»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: uto 21 tra, 2026 19:26.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Boom6 vs IcePeak3
PostPostano: pet 19 ožu, 2010 10:37 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 429 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 436 / Palac dolje: : 1
Nikako da stavim let na OLC pa evo bar opisa u kratkim crtama....

Buzet 17.03.2010... Vjetrova paprikaš i svaki umjeren... bilo je nekih i preko 10m. 60-80% naoblaka, gradient 11.
Krilo Boom6 M...

Rasteretio sam se maksimalno tako da sam bio oko 7Kg preko gornje granice...

Prvo sam startao na cistoj dinamici i odmah nabrao nekakvih par metara iznad starta. Vec na samom izlasku me malo klepilo nekakvo jednostransko, ali se nisam uopce obazirao. Krilo slusa prekrasno... Uz malo zabave odlucim toplendati i sacekati da se upali termikaner.

Uz malo zabave gledajuci Tonija kako se bori s Rigidima startam nakon nekakvih 15min...

Let mi je glupo opisivati jer nije nista zapazeno ni interesantno pa cu samo predstaviti svoje vidjenje Boom-a...

Komande su tvrde skoro kao i na IcePeaku... Tvrde citavim putem, a posebno pri kraju. Hod koji sam uspio iskoristiti je bio oko tridesetak centimetara. Krilo reagira trenutno i nesto se vise naginje u zavojima nego IcePeak. Vanjski wingtip nije bio podlozan istrcavanju (zaljetanju) bez obzira na blago turbulentnu situaciju i pretjerano kocenje unutarnje komande. Stupove reze bez problema, jedino je malo podlozniji ispadanju iz stupa ako se ne pazi, ali to bih pripisao boljoj agilnosti i cudnim meteoroloskim uvijetima... Pobire sasvim pristojno...

Malo "reskije" prica nego Icepeak. Jako voli naglasiti rub stupa, a bogami to ne komentira samo padom tlaka nego i poprilicnim suskanjem, mada se nije nesto pretjerano zatvarao. Sto bi rekli, mahanje rucicama postaje izrazeno... Takodje i sama kupola voli mjenjati poziciju sto se vidi i osjeti na sicu, stalno me je bacalo... Jako mi je zasmetalo njihanje naprijed nazad koje moram priznati nisam uspijevao rijesavati, tek mozda na dugim i mirnim tranzicijama...

Speed je zakon... Bar duplo laksi od Icepeaka, podjednako stabilan, i ono sto je kod IcePeaka nemoguce, moze se dozirati. Brzinu postize trenutno i vec na prvoj stepenici sam dobio 25Km/h. Dalje nisam stigao ni ici...

Jos sam samo primjetio da mi je malo sporiji u trimu, ali kako je Toni rekao ja bih se slozio... Dan je stvarno bio cudan sto se vjetrova tice i vjerovatno je moje misljenje bazirano na subjektivnom osjecaju u danoj situaciji...

Sve u svemu +5... U iscekivanju Booma7... LP!

Vrh

Naslov: Re: Boom6 vs IcePeak3
PostPostano: pet 19 ožu, 2010 17:05 
Offline     DHV 2-3

Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
za doziranje se koriste ratcheti

Vrh

PostPostano: pet 19 ožu, 2010 17:23 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
E pa jebli te ratcheti da te jebli! :) Otkad si mi to u glavu utuvio potrosio sam i para i vremena i jos ne valja! Sad sam doduse dobio nesto redukcije sile al moram smislit sistem kako povecat kontaktnu povrsinu na ratchetu (a da mi se pritom sic ne piga i da ne koristim rigidne elemente) pa da to bude fakat to. E al kad to napravim, postacu kralj ubrzanih frontalaca! :evil:

p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: pet 19 ožu, 2010 21:09 
Offline     DHV 2-3

e da si kupio pravu stvar i puknuo pravi konop šljakalo bi ti to lijepo.

Vrh

PostPostano: pet 19 ožu, 2010 23:11 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Cek cek, ima jos do drzavnog...recimo spagu sam sredio, fina sedmica a ne ko ono tvoje kablovinje :blum2:

p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: sub 20 ožu, 2010 10:37 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 01 ruj, 2009 14:50
Dao Palac gore: : 43 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 20 / Palac dolje: : 0
slika
Dok! Preporučam ti Karlov speed sistem višestrukog osiguranja. Garantirano ne puca ni nakon višegodišnje upotrebe. Gradi se godinama dodavajući uvijek nove konopce. Negativna strana - tokom godina sjedalo postaje sve teže. :)

info@paragliding-kvarner.com
dbiondi2@gmail.com

tel. 095-854 9995

1 Palac gore: : Damjancic    
Vrh

PostPostano: sub 20 ožu, 2010 11:29 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Zoki je napisao/la:
Buzet 17.03.2010... Vjetrova paprikaš i svaki umjeren... bilo je nekih i preko 10m. 60-80% naoblaka, gradient 11.
Krilo Boom6 M...

Rasteretio sam se maksimalno tako da sam bio oko 7Kg preko gornje granice...

Uz malo zabave gledajuci Tonija kako se bori s Rigidima startam nakon nekakvih 15min...

Komande su tvrde skoro kao i na IcePeaku...

Speed je zakon... Bar duplo laksi od Icepeaka, podjednako stabilan, i ono sto je kod IcePeaka nemoguce, moze se dozirati. Brzinu postize trenutno i vec na prvoj stepenici sam dobio 25Km/h. Dalje nisam stigao ni ici...

Jos sam samo primjetio da mi je malo sporiji u trimu, ali kako je Toni rekao ja bih se slozio...

Potpisujem Zokijev opis dana. Bilo je vjetra između 15 i 25 km/h, kako gdje i na kojoj visini. Prema Roču JI, a prema Zavoju JZ. Na startu na Raspadalici (da, da javili smo se Neviu i Jožetu i Neviu, ja sam se javio čak i Zecu, za svaki slučaj).

Moram priznati da ne pamtim kad sam se toliko mučio na startu. Letio sam već Icepeak 3 i nisam imao tih problema. Međutim, uz onaj vjetar koji je zbilja udarao i te fakin' rigid foile nikako da ga "dobijem". Pederi (da se ne uvrijedi istospolna manjina, peder je u funkciji karakterizacije onoga koji se smije tuđoj nevolji) su mi se smijali jer sam izjavio nekoliko puta: "Sad ga imam, pusti ga!", a kad ono ili se kravatira ili se prelomi ispod očvršćene konstrukcije. I tako 10-ak minuta. Čak sam i sišao sa starta i u zavjetrini sve fino složio, raspetljao, sakupio u ružu, doteglio uznojivši se na start i opet isto. Tras, bum, kravat, podvij... Na kraju sam uspio podići krilo, a onda me bacilo i podiglo, jer sam se koncentrirao na wingtipove da se ne uvuku u stabilo linije, pa me pomelo po startu, ali krilo je izašlo kako treba. Ivo Janje je napisao da se prašilo za nama. Jes, i Zokija je razvuklo po startu, pa je i on uskovitlao suhu crljenicu. Nakon polijetanja "harfa" - to je Zokijev izraz za upletanje komandne linije i ručice u zadnje noseće linije. Praktično na ovom krilu je to neizbježno. Niviukovci su stavili malo previsoko ručicu i onu malu gurtnicu koja spaja kotačić ručice sa zadnjom nosećom gurtnom te drži ručicu na distanci (mada još nismo utvrdili ima li to kakve vajde ili je kozmetika). Ne znam što im je to trebalo, jer da je 10 cm ta gurtnica niže (kao kod drugih krila) ne bi bilo "harfiranja". Ma nije neki problem, ali odvlači pažnju. Da ne spominjem koliko sam se time zamarao na startu, da mi ne uđe komanda u špage.

Let je zbilja bio dosadan. Dugo, dugo nisam letio na dosadnijem i nezanimljivijem krilu. Ali to je moj subjektivni dojam. Krilo je jednostavno super stabilno (što sam već znao), ali sad sam ga ponovno letio onakon 50h na R09. Stabilizacija krila u turbulenciji je nepoznat pojam za Icepeak 3. Mada je krilo od 100-116 kg, a ja gol u tangama imam 82 kg, poletne težine obučen 105 kg, natrpao sam 6 litara vode kako bih bio u gornjem težinskom rasponu. I svjedno nema potrebe za pitch controlom, možda malo, ali sam nakon 15 minuta leta prestao i to malo raditi, jer je nepotrebno.

Speedom se još bolje pitch control može održavati u neutrali, ali pomoz' majko kako je to naporan posao. U sjedećem položaju nisam uspio pritisnuti speed. Naravno da sam provjerio speed špagu i kotačiće, pa kotačiće na gurtnama i sve je bilo u redu. Nakon nekoliko pokušaja grčko-rimskim zahvatima našao sam rješenje - uspravim se u sicu, primim se rukama za gurtne i stanem jednom nogom na prvu stepenicu i tako sjednem s povučenim speedom. Onda zaglavim koljeno i tetive, nahranim svinje i ne diram ništa. Međutim, treba ga povremeno popustiti, pa opet dodati i onda je belaj. Jednostavno proizvodi toliku povrtanu silu da bi se odmah vratio u normalni položaj i pri tome oštetio menisk te tetive koljena aktivne noge. Hrga je doskočio tom problemu, pa me čudi da nitko iz Niviuka nije nadošao na isto. Ili su im kvadricepsi i listovi toliko nabildani da mišići kompenziraju nepovoljno djelovanje na zglobovlje i tetivlje. Nije niti Boomerang pusy smoke sa svojim speedom, pa niti Avax, Merury, ali ovo je previše. Osobito nakon što me R09 razmazio svojim speedom.

Upravljanje komandama, posebno u vjetar je naporan posao. Tvrde komande koje treba znatno povući. I još su kod Zokija produžene, valjda da si može počešati jaja kad ga zasvrbe, a da ne pusti komande. Zbilja ih treba vući za oštriji okret, ali i dodati težinu i to impulsivno. Kad sam to skužio bio je bitno okretniji. U stvari to je vrlo okretno krilo, međutim za veću okretnost treba potrošiti vrlo mnogo energije (kompenzacija za manje uložene energije kod stabilizacije). Isto tako hod komande je dug, tj. duži nego sam do sad na compovima naviknuo. Stupove, čak i u vjeta,r dobro napada i "zagriza", a sa speedom je to još uspješnije, samo da je doziranja malo lakše, a ne kao šetlanje ler-gasa na Ladi 1600 standard. E onda sam otkrio trimove. Pustio sam trimere (nisu bili u neutralnom položaju, već Kizo leti sa 2 cm popuštenim oko 30% po moj procjeni) do kraja i dobio znatno na brzini, a krilo je postalo tek malo više vrckavo (gotovo neprimjetno). Jedino je upravljanje zahtjevalo još više sile, ali kako je taj dio leta bio bez puno vrtenja, jer se zatvorilo i cjela je buzetska kotlina davala sweet lift, samo sam se vozio. Speed nisam puno dirao jer mi nije trebao. Zoki se u Ginu na kraju žalio da me nije mogao stić. A kako i bi, kad sam imao 2 km prednosti još od zavoja, pa ne ide boom6 10 km/h brže da bi to mogao napraviti. Drugim riječim, Iceperak 3 ima vrlo zadovoljavajuću brzinu u svim rasponima.

Kad samo poslije razgovarali Zoki se požalio na jahanje na Boom6, osnosno izlijetanje i zaostajanje, odnosno njihanje naprijed natrag. Naravno, nakon 100h na Icepeak3 to se čini kao greška u proizvodnji :) Ovaj Icepeak3 nije niti jednom zašuškao, a imao sam jednu manju benignu kravaticu pod speedom, ali skoro da nije vrijedna spominjanj. Tek toliko da ne ispadne da je potpuno bezgrešan. Ako netko razmišlja o prelasku na comp klasu nakon 2-3 možda je ovo krilo pravi izbor. Nabildajte nožne mišiće i zaboravite na zabavu u letu, ali siguno netko neće to smatrati nedostatkom.

Vrh

PostPostano: sub 20 ožu, 2010 16:38 
Offline     DHV 2-3

Što se tiče harfe. Evo letio sam neki dan na Merkuriju koji ima kotačić niže i moram priznat da je to živo sranje. Puno je bolje kad je više i ruke su ti malo gore. Jednostavno sa tako tvrdim komanda je nemoguće upravljat ako su komande duže odnosno niže i kotačić da je niži. Isto sa onaj kotačić kako je na dužoj trakici, onda možeš fino makat rukicam i kad ih raširiš, daje više slobode (definitivno to treba uvest u standard u proizvodnji). Jebe na startu ali je dobra stvar.

Što se tiče okretnosti, bez duple komande je mrtav konj, ali sa duplom vrtiš ga u iber.
Hebate šta se niste raspisali prije nego sam prodao IP3a. Mogao sam dobiti koji euro više hehe.

Vrh

PostPostano: sub 20 ožu, 2010 18:45 
Offline     DHV 2

Član od: sub 05 ruj, 2009 13:13
Dao Palac gore: : 120 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 238 / Palac dolje: : 2
"Tvrde komande koje treba znatno povući. I još su kod Zokija produžene, valjda da si može počešati jaja kad ga zasvrbe, a da ne pusti komande."

:lol: :-D :lol:

Vrh

PostPostano: sub 20 ožu, 2010 19:32 
Offline     DHV 2

Dao Palac gore: : 429 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 436 / Palac dolje: : 1
gprelac je napisao/la:
"Tvrde komande koje treba znatno povući. I još su kod Zokija produžene, valjda da si može počešati jaja kad ga zasvrbe, a da ne pusti komande."

Eeeeeee, a sta ak ti dodje milo nakon tri sata leta... Zavuces ruku u kukuljicu i vrtis cik cak stupove... :oops:

Nego pravi razlog je zapravo sto se ne zelim predavati dok letim (ono, ruke u stavu predajem se), i moram reci da je zimi puno lakse kad su ruke malo nize do glave, ne smrzavaju mi se, valjda zbog cirkulacije.

Doduse sve je pocelo kad sam probao Daktarijevu jos Omegu4 s Kokunom, svidjela mi se ta poza ruku...

LP!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: