»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: uto 05 svi, 2026 14:01.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Prvi incident paraglidera na Motovunu
PostPostano: ned 24 lip, 2012 23:12 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18
Evo, danas desio se prvi incident paraglidera na Motovunu. :shock: Mene u trenutku incidenta nije bilo na startu (i s time mi je sve oprošteno :pardon: ). Sve je završilo bez ozljeda i koliko znam i bez oštjeta paraglajdera. :good: Situacija je bila rezultat pilotske greške. :dash: Molim Marina Orbanića, pilota u pitanju da malo opiše niz događaja, koji su rezultirali u njegovom prisilnom i nekontroliranom sletanju u žbunju ispod Motovunskog starta. Hvala.

Pozdrav i uvijek sigurna sletanja svima, :amen:
Airie Sasha

Vrh

Naslov: Re: Prvi incident paraglidera na Motovunu
PostPostano: pon 25 lip, 2012 2:26 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
A hebiga, događa se ... nemoj sad oko toga stvarat paniku, pogotovu što je sve dobro završilo ...

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

Vrh

PostPostano: pon 25 lip, 2012 12:14 
Offline     DHV 2

Roman Lavriv je napisao/la:
A hebiga, događa se ... nemoj sad oko toga stvarat paniku, pogotovu što je sve dobro završilo ...

Nema nikakve panike, Romane. Ja sam prije svih najsretniji što je sve dobro završilo, a tu negdje je i Marinova žena i djete, koji su ga gledali s Motovunske terase.

Izvinjavam se svima, koji ne žele pričati o stvarima koje su dobro završile. Pošto sam puno godina proveo u Australiji, gdje sam u funkciji Senior Safety Officera, navikao sam da se o takvim incidentima otvoreno priča, pošto svi nešto iz toga naučimo. A super je i za Ego, jer nam otvoreno iznošenje priče o tome šta i kako se desila pizdarija pomogne da ostanemo skromni. I molim sve bogove, da sve takve pizdarije prođu samo s povrijeđenim Egom i ne i s povrijeđenim tijelom.

Jedno je ekstremna situacija u smislu kolapsa koji se desi neoćekivano, drugo je situacija koju smo sami prouzrokovali. A kad se desi, opet je sve na tome da reagiramo instinktivno. Marin je jedan najiskusnijih pilota u Istri pa se nadam da čemo od njega samog dobit dobru sliku scenaria koji se desio pa da iz toga još nešto dobro izađe osim toga da je sve prošlo bez ozlijeda.

:)

14 Palac gore: : Draženko, Flying_man, Franco, kbelcar, Martina, Mirko, Oko, profa, Radovan, Ratko, Red Baron, vedran_zgela, wild, zupanich    
Vrh

PostPostano: čet 12 srp, 2012 10:47 
Offline     DHV 2

Citat:
Što se letenja tiče na Motovunskom startu, meni je bilo neobično što su se tende na terasi htjele podrapati od vjetra, a ja istovremeno nisam imao na šta dići krilo samo par metara niže. Odmah sam predpostavio da se ispred starta mora nalaziti neka zona rotora koja ne dopušta vjetru prilaz startu.
To se pokazalo potpuno točnim kad je malo potom upravo na tom mjestu "samljelo" Marina.
Nažalost bojim se da ovu nisu ni prve ni zadnje žrtve Motovuna jer tamo očito postoji par klopki u koje lakomisleni letač koji misli da je došao na rekreativni teren, može lako upasti.

Pa pošto si već spomenuo Marina... Možda je sad vrijeme da se nešto napiše o njegovom incidentu. Njega nije ništa "samljelo".
Letio je on već nekih 15 minuta, doletio preko starta, napravio oštar zavoj u desno i prije nego je krilo dobilo potrebnu brzinu letenja još jedan oštar zavoj u lijevo. Rezultat... Desna strana krila, koja nakon desnog zavoja još nije imala dovoljno pritiska je kolapsirala i krilo je išlo u negativu pošto je Marin kočio i njegovu lijevu stranu. Znači pričamo o staliranju krila. Krilo jednostavno nije imalo dovoljnog oblijevanja zraka (brzine letenja) da bi još moglo letit.
Tipična greška jednog početnika, al za iskusnog letača kao Marin (Orbanić) ja ne mogu nać drugog razloga nego da se htio malo pokazat ispred žene i ljudi i Ego mu je kratkovrijemeno pomutio rasudnost. Nešto tako mentalno priseban iskusan letač neće napravit a pogotovo ne nizko iznad tla.
Krilo je počelu kaskadu događaja i šta god on napravio u tom slučaju, samo bi prouzrokovalo novu serija kaskada pošto jedina stvar koja je moguća u sličnoj situaciji je da se krilu dopusti da opet poleti. Znači ruke gore, možda povući A gurtne ili speed... Al da je to napravio tako nizko, situacija bi bila puno gora za njega pošto bi udario u tlo sa puno više brzine. Znači na kraju Marin je instinktivno ili podsvjesno reagirao ispravno i ostao u stallu. Tako je pao puno sporije i ostao bez ozljeda i čak ni krilo nije bilo oštjećeno. a i žbunje ispod starta je napravilo svoje.

Sretan ti rođendan Marine. :-D

Pozz,
Airie Sasha

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.