»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pon 20 tra, 2026 4:27.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Korak naprijed mogao bi biti korak unatrag
PostPostano: sri 09 stu, 2011 20:55 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 8:43
Dao Palac gore: : 400 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 222 / Palac dolje: : 1
Za pročitati
Napisao Mads Syndergaard; http://www.syndergaard.dk/wp/?p=113

Vrh

Naslov: Re: Korak naprijed mogao bi biti korak unatrag
PostPostano: čet 10 stu, 2011 15:28 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
U kratkim crtama, za one koji ne prate PG forum (onaj svjecki), da dam možda laganu podlogu za možebitnu raspravu. Mads je pisao o tome da je trenutno stanje sa natjecanjima vrlo zeznuto (ili nije). Drugim riječima, smiju se tekmati samo serijska i certificirana krila. Pljuje po profitu prokletih kapitalista (to je sad moderno, osim u Hrvatskoj gdje ljudi još nisu osjetili pravi kapitalizam i žive u nekoj vrsti mješavine nacionalsocijalizma, socijalnog društva i pseudoliberalnog kapitalizma). Zašto pljuje jedan pilot? Pa zato što je Sotona (kapitalisti, dioničari, šefovi uprava i ostala kapitalistička žgadija) vidio priliku za profit u paraglidingu, kao što već stoljećima grabi prilike u drugim industrijama. Kakva prilika pitate? Pa, kao što svi već znamo, nema comp klase krila u natjecanjima. Znači, najači piloti uzet će najače oružje. To je, naravno, EN D klasa krila. Nedavno su se pojavili, a mogli ste čitati u ovoj rubrici i o tome, napisi o nekoj hibridnoj klasi, nešto višoj i boljih performansi od EN D klase, i uz to certificiranoj. Što je to? Neki bastard ili nova klasa? Još na to nismo dobili odgovor, a i osobno ga čekam od mog principala ("jednog velikog proizvođača PG opreme").

Zašto ovo pišem? Pišem iz najmanje 2 razloga. Prvi je da sam natjecatelj i da me se to direktno tiče, jer sam u 3 sezone promijenio 10 krila (6 novih i 4 rabljena), koja sam platio iz vlastitog džepa, a sve u svrhu da imam kompetentno krilo na natjecanjima. Doduše, olakotna okolnost je što sam zastupnik za "jednog velikog proizvođača PG opreme" i da mi je lakše to izvesti nego "običnim" letačima. Međutim, puna kapa mi je toga, a i drugim natjecateljima (npr. Hrgatoru). Ovo mi je bio krasan šlagvort za onaj drugi razlog, a to je da sam zastupnik tog "jednog velikog proizvođača PG opreme" koji je upravo unio pomutnju među natjecatelje i kojeg je dragi Mads sotonizirao. Nije mi namjera niti najmanje braniti taj brand, mada bih argumentirano i mogao, a možda i hoću u daljenjem tekstu. Prevenstveno govorim u svoje ime, a kako je dio mog bića sve ono što radim i zastupam, tako ne mogu izdvojiti svoje natjecateljsko letenje niti moje zastupništvo iz mojih promišljanja.

Kad se comp klasa "dokinula" na natjecanjima sve je bilo jasno u tom trenutku. Bila su "zabranjena" krila i ona koja su mogla nastupati na natjecanjima, odnosno serijska. Međutim, nedugo nakon toga krenule su priče po raznim koluarima i interesnim skupinama, prevenstveno natjecateljskim, tko je taj koji će kontrolirati nekog Valiča (moram upotrijebiti njihovo ime iz više razloga) da nije "pretrimao" serijsko krilo i da će "gaziti" ostale, što, složit ćete se, nije fer. Upravo ovih dana braća Valiči ganjaju svoj prvi " wanna be EN D turbo" model krila aplskim vrhuncima susjedne dežele. Model se naziva 777 (ili je to naziv njihove nove firme, naime, izašli su iz Niviuka i upustili se u poduzetničke vode). E, pitam ja sad druga po oružju Madsa da li su i braća Valič podlegli Sotoni ili imaju ideje za napredak koje u Niviuku nisu mogli ostvariti? Ovaj moj "jedan veliki proizvođač PG opreme" ima upravni odbor, nisam siguran da li su dioničko društvo s dionicama na mrskim kapitalističkim burzama, ali ulagače i vlasnike sigurno ima, koji tjeraju svoj profit. Ali isto tako znam da taj "JVPPGO" ima super kreativni tim koji je u zadnjih 3 godine, bez krzmanja mogu napisati, donio pravu revoluciju u PG high end klasi krila, a posredno i u drugima. Da li je to "sotonska" rabota ili je to napredak?

Zabrana comp klase krila je većinu natjecatelja zatekla i neugodno iznenadila (mada je meni laknulo u smislu da sam prestao letiti zadnji model comp krila od "JVPPGO" na kojem se nisam osjećao ugodno jer sam pripadnik "old school-a" i volim normalne otvore komora te da taj loš filing apsolutno nema veze sa 2-line sustavom). Ako me još uspjevate pratiti, idem dalje. Mnogi od nas diljem svijeta su zaključili da će se upravo to dogoditi, odnosno da će na mala vrata u natjecateljski svijet ući individualno ili timsko pretrimavanje serijskih krila. Sad je "JVPPGO" izbacio "službeni/serijski/certificirani" model takvog "hibirida" te po ko zna koji put uzburkao PG javnost. I što sad? MOje mišljenje je slijedeće: ako je to cerificirano (mada još ne znamo prema kakvim pravilima) onda znači da je dozvoljeno letiti na tekmama. To mi se sviđa jer, opet na mala ili velika vrata, to ćemo tek vidjeti, uvodi ponovno neku verziju natjecateljskih krila uz degradaciju performansi. U jednu ruku mi se to sviđa, a u drugu ruku (znate već što, samo bi ćudoredni digli hajku na takove moje riječi) i ne baš. Sviđa mi se da opet imamo comp klasu koja će biti znatno sigurnija, ali sa strane degradiranja performansi i daljnjeg napretka nikako mi nije drago nazadovanje. Ono još što mi se najviše ne sviđa je što ću u ovoj godini po 5 put mijenjati krilo i da će me to koštati novaca i živaca (svaka prodaja nosi gubitak, oglašavanje, dogovaranje i cjenkanje s kupcima te fakin shipping i granične barijere itd, a onda i kupovina novog krila). Kretenski mi je platiti potpuno novo krilo koje je slabijih performansi nego prošlogodišnje! Du ju nov vot aj min?

U svakom slučaju, bumo vidli. Dosadno ne bu.
Hvala na pažnji!

Vrh

PostPostano: čet 10 stu, 2011 16:28 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Hm, uspio sam donekle prožvakati dio postova na tu temu s pgforuma i ponovo pročitati Madsov članak.

Iskreno, ne mogu se složiti s tonom članka. Čemu sarkastično spominjanje profita i kapitalizma? Kako on to misli da nitko nije NATJERAO Ozone da izađe s certificiranim (samo jedna veličina i pairologija nije gotova - prošli su tek flight testovi) EN D krilom koje je toliko 'hot' da skoro zahtijeva klasu za sebe, a toliko dobro da opet primorava ljude da ga kupe da bi bili kompetentni (taman kad se pomislilo da će prelaskom na serijska krila ona 'duže trajati')? A što su oni trebali napraviti? Maksimalno su fer govoreći svima da je krilo izrazito zahtjevno. Nisu to trebali napraviti. Mogli su samo reći da imaju EN D krilo koje ide u svemu kao R11 s nešto manjom top brzinom.
Jasno mi je da sve to posebno teško pada onima koji su već kupili njihove M4, ali kvragu, čak im se ne bi moglo zamjeriti da su namjerno prvo izbacili M4, pričekali da se pokupuje pa onda iznenadili s EnZo-m. Ali ne vjerujem da je to slučaj. M4 razvoj je bio vjerojatno pri kraju kad je nastala strka i zabrana open krila. Zar su trebali to sve odbaciti pokušavajući uštediti ljudima lovu dok ne naprave najbolje krilo EN-D klase koje mogu?

Netko bi im mogao zamjeriti zato što su uopće prodavali R10 i R11 tko god je dao lovu, iako su znali da mnogi to krilo zapravo ne mogu hendlati (u svim uvjetima) no ultimativno, koji bi to bili kriteriji po kojima bi oni odlučili kome dati krilo, a kome ne?

Ja uopće ne tvrdim da je Ozone etički savršena firma. Niti mislim suprotno. Etika zapravo nema veze s tim u čemu se slažem s Madsom, ali bez sarkastičnog tona. Ja naprosto mislim da je dugoročno najprofitabilnije voditi 'don't be evil' politiku (Google), te biti maksimalno moguće fer i pošten u svom poslovanju - svaka podvala se na kraju obije o glavu i donosi samo trenutne i kratkoročne beneficije.

Ultimativno, Ozone je vrlo vrlo vješt u onome što radi. Kad se bolje pogleda i usporedi, lako je vidjeti da je upozorenje o zahtjevnosti EnZa sročeno oštrije i upečatljivije nego što je to bio slučaj s upozorenjem za R10 i R11 no, opet vjerujem da ni Ozone sam nije do kraja znao (u tom trenu kad je npr. izlazio R10) koliko su ta krila zapravo zahtjevna. Teško da su isprobavali dajući ga nekom EN D pilotu da vide u kakvom bi se sranju mogao naći. Letili su ga Russ i Arman, a oni su njime mogli vladati (iako se to pokazalo kao privid).

Netko na PG forumu je mislim dobro opisao suštinu trenutnog problema PG natjecanja. FAI je zabranio Open krila i sada kao dozvoljava samo EN-D krila. No EN certifikacija ne bi trebala imati s tim nikakve veze. Treba izmisliti nešto novo, ne oslanjati se uopće na EN D ili EN X kao garanciju sigurnosti natjecanja. Samo što za nešto novo nema baš puno vremena do početka sezone.
A ja mislim da se s tim jednostavno treba pomiriti, makar 2012. ostane sušna comp godina...

Vrh

PostPostano: ned 13 stu, 2011 9:46 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 01 ruj, 2009 14:50
Dao Palac gore: : 43 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 20 / Palac dolje: : 0
toni je napisao/la:
Sad je "JVPPGO" izbacio "službeni/serijski/certificirani" model takvog "hibirida" te po ko zna koji put uzburkao PG javnost. I što sad? MOje mišljenje je slijedeće: ako je to cerificirano (mada još ne znamo prema kakvim pravilima) onda znači da je dozvoljeno letiti na tekmama. To mi se sviđa jer, opet na mala ili velika vrata, to ćemo tek vidjeti, uvodi ponovno neku verziju natjecateljskih krila uz degradaciju performansi. U jednu ruku mi se to sviđa, a u drugu ruku (znate već što, samo bi ćudoredni digli hajku na takove moje riječi) i ne baš. Sviđa mi se da opet imamo comp klasu koja će biti znatno sigurnija, ali sa strane degradiranja performansi i daljnjeg napretka nikako mi nije drago nazadovanje.

Koliko sam uspio pratiti na pg forumu Luc Armant - glavni dizajner u Ozonu - ističe da je "novi" EnZo ustvari nastao na platformi R 10/11 te da ima isti AR (7,5) te mu je ponašanje pri kolapsima slično njegovim prethodnicima. Dalje navodi da je jedina stvar koju su u stvari poboljšali izlazak iz frontalca.
Tako da što se tiče tvoje zabrinutosti vezano uz "degradaciju perfomansi" ne moraš se brinuti :)
Evo što Luc A. kaže;
"The EnZo characteristics are the same as the R10/R11. It has the same platform, therefore the same aspect ratio. The collapses recovery and low speed recovery characteristics are very similar to its open class cousins R10/R11. The only thing is that we’ve slightly improved the EN front collapse recovery that were too boarder line for END with R10/R11."

Zanima me jesu li preuzeli "nos" krila iz R11 ili R10 ?
U svakom slučaju očekuje nas "uzbudljiva" natjecateljska 2012.

info@paragliding-kvarner.com
dbiondi2@gmail.com

tel. 095-854 9995

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.