»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: sub 09 svi, 2026 13:44.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: PIKA
PostPostano: ned 16 ruj, 2012 9:56 
Offline     DHV 1-2

Član od: ned 17 sij, 2010 19:57
Dao Palac gore: : 1 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 70 / Palac dolje: : 0
Pitanje za Ratka,Zdravka i druge pikaše;postoji li mogućnost da se Rudopolje uvrsti u kalendar natjecanja DP za slijedeću godinu i koje uvjete moramo kao organizatori ispuniti.
Rudopolje se nalazi 180 km od ZG u smjeru Splita ,silazak sa auto ceste Otočac te nakon 20km prema Plitvicama dolazi se u Vrhovine i još 3km skreće se u Rudopolje.Po staroj ličkoj cesti skreće se u Borju i nakon 20 km dolazi se u Rudopolje.
Selo se nalazi na 850 mnm i okruženo je startovima E,SE,S;SW visinske razlike 150-200m,a NE start je udaljen samo 3km od sela (300 mAGL).Sletišta ogromna i ravna na svim startovima i priliaz je moguć sa autom(asfalt-makadam).
Kao alternativu imamo vitla pa se možemo dizati u selu (do200mAGL) ili na aerodromu Otočac (AGL kolko hoćeš),orijentacija SE-NW.
branko

3 Palac gore: : Martina, Morelli, vedran_zgela    
Vrh

Naslov: Re: PIKA
PostPostano: ned 16 ruj, 2012 12:19 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:03
Dao Palac gore: : 766 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 963 / Palac dolje: : 13
Koliko ja znam da bi se moglo organizirat službeno državno prvenstvo ili službenu ligu u preciznom start mora biti registriran, a sve ostalo su tvoje organizacijske sposobnosti. A za neslužbena natjecanja to ti ne treba. Makar prema Agenciji sva letjelšta na kojima se odvijau bilo kakva letačka događanja, priredbe ili natjecanja moraju biti registrirana.

Znači rješenje tvog problema je registracija starta.

Vrh

PostPostano: ned 16 ruj, 2012 20:18 
Offline     DHV 2

Član od: čet 24 ruj, 2009 7:05
Dao Palac gore: : 217 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 206 / Palac dolje: : 7
Pored registriranog poletišta treba klub koji organizira natjecanje biti član HZS-a i kat je raspisan natječaj za takmičenje poslati prijavnicu koja sadržava datum održavana i vrstu natjecanja(državno pervenstvo ili hrvatski liga kup) itd.
Dajte više iformacija o sebi,tojest što imate , onda vam lakše odgovorimo što sve trebate za organizaciju. :good:
LP :hi:

Vrh

PostPostano: pon 17 ruj, 2012 8:43 
Offline     DHV 1-2

Imamo registriran klub iz Otočca ,a startove imamo u planu registrirati.Recite mi dali je to dugačak postupak ?
U svakom slučaju htjeli bi da se za slijedeću godinu budemo u kalendaru.Dali imate već plan natjecanja za slijedeću godinu i koji su to termini.
branko

Vrh

PostPostano: pon 17 ruj, 2012 10:09 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:13
Dao Palac gore: : 814 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 888 / Palac dolje: : 2
Bok Branko

Kalendar natjecanja raspisuje se krajem godine. Ozbiljni organizatori imaju potrebu sto ranije znati je li njihova prijava prosla, pa vjerujem da će od strane Komisije natjecaj biti raspisan vec tokom sljedeceg mjeseca. Obzirom da se sluzbena natjecanja odrzavaju u sklopu HZS-a, sve mora biti formalno ispostovano (sto nije slucaj kad se rade razna nesluzbena natjecanja). Kao sto su decki vec napisali, letjelište treba biti registrirano, te organizator mora biti učlanjen u HZS (to se eventualno može zaobići tako da budete suorganizatori, a klub učlanjen u HZS je formalni organizator - time uštedite na plaćanju članarine HZS-u). Organizaciju Državnog prvenstva ne može dobiti organizator kojem je to prvo natjecanje, nego mora imati nešto uspješno organizirano iza sebe (npr. službenu ligu), pa tek onda može kandidirati za organizaciju DP.
Letenje s vitlom je problem zbog "službenosti". Naime, iako se vitlom leti često, gotovo nitko od nas (natjecatelja) nema u pilotskoj dozvoli službeno ovlaštenje za letenje vitlom. Ne znam zašto se to polaganje ne pojednostavni (ali neću u to ulaziti, jer to nije moja domena i nisam stručnjak za to područje).

Što se tiče samog starta, postoji još minimalna visina start-sletište za službeno natjecanje, ali ne znam koja je to visina. Odgovor na to trebali bi znati dečki iz Potkomisije za precizno (Zdravko, Ivica Š., Knez) ili izbornik Žiga ili možda direktor reprezentacije Burazer...

U svakom slučaju s moje strane pohvala i podrška za pokazanu želju da se nešto organizira. Na žalost, formalnosti vam ne idu na ruku, pa nije baš sasvim realno da dogodine nešto službeno organizirate. Ja bi savjetovao da prijavite službenu ligu za 2013. Ako do tada uspijete registrirati letjelište, natjecanje će biti održano prema kalendaru natjecanja. Ako pak ne uspijete na vrijeme registrirati start, službeno natjecanje biti će otkazano, ali na planirani datum možete napravite neslužbenu tekmu ili druženje...

Pozdrav,
Ratko

Vrh

PostPostano: pon 17 ruj, 2012 13:46 
Offline     DHV 2-3

airtow je napisao/la:
Imamo registriran klub iz Otočca ,a startove imamo u planu registrirati.Recite mi dali je to dugačak postupak ?
U svakom slučaju htjeli bi da se za slijedeću godinu budemo u kalendaru.Dali imate već plan natjecanja za slijedeću godinu i koji su to termini.
branko

Samo da ti kažem da postupak registracije starta može potrajati i do 5 godina ako nemaš sve uvjete zadovoljene pa da ti kažem koje to uvjete moraš zadovoljiti
1. Rijeseno vlasničko pitanje na parcelama koje ti služe za poljetanje i slijetanje dakle ugovor o korištenju dotičnih parcela, ako su to privatne parcele to češ lako riješti, ali ako je samo start u državnom vlasništvu e tu se stvar komplicira do bola, dozvola od općine ili grada za odvijane letačkih aktivnosti
2. Pozvati komisiju za ocjenjivanje starta (HZS)
3. zatražiti od kontrole leta dozvolu za to poručje obično je radius od 2,5 NM
4. napraviti naputak za korištenje letjelišta
5.odrediti odgovornu osobu za operatera letjelišta ili ako je to klub tko je odgovorna osoba u klubu
6. sve te papire predati na agenciju
To bi bilo ukratko to kaj ti treba, ako sam što izostavio dečki koji su se bavili registracijom starteva će me nadopuniti

Vrh

PostPostano: pon 17 ruj, 2012 16:44 
Offline     DHV 1-2

Da,nisam ni očekivao da će to baš ići glatko ,ali zar je moguće da se u godini dana nemože ništa organizirati?

"1. Rijeseno vlasničko pitanje na parcelama koje ti služe za poljetanje i slijetanje dakle ugovor o korištenju dotičnih parcela, ako su to privatne parcele to češ lako riješti, ali ako je samo start u državnom vlasništvu e tu se stvar komplicira do bola, dozvola od općine ili grada za odvijane letačkih aktivnosti "
- startovi su svi u državnom vlasništvu i baš tu neće biti problema jer imamo punu podršku od Općine i Šumarije.Oni su nam već pomogli kod uređivanja startova i čak su angažirali svoje ljude i tehniku.

"2. Pozvati komisiju za ocjenjivanje starta (HZS)"
- pa koliko inače treba toj komisiji da izađe na teren,nije valjda da u 6 mjeseci nemogu izaći

"3. zatražiti od kontrole leta dozvolu za to poručje obično je radius od 2,5 NM "
- tu neznam pa mi vi recite kakva su vaša iskustva i dali ima nekakvih problema (nismo u niti jednom CTR-u)

"6. sve te papire predati na agenciju "
- koliko njima treba ?kakva su vaša iskustva?

branko

Vrh

PostPostano: uto 18 ruj, 2012 11:41 
Offline     DHV 2-3

airtow je napisao/la:
- startovi su svi u državnom vlasništvu i baš tu neće biti problema jer imamo punu podršku od Općine i Šumarije.Oni su nam već pomogli kod uređivanja startova i čak su angažirali svoje ljude i tehniku.

Sve je to ok i svaka im časta na tome, ali kad počneš s papirima rješavati, tu nastaju komplikacije koje traju i traju pogotovo od šumarije prvo se mora dobiti rjesenje od ekološkog odjela Uprave Hrvatskih šuma pa onda ishodovati rješenje od Agencije za upravljanje državnom imovinom, e to je najzajebanije (čak ni HZS to nije glatko riješio još sad što se tiče registracije Bjelopolja)
airtow je napisao/la:
- pa koliko inače treba toj komisiji da izađe na teren,nije valjda da u 6 mjeseci nemogu izaći

Kaj se toga tiće morat ćeš pljunut lovu za izlazak komisije, kad samo mi registrirali Strahu pljunuli smo 2007. godine oko 2000 kn + dnevnice za članove komisije kad uplatiš oni izlaze na teren.
airtow je napisao/la:
"3. zatražiti od kontrole leta dozvolu za to poručje obično je radius od 2,5 NM "
- tu neznam pa mi vi recite kakva su vaša iskustva i dali ima nekakvih problema (nismo u niti jednom CTR-u)

Kaj se toga tiće start ti je na tromeđi LD 41 VELEBIT, LD 42 LIKA SJEVER, LD 43 LIKA JUG tj. zoni vojnog djelovanja i trebaš zatražiti od HKZP dozvolu na njihovim stranicama postoji obrazac http://www.crocontrol.hr/lgs.axd?t=16&id=1610 koji popuniš i pošelješ im ga natrag i čekaš odgovor i nadaj se pozitivnom rješenju.
BTW sad baš i nebi smjeli letiti dolje od 09.09 do 24.09. 2012 JACKAL STONE 2012. sve 3 zone su ti aktivirane.
airtow je napisao/la:
"6. sve te papire predati na agenciju "
- koliko njima treba ?kakva su vaša iskustva?

S Agencijom za civilno zrakoplovstvo je najmanji problem kad sve to prikupiš
Rješenje dobiješ u roku od najviše 30 dana

Nadam se da te nisam obeshrabrio u nastojanjima da reguliraš registraciju samo treba biti uporan i rješit ćeš sve.

Evo za one koji još nisu registrilali niti jedan start koja je procedura, a sad zamislite da registrirate 3 ili više starteva.

Vrh

PostPostano: čet 20 ruj, 2012 11:23 
Offline     DHV 1-2

Ok hvala na savjetima
branko

Vrh

PostPostano: pon 24 ruj, 2012 9:26 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:13
Dao Palac gore: : 814 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 888 / Palac dolje: : 2
airtow je napisao/la:

branko

Neka me Laminar ispravi ako griješim, ali ovo već duuže vrijeme nije u nadležnosti HZS-a, nego je prebačeno na Agenciju za civilno zrakoplovstvo.
U Agenciji postoji lista stručnjaka koji mogu obavljati takve preglede, i onda netko s te liste stručnjaka radi procjenu i daje potrebno stručno mišljenje o poletištu i sletištu... Dakle sve to ide preko Agencije...

Vrh

PostPostano: pon 24 ruj, 2012 12:37 
Offline     DHV 1-2

Neznam zašto se Laminar ne javlja ...nešto me ignorira u zadnje vrijemehttp://hpgf.org/posting.php?mode ... 036422c7c#
branko

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: