»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pon 20 tra, 2026 4:34.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: OBAVIJEST: Dozvole pilota PPG
PostPostano: ned 15 tra, 2012 19:42 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 01 ruj, 2009 9:34
Dao Palac gore: : 660 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 401 / Palac dolje: : 3
Poštovani,

sa zadovoljstvom vas mogu obavijestiti da je obavljen prvi korak u postupku za stjecanje hrvatske dozvole pilota PG sa polvlasticom PPG i ovlaštenja učitelj pilota PPG.

Obavještavam slijedeće osobe da svoje mađarske Log book-ove mogu podići u Agenciji za civilno zrakoplovstvo, kod mene osobno, pri čemu obavezno moraju donjeti sliku za osobne dokumente (onu manju) i hrvatsku knjižicu letenja:

1. Siniša Varga
2. Branko Mutak
3. Nekion Edward Dratibi
4. Vladimir Pavelić
5. Marko Kadoić
6. Dejan Janušić
7. David Cafuta
8. Tomislav Ceraj

Piloti koji su stekli mađarsko ovlaštenje učitelj pilota PPG ovim putem pozivam na sastanak u Agenciju za civilno zrakoplovstvo. Kako ste mi od svukud okolo, apeliram da se međusobno dogovorite za termin i da mi se javite, bilo koji dan u tjednu, može i nakon radnog vremena. Ukoliko mi ne javite termin do 20 travnja 2012., dobit ćete fiksni termin sastanka. Obavezno morate donjeti sliku za osobne dokumente (onu manju) i hrvatsku knjižicu letenja.

1. Kristijan Belcar
2. Darko Tršinar
3. Zoltan Bartaky

Slijedeći korak je:

Priznavanje inozemnih dozvola

Članak 38.

(1) Na temelju važeće dozvole pilota ovjesne jedrilice odnosno parajedrilice izdane u inozemstvu, Agencija može, na zahtjev imatelja, izdati hrvatsku dozvolu pilota ovjesne jedrilice odnosno parajedrilice.

(2) Prije izdavanja hrvatske dozvole imatelj dozvole pilota ovjesne jedrilice odnosno parajedrilice izdane u inozemstvu mora zadovoljiti sljedeće zahtjeve:

a) Pokazati razinu teorijskog znanja iz predmeta Pravila i propisi,

b) Položiti provjeru letačke osposobljenosti s ovlaštenim ispitivačem,

c) Imati valjanu svjedodžbu o zdravstvenoj sposobnosti,

d) Imati najmanje 30 sati ukupnog naleta ovjesnom jedrilicom odnosno parajedrilicom.

Zbog zahtjeva 2. b), najizglednija situacija je da ćemo prvo riješiti ovlaštene učitelje pilota PPG, kako bi oni zatim mogli provesti provjere svih drugih.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, slobodno me kontaktirajte:

01/2369364
dario.tomasic@ccaa.hr

9 Palac gore: : bosco, hrvoje.vt, Ivica B., kbelcar, profa, Red Baron, toni, vedran_zgela, zec    
Vrh

Naslov: Re: OBAVIJEST: Dozvole pilota PPG
PostPostano: pon 16 tra, 2012 7:23 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Fala Dragom bogu i svim blaženicima iz CCAA!
Čestitam stjecateljima dozvola!

Vrh

PostPostano: uto 17 tra, 2012 22:07 
Offline     DHV 2

Član od: sub 26 ruj, 2009 10:37
Dao Palac gore: : 318 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 208 / Palac dolje: : 2
Pridružujem se čestitkama :yup:
Naime,Kristijan Belcar mi je poslal mail na kojem je bilo obavjest o tom tečaju,
a ja nešto sj... mail na kompu tak da nisam imal o tome pojma :crazy:
Ja i buraz letimo PPG pa nas zanima kak se dobije dozvola (gdje to piše,neka pravila ili sl.)
Oba imamo pilotske i sportske dozvole :-D

Vrh

PostPostano: sri 18 tra, 2012 7:17 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
flyingzeko1 je napisao/la:

Ja i buraz letimo PPG pa nas zanima kak se dobije dozvola (gdje to piše,neka pravila ili sl.)

Trenutnom pravnom regulativom pilotska dozvola je sasvim dovoljna za PPG letenje. Vjerojatno kolega Laminar iz CCAA će znati upozoriti na neke razlike između PPG i "obične" PG dozvoli.

Vrh

PostPostano: sri 18 tra, 2012 13:05 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 01 ruj, 2009 9:34
Dao Palac gore: : 660 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 401 / Palac dolje: : 3
toni je napisao/la:
a ja nešto sj... mail na kompu tak da nisam imal o tome pojma :crazy:

Odlično pitanje.

Ova inicijativa je pokrenuta da bi došli do rješenja tog problema. Znači, na osnovu mađarskih dozvola sa ovlaštenjem učitelj pilota PPG ćemo izdati hrvatske dozvole sa ovlaštenjem učitelj PPG, a u skladu sa Pravilnikom o uvjetima i načinu uporabe ovjesne jedrilice i parajedrilice.

Nakon toga, ovlašteni učitelji mogu pokrenuti postupak za odobrenje organizacije za osposobljavanje, koja može biti dio već odobrene organizacije za osposobljavanje pilota PG.

Kada imamo sve gore navedeno (ne, ne treba odmah uzdisati koliko vremena će trebati, jer čitav postupak većinom ovisi o angažmanu podnositelja zahtjeva), organizacije za osposobljavanje mogu osposobiti pilote za letenje PPG, one sa već izdanom dozvolom pilota PG i one oji nemaju nikakvu dozvolu, nakon čega im izdaju potvrdu o osposobljenosti na osnovu koje se može izdati hrvatska dozvola pilota PPG sa povlasticom polijetanje motorom.

Organizacije za osposobljavenje će biti pod nadzorom Agencije, tako da se ne trljaju ručice sa idejom "štancanja" dozvola, ali o tome detaljnije kasnije.

toni je napisao/la:
Trenutnom pravnom regulativom pilotska dozvola je sasvim dovoljna za PPG letenje. Vjerojatno kolega Laminar iz CCAA će znati upozoriti na neke razlike između PPG i "obične" PG dozvoli.

Ne, nego trenutno funkcioniramo po pricipu "bolje išta nego ništa".

Važeći Pravilnik o uvjetima i načinu uporabe ovjesne jedrilice i parajedrilice propisuje Dozvolu pilota PG i povlasticu s obzirom na način polijetanja, što znači da pilot može steći dozvolu nakon obuke samo sa PPG, ali će biti ograničen samo na polijetanje motorom (nema zezanja da ga nađemo na brdu sa krilom za slobodno letenje).

Isto tako, postoji mogućnost da se povlastica proširi na bilo koji drugi način polijetanja, kao što je polijetanje sa brda, vitlom:

Proširenje povlastice na drugi način uzlijetanja

Članak 31.

(1) Povlastica dodijeljena dozvolom pilota ovjesne jedrilice odnosno parajedrilice bit će ograničena obzirom na način uzlijetanja korišten pri praktičnom (letačkom) dijelu ispita. Ovo ograničenje bit će otklonjeno kada pilot ovjesne jedrilice odnosno parajedrilice u organizaciji odobrenoj za osposobljavanje pilota ovjesne jedrilice odnosno parajedrilice završi dodatno osposobljavanje sukladno okvirnim programima iz Dodatka 2. ovoga Pravilnika.

(2) Po uspješno završenom osposobljavanju za proširenje povlastice, organizacija odobrena za osposobljavanje pilota ovjesne jedrilice odnosno parajedrilice izdat će potvrdu u svrhu upisivanja proširene povlastice u dozvolu.

Vrh

PostPostano: sri 18 tra, 2012 15:46 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Citat:
(1) Povlastica dodijeljena dozvolom pilota ovjesne jedrilice odnosno parajedrilice bit će ograničena obzirom na način uzlijetanja

... što znači da ako kupim el. motor i polijećem sa brda i ugašenim motorom onda mi ne treba PPG dozvola iliti povlastica. (Pod "brdom" mogao sam misliti i na Kupljenovo)

he he he :blum2:
našao sam rupu u zakonu

2 Palac gore: : dr zdravko, Laminar    
Vrh

PostPostano: sri 18 tra, 2012 19:12 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 11 ruj, 2009 21:39
Dao Palac gore: : 1048 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 714 / Palac dolje: : 2
Box je napisao/la:
Citat:
(1) Povlastica dodijeljena dozvolom pilota ovjesne jedrilice odnosno parajedrilice bit će ograničena obzirom na način uzlijetanja

... što znači da ako kupim el. motor i polijećem sa brda i ugašenim motorom onda mi ne treba PPG dozvola iliti povlastica. (Pod "brdom" mogao sam misliti i na Kupljenovo)

našao sam rupu u zakonu

Evo Box jedna od ideja za tebe sa malim implerima koji se koriste u modelarstvu, a bome svakome bi dobro dosli kad se cupaju u zraku..........

poooozzzzz

1 Palac gore: : vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: čet 19 tra, 2012 8:35 
Offline     DHV 2-3

kbelcar je napisao/la:
Box je napisao/la:
Citat:

našao sam rupu u zakonu

Evo Box jedna od ideja za tebe sa malim implerima koji se koriste u modelarstvu, a bome svakome bi dobro dosli kad se cupaju u zraku..........

Nevalja! Prema pravilniku poletio je uz pomoć motora i mora imati upisanu povlasticu. Džabe mu trud kad mora sad na pismeni, pa na usmeni kod Belcara ;)

1 Palac gore: : kbelcar    
Vrh

PostPostano: čet 19 tra, 2012 8:41 
Offline     DHV 2

Član od: ned 28 stu, 2010 8:56
Dao Palac gore: : 651 / Palac dolje: : 17
Dobio Palac gore: : 75 / Palac dolje: : 12
pa lepo je čovik napomenuo da če startat sa ugašenim el. motorom i da če ga tek u zraku staviti u pogon ne vidim razloga za tvoju repliku zakon je u ovom slučaju ispoštovan! pozdrav

1 Palac gore: : flyingzeko1    
Vrh

PostPostano: čet 19 tra, 2012 9:02 
Offline     DHV 2-3

dr zdravko je napisao/la:
pa lepo je čovik napomenuo da če startat sa ugašenim el. motorom...

Gdje? Sa ravne livade? Možda startat, ali ne i uzletit (na što se zakon referira)!
Osim toga, uz to što tečno govorim svahili, a ponešto razumijem engleski, nigdje nisam čuo to njegovo obećanje.
Šalimo se, naravno, ali jedna od tih ideja za malu pomoć na baterije zaživjet će prije ili kasnije. Ja bih taj propeler stavio na kacigu - ionako mi je teško držati glavu ko pas na izložbi bez uzice jer ležim u sicu, a glava teška i puna... vode.
Fino si podesiš jačinu potiska težini glave, što je upravo proporcionalno težini pilota (OK, postoje iznimke) te potrebi da se održi u zraku i, naravno, debljini gume koju treba staviti među zube.

Vrh

PostPostano: čet 19 tra, 2012 9:18 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Box je napisao/la:
Nevalja! Prema pravilniku poletio je uz pomoć motora i mora imati upisanu povlasticu. Džabe mu trud kad mora sad na pismeni, pa na usmeni kod Belcara ;)

Ček, ček, još Belcar mora doć na red s onim svojim RC modelima - ja ću sam predložiti i biti u komisiji za :

a) naknadu za uspostavu veze s modelom
b) koncesiju uporabe frekvencije
c) osiguranje za i protiv ptica, leptira i ostalih baja u zraku i na livadi
d) smislit ću još nešto, samo da ga maltretiram ...

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

Vrh

PostPostano: čet 19 tra, 2012 9:35 
Offline     DHV 2

Član od: čet 10 ruj, 2009 10:16
Dao Palac gore: : 405 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 209 / Palac dolje: : 0
Roman Lavriv je napisao/la:
Ček, ček, još Belcar mora doć na red s onim svojim RC modelima - ja ću sam predložiti i biti u komisiji za :

a) naknadu za uspostavu veze s modelom
b) koncesiju uporabe frekvencije
c) osiguranje za i protiv ptica, leptira i ostalih baja u zraku i na livadi
d) smislit ću još nešto, samo da ga maltretiram ...

:-D
Romana za premijera!!! Bas bi se ljepo uklopil k njima....

Nisi ovo trebal pisat, sad ce ovi to iz agencije vidjeti i uvrstiti u pravilnik..... :amen:

Vrh

PostPostano: čet 19 tra, 2012 10:46 
Offline     DHV 2-3

Čovjek je iz tzv. realnog sektora. Tko zna bolje od njega kako se radi u gospodarstvu?! Osim toga, tko zna bolje od njega da, upravo zbog toga što se tako radi u gospodarstvu, neće imati bogznašto od mirovine, pa mu treba ona saborska. Tako, naš pripadnik iz realnog sektora ode malo pomoći nama/sebi u nerealni sektor.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: