»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: ned 16 kol, 2026 23:06.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Slijetanje u kravati sa 50% krila
PostPostano: sub 26 svi, 2012 1:46 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 724 / Palac dolje: : 18
Eto, desilo se danas i tu sam da ispričam priču.

Lokacija: Veli Mlun http://xcglobe.com/olc/index.php/catalo ... 93058&map&

Vijetar: u principu SI ali kako dolina Mirne ponekad djeluje ko usisivač, na Mlunu je puhalo SZ a na Tićariji SI, znači kontra od toga ča bi bilo optimalno.
Termika je bila dosta jaka i uzka (normalno nakon kiše) al se moglo vrtit, samo nažalost je bilo previše zanosa stubova pa sam morao nonstop tražit nove ispred brda. Vratio sam se na Mlun sa smijera Buzeta i došao na brdo dosta nizko i pokušavao opet dignut u visinu starta. Znači letio sam dosta blizu drveća i u drugom prolazu započeo je dosta snažan termalni balončić prema Z i taman kad sam došao dovoljno blizu da ga "zajašem", odlučio je da me ne pusti unutra i kresnuo me jednim finim rotorom koji mi je poklopio 50% krila sa strane brda.
To samo po sebi ne bi bio problem, pošto imam naviku da kad letim blizu brda težinu uvjek držim na vanjskoj strani (znači, ako je brdo na mojoj lijevi, ja težinu tjela stavim na desnu) i blago kočim na unutrašnjoj strani. Do sad se to uvijek iskazalo za ispravno i danas me spasilo od "slijetanja" u drveće.
Međutim danas to nije bilo dovoljno. Kad je krilo iznenada izgubilo penetraciju i počelo naglo propadati pogledao sam gore i ugledao jednu finu kravatu (obično uopće ne gledam gore kad dobivam koji kolaps, pogotovo ne, kad sam blizu brda, nego reagiram po osjećaju pritiska u krilu i nastavljam letit u odnosu na brdo i zrak). U tom trenu bio sam samo jedno 3 m iznad drva i bez i jedne sekunde oklijevanja. Pustio sam lijevu stranu u kravati i svu svoju težinu naslonio na desnu stranu koja je još letila i kočio na desnoj strani koliko sam mogao bez da staliram krilo. Trebao sam što prije dalje od drveća, znači desno. Svatko, ko je već iskusio šta krilo radi u kravati reči če vam, da je to skoro nemoguće, jer strana koja nije u kravati leti puno brže od strane, koja je u kravati, pa vas to automatski rotira u stranu sa kravatom. U glavnom... uspio sam uz pomoć vijetra, koji je dolazio sa SZ strane i nastavio se u toj istoj poziciji spuštat prema livadi ispod Mluna. Upravljajući krilom samo s desnom komandom i težinom tjela uspio sam slijetit mekano na livadi. :Yahoo!:

Kraj letenja... početak priče. :beer:

Pozdrav svima i uvijek sigurna slijetanja,
Airie Sasha

8 Palac gore: : Franco, isantek, Mario RI, mmihin1, Red Baron, vedran_zgela, wild, zlatko2508     1 Palac dolje: : Mario RI
Vrh

Naslov: Re: Slijetanje u kravati sa 50% krila
PostPostano: sub 26 svi, 2012 9:58 
Offline     DHV 2

Član od: čet 25 ožu, 2010 21:18
Dao Palac gore: : 140 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 129 / Palac dolje: : 1
Oprosti na palcu dolje, slucajno je bilo,...zeznuto je sa touch screenom.

Vrh

PostPostano: sub 26 svi, 2012 10:36 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Hvala Saša što si s nama podijelio ovo iskustvo.
Airie je napisao/la:
Eto, desilo se danas i tu sam da ispričam priču.
... ugledao jednu finu kravatu (obično uopće ne gledam gore kad dobivam koji kolaps, pogotovo ne, kad sam blizu brda, nego reagiram po osjećaju pritiska u krilu i nastavljam letit u odnosu na brdo i zrak). U tom trenu bio sam samo jedno 3 m iznad drva i bez i jedne sekunde oklijevanja. Pustio sam lijevu stranu u kravati i svu svoju težinu naslonio na desnu stranu koja je još letila i kočio na desnoj strani koliko sam mogao bez da staliram krilo. Trebao sam što prije dalje od drveća, znači desno. Svatko, ko je već iskusio šta krilo radi u kravati reči če vam, da je to skoro nemoguće, jer strana koja nije u kravati leti puno brže od strane, koja je u kravati, pa vas to automatski rotira u stranu sa kravatom. U glavnom... uspio sam uz pomoć vijetra, koji je dolazio sa SZ strane i nastavio se u toj istoj poziciji spuštat prema livadi ispod Mluna. Upravljajući krilom samo s desnom komandom i težinom tjela uspio sam slijetit mekano na livadi. :Yahoo!:

Moram priznati da mi ovo zvuči prilično neobično. 50% krila u kravati i uspio si kontrolirati let. Ne kažem da nije moguće, ti si to dokazao, ali me intrigira kako je to moguće. Ja bih to ovako raščlanio. Prvo, ti si lagan na tom krilu (Poison 3) i s manjim opterećenjam dinamika krila je bila manja, a samim time i lakše upravljanje, odnosno kočenje otovrene strane, bez posljedica (stall, negativa). Drugo, vjetar ti je očito pogodovao i držao si krilo okrenuto u vjetar. Treća stvar, očito je Skywalk Poison 3 "pitomo" krilo i omogućilo ti je da ovakav kolaps preživiš bez posljedica. Te na kraju, ipak ti imaš bitaka u rukama i nogama.

Vrh

PostPostano: sub 26 svi, 2012 10:56 
Offline     DHV 2

Hejla Toni,
Citat:
Mario RI je napisao/la:
s manjim opterećenjam dinamika krila je bila manja, a samim time i lakše upravljanje, odnosno kočenje otovrene strane, bez posljedica (stall, negativa).

Hvala što si započeo temu razmatranja događaja. Ja namjerno nisam započeo sa zaključcima, pošto je bolje da tko god čita sam mućne glavom šta i kako.

Evo par napomena na tvoje razmatranje:
U kravati krilo ne može više u negativu... obično su moguće samo dvije opcije: zavoj (po mogučnosti ne odmah u spirali) u smijeru kravate ili stall. A sad znam, da je moguće s njim i donekle upravljati, iako to ne bi bilo moguće od trena, kad bi krilo ušlo u zavoj. Znači jedina opcija je biti absolutno prisutan i reagirat prije nego što krilo počne forsirat svoje.

Sa manje težine krilo je teže upravljati pošto letiš s manje pritiska u njemu i špagi su manje napeti (znači da traje duže da krilo reagira). I sa manje pritiska u krilu isto tako lakše i brže ga se stalira. Znači u ovoj situaciji to, da sam bio lak nije bilo u moju korist.

Vjetar, koji je na neki način stvorio situaciju, na kraju je i pomogao da sigurno sletim. Da je puhao SI, bilo bi još puno teže skrenut u desno i udaljit se od brda.

Pozz,
Airie Sasha

Vrh

PostPostano: sub 26 svi, 2012 11:39 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Airie je napisao/la:
toni je napisao/la:
s manjim opterećenjam dinamika krila je bila manja, a samim time i lakše upravljanje, odnosno kočenje otovrene strane, bez posljedica (stall, negativa).

Evo par napomena na tvoje razmatranje:
U kravati krilo ne može više u negativu... obično su moguće samo dvije opcije: zavoj (po mogučnosti ne odmah u spirali) u smijeru kravate ili stall.

Ovisno o veličini kravate, moguća je i negativa. S obzirom da spominješ 50% kravatirano krilo, slažem se da je negativa teže izvediva i da će krilo u prije stall. Opet, što znači 50% kravate (nisam bio i vidio), odnosno koliko ti je materijala ušlo u konopce i koliko je komora bilo otvoreno na kravatiranoj strani? Krilo leti u kravati. Imao sam slučajeva kad je krilo htjelo u negativu jer sam previše kočio otvorenu stranu. Ipak, veća je vjerojatnost za stall od negative.

Airie je napisao/la:
Sa manje težine krilo je teže upravljati pošto letiš s manje pritiska u njemu i špagi su manje napeti (znači da traje duže da krilo reagira). I sa manje pritiska u krilu isto tako lakše i brže ga se stalira. Znači u ovoj situaciji to, da sam bio lak nije bilo u moju korist.

Da i ne. Krilo se upravlja brže ili s manje dinamike s obzirom na opterećenje, veće - veća dinamika, manje opterećenje manja dinamika. Opet ne znam kolika je bila ta kravata i da li si imao nešto otvorenih komora (pretpostavljam da jesi, jer u protivnom bio u strmoj spirali), ali s većim opterećenjem krlo bi jače radilo, odnosno dnamičnije bi htjelo u zavoj na strani kravate, pa bi i potezanje suprotne komande tražilo primjerenu reakciju. Opet, s manjim opterećenjem teže je usmjeriti krilo prebacivanjem težine na otvorenu stranu i time je krilo manje upravljivo te sporije uslijed manjeg opterećenje = manjeg tlaka u komorama.

Elem, bitno je da si se ti izvukao i znao odreagirati.

Vrh

PostPostano: sub 26 svi, 2012 12:13 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 11:49
Dao Palac gore: : 1383 / Palac dolje: : 14
Dobio Palac gore: : 282 / Palac dolje: : 3
Prije svega čestitke na savršenom rješavanju zahtjevne situacije :respekt:
Dok čitao postav razmišljao što bi poduzeo da se nađem u takvoj situaciji .Nisko više šume ,krilo u kravati ,uvjeti termični i vjetroviti . Pokušao bi izbjeć situaciju da krilo krene u rotaciju ,što prije i što mekše se ušumit.Ako bi uspjeo bio bi presretan :) Letit do prve livade ,pokušat sletit sa krilom u kravati sa sobom nosi ogroman rizik da te u bilo kojoj fazi leta udar termike dovede u beznadnu situaciju.Kladit se na sve ili ništa..... ljepo kad dobiješ sve ;)

2 Palac gore: : Airie, Nik01    
Vrh

PostPostano: sub 26 svi, 2012 20:50 
Offline     DHV 2

Član od: pon 31 kol, 2009 10:17
Dao Palac gore: : 221 / Palac dolje: : 3
Dobio Palac gore: : 342 / Palac dolje: : 0
Čitam malo post i mozgam, pošto sam imao popriličnih klofanaca kravata od 50 % mi se malo previše, jer bi to značilo da je jedna strana krila totalno zapletena, ta gurtna bi bila rasterećena a ti bi onda visio na jednoj gurtni i to bi bila situacija strma spirala, pa drvo ili rezerva. Više mi je scenario da je bilo ipak otvoreno nešto komora od sredine prema kravati pa si pravovremenom reakcijom i pravilno odmjerenom uspio iskontrolirati krilo uz malo sreće i pomoć boga Eola.
U svakom slučaju super je kad sve dobro prođe i da možemo popiti pivicu zajedno na Motovunu.

Pozdrav Svima Vedran

Vrh

PostPostano: sub 26 svi, 2012 21:14 
Offline     DHV 2

Vedrane, vjeruj mi kad ti kažem da je letilo samo pola krila. I dobro si skontao da sam visio samo na desnoj gurtni. Kravata je bila uhvaćena na polovini dužine špaga, sa 4-5 komora koje su vijorile ko zastava između špaga. Ostatak poklopljene polovine krila se kao obično u kravatama "zaljepio" za špage.
Baš sam se danas šalio sa Dariom, da i kad bi imao kameru sve bio jedam veliki zmazak jer mi je glava išla na sve strane odjednom, kako bi održao pregled nad situacijom. :crazy:

I pravo kažeš... treba sreće i pomoć od odzgo. :yup: :scratch:

Vidimo se. Slijedeću subotu imamo otvorenje Motovunskog starta.

Pozz,
Airie Sasha

2 Palac gore: : Robi Lepi, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: ned 27 svi, 2012 20:48 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 20:39
Dao Palac gore: : 702 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 792 / Palac dolje: : 4
Moje čisto tehničko pitanje: Da je Airie bio "teži" hoću reć, (Airie, ti reci što ti misliš prema osječaju koji imaš u krilu), da je bio na gornjoj granici, da li postoji mogućnost da do ovoga nebi ni došlo? Znam da je pitanje malo "laičko", jer će većina odgovoriti da sve ovisi o više faktora, taj dio znam, ali eto, pitam jer sam jedan od budućih interesenata za P3, pa me, eto zanima..., a i čestitke majstoru. :good:

Vrh

PostPostano: ned 27 svi, 2012 21:50 
Offline     DHV 2

Prvi dio odgovora je, da. Toliko da zadovoljimo "laika". ;) Postoji mogućnost da sa više pritiska u krilu do tog kolapsa ne bi došlo. ALI :pardon:

I tu dolazi drugi dio odgovora...

Kolaps je bio rezultat rotora. I rotor udari bez upozorenja. Više pritiska u krilu znači da pizdarije dođu malo kasnije i da trebaju više snage. Znači osjetiš jih prije ali trebaš i brže reagirat jer kad se dese isto tako su snažnije. Tu dolazi u obzir ono o ćemu priča Toni... dinamika kolapsa i reagiranja kad letiš krilo na gornjoj granici težine je puno veća i brža.

Da sam bio teži ispod krila bilo bi mi lakše upravljati krilom ali isto tako bi se moglo desiti da de bih dovoljno brzo odreagirao kad je rotor poklopio krilo.

Najvažnija stvar za upamtit je slijedeće:
Ne postoji recept. Dobri piloti su oni, koji reagiraju instinktivno. Ja u ovom slučaju nisam razmišljao ni tren nego radio s tim šta sam osječao instinktivno da je ispravno i potrebno u danom trenu. Da sam imao vremena za razmišljanje, možda bi mi došla ista misao kao Zlatku (da se jednostavno ušumim), ali nisam i nije.

Pošto razmišljaš o Poison 3 mogu ti reći šta ja napravim s novim krilom... što brže ga uzmem visoko i onda s njim prođem sve... od full stalla, negative do kolapsa pod speedom i bez njega. Znači SIV program. Samo tako možeš donekle znati, šta možeš od njega očekivati.

Pozz,
Airie Sasha

1 Palac gore: : zlatko2508    
Vrh

PostPostano: sri 20 lip, 2012 17:41 
Offline     DHV 1-2

Član od: sri 28 ožu, 2012 11:54
Dao Palac gore: : 15 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 31 / Palac dolje: : 0
negdje sam iskopo neke tekstove.. uglavnom, ekipa je radila testove na nacin da su potpuno otkopcali jednu gurtnu u letu i pokusavali stabilizirat krilo.. evo, naso sam filmic i izjavu pilota:

http://gleitschirm-magazin.com/leser/halfway.mov

"After the release of one riser, the wing is going rapidly into a steep rotation. Surprisingly not in direction of the failed half of the canopy. According to the report, this was in case for every tested glider. The SIV-trainer made such a test 15 years before, and with that old glider it wasn't such a problem. "Only" strong sinking and a slightly curve (no rotation).
Hannes Papesh was asked about that: Older gliders were designed with a even circular arc (nearly same linelenghts over the whole span). Modern gliders have shorter lines to the wingtips. This cares for the tension of the wing. Both sides are in balances. Now, if you're loosing one side, the result is a asymmetric canopy, which results in a rotation. "

i jos jedan filmic:

znam da nema previse veze s 50% asimetricnim kolapsom posto je kod kolapsa zatvorena strana jos uvijek "tu negdje" di i treba biti i bar malo pomaze.. a kad ostanes bez gurtne otkopcana strana se potpuno dislocira i tek onda uistinu letis na 50% krila.. tak da ispada da je 50% kolapsa =/= 50% krila.. zanimljivo bi bilo vidjeti test sa 50% krila na jednoj gurtni ali bez druge polovice krila/gurtne/spagica (da je doslovno odrezano)..

Vrh

PostPostano: sri 20 lip, 2012 22:31 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 23 kol, 2011 17:26
Dao Palac gore: : 122 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 43 / Palac dolje: : 10
Airie je napisao/la:
Pustio sam lijevu stranu u kravati i svu svoju težinu naslonio na desnu stranu koja je još letila i kočio na desnoj strani koliko sam mogao bez da staliram krilo.
Airie Sasha

Pozdrav Saša!
Interesira me, početnik sam, što znači nasloniti svu svoju težinu na desnu stranu u stolici ako je lijeva polovina krila zaklopljena i u kravati. Ako dobro razumijem tada je i lijeva gurtna labava pa stolica propadne u lijevo, a na njoj i pilot. Možeš li mi objasniti kako prebacuješ težinu s obzirom da "visiš" samo na desnoj gurtni? Ne propadneš li skroz lijevo, kakav pokret tijelom napraviš, što i kamo sa lijevom rukom? Smije li se uhvatiti za desnu gurtnu lijevom rukom, možda niže oko karabinera, da se pomogneš ispraviti??? I kako u svemu tome još i kontrolirati komandu desne strane???
Početnik sam sa tek 7-8 visinskih letova pa me to interesira, ako ti nije teško ukratko objasniti.
Hvala!

Vrh

PostPostano: čet 21 lip, 2012 8:30 
Offline     DHV 2-3

Radovane,
Postoji teoretski dio tečaja koji svaki prolaznik prođe a svaki instruktor uvrsti u teorijsko predavanje, pa tako i poglavlje o ekstremnim situacijama. Do tada bilo kakvo objašnjavanje i diskutiranje o toj situaciji ovdje na forumu je bespredmetno. Koliko čujem sad je tvoj instruktor Hrga. U nekoliko navrata čuo sm njegova predavanja i vjeruj mi da čovjek ima stil i način predavanja takav da ćeš sve zapamtiti... ali nećeš naučiti... Naučiti ćeš tek kad ti se dogodi... a dogoditi će ti se. Jednostrani kolaps je maltene uobičajena sitiuacija u aktivnom letenju i mi preletaši bi to nazvali gotovo standardnom pojavom u svakom letu. S vremenom to prihvatiš kao normalno i reagiraš refleksno... ali kao i za sve i za ovo postoji prvi put.

Vrh

PostPostano: čet 21 lip, 2012 10:41 
Offline     DHV 2

Član od: pon 28 ruj, 2009 21:17
Dao Palac gore: : 537 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 165 / Palac dolje: : 0
Red Baron je napisao/la:
... ali kao i za sve i za ovo postoji prvi put.

I posljednji...

LP

Morelli

"Kada si na vrhu, jedino mjesto gdje možeš otići je prema dolje"...
Eddie Mercury

Vrh

PostPostano: čet 21 lip, 2012 14:01 
Offline     DHV 1-2

Red Baron je napisao/la:
Radovane,
Postoji teoretski dio tečaja koji svaki prolaznik prođe a svaki instruktor uvrsti u teorijsko predavanje, pa tako i poglavlje o ekstremnim situacijama. Do tada bilo kakvo objašnjavanje i diskutiranje o toj situaciji ovdje na forumu je bespredmetno. Koliko čujem sad je tvoj instruktor Hrga. U nekoliko navrata čuo sm njegova predavanja i vjeruj mi da čovjek ima stil i način predavanja takav da ćeš sve zapamtiti... ali nećeš naučiti... Naučiti ćeš tek kad ti se dogodi... a dogoditi će ti se. Jednostrani kolaps je maltene uobičajena sitiuacija u aktivnom letenju i mi preletaši bi to nazvali gotovo standardnom pojavom u svakom letu. S vremenom to prihvatiš kao normalno i reagiraš refleksno... ali kao i za sve i za ovo postoji prvi put.

Ne tražim nikakvu diskusiju već samo otvoreno iznosim ono što me interesira i o čemu sam već razgovarao sa svojim instruktorom. To što sam pitao Sašu je zato što je o tome pisao ovjde i što želim čuti i od njega nešto o tome.

Vrh

PostPostano: čet 21 lip, 2012 20:41 
Offline     DHV 2-3

Iskustvo, moj Radovane, iskustvo. Nikakvo predavanje, nečije mišljenje ili tvoja osobna misao nemogu ti ga nadoknaditi. Čak ni SIV nije ono "pravo". Je kroisno, naravno, ali tamo sam iniciraš i unaprijed imaš scenario kako ćeš reagirati. No tek kad te mazne onako iznendano kao fosna iza ćoška ničim izazvan, shvatiti ćeš da je to to i da, vidi čuda, nisi "visio na jednoj gurtni". Bez pretjerivanja imam barem 40 jednostranskih do sada, od onih na koje se nisam ni obazorao, do onih kad me uška od krila ošamarila po licu. Nema smisla da ti sad prepričavam šta sam kad uradio. Nemam pojma. Kad da me pitaš na što mislim dok plivam ili hodam. Postane ti prirodno kao kad beba uči hodati. Samo si daj dovoljno sati u zraku i nastoj prepoznati trenutak kad bi se moglo dogoditi. Svako krilo upozori na na to, neko prije neko kasnije, a s vremenom naučiš iščitavati te znakove ili bolje reći osjećati, pa ti se velika većina zaklapanja neće ni dogoditi... ali će ti se i dalje događati. To je sastavni dio ovog našeg sporta.

1 Palac gore: : Airie    
Vrh

PostPostano: pet 22 lip, 2012 22:08 
Offline     DHV 2

Kao što je Zoran dobro rekao, nema te teorije koja će te pripremiti na kolaps. Ako trebaš o reakciji prvo razmišljati, već si zakasnio.

Ali da ti dam barem neki odgovor (koliko se sjećam mojih instinktivnih fizičkih akcija)...

Kad osjećam gubitak pritiska u jednom dijelu krila automatski prebacujem težište na tu stranu. Kad osječam da dolazi kolaps gornji dio tijela mi se uspravi.

Kad me kolaps udari, u pomoć prebacivanju težine tijela na stranu koja još leti, noga sa strane u kolapsu mi ide preko noge na još otvorenoj strani (kao da radiš zavoj u otvorenom sicu)

Ovaj put, sa kravatom, koliko mogu rekonstruirati stvari, desna ruka mi se sa vanjske strane naslonila na gurtne, tako da mi je tijelo ostalo uspravno s težinom ispod te jedne gurtne. Najteže je bilo naći način da s rukom naslonjenom na gurtne još mogu upravljati komandom.

Nije da će taj odgovor ikome pomoći, Radovane. Pričanje o ekstremnim situacijama je samo hrana za um. Ali pravo si rekao, da treba pitati. Ja nakon 16 godina letenja još pun klinac toga ne znam i puno toga što neznam da neznam ali kad znam da neznam bilo bi glupo da ne pitam. :crazy:

3 Palac gore: : dr zdravko, Red Baron, toni    
Vrh

PostPostano: pet 22 lip, 2012 22:53 
Offline     DHV 1-2

Hvala Saša!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ]