»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pet 01 svi, 2026 15:14.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Stabilna ili zaključana spirala!
PostPostano: pet 12 kol, 2011 21:53 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 25 ruj, 2009 14:06
Dao Palac gore: : 118 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 2
Danas se na RG i južni start ispenjalo oko 10ak pilota! Vrijeme slabašno vjetar od 3-4m/s jug jugo-istok! Poleteše svi najveći broj krila UP pa se priključi Ozon sa Janjetom, Šteta sa svojim podrapanim krilom na 4-5 mjesta neki slovenac Mc Para pa i ja sa jednim Icaro krilom 1-2 kao zadnji! Slabašna dizanja ubrzo "ubiše" slovenca pa Štetu pa još dva pilota i ja odlučim odraditi ono što sam i došao na brdo ful stol sa izlaskom u spiralu! Slijetanje kod birtije u Cvetlinu! Zamišljeno i učinjeno, krilo Instinct je pokazalo svoje posve sigurno lice i bez problema slijećem na dotičnu livadu! Legnem se na livadu u hlad i počnem lagano drijemati kada dopješači Šteta uzbudi me i ode bez seksa! Nastavim drijemati kada u meni proradi onaj životinjski nagon da će se nešto ružno dogoditi! Pogledam prvo na nebo i dolaze dva krila Ozon sa Janjetom i Mihin na svome krilu!
Pogledam i Janje počne raditi jedno klaćenje (u HR se to zove inače wing over a ja neznam zašto jer to na engleskom znači iznad krila ali dobro) u ljevo pa udesno i iz njega krene u prvo laganu spiralu pa onda u sve bržu i bržu dok ne udje u stabilnu spiralu koju inače ja zovem zaključana spirala! Pozorno promatram jer znam da se u takvoj spirali lako i gubi svijest ali vidim da pilot pokušava sve da izadje iz sada vrlo velike brzine u rotaciji i brzine propadanja! Neznanje i nepoznavanje za njega posve nove situacije ipak ne dovodi u paniku pilota koji i dalje pokušava izaći iz navedenog s(r)tanja! Ali Ozonko dere po svome i stabilna spirala sa velikim propadanjem se nastavlja sada već u 13-14om krugu! Kada ja vidim da neće biti dobro i počinjem nabrajati bogove neznanju i prepotenciji Janje reagira kao stari vuk i to u času kada sam ja pomislio "idemo babune jedan rezerva" on to i odradjuje kao da čuje moje misli! Opet se odražava neiskustvo koje Janje "ubija" prisebnošću i kontrolom svoje tjelesine! Loše bačena rezerva odlazi ravno u centar vrtnje a padobrančić vučni sa kontenjerom ravno u krilo! Prvi momenat pomislim da je i kompletna rezerva u krilu ali ne! Fortuna zadrži rezervu koja se doduše ne otvara jedna momenat u sredini rotacije izmedju pilota i krila a onda počne nakon povlačenja pilota nogom propadati dolje! Zagrabi zrak zaustavi rotaciju pilota i jedan momenat kao jedro ponese pilota prema drveću nasuprot RG iza vikendica na brdu. Odmah po zaustavljanju rotacije počinje se polako penjati iznad glave (ja mislim već očajnom pilotu) i baca krilo Janjetu pod noge ravno dvije duljine špagica iznad drveća! Pilot ulijeće u šumarak meni nestaje iz videokruga ali krilo ostaje na drvetu! Vidim da se krilo ne miče što je uvjek loš znak i pomišljam nabio se na kolac ili kakvu granu u šumarku!
Trčim prema birtiji po Štetu ali sama riječ kaže njega nema! Zovem na telefon i kažem "Mujo Janje je ušao u zaključanu spiralu bacio rezervu i vidim mu krilo na drvetu ali se ne miče". Šteta pobija svoje ime i kaže idi care prema tamo stićićemo te ja i Žiga dolazimo autom". Nakon 100tinjak metara stvarno pokupe me i idemo na brdu prema šumarku gdi je Janjičić "sletio"! Ja istrčavam iz auta i uzvikujem Janje sve u redu kada se šup.. javi gotovo mirnim glasom je sve je u redu nema frke! Najradje bih uzeo batinu dobro ga razmekšao pa onda zaigrao mu kazačok na kičmi ali sam u dubini duše sretan da mu nije ništa! Doazimo do njega on je već skinuo rezervu i krilo mu se na stablu drži na špagicama na nekoj grančici kada čovjek motka (Šteta) to dohvati i posve oslobodi krilo izlazimo iz šumarka gdi nas okolni stanari pozdravljau jer su takodjer vidili "slijetanje" Janjičića!
Komentar: Janje je ušao u stabilnu spiralu iz koje ima samo dva izlaza! Jedan je da krilo izbacite iz "ravnoteže" kratkim i snažnim povlačenjem te brzim puštanjem komande od one strane u koju se inače već vrtite u tekozvanom vrzinom kolu ili kolu smrti! Sva krila će iz toga izaći ali neka jako i prebrzo i to na drugu stranu te ako ga na vrijeme ne zaustavite SIGURNO ćete završiti u naručju vlatitog krila i druga je ona zadnja što ja kažem zora očajnika a to je rezerva i to bačena dobro i u pravi čas iza sebe kontra od vaše rotacije ili bolje rečeno iza sebe bočno u stranu. Vaša brzina će otvoriti brzo rezervu (ako ste je redovno prepakiravali ili će vam to biti zadnjih par sekundi jednog munjevitog leta!
Zaključak: Uprkos neznanju pilota koji je kompletnu situaciju kontrolirao bez iole panike (jer iskreno pilote ubija prvo panika a zatim neznanje izazvano lošom reakcijom)! Hvala svim sillama koje kordiniraju svemirom to ovaj puta nije bilo! Janje je samo svojom ustrajnom pribranošću i nakraju fizičkom izdržljivošću samome sebi barem sačuvao zdravlje ako nije i spasio sebi život! Nemojte raditi nešto što niste već prije probali sami bez nadzora radio stanicom sa zemlje jer neke greške se ne daju ispraviti a niti svi mogu izdržati vrtnju od 16ak žestokih krugova spirale! Dobar let i sigurno slijetanje svima ma gdi i na čemu god letili! VOJO!

4 Palac gore: : kbelcar, Mario RI, mmihin1, Red Baron    
Vrh

Naslov: Re: Stabilna ili zaključana spirala!
PostPostano: pet 12 kol, 2011 23:33 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 lis, 2009 18:57
Dao Palac gore: : 83 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 193 / Palac dolje: : 0
Potpisujem svaku rječ svom glasnogovorniku.Nemojte to isprobavat sami u kuči.Ha, ha ha....Ma barem vam je prošao dan zanimljivije! Ha ha ha ha . Živjelo slobodno letenje letačka družino. :ROFL:

Vrh

PostPostano: pet 12 kol, 2011 23:44 
Offline     DHV 2

Član od: ned 27 lip, 2010 15:49
Dao Palac gore: : 257 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 834 / Palac dolje: : 1
Da je Janje bio smiren, bio je. Za razliku od nekih koji su sve promatrali iz zraka i uvijek imaju kameru na kacigi i snimaju sve i svašta, ali danas se morala kamera montirati na neki štil od metle. Je tak Zeko? Da nije bila kamera na štilu imali bi pravi acro video.

drift.croatia@gmail.com
Nearbirds, S.E.A. Paragliders
+ 385 92 1862 432

1 Palac gore: : flyingzeko1    
Vrh

PostPostano: sub 13 kol, 2011 8:20 
Offline     DHV 2

Član od: sri 03 stu, 2010 18:59
Dao Palac gore: : 47 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 192 / Palac dolje: : 0
Istina da je acro pilot Janje u kritičnom momentu sigurno bio smiren i imao sve pod određenom dozom kontrole situacije, a dokaz je što nije riknuo u nesvijest i što je uopće uspio bacit rezervu, koja se srećom uspjela otvoriti, što je odraz njegovog iskustva, al da guza nije radila poslije akcije 100 na sat kad se prevrtio film, čisto sumnjam :dash:

1 Palac gore: : flyingzeko1    
Vrh

PostPostano: sub 13 kol, 2011 9:48 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 20:39
Dao Palac gore: : 702 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 792 / Palac dolje: : 4
Naravno da se u HR dešavalo i gorih sranja od ovog što se desilo Janjetu. No i ja bih stavio naglasak na njegovu "hladnu glavu". Ipak smatram da je Janje imao jedno iskustvo koje nije stekao na letenju već poslije letenja, a to je kad ono zasjednemo, nije vežno gdje, na sletištu, u autu, u birtiji... gdje pričamo i prepričavamo priče i pričice od današnjeg dana i nekih drugih dana. Držim da ono što mu je spasilo glavu i nama svima uštedilo potoke suza (brem meni - ja se suza ne sramim) je da je prepoznao situaciju i da je reagirao upravo onako kako je i trebao na temelju iskustva koje ima. A to iskustvo je stekao negdeje na post letačkom eventu, vidio na yutube-u, pročitao negdje ovdje u izvješćima nekih drugih pilota... Janje nije bio na SIV-u ali je znao prepoznati dvije ključne stvari - zaključana (strma) spirala i rezerva. No njavažniji moment je da ga nije uhvatila panika što mu je omogućilo da u tih par sekundi učini njabolje što može i zna.
Bravo Janječiću!!! :good: :good: :good:

2 Palac gore: : Mirko, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: sub 13 kol, 2011 10:08 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
bem vam miša, čim se negdje maknem odmah počnete radit sranja ... mir tamo ....

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

3 Palac gore: : flyingzeko1, rudar, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: pon 15 kol, 2011 13:31 
Offline     DHV 2-3

Ma od svega iskreno moje je mišljenje najvažnija je bila životinjska izdržljivost Janjeta inače iskreno u ovakvoj situaciji 4 od 10 pilota gube svijest te 2 od 10 uhvati teta Panika i 1 od 10 iskara oprema (loše složena ili nikad presložena rezerva ili teta nesreća se grdo poigra sa pilotom)! Znači 7 od 10 su u banana republici i ja osobno mislim da ono što je Janje i njegova trupina odradila je samo zahvaljujući tjelesnoj formi i izdržljivosti sivih stanica da ga ne odvedu na put slatke drijemeži u rotacjii! Janje je tek malo imao sreće sve drugo je je bila njegova očajnička želja da još neko vrijeme bude na našem nebu i u našem jatu!
VOJO!

Vrh

PostPostano: pon 15 kol, 2011 21:41 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Vojo je napisao/la:
Janje je tek malo imao sreće sve drugo je je bila njegova očajnička želja da još neko vrijeme bude na našem nebu i u našem jatu!
VOJO!

kako neko vrijeme ...??? barem će bit duže od mojeg, tvojeg , Jožinog ... tako treba biti

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

Vrh

PostPostano: pon 22 kol, 2011 10:47 
Offline     DHV 2-3

Roman Lavriv je napisao/la:
Vojo je napisao/la:
Janje je tek malo imao sreće sve drugo je je bila njegova očajnička želja da još neko vrijeme bude na našem nebu i u našem jatu!
VOJO!

kako neko vrijeme ...??? barem će bit duže od mojeg, tvojeg , Jožinog ... tako treba biti

Sve je to šefe samo neko vrijeme! A nitko od nas nezna kada će otputovati na neka druga neba i nitko ne može reći točno to će tako biti i gotovo! Eno ode Aco iz Sente a trebao bi biti dulje na nebu definitvno od nas obojice! Zamisli što je ljudski vijek sa vremenom u univerzumu! Ja sam gotovo siguran da pjesnik zna što je htio reći onim sa ostajenjem na nebu! A i iskreno ja već jesam dugo na našem nebu! Dobar vjetar i sigurno slijetanje svima ma gdi i na čemu god letili!
VOJO!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: