»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: čet 16 tra, 2026 8:34.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 67 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Prodavanje paragliding opreme ljudima bez licencije
PostPostano: sri 10 ruj, 2014 17:01 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18
Molim sve pilote koji prodaju svoju letacku opremu da je ne prodaju ljudima (cak i ako su prijatelji) koji nemaju pilotsku licenciju ili nisu upisani u neki tecaj paraglajdinga. A isto tako da ne izigravaju instruktora ako nemaju instruktorske licencije. Vjerujte mi... na taj nacin ne radite usluge ni sebi ni tom svom prijatelju. Nek se nesta desi i svi znamo da ce policija samo traziti krivca. Vec smo ionako svaki put kad se nesto desi odmah u novinama i ne treba jos vise kvariti reputacije naseg predivnog sporta. Mi smo odgovorni da reguliramo nas sport. Ako to necemo sami, netko drugi ce to napraviti umjesto nas i onda svi znamo da situacija nece biti bolja, nego moze biti samo gora. Prica o tome sta se sada desava u Dolomitima je samo jedan primjer toga.

Ja buducnost naseg sporta vidim samo na nacin da buduci piloti svoje znanje dobiju na kvalitetan nacin kod kvalitetnih instruktora a ne da se stvara i podupire ilegalno ucenje. Svi smo mi odgovorni za buducnost sporta i jedan od nacina je taj, da se nove interesente uputi u neku skolu letenja i tako instruktori mogu napraviti to za sto su se usposobljavali, pa da oni mogu za to dobiti neke novce, koji ce jim omoguciti da nastave raditi to sto vole. A svi znamo da je skola u HR toliko jeftina da si instruktori jedva pokrivaju troskove, kamoli da bi mogli od toga zivjeti.

U biti mi je samo pun klinac gledanja nekih gelibtora koji se tek tako pojave na startu s opremom i nitko nista ne kaze jer jim je prijatelj pilot (obicno s njima na startu) ili su padobranci i paragliding je kao ista fora ili koji god razlog imali. To nije kul i treba se prestati desavati.

Sve to pocinje s prodajom opreme i nastavlja s ilegalnim poducavanjem i toleriranjem te istoga sa strane promatraca. Molim sve vas da napravimo stop tome. Ako netko zeli nauciti letjeti, naci ce i novac i vrijeme da to nauci i to napravi sukladno s propisima i na nacin da i on i svi ostali mozemo mirno spavati i ne trebamo u slucaju nekog incidenta lagati. Hvala.

Pozz

4 Palac gore: : badel, gburazer, Grgo, profa    
Vrh

Naslov: Re: Prodavanje paragliding opreme ljudima bez licencije
PostPostano: sri 10 ruj, 2014 18:25 
Offline     DHV 2

Član od: pon 18 vel, 2013 23:28
Dao Palac gore: : 680 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 711 / Palac dolje: : 10
A posebno trba zatuć jajca onima što lete u oblake ,te druge navode na sagiješi bludno. :evil:
Sory uvijek te budno pratim jer dugo letiš bez excesa pa smatram da imaš što reć ,al ovo ne kontam.
Ko može sprijećit klinca da kupi motor ako ima lovu ,prodavać mu ga mora prodat bez obzira imao dozvolu ili ne.
Džaba je drobim da se ne stavljaju protektirane gume za ozbilniju vožnju , besperica je i mušterija će uvijek naći naćina montirat je .
jedino u ćemu se slažem je da se kod nas uz svu krizu , može relativno jeftino( ako nisi otočani s juga) upisati nekakav kurs i samo dibidus će se odlućit na samoškolovanje.Ne vidm koju krivnju tu snose dileri i privatni prodavaći.

PS: Nemoj kaj zamerit , otkako treniram za Grunfijadu ,idu me pametne misli al ko da mi se frtajler malo maka. ;)

2 Palac gore: : rudar, toni    
Vrh

PostPostano: sri 10 ruj, 2014 21:24 
Offline     DHV 2

Vulkanizer je napisao/la:
Ne vidm koju krivnju tu snose dileri i privatni prodavaći.

Ne pricam o nikakvoj krivnji. Za to je zaduzena policija. Pricam o odgovornosti. Ja da prodam netkome krilo a znam da ne zna letjeti, a nije ni u nikakvom tecaju i onda se taj isti lik povrjedi pokusavajuci nauciti se sam koristeci to krilo, osjecao bih se odgovornim jer se povrjedio. To ne znaci da on sam ne snosi odgovornost. Itekako. Ali ja svejedno znam bolje koliko moze biti opasno raditi gluposti sa paragliderom pogotovo kad netko nema pojma sta radi. I iz tog razloga nema tih novca da netkome tek tako prodam krilo. I to je nacin razmisljanja koji bih zelio da se usvoji u nasoj zajednici.

Znam da nijedan diler (od onih koje ja znam) nece prodati krila tek nekome, nego da ce provjeriti dali je kod nekog u skoli i tako dalje.

Pozz

Zadnja izmjena: Airie; sri 10 ruj, 2014 23:06; ukupno mijenjano 1 put/a.

1 Palac gore: : profa    
Vrh

PostPostano: sri 10 ruj, 2014 22:05 
Offline     DHV 2

Airie je napisao/la:
Ne vidm koju krivnju tu snose dileri i privatni prodavaći.

Ne pricam o nikakvoj krivnji. Za to je zaduzena policija. Pricam o odgovornosti. Ja da prodam netkome krilo a znam da ne zna letjetiti, a nije ni u nikakvom tecaju i onda se taj isti lik povrjedi koristeci to isto krilo pokusavajuci nauciti sam, osjecao bih se odgovornim jer se povrjedio. To ne znaci da on sam ne snosi odgovornost. Itekako. Ali ja svejedno znam bolje koliko moze biti opasno raditi gluposti sa paragliderom pogotovo kad netko nema pojma sta radi. I iz tog razloga nema tih novca da netkome tek tako prodam krilo. I to je nacin razmisljanja koji bih zelio da se usvoji u nasoj zajednici.

Znam da nijedan diler (od onih koje ja znam) nece prodati krila tek nekome, nego da ce provjeriti dali je kod nekog u skoli i tako dalje.

Pozz

Ne bi ni ja , i ćest je slućaj da oni koj prodaju ''borbena'' krila na forumu naglase da ga neće prodat poćetniku.
Al i dalje ne vidim zašto bi trgovci opremom trebali tržiti podatke kupca prije prodaje krila .Ili recimo napr , skije , downhill bicikle i pogotovo motore , a tamo strada daleko više ljudi nego u paragldingu. Nebili onda trebalo i kaznit i pićinare što prodaju japanke turistma a oni poslje u istima idu planinarit pa ih naši helikopteri spuštaju s Velebita ,o našem trošku.
Ćini mi se da je to ko da ja procjenjujem kome smijem montirat gume a kome ne . Jasno mi je da problem postoji ,ali mi sećini da nisu problem oni koji prodaju opremu.

1 Palac gore: : dr zdravko    
Vrh

PostPostano: sri 10 ruj, 2014 23:03 
Offline     DHV 2

Mozes generalizirati koliko hoces. Ja pricam o konkretnoj stvari. Prodavac (privatni ili diler) je dio price i nosi svoj dio odgovornosti. Isto tako svako tko nekog poducava kako letjeti. Ako to ne kuzis i ne zelis preuzeti svoj dio odgovornosti tvrdeci da je nemas to je naravno tvoje pravo. Svako ima pravo raditi sta hoce.

Pricam o tome da preuzmem svoj dio odgovornosti za to da ljude koji nemaju konkretne obuke u paraglidingu usmjerim u smijer nekog instruktora i ne prodam mu opreme s kojom se bez prave obuke moze ozljediti. Ionako je ove nadobudne mlade aspirante za licenciju pg pilota tesko obuzdavati (znam za sebe da sam svome instruktoru stvorio par sjedih sigurno) ali bez vodstva je sve skupa jos gore i ako mi kao zajednica to NE podupiremo onda ce se to i puno manje ili barem teze dogadjati. A ako netko zaista zapne za to da mu ne treba u skolu/tecaj i da je youtube dovoljno dobar za nauciti se svega sta treba onda ga je u tome zaista tesko sprijeciti.

Dok sam ja na startu negdje u Istri u buduce nema vise letenja bez da se ima konkretna licencija ili je covjek pod okriljem nekog instruktora. To je moj dio odgovornosti.

Kad netko ima licenciju onda pretpostavljam da zna sta radi i zasto. I ako vidim da ne zna, opet cu ici do njega i popricati malo.

Vrh

PostPostano: sri 10 ruj, 2014 23:10 
Offline     DHV 2

Airie je napisao/la:
Svako ima pravo raditi sta hoce.

Nema

Airie je napisao/la:
Pricam o tome da preuzmem svoj dio odgovornosti za to da ljude koji nemaju konkretne obuke u paraglidingu usmjerim u smijer nekog instruktora i ne prodam mu opreme s kojom se bez prave obuke moze ozljediti. Ionako je ove nadobudne mlade aspirante za licenciju pg pilota tesko obuzdavati (znam za sebe da sam svome instruktoru stvorio par sjedih sigurno) ali bez vodstva je sve skupa jos gore i ako mi kao zajednica to NE podupiremo onda ce se to i puno manje ili barem teze dogadjati. A ako netko zaista zapne za to da mu ne treba u skolu/tecaj i da je youtube dovoljno dobar za nauciti se svega sta treba onda ga je u tome zaista tesko sprijeciti.

Dok sam ja na startu negdje u Istri u buduce nema vise letenja bez da se ima konkretna licencija ili je covjek pod okriljem nekog instruktora. To je moj dio odgovornosti.

Kad netko ima licenciju onda pretpostavljam da zna sta radi i zasto. I ako vidim da ne zna, opet cu ici do njega i popricati malo.

Za ovo palac gore ,to je već konkretnije.Ali koliko pratim temu baš oni koji su problematićni će te najmanje i slušat , i što sad .

Vrh

PostPostano: sri 10 ruj, 2014 23:18 
Offline     DHV 2

Airie je napisao/la:
Svako ima pravo raditi sta hoce.

Nema

Hehe, ima, ima... a ima i pravo platiti cijenu za to. ;) :-D

2 Palac gore: : profa, Vulkanizer    
Vrh

PostPostano: čet 11 ruj, 2014 9:53 
Offline     DHV 2-3

Član od: sri 14 lis, 2009 8:20
Dao Palac gore: : 55 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 397 / Palac dolje: : 59
Airie je napisao/la:

zanima me samo koliko si to ti osobno starteva u Istri napravio da si uzimas pravo igrati serifa ... a o odgovornosti da ne govorim... dovoljno je pogledat slike tvojih tandem letova gdje tvojim strankama kao dio zastitne opreme dajes samo kacigu...sto ne razmislis o kakvom konbinezonu, rukavicama a stranke upozoris o primjernoj obuci... kao sto rade piloti tandema drugdje po svjetu...

Airie je napisao/la:
Hehe, ima, ima... a ima i pravo platiti cijenu za to
o placanju, nazalost ti si zadnji koji bi tu imao sta reci...

lep pozdrav, Sinisa

1 Palac gore: : dr zdravko     1 Palac dolje: : Airie
Vrh

PostPostano: čet 11 ruj, 2014 10:59 
Offline     DHV 2

Član od: ned 28 stu, 2010 8:56
Dao Palac gore: : 651 / Palac dolje: : 17
Dobio Palac gore: : 75 / Palac dolje: : 12
svaka incijativa koja pridonosi sigurnosti u našem sportu je dobrodošla ali ti si Airie malo preteral ili si vekši katolik od pape ali sumnjam da tako funkcionira prodaja para opreme u svetu ili bi trebalo uvesti nabavne dozvole kak dok kupuješ pištolu ili karabina leti ti dalje vidim da ti ide ali takve probleme pusti da rešavaju pametniji od tebe!!!

Vrh

PostPostano: čet 11 ruj, 2014 11:11 
Offline     DHV 2

Sinisa malo si skrenuo s teme ovog naslova (medju drugim). Al od tebe nista manje ne bih ni ocekivao. Zasto ne napravis novu temu s naslovom "sta ne valja s Airiem?" i onda se mozes ti i tebi slicni raspisati dok ti dodje.

A mozes i nekog pitati kako to izgleda kad vozim tandeme i nek ti oni kazu dali to radim sigurno za putnike ili ne.

Izigravanje serifa? Tako ti to zoves ako covjeku nije svejedno ako na start dodje covjek bez licencije i s opremom da leti?

Na drugo necu ni komentirati. Svejedno je muppet show jedno a zivot nesto drugo.

Pozz

Vrh

PostPostano: čet 11 ruj, 2014 11:16 
Offline     DHV 2

dr zdravko je napisao/la:
svaka incijativa koja pridonosi sigurnosti u našem sportu je dobrodošla ali ti si Airie malo preteral ili si vekši katolik od pape ali sumnjam da tako funkcionira prodaja para opreme u svetu ili bi trebalo uvesti nabavne dozvole kak dok kupuješ pištolu ili karabina leti ti dalje vidim da ti ide ali takve probleme pusti da rešavaju pametniji od tebe!!!

Sta je toliko tesko pitati netkog tko od nas zeli kupiti opremu dali ima licenciju za letenje ili je upisan kod nekog instruktora i dati mu savjet da ne pokusava sam uciti letjeti? O tome ja pricam cijelo vrijeme.

1 Palac gore: : kokaxo    
Vrh

PostPostano: čet 11 ruj, 2014 11:34 
Offline     DHV 2

Airie misliš da smo mi stari piloti opterečeni tobom i tvojim načinom razmišljanja ili letenjem, kakje neko rekel , ne postoje vrhunski piloti postoje samo stari piloti, ti si više opterečen sam sa sobom i što se tiče sigurnosti letova ( tandema recimo kao i solo) i vrhunskim dugogodišnjim pilotima dešavale su se nesreče, tako da nikad neznaš kaj se bu desilo i kak bu prešel neki let, nadam se da buš došel u našu kategoriju starih pilota!!!

Vrh

PostPostano: čet 11 ruj, 2014 11:53 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:03
Dao Palac gore: : 766 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 963 / Palac dolje: : 13
Čuo sam jednu dobru izreku "postoje samo 2 vrste pilota, Mrtvi ili ozlijeđeni i Živi i zdravi piloti" Airie sigurno spada u ovu drugu kategoriju i za razliku od drugih ima savjest i moralnu odgovornost da upozori na neke stvari koje se dešavaju u našem sportu i zato ga podržavam u ovoj inicijativi. A stariji piloti bi toga trebali biti svjesni i također bi trebali upozoravti nadobudne početnike da bar krenu na obuku i da steknu potrebna znanja kako bi mogli doći u kategoriju STARIH i ŽIVIH pilota. :-D :-D :-D

Zadnja izmjena: profa; čet 11 ruj, 2014 11:55; ukupno mijenjano 1 put/a.

2 Palac gore: : isantek, Vulkanizer     1 Palac dolje: : ruda
Vrh

PostPostano: čet 11 ruj, 2014 11:53 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
dr zdravko je napisao/la:
...mi stari piloti ... , ne postoje vrhunski piloti postoje samo stari piloti, ...našu kategoriju starih pilota!!!

Ovo "stari piloti" se odnosi na životnu dob, ili na letački staž ? I kako se računa staž; po godinama od kad si prvi put poletio, ili po satima koje si "odradio" u zraku? Pitam zato da znam di ja spadam.

ps.

I ja mislim da je, u najmanju ruku, neodgovorno prodavati opremu ljudima koji nemaju pojma kako je koristiti. Ali opet povlačit "sveti rat".. malo mi je pretjerano.

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

Vrh

PostPostano: čet 11 ruj, 2014 12:04 
Offline     DHV 2-3

Član od: sri 14 lis, 2009 8:20
Dao Palac gore: : 55 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 397 / Palac dolje: : 59
Airie je napisao/la:
A mozes i nekog pitati kako to izgleda kad vozim tandeme i nek ti oni kazu dali to radim sigurno za putnike ili ne.

ako im po tvojem kaciga daje 100% zastitu po tem je to to... zato mi drugi navlacimo kombinezon i visoke cipele samo radi sminke...

Airie je napisao/la:
Izigravanje serifa? Tako ti to zoves ako covjeku nije svejedno ako na start dodje covjek bez licencije i s opremom da leti?

a ti si sam sebe ovlastio da to provjeris... na startevima u Istri....

Airie je napisao/la:
Na drugo necu ni komentirati. Svejedno je muppet show jedno a zivot nesto drugo.

naravno da nemas sta komentirat..ti koji znas javno ocrniti drzavu u kojoj zivis a u kojoj na crno zaradujes...

tema nije zgresena ti si sam zapoceo sa tekstom :
Airie je napisao/la:

lp

1 Palac gore: : Vojo    
Vrh

PostPostano: čet 11 ruj, 2014 12:25 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:03
Dao Palac gore: : 766 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 963 / Palac dolje: : 13
Uopće nije bitno dal je to u Istri, Zagorju, Slavoniji ili Dalmaciji, bitno je da se takve nadobudne početnike upozori svi se gotovo međusobno poznajemo bar na području gdje letimo najčešće i znamo tko je na obuci ili tko je licencirani pilot, a kad vidiš nekog novog s opremom bilo bi poželjno porazgovart s njime (ili se bar upoznati) pa mu u razgovoru skrenut pozornost na sigurnost.

Zadnja izmjena: profa; čet 11 ruj, 2014 12:29; ukupno mijenjano 1 put/a.

6 Palac gore: : Airie, elvis, isantek, kbelcar, Tomica Solina, Vulkanizer    
Vrh

PostPostano: čet 11 ruj, 2014 12:29 
Offline     DHV 2

Sinisa T. je napisao/la:
ako im po tvojem kaciga daje 100% zastitu po tem je to to... zato mi drugi navlacimo kombinezon i visoke cipele samo radi sminke...

Zastitu jim ne daje niti kaciga niti kombinizon niti rukavice. Zastitu jim daje pilot. A kad pilot zahebe onda sve ostalo dobro dodje, naravno, ako zaheb nije prevelik. Kombinizona ni za sebe ni za putnike nisam koristio nikad i nigdje. Rukavice samo u slucaju da je hladno.

Letim od 1996. Dali me to svrstava u stare pilote nek svatko prosudi za sebe.Ne znam puno tandem pilota koji bi tandeme letjeli sigurnije od mene. Znam jih jedno par.

To sto vi nazivate izigravanje serifa u Australiji je jednostavno normalan pristup novom licu na startu. Svima je u interesu da ljudi koji dolaze letjeti negdje ne postavljaju ni sebe ni druge u rizik. Jednim normalnim razgovorom obicno situacija se razrijesava.

Koliko startova sam napravio je irelevantno. Ne znam nijednog koji bi start napravio sam. Obicno je ukljuceno vise ljudi.

A taj nas lijepi start u Motovunu sigurno je puno pridonjeo popularnosti paraglidinga u Istri ako ne i sire.

Vrh

PostPostano: čet 11 ruj, 2014 13:13 
Offline     DHV 2

Airie je napisao/la:

Zastitu jim ne daje niti kaciga niti kombinizon niti rukavice.

Opet podržavam ostatak posta al ne i ovaj dio , Kaciga , a pogotovo gojzerice su po meni od izuzetne važnosti.
@JosipK-T, stari pilot si kad ti bolje visi no što je ikad prije stajao , uh što je dobro bit tećajac.
:Yahoo!:
Znači ti bi spado u iskusne pilote , ni stare ni mlade :beer:

Vrh

PostPostano: čet 11 ruj, 2014 13:25 
Offline     DHV 2

profa je napisao/la:
Uopće nije bitno dal je to u Istri, Zagorju, Slavoniji ili Dalmaciji, bitno je da se takve nadobudne početnike upozori svi se gotovo međusobno poznajemo bar na području gdje letimo najčešće i znamo tko je na obuci ili tko je licencirani pilot, a kad vidiš nekog novog s opremom bilo bi poželjno porazgovart s njime (ili se bar upoznati) pa mu u razgovoru skrenut pozornost na sigurnost.

Je ali svak normalan će ionako prije no što starta na nepoznatom terenu zatražiti informacije ,o istom , prvenstveno od lokalnih letaća , ćesto je na staretevima i tabela s brojem za kontak i obavezu javljanja operateru .Znaći problem su ovi drugi , uglavnom bez obzira imali dozvolu. Opet ispada da je kaobojski naćin jedini ućinkovit.

Vrh

PostPostano: čet 11 ruj, 2014 13:27 
Offline     DHV 2

diskusija je krenula u sfere filozofiranja napomenuo sam da je svaka incijativa koja doprinosi sigurnosti bilo letenja ili starteva dobrodošla no radi se o pristupu tom problemu koji mogu biti različiti i u glavnom su regulirani propisima pa ne znam koliko svrhe ima ovo naše prepucavanje, Josipu odgovaram po pojmu stari piloti. čovjek u godinama može biti mladi pilot ako je kasno počeo letjeti ali čovjek koji leti recimo trideset ili više godina zasigurno je stari pilot i po godinama i po letačkom stažu , normalno ako je još živ!!!

1 Palac gore: : Vojo    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 67 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: