»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: uto 09 lip, 2026 12:39.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Jos jedan dokaz da jak motor nije najbolji izbor
PostPostano: pet 29 lis, 2010 21:25 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 11 ruj, 2009 21:39
Dao Palac gore: : 1048 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 714 / Palac dolje: : 2
Evo jos jedan video (UZNEMIRUJUCEG SADRZAJA), koji je dokaz da jak motor nije najbolji izbor kod kupovine paramotora!!
Naime (najverojatniji) uzrok pada je twist na gurtnama zbog petjeranog koristenja snage prilikom penjenja, istina covijek je ostao ziv ali...........

pozz

http://www.liveleak.com/view?i=933_1288297127

Vrh

Naslov: Re: Jos jedan dokaz da jak motor nije najbolji izbor
PostPostano: pet 29 lis, 2010 23:17 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 22:41
Dao Palac gore: : 320 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 255 / Palac dolje: : 2
evo još jedan...

http://www.liveleak.com/view?i=2b04aa420a

Vrh

PostPostano: sub 30 lis, 2010 0:00 
Offline     DHV 1-2

Član od: ned 27 pro, 2009 18:20
Dao Palac gore: : 35 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 187 / Palac dolje: : 0
Nemozes tvrdid da je kriv motor sto je prejak sto se neki debil razbio kad nezna!

Znaci svaka prometna nesreca je kriv Auto ( ne debil za volanom) pa koji ku..ide
auto preko 100 na sat i ima vise konja neg Fico!
A o motoristima (donatorima) njima treba uvijek jos konja i kad se zaljepi negdje
pa Motor je kriv sto nece proc zavoj s 150 pa sram ga bilo !

Tocno je da losa kombinacija krila motora i debila dobijes potrganog debila gdje nijedan debil jos nije reko
e da ja sam ga sjebo i tak mi treba kad neznam!
Tip na prvoj snimci leti krilo koje nema trimere i znaci kompenzira sto ga motor skrece kocnicom
i ak je u granicama je tezine na krilu ak je k tome jos odvalio gas kad tad ce okrenut negativu sto je i uspio!

A ovaj drugi je fino napravio bas kak netreba prvo ga zaljuljo a onda odvalio gas kojeg izgleda ima a
a nije se sjetio da postepeno ubrza i polako ubrza !

POTISKA NIKAD DOSTA!

Vrh

PostPostano: sub 30 lis, 2010 9:22 
Offline     DHV 2

Član od: pon 28 ruj, 2009 21:17
Dao Palac gore: : 537 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 165 / Palac dolje: : 0
Sve to ovisi o mnogo aspekta, od slučaja do slučaja ?!
Recimo iz mojeg iskustva, imao sam Hirth-a F33 koji daje oko 90 kg potiska, ali ja sam imao sa opremom preko 150 kg, čak 160 kg a krilo je atestirano (DULV) do 150 kg i najveće penanje nisam nikad zabilježio preko 1.5 m/s, u prosjeku sam penjao oko 1 m/s zbog štednje motora i u svojih 30-tak sati nisam imao niti naznake deep stola ili slično.
Zbog velike težine i opterečenja ne može niti doći do prevelikog napadnog kuta, osim toga, imao sam novo krilo koje je "grabilo" kako treba .
Kod lakih pilota, lošeg krila misleći na na rastrimanost i poroznost, i (pre)jak motor, plus pokoji stupić vrlo lako je ovo doživjeti.
Imao sam ovo nedavno na vitlu...
Pilot na (jedva) donjoj letnoj granici krila, vjetar 2 m/s, polijetanje klasika ali puštanje A linija zeru ranije, potom nesvjesno kočenje krila i krilo pada u deep stol, sile na vitlu nema ali krilo nikako da zagrize i tada počinje,i da, spuštam ga sa jakim impulsima na zemlju sa 5 m visine ne dajući krilu kompletni kolaps i sve prolazi OK.

Letio sam paramotorno i staru kantu (FAP) Lovera koji se ubi Bože diže, ali ako pravilno se odradi start sve ide !!!

Nego, dva puta sam imao sa paramotorom drame u zraku, prvi put kad sam nabrao na nekih 250 m i kad sam zašao u smicanje vjetra, krilo odjednom sukne lijevo, pa krene dolje a ti tiskaš po gasu... Čim sam spustio visinu na 200m vozi se brate .

Drugi put kada sam poletio prema fronti koja je okom vidljiva bila u Mađarskoj ( nekih 35- km) i na pola puta krilo počinje propadati, propinjati se, živi rodeo, ja sam to prikočivao, kompenzirao i okrenuo se nazad prema aerodromu kad se smiri turbulencija. Ali, od tamo pa do aerodroma, sa ugašenim motorom ja na liniji od 5 km imam dizanja od 1,5 m/s konstantno ???? :scratch:

Nad aerodrom dolazim sa viškom od 350 m i ne ide dolje ?! Na jednom djelu aerodroma jedan smjer vjetra na drugom drugi.
Povućem male uši, a dizanje smanjim sa 1.5 na možda 1 m/s, potom povućem velike uši i dobijem nulu, možda mali minus i pipam gdje je najviše propadam. Ostaje mi još spirala ali nekako idem dolje i na kraju sletim .

ETO, pilot,pilot i samo pilot, ponekad i malo priroda... :bye:

Dobro nebo i dobru mješavinu želim !!! :hi:

Morelli

Vrh

PostPostano: sub 30 lis, 2010 9:45 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 11 ruj, 2009 21:39
Dao Palac gore: : 1048 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 714 / Palac dolje: : 2
Rodrigez je napisao/la:
Nemozes tvrdid da je kriv motor sto je prejak sto se neki debil razbio kad nezna!

Znaci svaka prometna nesreca je kriv Auto ( ne debil za volanom) pa koji ku..ide
auto preko 100 na sat i ima vise konja neg Fico!
A o motoristima (donatorima) njima treba uvijek jos konja i kad se zaljepi negdje
pa Motor je kriv sto nece proc zavoj s 150 pa sram ga bilo !

Tocno je da losa kombinacija krila motora i debila dobijes potrganog debila gdje nijedan debil jos nije reko
e da ja sam ga sjebo i tak mi treba kad neznam!
Tip na prvoj snimci leti krilo koje nema trimere i znaci kompenzira sto ga motor skrece kocnicom
i ak je u granicama je tezine na krilu ak je k tome jos odvalio gas kad tad ce okrenut negativu sto je i uspio!

A ovaj drugi je fino napravio bas kak netreba prvo ga zaljuljo a onda odvalio gas kojeg izgleda ima a
a nije se sjetio da postepeno ubrza i polako ubrza !

POTISKA NIKAD DOSTA!

Ipak se u nekim stvarima ne slazem sa tobom!
Dakle sto se tice motora, vjerujem da nema potrebe za potiskom vecim od 60 kila, za horizontalni let treba nekih 35 do 45 kila potiska a ostali potisak rezultira penjanjem krila! Naravno da je dobro imati rezevne snage, buduci da se nekad dogodi da uđes u padajuce struje zraka pa niti full gas ne pomaze da se dignes. Ukoliko je srednje i nisko kopcanje kod motora sa ogromnom snagom treba paziti (nesrece su u 99 posto izazvane od strane pilota kao sto Rodrigez kaze), jer obavezno dolazi do twista gurtni - sto opet nemora zavrsiti kobno ukoliko se na vrijeme prepozna i smanji potisak!
Kod akro letenja nikad dovoljno snage, isto je i sa reflex krilima - snaga je itekako dobrodosla, buduci da motor od nekih 20tak konja kod otpustenih trimera i brzine oko 50tak km/h vise nema maksimalno penjanje od 1.4-1.6 m/s nego duplo manje, a sa potegnutim speed sistemom jedva da puni gas prelazi u pozitivno penjanje!

Motorni piloti moraju znati sto zele od letenja te samim time i birati opremu shodno tome!
Ukoliko biraju novu opremu po mojem moraju biti osvjesteni sto im nosi ta oprema - nemam nista protiv jakih motora ali kazem da nije to najbitniji parametar kod kupnje motora!!
Po meni vazniji parametri su:
1. Vrsta kopcanja, te tezina kompleta
2. Sama konstrukcija kaveza - materijali
3. Velicina propelera, te vrsta: drveni- karbonski, dvokraki ili visekraki
4. Udobnost sjedalice
5. Velicina rezervara te autonomija
6. Tek na kraju jacina, odnosno potisak te rezerva (koja ujedno uvelike psiholoski pridonosi sigurnosti leta, ali nazalost nema toliku funkcionalnost zbog niskog letenja kod nas - u nekim zemljama nije dozvoljeno letenje motorom ispod 200-300 m)!

kad cu stici otvorit cu temu vezanu za sam odabir motora, te objasnjenje gore navedenih parametara, po mome videnju pa neka se nadopuni ova tema od iskusnijih pilota a ovdje mislim na Davida i Darka iz Aerotike!

pozz

Vrh

PostPostano: ned 31 lis, 2010 1:16 
Offline     DHV 2

Član od: ned 13 pro, 2009 17:21
Dao Palac gore: : 32 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 64 / Palac dolje: : 5
Nije jak motor za svakoga isto kako nije ferari za svakoga.
Najlošija kombinacija je neiskusan pilot sa jakim motorom na slabo opterčenom krilu. Ima ih hrpa na yubitou :)
osobno letim motor koji gura skoro 5 kila više nego što sam ja težak i to naravno na krilu koje je dosta male kvadrature.
Meni je krilo poletne od 50- 70 kg ja ga letim na nešto preko 90 kg, znači dosta optrečeno.Nekažem da je za svakoga ali meni funkcionira.
To sa potiskom ima i drugu stranu medaljona.
Reimo poletite sa knap potiska kad puše malo jače vjeta iz nekog razloga se na jako maloj visini morate okrenut niz vjetar, u full gasu gubite visinu i sa nekih 45-50km/h se zakucavate u zemlju ili nedaj bože nešto tvrđe. Gipsa ko u priči! :)
Sve je to ljudi relativno. Što nekom odgovara drugom ne.
Shit hapens!! Sa svejedno koliko potiska.
Lp
Sitni

Vrh

PostPostano: ned 31 lis, 2010 20:15 
Offline     DHV 2

Član od: sub 21 stu, 2009 22:32
Dao Palac gore: : 146 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 115 / Palac dolje: : 0
Kako su krenule rasprave o motornom letenju,
moglo bi kroz koju sezonu i kod nas biti ovako nekih okupljanje:

Volio bih da se dogura do tako necega.

...

Vrh

PostPostano: čet 11 stu, 2010 20:19 
Offline     DHV 1-2

Član od: pet 26 vel, 2010 21:41
Dao Palac gore: : 10 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 16 / Palac dolje: : 0
Giga je napisao/la:
Kako su krenule rasprave o motornom letenju,
moglo bi kroz koju sezonu i kod nas biti ovako nekih okupljanje:

Volio bih da se dogura do tako necega.

...

Bok , momci...ako ima interesenta mozemo organizirati takvo takmicenje ovde u sloveniji(ili kod vas nema veze) sledeče godine. Mogu da nabavim ove "tornjeve"(posudim) doci moze i ekipa Paramania show team ........ako ima interesenta neka se mi jave na email pa čemo videti kako i šta se može učiniti (ionako spremam nešto takvo za sledeču godinu)
Pozdrav Igor

Igor Drozina,
p.p.557 ,
5102 Nova Gorica ,Slovenia
++386(0)51 478 412

paragliding instructor,
paramotor instructor,tandem expert

Dealer/service for:
PARAMANIA,JPXITALIA,
AIRFER,PXP,AEROS paragliders

Vrh

PostPostano: ned 21 stu, 2010 11:50 
Offline     DHV 2

Član od: ned 13 pro, 2009 17:21
Dao Palac gore: : 32 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 64 / Palac dolje: : 5
Mislim da bi se za tako nešto našlo interesenata.
Nebi bilo loše da je u Hrvatskoj ako bi se dala riješit birokracija.
Slavonaca bi se našlo jedno 5-6 koji bi bili sigurno zainteresirani.
A sigurno bi se pojavio i Zg tim i još neki koji lete motorno :) .
LP

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: