Napravio sam par optimizacija za prikaz videa direktno u postu (embedding) za youtube i vimeo. Youtube video se skida tek kad se klikne na trokut za Play pa je učitavanje stranice tema s puno embedanih linkova brže.
Popravio sam i detektiranje id-ja za youtube video pa će sada raditi bez obzira na broj i redoslijed parametara u linku do videa (bilo je tu dosta problema prije).
Za vimeo sam stavio njihov preporučeni način embedanja.
Usput sam dodao novi BB kod za video s facebooka: 'fbv'.
Usput ću iskoristiti priliku da pojasnim još jednom kako (i zašto) embedati video isječke.
Dakle, umjesto da samo kopirate u post link do videa na određenom video sajtu...
Vaš unos:
Kod:
http://vimeo.com/64261690
Prikaz u postu:
...selektirajte taj redak i kliknite na pripadajući BB kod iznad kućice za unos teksta posta - u ovom slučaju na 'vimeo'. Vaš označeni link bit će omeđen na obje strane s vimeo bb kodom:
Unos:
Kod:
[vimeo]http://vimeo.com/64261690[/vimeo]
Izgled u postu:
To je vrlo malo posla s vaše strane i ako ste se već potrudili kreirati post i kopirati link onda vam još taj jedan korak ne bi trebao biti pretežak, a prednosti ima više:
- odmah se vidi naslov posta, autor, a eventualno i scena iz isječka koja dobro opisuje tematiku (u suprotnom to morate opisati/napisati sami - a ako ne dajete taj info ljudi neće biti ni skloni kliknuti da uopće vide o čemu se radi)
- čitatelj može odabrati kada će kliknuti 'Play' - kod otvaranja linka često se isječak automatski pokreće što nije uvijek zgodno
- kad ljudi nabrzinu prelijeću temu neće u trenutku razlikovati običan link od linka na video: možda će kliknuti link, a zapravo im se ne gleda video, a možda će i propustiti super video zato jer im se ne čita ono što je na linku
- klikanje na link znači ili otvaranje još jednog novog prozora/taba ili gubitak trenutne teme, znači prekidanje nekog kontinuiteta čitanja i ultimativno gnjavažu: pogotovo ako čovjeka na kraju niti ne zanima ono što je našao (svako ima svoj ukus...)
To su bar moja gledanja na stvari i razlog zašto se trudim oko tih bb kodova. Moguće se kao čitatelj ne slažete s mojim gledištem i u čitanju preferirate linkove pa onda i kao poster radije koristite iste? OK, nemam ništa protiv, ovo je tek sugestija.