foruma imam priliku iznjeti svoj stav te ju koristim.

Druga bitna stvar u cijeloj priči je tumačenje. Npr:
Nekome nije birokratizacija da u školi moraš imati sva krila i terene prijavljene Agenciji, a meni jeste.

Citat:

Prvo i najvažnije,
PRAVILNIK SLUŽI DA SE DEFINIRA OSNOVA ZA USPOSTAVU I KONTROLU SIGURNOSTI LETENJA.

Faktori sigurnosti leta - pilota:
- Oprema:
krilo
stolica
kaciga
rezerva

- Teren:
poletište
konfiguracija
sletište

- Meteo uvjeti:
vjetar
termika
vidljivost
padavine
ostalo....

- PILOT sa znanjem i vještinom odgovarajućim navedenim faktorima
- umjesto pilota može biti UČENIK ali uz njega zbog njegovog pomanjkanja znanja i vještina na scenu dolazi INSTRUKTOR

SIGURNOST LETA JE NEDJELJIV SKUP SVIH OVIH FAKTORA

Sigurnost leta nisu nikakve liste i papiri. Neki papiri služe da pomognu pilotu da prepozna stanje nekih faktora.

Svaki od ovih faktora ima neke minimalne vrijednosti ali zaključni i najveći faktor je pilot sa svojim znanjem i vještinom.

Oprema se kontrolira od strane pilota i ovlaštenog servisera.
Mora zadovoljavati minimalne tehničke parametre i performanse definirane od proizvođača
Škole moraju imati opremu koja je pogodna za školovanje

Teren i njegovu pogodnost za letenje kontrolira komisija sastavljena od iskusnih instruktora PG-pilota i daje mu kategorije težine.

Po meni postoje samo dvije kategorije registriranog terena :
- Dozvoljeno školovanje
- Nije dozvoljeno školovanje – letenje dozvoljeno

Škola može prijaviti za školovanje i terene koji nisu za "normalno" letenje nego su pogodni za obavljanje vježbi a imaju odobrenje vlasnika
Škola može koristiti sve terene koji su odobreni za školovanje unutar EU bez prethodne dozvole i znanja zakonodavca i uz dozvolu vlasnika-opratera.

Meto uvjeti - prepoznaje ih znanje pilota ili instruktora

Znanje i vještine pilota.
Kako se ljudi rađaju sa vrlo malo znanja i vještina, moraju učiti da bi ga stekli.
U periodu dok učenik ne stekne dovoljno znanje da ih samostalno donosi odluke vezane za let donosi instruktor.
Zato moraju imati stalnu radio vezu i učenik mora letiti pod njegovim nadzorom.
Instruktor je obučen da svoje znanje i iskustvo prijenosi na učenika.
Dokaz toga je instruktorska licenca (povlastica)
Instruktor obučava prema osnovnom programu u kome je zakonodavac definirano što mora učenik naučiti u pod kojim uvjetima da bi mogao sigurno letjeti i donositi odluke vezane za let.
Dozvola nije ograničena ni na koji posebni start ili uvjete nego je univerzalna tako da i program može i mora biti samo jedan, univerzalni i ne može se razlikovati od škole do škole.
Praćenje stjecanja znanja i vještina instruktor vrši preko dnevnika školovanja u koji se redovito upisuje odrađene i savladane vježbe, usvojena teorija i napredak učenika.

Kada instruktor osposobi učenika za donošenje odluka i uspješno savlada potrebne vještine za sigurno letenje učenik izlazi na ispit gdje se ispitivači uvjeravaju da je to stvarno tako.

Razlikujemo dvije vještine polijetanja, sa brda i pomoću vitla, tako da se ispit i ovlaštenje budu u skladu sa time.

Pilot kada dobije dozvolu mora biti osposobljen da donese ispravnu odluku o postojanju uvjeta za sigurno izvođenje leta i da sve faze sigurno obavi.

Što dozvola znači:
Pilot je sposoban prepoznati da li su uvjeti unutar njegovih mogućnosti, pa će na osnovu te procjene poletjeti u 13h sa 5m/s udara bočnog vjetra ili pričekati 17h kada će sve biti mnogo mirnije.
Vremenom će se znanje i vještina poboljšavati te će i pilot biti sposobniji da leti sigurno i u zahtjevnijim uvjetima.
Što dozvola ne znači:
Da je pilot sposoban letjeti po svim uvjetima na svim terenima na svim kategorijama krila.

Škole i školovanje
Kako sam prethodno pokazao o čemu sigurnost ovisi škole ne bi se smjele opterećivati birokracijom jer BIROKRACIJA NE OSIGURAVA SIGURNOST LETA I PILOTA.
Birokracija poskupljuje školovanje i otežava ga.
Na terenu jedina odgovorna osoba je instruktor jer on mora donositi odluke koje će za posljedicu imati sigurno letenje.

Oprema je sigurna ako je ispravna. Ne adekvatno korištenje spada pod faktor PILOT

Ispravnost i adekvatnost opreme za školovanje kontrolira instruktor prije nego je učenik koristi.
- Prvi korak u toj odluci je važeći tehnički pregled
- Drugi je njegov osobni pregled ispravnosti.
Instruktor je jedini stvarni sigurnosni faktor na terenu, pa zakonodavcu sa gledišta sigurnosti nepotrebno voditi nekakve popise opreme.
Tako da monade sa prijavljivanjem spiska i ograničavanjem korištenja opreme i terena predstavljaju BIROKRATIZIRANJE, tj otežavanje rada škola.
Zakonodavac jednino može propisati kategoriju certifikata opreme dozvoljenu za školovanje.
Škola se treba odvijati na sigurnom terenu ali NE SMIJE SE OGRANIČAVITI NA ODREĐENE.
Upoznavanje više terena je korisno za razvijanje vještine letenja.

Komercijalno letenje
Sigurnost nema veze sa tim da li je nešto plaćeno ili nije tako da se se ovaj pravilnik nema osnova time se baviti.

Kontrola sigurnosti letenja
Kako smo definirali faktore sigurnosti time smo dokazali da Inspektor koji je pregledao brdo papira i tražio još jedno brdo nije ništa doprineo sigurnosti.
Dopirneo je tome da školsko osoblje bude izbezumljeno i obeshrabreno birokracijom.

Jedini način da Zakonodavac kontrolira sigurnost je da provjerava njegove faktore na terenu. Tu provjeru kvalitetno mogu vršiti isključivo inspektori-PGpiloti.
Žao mi ih je ali to znači da se inspektori moraju vikendom pojavljivati na Ivančici, Japetiću, Triblju, Kašteliru ili Ravnoj Gori po lijepom danu kada je pogodno za letenje.
Rano ujutro ili popodne kontrolirati škole a sredinom dana ostale pilote.

Škola
Škola je organizacija za obuku.

Minimalni uvjeti:
Instruktor sa važećom povlasticom - dokazuje sposobnost i znanje
i medicinskim uvjerenjem - dokazuje da je pri zdravoj pameti i da neće umrijeti dok mu je učenik u zraku

Prostorija gdje će se držati dokumentacija i oprema. To je adresa sjedišta škole.

Papiri škole:
licenca instruktora
registar učenika
dokumenti učenika
preslika osiguranja od odgovornosti (ugovara ga učenik)
preslika medicinskog
dnevnik učenja - ažuran

Prijava škole
Potpisano prihvaćanje programa školovanja

Organizirano letenje
Organiziranje letenje je letenje u kome grupa pilota leti sa nekim ciljem i pod nečijim vodstvom.
Svaki pilot je odgovoran za svoje letenje jer nitko osim njega ne upravlja komandama.
Voditelj nije odgovoran za letenje pilota.
Voditelj može regulirati redoslijed i vrijeme starta, ali ne može i ne smije prisiljavati pilota da starta.
Voditelj može upozoravati pilote na sigurnosne aspekte letenja ali samo pilot je odgovoran za svoje letenje.

Basic flying rule:

slika

Vrh

PostPostano: pon 06 lip, 2011 10:06 
Offline     DHV 2

Da bi pobili moju tvrdnju da je ovaj (i ostali) pravilnik birokratski neka netko objavi listu kompletne dokumentacije potrebnu jednoj školi koja obuči 20-tak učenika godišnje na pet terena i očekivanu cijenu koštanja takve škole i obuke.

ZG i okolica imaju milion potencijalnih pilota. U drugim djelovima RH je manje pilota , manje su i plaće manje je i posla tako da su i uvjeti drugačiji. Manje je pilota pa se ne isplati imati opremu za čekiranje pa se mora slati u ZG. Skuplje je.

Isto i osiguranje. Ako osiguraš opremu, da bi vratio ulog MORAŠ imati obuku na svemu što si osigurao da bi ti se ulaganje vratilo.
Toni što kažeš na to da ti dođe inspektor i traži osiguranje za svako krilo koje imaš na skladištu?
Osiguranje nije dio ovog pravilnika nego zakona ali je dio priče o birokratizaciji.

I da ponovim:
Ja ne želim anarhiju nego sređen sustav sustav koji će se primjenjivati u cjelosti i time omogućiti povećanje sigurnosti letenje.
Što će nam sustav u kojem će svako biti u prekršaju? To je upravo osobina birokratije!

Pozdrav
Petar

Basic flying rule:

slika

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 28 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: