»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: uto 21 tra, 2026 19:22.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Izvještaj s Triblja od srijede...
PostPostano: pet 22 sij, 2010 9:04 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
... 20.01.2010. Usudio bih se reći prvi pravi proljetni dan u ovoj godini :-D Izuzmemo li dan ranije letenje ćićarijskim prostranstvima u tišini nekolicine samozatajnih pilota.

Na put krenuše dvije skupine, jedna mještovita sazdana od zagorskih, jaskanskih, riječkih i ličkih pilota, a druga čista zagrebačka. Prvi grunfovi usmjeriše svoje prijevozno sredstvo put Lijaka i ne pogriješiše, a drugi put Triblja ususret riječkim kolegama. Ni ovi potonji, kojima i sam pripadam, nisu pogriješili. To je bio jednostavno dobar dan, sunčan i termički nasmijan :)

Mi, zagrebaši (dobro ja sam iz Feniksa;-), napali smo Tribalj sa sjeverne strane preko Fužina, Zlobina i Plase, a snijega je bila gomila, metar i više ponedje. Zabrinuli smo se kako ćemo se uspeti na start, jer zimi je to zaleđeno. Južna strana ima manje snijega, ali na nekim mjestima bura napravi zapuhe 1-2 m u dužini od nekoliko desetaka metara i opet je pristup onemogućen. Odlučili smo probati sjevernim putem, a Riječani južnim, pa ćemo vidjeti tko će do kuda stići. Ispalo je da smo mi imali više sreće, jer uz snijeg i ponegdje uklizani led na cesti ipak su ljudi prolazili i napravili tragove koji su većim dijelom otkrivali asfalt. Zvonko je iz Karlovca došao sam s običnim autom i zimskim gumama bez problema. Riječani su morali ostaviti aute pred zadnji uspon, a taj je zbilja strm, i prošetati, jer je bilo poleđeno. Iz zraka je taj dio ceste izgledao kao sjajna zmija dugačka kilometar.

Na vrhu, parkin pod snijegom, stvrdlim od bure i zaleđenim od sunca. Sniježni pokrivač je toliko tvrd da smo hodali po njemu ne propadajući u nj. Čak niti auto nije propao kotačima dublje od 3-4 cm. A onda je slijedila prava avantura - spustiti se do poletišta po tom ledu. Nije lako. Na samo startu, opet tvrdi snijeg pokriven ledom. Ha, bit će veselo odstartati. Stigli smo u 12:30h i termički ciklusi su bili sve izraženiji. Ivana i Sonja su bile brže i hrabro se otisnule u zrak uz bojažljiv trk po tom ledu, a Doktor i ja smo slagali svoje open-e i kibicirali što se događa s djevojkama. Ivana diže, Sonja je upala u dobar balon, krilo zaostaje za njom, a penje i dalje. To je to. DOktor polijeće, oprezno trči, a boom 5 se nećka da uhvati zračnu struju, ali uspjeva. Ne žurim, ovo mi je vjerojatno posljednji let s mantrom R09 s kojom sam drugovao punu godinu dana. Našao sam joj udomitelja, novog gazdu koji će nastaviti druženje, a mi se rastajemo. Nisam niti tužan, niti nostalgičan, jer sam navikao mijenjati krila nakon 1-1,5 godine pa se niti ne vežem duboko, ali ipak je to možda zadnji let s njom. Nakon ovih oproštajnih misli polijećem. Odmah dizanje. Ne vrtim, idem prema zmajarskoj. Nad siparom i dalekovodima hvatam dobar stup i podižem privh 200m. Joj kako je dobro. To je letenje koje je mi je već blijedilo još tamo do listopada. Dobra i uska, dinamična dizanja, nije dosadno. Stup je propošan, pa izlazim jer dizanje slabi, a pitch control postaje sve složeniji. Trojka je odmakla prema Križišću i idem za njima. Nailazim na redovite stupove i tako do utvrde na kraju grebena kod Hreljina, gdje se mimoilazim s curama i Dokom. U povratku, na isturenom špicu između Križišća i Drivenika, gdje je dežuran prpošni stup, opalilo me jako dizanje, preko +4 m/s koje je preraslo u 5, pa 6 i na kraju +6,5m/s i to ne kratkotrajno. Nisam čuo vario da tako vrišti od zadnje utrke Državnog prvenstva u Istri.

U povratku preko starta nalijećem na Biondića, pa formiramo grupo za Bribir s Doktorom na čelu. Biondi je izabrao mudriju taktiku letenja po unutrašnjim vrhovima, a nas dvojica se držimo ruba grebena. Valjda nam je osjećaj za hladnoću bio smanjen gledajući u sivo smeđe tlo nego bjelinu viših vrhova. Ubrzo smo Dok i ja potrošili početnih 1300m i bili na samom grebenu kod Grižana, jer nismo uspjeli uhvatiti Bribir. Biondi nas je samo promatrao s visine. Bio sam zlurad i mislio neka mu, bar mu je hladnije nego nama. Dodatno me je ugrijao jedan frontalac s jačim jednostranskim pri ispadanju iz stupa u grižanskom zaleđu. Natrag prema startu grebemo nisko, a Biondi i dalje supervizira s visine. Pred startom Dok prekida zimu i let te ide na sletište, a ja vritim dobar stup i dižem do 1500m. Nakon nekog vremena vidim Doktora kako skida visinu spiralom nad jezerom. Mislim se dobar je, a on će poslije u birtiji da nije bilo namjerno nego da ga je opalilo i da je završio u spirali. Ajde! Promrzao, ali čvrst u namjeri da iskoristim dan, jer kad ću opet tako, okrećem još jednom Križišće, a na povratku mantra mi je priuštila iznenađenje koje ću pamtiti. Možda je to bio i "zao" zrak, ali evo pa prosudite sami. Prošao sam onaj špic koji strši prema moru između Križišća i Drivenika, a poznat i po tome što se Doktor svojevremeno tamo ušumio i u stijenio. Taman sam prošao taj špic i uhvatio glavni greben prema startu kad sam upao u bombu od +4 m/s. Nakon malo hvatanja krila idem ko špriher gore, a onda tras, bum frontalac, koji sam naslutio i djelomično zaustavio kočenjem, ali se ipak sredina podvila. I još sam bio u penjanju!!! Vario je neprekinuto vrištao dizanje. Stabilizirao sam krilo i krenuo vrtiti, čudeći se što je to moglo biti. Super feeling :yup:

U Martini analiza dana, 10 letača, pivo i kuhano vino. Svi su bili puno dojmova. Ja piričam o svome, a Doktor o svojevremenom penjanju s pola zatvorenog krila. Biondi je uspio naviti 1700m, vrela krv. Čuli smo naše junake iz grunfovskog auta kako se dogovaraju oko Kovka kamo dalje. Super dan.

6 Palac gore: : CW, Danči, gburazer, Irena, marin, Toomy    
Vrh

Naslov: Re: Izvještaj s Triblja od srijede...
PostPostano: pet 22 sij, 2010 22:56 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
toni je napisao/la:
Možda je to bio i "zao" zrak, ali evo pa prosudite sami. Prošao sam onaj špic koji strši prema moru između Križišća i Drivenika, a poznat i po tome što se Doktor svojevremeno tamo ušumio i u stijenio. Taman sam prošao taj špic i uhvatio glavni greben prema startu kad sam upao u bombu od +4 m/s. Nakon malo hvatanja krila idem ko špriher gore,

Ma kazem ti ja da postoji zao zrak! A najzliji je bas tamo. Bome da nije onog drveta bilo spatulom bi me strugali s kamena...

A glede spirale, nemalo me to iznenadilo. Dosad se uvijek ponasao skroz benigno. Valjda ima veze s nacinom ulaska. Naime malo sam iso par vingaca povuc i tamo negdje oko treceg-cetvrtog opet sam malo okasnio pa reko ajd nastavicemo krug spirale i OK. Ja unutra i pustim sve, tezina van i reko izac cu normalno. Kad ono kurva ubrzava! Dva kruga nisam mogo sebi doc sta se dogadja i onda sam ga tek moro vanjskom svojski zaklat da ga dobijem pod neki normalni kut za izac...ha sta ces, jos da izvedem frontalno penjanje i sve sam probo :shock:

p,
D

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: sub 23 sij, 2010 7:26 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
A tu su napokon i slikice, posebno za Ivanu http://picasaweb.google.hr/antoni.buljan/Tribalj2012010#

1 Palac gore: : Jasna    
Vrh

PostPostano: sub 23 sij, 2010 8:39 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 11:49
Dao Palac gore: : 1383 / Palac dolje: : 14
Dobio Palac gore: : 282 / Palac dolje: : 3
Toliko snjega da čovjek ne povjeruje :shock:
Izvještaji i slike su za svaku pohvalu . :respekt:

Vrh

PostPostano: sub 23 sij, 2010 15:58 
Offline     DHV 1-2

Član od: čet 15 lis, 2009 21:35
Dao Palac gore: : 186 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 77 / Palac dolje: : 0
Bravo Toni!

Dok u nas bura guli iz zemlje, vi se hladite ko pršutići!

Slike su super, a tribale bi i medalje za smrzavanje!

Pozdrav

BEŠO

:ave: :ave: :ave:

http://makarska.hr/kamera/

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.