»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: ned 19 tra, 2026 22:49.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 50 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Speedflying
PostPostano: pon 18 sij, 2010 16:08 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Biondiću, što ti misliš, zašto te zaklopilo i ušumiralo?
Da nisi fotkao po grebanu, a?

Vrh

PostPostano: uto 26 sij, 2010 17:32 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
toni je napisao/la:
Povećenjem opterećenja na krilu povećava se horizontalna, ali i vertikalna brzina, odnosno propadanje, što se događa s finesom ne bih sad teoretizirao jer zavisi o parametrima krila itd., ali to nije tema. Ono što se Doktor zapitao je zbilja zanimljivo. Zašto je krilo "osjetljivije" na komande pri većem opterećenju. Moj odgovor bio bi - zbog bržeg opstrujavanja zraka oko krila.

Konacno uspjeh! Thread je iz 2006, ali ipak zanimljiv

p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: čet 28 sij, 2010 12:19 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Damjancic je napisao/la:
toni je napisao/la:
Povećenjem opterećenja na krilu povećava se horizontalna, ali i vertikalna brzina, odnosno propadanje, što se događa s finesom ne bih sad teoretizirao jer zavisi o parametrima krila itd., ali to nije tema. Ono što se Doktor zapitao je zbilja zanimljivo. Zašto je krilo "osjetljivije" na komande pri većem opterećenju. Moj odgovor bio bi - zbog bržeg opstrujavanja zraka oko krila.

Konacno uspjeh! Thread je iz 2006, ali ipak zanimljiv

Odlično pronađen odgovor (ako je ispravan, osobno ne sumnjam u točnost) Dok. Međutim treba razdvojiti dvije činjnice. Jedna je brzina zastoja (stall speed), a druga je dinamika krila. Dinamika krila se povećava sa brzinom - veće opterećenje, veća brzina, brže opstrujavanje zraka oko krila i time je krilo "osjetljivije" na komande, jednako kao i kod povećanja brzine horizontalnog vjetra. Drugo je granica brzine zastoja koja je direktno povezana s AoA, a utvrdili smo da se AoA jednako mijenja (povlačenjem komande) s obzirom na povećanje/smanjenje opterećenja na istom krilu. AoA se dodatno povećava uslijed otpora izazvanog jednostranskim ili ušima, pa time krilo postaje osjetljivije na kočenje, odnosno potrebno je manje vući komande za stall.

Vrh

PostPostano: čet 28 sij, 2010 12:54 
Offline     DHV 2

toni je napisao/la:
Odlično pronađen odgovor (ako je ispravan, osobno ne sumnjam u točnost) Dok.

Pa moram priznat meni kao laiku se svidja to Thomasovo objasnjenje, makar i protivnici iznose nekoliko dobrih poanti...

toni je napisao/la:
veće opterećenje, veća brzina, brže opstrujavanje zraka oko krila i time je krilo "osjetljivije" na komande, jednako kao i kod povećanja brzine horizontalnog vjetra.

Sorry ali nece ici. Povecanjem brzine horiz. vjetra mijenja se SoG, TAS ostaje isti, samim time i osjetljivost krila.

toni je napisao/la:
Drugo je granica brzine zastoja koja je direktno povezana s AoA, a utvrdili smo da se AoA jednako mijenja (povlačenjem komande) s obzirom na povećanje/smanjenje opterećenja na istom krilu.

Pa iz ovog upravo slijedi da nije tako, tj. da promjena u TAS mijenja aerodinamicki ucinak jednake kolicine komande pri vecem opterecenju...

p,
D.

occasio praeceps,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: čet 28 sij, 2010 14:56 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Damjancic je napisao/la:
toni je napisao/la:
Odlično pronađen odgovor (ako je ispravan, osobno ne sumnjam u točnost) Dok.

Pa moram priznat meni kao laiku se svidja to Thomasovo objasnjenje, makar i protivnici iznose nekoliko dobrih poanti...

I meni se isprva svidjelo njegovo objašnjenje, no kako sam više čitao to sam skloniji bio povjerovati da opisani efekt ima zanemariv utjecaj na AoA. Jednako kao i Pagenov efekt (koji sigurno postoji) jačeg otpora zraka na špagice komandi kojem ipak dodatno kontrira krutije krilo (veći unutarnji tlak zbog veće brzine).

Ono što je meni najbliže navodno realnom primijećenom kraćem hodu komande do stalla kod opterećenijih glidera je dinamika. Naime, pri većoj težini pilota odnos momenta krila i pilota kod kočenja je veći. Teži pilot će se kod svakog kočenja koje nije sasvim polagano više zaljuljati ispod krila nego lakši pilot. Zato jer otpor pilota raste s površinom koja radi otpor, a moment s volumenom. Veće zaljuljavanje znači veći AoA i za dostizanje stalla potrebno je manje povući komandu.

Drugi najvjerojatniji razlog bi moglo biti ono što je Thomas i spomenuo: profil krila je dinamičan pa kod većeg opterećenja em što su špagice napetije (duže?) em što samo krilo mijenja oblik (postaje zategnutije na nekim mjestima). Naravno, najteže je dokazati zašto bi te razlike išle baš u korist teoriji da je hod kraći za veće opterećenje. Ipak, ako se sve ostalo može isključiti kao zanemarivo... My dear Watson...

Vrh

PostPostano: čet 28 sij, 2010 15:31 
Offline     DHV 3

Damjancic je napisao/la:
toni je napisao/la:
veće opterećenje, veća brzina, brže opstrujavanje zraka oko krila i time je krilo "osjetljivije" na komande, jednako kao i kod povećanja brzine horizontalnog vjetra.

Sorry ali nece ici. Povecanjem brzine horiz. vjetra mijenja se SoG, TAS ostaje isti, samim time i osjetljivost krila.

Ne znam gdje neće ići. U moju ili tvoju glavu? Odnosno gdje uopće ide?
Oprosti ti, možda se nismo razumjeli, ali SoG nema veze o onome o čemu ja pričam. "osjetljivije" znači da se radi o osjećaju, i to subjektivnom. Opterećenije krilo u istim uvjetima (naravno teoretski) ide brže i osjećaj dinamike je veći. Da li se slažemo u tome? Naravno, da se TAS ne mijenja. Približan osjećaj tome je kad groundhandlamo i zapuše malo jače. Krilo subjektivno postaje dinamičnije, a da se SoG nije promjenila, jer i dalje stojimo na mjestu. Ili se ne slažeš?

Damjancic je napisao/la:
toni je napisao/la:
Drugo je granica brzine zastoja koja je direktno povezana s AoA, a utvrdili smo da se AoA jednako mijenja (povlačenjem komande) s obzirom na povećanje/smanjenje opterećenja na istom krilu.

Pa iz ovog upravo slijedi da nije tako, tj. da promjena u TAS mijenja aerodinamicki ucinak jednake kolicine komande pri vecem opterecenju...

Ne kužim što nije tako. Povlačenjem komandi mijenjamo aero profil krila, povećavamo/smanjujemo AoA, a TAS se mijenja s obzirom na povlačenje komandi. Povećanje opterećenja ne utječe na reakciju krila za isto povećanje/smanjenje AoA povlačenjem komandi. Samo sam htio razlučiti subjektivni dojam dinamike "osjetljivosti" krila pri većem opterećenju i granici zastoja o kojoj pričate cijelo vrijeme, odnosno da li povećanje opterećenja mijenja tu granicu zastoja. Ili pričamo o istome a da se ne razumijemo?

Vrh

PostPostano: čet 28 sij, 2010 16:03 
Offline     DHV 2

CloudWalker je napisao/la:
Ono što je meni najbliže navodno realnom primijećenom kraćem hodu komande do stalla kod opterećenijih glidera je dinamika. Naime, pri većoj težini pilota odnos momenta krila i pilota kod kočenja je veći. Teži pilot će se kod svakog kočenja koje nije sasvim polagano više zaljuljati ispod krila nego lakši pilot. Zato jer otpor pilota raste s površinom koja radi otpor, a moment s volumenom. Veće zaljuljavanje znači veći AoA i za dostizanje stalla potrebno je manje povući komandu.

Istina, ali meni se cini da je taj efekt prisutan i kad se koci skroz polako. Bas mi se svidjelo ono s pomakom CoG nazad (jesi vidio one vjesalice :good: ) i ta teorija s napetoscu materijala.
A nis, morat cu skratit komande za tih 0.3 cm (ili kolko su vec izracunali) pa vidit jel se primijeti razlika, i koliko...Elementary, my dear Watson!

And now, for something completely different!

toni je napisao/la:
Opterećenije krilo u istim uvjetima (naravno teoretski) ide brže i osjećaj dinamike je veći. Da li se slažemo u tome? Naravno, da se TAS ne mijenja. Približan osjećaj tome je kad groundhandlamo i zapuše malo jače. Krilo subjektivno postaje dinamičnije, a da se SoG nije promjenila, jer i dalje stojimo na mjestu. Ili se ne slažeš?

Zar nije da opterecenije krilo u istim uvjetima za isti kut nagiba opisuje zavoj veceg radijusa, dakle trebalo bi biti manje dinamicno? Ili ovisi o definiciji pojma dinamicnosti? I meni se cini da opterecenije krilo brze zavrsi u spirali, ali to bi trebao biti nuzucinak kraceg hoda komande, valjda...
Groundhandling je losa paralela. Prvo, u slucaju GH TAS nikako ne moze ostati konstantna (odnosno ako ostaje, ili trcis naprijed ili te vuce prema nazad). Ili, ako hoces tako prikazati, pri promjeni snage vjetra kod GH ako hoces odrzati isti polozaj moras promijeniti ili AoA (pustanjem komandi ili premjestanjem tezista naprijed) ili TAS (to se dogadja kod "zubarenja" pa svi znamo kako to zavrsava, a sve zato jer krilo pokusava postici konstrukcijski zadane parametre). Osim tog, moguce je razlicito opterecenje pojedinih spagica (ili cijele strane, jer nema odljuljavanja pilota) od onog u letu.
Dojam impulzivnosti kod jaceg vjetra i GH po meni je posljedica vecih oscilacija u brzini vjetra nego pri mirnim uvjetima. Ako dobro izvedem start nisam primijetio da bi krilo iznad glave (jedini polozaj koji je donekle usporediv za svrhu ove rasprave) bilo dinamicnije u jakom vjetru.
toni je napisao/la:
Ili pričamo o istome a da se ne razumijemo?

Cini mi se da da. Samo je pitanje da li isti pomak komandi mijenja AoA za istu kolicinu pri razlicitom opterecenju?

Boze mili, opaka ta zima...

p,
D.

occasio praeceps,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: čet 28 sij, 2010 16:32 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 12:33
Dao Palac gore: : 127 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 60 / Palac dolje: : 0
toni je napisao/la:
Približan osjećaj tome je kad groundhandlamo i zapuše malo jače. Krilo subjektivno postaje dinamičnije, a da se SoG nije promjenila, jer i dalje stojimo na mjestu. Ili se ne slažeš?

SoG se u ovom slucaju ne mijenja samo zbog trenja kojim se drzis za zemlju. Kao kompenzacija za to povecava se AoA i krilo ima vecu povrsinu u (jaci) vjetar te je zbog toga energicnije. To je prilicno razlicita situacija od povecane dinamicnosti krila u letu uzrokovane vecim opterecenjem.. Kad bi GHao na ledu ovog efekta ne bi bilo..

1 Palac gore: : CW    
Vrh

PostPostano: čet 28 sij, 2010 22:23 
Offline     DHV 3

luka je napisao/la:
toni je napisao/la:
Približan osjećaj tome je kad groundhandlamo i zapuše malo jače. Krilo subjektivno postaje dinamičnije, a da se SoG nije promjenila, jer i dalje stojimo na mjestu. Ili se ne slažeš?

SoG se u ovom slucaju ne mijenja samo zbog trenja kojim se drzis za zemlju. Kao kompenzacija za to povecava se AoA i krilo ima vecu povrsinu u (jaci) vjetar te je zbog toga energicnije. To je prilicno razlicita situacija od povecane dinamicnosti krila u letu uzrokovane vecim opterecenjem.. Kad bi GHao na ledu ovog efekta ne bi bilo..

A jes mali pametan! Kako li se samo leda sjetio. Odustajem, nevoljko.

PS: ima nešto i u promjeni brzine vjetra koji ostavlja dojam veće dinamičnosti pri GH, ali iskustveno tvrdim da je krilo dinamičnije pri jačem vjetru.

Vrh

PostPostano: čet 28 sij, 2010 22:31 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
luka je napisao/la:
Kad bi GHao na ledu ovog efekta ne bi bilo..

Da GH na ledu! Ma kako ti takve stvari samo padnu na pamet... :D
A kako je zima kod nas krenula, dalo bi se naći jezero s dovoljno debelim ledom i za to isprobati...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 50 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: