»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: uto 21 tra, 2026 14:05.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 39 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Praktični dio pilotskog ispita 8.1.2012. TRIBALJ
PostPostano: uto 10 sij, 2012 19:59 
Offline     DHV 2

Član od: čet 24 ruj, 2009 7:05
Dao Palac gore: : 217 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 206 / Palac dolje: : 7
Ali ono u čemu bi ti moguće pao na ispitu je polijetanje. Vidio sam neka tvoja polijetanja i nisu bila za prolaz na ispitu. Ali i to je bitan element ispita.

Dobro zapažanje,priznam,starost lijenost,slabi vremenski uvjeti,loše krilo,nenaspavan ili slično sve ti to utječe neki put na slabi start,ali ja sam ispit odradio pa sad vozim kak znam i umijem važno da ne ugrožavam druge,ali tema nije moje znanje polijetanja nego ispit i tu se počela rasprava oko terena.
Ja sam svoje reko nemam više što za dodat,a i neču se mješat u vaš poso.
LP

Vrh

Naslov: Re: RGS i školski krug
PostPostano: uto 10 sij, 2012 21:14 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
A svašta, što se sve izlegne iz jedne prostoproširene tvrdnje - RGS sletište u Višnjici nije za izvođenje školskog kruga, pogotovu za ispitanike. Ne da nije, nego je potencijalno smrtno opasno, isto kao i službeno sletište u Buzetu (kad je čisto južni smjer, mora se u završnom prilazu prijeć preko obližnje kuće i nešto drveća). Naglašavam, iz školskog kruga. I logično, u završnoj prilaznoj putanji ima toliko zapreka, da i najmanja pogreška može rezultitrati katastrofom. A imaš ljude koji polažu ispit, malo imaju tremu, napeti su ... Pa je logično objašnjenje da se tamo ne ide polagati ispit. O smislenosti samog školskog kruga u svakodnevnom letenju imam dvojako mišljenje, i mislim da razlozi ZA (barem kod mene) ipak ne preovlađuju.

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

Vrh

PostPostano: sri 11 sij, 2012 8:37 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Damjancic je napisao/la:
Citat:
Nije li upravo "povecanje sigurnosti slijetanja" logika kojom se cesto pravda potreba poznavanja skolskog kruga za ispit? Kako je onda moguce na tom terenu imati DP u pici (piki, pikci, ili ona treca nepristojna varijanta, kaj ja znam kak je pravilno...) kad je sletiste taka banana da se na njega ne moze iz skolskog kruga, hm?

Ako pogledas bolje, to sam i napravio. Kako ni meni nije tesko ponoviti se: mislim da ne treba ukinuti skolski krug, nego odredbu o slijetanju u 50x50m iz istog, dakle (ovo pisem malo sporije, i boldano, kako ti ovaj put ne bi promaklo) mislim da bi na ispitu trebalo traziti "slijetanje na sluzbeno/odredjeno sletiste iz skolskog kruga".

Iz prvog teksta nisam baš razabrao što si predložio, ali dobro si primjetio da sam malo manje bistar, pa mi treba pojašnjenje, a što si u drugom pokušaju uspio. Barem u mom slučaju. Nisam vičan tim krležijanskim izričajima zbog manjka akademske naobrazbe. Nisam posebno upoznat kakva su posebna pravila za sletišta na kojoj je meta u precizom slijetanju (dokument je nedostupan na ww.caf.hr, a trenutno ga nemam kod sebe), mislim da se nigdje ne spominje ŠK, već određena visinska razlika i registracija sletišta.

E, a drugi pokušaj je dobar, po mom sudu, ne zato što sam te uspio shvatiti kao pravi Bosanac iz druge, već zato što mi se čini dobar i konkretan. Opet, ŠK je teško primjenjiv u slučaju Višnjice, jer zbilja je neprimjereno imati bočnu stranicu od max 30 m, jer bi trebalo ostaviti barem 10 m po svakom zavoju (vrlo oštar radius) da bi se ŠK odradio u sigurnoj zoni, odnosno iznad livade. Time ŠK postaje tamo apsurdan. Ipak, nemoj odustati u svom naumu, već uputi prijedlog na već poznatu adresu. Pače, mislim da imaš i konkretnu vezu u toj ustanovi.

Citat:
Pa bas zanimljivo da si to spomenuo! Evo ide pomalo treca godina kako sam prijavio ispit za instruktora. Svi papiri, biljezi, platio i takse i lijecnicki i sve. Znam da su ljudi tamo jako zauzeti pa im ne zamjeram mnogo (tebi isto kao jednom od clanova predmetne ustanove) sto me tri godine ne zovu na ispit.

Pa traži njihovo službeno očitovanje. Mada si i sam kriv što neke rokove nisi iskoristio na vrijeme. Međutim potpuno si u krivu što me svrstavaš u članove predmetne Agencije, jer sam samo najamni radnik kojeg zovu po potrebi i nemam utjecaja na rokove.

Citat:
Kad vec navodis "takva su pravila" nije li malo licemjerno da kasnije u raspravi kazes kako eto ti i Danko se lijepo mimo pravila dogovorite tko je prosao a tko ne jer imate "diskreciono pravo"? Mozda si malo u zabludi pa da razjasnimo- ako u pravilniku pise "ispitno polijetanje se mora izvesti na posebno lijep nacin" pa me ti kao ispitivac srusis jer moje polijetanje po tvom misljenju nije bilo "posebno lijepo", to je diskreciono pravo. Ako pak, u pravilniku pise da se "na ispitu treba sletjeti iz skolskog kruga u prostor 50x50m" i ti me pustis iako ja u taj prostor nisam sletio, to se ne zove "diskreciono pravo" nego "zlouporaba ovlasti" (vidi čl. 291 novog kaznenog zakona).

Imaš prevo! Uh, kako se gordo kajem! I sramim. Nema druge, prijavi me USKOK-u, DORH-u i ostalim nadležnim tjelima i neka ta tjela odrade svoj posao. Međutim, evo ti malo sive boje u crno-bijelu paletu, pa razmisli da li ćeš me baš morati prijaviti (nikako nemoj protiv svog glasa savjesti, kao ono s puškom). Upravo zato jer je na nekim terenima nemoguće pravilno izvesti, ili je vrlo teško izvediv ŠK (avaj opet Višnjica), uzimali smo si to diskreciono pravo da ne rušimo ponekog kandidata (da ne kažem više od polovice). To se zove kompenzacija pravila u nesuglasju s praksom. Da i nigdje to izričito ne piše, već je ostavljeno svakom pojedincu (neki to nazivaju i etikom, socijanom inteligencijom, socijalnom osjetljivošću i ostalim terminima koje ne razumijem u potpunosti) da unutar zadanih pravila izabere i odluči smije li to učiniti ili ne. Ja sam izabrao krivo i spreman sam podnijeti primjerenu kaznu. Adrese za prijavu si sam nađi na internetu. Nadam se da se ti u svojem pozivu strogo držiš medicinskih udžbenika i da ne odstupaš od njih kako se ne bi doveo u poziciju da moraš odgovarati kao ja.

toni je napisao/la:
Uvaženi kolega, ili bolje da kažem - uvaženi mladi kolega,...

Citat:
Kao sto vjerojatno ne znas, na MF postoje tijela u kojima sjede i izabrani predstavnici studenata (za koje sam i ja u svoje vrijeme glasao na izborima - dakle ucinio sam upravo ono sto navodis). Dio njihovog posla jest upravo ovo sto opisujes, i to se svake godine i radi. Isto tako, postoje baze ispitnih pitanja, svako pojedino pitanje je ponderirano i ispiti se od roka do roka ujednacuju po tezini. Za svaki ispit postoji institut zalbe, na kraju i polaganja pred dekanskom komisijom. Da dalje ne idem, stvar je malo razradjenija nego na pilotskom ispitu...

Drago mi je pročitati da će hrvatsko zdravstvo napredovati tvojom zaslugom. Upravo se takvo nešto događa i u našem PG svijetu, osnosno radi se na poboljšanju kvalitete ispita kroz povećanje banke pitanja i različitim razinama vrednovanja istih. Nažalost, malo ćemo biti zakočeni u tom procesu smrću Gorana Ilića.

Citat:
Usputno, diplomanta fakulteta na kojem ispit kosta 100 eura nikako ne smatram kolegom, ili starijim kolegom, tako da te molim da ubuduce taj patronizirajuci ton sveznanja o buducnosti hrvatske medicine zadrzis za mlade generacije nekih drugih visokih ucilista.

Ovdje je po srijedi veliki nesporazum. Ne, ne mladi kolega, nikad nisam niti posmislio staviti se u isti koš s doktorskim/liječničkim zvanjem kojem ti pripadaš. Termin kolega sam primjenio u pilotskom i nastavničkom pogledu. Mladi kolega je u smislu pripravnika nastavnika, jer ipak to zvanje još nisi stekao. Ispričavam se ukolio sam te nenamjero uvrijedio nazivom kolega, a kojeg si ti pročitao u akademskom kontekstu.

PS: sam za tvoju informaciju, da se ne brukaš u društvu, tarife za pojedine ispite na mojem fakultetu su se kretale od 600-1500 DEM (tad još nije bilo eura, a i rat je okolo diktirao neke uvjete). Znam pouzdano i prve, dobro, druge ruke.

Zadnja izmjena: toni; sri 11 sij, 2012 10:43; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: sri 11 sij, 2012 9:49 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 16:44
Dao Palac gore: : 79 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 816 / Palac dolje: : 1
E, a sad ću vam ja malo začiniti malom digresijom o tom, kako mi kažemo, školskom krugu. Pojam ŠKOLSKI KRUG u avijaciji je nešto drugo od onoga o čemu se ovdje raspravljalo. Pravi termin je KRUG ZA SLIJETANJE. Možemo ga mi i dalje među sobom nazivati školski krug, ali skrenuo bih pažnju i zamolio nastavnike parajedrenja da o ispravnoj terminologiji vode računa pred učenicima.
Samo toliko.

I.

Vrh

PostPostano: sri 11 sij, 2012 10:48 
Offline     DHV 3

I.K. je napisao/la:
E, a sad ću vam ja malo začiniti malom digresijom o tom, kako mi kažemo, školskom krugu. Pojam ŠKOLSKI KRUG u avijaciji je nešto drugo od onoga o čemu se ovdje raspravljalo. Pravi termin je KRUG ZA SLIJETANJE. Možemo ga mi i dalje među sobom nazivati školski krug, ali skrenuo bih pažnju i zamolio nastavnike parajedrenja da o ispravnoj terminologiji vode računa pred učenicima.
Samo toliko.

I.

Prihvaćam, ako je to novi abecedarij. 20 godina ga zovemo ŠK, pa nisam sumnjao u ispravan termin. Kao što već 20 godina nisam siguran da li se pravopisno pravilno piše Evropa ili Europa. Zato sam se priklonio starom i utabanom putu i držim se Evrope, mada od slijedeće godine možda odem i u Europu U.

Nego, nastavniče I.K., da li je to sve što imaš za reći na ovu temu Škol..., pardon Kruga za slijetanje? Volio bih pročitati tvoje mišljenje.

Vrh

PostPostano: sri 11 sij, 2012 11:11 
Offline     DHV 3

Franco je napisao/la:
toni je napisao/la:
Već si odustao. Tc, tc, tc... Mislio sam da si žilaviji :-D

Žilav sam ja za petoricu.
...
Sad mi još samo odgovori zašto je to opasno i zašto nas većina tako slijeće (i to dobro i sigurno), a to nije dobro za ispitanike koji bi već također trebali imati dovoljno znanja da odrade to dobro?
Da li je bolje i sigurnije da pilot nastavi ravno i kad krilo ne ide dolje počne ga prekomjerno kočiti ili da preleti sletište i skrši se u nešto.

Drago mi je da se ne daš :respekt:

Mislim da je Josip K-T već djelomično odgovorio na tvoje zadnje postavljeno pitanje. Nigdje nisam rekao da je to opasno, već da su postavljena pravila ispitne forme i da je na kandidatu da pokaže znanje i vještinu na ispitu. Čemu još koja osmica, ako u zadnjem zavoju imaš pravo "potegnuti" duži put ili ga skratiti. Na komisiji je da omogući sigurno izvođenje te ispitne forme. Inače onda i ne treba forma Školskog kruga aka Kruga za slijetanje. Jednostavno, poleti na pravilan način, napravi manevar za zbijanje visine (uši), zavoj lijevo i udesno, pa sleti kako ti je volja na službeno sletište. Hm, da, Roman je potegnuo pitanje sigurnosti službenog sletišta u Buzetu. Isto vrijedi i za ispit na Triblju. Pa službeno sletište nije u Ropcima, već u Antovu ili tu negdje. Dakle, postoje prostori gdje bi se dali izvesti sigurniji ŠK / KZS (mani i dalje bolje zvuči ŠK) i u Buzetu i u Triblju.

PS: najviše mi se sviđa, zbilja sviđa kod nekih, što tek kad budu isprovocirani počinju biti konstruktivni, a do tad se trkelja i spominju termini poput banana, debilnih, idiotskih, glupih i sl. Zašto odmah ne artikulirate što vas u stvari smeta. Osobno, godinama dvojim oko tog elementa ispita, dakle ŠK/KZS. I što vrijeme dalje ide, sve više sam uvjereniji da je potreban. Pače, vi ste mi dali porvrdu da je ŠK na ispitu potreban. Baš zbog toga što ispada najzahtjevniji element ispita, statistički, mislim da je potreban, a sigurno nije neizvediv. Jer u protivnom ispita i ne treba biti, podijelimo "šare" još u obučnim centrima i svi zadovoljni. Poletiti, potegnnuti uši i napraviti 2 zavaoja te sletiti bilo kako svi znaju, već nakon polovice potrebnih letova. Me, ne ide baš tako. U zadnjem razgovoru (nažalost) s Goranom Ilićem, kad je banuo na pauzi ispita u Agenciji, pričamo o različitim stupnjevima obučenosti/izobraženosti kandidata s obzirom iz kojeg dijela Hrvatske dolazi (evidentno je da kandidati iz ZG barataju s većom količinom znanja). I pitam Gorana: "Što Agencija može učiniti da se kvaliteta znanja ujednači tokom obučnog procesa?". Goran mi odgovara da je na OC-ima da obučavaju na osnovu svih raspoloživih sredstava, a da je posao Agencije da povuče crtu i postavi kriterije tko zadovoljava razinom znanja a tko to ne zadovoljava. Složio sam se s njim. Naravno ovo se odnosi na teorijska znanja. Što se tiće praktičnog dijela, uvele su se neke nove forme u ispit, poput prepoznavanja dokumentacije letjelice (certifikata, obično na krilu, što pojedini podaci znače),. Nadalje, element ispita kao što je prekid starta/polijetanja i dr.

Vrh

PostPostano: sri 11 sij, 2012 12:17 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Josip K-T je napisao/la:
Franco je napisao/la:

Procjeni on dobro visinu samo današnja krila ponekad jednostavno neće dolje, što onda?

:shock: :shock: :shock:

Čekaj malo.. tko tu koga vozi?! Pilot krilo ili krilo pilota?

Palac dolje je nezaslužen, a ovdje je očito po srijedi nesporazum.
Školski krug ima svoj veliki smisao, kao što je već rečeno, za organizirano slijetanje većeg broja pilota 'istovremeno'. Trebao bi dakle biti obavezna praksa ako ne dolaziš baš potpuno sam na sletište. Pilot koji nije dobro procijenio završni prilaz ili jednostavno ne želi tako slijetati naglim zavojima za skidanje visine ozbiljno ugrožava svakog pilota koji školski ispravno dolazi iza njega.
Vježbanje školskog kruga također pomaže pilotu da stekne bolji osjećaj svog 3d položaja i brzine te projekcije svog gibanja do željenog mjesta slijetanja. To može biti samo dobro. Par naglih zavoja nije teško napraviti (ako za njih imaš dovoljno prostora i nikog ne ugrožavaš), avijatičarski dobro procijeniti brzinu vjetra, svoju visinu, udaljenost od sletišta i glide svog krila jest.
Naravno, u praksi ti uglavnom ni savršena procjena ne pomaže jer će te u završnom prilazu zrak neočekivano dignuti ili spustiti. Bit ćeš primoran, htio ne htio, raditi zavoje/osmice, ili jače kočiti krilo (ako imaš mjesta mislim da je uputnije raditi ovo prvo).
Ipak, o tome nema govora kad se radi o ispitu. On se provodi po što je moguće mirnijem zraku. Ako je zrak bio miran, pilot nema izgovora za osmice na kraju prilaza. To indicira lošu procjenu.
Tu sad opet ulazi u igru Francovo "današnja krila neće dolje". Očito je da kod krila s finesom 10:1 i krila s finesom 8.5:1 ista greška u procjeni dovodi do velike razlike u mjestu gdje će koji pilot završiti. Znači da se od pilota s boljim krilom na ispitu zapravo zahtijeva više nego od pilota sa slabijim krilom! Je li to u redu? Na prvi pogled, čini se da nije fer, jer, bez obzira što će, u večini slučajeva, isti piloti nastaviti letjeti ista krila , ovog pilota na lošijem krilu (koji je npr. jedva uletio u tih 50x50) ništa ne sprečava da poslije položenog ispita leti krilo s puno većim glideom (ne nužno manje sigurnim od onog prije) i da se njegova kompetencija školskog kruga u praksi pokaže sasvim neadekvatnom. Lako je predložiti da bi svi trebali polagati na istom krilu no to bi se u praksi teško izvelo.
Isto tako je u praksi teško izvesti da se ispit provede u potpuno mirnom zraku, istom za svakog ispitanika. Komisija tu onda igra svoju ulogu jer pomno prateći cijeli pilotov manevar može zamijetiti je li pilota digao/spustio/zaustavio nenadani zrak i je li upravo to uzrok zašto nije sletio u 50x50 (ili je upravo zato sletio unutra iako inače ne bi). Očito je dakle da strikno pravilo da se mora sletjeti u 50x50 (ili bilo koji AxA) ne može 100% dosljedno provoditi.
Međutim, ne slažem se s Damjanovim prijedlogom da se dimenzije potpuno izbace nego mislim da bi diskreciono pravo koje si komisija ionako uzima samo trebalo izrijekom staviti u pravilnik. Komisija ionako može srušiti ispitanika zbog stvari koje se ne mogu kvantificirati kao što je polijetanje.
Isto tako bi se u slučaju Damjanovog prijedloga neki mogli opravdano buniti da je ispit na jednom poletištu bilo lakše/teže izvesti nego na drugom jer je jedno prostranije/s manje prepreka od drugog. Htjeli ne htjeli, procjenu i završnu riječ komisije se ne može izbjeći. Nije to savršeno, ali je, kao i obično u životu, manje od ostalih zala.

Ja naravno nisam bio na tom ispitu. Ako je komisija pustila Nika samo zato jer 'inače super leti" i zato "da se Franco ne crveni" onda mislim da je pogriješila. Ne znam ni koji je razlog što je Nik slijetao sa zavojima. Je li ga balon digao? Je li ostatak školskog kruga napravio ispravno ili je doletio ravno osmicama prema sletištu? Ako su mu već htjeli progledati kroz prste onda su mu mogli reći da proba ponovo. To bi ipak bilo više fer od jednostavnog propuštanja.

Molim, uzmite u obzir da ja ovdje nemam nikakvih interesa prema bilo kome. Niti sumnjam u nepristranost komisije, niti u Nikove pilotske kompetencije, no opisani primjer je svojevrsni presedan na koji će se sigurno jednom netko pozvati. Komisiji bi bilo dobro da se na to pripremi, a budućim ispitanicima da prihvate kako komisija ima zadnju riječ i da 'pravedan gnjev' onih koji padnu, a nije im se htjelo progledat kroz prste da netko njihov ne crveni, neće pomoći njihovom džepu i da će ispit morati ponoviti te da se za njega treba i praktično pripremati ako u vlastite sposobnosti niste 100% sigurni.

Vrh

PostPostano: sri 11 sij, 2012 13:01 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
CloudWalker je napisao/la:
Tu sad opet ulazi u igru Francovo "današnja krila neće dolje". Očito je da kod krila s finesom 10:1 i krila s finesom 8.5:1 ista greška u procjeni dovodi do velike razlike u mjestu gdje će koji pilot završiti. Znači da se od pilota s boljim krilom na ispitu zapravo zahtijeva više nego od pilota sa slabijim krilom! Je li to u redu?

Mislim da ovo nikako ne stoji.
Naime, postoji točno određeno mjesto prije kretanja u završni školski krug na kome se skida visina. Do tog mjesta ili na tom mjestu pilot bi trebao imati povoljnu visinu za izvođenje školskog kruga i tek tada krenuti u putanju niz vjetar, pa bočno i konačno sletjeti u vjetar. O finesi krila ovisit će sa koje visine će započeti manevar tako da je potpuno svejedno koje krilo leti. Veći problem je to što piloti započnu sa premalom visinom i nemaju je dovoljno za naglašeno kretanje u ova tri pravca. No, upravo zbog toga je šk. krug tako koncipiran da produljavanjem kretanja niz vjetar i bočno na vjetar ustvari dodatno gubimo visinu, a da ne moramo među ostalim pilotima nepredvidljivo krivudati i ugrožavati njihovu putanju.

Odvijanje ispita na različitim terenima također ne vidim kao grešku jer bi, po meni, kao i polijetanje na vitlu, svaki kandidat trebao sa instruktorom odletjeti na što većem broju terena. Ponekad je lakše pogoditi točku na livadi od 50x50m usred šume nego usred pustinje tako da je teško reći koji je teren zahtjevan. Bilo kako bilo, kandidat bi trebao biti spreman na sve, a praktični dio polaganja tek dokazivanje onoga što je naučio. Nedostaje li mu vještine za određene tipove terena trebat će prethodno više vježbati na njima i gotovo.

Vrh

PostPostano: sri 11 sij, 2012 13:20 
Offline     DHV 2-3

Box je napisao/la:
Tu sad opet ulazi u igru Francovo "današnja krila neće dolje". Očito je da kod krila s finesom 10:1 i krila s finesom 8.5:1 ista greška u procjeni dovodi do velike razlike u mjestu gdje će koji pilot završiti. Znači da se od pilota s boljim krilom na ispitu zapravo zahtijeva više nego od pilota sa slabijim krilom! Je li to u redu?

Mislim da ovo nikako ne stoji.
Naime, postoji točno određeno mjesto prije kretanja u završni školski krug na kome se skida visina. Do tog mjesta ili na tom mjestu pilot bi trebao imati povoljnu visinu za izvođenje školskog kruga i tek tada krenuti u putanju niz vjetar, pa bočno i konačno sletjeti u vjetar. O finesi krila ovisit će sa koje visine će započeti manevar tako da je potpuno svejedno koje krilo leti. Veći problem je to što piloti započnu sa premalom visinom i nemaju je dovoljno za naglašeno kretanje u ova tri pravca. No, upravo zbog toga je šk. krug tako koncipiran da produljavanjem kretanja niz vjetar i bočno na vjetar ustvari dodatno gubimo visinu, a da ne moramo među ostalim pilotima nepredvidljivo krivudati i ugrožavati njihovu putanju.

Ne razumijem što to ne stoji? Ako pilot na krilu finese 8.5 fula visinu završnog prilaza (dakle nakon okretanja u vjetar) za 3 metra, a ciljao je sredinu kvadrata on će još uvijek sletjeti na rub kvadrata (25.5m dalje od onog što je ciljao) dok će pilot s finesom 10 i istim planiranim ciljem, odletjeti 30m predaleko tj. 5 metara izvan kvadrata - ergo, od pilota s krilom veće finese se zahtijeva preciznija procjena.
Svejedno je gdje je greška napravljena. Možda je napravljena preranim okretanjem u vjetar. Možda je napravljena polaskom s krive visine niz vjetar u kom slučaju bi dovoljno produžavanje putanje završilo ili osmicom ili bočnim ulijetanjem u kvadrat. Pilot krila s većom finesom mora napraviti bolju procjenu. Zbilja ne vidim kako to može biti sporno?

Vrh

PostPostano: sri 11 sij, 2012 13:41 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Pilot krila s većom finesom mora napraviti bolju procjenu. Zbilja ne vidim kako to može biti sporno?

Pa nije im nitko dao krila na samom ispitu, pa da je sada netko izvlačenjem dobio veću ili manju finesu.
Iskustveno znam da mi sa većom finesom treba više vremena (i puta) da sletim. To nije ništa nepoznato ili iznenađujuće. Procjena je jednako teška i jednako kvalitetna. Pilot sa manjom finesom krenut će sa više visine i to je jednako teško procjeniti. Vjerujem, pače, da će se mnogi ovdje složiti kako su precizniji bez krila koje jako curi ili gubi u zavojima.
U svakom slučaju, kandidat polaže na krilu na kojem je i učio, pa ne vidim problem, a ako ga je promjenio neposredno za ispit, pa zbog toga bio neprecizan i pao, onda je još i glup skup sa svojim instruktorom.

Vrh

PostPostano: sri 11 sij, 2012 13:43 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
Josip K-T je napisao/la:
Franco je napisao/la:

Procjeni on dobro visinu samo današnja krila ponekad jednostavno neće dolje, što onda?

:shock: :shock: :shock:

Čekaj malo.. tko tu koga vozi?! Pilot krilo ili krilo pilota?

Palac dolje je nezaslužen, a ovdje je očito po srijedi nesporazum.

Pa kad pogledaš, svi moji palčevi dolje dolaze od obitelji Kuzmić, tako da je možda i osobno. :-D :Yahoo!: (Znam da će se ovo krivo shvatit, ali jbga.. nisam mogao odolit :) )

Tu sad opet ulazi u igru Francovo "današnja krila neće dolje". Očito je da kod krila s finesom 10:1 i krila s finesom 8.5:1 ista greška u procjeni dovodi do velike razlike u mjestu gdje će koji pilot završiti. Znači da se od pilota s boljim krilom na ispitu zapravo zahtijeva više nego od pilota sa slabijim krilom! Je li to u redu? Na prvi pogled, čini se da nije fer, jer, bez obzira što će, u večini slučajeva, isti piloti nastaviti letjeti ista krila , ovog pilota na lošijem krilu (koji je npr. jedva uletio u tih 50x50) ništa ne sprečava da poslije položenog ispita leti krilo s puno većim glideom (ne nužno manje sigurnim od onog prije) i da se njegova kompetencija školskog kruga u praksi pokaže sasvim neadekvatnom. Lako je predložiti da bi svi trebali polagati na istom krilu no to bi se u praksi teško izvelo.

Ovo je suprotno od onog što pokušavam reći.
Pilotska dozvola je dokument koji potvrđuje da si sposoban samostalno letjeti. To znači donjeti ispravne odluke i sprovesti ih udjelo. Piloti koji izlaze na ispit dolaze sa svojom opremom, ne lete krila koja prvi puta vide. Ne događa se situacija da su prošli obuku i već neko vrijeme lete krila s finesom 8.5, a na ispitu se po prvi puta u životu kopčaju na krilo s finesom 10. Ne, lete poznata krila! Nitko od njega ne traži da s R11 napravi ispitni zadatak, nego s njegovim krilom. A kad s takvim krilom, u kontroliranim uvjetima ispita, gdje se biraju tereni koji imaju čiste prilaze sa svih strana, iz školskog kruga (ili kako god ćemo ga zvati) promašiš kvadrat 50x50, onda je "današnja krila neće dolje" samo jadna izlika za pilotsku pogrešku!

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

Vrh

PostPostano: sri 11 sij, 2012 14:17 
Offline     DHV 2

Član od: pon 21 ruj, 2009 21:33
Dao Palac gore: : 308 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 337 / Palac dolje: : 1
-bila bi super edukativna tema da nije bilo egotripova.
-bez veze ste upleli Nika koji "konkurenciji" sa spornog ispita može biti jedino ultimativni uzor.
-da je ŠK u izobrazbi pilota potreban, potreban je (dok netko ne smisli nešto bolje), a da je na sletištu RGS upotrebljiv- :no:
-A to da budete sad prek Nikovih leđa spili pijaću- to mi je baš fuuuj. Curice!!!

2 Palac gore: : bmutak, Nik01    
Vrh

PostPostano: sri 11 sij, 2012 14:43 
Offline     DHV 2-3

Nemam ništa značajno za prigovoriti ovome što pišu Box ili Josip. I moj je zaključak da piloti trebaju pokazati svoje znanje na krilu koje trenutno lete, to je najlogičnije i najpraktičnije (iako je svojevrsna rupa u pravilniku jer omogućava pilotu da na ispit dođe sa starom jedinicom finese 7 i onda ako je loše procijenio visinu samo malo jače zakoči krilo, bez opasnosti finesu smanji na 2-3 i sleti u polje i položi ispit iako to isto ne bi bio u stanju napraviti na svojoj novoj dvojci s finesom 9.5).

Činjenica je da ako uvjeti nisu idealni isti balon će jednog pilota prebaciti preko dok će drugom njegova slaba finesa i manja brzina krila još uvijek omogućiti slijetanje unutra. No zato se ispit treba provoditi po što mirnijem zraku, a ako to ipak ne bude slučaj onda komisija ima zadnju riječ - sama činjenica da pilot nije sletio u 50x50 ne može automatski značiti pad ispita. To je sve što želim reći.

Vrh

PostPostano: sri 11 sij, 2012 15:52 
Offline     DHV 3

da na ispit dođe sa starom jedinicom finese 7 i onda ako je loše procijenio visinu samo malo jače zakoči krilo, bez opasnosti finesu smanji na 2-3 i sleti u polje i položi ispit iako to isto ne bi bio u stanju napraviti na svojoj novoj dvojci s finesom 9.5).

Koliko se ja kužim u medicinu, učenici u svojstvu pilota kandidata bi trebali učiti i sakupljati iskustvo na DHV/LTF 1 i 1-2 (EN A i B) kategoriji krila. Kakve nove dvojke!?

Vrh

PostPostano: sri 11 sij, 2012 17:17 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
toni je napisao/la:
Ipak, nemoj odustati u svom naumu, već uputi prijedlog na već poznatu adresu. Pače, mislim da imaš i konkretnu vezu u toj ustanovi.

Pa jel moram bas ja, sta tebe sprecava? Ko da je bitno ko je pisao u agenciju, kao Nobel ce se za to dijelit.

Citat:
Imaš prevo! Uh, kako se gordo kajem! I sramim. Nema druge, prijavi me USKOK-u, DORH-u i ostalim nadležnim tjelima

Cek malo bice si me pobrkao s osobom inicijala B.I. Nek se DORH sam sjeti ako ga zanima.

toni je napisao/la:
To se zove kompenzacija pravila u nesuglasju s praksom.
...
Nadam se da se ti u svojem pozivu strogo držiš medicinskih udžbenika i da ne odstupaš od njih kako se ne bi doveo u poziciju da moraš odgovarati kao ja.

Ne, kompenzacija pravila u nesuglasju s praksom bi bila kad bi se ta pravila promijenila tako da budu s praksom suglasna, sto po meni nije neka filozofija niti kompleksna procedura. Ovo sto se sad radi, i dalje tvrdim, zove se zlouporaba ovlasti. Teoretski, zbog toga bi ti odgovarao, Nika razvlacimo na pravdi boga jer je "preko veze prosao ispit", uglavnom nitko ne profitira.
Ja svoj posao radim upravo onako kao sto navodis. Ne samo zbog moguce odgovornosti, nego prije svega zato sto statisticki dokazani "zlatni standardi" nose najvecu dobrobit za pacijente, tj. krajnje korisnike zbog kojih se u cijelu pricu ide. I tu nema mjesta slobodnoj procjeni i "diskrecionom pravu".

No, budimo malo konstruktivni:
Treba li mijenjati sadasnji nacin ispita glede skolskog kruga?
Mislim da je svrha ispita da garantira minimalnu razinu sigurnosti kako posjedniku dozvole, tako i ostalim sudionicima letackih aktivnosti. Koliko ima nesreca godisnje na slijetanjima? Koliko se koristi skolski krug? Mislim da je prvi broj vrlo malen. Drugi mislim da tezi nuli. Bi li uvodjenje skolskog kruga u svakodnevnu letacku praksu smanjilo broj nesreca na slijetanju? Je li taj broj nesreca uopce dovoljno velik da predstavlja sigurnosni problem? Po mom misljenju ne. Jer skolski krug je prije svega namijenjen da smanji vjerojatnost sudara/utjecaja na putanju druge letjelice (koliko se sjecam u nas se taj slucaj nije jos dogodio), a ne povecanju preciznosti slijetanja, niti sprecavanju gresaka kao sto su prevlacenje krila blizu zemlje i sl. Iz toga slijedi da je nepotrebno traziti tocnost vecu od minimalno potrebne. Kolika je minimalno potrebna tocnost? Upravo onolika koliko je i sletiste, jer se ispiti (i vecina redovnog letenja) odrzavaju na registriranim sletistima, dakle sletistima koja su vec prosla postupak provjere podesnosti za slijetanje. Ako se na sletiste ne moze prici iz skolskog kruga, to sletiste po meni ne bi smjelo imati "uporabnu dozvolu" niti za normalno letenje, a nekmoli tekme.
Zasto ne izbaciti SK potpuno? Zato jer ima svoju ulogu i korist u situacijama kad je prisutan veci broj krila, jer je na nekim svjetskim letjelistima propisan kao rutinski nacin slijetanja, pa mislim da ga treba poznavati.
U konacnici, skolski krug se moze sasvim adekvatno izvesti s duljinama krakova po 100m i na RGS. Samo sto je tad relativno lako pogoditi livadu (tko to ne moze, stvarno mu nije mjesto na ispitu), a vrlo tesko biti u nekih 50x50m (pogotovo ako se izabere kraj blizi zicama ;) ).
p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: sri 11 sij, 2012 23:12 
Offline     DHV 1-2

Član od: pet 28 kol, 2009 8:21
Dao Palac gore: : 232 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 184 / Palac dolje: : 1
Ja ne kuzim ova prepucavanja... Skolski krug je nesto sto je obavezno savladati, isto kao sto je obavezno milijun drugi stvari u skolstvu ,a tko ce sto od naucenoga koristiti nakon polozenog ispita, to je druga stvar.

Sa mojeg stajalista osobe koja je polozila ispit (mislim iste godine kao i mladić kojeg stalno spominjete), ne vidim nikakav problem u skolskom krugu. Iskreno, ja sam ga prvi puta napravila na samom ispitu, i to bez ikakvog problema te sam sletila pred ispitivace. Iako ga nisam prije radila, teorijski sam ga jako dobro naucila. Ispit je bio po idelnim uvjetima, vjetra skoro nista, dizanja nula bodova i mislim da nitko nema ispriku da pod takvim ili slicnim uvjetima fula 50x50. Koliko ja znam, ispiti se ni ne odrzavaju po drugacijem vremenu. Uostalom, svatko donekle poznaje svoje krilo, a cisto sumnjam da netko tko izlazi na ispit leti toliko bijesno krilo da ono nece ici dolje.

Eto, ako sto grijesim, slobodno me ispravite. Inace ne volim ulaziti u ovakve rasprave, ali ovaj put sam i ja morala nadodati koju! :-D

4 Palac gore: : Flyingbear, Josip K-T, Nik jana, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: čet 12 sij, 2012 7:52 
Offline     DHV 3

Damjancic je napisao/la:
toni je napisao/la:
Ipak, nemoj odustati u svom naumu, već uputi prijedlog na već poznatu adresu. Pače, mislim da imaš i konkretnu vezu u toj ustanovi.

Pa jel moram bas ja, sta tebe sprecava? Ko da je bitno ko je pisao u agenciju, kao Nobel ce se za to dijelit.

Pa upravo ti si pronašao i ukazao na moju kaznenu odgovornost te citirao članak Zakona. Mislim da je tvoja građanska dužnost prijaviti me, ali svatko radi po svojoj savjesti. Ja ne vidim u predmetnom slučaju svoju odgovornost i neću se sam prijaviti.

Citat:
Cek malo bice si me pobrkao s osobom inicijala B.I. Nek se DORH sam sjeti ako ga zanima.

Napokon da se netko sjetio našeg proslavljenog asa po pitanju - "Tužil bum suseda, tužil bum i njegvu kravu!"

Citat:
No, budimo malo konstruktivni:
Treba li mijenjati sadasnji nacin ispita glede skolskog kruga?
Mislim da je svrha ispita da garantira minimalnu razinu sigurnosti kako posjedniku dozvole, tako i ostalim sudionicima letackih aktivnosti. Koliko ima nesreca godisnje na slijetanjima? Koliko se koristi skolski krug? Mislim da je prvi broj vrlo malen. Drugi mislim da tezi nuli. Bi li uvodjenje skolskog kruga u svakodnevnu letacku praksu smanjilo broj nesreca na slijetanju? Je li taj broj nesreca uopce dovoljno velik da predstavlja sigurnosni problem? Po mom misljenju ne. Jer skolski krug je prije svega namijenjen da smanji vjerojatnost sudara/utjecaja na putanju druge letjelice (koliko se sjecam u nas se taj slucaj nije jos dogodio), a ne povecanju preciznosti slijetanja, niti sprecavanju gresaka kao sto su prevlacenje krila blizu zemlje i sl. Iz toga slijedi da je nepotrebno traziti tocnost vecu od minimalno potrebne. Kolika je minimalno potrebna tocnost? Upravo onolika koliko je i sletiste, jer se ispiti (i vecina redovnog letenja) odrzavaju na registriranim sletistima, dakle sletistima koja su vec prosla postupak provjere podesnosti za slijetanje. Ako se na sletiste ne moze prici iz skolskog kruga, to sletiste po meni ne bi smjelo imati "uporabnu dozvolu" niti za normalno letenje, a nekmoli tekme.
Zasto ne izbaciti SK potpuno? Zato jer ima svoju ulogu i korist u situacijama kad je prisutan veci broj krila, jer je na nekim svjetskim letjelistima propisan kao rutinski nacin slijetanja, pa mislim da ga treba poznavati.
U konacnici, skolski krug se moze sasvim adekvatno izvesti s duljinama krakova po 100m i na RGS. Samo sto je tad relativno lako pogoditi livadu (tko to ne moze, stvarno mu nije mjesto na ispitu), a vrlo tesko biti u nekih 50x50m (pogotovo ako se izabere kraj blizi zicama ;) ).

Napokon i ave!
Međutim, tvoj princip, da ne kažem radikalan princima, u startu odbacuje mogućnost Triblja kao registriranog letjelišta. A i Japetić teško da bi prošao po tom kriteriju. Vjerojatno i još koje letjelište. A sve radi toga da bi piloti na ispitu mogli izvoditi osmice umjesto ŠK ili KZS. Ne slažem se s tvojim principom.

Osim toga, kad si takav legalist, zašto si sve ove godine nelegalno letio na Triblju? Hoćeš li se zbog toga prijaviti nadležnim tijelima i snositi možebitnu odgovornost? Mislim da ne.

Vrh

PostPostano: pet 13 sij, 2012 2:42 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
toni je napisao/la:
Pa upravo ti si pronašao i ukazao na moju kaznenu odgovornost te citirao članak Zakona. Mislim da je tvoja građanska dužnost prijaviti me, ali svatko radi po svojoj savjesti. Ja ne vidim u predmetnom slučaju svoju odgovornost i neću se sam prijaviti.

Dobro jel citas ti uopce ono na sta odgovaras?!Kakva kaznena odgovornost? Kakvo samoprijavljivanje? U kojem si ti filmu? Radilo se o prijedlogu promjene nacina izvodjenja skolskog kruga.

Citat:
Međutim, tvoj princip, da ne kažem radikalan princima, u startu odbacuje mogućnost Triblja kao registriranog letjelišta. A i Japetić teško da bi prošao po tom kriteriju. Vjerojatno i još koje letjelište. A sve radi toga da bi piloti na ispitu mogli izvoditi osmice umjesto ŠK ili KZS.

Opet, jesmo mi u istom dijalogu?! Pa ja uopce nisam za ikakve osmice, samo za micanje 50x50m ogranicenja. Ja stvarno ne mogu pisat sporije, jedino da font promijenim, mozda je u tom problem...
Ma svejedno nema smisla...kaj se mene tice, tema je iscrpljena.
p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: pet 13 sij, 2012 7:51 
Offline     DHV 3

Damjancic je napisao/la:
Citat:
Međutim, tvoj princip, da ne kažem radikalan princima, u startu odbacuje mogućnost Triblja kao registriranog letjelišta. A i Japetić teško da bi prošao po tom kriteriju. Vjerojatno i još koje letjelište. A sve radi toga da bi piloti na ispitu mogli izvoditi osmice umjesto ŠK ili KZS.

Opet, jesmo mi u istom dijalogu?! Pa ja uopce nisam za ikakve osmice, samo za micanje 50x50m ogranicenja. Ja stvarno ne mogu pisat sporije, jedino da font promijenim, mozda je u tom problem...

Citat:
Upravo onolika koliko je i sletiste, jer se ispiti (i vecina redovnog letenja) odrzavaju na registriranim sletistima, dakle sletistima koja su vec prosla postupak provjere podesnosti za slijetanje. Ako se na sletiste ne moze prici iz skolskog kruga, to sletiste po meni ne bi smjelo imati "uporabnu dozvolu" niti za normalno letenje, a nekmoli tekme.

Pogledaj gdje su službena sletišta za Tribalj i Japetić, pa možemo dalje o ovome. Ili ne. Svejedno mi je.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 39 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: