Idemo dalje. U ponekoj stavki, koje je Saša pobrojao, djelomično se slažem i s njim i sa Doktorom, a u ponekima se ne slažem sa Sašom. Uzet ću zadnje citate Saše kod objašnjenja, jer bi se pogubio s onim Dokovim.
Airie je napisao/la:
1. Šta se tiče ukopčavanja... prvo... kad bi postojala statistika greški u ukopčavanju siguran sam, da velika večina slučajeva tih grešaka nije bila napravljena sa strane novih pilota, nego sa strane "iskusnih" pilota koji su rutinu odradili već toliko puta, da je prerasla u naviku, koja prerasla to, da su 100% prisutni dok je izvode.
Ne pričam uopče o krivoj rutini ukopčavanja... u biti ni neznam koja bi to mogla biti, osim ako se možda letit učilo kod nekog šerifa u Indiji.
Ne slažem se sa Sašom oko metode i rutine ukopčavanja u sustav veza i na krilo, dok se s Doktorom slažem u potpunosti (mila majko, kud je ovaj svijet došao kad se u potpunosti slažem s Dokom). Uvježbani redoslijed ukopčavanja vremenom prelazi u rutinu, odnosno automatizira se, u pozitivnom smislu.
Evo kako to izgleda kod mene. Čim raširim opremu palim radio stanicu i provjeravam vezu s nekim od prisutnih pilota te kopčam fotoaparat na desni karabiner. Krilo mi je uvjek ukopčano na sjedalu zajedno sa speedom. U sjedalo ulazim tako da sjedalo i ja gledamo prema krilu, a padina mi je iza leđa. Podižem lijevom rukom sjedalo za lijevu ramenu vezu sjedala, jer mi je sjedalo s ukopčanim gurtnama okrenuto preko lijevog ramena te ulazim prvo lijevom, a onda desnom nogom među gurtne. Osobno se ukopčavam na slijedeći način: prvo prsna veza koja je ujedno veza za obje noge. Izvrsno rješenje na Gin genie 2 sjedalu. Prije toga sam letio Ava sport samuraj gdje sam kopčao prsnu (koja na sebi ima sigurnosnu "T" vezu što spriječava ispadanje iz sjedala, ako se zaborave nožne veze ukopčati), pa nožne veze. Više nema ispadanja i mogu poletjeti sigurno. Potom idu veze na kokpitu, koje su ujedno i kopče za stretch materijal na zatvorenim sjedalima (i kod Ave i kod Gina). Vršim podešavanja tih veza kako bi sve leglo na svoje mjesto, onako kako želim (zatvoren materijal preko nogu, udobno sjedenje u lumbalnom i vratnom djelu leđa, vidljivi instrumenti). Stavljam potkapu (uvjek i ljeti i zimi), onda kacigu i kopčam je, palim instrumente (ako ih ranije nisam upalio) te stavljam rukavice.
Prvo uzimam sve gurtne nakon kopčanja u ruke pa grabim lijevom rukom komandu s lijeve gurtne koja je "ispravna", a onda hvatam desnom rukom desnu komandu koja je izokrenuta. Pri polijetanju (više od 90 % mojih polijetanja su leđnim načinom) držim obje A-linije u lijevoj ruci, dok je desna slobodna s desnom komandom. Gledam vjetrulje i osluškujem zrak, često zatvorenih očiju, pokušavam "osluškivati" cikluse termike na koži lica okrenut leđima. Ak nisam siguran u vjetar, okrećem glavu i tražim pogledom znakove o vjetru, vjetrulje, lišće, travu koje giba vjetar. Napetost razbijam pjevanjem na glas (u intimnijem društvu, na domaćem terenu) ili tihim pjevušenjem u sebi nekog omiljenog songa. Lijeva noga je napreijed, a desna je u stražnjem iskoraku. Lijeva ruka podiže krilo pomoću A-linija te manjim pomacima lijevo-desno korigiram putanju krila. Desnom komandom po potrebi korigiram krilo ukoliko ispadne iz zamišljene putanje. Izvježbao sam ovaj način za sve uvjete i bočne vjetrove, prejake udare ili preslab vjetar, sve nagibe i veličine terena. Ništa me ne može iznenaditi, osim mene samog i moje nespremnosti i nekoncentracije. Nakon podizanja krila slijedi impuls komandama te istovremeni okret i bjesomučno trčanje na položenijim startevima, dok na kratkim i odrezanim poletištima su mi glava i prsa nagnuta naprijed, a nogama se odgurujem od padine. Sjedam u sjedalo i brzim pogledom provjeravam sjedalo, kokpit i gurtne.
Ako promjenim ovu rutinu nešto će me smetati ili ću čak morati sve ispočetka te možda i prekinuti start. Godinama ponavljam ovu rutinu i na spuštanju nakon penjanja s lakom opremom, i kod tandem leta (uz dodatak kopčanja putnika, ali i tu imam rutinu, koju mi razbije zamjena putnikova sjedala što ne volim), i na XC letu, i na natjecanjima (uz poneki dodatak, kao što je camel bag s vodom, popis točaka na papiru itd). I u Hrvatskoj i drugdje. Imam rutinu i za polijetanje na vitlu. Bez obzira na uvjete, teren, namjeru leta, društvo ili neprospavanu noć uz pokoju čašicu više ili cjelonoćnog putovanja NA MIJENJAM tu rutinu. Rijetko ponavljam starteve, a kad se to dogodi onda su sjebani uvjeti i pitanje je da li bih trebao letiti ili sam ja jako sjeban, pa je možda bolje da i ne letim.
Airie je napisao/la:
2. Vidio sam prijatelja, koji je bio naviknut određenog potezanja komandi na svom krilu i kad je letio krilo od prijatelja u zavoju mu je palo u negativu. Vidio sam drugog prijatelja, koji je imao naviku da kod sletanja navije komande oko ruke. Tu istu stvar je napravio na drugom krilu i nakon sletanja završio u bolnici.
Opet ću se morati složiti s Dokom, a samo djelomično s tobom Saša. Rekao bih da je tvoj prijatelj bio jako neiskusan ili je u životu letio vrlo malo krila, pa time isto neiskusan. Znam i sam za takve slučajeve, ali ne kod iskusnih pilota. Kad iskušavam novo krilo onda sam vrlo oprezan, kao što Dok reče - ispipavam ga, a ne letim ga kao da imam 100 h na tom krilu. Obično mi treba 1h u aktivnom zraku da prepoznam granice stalla, negative i dr., ali sam i dalje oprezan. Nakon nekoliko letova i više sati, vraćam krilo kojem ne znam sve mogućnosti, ali me nije iznenadilo nekom svojom reakcijom na moju grubu pogrešku. Imam jedan primjer kad sam podcjenio krilo (već sam na ovom forumu pisao o tome nekom prilikom, kad me je krilo "izmlatilo", odnosno krilo DHV 2 kategorije sam podcjenio i nakon full stalla mi je trebalo 3 pokušaja da ga dovedem u normalan let. Jednostavno sam bio bahat i mislio da sam dorastao dinamičkom stallu, a da to krilo prvi put letim i da full stallove radim svake prestupne godine. Zbilja bahato. Međutim, to je iznimka koja potvrđuje pravilo da s nepoznatim krilima treba biti oprezan. Kad sam dobio novu R11 pred Državno u Makedoniji prošle godine, niti tjedan dana prije početka, nalazio sam se pod Velebitom i nisam imao puno izbora gdje da probam krilo. Ne sjećam se kad sam s toliko opreza letio tih malo više od pol sata to novo krilo, ali sam saznao određene granice i dobio potreban feed back. Bez obzira na namatanje komandi, tlak u krilu i brzina krila kroz zrak (air speed) spadaju u elementarne osjećaje svakog iole iskusnijeg PG pilota.
Airie je napisao/la:
3. Dežurni stub ne zove se ne zove bezveze dežurni stub.

Pričam o tome da stvari ne uzimamo zdravo za gotovo. Primjer dežurnog stuba je poslužio toj svrsi.
Nema tu puno dodati, osim da se opet slažem s Dokom (postajem dosadan, zar ne?). Dežurni stup je dežurni stup, a ako trenutno ne radi to je zbog: a) oblačnog dana bez dizanja, b) slabog gradijenta, stabilne antmosfere i/ili inverzije, c) slabljenja ciklusa u trenutku dolaska, ali to se rješava strpljivim čekanjem. Ako si startao pod a) i pod b) onda si neiskusan i nemaš potrebno meteorološko znjanje. Ako si iscurio u situaciji pod c) onda nisi imao sreće ili si loše procjenio ritam dana. Ne vidim opciju d) za dežurni stup i curenje u tom.
Slažem se da se stvari ne trebaju uzimati zdravo za gotovo, već o svemu valja pomišljati i zadavati si ciljeve u letu shodno uvjetima, ali samo ako želiš nešto više od svog letenja. Ako je pilotu u glavi "letuckanje" u dobrom društvu i piva poslije leta, onda se često stvari uzimaju zdravo za gotovo, pa se dogodi da neki piloti ostanu na grebenu, a drugi sjede pod grebenom uz pivu.
Airie je napisao/la:
4. Gledanje vjetrulje na sletištu/zastave/dima/... več znači da pilot ne djeluje po nekoj navici, nego svjesno procenjuje smjer i jačinu vjetra.
Slijetanja po navici?!? Što je to, tko to radi? Pa, zvjeramo k'o ludi od kud vjetar puše kad slijećemo ako nema vjetrulje. Kakvo slijetanje po navici. Ti zbilja svakakve pilote poznaješ Saša!
Airie je napisao/la:
5. Kod leđnog poletanja ruke nikad nisu prekrižene u samom startu, nego jedna tačno iznad druge. U procesu korekcije krila naravno da se ruke mogu i prekrižit te napravit šta god bilo potrebno... sve u ovisnosti od situacije.
Kod snažnijeg vjetra sporo podizanje krila je skoro nemoguće i vrijemena za korekciju ima jako malo. U primjeru koji sam opisao... Bio sam tamo, kad se desilo... da je pilot promjenio ruke i stranu okretanja, trebao se okrenutit samo 45° ali kako nije, trebalo bi mu dodatnih 90° za koje jednostavno nije imao ni vrijemena ni mjesta.
Ja se držim navike k'o pijan plota i okrećem se udesno kad polijećem, bez obzira na smjer vjetra. Ako ti tvoj način polijetanja (očito govorimo o leđnom polijetanju, da li su ruke prekrižene, jedna ispod druge, paralelno, dvoručno, jednoručno, nebitno je) omogućava uspješno polijetanje i ako se osjećaš sigurno kod polijetanja tim načinom, onda ne vidim problem. Međutim, ako nemaš potrebnu rutinu i ako si slab u GH onda ti nikakva posebna tehnika ne pomaže i takve obično pomete i idealan vjetar na startu, a kamo li bočni iz 45 st.
Znam iskočiti iz rutine tako da A-linije prebacim iz lijeve u desnu ruku i poslužiti se lijevom rukom za dodavanje komande, ali izuzetno rijetko i više kao kuriozitet, kad je izgledno da se krilo jako teško može podići iz takve situacije, ali kažem sebi idem probati. Sve ostalo je samo jedna uhodana i dosadna rutina kao i ja u ovom tekstu.
Dobru si temu načeo Saša i naslućujem što te potaklo na to, jer uvjek težiš nečemu više. U tome kombiniraš tehnike treninga do izvrsnosti i mentalne koncentracije, promišljanja, voljnosti. Ali ako ogolimo bavljenje paraglidingom do rekreativne razine onda smatam da većinu naših pilota uspješno savladane rutine čuvaju od većeg zla.
Ispika svima koji su istrpjeli moje gornje retke i došli do ovog kraja.
Hvala na pažnji.