»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: ned 19 tra, 2026 22:51.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 50 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Negativa - osnove (i komplikacije)
PostPostano: čet 14 sij, 2010 18:48 
Offline     DHV 2

Član od: sub 21 stu, 2009 22:32
Dao Palac gore: : 146 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 115 / Palac dolje: : 0
Admin EDIT: Podijeljeno iz teme: Speedflying
--------------------------------

Ima ovdije i nas koji nismo strucni u Paraglidingu, a svakako nas zanimaju detalji.

Nije od viska nesto i nauciti iz ovog nesretnog slucaja, mozda nekome pomogne.
Pa ako smijem pitati za obijasnjenje ;

-sto je to negativa?
-kako dolazi do nje, krivnja pilota ili priroda...?
-moze li se izbijeci i kako?
-ako ima jos nesto vezano za negativu...

Hvala, Giga...

Vrh

Naslov: Re: Speedflying
PostPostano: čet 14 sij, 2010 20:05 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Giga je napisao/la:
Ima ovdije i nas koji nismo strucni u Paraglidingu, a svakako nas zanimaju detalji.

-sto je to negativa?

Hvala, Giga...

Uz rizik da sad ispadnem bahat, sto je to negativa je pitanje na koje ti iscrpan odgovor treba dati tvoj instruktor (po mogucnosti u blok-sat predavanju o aerodinamici i tehnici letenja).
Postoji nekoliko nacina na koje krilo moze iz normalnog leta zavrsiti u negativi (a i ovdje negdje ima zanimljiva rasprava o krilima, uzgonu i olovkama :) ) ali rekao bih da je najcesci kad se malo "zaigras" unutarnjom komandom u zavoju (barem tako meni zvuci po pricama svih koji su se u njoj nasli). Zatim negativa kao komplikacija zaklapanja tj. pocetak kaskade. U velikoj vecini slucajeva radilo bi se o gruboj gresci pilota, iako mogu zamisliti i nekoliko scenarija u kojima pilot nije kriv (recimo velika kravata nakon jednostranskog ili golemo jednostransko u sporom letu). Moze se izbjeci, tako da letis brzo tj. kocis sto manje i pazis kako reagiras kod zaklapanja.
U konkretnom slucaju vjerujem da su bitni faktori i opterecenje krila kao i njegov raspon, sto me dovodi i do sljedece nedoumice:
cini mi se da ako letim krilo na vecem opterecenju (ili u rjedjem zraku) je tad hod komandi kraci? Iako se s opterecenjem cjelokupna polara pomice prema vecim brzinama, stall-polozaj komandi je funkcija AoA koji se s promjenom opterecenja ne mijenja, pa bi hod komandi trebao biti isti a moje opazanje neistinito? Ili?...
Oko toga da je krilo manjeg raspona okretnije (uz druge parametre priblizno jednake) ne treba trositi rijeci. Ili?...

p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: čet 14 sij, 2010 21:01 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 20:39
Dao Palac gore: : 702 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 792 / Palac dolje: : 4
Damjancic je napisao/la:
Giga je napisao/la:

-sto je to negativa?

Hvala, Giga...

Uz rizik da sad ispadnem bahat, sto je to negativa je pitanje na koje ti iscrpan odgovor treba dati tvoj instruktor (po mogucnosti u blok-sat predavanju o aerodinamici i tehnici letenja).
Postoji nekoliko nacina na koje krilo moze iz normalnog leta zavrsiti u negativi (a i ovdje negdje ima zanimljiva rasprava o krilima, uzgonu i olovkama :) ) ali rekao bih da je najcesci kad se malo "zaigras" unutarnjom komandom u zavoju (barem tako meni zvuci po pricama svih koji su se u njoj nasli). Zatim negativa kao komplikacija zaklapanja tj. pocetak kaskade. U velikoj vecini slucajeva radilo bi se o gruboj gresci pilota, iako mogu zamisliti i nekoliko scenarija u kojima pilot nije kriv (recimo velika kravata nakon jednostranskog ili golemo jednostransko u sporom letu). Moze se izbjeci, tako da letis brzo tj. kocis sto manje i pazis kako reagiras kod zaklapanja.
U konkretnom slucaju vjerujem da su bitni faktori i opterecenje krila kao i njegov raspon, sto me dovodi i do sljedece nedoumice:
cini mi se da ako letim krilo na vecem opterecenju (ili u rjedjem zraku) je tad hod komandi kraci? Iako se s opterecenjem cjelokupna polara pomice prema vecim brzinama, stall-polozaj komandi je funkcija AoA koji se s promjenom opterecenja ne mijenja, pa bi hod komandi trebao biti isti a moje opazanje neistinito? Ili?...
Oko toga da je krilo manjeg raspona okretnije (uz druge parametre priblizno jednake) ne treba trositi rijeci. Ili?...

p,
D.

Ma kakva bahatost, Doc? Koji ti je q? Dao si čovjeku najbolji svajet koji si mogao tako da je svaka tvoja daljnja rečenica.. ajmo reć, bila polunepotrebna. Svaki tečajac koji ima ozbiljnog instruktora u svojim prvim koracima treba se upoznat sa pojmom ''negativa'' ili ''negativni zavoj'' Ako nije neka mijenja instruktora. Naravno, preambula je da ga uopće ima, tj. da nije jedan od onih pametnih koji misle da je letit lako i šta će njih netko učit (Giga ne prejudiciram da si jedan od njih, ali uvijek je bilo i biti će takvih). Naravno treba o tome pisat čim više, jer ponavljanje je majka mudrosti. Ja znam kako negativa nastaje i šta je potrebno da se ''izvede'', pa nastojim to ne izvoditi, ali na ovom forumu ima onih koji su bolji majstori pisane riječi i dubljeg letačkog znanja pa njima prepuštam da objasne detalje.

Vrh

PostPostano: čet 14 sij, 2010 21:02 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 9:05
Dao Palac gore: : 210 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 219 / Palac dolje: : 2
Red Baron je napisao/la:
Damjancic je napisao/la:
Giga je napisao/la:

-sto je to negativa?

Hvala, Giga...

p,
D.

Ma kakva bahatost, Doc? Koji ti je q? Dao si čovjeku najbolji svajet koji si mogao tako da je svaka tvoja daljnja rečenica.. ajmo reć, bila polunepotrebna. Svaki tečajac koji ima ozbiljnog instruktora u svojim prvim koracima treba se upoznat sa pojmom ''negativa'' ili ''negativni zavoj'' Ako nije neka mijenja instruktora. Naravno, preambula je da ga uopće ima, tj. da nije jedan od onih pametnih za koji misle da je letit lako i šta će njih netko učit (Giga ne prejudiciram da si jedan od njih, ali uvijek je bilo i biti će takvih). Naravno treba o tome pisat čim više, jer ponavljanje je majka mudrosti. Ja znam kako negativa nastaje i šta je potrebno da se ''izvede'', pa nastojim to ne izvoditi, ali na ovom forumu ima onih koji su bolji majstori pisane riječi i dubljeg letačkog znanja pa njima prepuštam da objasne detalje.

Pa šta ste napali čovika, možda ni ne leti, samo se zanima za PG, pa postavio pitanje!

Vrh

PostPostano: čet 14 sij, 2010 21:59 
Offline     DHV 2

Citat:
Pa šta ste napali čovika, možda ni ne leti, samo se zanima za PG, pa postavio pitanje!

E sad, napominjem ovo je samo moj stav kao mene privatne osobe bez zelje da nekog posebno "napadam", nekako mi je blesavo da na forumu o PG idemo u definicije najosnovnijih stvari. Mislim da za to sluzi skola a ovakva mjesta daju neku nadgradnju, na primjer u raspravi "koja frazeologija pickaranja najbolje ide uz negativu za razliku od fullstalla".
Ako nekog totalnog "tabula rasa" laika bas zanima sta je negativa, uvijek ima lmgtfy ;)

p,
D.

occasio praeceps,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: pet 15 sij, 2010 6:51 
Offline     DHV 2

...
:oops: Moj osnovni stav opcenito prema forumima jest mjesto za druzenje
,ucenje i razmijenu iskustva iskusnih letaca i onih manje iskusnih..
Ako nije tako, netrebaju nam ni video primijeri uspjesnih letova kao ni crasheva na formu.

Kada bi svaki pojedinjac napredovao samo iz svog iskustva,
nebi danas Paragliding bio toliko napredan.. :beer:

Osobno poznajem ljude koji su samouki u letenju Paraglidera i lete.
Ja osobno jos neletim, no planiram , pa sam mislio i ovim putem nesto pametno cuti..

Tnx, Giga.. :hi:

Vrh

PostPostano: pet 15 sij, 2010 10:13 
Offline     DHV 2

Član od: pon 19 lis, 2009 8:16
Dao Palac gore: : 193 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 66 / Palac dolje: : 1
...
:oops: Moj osnovni stav opcenito prema forumima jest mjesto za druzenje
Ako nije tako, netrebaju nam ni video primijeri uspjesnih letova kao ni crasheva na formu.

nebi danas Paragliding bio toliko napredan.. :beer:

Osobno poznajem ljude koji su samouki u letenju Paraglidera i lete.
Ja osobno jos neletim, no planiram , pa sam mislio i ovim putem nesto pametno cuti..

Tnx, Giga.. :hi:

eto giga vam lijepo veli.tolko ste toga nadrobili tu...da ste malo drugacije poredali ta slova vec ste covjeku mogli odgovoriti na pitanje!pa kaj je to tolki problem?kaj bum ja sad moral ici objasnjavati kaj je negativa?nit imam iskustva nit sam ju do sad isprobal,hvala Bogu,ali znam da vas ima pa molim lijepo odgovorite covjeku ili zatvorite taj forum pa se prepucavajte negdje drugdje.to mi fakat vec ide na zivce kaj se stalno formiraju neke grupice onih koji "sve znaju" :crazy: pa s visine gledaju one koji"nis neznaju" :shock: .ljudi,bavite se krivim sportom!jest da je paragliding autonomni sport gdje je svaki pilot prepusten sebi u zraku,ali neki teamplay mora postojati u ovakvim danima kad se nebre letit,prije i poslije leta,razmjena iskustva,neki smalltalk...pun kufer mi je tipova koji te ne zele ni pozdraviti dok dojdu na start jer ono,lete vec 10-15 let,pa kaj da se gombaju sad tu s nekim pocetnicima koji lete 1-2 krila i koji jos nisu probali negativu ili fullstall...ali nek slucajno koji od njih kapne u nekoj vukoj...a ti koji letis 1-2 krilo odjemput se najdes tu s autom... :yup: da vidis kak odjemput zna ko si,kak se zoves itd, samo da ga pokupis.fakat sam nekad te volje da si kupim neki breg od 1500mnv i da letim sam ,samo da ne gledam takve freakove koji misle da su oni jedini istinski piloti koji dominiraju hrvatskim nebom.malo manje oholosti a vise poniznosti nam svima treba i od toga jos niko nije nastradal.
giga,ja bi ti htel objasniti negativu ali nebrem,ima ih koji mogu ali ne zele.eto ti ga sad.sad si u banani.ko i ja.
ocito smo svi zivcani kaj se ne leti... :hammerpc:

3 Palac gore: : Alan, Mario RI, Roman Lavriv    
Vrh

PostPostano: pet 15 sij, 2010 10:49 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 14:58
Dao Palac gore: : 1098 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 159 / Palac dolje: : 0
Giga pošteno, evo onda najvažniji savjet (pusti sad negativu) - ako planiraš letjeti, odaberi školu (obučni centar) i upiši je. U Hr ih nema puno i svi instruktori su koliko ja znam ok, vjerojatno ćeš završiti u sebi fizički najbližoj ili prvo malo birati ako npr. živiš u Zagrebu.

Poanta je da paragliding i slične aktivnosti ne želiš učiti preko interneta, već prvenstveno od dobrog instruktora, inače je nepotrebno preopasno i prerizično (i ovako je do neke mjere opasno i rizično, avijacija jbg.), čak i ako će ti "pokazati iskusni frend".

Ako još nisi u toj fazi, sjeti se ovog savjeta prije nego što se planiraš otisnuti s brda. Ako si sve ovo znao i tako već razmišljaš, cool. Ako se ne slažeš, e jbg, možda ti i uspije (tvojim frendovima izgleda da je, za sada), al ja se ne bi sa svojim kostima kocko.

Npr ja letim cca 4 god. i prošao sam po mom mišljenju odličan tečaj i sad s ovim znanjem i iskustvom (koje nije jako veliko al ajde nešto znači) mi ne bi palo na pamet počet letit bez da sam u rukama iskusnog instruktora. Plus tečaj mi je bio odličan i zato što nas je bilo više, pa smo nekako paralelno učili i napredovali.

A sad više-manje ono što želiš čuti :)

Negativa je situacija u kojoj je jedna (lijeva ili desna, jel) strana krila prevučena ili stallirana - napadni kut (čut ćeš za njega i skraćenicu AoA - angle of attack) prevelik, nema odgovarajućeg opstrujavanja zraka a time ni uzgona, otpor je povećan/maksimalan. To znači da će druga strana krila (koja leti) ići naprijed, a strana koja je previše zakočena i ne leti i pruža otpor krenut će unatrag (jer je spojena s ovom drugom stranom, jel).

Sve skupa se može objasniti i kao zavoj u kojem os vrtnje nije izvan krila, već unutar krila, između pilota i krajnjeg ruba prevučenog dijela (lijevog ili desnog). Kontrolirana negativa u kojoj je os vrtnje točno u centru pilota i okomita je na horizont zove se helikopter i to je acro manevar (počinje na 1:15):

Stabilnost helikoptera mi super prikazuje ovaj poznati slatki filmić:

Da se razumijemo, ne podržavam to što se tip kurči i leti bez kacige, al to nema veze s poantom tj. stabilnošću dobro izvedenog helikoptera :)

Ima sad još toga - kako negativa nastaje, kako se rješava, što se sve može dogoditi, koje su opasnosti itd. itd. Za dobro informiranje o takvim situacijama možeš upotrijebiti neki dobar SIV CD (ima ih više, preporučujem npr. Ozone "Performance Flying").

Našao sam iz Performance Flyinga samo dio o wingoverima, al pokazuje kako se objašnjava u filmu .. ima i odličan dio o negativi, al nisam našo na yt.

Evo jednog SIV primjera negative koji sam našao na brzinu:

Da, ležim doma bolestan već 5 dana i pregledo sam cijeli internet pa sad koristim ovu temu da pogledam još koji filmić :) busted!

E i još jedna stvar, vidim napišu ljudi "neću ti ja sad pisat što je negativa, ima pametnijih/iskusnijih". Nije neka fora. Evo ja sam napiso kak ja to vidim i siguran sam da nije savršeno i da bi pametniji/iskusniji našli i greške u opisu i bolje objasnili al ono, kaj sad. Nemaju samo najpametniji i najiskusniji i najbolji piloti pravo piskarat. Ionak svako više-manje odma skuži kolko neko drugi kuži/može/zna, nije da je jako bitno. Dakle tipkajte, opustite se :) pogotovo ako imate vremena ko ja sad.

A optimizam unesrećenog me impresionirao kad nakon onakvog popisa ozljeda više-manje kaže "još sam dobro prošao" :yup:

6 Palac gore: : Alan, Danči, marin, marko, Roman Lavriv, toni    
Vrh

PostPostano: pet 15 sij, 2010 10:58 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Robi Lepi je napisao/la:
eto giga vam lijepo veli.tolko ste toga nadrobili tu...da ste malo drugacije poredali ta slova vec ste covjeku mogli odgovoriti na pitanje!

Ako bolje pogledaš sva pitanja osim prvog su odgovorena. Negativa ili negativni zavoj je kad jedna strana krila ide unazad. Sama negativa nije opasna koliko je opasan izlazak iz nje - može završiti padom u krilo - noćna mora svakog pilota jer ti ni rezerva ne pomaže.

Citat:
pa kaj je to tolki problem?kaj bum ja sad moral ici objasnjavati kaj je negativa?nit imam iskustva nit sam ju do sad isprobal,hvala Bogu,ali znam da vas ima pa molim lijepo odgovorite covjeku ili zatvorite taj forum pa se prepucavajte negdje drugdje.to mi fakat vec ide na zivce kaj se stalno formiraju neke grupice onih koji "sve znaju" :crazy: pa s visine gledaju one koji"nis neznaju" :shock: .ljudi,bavite se krivim sportom!jest da je paragliding autonomni sport gdje je svaki pilot prepusten sebi u zraku,ali neki teamplay mora postojati u ovakvim danima kad se nebre letit,prije i poslije leta,razmjena iskustva,neki smalltalk...pun kufer mi je tipova koji te ne zele ni pozdraviti dok dojdu na start jer ono,lete vec 10-15 let,pa kaj da se gombaju sad tu s nekim pocetnicima koji lete 1-2 krila i koji jos nisu probali negativu ili fullstall...ali nek slucajno koji od njih kapne u nekoj vukoj...a ti koji letis 1-2 krilo odjemput se najdes tu s autom... :yup: da vidis kak odjemput zna ko si,kak se zoves itd, samo da ga pokupis.fakat sam nekad te volje da si kupim neki breg od 1500mnv i da letim sam ,samo da ne gledam takve freakove koji misle da su oni jedini istinski piloti koji dominiraju hrvatskim nebom.malo manje oholosti a vise poniznosti nam svima treba i od toga jos niko nije nastradal.

Mislim da je većina navoda gore dosta pretjerana (pogotovo ovo oko formiranja grupica) mada nemam pojma na koga zapravo ciljaš. Ja sam se ipak prepoznao u jednom dijelu pa ću odgovoriti kako to izgleda s moje strane. Već nekoliko godina letim vrlo malo - odlazim na letenje tek onda ako mogu procijeniti da se dade letjeti dugo i daleko. Kad dođem na start jedva progovorim par riječi s ljudima koje već dugo znam, kamoli s onima koje uopće ne poznajem - žurim se spremiti, bojim se da ću nešto zaboraviti ili napraviti krivo (ne bi bilo ni prvi ni drugi nego N-ti put), imam priličnu tremu pred start (obavezno me potjera u šumu) jer dugo nisam letio. Meni je žao ako se sve to nekome čini kao oholost jer zaista nije. Pretpostavljam da ima još takvih...

1 Palac gore: : Roman Lavriv    
Vrh

PostPostano: pet 15 sij, 2010 14:27 
Offline     DHV 2

Član od: pon 19 lis, 2009 8:16
Dao Palac gore: : 193 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 66 / Palac dolje: : 1
Citat:
Mislim da je većina navoda gore dosta pretjerana (pogotovo ovo oko formiranja grupica) mada nemam pojma na koga zapravo ciljaš. Ja sam se ipak prepoznao u jednom dijelu pa ću odgovoriti kako to izgleda s moje strane. Već nekoliko godina letim vrlo malo - odlazim na letenje tek onda ako mogu procijeniti da se dade letjeti dugo i daleko. Kad dođem na start jedva progovorim par riječi s ljudima koje već dugo znam, kamoli s onima koje uopće ne poznajem - žurim se spremiti, bojim se da ću nešto zaboraviti ili napraviti krivo (ne bi bilo ni prvi ni drugi nego N-ti put), imam priličnu tremu pred start (obavezno me potjera u šumu) jer dugo nisam letio. Meni je žao ako se sve to nekome čini kao oholost jer zaista nije. Pretpostavljam da ima još takvih...

cloudwalker,nije pretjerano.mozda malkice,ali uglavnom pricam iz iskustva.vidis,vec si mi uljepsal dan.ti koji imas tolki staz u letenju i iskustva pa velis da imas tremu...bravo.odmah mi je lakse jer znam da nas u tom "klubu" ima vise,nisam jedini! :yup:
trema je jedno,ali ovo o cemu sam ja pisal je nesto drugo,i mislim da se u tome nemozes prepoznati jer ne spadas u tu grupu.
ali pustimo sada to.burazer je gigiju objasnil o cemu se radi i to je to.u pravu je,odi na tecaj i nek ti objasni onaj koji je placeni za to,ali vjerujte mi,podjelit cu sa svakim pocetnikom sve kaj znam da bi mu moglo pomoci i unaprijediti ga kao pilota.je to nekaj lose?

Vrh

PostPostano: pet 15 sij, 2010 14:42 
Offline     DHV 2

Član od: uto 27 lis, 2009 18:09
Dao Palac gore: : 59 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 84 / Palac dolje: : 5
Giga je napisao/la:
Moj osnovni stav opcenito prema forumima jest mjesto za druzenje

nebi danas Paragliding bio toliko napredan..

:-D Giga totalno te podržavam! I znaj da ima ljudi koji će ti odgovoriti na pitanje bez puno high teck talka...jer sam i sam bio početnik..

Damjančić je napisao/la:
nekako mi je blesavo da na forumu o PG idemo u definicije najosnovnijih stvari.

:dash:, pa jednostavno nemoj se javit i reko si, al ak napišeš da ti je to blesavo, onda nastavi i objasni čovjeku, ne hajtek Ruđer spikom, nego na način da čovjek logikom i emocijom spozna dal je to nešto strašno, benigno ili normalno.

gburazer je napisao/la:
evo onda najvažniji savjet (pusti sad negativu) - ako planiraš letjeti, odaberi školu (obučni centar) i upiši je. Poanta je da paragliding i slične aktivnosti ne želiš učiti preko interneta, već prvenstveno od dobrog instruktora

Not true.

Negativa je da.. to usporedim sa vožnjom na biciklu. Voziš se na montiću ravno oko 20 na sat, i odlučiš skrenuti u desno, moraš imati radijus polukruga udesno koji nije premali za tu brzinu.
Tako i na krilu oćeš skrenuti udesno i vučeš komandu desno ali ako ju povučeš prejako krilo će htjet skrenut u desno u preuskom krugu jer je uzgon na desnoj skoro stao (ili potpuno).. !.. ali lijeva strana nije zakočena i ona leti normalno.
Ali desna strana je povezana sa lijevom i veli lijevoj: ja ću sad stat( jer je nestao uzgon) i izvoli se okrenut oko zajedničke osi.
Na engleskom se to zove flat spin-plošna -horizontalna vrtnja npr udesno.
Ako pitaš kolko je opasno, pa je opasno ako si na 20m iznad zemlje a želiš sletjeti na malu livadicu, ali si previsok nad njom.
.. i kreneš u laganoj panici skretat naglo da se spustiš ( ili ćeš zveknut u drveće) i tad povućeš iz neznanja( i neimanja osjećaja za tlak na komandama) prejako i krilo se okrene oko svoje osi,
..nakon što je to napravillo ono će imati veliku energiju nakupljenu privremenim stallom na desnoj str. krila i kad ti pustiš komandu, ta strana će jurnut da dobije uzgon i padobran će izletiti ispred tebe( jer smo mi sustav klatna), nakon što ode u televizor (tak se veli kad je potpuno ispred tebe) otići će iza, odnosno iznad tebe i nastaviti letjeti.

Ono što je bitno da ti se kaže ( i svima drugima) je da ti se to neće nikad desiti ako si odlučio letjeti tako da brineš o svojoj kičmi.

I za kraj, bio sam na tečaju ekstrema(full stall, negativa, frontalci, jednostranska) i na stanici iznad jezera napravio 3 negative , 2 full stalla, na krilu 1/2 i nakon toga sam bio jako happy, jer krilo jednostavno želi letjeti jer mu je to posao i sve ekstremne situacije nisu mu baš po ćefu..

Vrh

PostPostano: pet 15 sij, 2010 18:00 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 12:55
Dao Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 18 / Palac dolje: : 0
Damjancic je napisao/la:
Giga je napisao/la:

-sto je to negativa?

Hvala, Giga...

p,
D.

Nisi bahat ali na sličan odgovor bi i ja potražio odgovor na nekom forumu ili bi jednostavno pitao nekog drugog instruktora ili budućeg instruktora. Baš me zanima da li ćeš i u svom budućem instruiranju imati isto toliko živaca za neuke tečajce.
nhf
malo sam bahat

zapravo si jednostavno mogao dati link na ovom forumu gdje se koriste riječi negativa, negativa u zavoju, olovke itd. Na kraju krajeva pa ti i moderiraš te forume i podforume.

Pozdrav

Vrh

PostPostano: pet 15 sij, 2010 19:26 
Offline     DHV 2

horbaPG je napisao/la:
Ono što je bitno da ti se kaže ( i svima drugima) je da ti se to neće nikad desiti ako si odlučio letjeti tako da brineš o svojoj kičmi.

A kako se to radi? Mislim, ja cijelo vrijeme letim sa stavom da "brinem o svojoj kicmi" pa sam ipak potrgo dva kraljeska? Ko da si reko "vozite sigurno i nikad necete imat prometnu nesrecu"...

Nisam ja protiv razmjene znanja i iskustva svugdje, ali Horba zar ti mislis da tvoje objasnjenje negative ista vrijedi bez da si objasnio sile koje na letjelicu djeluju u stabilnom letu? U svakom skolovanju bi trebao postojati princip postupnosti, kaj ne?
Da li je nesto strasno, benigno ili normalno, subjektivno je pitanje i osim toga, emotivno-perceptivna kategorija. Moj dozivljaj da je negativa nesto "strasno" ili "pickin dim" nece nikom pomoci da u istoj ne zavrsi. High-tech Rudjer spika (ako to tako mozemo nazvati, makar se vjerojatno ekipa s Rudjera hvata za glavu od mog high-techa :oops: ) mozda i hoce.

marko je napisao/la:
Nisi bahat ali na sličan odgovor bi i ja potražio odgovor na nekom forumu ili bi jednostavno pitao nekog drugog instruktora ili budućeg instruktora. Baš me zanima da li ćeš i u svom budućem instruiranju imati isto toliko živaca za neuke tečajce.
nhf
malo sam bahat

zapravo si jednostavno mogao dati link na ovom forumu gdje se koriste riječi negativa, negativa u zavoju, olovke itd. Na kraju krajeva pa ti i moderiraš te forume i podforume.

Za neke stvari postoji skola, za neke forum i internet. Odi na neki elektronicki forum i pitaj kaj je tranzistor isto ces dobit lmgtfy, kaj ne? Nije ovo stvar zivaca nego pravog mjesta i nacina pristupa ucenju. Koliko zivaca imam za pitanja na skoli pitaj moje tecajce;) Cinjenica da nesto moderiram ne znaci da moram odustati od svojih stavova. Osim tog, mislim da sam dao dio odgovora na pitanje i to bas na nacin na koji predlazes. Uz mali savjet o onom za sto mislim da forum nije pravo mjesto da se o tom raspravlja.

Robi Lepi je napisao/la:
malo manje oholosti a vise poniznosti nam svima treba i od toga jos niko nije nastradal.
giga,ja bi ti htel objasniti negativu ali nebrem,ima ih koji mogu ali ne zele.eto ti ga sad.sad si u banani.ko i ja.
ocito smo svi zivcani kaj se ne leti...

Ma sve je to ba u tvojoj glavi... ;) Mos ti to zvat oholost i nek ja budem i ohol al vidio sam dosta samoukih umjetnika i onih koji brane njihovo "pravo na informaciju" i par puta se dogodilo da su takvi koji su za slobodu informacija i internet dopisno skolovanje fino letili iznad dok smo nas par grebali jaja nosec udlage po krosnjama zbog budale (Giga to sad ne ide tebe, bar ne jos ;) ) koji je mislio da mu ne treba skola.
Ja ako sam pretjero ispricavam se prije svega Gigi, a ti Robi ako si sa cijelom tiradom o umisljenim letackim velicinama mislio na mene odjebi u poskocima (jer ja jako dobro znam kog znam i kog ne znam i kog sam otkud vozio i ko je mene vozio, a i normalna je stvar u cijelom svijetu i u svim podrucjima ljudskog djelovanja da iskusniji ne titraju jaja pocetnicima nego obratno) a ako nisi onda se ispricavam i tebi.
Misa est.

p,
D.

occasio praeceps,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: pet 15 sij, 2010 19:57 
Offline     DHV 2

Damjančić je napisao/la:
zar ti mislis da tvoje objasnjenje negative ista vrijedi bez da si objasnio sile koje na letjelicu djeluju u stabilnom letu?

Hm ne bi znao objasnit koje sile djeluju osim najosnovnijih-uzgon, otpor, gravitacija.
Očito si išo u mioc i tamo rasturao formule sa svim živim..kak da ih u uopće nazovem algoritmima...ali neće moći drugi baš da te prate...

Gle kad si na početku onda je bar meni bitnija emotivna kategorija letenja-strah, nepoznavanje kako to leti, oće li to puć i ostala dr pitanja koja sa letenjem nestanu...

Citat:
Moj dozivljaj da je negativa nesto "strasno" ili "pickin dim" nece nikom pomoci da u istoj ne zavrsi. High-tech Rudjer spika (ako to tako mozemo nazvati, makar se vjerojatno ekipa s Rudjera hvata za glavu od mog high-techa ) mozda i hoce.

ok...ali upamti da će nekim ljudima prvo doć strah na npr obuci, tek kad im to razbistriš, moći će shvatiti što im govoriš...AoA ..itd..

Eo mali sam primjerčić ak vidiš psa da reži i ide na tebe, nemoraš znat jesi li u Njem. ili Eng. ( zicn hund zicn ili aj vil smek ju vit dis stik) nego ti tvoj sustav samoodržanja kaže: opasnost na univerzalnom jeziku-po emociji straha...
eto to sam ti zamjerio jer nisi vodio računa o tome...

Vrh

PostPostano: pet 15 sij, 2010 20:39 
Offline     DHV 2

horbaPG je napisao/la:
Hm ne bi znao objasnit koje sile djeluju osim najosnovnijih-uzgon, otpor, gravitacija.
Očito si išo u mioc i tamo rasturao formule sa svim živim..kak da ih u uopće nazovem algoritmima...ali neće moći drugi baš da te prate...

Kaj se kuzi?! :oops: Imo sam 2 iz matematike i 3 iz fizike jer me prof. volila iz samo njoj znanih razloga...Nisam ja ni mislio na nis vise od par tih osnovnih aerodinamickih pojmova. A to ipak mislim da smo svi sposobni pratit.

horbaPG je napisao/la:
ok...ali upamti da će nekim ljudima prvo doć strah na npr obuci, tek kad im to razbistriš, moći će shvatiti što im govoriš...AoA ..itd..

Ma ako je tebe strah onda obuka ne valja! Mislim OK ipak covjek da je trebo letit imo bi krila (iako Hrga na to kaze da je trebo ic 130 po autoputu imo bi kotace) odredjeni strah je normalan (i ja sam clan kluba "sumica prije starta" :) ) ali ako te taj strah paralizira nesto s tvojom obukom ne valja. Strah se najbolje lijeci ZNANJEM i kad pogledas ljude je obicno najvise strah onog sto ne poznaju. A ti na forumu ili googleu nikad neces postic isti stupanj znanja ko u skoli, ako nista drugo zato sto na interpletu nikog ne mozes pogledat u oci. Tak da ako je nekog strah ja prvo vidim cega ga je strah i ak treba onda doradimo teoriju i vecinom pomogne. Ako ne, pa nije ni PG za svakog. I nije kraj svijeta.
Idem sad otvorit jos butelju bijelog.
p,
D.

occasio praeceps,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: pet 15 sij, 2010 22:31 
Offline     DHV 2-3

Eto Giga, svi koji su se upustili u detalljniji opis negative odlično su to učinili. Definitivno bolje nego bi to učinio ja. Ja ti bježim od negative ko vrag od križa. Poanta je da shvatiš da je svaka negativa vrlo opasna extremna situacija, pogotovo jer se događa iznenada i bez volje pilota. Ako se događa kontrolirano onda prestaje biti ''negativa'' i postaje ''helikopter'', a to je već akro manevar.
Dakle najdobronamjerniji savjet koji ti mogu dati: nađi dobru PG školu ( a većinom sve u HR su dobre.. ili bolje) i kad si već odlučio da ćeš se baviti ovime učini to sistematski od samog početka. Jaaako će ti se isplatiti. A tu ćeš doznati sve o onome šta te ''vreba iza ugla'' i kako se ne dovesti u situaciju da te to sustigne. A nije samo negativa ono što te može oplesti dok si u zraku...
I da nebude zabune, nemjerljivo veći dio vremena koji sam proveo u zraku spada u užitak :Yahoo!: ... da ne pređem sada na haiku... omjer dobroga i lošega, kao i sve u životu, utječe na našu doživljaj užitka u onom čime se bavimo. A u PG-u je daaaaleko više onoga što ide u kategoriju ''mashallah'' :amen:

Vrh

PostPostano: pet 15 sij, 2010 23:30 
Offline     DHV 2

...
Eto shvatio sam negativu, pucao sam i na kratko objasnjenje ,
no hvala vam na trudu, mislim da ima jos ljudi koji ce ovo citati ,
a nebi se odvazili pitati , a sada ce vjerojatno isto shvatili.

Decki ,svaka cast... ovo je forum i tu su kolege.
Mozes pitati, a mozes se i pohvaliti...
Imas se cemu i nasmijati...

No najvise me ,iz mojeg stava razveselilo ovo:
citat od horbaPG
I za kraj, bio sam na tečaju ekstrema(full stall, negativa, frontalci, jednostranska) i na stanici iznad jezera napravio 3 negative , 2 full stalla, na krilu 1/2 i nakon toga sam bio jako happy, jer krilo jednostavno želi letjeti jer mu je to posao i sve ekstremne situacije nisu mu baš po ćefu..

Jer ja jos uvijek pokusavam shvatiti koliko ta "krpa" bez ukrucenja moze biti sigurna...

Inace Paramotor me zanima dok sam jos bio klinac cca15god.
,sad je doslo vrijeme 30-ih i krajnje vrijeme da se ufuram u letenje...

Hvala, Giga..

Vrh

PostPostano: sub 16 sij, 2010 12:57 
Offline     DHV 2

Dobro, izjasnili smo se svi...

i još da malo zacjepidlačim..
Red Baron je napisao/la:
negativa vrlo opasna extremna situacija, pogotovo jer se događa iznenada i bez volje pilota

prvi dio je točan, drugi nikako..pilot je itekako voljan i odgovoran za položaj ruku u termici..nema druge.

Vrh

PostPostano: sub 16 sij, 2010 19:08 
Offline     DHV 2-3

horbaPG je napisao/la:
Dobro, izjasnili smo se svi...

i još da malo zacjepidlačim..
Red Baron je napisao/la:
negativa vrlo opasna extremna situacija, pogotovo jer se događa iznenada i bez volje pilota

prvi dio je točan, drugi nikako..pilot je itekako voljan i odgovoran za položaj ruku u termici..nema druge.

Ajde sad pročitaj sve to još jednom, ali vrlo polako... izvalio si pre-notornu glupost. Recimo sletio si s autom s ceste - hošćeš reći da si to uradio namjerno, jer je cesta bila vijugava, mokra i ruke su ti bile na volanu?! :-o Ne! Bio si: ili umoran, ili pijan, ili neiskusan, ili nabrijan, ili preglup da bi način vožnje prilagodio mogućnostima svog vozila i uvjetima na cesti.
I molim da mi se jave svi oni piloti koji su iskusili negativu i u nju su ušli NAMJERNO. SIV i ''helikopter'' se ne računa. To su kontrolirane negative... koje isto tako vrlo lako mogu izmaći kontroli.

Vrh

PostPostano: sub 16 sij, 2010 19:55 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 14:58
Dao Palac gore: : 1098 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 159 / Palac dolje: : 0
Mislim da se radi o tome da negativu više-manje možeš spriječit ako znaš što radiš, tj. nije dio normalnog leta već isključivo odgovornost/greška pilota. Za razliku od npr. jednostranskog zaklapanja koje je na paraglideru normalno prilikom letenja u termici.

Analogija s autom bi bila da ako sletiš sa ceste sam si kriv (iako to, naravno, nisi htio), ali kad se npr. voziš po makadamu ili kocki ili grbavoj cesti auto se trese i to ćeš, recimo, prihvatit i rješavat "rupu po rupu" (usporit, zaobilazit i sl.).

Znači imamo sranje prve i druge vrste, za prvo si si sam kriv a drugo prihvaćaš kao sastavni dio aktivnosti. Što ne znači da nećeš bit spreman i za jedno i za drugo, jer će ti se ovo prvo nekad desit iako si ga teoretski mogo spriječit.

Iako sad kad razmišljam o tome nisam više 100% siguran u svoj originalni stav. AoA premali na jednoj strani i dobiješ jednostransko, nije opasno pa se pomirimo s tim. AoA prevelik na jednoj strani i dobiješ negativu, al to je već puno ozbiljnija situacija. U nekoj normalnoj termici to bi se teoretski moglo podjednako događati. Ipak očito da nije baš tako jer vjerujem da smo svi doživjeli cca 100x više zaklapanja nego negativa. Između ostalog zato što letimo bliže max. brzini nego min., naravno, što je valjda i pametno i korisno.

Eto da zakuham debatu (ako se neko primi :) ), ja mislim da negativu ne možeš dobit samo tako i da je dešavanje iste u principu greška pilota. Pretpostavljam serijska krila i defenzivno letenje (vidiš da je zrak grbav i ide se iz -5 u +5, pa nećeš brijat na min speedu nikad npr.). Natjecatelji su ionako posebna skupina, podrazumijeva se da znaju što rade i ako riskiraju negativu računaju da im se isplati i znaju riješiti svaku situaciju, recimo.

Naravno može se reći da budući da ti se negativa dogodila a nisi htio, onda je svejedno da li si je teoretski u mogućnosti spriječiti ili ne (u istom si sranju na kraju) i to stoji, al je meni ova razlika "događa se i ne mogu spriječiti" i "događa se ako zajebem" tu dosta bitna.

Paragliding je već dosta zajeban sport (zato se valjda smatra opasnim) jer te mala vlastita greška može skupo koštati. Nemojmo to pogoršavati proglašavajući sranja prve vrste sranjima druge vrste :)

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 50 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: