»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: ned 19 tra, 2026 3:06.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: 3D slika Piedrahita trg
PostPostano: uto 05 srp, 2011 11:07 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:13
Dao Palac gore: : 814 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 888 / Palac dolje: : 2
Odusevila me 3D slika trgica u Piedrahiti koja se moze vidjeti na naslovnoj stranici SP-a u Piedrahiti.
http://www.piedrahita2011.com/

Nisam bas jak na podrucju fotica i fotki, ali meni je prvi put da vidim ovakvu fotku negdje na webu.
Pitanje za iskusne: jel treba imati jako skup fotic za ovako nesto ili se takve slike mogu raditi vec s nekim boljim amaterskim foticima + naravno odgovarajuci software? Odnosno, jesu li ovakve slike za sada ogranicene na profesionalce ili ih vec mogu (iz)raditi i osrednji amateri?

Hvala,
Ratko

Vrh

Naslov: Re: 3D slika Piedrahita trg
PostPostano: uto 05 srp, 2011 12:13 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Bilo je već i ovdje na forumu: viewtopic.php?p=1372#p1372, a možeš otići i na http://www.360cities.net/ čija ikona ti je na videu.

Bitan je jedino softver i da napraviš dovoljno slika tako da pokriješ svih 360 stupnjeva (bolje ak imaš širokokutnu kameru - treba manje slika). Ne sjećam se više jer sam davno to istraživao, ali mislim da ima i free softvera za to napravit... Trebaš samo paziti da imaš dobro preklapanje slika (negdje oko 20% - ne valja ni previše ni premalo) kao i kod običnih horizontalnih panorama s 2-3 slike.

Naravno imaš i kamera/leća koje uhvate 360 u jednom okidanju no velika većina 360-panorama radi se spajanjem puno slika tako da nemaš nikakve zapreke da napraviš super panoramu s najobičnijim fotićem ak se snađeš za softver..

1 Palac gore: : Ratko    
Vrh

Naslov: Re: 3D slika Piedrahita trg
PostPostano: uto 05 srp, 2011 22:10 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 12:33
Dao Palac gore: : 127 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 60 / Palac dolje: : 0
Ratko je napisao/la:
Nisam bas jak na podrucju fotica i fotki, ali meni je prvi put da vidim ovakvu fotku negdje na webu.
Pitanje za iskusne: jel treba imati jako skup fotic za ovako nesto ili se takve slike mogu raditi vec s nekim boljim amaterskim foticima + naravno odgovarajuci software? Odnosno, jesu li ovakve slike za sada ogranicene na profesionalce ili ih vec mogu (iz)raditi i osrednji amateri?

Mozes bez problema vec i sa obicnim idiotom i par softwarea izradit ovakve fotke pristojne kvalitete.

Trebaju ti tri stvari:
  • Fotic. Sto siri kut to bolje. Najlakse je s fisheyem ali u nedostatku adekvatnije opreme i obicni idiot ce posluziti. Doduse, u tom slucaju ces imati malo vise posla (konkretno, kad sam sa olyevim 14-42mm (koji je uz crop factor 2 ustvari 28-84mm) radio takvu panoramu, trebalo mi je oko 50-60 fotki da zatvorim 360ºx180º. sa fisheyem ih je bilo dovoljno 6). Kolicina fotki, osim sto povecava vrijeme provedeno okidajuci, bitno povecava vrijeme obrade fotki i spajanja u panoramu.
  • Komp sa dva programa - jedan za stitchanje tj spajanje fotki (preporucam PTGui ili besplatnu varijantu Hugin) i jedan (flash) za prikaz rezultata stitchanja u obliku prostorne panorame (u mom slucaju krpano, skrekani, al vjerujem da postoji i neka dzabe varijanta).
  • Volja. Treba nesto vremena, narocito ak nemas iskustva, da slozis prostornu panoramu. Prvi korak je slikanje - dodjes na mjesto otkud to hoces napravit i vrtis se oko sebe okidajuci fotke u nekoj sferoidnoj spirali pokrivajuci fotkama svih 360ºx180º. Uz malo truda slikas i pod ispod sebe da ti pritom stopala ne ulaze u kadar (ja sam uspio dakle moguce je). Onda tih 50 fotki provuces kroz stitching program (ovo moze bez beda trajati i do 20-30 min, ovisno o brzini kompa i kolicini fotki) i dobijes fotku koju otvoris s nekim flash programom koji poznaje koncept 360ºx180º fotki i uzivas.

A evo i rezultata cijele price u amaterskom izdanju:
http://free-zg.t-com.hr/zkufrin/luka/pano3.html
(Slikano iz Annapurna Base Campa)

Luka

6 Palac gore: : Dragan Sepac, Flying_man, gburazer, marin, Ratko, zupanich    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.