»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: ned 19 tra, 2026 22:52.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 50 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Speedflying
PostPostano: sub 16 sij, 2010 23:12 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 25 ruj, 2009 14:06
Dao Palac gore: : 118 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 2
,ucenje i razmijenu iskustva iskusnih letaca i onih manje iskusnih..
Ako nije tako, netrebaju nam ni video primijeri uspjesnih letova kao ni crasheva na formu.

Kao prvo ovo je i onome koji nikada nije vidio speedflying jasno da ovo "krilo" nije paraglider! Speedflyer je krilo vrlo male povrsine i ne upotrebljava se uobicajeno za start sa nogu! Zasto? Zato sto mu je minimalna brzina preko 40Km/h a ovisno o tipu i kvadraturi jos i veca! Upotrebljavaju je vrlo iskusni letaci ili po ekstremno jakom vjetru ili startu sa skija! Brzina moze dostici i preko 100km/h a u takvom srazu sa tlom mozete si zamisliti sto se dogadja kostima i misicima! Tip nije povukao negativu nego je prejako zakocio krilo koje je stolirao a njemu da postane ponovo letno treba i velika visina i dosta velika horizontalna brzina! A da su "ugasi" dovoljna je mala greska. Jednostavno radio je nesto cemu uopce nije bio dorastao i njegovo iskustvo je bilo ravno mojem iskustvu na auto utrkama! Vozio sam jednom speeda pri vjetru od oko 15m/s na vrlo velikoj padini i slijetanje je slicno onim malim padobranskim jurilicama. Zahvaljujuci velikom snjegu na Kopaoniku i nesto jacem vjetru na slijetanju samo sam ispao smijesan raji koja je bila u podnozju skijalista. Provozao sam se na trbuhu kroz snijeg uprkos dobrom predvidjanju slijetanja oko 20ak metara! Speed je ipak samo za pilote koji imaju uz ogromno iskustvo u ekstremnom letenju i koji su vrlo vjesti na skijama. Sve drugo vjerujte igra je misa sa mackom a on se ne igra precesto sa mackom! A mozete znati otprilike kako ce to zavrsiti! Zato ne poredite ove dvije stvari Paragliding sa Speedom to je kao da poredite renault kangoo sa bolidom na trkama formule 1.
VOJO!

Vrh

PostPostano: sub 16 sij, 2010 23:36 
Offline     DHV 2-3

Red Baron je napisao/la:
horbaPG je napisao/la:
Dobro, izjasnili smo se svi...

i još da malo zacjepidlačim..
Red Baron je napisao/la:
negativa vrlo opasna extremna situacija, pogotovo jer se događa iznenada i bez volje pilota

JA se ne slažem sa navedenom konstatacijom! Osobno sam letio mnogo u divljim uvjetima koji nisu letivi! Ali NEGATIVA se ne može dogoditi sama od sebe ako joj pri tome barem malu pomoć ne pruži pilot svojom reakcijom! Koliko god da uvjeti budu divlji u zračnim tokovima oni samo uglavnom šamaraju pilota pa onda iz nekog nezgodnog zakalapanja pilot NEKONTROLIRANIM povlačenjem komande i prebacivanjem tjelesne težine može ući u negativu. Ali svaka ISPRAVNA reakcija pilota u divljim uvjetima ili barem minimalno izostanak brze krive reakcije i krilo NE može ući u negativu. Neko krilo će brže samo a neko sporije izaći iz sranja a neko definitvno NEĆE samo izaći i nastaviti let pogotovo ako nakon sranja dugo izostane ispravna reakcija pilota! Sa dokom se slažem da se piloti ne mogu barem ne na brzinu i bez puno uloženog truda da ispravno odreagiraju na neku težu povredu na terenu. Ima doktora koji na stolu imaju pacijenta pa odreagiraju krivo. A sad će neki VOJO, fra Toni ili Goran spasiti unesrećenog pilota koji ima unutarnje krvarenje, malo sutra! Možemo samo svojim znanjem preduprediti da takva situacija se ne dogodi na terenu. Zato ne letiti u uvjetima kojem nisi dorastao, ne letiti krilo kojem nisi dorastao, ne letiti lošu i iz......u opremu, i ne pokušavati uraditi nešto za što nisi se pripremio i odabrao dobru visinu i teren (vodu) za eventualno loš sraz sa tlom!
VOJO!

Vrh

PostPostano: sub 16 sij, 2010 23:57 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 11:49
Dao Palac gore: : 1383 / Palac dolje: : 14
Dobio Palac gore: : 282 / Palac dolje: : 3
Kako napuni 50 godina ,počeo si mudro zborit ! :hi:

Vrh

PostPostano: ned 17 sij, 2010 0:07 
Offline     DHV 2

Član od: ned 13 ruj, 2009 10:46
Dao Palac gore: : 122 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 454 / Palac dolje: : 8
Ne bi htio proturječit takvom letačkom autoritetu ka šta je Vojo :ave: , ali da je ovo negativa sam zaključija iz onoga šta je dotični pilot sam napisa
"It was my second flight on this wing and being a basejumper i couldn't get out of the habbit of flying in deep brakes and i stalled the right side of the wing whilst turning.The head wind speed was about 25mph..."
Ako je jedna strana stallirana i krilo krene u nekontroliranu rotaciju to mi se čini ka "negativa", ali ako Vojo kaže da nije onda nije. :-D
Koliko je ovaj pilot iskusan ili nije neznam, naša sam još par njegovih videa sa drugim speedflying krilima pa valjda ima iskustva.
Zato dio njegove izjave da se nemože riješit navike da leti s dosta povučenim komandama mi nije jasan, valjda su mu druga krila imala duži hod komandi ili je samo ima puno sriće, jer nevirujem da ga neka nesrića ka ova ne bi brzo riješila te navike

Vrh

PostPostano: ned 17 sij, 2010 0:13 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 11:49
Dao Palac gore: : 1383 / Palac dolje: : 14
Dobio Palac gore: : 282 / Palac dolje: : 3
Dotočno pilot jedino što moga zaključit,da jako bolno to što napravijo.

Vrh

PostPostano: ned 17 sij, 2010 9:48 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Damjancic je napisao/la:
U konkretnom slucaju vjerujem da su bitni faktori i opterecenje krila kao i njegov raspon, sto me dovodi i do sljedece nedoumice:
cini mi se da ako letim krilo na vecem opterecenju (ili u rjedjem zraku) je tad hod komandi kraci? Iako se s opterecenjem cjelokupna polara pomice prema vecim brzinama, stall-polozaj komandi je funkcija AoA koji se s promjenom opterecenja ne mijenja, pa bi hod komandi trebao biti isti a moje opazanje neistinito? Ili?...
Oko toga da je krilo manjeg raspona okretnije (uz druge parametre priblizno jednake) ne treba trositi rijeci. Ili?...

Povećenjem opterećenja na krilu povećava se horizontalna, ali i vertikalna brzina, odnosno propadanje, što se događa s finesom ne bih sad teoretizirao jer zavisi o parametrima krila itd., ali to nije tema. Ono što se Doktor zapitao je zbilja zanimljivo. Zašto je krilo "osjetljivije" na komande pri većem opterećenju. Moj odgovor bio bi - zbog bržeg opstrujavanja zraka oko krila. Svi smo (oprosti Giga, ti si rijetka ptica u ovom jatu) iskusili kako jači vjetar djeluje na krilo, bar na GH (Ground Handling ili vježba krilom na zemlji). Krilo postaje osjetljivije, brže se podiže, jače i oštrije reagira na komande, brže se zaklapa i otklapa. Jednostavno krilo postaje dinamičnije. Istovjetna stvar se događa kod preopterećenja krila. Što je opterećenje veće veća je i dinamika. To posebno dolazi do izražaja kod speedflying-a, jer su površine (i raspon) krila ekstremno smanjeni (ljudi lete s krilom od samo 4 kvadratna metra). U tome je i gušt ovog načina letenje - velika brzina i izuzetna dinamika. Zamislite spiralu s takvim krilom (padobrancima je to poznat osjećaj).

Čovjek sa snimke je omastio ledinu zbog nepimjerenog manevra. Je li taj manevar bio oštar zavoj s velikim propadanjem ili zastoj (stall) na desnoj strani krila teško se vidi iz filma. Osobno, nemam razloga mu ne vjerovati da je to bila negativa, a bilo je još nekih svjedoka koji su bili prisutni i vjerojatno mu to i potvrdili. Činjenica je da je pilot loše pocjenio visinu, jačinu impulsa i karakteristike krila (dovoljan uvjet je samo jedan od ovih aksioma pa da omasti ledinu). S obzirom na brzinu i slilinu pada, a s obzirom da ima iskustva u padobranstvu, paragliding-u i ponešto speedflying-u (prema njegovim riječima), to ga je jako iznenadilo.

Jednom sam doživio slično situaciju, ali bez ozbiljnih posljedica, pa mogu razumjeti zašto mu se to dogodilo. Bio sam sa školom na Liči i dan k'o dan, sunčan i slabog vjetra. Potom je pojačao vjetar pomognut termikom, pa sam napravio pauzu i prizemljio učenike. Uzeo sam tad Perche Smart, čistu jedinicu (pod speedom DHV 1-2) i poletio. Nabrao sam 50-ak metara visine i počeo se praviti važan pred učenicima, ma ne samo to, vrtio sam vingače i za svoj gušt. U jednom trenutku sam pretjerao i našao se u naglom poniranju licem i komorama prema zemlji, a zemlja me iznenadila kako je bila blizu. Smrznuo sam se. Nekontrolirano i jako propadanje na krilu koje ne poznajem i koje reagira na komande k'o mrtav konj. Uh, za dlaku sam izbjegao omašćivanje ledine. Ma ima toga još u mojem sjećanju s ozbiljnijim posljedicama kad podcjeniš uvjete, krilo, a precjeniš sebe.

Ova povećana dinamika krila, uvjetovana većim opterećenjem, reflektira se i na razliku u brzinama jedne i druge strane krila. Negativni zavoj će biti dinamičniji u slučaju većeg opterećenja.

Vrh

PostPostano: ned 17 sij, 2010 11:03 
Offline     DHV 3

gburazer je napisao/la:
Mislim da se radi o tome da negativu više-manje možeš spriječit ako znaš što radiš, tj. nije dio normalnog leta već isključivo odgovornost/greška pilota. Za razliku od npr. jednostranskog zaklapanja koje je na paraglideru normalno prilikom letenja u termici.

Potpuno se slažem s tobom Gorane, što se tiče negative. Negativa nastaje krivom procjenom pilota i znači samo jedno - da je pilot previše prikočio jednu stranu krila. Što će se poslije dogoditi opet ovisi o pilotu i njegovoj rekaciji. Ako je rekcija brza (instiktivna, automatska) krilo je vrlo brzo u normalnom letu, unutar 180-360 stupnjeva. Međutim, ako pilot odmah ne reagira, vrtnja postaje sve složenija i teže je vratiti krilo u stabilan let. Pilot mora prepoznati situaciju, a reakcija ovisi koju kategoriju krila leti. Sva DHV/LTF 1 i 1-2 krila bi trebala sama izaći iz negative popuštanjem komande koja je jako zakočena.

Ne bih se složio da je zaklapanje sastavni dio letenja u termici. Ukoliko je pilot dovoljno iskusan i poznaje svoje krilo (bez obzira na kategoriju) može spriječiti svaki nagovještaj zaklapanja i frontalaca. Evo i dokaza. Na natjecanjima se voze krila visokih kategorija i nekategorizirana (comp) krila. 50% i više vremena se vozi pod speedom (smanjeni napadni kut), a zatvaranja su rijetka. Zato se piloti na natjecanjima ne opuštaju niti trena, konsentracija je 100% od polijetanja do kraja. Možda se ne uživa u krajoliku, ali nema zaklapanja, odnosno minorno su mala. I to nije sučaj samo na natjecanjima, kod slobodnih XC preleta vrijedi isto kad se radi o komp krilima.

gburazer je napisao/la:
AoA premali na jednoj strani i dobiješ jednostransko, nije opasno pa se pomirimo s tim. AoA prevelik na jednoj strani i dobiješ negativu, al to je već puno ozbiljnija situacija. U nekoj normalnoj termici to bi se teoretski moglo podjednako događati. Ipak očito da nije baš tako jer vjerujem da smo svi doživjeli cca 100x više zaklapanja nego negativa. Između ostalog zato što letimo bliže max. brzini nego min., naravno, što je valjda i pametno i korisno.

Ajmo objasniti što je AoA, jer vidim da svi koriste, a Giga možda ne zna što znači ta skraćenica. AoA je Angle of attack, odnosno upadni kut (koristi se još i ponegdje napadni kut).

Pogodio si, negativa nam se rijetko događaju jer letimo većim brzinama (ne kočimo, samo u zavojima i za stabilizaciju), blizu max. ili pod speed-om (pod uvjetom da uopće ne kočimo kad gazimo speed). Ona se obično događa kad želimo zavrtiti uže ili izbjeći neku situaciju (stijenu, drvo, žice, drugog pilota). Najvažnije je poznavati granice svog krila. Nisam siguran da neću "zaklati" neko DHV 1-2 krilo jer ga ne poznajem. Iskustvo me uči da budem opreznije kad je novo krilo u pitanju, ispitam granicu i dalje letim. Obično dovedem krilo na granicu zastoja - prevučeni let i onjušim kako se ponaša. Neka su mirna, a neka se malo koprcaju. Ali saznam gdje je ta granica. I onda udri.

PS: I ja imam tremu kao Robi i Žac, nekad me potjera u šumicu prije starta, nekad ne, ali uvjek su leptiriću u trbuhu kad se kopčam i očekujem uzlijetanje. Ne mogu procjeniti kakav je zrak dok ne poletim i to je ono što mi stvara određenu nervozu koja nestaje s prvim zavojem. Tremu osjećam i prije natjecanja, ali to je pomešano s očekivanjima i strogom režimu polijetanja, pravilu vrtnje i mnoštvu drugih pilota.

Vrh

PostPostano: ned 17 sij, 2010 11:48 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 14:58
Dao Palac gore: : 1098 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 159 / Palac dolje: : 0
toni je napisao/la:
Povećenjem opterećenja na krilu povećava se horizontalna, ali i vertikalna brzina, odnosno propadanje, što se događa s finesom ne bih sad teoretizirao jer zavisi o parametrima krila itd., ali to nije tema. Ono što se Doktor zapitao je zbilja zanimljivo. Zašto je krilo "osjetljivije" na komande pri većem opterećenju. Moj odgovor bio bi - zbog bržeg opstrujavanja zraka oko krila.

Veće opterećenje = veća (horizontalna) brzina, ali max. speed ne može porasti koliko može min. speed = speed range se smanjuje = manji hod komandi i jače reagiranje krila na istu duljinu povlačenja komande ("dinamika").

Jel ovo stoji?

EDIT: A za finesu mislim da pada kako se stvarno opterećenje odmiče od "idealnog" za najveću finesu. Opet, imamo 2 parametra za finesu - opterećenje i letna brzina. Tako da je pitanje što povećanje opterećenja radi za brzinu pri kojoj se postiže najbolja finesa (pretpostavljam da je povećava), kao i da li ta najbolja finesa ostaje ista, povećava se ili smanjuje (pretpostavljam da se smanjuje).

Budući da se dizajneri krila svim snagama bore za što veću finesu, ona mi se čini kao svojstvo koje se teško dobiva i lako gubi. Malo sjebeš opterećenje krila i/ili letnu brzinu i hop, više nisi na max. finesi. Ali možda brijem skroz bezveze i bilo bi mi cool kad bi neko sa više znanja i iskustva reko koju :)

Vrh

PostPostano: ned 17 sij, 2010 12:13 
Offline     DHV 2

toni je napisao/la:
Ne bih se složio da je zaklapanje sastavni dio letenja u termici. Ukoliko je pilot dovoljno iskusan i poznaje svoje krilo (bez obzira na kategoriju) može spriječiti svaki nagovještaj zaklapanja i frontalaca.

Dobar primjer s letenjem na competition krilima. Znao sam da mora bit analogno, al u praksi mi se to nije tako pokazivalo :) Zaklapanja se ipak češće događaju jer letimo bliže max. speedu, a toleriraju se jer su manje opasna situacija. Zato nam u školi kažu "zaklapanje je normalno i događat će ti se", a i "negativa je ekstremna situacija". Natjecatelji paze i na zaklapanja jer su na vitkim krilima opasna (rotacija, kravata, gužva) i ne žele gubit vrijeme na ispravljanje kad se utrkuju. Eh, a ja mislio compovi se ne zaklapaju jer bolje režu zrak ;)

toni je napisao/la:
PS: I ja imam tremu kao Robi i Žac, nekad me potjera u šumicu prije starta, nekad ne, ali uvjek su leptiriću u trbuhu kad se kopčam i očekujem uzlijetanje.

+1 :)

S tim da je meni trema najveća i dosta ozbiljna kad prvi put tog dana dođem na start, smanji se drastično čim se ukopčam (pretpostavljam zato što sam svojevremeno puno groundhandleao po vjetru pa mi je nekako biti ukopčan u krilo "prirodno stanje" i imam dobar osjećaj kontrole), a svaki sljedeći eventualni start tog dana je sve manja. Vjerojatno sam u zadnjim letovima u danu već prelud i preopušten ono "ne može meni bit ništa" se osjećam (znam da nije dobro).

Vrh

PostPostano: ned 17 sij, 2010 16:49 
Offline     DHV 3

gburazer je napisao/la:
S tim da je meni trema najveća i dosta ozbiljna kad prvi put tog dana dođem na start, smanji se drastično čim se ukopčam (pretpostavljam zato što sam svojevremeno puno groundhandleao po vjetru pa mi je nekako biti ukopčan u krilo "prirodno stanje" i imam dobar osjećaj kontrole), a svaki sljedeći eventualni start tog dana je sve manja. Vjerojatno sam u zadnjim letovima u danu već prelud i preopušten ono "ne može meni bit ništa" se osjećam (znam da nije dobro).

Aaaaa, u tome je fora! Genijalno! Dođem ujutro, bacim kakicu u šumarku, onda na brzinu jedan spuštanac, zapakiram sve i ponovno gore čekati prve termičke cikluse :Bravo: Moram to negdje zapisati da ne zaboravim!

Vrh

PostPostano: ned 17 sij, 2010 18:11 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
toni je napisao/la:
Ne bih se složio da je zaklapanje sastavni dio letenja u termici. Ukoliko je pilot dovoljno iskusan i poznaje svoje krilo (bez obzira na kategoriju) može spriječiti svaki nagovještaj zaklapanja i frontalaca. Evo i dokaza. Na natjecanjima se voze krila visokih kategorija i nekategorizirana (comp) krila. 50% i više vremena se vozi pod speedom (smanjeni napadni kut), a zatvaranja su rijetka. Zato se piloti na natjecanjima ne opuštaju niti trena, konsentracija je 100% od polijetanja do kraja. Možda se ne uživa u krajoliku, ali nema zaklapanja, odnosno minorno su mala. I to nije sučaj samo na natjecanjima, kod slobodnih XC preleta vrijedi isto kad se radi o komp krilima.

Ima zraka koji je jednostavno zao i ne mozes sprijecit zaklapanje (vidi recimo Biondica na drzavnom, ne mos rec da nije iskusan i ne poznaje krilo). IIRC zatvaranja na compovima su rijetka jer davanjem speeda vecina dobiva "reflex" profil (sorry ne znam koja je hrvatska rijec za to) tako da je krilo zapravo na speedu stabilnije nego na trimu (dok ne kocis pritom - to je opasno). A kad malo bolje pogledas na tekmama svako malo neko slika a oni koji ne rade to zauzeti su proracunima i taktikom tako da bi rekao da se pocetnici puno vise koncentriraju na sam let i kontrolu krila od comp pilota. OK, mozda su iskusniji piloti toliko automatizirali kontrolu posrtanja (mrzim engleske konstrukcije u materinjem jeziku, htio sam reci pitch control)...

toni je napisao/la:
Ajmo objasniti što je AoA, jer vidim da svi koriste, a Giga možda ne zna što znači ta skraćenica. AoA je Angle of attack, odnosno upadni kut (koristi se još i ponegdje napadni kut).

Sad cu bit malo zao - e jesi mu objasnio! Sad kad si umjesto AoA napisao "upadni kut" sve je objasnjeno...samo kad bi jos pojasnio sta upada gdje...

gburazer je napisao/la:
Veće opterećenje = veća (horizontalna) brzina, ali max. speed ne može porasti koliko može min. speed = speed range se smanjuje = manji hod komandi i jače reagiranje krila na istu duljinu povlačenja komande ("dinamika").

Jel ovo stoji?

Pa po onom kaj sam ja citao okolo bas i ne. Naime povecano opterecenje samo pomice polaru na vece brzine ali ne utjece na njen oblik, kaze literatura. Dakle veca minimalna brzina, vece propadanje ali i veca max. brzina. Finesa ostaje ista - tako bar kazu, i meni se tako cini kad gledam recimo Anicica kak leti 20 kg preko. Ne vidim zasto bi se max. brzina disproporcionalno smanjivala?
Enivej, slom uzgona uzrokovan komandom trebao bi biti funkcija povecanog AoA, smanjenje brzine samo je posljedica. Dakle stallpoint bi trebao ostati isti, samo se dogadjati pri vecoj brzini, tj. ukupni hod komande ne bi se smio mijenjati, a meni se cini suprotno...hm, njusim opit...druga najbolja stvar nakon premjeravanja fenisa...

p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: ned 17 sij, 2010 18:39 
Offline     DHV 2

Damjancic je napisao/la:
Ima zraka koji je jednostavno zao i ne mozes sprijecit zaklapanje.

Cool, debata .. Biondić možda samo nije bio koncentriran, možda je mogao spriječiti :) Oni koji fotkaju namjerno nisu dovoljno koncentrirani tada ili rezoniraju da su u dovoljno mirnom zraku (na tranziciji i sl.) .. a i natjecatelji su samo ljudi i griješe .. Meni je onda pitanje jel ima i zraka koji je onda isto tako zao da ne možeš spriječit negativu? Ja bi reko da ne, al teoretski ne bi smjelo bit razlike, zar ne? (osim što u praksi letiš brže max speedu nego min speedu)

Damjancic je napisao/la:
gburazer je napisao/la:

Jel ovo stoji?

Pa po onom kaj sam ja citao okolo bas i ne. Naime povecano opterecenje samo pomice polaru na vece brzine ali ne utjece na njen oblik, kaze literatura. Dakle veca minimalna brzina, vece propadanje ali i veca max. brzina. Finesa ostaje ista - tako bar kazu, i meni se tako cini kad gledam recimo Anicica kak leti 20 kg preko. Ne vidim zasto bi se max. brzina disproporcionalno smanjivala?
Enivej, slom uzgona uzrokovan komandom trebao bi biti funkcija povecanog AoA, smanjenje brzine samo je posljedica. Dakle stallpoint bi trebao ostati isti, samo se dogadjati pri vecoj brzini, tj. ukupni hod komande ne bi se smio mijenjati, a meni se cini suprotno...hm, njusim opit...druga najbolja stvar nakon premjeravanja fenisa...

Hmm .. ni blizu nisam stručnjak ali malo mi se to protivi intuiciji. Zamisli npr. da si krilo do 100kg opteretio sa 500kg i da imaš dosta visine pa ti ne smeta povećano propadanje. Kako će to letit? Ići će dolje ko kamen, a naprijed ko strijela? Možda, ali što ako staviš 1000kg? Još brže? S brzinom se otpor drastično povećava i siguran sam da postoji max. teoretska brzina svakog paraglidera, slično kao što npr. padobranac u žabi pod 1g ubrza do cca 180km/h i onda više ne ubrzava. Otpor ga tad taman tolko koči kolko bi ga ovo ubrzalo. Zato bi intuitivno reko da se slično događa i s krilom u letu.

Ok, sad si zbog otpora došo do max. brzine, što se dalje događa povećanjem težine? Min speed raste? Vjerojatno. Krilo i dalje leti? Vjerojatno. Malo pipneš komandu i stallirao si ga? Ja mislim da da.

Opet, ne vjerujem da je literatura u krivu ili da su simplificirali vakuumom (jer nema smisla budući da ti treba medij kroz koji se krilo kreće, jel), tako da bi opit bio zanimljiv. Samo što ako se pokaže da stvarno imaš manji hod komandi, onda će trebat smislit objašnjenje .. :)

A možda se zbog dinamike pod većom brzinom isti hod komandi samo čini manjim ("malo povučem odma se nekaj događa")? To bi bilo najjednostavnije objašnjenje, ako je literatura u pravu ..

I ovo sa slomom uzgona i povlačenjem komandi mi se intuicija opet ne slaže s ovim što si opisao - ako krilo ide brže logično mi je da mu isti impuls komande više mijenja AoA, što bi značilo da je hod komandi kraći. Ali onda bi moralo vrijediti i obrnuto - premalo opteretiš krilo (letiš npr. solo na tandemu) i komande bi morale biti značajno dulje, tako da ga npr. ne možeš u mirnom zraku stallirati bez da recimo 2x namotaš. A to ne bi reko da je tako. Ah, ništa više ne znam. Ništa, opit :)

Cijenio bi kad bi me neko ispravio ako sve ovo krivo brijem jer daleko od toga da sam siguran i govorim vam kako stvari stoje :) Idem čitat malo o aerodinamici ako nađem nešto pametno jer me zainteresiralo sad.

Vrh

PostPostano: pon 18 sij, 2010 0:42 
Offline     DHV 2-3

Nebih opet da obaram teoriju pojedinih pilota da krilo samo može ući u negativu (ali moram)a da mu pri tome pilot dobrano ne pomogne na to ću reće malo ku....! Normalno ako je krilo ispravno tehnički da se odmah razumjemo. Onda ja nisam tvrdio da pilot nije bio možda u negativi i da je zbog toga pao! Ja sam samo iznio SVOJE mišljenje da mislim da je tip izazvao stoling ili zastoj! Vrlo je moguće da je iz nekog zastoja i ušao u negativu ali bi mu se onda zemlja trebala vrtiti pod kamerom. Kao drugo puno je lakše ući u negativu ako je izazvao zastoj krila a pogotovo ako je izazvao speedflyera u zastoj! I njihovo najsporije krilo ima enormnu energiju te samo malo jača izmjena komandi i eto ti brdo gova... za vratom! Onda i budali je jasno da ogromna brzina jako utječe na svaki dodir komandi i na svaku kilu prebacivanja u sjedalu. Onda onaj tko tvrdi da može kontrolirati krilo a da ga ne zaklapa na to ću samo reći: dodji jarane da ti Voji to pokažeš i to u uvjetima i u kojima ću i ja letiti a da ti krilo ne zaklopi ima da ti ga izd...m i dam još 100 eura i je.. me moj otac Jure ako slažem! Eto toliko za sada!
VOJO!

Vrh

PostPostano: pon 18 sij, 2010 1:23 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
gburazer je napisao/la:
S brzinom se otpor drastično povećava i siguran sam da postoji max. teoretska brzina svakog paraglidera, slično kao što npr. padobranac u žabi pod 1g ubrza do cca 180km/h i onda više ne ubrzava. Otpor ga tad taman tolko koči kolko bi ga ovo ubrzalo. Zato bi intuitivno reko da se slično događa i s krilom u letu.
Veća težina na istom krilu znači veći lift i veća sila koja krilo vuče naprijed. Krilo ide brže i otpor se povećava sve dok se ne izjednači s dodatnim liftom. To što na nekoj velikoj težini samo malo povećanje brzine generira neproporcionalno ogroman otpor ne znači da je taj efekt iole primjetan na brzinama o kojima mi tu pričamo.

Damjancic je napisao/la:
Naime povecano opterecenje samo pomice polaru na vece brzine ali ne utjece na njen oblik, kaze literatura.
Hm, volio bih vidjeti tu literaturu. Istina je da glide ostaje isti no na webu sam npr. našao da je polara pod većom težinom pilota malo plosnatija. Zašto, nemam pojma, ali indicira da ono što je općepoznato za glide ne mora vrijediti za sve točke krivulje, pogotovo ne za stall point.

Meni se nekako čini da isti profil (dobiven povlačenjem komande od recimo 70cm, što bi kod pilota od 80kg uzrokovalo stall) neće uzrokovati stall kod pilota od 100kg tj. da teži piloti imaju nešto veći raspon 'rada'. Zašto mi se tako čini ne znam ni sam, ali trenutno ne mogu naći ništa što bi potvrdilo ili opovrgnulo ovu tvrdnju. Ako nađem, javim se opet...

Vrh

PostPostano: pon 18 sij, 2010 8:30 
Offline     DHV 3

Damjancic je napisao/la:
toni je napisao/la:

Ima zraka koji je jednostavno zao i ne mozes sprijecit zaklapanje (vidi recimo Biondica na drzavnom, ne mos rec da nije iskusan i ne poznaje krilo). IIRC zatvaranja na compovima su rijetka jer davanjem speeda vecina dobiva "reflex" profil (sorry ne znam koja je hrvatska rijec za to) tako da je krilo zapravo na speedu stabilnije nego na trimu (dok ne kocis pritom - to je opasno). A kad malo bolje pogledas na tekmama svako malo neko slika a oni koji ne rade to zauzeti su proracunima i taktikom tako da bi rekao da se pocetnici puno vise koncentriraju na sam let i kontrolu krila od comp pilota. OK, mozda su iskusniji piloti toliko automatizirali kontrolu posrtanja (mrzim engleske konstrukcije u materinjem jeziku, htio sam reci pitch control)...

Zbilja zaklapa ponekad i comp krila najboljih pilota. U to spada i Biondijev unfal. To je iznimka koja potvrđuje pravilo o zaklapanju. Međutim, to su rijetki incidenti. Zašto? Zato što kad letim sa 100+ drugih pilota i u toku tekme vidim 2-3 zaklapanja, a da se niti meni ne dogodi jedno, onda to nije pravilo već izuzetak. Možda ti imaš drugačije iskustvo. Dobro se sjećaš, pod speedom je krilo stabilnije, a kad kresne ode prednji rub i špage padaju pod noge. To je onaj zabavni dio paraglidinga. Razlika između koncentriranog početnika i koncentriranog natjecatelja je u tome što natjecatelj zna što treba činiti (u što spada i automatika odziva na input), dok se početnik čudi većini stvari.

Oni koji fotkaju tokom tekme ti nemaju većih ambicija i samo smetaju u zraku pravim pilotima :evil:

Damjancic je napisao/la:
toni je napisao/la:

Sad cu bit malo zao - e jesi mu objasnio! Sad kad si umjesto AoA napisao "upadni kut" sve je objasnjeno...samo kad bi jos pojasnio sta upada gdje...

Nisi zao, samo si kapriciozan. AoA nisam objasnio samo zbog Gige, vjerujem da je mnogo letača koji se nisu susreli s ovim terminom. Naravno da mi nije namjera objasniti što je upadni kut. Giga će ili u školu ili ne, ali će se susresti s ovim terminima. Negdje ih mora čuti, a da li će ih znati prepoznati i praktično upotrijebiti to znanje ostavljam njemu na izbor. Kad bih sve ovo pisao samo zbog jednog čovjeka (Giga) onda ne bih bio svjestan mogućnosti disperziranja znanja ovim forumum. A smatram da tvoja inteligencija dobro prepoznaje moje obraćanje širem krugu od jednog štioca.

U determinaciji skraćenice AoA mi nije bila namjera prijevoda, to je bilo usput, već upravo ovo prvo. Jedno je AoA ili IIRC, a drugo je pitch control i to što nemamo adekvatan prijevod za tu pojavu. Možda: stabilizacija nagle promjene upadnog kuta (SNPUK)?

PS: pa di si do sad, umro sam od dosade dok si se brćkao na tom egzotičnom otočju?

Vrh

PostPostano: pon 18 sij, 2010 8:50 
Offline     DHV 2-3

toni je napisao/la:
Međutim, to su rijetki incidenti. Zašto? Zato što kad letim sa 100+ drugih pilota i u toku tekme vidim 2-3 zaklapanja, a da se niti meni ne dogodi jedno, onda to nije pravilo već izuzetak.

Ne velim da teza ne stoji, ali kroz tekmu ti oko 10% vremena obraćaš pažnju što se događa s krilima ne više od oko 10% pilota. Dakle, grubo uzevši, imaš uvid u 1% letnog vremena svih pilota tekme. Povećaj te postotke ako ti se čini premalo - svejedno ispada na isto. Nemaš dovoljno informacija...

Mislim da se na tekmama manje zaklapa najviše zato jer nema opuštanja. Većinu zaklapanja koja se inače dešavaju pilot je 'dozvolio' - nekoncentracijom, nespremnošću na brzu reakciju.

Vrh

PostPostano: pon 18 sij, 2010 10:19 
Offline     DHV 3

CloudWalker je napisao/la:
Mislim da se na tekmama manje zaklapa najviše zato jer nema opuštanja. Većinu zaklapanja koja se inače dešavaju pilot je 'dozvolio' - nekoncentracijom, nespremnošću na brzu reakciju.

Koliko vremena pratim, a koliko ne to mi je teško ocjeniti. Znam samo da uvjek imam nekoga u kadru, a i kasnije razgovori potvrđuju tezu da se ne zatvara puno na tekmama. Vidim i ti podržavaš tezu o većoj koncentraciji na tekmama, dok Dok slika okolo.

Vrh

PostPostano: pon 18 sij, 2010 10:42 
Offline     DHV 2-3

toni je napisao/la:

Koliko vremena pratim, a koliko ne to mi je teško ocjeniti. Znam samo da uvjek imam nekoga u kadru, a i kasnije razgovori potvrđuju tezu da se ne zatvara puno na tekmama. Vidim i ti podržavaš tezu o većoj koncentraciji na tekmama, dok Dok slika okolo.

Koncentracija i sporadično slikanje ne isključuju se nužno. To što slikaš ne znači da si opušten i nekoncentriran - samo ti koncentracija nije 100% na letenju. A i 50% koncentracije je bolje od 0% koliko imaš kad se potpuno opustiš i gledaš dolje kako čudno nepoznato izgleda iz zraka cesta kojom se inače voziš autom i pitaš se kako to da nikad nisi vidio to jezero odmah pokraj nje i da li unutra ima riba za pecanje i koliko je duboko i kako je bilo super letjeti na Ohridu i kako se ono zvao Mendin šarplaninac i... BAM TRES...

Nekoć sam na tekmama dosta slikao, ali sam shvatio da se ipak to malo što izgubim vrteći i slikajući kasnije samo povećava i frustrira me.
Sada slikam samo prije startnog markera kad (i ako) sam na vrhu stupa. Na tranzicijama niti ne slikam jer je manje zanimljivo. Rezultati mi nisu baš nešto bolji, ali bar znam da sam dao sve od sebe i mogu bolje procijeniti gdje su mi greške - ne mogu se više vaditi na to da: "eh, da bar nisam tolko slikao bio bi... ovo i ono...".

Vrh

PostPostano: pon 18 sij, 2010 10:45 
Offline     DHV 3

Rezultati mi nisu baš nešto bolji, ali bar znam da sam dao sve od sebe i mogu bolje procijeniti gdje su mi greške - ne mogu se više vaditi na to da: "eh, da bar nisam tolko slikao bio bi... ovo i ono...".

Ispričao si moju priču :dash:

Vrh

PostPostano: pon 18 sij, 2010 13:46 
Offline     DHV 2

Član od: uto 27 lis, 2009 18:09
Dao Palac gore: : 59 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 84 / Palac dolje: : 5
Dobro.. da se vratimo malo nazad i za nas malo manje nabrijane na tehničke detalje kako lete komp krila..jer se prepiska Tonija, CW-a, Damjančića bazira oko komp krila..ic oukej!

Mene potjera u šumu ako sam na Triblju u 2 po ljeti, inače se prije leta isključim i vizualiziram sebe kako polijećem u dižući-konstruktivni(dovoljno širok) zrak u kojem mogu fino zavrtit bez stresa a onda kad se dignem može i da čupa..

ako čupa odma onda sva koncentracija na rukama i penjem dok se ne maknem od stijena (Tribalj mi je posebno drag ali i ne baš ako moram skrečat nisko)..

Šta se tiče negative nisam ju nikad napravio "slučajno" iz nepažnje, niti ću ikad, AMEN!

Ali se sjećam točno na Japu, jedno 1200 i nešto i vrtim lijevo i uhvatim se kako sam krenuo još malo lijevu stisnut..ali znate kako je ruka blizu tijelu, ispred glave i blizu ramena..i odma OOP!
Nije baš bilo skroz blizu negativi ali sam ulazio u crveni sektor i onda sam popustio unutarnju da dobijem malo brzine i shvatio da ak oću uže zavrtit da ga trebam pustiti i tek onda opet stisnut..
a ne još dodat pa ću kao tako uže vrtit..oću ali sam sporiji i ne mogu se "popesti" na najjači dio.

A šta se tiče pada Bjondića...(nisam bio tamo) znam iz Cirkusa...ne bio je koncentriran ali jednostavno nije rekao ovo je sad previše sjeban zrak i nisko sam i puše skroz paralelno na greben i drma..nego je mislio pa neću sad sletit na tekmi sam..gle ovi isto lete..tak da ta nabrijanost na pobjedu, mene uopće ne fascinira..jer da se nije tekmo da vidiš kak bi se mako..

to potežem jer ak Toni sam veliš da ste svi našpanini max na tekmama, da se krila ne zaklapaju..točno..al čim nisi na tekmi nego letiš za gušt e onda ih sigurno ima, jel tak..

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 50 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: