»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: uto 21 tra, 2026 14:08.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 28 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Ajd makni se da i ja mogu napravit zavoj -nenapisano pravilo
PostPostano: sub 12 lis, 2013 9:38 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 11:26
Dao Palac gore: : 499 / Palac dolje: : 15
Dobio Palac gore: : 189 / Palac dolje: : 1
Idem farbat kosu i bradu:-)). Vozite polako :evil: Lp

1 Palac gore: : Maslina    
Vrh

PostPostano: sub 12 lis, 2013 18:36 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Ajd Joza, imas kose za farbat isto kolko ja :evil: Sta jes jes, bolje ces izgledat na slikama iz bazena kad se pofarbas...
Tema je bila skroz OK do sad i vrlo informativna, ne znam koji vam je k. svima, ak ocete brojat ko kako vozi i ko je kome dao ili metno palac gdje, imate parlaonicu pa opleti...just saying...
p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

1 Palac gore: : njak    
Vrh

PostPostano: uto 15 lis, 2013 11:03 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Ajd da i ja nešto pljunem tek toliko da se vrati na pravi kolosijek.
U istoj sam se situaciji našao velik broj puta i do sada nisam analnizirao što se tu zapravo događa. Nakon nešto razmišljanja zaključujem sljedeće:
Ližeš li padinu tako usko, tj. struganujem rubom krila po stijeni vjerojatno si a) u vrlo slabom dizanju ili b) neda ti se vrtit krugove u termici malo izvan, pa visinu nakupljaš udobnom pravocrtnom vožnjom i uživaš u pogledu na padinu koja brzo promiče.
U slučaju a) onaj tko se vozi pored tebe vjerojatno je u slabijem dizanju, pa će brzo ostati ispod i priključiti se padini ipod ili iza tebe. Međutim, u slučaju b) gdje se vjerojatno radi o guštu ili o šlepanju po padini kako bi bez puno okretanja i gubljenja nabijao kilometre, vjerojatno si sam sebi kriv kad se dovedeš u tu situaciju.
Znam da je ponekad gužva i da svi pokušavaju ostati u nekoj mlitavoj zoni sa bilo kakvim dizanjem, pa naprosto nema mjesta, no, stuacija se vrlo brzo mijenja i netko drugi počne panično strugati padinu bez mogućnosti da pobjegne van.
Postoje pravila kod zaobilaženja uz greben, pravila desne strane, pravila brže i sporije letjelice, ali ako u opisanom slučaju dva pilota lete paralelno istom brzinom onda onaj unutrašnji mora ipak malo više misliti, tj. gledati u daljinu i predvidjeti na vrijeme da li greben skreće, pod se podiže ili se pojavljuje bilo kakva prepreka. Za vanjskoga važi slično kao kod situacije na glavnoj cesti kada se zaustaviš da pustiš ispred sebe nekoga sa sporedne ceste jer vidiš da zbog gužve čovjeka nitko ne pušta van. On to zaista ne mora odraditi, ali bilo bi lijepo i fer, pa mu se zahvali žmigavcima ili mahanjem ruke.
Drugim riječima, kad se već igraš tako da ližeš padinu i prisvajaš si najbolji zračni tok onda si pomalo i kriv kada te netko zatvori izvana. Predviđaj i ne dovodi se u tu situaciju kad god je to moguće.

To me sve podsjetilo na meni najomraženiji slučaj kad se vozim autoputom. Dakle, krstarim, npr. 140 km/h po desnoj traci. Vozim se svojim ritmom ili na tempomatu i približavam se nekakvom sporijem vozilu ili kamionu. Sa lijeve strane, zaobilaznim trakom, sustiže me brže vozilo koje vidi da ću ja morati kočiti, ali u svojoj komociji i on se vozi, npr. 160 km/h i jebe mu se što ti moraš kočiti da se ne zabiješ u kamion. Kad se ja nađem u toj situaciji redovito ubrzam ili usporim kako ne bih zatvorio vozilo s desna kojem se približavam, no kad meni to naprave najradije bih mu jetru iščupao zubima. Kako bih se manje nervirao po cesti odlučio sam to predvidjeti i na vrijeme se izbaciti lijevo pred vozilo koje me sustiže, pa neka on koči umjesto da se bahato vozi po zaobilaznom traku samo njemu bogmdanom brzinom (ionako smo obojica u prekršaju).

Slično, proizlazi savjet, okreni glavu i vidiš li da te netko sustiže, na vrijeme se odvajaj od padine i radi si mjesta za manevar.

4 Palac gore: : Airie, CW, gburazer, toni    
Vrh

PostPostano: uto 15 lis, 2013 11:11 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Ne bih se složio da je uvijek najbolje dizanje najbliže padini, ali istina je da onaj koji liže padinu sam traži nevolju i ako se dovede u situaciju da baš kad na kraju grebena mora okrenuti, to ne može, onda si je i sam kriv jer je, kako Box veli, to mogao predvidjeti ranije.
Računati na razumnost i ferplej drugih pilota oko tebe je lijepo, ali ne baš najsigurnije. I na cesti vrijedi isto - uvijek je korisno malo usporiti i na križanju na kojem imaš prednost.

1 Palac gore: : toni    
Vrh

PostPostano: uto 15 lis, 2013 16:39 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 srp, 2010 9:12
Dao Palac gore: : 102 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 52 / Palac dolje: : 3
Sto se tice ove teme po meni bi trbalo da postoji ,,pilotska solidarnost,,.

Ako neko npr. leti krilo ENB ili ENC uz greben i prilazi kraju grebena (greben mu je sa lijeve strane) i u slabom je dizanju, a ja letim IP5 iza njega (greben mi je sa lijeve strane) onda se ja jednostavno pomjerim u desno (bjezim od grebena) i pustim njega da napravi zaokret i da se vrati na greben. Sa mojim glajderom necu nesth puno visine izgubiti za ovaj gest a manje iskusnom pilotu ce dosta znaciti. Ionako cu kad se vratim na greben ako ne na iskustvom onda zbog performansi glajdera cu bolje penjati i on ce vjetovatno ostati ispod mene do slijedeceg okreta :D

Bolje i ovako nego se nadati da ce te ovaj (manje iskusan) pilot vidjeti i bla bla bla..

A sto se tice one slikice za stub, hmm, napravim uvijek prostor drugaru da mi se pridruzi osim ako nisam u bash dobrom jezgru koje kad uhvatim ne pustam do kraja :D

pozz

Vrh

PostPostano: uto 15 lis, 2013 17:08 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Evo, za promjenu, a i da ne izazivam dodatno Doca, pokusat cu bit konstruktivan. Daklem, zamijenimo mjesta pilotima, tj. iskusnjara naprijed, pocetnik pozada. Naravno,iskusnjara prati let pocetnika (sic!), pa mu ostavlja dovoljno prostora za okrenuti se. Mos si mislit. Obrnuto je vec pojasnjeno, supcina se nece maknut. Da zakljucimo, dilema je poprilicno nategnuta, iz nekoliko razloga, ne da mi se elaborirati. U ovoj situaciji ostaje ti da znas tko ispred tebe leti, pretpostavis njegovu reakciju i to bi bilo to. Il skrenes na vrijeme, pa trazi pokoji prdac. Rizici su mi poznati, iz istih razloga sam imao jedno usumljavanje na Kalniku. Hebiga, poslije sam trazio krivca u Beli (birtija, ne onaj Bela), al beskorisno. Ispadnes papak, ma sto pricao.

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

1 Palac gore: : Damjancic    
Vrh

PostPostano: uto 10 pro, 2013 10:56 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Box je napisao/la:

To me sve podsjetilo na meni najomraženiji slučaj kad se vozim autoputom. Dakle, krstarim, npr. 140 km/h po desnoj traci. Vozim se svojim ritmom ili na tempomatu i približavam se nekakvom sporijem vozilu ili kamionu. Sa lijeve strane, zaobilaznim trakom, sustiže me brže vozilo koje vidi da ću ja morati kočiti, ali u svojoj komociji i on se vozi, npr. 160 km/h i jebe mu se što ti moraš kočiti da se ne zabiješ u kamion. Kad se ja nađem u toj situaciji redovito ubrzam ili usporim kako ne bih zatvorio vozilo s desna kojem se približavam, no kad meni to naprave najradije bih mu jetru iščupao zubima. Kako bih se manje nervirao po cesti odlučio sam to predvidjeti i na vrijeme se izbaciti lijevo pred vozilo koje me sustiže, pa neka on koči umjesto da se bahato vozi po zaobilaznom traku samo njemu bogmdanom brzinom (ionako smo obojica u prekršaju).

2 Palac gore: : Box, Morelli    
Vrh

PostPostano: pet 13 pro, 2013 9:42 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Nema veze! Osveta je slatka! ... i ne košta puno!

Vendetta rulez!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 28 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: