»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: ned 19 tra, 2026 22:27.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 39 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: RGS i školski krug
PostPostano: pon 09 sij, 2012 18:45 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:30
Dao Palac gore: : 882 / Palac dolje: : 12
Dobio Palac gore: : 1687 / Palac dolje: : 10
toni je napisao/la:
Odlukom Ispitne komisije letilište Ravna Gora sjever se neće korisiti u ispitne svrhe zbog nedovoljnog i nesigurnog prostora za sletište zbog blizine kuća, žica i prometnice. Školski krug je nemoguće odraditi na siguran način. Osim toga, pružamo mogućnost odrađivanaj ispita i na drugim terenima zbog učestalih prigovora da se ispiti održavaju uvjek na istim terenima. Mogući tereni za ispit su: Ravna Gora jug, Japetić, Sljeme (glistin start), Lič, Tribalj i Raspadalica. Ovo su vrlo popularni tereni gdje se učestalo leti i gdje postoje uvjeti za održavanje ispita na siguran način.

Nije toliko sletište loše za školski krug koliko je školski krug loš za to sletište :-D
Naime, već se dugo pitam zašto se u školskom krugu zadnji prilaz ne smije raditi u laganim es zavojima ili čak osmicama.
Jasno mi je to kod aviona, jedrilica ili čak zmajeva, ali paraglider takav manevar može odraditi s lakočom i puno su preciznija, a samim tim i sigurnija slijetanja osobito na termički aktivnim sletištima.
S kvalitetnim krilom na nekom sletištu sa spaljenom travom u sred ljeta nemoguće je sletjeti precizno i sigurno ako striktno poštuješ pravila školskog kruga.
Nije li to pravilo školskog kruga samo prepisano iz avijacije, a da nitko nije razmislio o tome koliko je to primjenjivo u parajedriličarstvu?
Primjerice, moj je fakin na ispitu na R.G. sjever, odradio školski krug by the book, ali je upravo zbog uvjeta na sletištu i dobrog krila, završni prilaz napravio iz laganih es zavoja.
Potom se elegantno spustio točno ispred komisije, dok je većina ostalih slijetala koje kuda (nisko preliječući kuće,žice, potok... ) i zamalo zbog toga pao. :dash:
Naravno da sam mu ja nakon ispita rekao:
"Ok, ispit si položio, a sad zaboravi prilaz iz školskog kruga i slijeći iz es zavoja ili osmica kako sam te ja učio!"
Nebi li tu trebalo malo ukljućiti pamet i taj školski krug prilagoditi letjelici kakva je parajedrilica? :hi:

7 Palac gore: : Flyingbear, kbelcar, kptureto, majk11, Nik01, vedran_zgela, Ziga    
Vrh

Naslov: Re: Praktični dio pilotskog ispita 8.1.2012. TRIBALJ
PostPostano: pon 09 sij, 2012 19:18 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
toni je napisao/la:
Odlukom Ispitne komisije letilište Ravna Gora sjever se neće korisiti u ispitne svrhe zbog nedovoljnog i nesigurnog prostora za sletište zbog blizine kuća, žica i prometnice. Školski krug je nemoguće odraditi na siguran način.

Nije li upravo "povecanje sigurnosti slijetanja" logika kojom se cesto pravda potreba poznavanja skolskog kruga za ispit? Kako je onda moguce na tom terenu imati DP u pici (piki, pikci, ili ona treca nepristojna varijanta, kaj ja znam kak je pravilno...) kad je sletiste taka banana da se na njega ne moze iz skolskog kruga, hm?
A jesam i ja supak, ne javljam se mjesecima i onda kad se javim, samo zajebavam :dash:

Franco je napisao/la:
Nije li to pravilo školskog kruga samo prepisano iz avijacije, a da nitko nije razmislio o tome koliko je to primjenjivo u parajedriličarstvu?
Primjerice, moj je fakin na ispitu na R.G. sjever, odradio školski krug by the book, ali je upravo zbog uvjeta na sletištu i dobrog krila, završni prilaz napravio iz laganih es zavoja.

"Ok, ispit si položio, a sad zaboravi prilaz iz školskog kruga i slijeći iz es zavoja ili osmica kako sam te ja učio!"
Nebi li tu trebalo malo ukljućiti pamet i taj školski krug prilagoditi letjelici kakva je parajedrilica? :hi:

Da je tvoj fakin odradio "by the book" onda bi sletio gdje treba jer bi uracunao i krilo, i uvjete, i sve...Naravno, s dobrim izgovorom i u crkvi mos prdnut, pa tako i tebi moze bit krivo dobro krilo, spaljene livade, Kaligulin konj i kaj god drugo.
Sorry, malo me to pika, taj "Ante Kostelic" pristup...
ali
u bitnom mislim da si potpuno u pravu te bih izrazio vapaj (ili se pridruzio tvomu):
dragi ispitivaci, dokinimo besmisao skolskog kruga!
ili barem, ako ga vec treba poznavati (vjerujem da je koristan na tekmama ili sletistima velikih alpskih letjelista gdje je takovo ponasanje propisano), cemu idiotska odredba o slijetanju u 50x50m (ili koliko vec je). Pa u realnoj situaciji nitko ne istrcava s tolikim pravokutnikom i pazi da svi slete u njega?! I sletista u realnom zivotu bogme nisu 50x50m (ako jesu, onda je sletiste RGS olimpijski stadion). Zasto se ljude ne dovede na ispit i kaze im se evo poletite, obavite obavezni program u zraku i sletite na sluzbeno sletiste (koliko god ono bilo) iz skolskog kruga? Upravo to je ono sto ce se dogadjati u realnom zivotu, to je ono za sto se ljudi osposobljavaju, a sve preko toga je cisti larpurlartizam (jebemti treci put citam i opet nisam siguran da sam dobro napisao) i bespotrebno ugrozavanje sigurnosti koje na ispitu, pred komisijom onih koji bi se trebali najvise brinuti o sigurnosti, dovodi postenog covjeka do dileme "da padnem ispit ili da letim nesigurno".
Jebote, to je ko da te na vozackom ispituju driftanje...
Joj odmah mi je lakse cim sam se malo :bad: po tastaturi, nemojte kaj zamerit.

p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

1 Palac gore: : Boro    
Vrh

PostPostano: uto 10 sij, 2012 7:32 
Offline     DHV 2

Član od: čet 24 ruj, 2009 7:05
Dao Palac gore: : 217 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 206 / Palac dolje: : 7
Sletište na Višnici podno poletišta ravna gora sjever veličine250 metara uz cestu 50 metara širine,smjer vjetra 90% istoka po kanalu ostalo zapad manje prisutan,seoska cesta a ne autoput,elekrični kabli u visini 8metara i tolike kučice a ne zagrebački neboderi,znači sve to nikome nesmije smetati oko prelaženja preko njih sa visinom 50-30metara,na tom sletištu odrađeno svijetsko pervenstvo,svijetski kupovi ,hrvatska prvenstva.
Podržavam tezu da se ispiti održavaju na raznim terenima po Hrvatskoj a ne podržavam da se diskvalificira jedno od boljih sletišta u Hrvata i najbolje poletište.
Ako RG sever ne odgovara onda nemojte ni tečajeve izvodit na tom terenu.
Spomenuto južno sletište RG u Meljanu je sto puta slabije od Višnice pa su se radili ispiti.
Neznam dal mi po novom učimo pilote parajedrilica za slijetanje na Aerodrome ili za slijetanje na najmanji moguči prostor za sigurno slijetanje.
LP

4 Palac gore: : Boro, Flyingbear, gburazer, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: uto 10 sij, 2012 8:09 
Offline     DHV 2

Član od: čet 24 ruj, 2009 7:05
Dao Palac gore: : 217 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 206 / Palac dolje: : 7
http://xcglobe.com/olc/index.php/flight/info/785674
Jedan primjer slijetanja iz S zavoja ( slabe osmice) na Višnici prema zapadu,letio sam upravo zbog tečajaca.Skidanje visine iznad žica,onda ulazak na sletište brez ijedne prepreke(žice kuće kabli).
Isto tako se može izvesti i školski krug koji može biti lijevi ili desni to znači iz primjera ovog sletišta da se leti pored šume ili iznad kuća.Razumijem same ispitnike koji rešpektiraju letenje iznad kuča ili prelaske preko cesta ili žica.Manje je stresno na čistom terenu a i ispitivaći nemaju tolikih briga da se ko slučajno ne zakaći.
Svaka rasprava je dobronamjerna pa i ova.
LP

Zadnja izmjena: Ziga; uto 10 sij, 2012 8:28; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: uto 10 sij, 2012 8:10 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Franco je napisao/la:
Nije toliko sletište loše za školski krug koliko je školski krug loš za to sletište :-D
Naime, već se dugo pitam zašto se u školskom krugu zadnji prilaz ne smije raditi u laganim es zavojima ili čak osmicama.
Jasno mi je to kod aviona, jedrilica ili čak zmajeva, ali paraglider takav manevar može odraditi s lakočom i puno su preciznija, a samim tim i sigurnija slijetanja osobito na termički aktivnim sletištima.

Upravo za čim naričeš, Franco, institut školskog kruga poznaje i dopušta, a to je da u zadnjem zavoju pilot kandidat može povećati radius ili ga smanjiti te tako korigirati svoju visinu, bilo da je kratak ili dug. Školski krug je ispitna forma, gdje piloti kandidati dokazuju svoje znanje letenja parajedrilicom u segmentu raspodjele visine i prostora pri slijetanju. Da, možemo ga ukinuti, ali kad netko od vas koji imate nešto protiv školskog kruga nađete bolji/sigurniji element te ga predložite nadležnima u Agenciji, a ljudi u Agenciji na osnovu vaših argumenata to prihvate.

Franco je napisao/la:
S kvalitetnim krilom na nekom sletištu sa spaljenom travom u sred ljeta nemoguće je sletjeti precizno i sigurno ako striktno poštuješ pravila školskog kruga.

Upravo se ispiti i rade u zimskom/kasnojesenjem periodu kako bismo dokinuli efekte termike, jer nije samo termika "nezgodna" te usljed utjecaja balona se može "zeznuti" škoski krug, već je i opasno u niskom letu kočenjem izazvati kolapš krila ili preletjeti sletište, npr. u Višnjici i zakačiti se na niske 8-metarske žice. Osim toga, termički ciklusi ne omogućavaju svakom kandidatu iste uvjete, posebno na terenu RGS-Višnjica, ali to nije argument za izuzimanje ovog terena s ispita.

Franco je napisao/la:

Tko to kaže da školski krug nije primjenjiv parajedriličarstu? Sveti Kuzma?

Franco je napisao/la:
Potom se elegantno spustio točno ispred komisije, dok je većina ostalih slijetala koje kuda (nisko preliječući kuće,žice, potok... ) i zamalo zbog toga pao. :dash:

Nije tvoj "fakin" skoro pao zbog lošeg izvođenja školskog kruga, odnosno što je bio predug u procjeni visine na doletu, već smo se Danko i ja (kao ispitno povjerenstvo) suglasili da tvog Nika pustimo jer "fakin" zna letiti, a sad je zeznuo, i time smo sebe doveli u neugodan položaj kompromitacije komisijskog digniteta. Isto tako smo napravili prošle godine kad je jedan momak sletio na dupe i bio je to čisti pad, ali nas je onda njegov prijatelj pozvao na stranu (pred svim kandidatima u Sv. Jani) i rekao da on ima ozljeđenu nogu i da nije mogao sletiti na noge. Da nas je prije upozorio, mi bismo to uzeli u obzir. Međutim, naše diskreciono pravo nam omugućava to i pustili smo ga. Ali onda se netko nađe spočitavati nam da nemamo iste krijeteije. Ne bih iznosio ovo sad da me ti nisi potaknuo Franco. Zbilja je Damjan dobro pogodio nazvavši taj sindrom "Ante Kostelić". Pa zar ne možeš koji put zatomiti svoj ego i ne gurati klinca u prvi plan. Ok, ne možeš, ali slušaj sad i ovo. Tvoj Nik je prošao djelomično i zbog toga što zbilja leti odlično, pa je glupo da zbog jedne "greškice" padne ispit, ali je prošao i zbog toga što je tamo bio i njegov otac, za kojeg znamo koliko mu znači letenje njegovog sina. I to smo Danko i ja uzeli u obzir, da se tata ne "crveni". I sad ti to razvlačiš kao argument da školski krug nije "primjeren" za parajedrilice!

Toliko si me razbjesnio da bih najrađe povukao (neka svoja diskreciona prava) i propitao tvoje znanje školskog kruga te pozvao te na ponovno polaganje pilotskog ispita. Naravno, bez jockera. Gadim se sam sebi što sam to uopće napisao, ali napisao sam.

Franco je napisao/la:

Ja sam Bog tvoj i nemaj drugih bogova uz mene!
Amen

1 Palac gore: : Morelli    
Vrh

PostPostano: uto 10 sij, 2012 8:47 
Offline     DHV 3

Damjancic je napisao/la:
toni je napisao/la:
Odlukom Ispitne komisije letilište Ravna Gora sjever se neće korisiti u ispitne svrhe zbog nedovoljnog i nesigurnog prostora za sletište zbog blizine kuća, žica i prometnice. Školski krug je nemoguće odraditi na siguran način.

Nije li upravo "povecanje sigurnosti slijetanja" logika kojom se cesto pravda potreba poznavanja skolskog kruga za ispit?

Poštovani kolega, rado ću se ponoviti:
Školski krug je ispitna forma, gdje piloti kandidati dokazuju svoje znanje letenja parajedrilicom u segmentu raspodjele visine i prostora pri slijetanju.
Jedino što možemo po pitanju sigurnosti učiniti to je da izaberemo teren koji omogućava sigurno izvođenje tog ispitnog elementa.

Damjancic je napisao/la:
u bitnom mislim da si potpuno u pravu te bih izrazio vapaj (ili se pridruzio tvomu):
dragi ispitivaci, dokinimo besmisao skolskog kruga!

Školski krug je ispitna forma, gdje piloti kandidati dokazuju svoje znanje letenja parajedrilicom u segmentu raspodjele visine i prostora pri slijetanju. Da, možemo ga ukinuti, ali kad netko od vas koji imate nešto protiv školskog kruga nađete bolji/sigurniji element te ga predložite nadležnima u Agenciji, a ljudi u Agenciji na osnovu vaših argumenata to prihvate.

Nadodao bih još i ovo. Statusom nastavnika parajedriličarstva, po mom sudu, dobija se određeni kredibilitet kod nadležnih u Agenciji kod podnošenja drugog rješenja za izuzimanje školskog kruga kao ispitne forme te se argumenti za predloženu zamjensku formu ozbiljnije uzimaju u razmatrenja.

Damjancic je napisao/la:
ili barem, ako ga vec treba poznavati (vjerujem da je koristan na tekmama ili sletistima velikih alpskih letjelista gdje je takovo ponasanje propisano), cemu idiotska odredba o slijetanju u 50x50m (ili koliko vec je). Pa u realnoj situaciji nitko ne istrcava s tolikim pravokutnikom i pazi da svi slete u njega?! I sletista u realnom zivotu bogme nisu 50x50m (ako jesu, onda je sletiste RGS olimpijski stadion). Zasto se ljude ne dovede na ispit i kaze im se evo poletite, obavite obavezni program u zraku i sletite na sluzbeno sletiste (koliko god ono bilo) iz skolskog kruga? Upravo to je ono sto ce se dogadjati u realnom zivotu, to je ono za sto se ljudi osposobljavaju, a sve preko toga je cisti larpurlartizam (jebemti treci put citam i opet nisam siguran da sam dobro napisao) i bespotrebno ugrozavanje sigurnosti koje na ispitu, pred komisijom onih koji bi se trebali najvise brinuti o sigurnosti, dovodi postenog covjeka do dileme "da padnem ispit ili da letim nesigurno".

Ako prihvatimo tezu da je ispit provjera znanja i da se treba izvesti u sigurnim uvjetima onda je svejedno da li je ispitni poligon 50x50 m ili 40x40 m (kako je nekad bilo u Sloveniji) ili 100x50 m. U tom smislu možemo raspravljati o sigurnosti. S obzirom da sletište u Višnjici ne pruža niti minimum uvjeta prema trenutno važećim pravilima, tako smo jednostavno letjelište Ravna Gora sjever isključili iz ispitnog procesa. Idiotska odredba (vidim u ovome mladenačku buntovnost i protest radi protesta te mi suza na oko pođe tjerana nostalgičnim mislima) ili ne, takva su pravila, a kao što rekoh tu su nedležne institucije na koje se treba obratiti da bi se osporila stručnost ispitnog osoblja i da bi se ukazalo na loša ispitna pravila.

Međutim, ako raspravljamo o redovitom slijetanju izvan školskog kruga, slažem se da školski krug nema puno smisla u svakoj situaciji. Ali ipak tvrdim da ima smisla i znam dosta pilota koji izvedu školski krug (ne tako naglašeno teatralno kao na ispitu) pri slijetanju kad je gužva oko nekog natjecanja ili nekog većeg letačkog događanja. Ako njima to koristi tko si ti ili ja da mu to osporimo (ili još gore nazvovemo tu radnju isdiotskom!), a samim time i školsk krug ima smisao u praktičnom letenju (provjera vjetra iz više pravaca, sigurno zbijanje visine uz koncentriran finalni prilaz). Upravo u našim ispitnim pravilima postoje elementi kao što su: koncentrirano praćenje leta u pojedinim segmentima školskog kruga. Da, slažem se da izgleda nemoguće vidjeti da li pilot kandidat pozorno prati na sve elemente leta u pojedinom segmentu školskog kruga, ali lako je shvatiti kad to nije činio. Pa loše ga je izveo ili je promašio sletište, veliko kao pola nogometnog igrališta. Junačenja i slijetanja iz oštrih zavoja (osmica, wingovera), spirala itd., nisu predmet ispita. Osim toga, onda bi trebalo propitati i pravilno polijetanje, zar ne? Tko normalan polijeće "by the book"? Svi nešto natežu, siluju, istrčavaju, podtrčavaju, a o 2. fazi polijetanja da i ne govorim - provjeri krila pogledom pred polijetanje, polijetanje s grančicom u konopcima. Sve to može biti pad, i grana u špagama, i polijetanje s nepravilno formiranom kupolom (malo uho, mala kravatica koju ispumpavamo po polijetanju), bacanje pri odvajanju od tla, prerano sjedanje u sjedalo pri polijetanju... SVE JE TO PAD po pravilima, a tko to od nas ne čini u svakodnevnom letenju! Ili da budem još slikovitiji. Tko od nas daje žmigavac, baš na svakom skretanju, baš na svakom preticanju, baš na svakom obilasku pješaka, biciklista, traktora...? Ili tko daje sva 4 pokazivača smjera u vožnji unatrag? Malo tko, a sve to mogu biti uzroci pada na polaganju ispita A ili B kategorije motornih vozila, o C i E kategorijama da i ne govorim.

Uvaženi kolega, ili bolje da kažem - uvaženi mladi kolega, vjerojatno se slažeš sa svim procesima i ispitnim formama na svim katedrama Medicinskog fakulteta Zagrebačkog sveučilišta. Ili ako ne, da li si kao sudionik tih procesa uputio prijedloge s konkretnim rješenjima kako te procese poboljšati? Iskreno se nadam da si to učinio, jer bi to značilo da se imamo nadati boljem, kvalitetnijem i napose sigurnijem zdravstvu u budućnosti.

Vrh

PostPostano: uto 10 sij, 2012 8:51 
Offline     DHV 2-3

toni je napisao/la:
Amen

Hajde sad lijepo popij kavicu pa se skoncentriraj i još jedanput pročitaj moj tekst, a onda mi objasni gdje sam ja to rekao da sam protiv školskog kruga?
Ja sam protiv takvog školskog kruga koji ti u zadnjem prilazu ne dozvoljava slijetanje iz zavoja, osmica, čega već.
Dapaće školski krug je koristan i sam ga često primjenjivam, ali sa drugačijim završnim prilazom.
Svakom tko je letio više od dva puta je savršeno jasno da ako imaš prilaz iznad kuća, žica i sl., nećeš moći dovoljno skinuti visinu da bi mogao izravno krenuti na slijetanje, već ju je potrebno dodatno smanjivati i prilagođavati zavojima.
Velika opasnost na ispitima je kad se kandidatima veli da ne skreću u zadnjem prilazu, jer im onda preostaje jedino neumjereno kočiti krilo, s opasnošću da ga dovedu do stala ili preletjeti sletište.
Ne kužim jednu stvar i sam veliš da školski krug dopušta slijetanje iz zavoja, a na ispitima striktno naglašavate kandidatima da ne skreću jer će te ih rušiti?
Nik je na ispitu napravio lagane es zavoje i potom sletio savršeno i što je najbitnije sigurno i zašto je to onda bila greška?
Da ne mislim samo ja tako dokaz su brojni "palčevi gore" koje sam dobio od drugih pilota.
O ostalim bljuzgama koje si iznio neću se izjašnjavati niti ti ih uzimati za zlo, jer smatram da me uopće nisi razumio. :hi:

Vrh

PostPostano: uto 10 sij, 2012 9:15 
Offline     DHV 3

Ziga je napisao/la:
Sletište na Višnici podno poletišta ravna gora sjever veličine250 metara uz cestu 50 metara širine,smjer vjetra 90% istoka po kanalu ostalo zapad manje prisutan,seoska cesta a ne autoput,elekrični kabli u visini 8metara i tolike kučice a ne zagrebački neboderi,znači sve to nikome nesmije smetati oko prelaženja preko njih sa visinom 50-30metara,na tom sletištu odrađeno svijetsko pervenstvo,svijetski kupovi ,hrvatska prvenstva.

Sve iznesene teze stoje, ali ne i u pogledu ispita. Na jedno si zaboravio Žiga. Mladi i manje iskusni kandidati za pilota parajedrilice imaju tremu na ispitu i to kakvu. Nagledao sam se toga. Ti polaziš iz perspektive "pikaša" koji ima upravo taj element, slijetanje, super istreniran i nije ti problem mijenjati smijer nekoliko puta da se ne ugorziš. Ali ono u čemu bi ti moguće pao na ispitu je polijetanje. Vidio sam neka tvoja polijetanja i nisu bila za prolaz na ispitu. Ali i to je bitan element ispita.
Uostalom, izbacili smo i Plešivicu zbog sličnih razloga, teren sletišta "visi" odnosno ima znatnu razliku u visini i zbog toga zbunjuje kandidate te ih može dovesti u opasnost od okolnih (doduše na širem području) kuća, žica i drveća. A nekad su se ispiti održavali na Plešivici.

Ziga je napisao/la:
Podržavam tezu da se ispiti održavaju na raznim terenima po Hrvatskoj a ne podržavam da se diskvalificira jedno od boljih sletišta u Hrvata i najbolje poletište.

S poletištem se slažem u potpunosti i to nitko ne dovodi u pitanje. Sletište je dobro i pogodno za "svakodnevno letenje", gdje se ne slijeće iz školskog kruga, ali školski krug je obavezna ispitna forma, da ne kažem ključna, a to se na siguran način ne da izvoditi u Višnjici. Nadam se da razumiješ.

Ziga je napisao/la:
Ako RG sever ne odgovara onda nemojte ni tečajeve izvodit na tom terenu.

Izbor terena za obuku učenika je izbor učitelja. Ako učitelj procjeni da je napredni učenik spreman odletiti sa RGS i sletiti u Višnjicu to je njegova odluka na osnovu procjene određenog učenika. Osobno ja ne vodim učenike na RGS dok nemaju potrebno znanje i procjenu za slijetanje u omeđenom prostoru. To vježbamo na vitlu. Osim toga, neka poletišta nisu baš "najzogdnija", poput Kalnika, ali odličnom kontrolom krila naši učenici lete s velikog Kalnika, od kuda se puno iskusniji piloti ne ufaju poletiti. Ali Kalnik neću izabrati za isptini terene, bar dok me se nešto pita, jer upravo poletište ne omogućava pravovremen prekid starta i znam da je Kalni "malo napet" nekim pilotima. Kalnik ima predivno veliko sletište koje omogućava sigurno izvođenje školskog kruga, ali ipak nije u izboru terena za ispit.

Ziga je napisao/la:
Spomenuto južno sletište RG u Meljanu je sto puta slabije od Višnice pa su se radili ispiti.
Neznam dal mi po novom učimo pilote parajedrilica za slijetanje na Aerodrome ili za slijetanje na najmanji moguči prostor za sigurno slijetanje.
LP

Koliko se sjećam Meljan je prinudno sletište i svakako nije pogodno za izvođenje ŠK, ali zato ono u Cvetlinu pored vaše brvnare je idealno.
Na ispitu ne učimo nikoga ništa, već provjeravamo naučeno. Da li je učitelj naučio ili ne kandidata to je njihova stvar, ali zadatak ispitnog povjerenstva je da porovjeri poznavanje elemenata prema zadanoj formi.
Ti Žiga možeš učiti ljude preciznom slijetanju, ako se odlučiš na to, i to će im znanje koristiti na natjecanjima preciznog slijetanja, odnosno u nekoj realnoj situaciji. Pozdravljam takvu praksu.

Vrh

PostPostano: uto 10 sij, 2012 9:22 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Mislim da je poanta školskog kruga u tome što je zahtjevniji od izravnog prilaza i osmica.
Sletište u Višnjici je sigurnije za slijetanje ("direktnim" pristupom) od nekog drugog sletišta koje je zaista veličine 50x50 i za koje ti treba dobro znanje školskog kruga. U Višnjici je lakše, sigurnije i manje zahtjevno sletjeti s osmicama nego iz školskog kruga i to je po meni glavni razlog zašto taj teren ne udovoljava ispitnim kriterijima.
Ostalo je Toni već objasnio.

Vrh

PostPostano: uto 10 sij, 2012 9:35 
Offline     DHV 3

Franco je napisao/la:

Hajde sad lijepo popij kavicu pa se skoncentriraj i još jedanput pročitaj moj tekst, a onda mi objasni gdje sam ja to rekao da sam protiv školskog kruga?

Čuj, nisam ti ja "sinek" da bi me mogao patronizirati, ali shvaćam taj tvoj poriv. A shvaćam i u čemu je problem, da ne kažem tvoj. Ne razumiješ, odnosno ne poznaješ škoski krug. Da ga poznaješ, znao bi da se zadnji zavoj (od ukupno 2 nakon ulaska u stranicu niz vjetar) može produžiti ili skratiti, ali da nakon toga nema više "osmica", već slijetanje u označeni prostor.

Franco je napisao/la:
Ne kužim jednu stvar i sam veliš da školski krug dopušta slijetanje iz zavoja, a na ispitima striktno naglašavate kandidatima da ne skreću jer će te ih rušiti?
Nik je na ispitu napravio lagane es zavoje i potom sletio savršeno i što je najbitnije sigurno i zašto je to onda bila greška?

Upravo kako sam gore i napisao, pod određenim uvjetima su dopušteni, a tvoj Nik je izveo na nedopušten način.

Franco je napisao/la:
Da ne mislim samo ja tako dokaz su brojni "palčevi gore" koje sam dobio od drugih pilota.
O ostalim bljuzgama koje si iznio neću se izjašnjavati niti ti ih uzimati za zlo, jer smatram da me uopće nisi razumio. :hi:

Drago mi je da si omiljen u društvu. Ja više volim kad mu viču buuu, jer nakon lovorika obično stiže kamenje.
Možda te nisam razumio, ali vidim da i ti ne razumiješ ono što pokušavam pojasniti, jer imaš a priori stav da je ono što ti misliš istina i da si nepogrešivo u pravu. Molim te daj nam prijedloge kako bi ispitna forma trebala izgledati, pa ćemo raspravljati. Ali nekako me kopka, da je ispitna forma, po kojoj si i sam polagao u nekom drugom ispitnom povjerenstvu, došla u pitanje kad su tvoji interesi došli u pitanje.

Vrh

PostPostano: uto 10 sij, 2012 10:30 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Meni nikada nije ležao taj šk. krug, a ljosnio sam o ledinu i na polaganju. I sam volim skidati visinu u osmicama.
Ipak, uvjeren sam (a sad ne govorim o šk. krugu) da je jako bitno, ako se može, mjesto slijetanja preletjeti ili proletjeti pored njega, vratiti se i sletjeti. Mislim da je to odlično za usvajanje rasporeda prostora i visine te pregleda mjesta slijetanja od možebitnih prepreka. Šk. krug je upravo to. No, osnovna namjena školskog kruga (da, preuzet je iz veće avijacije) jest raspored i redosljed slijetanja većeg broja letjelica u prilazu sletištu. Iako mi je bilo teško slijetati iz šk. kruga očiglednu prednost je taj način imao u Stubaiju, pa i na drugim sajmovima. Naravno, tamo je bilo i genijalaca koji su u masi od 20-ak pilora u prilazu i laganom kruženju u šk.krugu slijetali direktiva kroz sve njih skidajući visinu po putu u osmicama ili bolje rečeno u wing overima ugrožavajući tako sve druge pilote.
Tri kraka kruga upravo su zgodna u tim gužvama jer se ti krakovi mogu produljiti ili skratiti kad vidimo da li smo brži ili sporiji od drugih te da li brže ili sporije propadamo. Svi kruže u istom smjeru i tako je puno preglednije i sigurnije letjeti u grupi.
Već dva pilota na slijetanju koji krivudaju u osmicama unose dosta nervoze i nepredvidljivosti putanje.

Ovdje se povela rasprava u dva smjera. Prvi smjer je traženje svrsishodnosti tog manevra, a drugi je krenuo zbog povrijeđenih osjećaja prema određenom terenu. Ne vidim nikakve osobne napade na nekoga ako se izbaci određeno sletište iz ispitivanja.

2 Palac gore: : gburazer, Mirko    
Vrh

PostPostano: uto 10 sij, 2012 10:34 
Offline     DHV 2-3

toni je napisao/la:
Drago mi je da si omiljen u društvu. Ja više volim kad mu viču buuu, jer nakon lovorika obično stiže kamenje.
Možda te nisam razumio, ali vidim da i ti ne razumiješ ono što pokušavam pojasniti, jer imaš a priori stav da je ono što ti misliš istina i da si nepogrešivo u pravu. Molim te daj nam prijedloge kako bi ispitna forma trebala izgledati, pa ćemo raspravljati. Ali nekako me kopka, da je ispitna forma, po kojoj si i sam polagao u nekom drugom ispitnom povjerenstvu, došla u pitanje kad su tvoji interesi došli u pitanje.

Nikako mi nije jasno što te je u mojem tekstu toliko isprovociralo da si istresao tolike uvrede na moj račun, ali sam siguran da to kod tebe nije od jučer nego traje od prvog dana kad smo se sreli, mada mi nikada nije bilo jasno zašto?
Moja namjera je bila da potaknem raspravu i da drugi piloti kažu svoje mišljenje, pa ako tu nešto ne štima da se razmišlja o eventualnim promjenama.
Sad vidim da je to "sveta krava" i nedodirljivo, pa ćemu onda rasprave?
Posebno mi nije jasna ova tvoja zadnja rečenica "o nekim mojim interesima", ne znam što mi time želiš imputirati, ali to je poprilično glupa izjava za čovjeka tvog nivoa.
Stvarno više nemam ni vremena ni volje za ovakva dopisivanja, pa ću biti sretan da to raspravimo usmeno, možda bi se tada ipak bolje razumjeli.

Vrh

PostPostano: uto 10 sij, 2012 12:49 
Offline     DHV 2

Član od: čet 25 ožu, 2010 21:18
Dao Palac gore: : 140 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 129 / Palac dolje: : 1
Predlažem administratoru da ovu diskusiju preseli u neku drugu temu...jer je OT i nema veze sa skorim praktičnim dijelom ispita...a to me zanima....odn. nadam se da će mi trebati :hi:

Lp

Mario

1 Palac gore: : toni    
Vrh

PostPostano: uto 10 sij, 2012 13:28 
Offline     DHV 3

Već si odustao. Tc, tc, tc... Mislio sam da si žilaviji :-D
Franco je napisao/la:
Nikako mi nije jasno što te je u mojem tekstu toliko isprovociralo da si istresao tolike uvrede na moj račun, ali sam siguran da to kod tebe nije od jučer nego traje od prvog dana kad smo se sreli, mada mi nikada nije bilo jasno zašto?

Volio bih da mi ukažeš na brojne uvrede koje sam izrekao na tvoj račun. Odlučio si da ti se ne sviđa ŠK i uveo primjer svog sina. OK, ali daj mi argumentiraj što ne valja u ŠK i kako bi ti to napravio bolje/pametnije/ispravnije/sigurnije. Imam oštro pero, ali ne vrijeđam. Navodim argumente zašto mislim da je ŠK potreban, a ti me pobij.

Međutim, tvoji slijedeći redovi su me uvrijedili, a još možda nekoga (što je njegova osobna stvar i nisam ničiji odvjetnik):
Citat:
Primjerice, moj je fakin na ispitu na R.G. sjever, odradio školski krug by the book, ali je upravo zbog uvjeta na sletištu i dobrog krila, završni prilaz napravio iz laganih es zavoja. Potom se elegantno spustio točno ispred komisije, dok je većina ostalih slijetala koje kuda (nisko preliječući kuće,žice, potok... ) i zamalo zbog toga pao.

Da je odradio ŠK "by the book" ne bi bilo ove rasprave i sumnje u prolaznost. I to na očigled komisije (ta komisija sam u tom trenutku bio osobno, jer je Danko bio na poletištu) te imputiraš da je ta "komisija" slijepa kod očiju, jer je tvoj "fakin" odradio sve "by the book", a zbog nekih skrivenih razloga "skoro" pao. Konkretno, dovodiš u pitanje moj autoritet pred cjelokupnim HPGF auditorijem, uz sitnicu, da smo tvog "fakina" Danko i ja suglasno pustili, pa čak malo i na račun tvog brka. Oprosti, ali ti si mene uvrijedio.

PS: ispričavam se širokom auditoriju ovog foruma na privatnoj prepisci, ali uzimam si za pravo za to upravo što smatram da sam javno prozvan.

Ima dalje.

Citat:
Nebi li tu trebalo malo ukljućiti pamet i taj školski krug prilagoditi letjelici kakva je parajedrilica

Dobro si ga savjetovao, ali uz određene ograde. Zašto bi zaboravio ŠK? Možda će mu zatrebati jednom nekad. Drugo, kakav primjer daješ ovim izjavama. Pusti neke tamo koji te propituju ŠK, a koji su po propisima ove države propisani, već samo deri po svome. A sami, kao komisija, smo si krivi što ne držimo više do principa i inzistiranju na striktnom poštivanju pravila te što smo pustili konkretno tvog malog. Osim toga, u posljednjoj rečenici aludiraš da nisam uključio pamet i ŠK, odnosno ispitnu formu prilagodio parajedrilici (doduše ne znam po kojim kriterijima bih to trebao učiniti, tvojim?, opet te pozivam da daš svoj prijedlog). To je meni izmicanje stolca i pljuvanje po autoritetu.

Franco je napisao/la:
Moja namjera je bila da potaknem raspravu i da drugi piloti kažu svoje mišljenje, pa ako tu nešto ne štima da se razmišlja o eventualnim promjenama.
Sad vidim da je to "sveta krava" i nedodirljivo, pa ćemu onda rasprave?

Apsolutno ŠK ili koja druga tema nije "sveta krava", ali zašto ta rasprava ide tek onda kad je proteklo puno vode ispod mosta? Zašto ta rasprava nije bila kad si ti polagao pri jednoj drugoj komisiji u kojoj je jedan član bio isti kao u predmetnom slučaju, a onaj drugi je bio na mojem mjestu? Ili još bliže, kad je komisija toga dana u Višnjici, a potom u birtiji u Cvetlinu bila prisutna i kad si mogao, ako si mislio da smo nešto krivo učinili, to javno i učinio. Posebice kad sam rekao pred svim kandidatima i pred tobom da smo tvog "fakina" pustili, mada je pogriješio to i to, ali da smatramo da je dobar pilot i da zaslužuje prolaz te da će mu ovo biti kredit za budućnost.
Samtram da je Box pogodio kad je rekao da se tu radi o pojedinim "interesina" (da se ogradim, ovdje ne pričam o nekim materijalnim interesima) i da se tema ŠK povela nakon mog napisa da RGS i Višnjica nisu pogodni za ispite. ŠK je ispitni nonsens i sad kao što je bio unatrag 11 godina, od kad postoje službeni ispiti u RH. Ja i dalje smatram da ŠK nije besmislen.

Franco je napisao/la:
Posebno mi nije jasna ova tvoja zadnja rečenica "o nekim mojim interesima", ne znam što mi time želiš imputirati, ali to je poprilično glupa izjava za čovjeka tvog nivoa.
Stvarno više nemam ni vremena ni volje za ovakva dopisivanja, pa ću biti sretan da to raspravimo usmeno, možda bi se tada ipak bolje razumjeli.

Opet uvreda. Ne znam koji je moj nivo, ali znam da ne dam na taj nivo bez argumenata, samo zato kaj se nekome čini da je to neprimjereno. Interesi su razni, pa i to da se ispit održava na određenom terenu. Možda je interes materijalni (kao u slučaju Žige i Kneza, kad naplate koju vožnju više), a ponekad su i lokal patriotski. Moj interes je da se ispit održi najbliže što može biti mojem domu da ne potežem kilometražu i povećavam si trošak, jer sam plaćen po učinku, a ne po kilometrima. Dakle, uvjek isto, obzirom na broj kandidata. Posebno kad moram ići na popravni na naki udaljeni teren, kad sam snosim troškove za taj drugi izlazak. Ali, ne po cijenu sigurnosti kandidata. Volio bih biti oportun, ali da i jedan kandidat nema istovjetne uvjete kao ostali ili da nije mogao odstartati onda bih popio "kamenje", a ne palčeve gore.
Slažem se da je uživo sve bolje. Zato i imaš u sandučiću PP.

Vrh

PostPostano: uto 10 sij, 2012 17:31 
Offline     DHV 2-3

toni je napisao/la:
Već si odustao. Tc, tc, tc... Mislio sam da si žilaviji :-D
.

Žilav sam ja za petoricu.
Mislio sam neću više, ali nekako mi se čini da me još ne razumijete što u stvari hoću i pitam ,pa sam pribjegao crtežu jer očito se više ne izražavam dovoljno jasno na hrvatskom.
Ne želim analizirati svaku tvoju rečenicu koju si ili nisi napisao , ali samo da ti velim da što se tiće ispita meni se j.be da li će se oni održavati na R.G. ili Albaniji, naprosto me ponukalo spominjanje slijetanja iz školskog kruga da razriješim dilemu i nedoumicu koja me već dugo mući, a najmanje mi je stalo zastupati Nika.
Da se razumijemo ja sam tebi i Danku zahvalan što ste ga pustili jer pravila su takva kakva su i mogli ste ga lako rušiti da ste htjeli.
Zato smo svi ovdje da o tome razgovaramo i pravila prilagodimo da budu dobra.
(jako mi se svidjela ona ideja od neki dan iz Skandinavije gdje staze u parku ploče tek kad ljudi pošteno izgaze travu i tako pokažu gdje su im te staze u stvari potrebne).
Stoga opet ponavljam:
JA NISAM PROTIV ŠKOLSKOG KRUGA (dapače smatram ga nužnim), nego smatram da bi se (kod parajedrilica)trebalo dozvoliti završno prilaženje iz blagih es zavoja.

slika

Sad mi još samo odgovori zašto je to opasno i zašto nas većina tako slijeće (i to dobro i sigurno), a to nije dobro za ispitanike koji bi već također trebali imati dovoljno znanja da odrade to dobro?
Da li je bolje i sigurnije da pilot nastavi ravno i kad krilo ne ide dolje počne ga prekomjerno kočiti ili da preleti sletište i skrši se u nešto.
Ne želim opet nikakva prepucavanja i vrijeđanja, nije mi to jasno i tražim objašnjenje, a tu namjeru i ništa drugo imao sam i kad sam prvi put postavio pitanje. :hi:
S obzirom da sam ti manje više sve odgovorio(čak ncrtao)nema potrebe da ti odgovaram na privatnu poruku koju si mi poslao, a što se usmene rasprave i cuge tiće za to sam uvijek otvoren, dapače! :hi:

Zadnja izmjena: Franco; uto 10 sij, 2012 17:44; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: uto 10 sij, 2012 17:41 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
Franco je napisao/la:
slika

Sad mi još samo odgovori zašto je to opasno i zašto nas većina tako slijeće (i to dobro i sigurno), a to nije dobro za ispitanike koji bi već također trebali imati dovoljno znanja da odrade to dobro?

Ako nije sposoban ocijenit koliko treba produžit ili skratit zadnji zavoj da bi prešao tih pedeset metara i sletio u kvadrat 50x50, onda su osmice, pa makar i blage, na maloj visini za njega smrtno opasne. Ako za toliko nije sposoban ocijenit svoju putanju onda nema što tražit na ispitu.

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

1 Palac gore: : Morelli    
Vrh

PostPostano: uto 10 sij, 2012 17:49 
Offline     DHV 2-3

Josip K-T je napisao/la:
Ako nije sposoban ocijenit koliko treba produžit ili skratit zadnji zavoj da bi prešao tih pedeset metara i sletio u kvadrat 50x50, onda su osmice, pa makar i blage, na maloj visini za njega smrtno opasne. Ako za toliko nije sposoban ocijenit svoju putanju onda nema što tražit na ispitu.

Procjeni on dobro visinu samo današnja krila ponekad jednostavno neće dolje, što onda?

Vrh

Naslov: Re: RGS i školski krug
PostPostano: uto 10 sij, 2012 18:27 
Offline     DHV 1-2

Član od: pet 09 srp, 2010 7:24
Dao Palac gore: : 379 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 0
Pisem u ime cijenjenog Jozefa Rabica (jbg, covjek nema ajfon ili nes slicno da komentira iz kafica). Citiram: influenca neletice uzela maha! Kraj citata!
Lp svim forumasima iz BAZE (Gino, Buzet)

2 Palac gore: : Franco, Roman Lavriv    
Vrh

PostPostano: uto 10 sij, 2012 19:06 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
toni je napisao/la:
Školski krug je ispitna forma, gdje piloti kandidati dokazuju svoje znanje letenja parajedrilicom u segmentu raspodjele visine i prostora pri slijetanju. Da, možemo ga ukinuti, ali kad netko od vas koji imate nešto protiv školskog kruga nađete bolji/sigurniji element te ga predložite nadležnima u Agenciji, a ljudi u Agenciji na osnovu vaših argumenata to prihvate.

Ako pogledas bolje, to sam i napravio. Kako ni meni nije tesko ponoviti se: mislim da ne treba ukinuti skolski krug, nego odredbu o slijetanju u 50x50m iz istog, dakle (ovo pisem malo sporije, i boldano, kako ti ovaj put ne bi promaklo) mislim da bi na ispitu trebalo traziti "slijetanje na sluzbeno/odredjeno sletiste iz skolskog kruga".

toni je napisao/la:
Nadodao bih još i ovo. Statusom nastavnika parajedriličarstva, po mom sudu, dobija se određeni kredibilitet kod nadležnih u Agenciji kod podnošenja drugog rješenja za izuzimanje školskog kruga kao ispitne forme te se argumenti za predloženu zamjensku formu ozbiljnije uzimaju u razmatrenja.

Pa bas zanimljivo da si to spomenuo! Evo ide pomalo treca godina kako sam prijavio ispit za instruktora. Svi papiri, biljezi, platio i takse i lijecnicki i sve. Znam da su ljudi tamo jako zauzeti pa im ne zamjeram mnogo (tebi isto kao jednom od clanova predmetne ustanove) sto me tri godine ne zovu na ispit. Srecom pa imam od cega drugog zivjet. Bas ste ozbiljna institucija, valjda se cijela zgrada grije na razmatranje, sreca pa je zima blaga!

toni je napisao/la:
Ako prihvatimo tezu da je ispit provjera znanja i da se treba izvesti u sigurnim uvjetima onda je svejedno da li je ispitni poligon 50x50 m ili 40x40 m (kako je nekad bilo u Sloveniji) ili 100x50 m. U tom smislu možemo raspravljati o sigurnosti.
...
Idiotska odredba (vidim u ovome mladenačku buntovnost i protest radi protesta te mi suza na oko pođe tjerana nostalgičnim mislima) ili ne, takva su pravila,

Oprosti, ali to nikako ne moze biti svejedno, jer ako je uvjet za dozvolu sposobnost slijetanja u 40x40m onda po mom misljenju svi trebamo odmah vratiti dozvole. I cemu uopce onda sluze sluzbena sletista, pa ak znas sletit u 40x40 mos sletit u svako dvoriste!
Kad vec navodis "takva su pravila" nije li malo licemjerno da kasnije u raspravi kazes kako eto ti i Danko se lijepo mimo pravila dogovorite tko je prosao a tko ne jer imate "diskreciono pravo"? Mozda si malo u zabludi pa da razjasnimo- ako u pravilniku pise "ispitno polijetanje se mora izvesti na posebno lijep nacin" pa me ti kao ispitivac srusis jer moje polijetanje po tvom misljenju nije bilo "posebno lijepo", to je diskreciono pravo. Ako pak, u pravilniku pise da se "na ispitu treba sletjeti iz skolskog kruga u prostor 50x50m" i ti me pustis iako ja u taj prostor nisam sletio, to se ne zove "diskreciono pravo" nego "zlouporaba ovlasti" (vidi čl. 291 novog kaznenog zakona).
Da iskoristim tvoju analogiju, mislis li da mozes proci vozacki ako kazes ispitivacu da "inace super vozis" samo evo bas na ispitu nisi vidio crveno svjetlo?

toni je napisao/la:
Uvaženi kolega, ili bolje da kažem - uvaženi mladi kolega, vjerojatno se slažeš sa svim procesima i ispitnim formama na svim katedrama Medicinskog fakulteta Zagrebačkog sveučilišta. Ili ako ne, da li si kao sudionik tih procesa uputio prijedloge s konkretnim rješenjima kako te procese poboljšati? Iskreno se nadam da si to učinio, jer bi to značilo da se imamo nadati boljem, kvalitetnijem i napose sigurnijem zdravstvu u budućnosti.

Kao sto vjerojatno ne znas, na MF postoje tijela u kojima sjede i izabrani predstavnici studenata (za koje sam i ja u svoje vrijeme glasao na izborima - dakle ucinio sam upravo ono sto navodis). Dio njihovog posla jest upravo ovo sto opisujes, i to se svake godine i radi. Isto tako, postoje baze ispitnih pitanja, svako pojedino pitanje je ponderirano i ispiti se od roka do roka ujednacuju po tezini. Za svaki ispit postoji institut zalbe, na kraju i polaganja pred dekanskom komisijom. Da dalje ne idem, stvar je malo razradjenija nego na pilotskom ispitu...
Usputno, diplomanta fakulteta na kojem ispit kosta 100 eura nikako ne smatram kolegom, ili starijim kolegom, tako da te molim da ubuduce taj patronizirajuci ton sveznanja o buducnosti hrvatske medicine zadrzis za mlade generacije nekih drugih visokih ucilista.

p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: uto 10 sij, 2012 19:16 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
Franco je napisao/la:

Procjeni on dobro visinu samo današnja krila ponekad jednostavno neće dolje, što onda?

:shock: :shock: :shock:

Čekaj malo.. tko tu koga vozi?! Pilot krilo ili krilo pilota?

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

1 Palac gore: : hrga     1 Palac dolje: : Franco
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 39 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: