»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: ned 19 tra, 2026 20:54.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Pilotski ispit u riječi i slici
PostPostano: ned 27 ruj, 2009 11:11 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:30
Dao Palac gore: : 882 / Palac dolje: : 12
Dobio Palac gore: : 1687 / Palac dolje: : 10
Kao što već znate jućer je održan ispit za pilote parajedrilice.
Teoretski dio ispita održan je u pitoreksnom krajoliku Sv. Jane i u jednom dobro organiziranom i srdačnom okružju, ponajviše zahvaljujući domaćinu Ivici Kneževiću.
Praktični dio se zbog nepovoljnog vjetra morao premjestiti na Ravnu Goru sjever, gdje su buduće pilote dočekali gotovo savršeni uvijeti.
Počevši od jednog po meni od najboljih starteva u Hrvata (sve pohvale Kolibrićima), pa do gotovo idealnog vjetra i sletišta.

slika

slika

Posljednje upute ispitivača na startu i ....

slika

...predstava može početi.Tko u ovim uvjetima nebi dobro odstartao , zavrijedio bi da se sam išamara i ode doma.

slika

Piloti su s lakoćom odrađivali postavljene im zadatke.

slika

A ovako je to izgledalo iz perspektive gljiva sunčanica koje u izobilju rastu na startu i oko njega.

slika

Slijetanja je bilo kao i uvijek dobrih i manje dobrih, ali svi piloti bez izuzetaka su pokazali da suvereno vladaju krilima i da su odista osposobljeni za buduće samostalno letenje.

slika

Sve čestitke članovima komisije Antoniju Buljanu i Danku Petrinu na profesionalno odrađenom poslu.
Mislim da ni jedan kandidat , pa čak ni oni koji su na žalost pali, nije mogao imati primjedbe na njihovu objektivnost i profesionalnost.
Hrvatska je dobila novih 20-tak rekao bih već sada dobrih i perspektivnih pilota, a među njima i najmlađu pilotkinju Martinu Hohnjec (17 ako se ne varam) i najmlađeg pilota Nikolu Kuzmića (16).
Svima im još jedanput čestitam i želim da dugo i sretno lete !

Zadnja izmjena: Franco; ned 27 ruj, 2009 21:05; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Naslov: Re: Pilotski ispit u riječi i slici
PostPostano: ned 27 ruj, 2009 11:39 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
Krasna reportaža :good: . Odlična je ova fotka s gljivama ...:-D

Vrh

PostPostano: pon 28 ruj, 2009 7:41 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
U subotu smo dobili nova 21 pilota (ponekad nam je deklinacija u hrvatskom jeziku zbilja zeznuta: da li je ispravno reći: a) dobili smo novog dvadeset i jedanog pilota, ili b) nova dvadeset i jedna pilota ili c) novih dvadeset i jednog pilota?; problem je što među dvadeset i jednog postoje i dvije pilotkinje što situaciju komplicira - tko pravilno odgovori ima PiĆ od mene).

Čestitam novim pilotkinjama i pilotima. Sretno i pamet u glavu. Jer, da citiram Edu: "nemojte to olako svaćati...dobili ste pravo da letite samostalno diljem letjelišta Hrvatske i šire, no uz prava idu i obveze, te odgovornost...svojim primjerom pokažite da vam ukazano povjerenje nije dano samo tako...poštujte zakon i propise, javljajte se kad dolazite na letjelišta operaterima, jer ste to zakonski obavezni, nemojte da vas pilotom čini samo ta dozvola, jer u konačnici to je samo komad papira, pilotom vas čini vaše ponašanje, vaš odnos prema sigurnosti i poštivanju zakona..."

Super slike Franko i hvala na pohvala, malo sam se zacrvenio, a to mi se ne događa često :oops:

PS: Hvala dečkima što su mi opteretili zadnji kraj da mogu izaći iz grabe.

Vrh

PostPostano: pon 28 ruj, 2009 10:14 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
toni je napisao/la:
U subotu smo dobili nova 21 pilota (ponekad nam je deklinacija u hrvatskom jeziku zbilja zeznuta: da li je ispravno reći: a) dobili smo novog dvadeset i jedanog pilota, ili b) nova dvadeset i jedna pilota ili c) novih dvadeset i jednog pilota?; problem je što među dvadeset i jednog postoje i dvije pilotkinje što situaciju komplicira - tko pravilno odgovori ima PiĆ od mene).

Ako smo ih dobili (a kontekst je poznat - polaganje ispita za pilota) onda su zasigurno novi (ako se misli na one koji dobivaju dozvolu). Tada je uporaba riječi "novi" suvišna. Dakle, dobili smo dvadeset i jednog pilota.
Međutim, ako tjeramo mak na konac i to bi bilo loše konstruirano jer nismo zaista ništa dobili već se našoj maloj zajednici pridružilo nešto novih članova. Ipak, naša mala zajednica jest na svojevrsnom dobitku, pa ostaje potreba da se i to naglasi.
Nisam siguran u to što je ispravno, pa je onda najbolje to izbjeći. : unknown:
No, ako moram koristiti iste riječi ja bih rekao: Dobili smo dvadeset i jednog novog pilota (i pilotkinju). :scratch:
I toga slijedi da možemo dobiti 20 novih pilota, 21 novog, 22-24 nova i 25+ novih pilota.

Anyway, želim im karijeru punu lijepih letova i lijepih trenutaka na terenu sa kolegama pilotima.

Vrh

PostPostano: uto 29 ruj, 2009 7:59 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Dozvola se stječe, a ne dobiva. Kad učenik postane pilot, tad se zajednici pridruži novi član, a samim time zajednica pridobije (dobije) novog člana. Dakle, ima smisla "novi" i "dobivanje" člana. Međutim nebitno je da li je moja konstrukcija rečenice u ovom kontekstu primjerena ili nije, već sam se pitao kako bi takva sintaksa izgledala da je negdje njena upotreba bila prikladna.

Ne slažem se da neku sintaktičku zavrzlamu treba izbjegavati. U novom prijedlogu stručne terminologije (od ranije liječnik i liječnica, poručnik i poručnica, a u novom mornar i mornarica, pilot i pilotkinja,...) razlikuje se muško i žensko nazivlje zanimanja. Ne kažem da je pilotiranje novo profesionalno zanimanje ova (ovih, ovog?) 21 novog pilota, ali terminološki oni postaju pilotkinje i piloti. Odgovor za nagradno pitanje glasi: d) dobili smo dvije nove pilotkinje i 19 pilota.
Mak na koncu.

Vrh

PostPostano: uto 29 ruj, 2009 14:40 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 01 ruj, 2009 9:34
Dao Palac gore: : 660 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 401 / Palac dolje: : 3
uj!

čestitke svima :good:

Vrh

PostPostano: uto 29 ruj, 2009 17:15 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 11:16
Dao Palac gore: : 437 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 317 / Palac dolje: : 1
Čestitke (svim) pilotkinjama kao i pilotima :beer: , pogotovo ovim najmlađima... :good: :good: :yup:

That's way to go! :beer:

LP,

T!

Tomislav Međeral • mob: +385 91 522 7551 • e-mail: info(at)sky-country.net

slika

Vrh

PostPostano: uto 29 ruj, 2009 21:05 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
Sunčanice su njam njam. Valjda ih je netko na kraju ispohao :)

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: