»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: uto 09 lip, 2026 11:22.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 38 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Krila za motorno letenje - karakteristike
PostPostano: pet 12 stu, 2010 10:10 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
http://www.paraglidingforum.com/viewtopic.php?t=26705

Koliko sam zaključio iz onoga što ljudi pišu reflex krila su OK za velike brzine. Dakle, pružaju veliku stabilnost na velikoj brzini, naravno uz adekvatne motore. Problem koji ostaje je ekonomičnost. Više troše i imaju lošiju finesu. Isto tako, zaboravi korištenje termike i plahutanje oko nekog dvorca - reflex je za speed i tekme, ali ne tehnički zahtjevne. Osim što je problem handling u zraku, polijetanje je znatno teže, tj. trčiš malo duže. Bit će da ga smetaju te male brzine. (nisam nigdje našao podatak o slijetanju)
Našao sam i clip sa frontalcem na maloj brzini.
http://www.youtube.com/watch?v=TbNwk4BD ... r_embedded

Evo, na ovoj stranici potvrđuju to što govorim.
http://paraglidershop.co.uk/paramotorpa ... reflex.htm Ima dosta detaljno opisano , a dole je izvadak sa te stranice ako se neda sve čitati.

"The negative sides of reflex airfoils are less often discussed, but are just as important:

The reality of a soft canopy concept, rigged with lines, is that the pilot is always vulnerable to the possibility of canopy collapse. Reflex in the canopy profile delays the point where the collapse occurs, but the risk is ever present.

Additionally, another rule of soft canopy aerodynamics is that the faster the airspeed and the lower the angle of attack at the time of collapse, the more dynamic will be the reaction of the glider to the collapse. Because a reflex wing will not deform at the leading edge in turbulence, collapses are generally larger in surface and volume than in a free flight profile, and as a result of this tend to be more aggressive in dive and surge during collapse.

The forces described earlier are - “in a simple way” of explanation – naturally making the airfoil to increase its Angle Of Attack (AOA), even when outside influences are pushing it down, and there are other direct consequences from that :

The altered point of lift on a reflex profile (put simply) naturally encourages the wing to increase its Angle of Attack (AOA), even when outside forces are encouraging it to decrease. There are other direct consequences of this, such as:

Slower inflation / poorer launching. The glider is reluctant to rise and needs to be held with the A’s until overhead otherwise the glider tends to drop back.

Poor flying characteristics at high AOA (slower speeds). Delayed recovery from stall and a short brake range (spin tendency), and poor handling are symptoms of a reflex profile.

Inefficiency: Fuel consumption is noticeably higher.

In pure theory, reflex is actually not the ideal solution for reaching higher speeds. Ideally, a symmetrical airfoil with a Moment as close as possible to zero would offer the highest possible airspeed. In comparison to a symmetrical airfoil reflex is actually slower. Reflex is the solution that fits the needs of our soft canopies when flying at low AOA (high speeds).

Speed is the most popular measure or performance in PPG, and Reflex is the technology currently ‘in fashion’.
There are other answers to increase speed, for example reducing the surface area of the wing dramatically. But like everything else, this must be paid for with higher take off and landing speed, and poor passive safety, which makes it a less than ideal solution for most pilots.

In the future, PPG designers will continue to focus on reduction of energy consumption and performance will center more on glide and sink (efficiency) as well as speed. This is where the limits of reflex become painfully apparent and designer’s skills will be tested when trying to achieve this delicate balance."

Vrh

PostPostano: pet 12 stu, 2010 16:31 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Box je napisao/la:
Koliko sam zaključio iz onoga što ljudi pišu reflex krila su OK za velike brzine. Dakle, pružaju veliku stabilnost na velikoj brzini, naravno uz adekvatne motore. Problem koji ostaje je ekonomičnost. Više troše i imaju lošiju finesu. Isto tako, zaboravi korištenje termike i plahutanje oko nekog dvorca - reflex je za speed i tekme, ali ne tehnički zahtjevne. Osim što je problem handling u zraku, polijetanje je znatno teže, tj. trčiš malo duže. Bit će da ga smetaju te male brzine. (nisam nigdje našao podatak o slijetanju)

Oprosti uvaženi kolega na izrazu, ali ovo su gluposti. Reflex krila se lako podižu pri polijetanja, mogu se letiti slobodno te se mogu jedriti u termici, plahutati oko dvoraca i inih zanimljivih terena na maloj visini uz odiličan handling. Dapače, u letu je moguće promjenom upadnog kuta pomoću trimova promjeniti letne karakteristike. O ekonomičnosti potrošnje goriva bi se dalo polemizirati, ali ne želim jer nemam dovoljno iskustva (prvenstveo sam slobodni letač). Naravno govorim za Ozone krila, posebno za Roadster model

OZRP Technology (Ozone Reflex Profile) means that it is more stable in accelerated flight than a normal free-flight wing.

REVIEWS

“The Roadster is a wing for a large public, from beginners to experienced pilots, who don’t want to “fight” with fast wings that can be difficult to take-off and that are demanding in rough-air”

“Easy handling, and not aggressive in pitch”
Parapente Vol 72, 2008

“56-58kmh Top Speed”
www.ojovolador.com

“Excellent performance for this category.”
Vol Libre VL N°383

Vrh

PostPostano: pet 12 stu, 2010 18:27 
Offline     DHV 2

Član od: čet 15 tra, 2010 11:52
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1949 / Palac dolje: : 1
Netko je želio čuti i moja iskustva.

Zadnjih par godina letim na Skywalk Scotch-u i nemam nikavih zamjerki. Krilo je sigurno, okretno i prihvatljive brzine. Površine je 27.5m2.
Zadnim letom sam na njemu proletio 548 sati u 251 letova (od 30.08.2006).

Potrošnja značajno ovisi o nizu faktora:
Težina pilota - kolega koji je teži od mene 15kg uvijek je trošio više od mene, čak i na većem krilu od 30.4m2. Isto tako drugi kolega koji je još lakši od mene na istom krilu, mogao je ostati skoro pola sata duže.
Vremenski uvjeti - zimi se troši manje (na tri sata leta razlika i pola sata)
Podešenje karburatora - vrijeme leta se može prepoloviti s prebogatom smjesom.
Krilo - na UP-u (stara generacija) sam mogao biti u zraku maksimalno 189min, na Skywalku se to produžilo do 227min (podaci se odnose na isti motor s istim spremnikom goriva)
Način letenja - ako štedimo gorivo, ne prelazimo putnu brzinu (kod mene je to 4700 okretaja), hvatamo stupove, potrošnja je onakva kakvu očekujemo, međutim "plesanje" oko publike, penjanje s gasom značajno smanjuje autonomiju u zraku
Sve ovo se odnosi na isti motor, s istom veličinom elise i istim spremnikom goriva.

E motor je posebna priča. Što je veća elisa, manja potrošnja. Manji broj okretaja, manja potrošnja. Manja kubikaža, manja potrošnja.

Obzirom na broj sati krila, ovu sam godinu odlučio kupiti novo. Namjeravao sam uzeti ponovo Scotch od Skywalk-a, ali me je Box "natjerao" da probam Venom. Bio sam dosta skeptičan, jer autonomija u zraku (mala potrošnja) mi je vrlo bitna. U tehničkim podacima piše da Venom ima 25m2, dakle 2.5m2 manje. Očekivao sam nešto veću potrošnju. Odletio sam prvu probnu vožnju od 2 i po sata i mjerio (slikao) potrošnju. U nekoliko navrata sam naizmjence letio jedno i drugo krilo, te zaključio da
razlike u potrošnji nema. Bolja finesa!?
Krilo je vrlo okretno, još je lakše na komandama od Scotch-a. Što se polijetanja tiče, treba nešto brže trčati jer je to ipak brže krilo. Međutim s kočenjem krila na startu, razlika je zanemariva. Vrlo fino odgovara na komande. Razlika na startu, koju sam odmah primjetio je da tek iznad jednog metra nad zemljom smijem otpustiti komande (koje su lagano zakočene). U protivnom sam opet na zemlji i moram dalje trčati. Na startu težinu krila gotovo da ne osjetim. Ono odleti u zrak brže i lakše od Scotch-a, što je još jedna razlika. Brzina u normalnim uvjetima nije primjetno veća. Kad je vjetar jači, tada je probijanje bolje. S otpuštenim trimerima bio sam zanemarivo sporiji od (težeg) kolege na Roadster-u.
Što se slijetanja tiče, to nikad ne predstavlja problem, pa se razlika u brzini korigira malo jačim kočenjem. Da skratim priču, odlučio sam ga zadržati iako je nešto skuplji.

S Venom-om sam do sada odletio 17 sati u 8 letova. Čuvam ga za ljepše vrijeme, a za vlažni teren još uvijek koristim staro krilo. Čekam proljeće.
Inače, na 418 sati u 191 letova predao sam Scotch na testiranje kod Voje i dobio slijedeće rezultate:
poroznost: sredina 3min 54s, desna 16.6min 24s, lijeva 16.5m 37s

Vlastita iskustva s refleks krilima nemam. Poletio sam jednom na Ozone Roadster-u. U zrak ide lagano, trebalo je dosta trčati, a i gas se trebao jače držati. Mislim da je to u skladu s očekivanjima, obzirom na brzinu krila. Međutim ova klasa krila nije ono što tražim.

Lijep pozdrav, David

Vrh

PostPostano: pet 12 stu, 2010 18:43 
Offline     DHV 2-3

toni je napisao/la:
Oprosti uvaženi kolega na izrazu, ali ovo su gluposti. Reflex krila se lako podižu pri polijetanja, mogu se letiti slobodno te se mogu jedriti u termici, plahutati oko dvoraca i inih zanimljivih terena na maloj visini uz odiličan handling. Dapače, u letu je moguće promjenom upadnog kuta pomoću trimova promjeniti letne karakteristike. O ekonomičnosti potrošnje goriva bi se dalo polemizirati, ali ne želim jer nemam dovoljno iskustva (prvenstveo sam slobodni letač). Naravno govorim za Ozone krila, posebno za Roadster model

OZRP Technology (Ozone Reflex Profile) means that it is more stable in accelerated flight than a normal free-flight wing.

Ispričavam se ako su to zaista gluposti i povrijedio time Ozone ili njegova zastupnika. Kao što rekoh, a to je i ovdje citirano, refleks krila su puno stabilnija pri većim brzinam od normalnih krila (stoga ne vidim razlog navođenje crvene rečenice). Što se tiče ostaloga, nisam ništa izmislio niti sam pretpostavio. Pročitao sam neke napise o tome ponukan interesom jednog on naših PPG pilota. Taj isti pilot je komentirao letenje tim krilom i rekao neke usporedbe koje sam i naveo. Osobno nemam pojma koliko je to točno jer se nisam u to išao uvjeravati vlastitim letom. Ipak, ako mi čovjek sa dugogodišnjim iskustvom kaže da je handling bolji na normalnim krilima, da je trebao više trčati (dizanje nije spominjao) i da je skrenuti u zraku teže nego sa normalnim krilom onda to držim relevantnim (tim više što taj pilot nije imao nikakvih interesa oko toga, pače bio je vrlo zainteresiran za kupovinu refleks krila). Promjena upadnog kuta u letenju, koliko znam, moguća je kod svih motornih krila. Trimeri su tu prvenstveno iz dva razloga. Prvo zbog poništavanja okretnog momenta motora, a drugo zbog lakšeg podizanja krila na startu i zatrčavanja te slijetanja sa ugašenim motorom kad treba smanjiti faktor brzine na najmanju moguću mjeru. Ta su krila inače sva rađena (a time su i bolje od krila namjenjenih slobodnom letenju) sa manjim upadnim kutom kako ne bi zaostajala za pilotom kojeg gonja motor (dakle, kao da su serijski gurtne podešene sa stisnutim speedom). Zato se kod hibridnih varijanti (moguće i slobodno letenje) ti trimeri kopčaju sa gurtnama na karabinere kako bi se spriječilo da ih pilot u zraku otpusti. Zbog specifičnog upadnog kuta i nedostatka potiska motora sa otpuštenim trimerima znatna je opasnost od frontalca. Plahutanje oko dvoraca ili vrćenje termika neću komentirati i isprika na tome. Naravno da se sa tim krilima to može jednako dobro raditi. Moja osobna i subjektivna pretpostavka da je handling na malim brzinama lošiji ponukana je zaključkom pilota koji je probao krilo i članka koji o tome piše (a kako piše i p. na tarabi... vjerojatno je istina negdje na pola).
Dakle, sve što sam napisao nije iz mog osobnog iskustva već je zaključak stvoren na bazi nekoliko članaka i na iskustvu našeg pilota. Ukoliko sam stvorio krivu sliku o tome nenamjerno najdublje se ispričavam, a najmanja namjera od svega je da to povezujem sa firmama i njihovim filozofijama. Ionako mi je pun k. tih nadmetanja.

Vrh

PostPostano: pet 12 stu, 2010 22:23 
Offline     DHV 2

Član od: sub 12 ruj, 2009 22:27
Dao Palac gore: : 179 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Hvala svima na korisnim savjetima

Vrh

PostPostano: sub 13 stu, 2010 7:41 
Offline     DHV 3

Box je napisao/la:
toni je napisao/la:

Ispričavam se ako su to zaista gluposti i povrijedio time Ozone ili njegova zastupnika. Kao što rekoh, a to je i ovdje citirano, refleks krila su puno stabilnija pri većim brzinam od normalnih krila (stoga ne vidim razlog navođenje crvene rečenice). Što se tiče ostaloga, nisam ništa izmislio niti sam pretpostavio.

Isprika prihvaćena. Osobno mogu govoriti u ime firme koju zastupam i poznajem, pa ispada da si samo napao Ozone, ali to nije točno, jer si generalzirao reflex krila i tehnologiju. Reflex tehnologija je isto što i rigid foil kod slobodnih krila, pa je nespretno generalizirati, jer neki proizvođači takve tehnologije implementiraju bolje od drugih. Zato je crveni tekst s naglaskom na OZRP Technology (Ozone Reflex Profile).

Box je napisao/la:
Plahutanje oko dvoraca ili vrćenje termika neću komentirati i isprika na tome. Naravno da se sa tim krilima to može jednako dobro raditi. Moja osobna i subjektivna pretpostavka da je handling na malim brzinama lošiji ponukana je zaključkom pilota koji je probao krilo i članka koji o tome piše (a kako piše i p. na tarabi... vjerojatno je istina negdje na pola).
Dakle, sve što sam napisao nije iz mog osobnog iskustva već je zaključak stvoren na bazi nekoliko članaka i na iskustvu našeg pilota.

Upravo ovaj dio mi je učinio flash pred očima pa sam odlučio reagirati. Plahutanje oko dvoraca i sl. je sukus priče letenja PPG. Ako to neko krilo nije u stanju onada čemu nabavka takvog krila. Subjektivno iskustvo je upravo to, samo subjektivno. Netko voli sporija krila i klasičnu tehnologiju i ne želi odstupiti od nje. Osobno preferiram brža krila i poznajem dvojicu jednako tako iskusnih PPG pilota koji ne mogu zamisliti letenje na 1-2 i 2 krilima. Oni su isto tako subjektivni, ali to odgovara njihovom načinu letenja i razmišljanja.

Box je napisao/la:
Ukoliko sam stvorio krivu sliku o tome nenamjerno najdublje se ispričavam, a najmanja namjera od svega je da to povezujem sa firmama i njihovim filozofijama. Ionako mi je pun k. tih nadmetanja.

Ako nisi spreman biti boj, nemoj ga započinjati ili se uključivati:-D

Sad ću izreći jednu herezu za neke (heretik je samo onaj koji misli drugačije od glasnije većine). Letenje na sporim i PPG krilima (čast izuzecima) je drek na šibici prema comp krilima. Potrošnja goriva, handling i finesa su toliko bolji da je to za neusporediti. Nemam stotine sati na PPG, ali imam preko 1200 sati u slobodnom letenju, zato samtram da mogu komparirati krila u motornom letenju. Sa paramotorom sam letio na:
- Epsilon 2 DHV 1-2 - fuj;
- Skywalk Chili DHV 1-2 - edan kratki testni let motora, ali sustav veza je bio loše podešen pa ne mogu uspoređivati, lako se diže;
- Sigma 3 DHV 2 - najlošije što sam letio, teško u zrak, komande ko mrtav konj, ne ide u spiralu;
- Sigma 4 DHV 2 - zericu bolj od prethodnog, ali i dalje fuj;
- Omega 3 DHV 3 - puno bolje, ali ubitačno za dizanje;
- na Gin Banditu DHV 2 - jedno od bolji za PPG, lako se diže, odličan handling, a vrtio sa i termiku s njim kad se ponaša kao da je za klasu veći (malo više drma), moja preporuka ako želite jeftino, a dobro krilo za PPG;
- Ozone Proton GT DHV 2-3 - ovo je bilo turbo ludo, uz stolac Advance cocoon- race jedva sam poletio, ali ne zbog krila, e onda sam petljao s gasom jer sam htio letiti na maloj visini zbog snimanja, pa mi se u jednom trenutku motor ugasio, a tad sam vrtio stup iznad lokaliteta za snimanje kako bih ostao što duže i to je bilo nezaboravno iskustvo, preživo sam (slijetanje među suhozide sa 40 kg opreme) i mogu reći da sam uživao bez obzira na taj motor koji mi je smetao.

Možda još koji ali se ne mogu sjetiti. Nisam letio PPG na compu, ali iskustvo i jedan moj dobar prijatelj koji je napravio puno sati na mom Avaxu RSE mi govore da je to to. Upravo se spremam to i iskusiti. Sva krila, osim protona, sam letio preopterećen, odnosno teži za težinu motora nego u slobodnom letenju.

Ono što karakterizira više klase je da lete neusporedivo bolje, a potrošnja je znatno manja zbog razlike u finesi, mada je to nezahvalno govoriti jer ovisi o načinu i vrsti letenja. Slijetanje je bezbolnije, pogotovo s upaljenim motorom i potiskom, zbog finese, a kočenje treba znati isplanirati. Slijetanje sa DHV 1-2 je kao skok s jednog metra uz 30 kg na leđima (u uvjetima bez vjetra), koljena će kad tad reći dosta mi je i tebe i tvog drkanja s paramotorima i popustiti pod naletom sile i godina. Više kategorije su prava poezija. Sigurno će se netko zapitati, a sigurnost?! Nikad, niti jednom mi se krilo nije zaklopilo na PPG-u. Ima li suprotnih primjera?

Vrh

PostPostano: sub 13 stu, 2010 11:57 
Offline     DHV 1-2

Član od: pet 26 vel, 2010 21:41
Dao Palac gore: : 10 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 16 / Palac dolje: : 0
"""Koliko sam zaključio iz onoga što ljudi pišu reflex krila su OK za velike brzine. Dakle, pružaju veliku stabilnost na velikoj brzini, naravno uz adekvatne motore. Problem koji ostaje je ekonomičnost. Više troše i imaju lošiju finesu. Isto tako, zaboravi korištenje termike i plahutanje oko nekog dvorca - reflex je za speed i tekme, ali ne tehnički zahtjevne. Osim što je problem handling u zraku, polijetanje je znatno teže, tj. trčiš malo duže. Bit će da ga smetaju te male brzine. (nisam nigdje našao podatak o slijetanju)"""

Pa... po mome izkustvu Reflex krila stare generacije recimo Revolution,Action GT, Reaction.., imala su stvarno te mane koje je Box opisao. Kao što sam rekao priješne generacije...nova krila Fusion,Revo 2 (za njih znam sigurno) pružaju vrlo lagan, jednostavan štart i u nuli,jedrenje uopšte nije problem, a ekonomičnost ako ne koristiš Reflexa ista je kao kod krila za jedrenje(čak i bolja od tako zvanih motornih krila bez reflexa pošto su ona krila zapravo krila za jedrenje ojačana za više kila i napadni kut je smanjen, da su brža) Finesa je još uvijek oko 8,5- 9 (kao i sva krila B klase) handling je isti ko u običnim krilima, možda malo tvrdže komande pošto je poletna težina veča. Sve to dakle kad se ne koristi Reflex...a to je kad se ne upotrebljavaju trimeri. Ako je mirno u zraku onda upotreba Reflex-a nema smisla pošto one ti treba kod turbulencije i ostalih neprilika u zraku. U mirnome koristi se neutral pozicija kod koje je krilo isto ko bez trimera samo je puno brže. Postoji više pozicija Reflexa kojeg koristiš zavisi od situacije u zraku. Više turbolencije više opustiš trimere bolja je stabilnost i naravno veča je brzina, motor više troši...ali i tu je caka...ako gledamo u jednom času preletet čete puno više(dalje) nego ako imate trimere zategnute (bez Reflexa) ili klasičnim krilom(brzina sa Reflexom i speeedom je oko 60 - 70km/h, klasično krilo ako ga ne lulja dostignut če jedva 35 -45 km/h - u turbulentnome zraku sa mnogo klafanja) Sad, ja volim da idem od mesta do mesta pa naravno Reflex mi koristi dobro(ako ima malo turbulencije upotrebljavam malo trimera , ako puno - više) Kad se "igram" sa letenjem na 30 cm od tla, slalom, fatanje lopte na tlu... uvijek trimere zategnem, tako da letim sa konfiguracijom kao obično klasično krilo za jedrenje jer krilo je sporije, bolje se odaziva na komandama(kočnice) i u slučaju da zajeb...stvar mogu odmah da ga zakočim i zaustavim+motor odmah grabi i podigne me u slučaju, da "scurim" još niže(pošto je brzina mala a motor snažan) a potrošnja kod slaloma i te igre je naravno veča u odnosu, da ne ideš nikud(ali je uživancija). Ako bi upotrebljavao Reflex kod te "igre" komande bi bile užasno tvrde, brzina bi bila previsoka( ako bi zaje... stvar slupao bi se na veliko) i motor ne bi bio toliko snažan da bi kod te brzine mogao brzo da digne. Tako da ova krila su u konfoguraciji zategnuti trimeri obična klasična krila.(u školi ako se netko odluči za to krilo, uvijek se školuje u toj konfiguraciji) Dakle kod Revo2 imate zapravo dva krila u jednome...sa jednim jedrite ako hočete, sa drugim brzo letite po svetu. Napomenuti moram, da imaju sva krila tako zvani WTS wing tip stearing, upravljanje sa krajevima krila, pošto su komande kod upotrebe Reflexsa vrlo tvrde(naravno, zadnji rub krila je kod klasičnih krila malo "na dole" za veču stabilizaciju krila a kod reflex a baš obrnuto.."na gore" isto ko "flapi" i deluje bolje ako se brzo leti..još je tvrdži i malo je mogučnosti da ti sruši krilo) tako da su izmislili taj sistem kojim upravljante krilo sa jednom prstom(ok dva prsta..levi i desni). Naravno Reflex se upotrebljava najviše na XC ju kada hočeš brzo doči negdje ili daleko.
A da...slijetanje....Revo2 ima konfiguraciju slow i super slow koja je zavisno od težine brzina oko 25 km/h dok slow je oko 28-30km/h. Normalno taj seting se upotrebljava skoro samo kod sletanja u nuli.
Sada onaj video :
http://www.youtube.com/watch?v=TbNwk4BD ... r_embedded

To je bio zapravo test jednoga pilota zašto se NE SME koristiti speed sistem kod konfiguracije trimere na slow(speed se koristi od pozicije NEUTREL i naviše!!!!) Tu je riječ o sledečem: kod konfiguracije slow zadnji je rub krila zavrnut na dole pa sad ako još pritisneš speed koju zavrne prednji rub na dole(mjenja se napadni kut) desi se, da krilo nema više oblik krila več u jednom momentu ima (ako gledaš iz boka) oblik polumeseca/jajeta...taj oblik naravno gubi sav svoj uzgon pa krilo sruši. Čim popustiš speed krilo odmah dobije svoj oblik time uzgon i nastavi da leti...to se dobro vidi iz videa...krilo se ODMAH formiralo i nastavilo, da prikupi brzinu i izpravi se. Taj video samo dokazuje koliko dobra su ta krila i kako brzo se formiraju...na žalost onaj koji ne zna šta se tu zbilo, naravno ima odmah negativne "stimulacije" pa ima puno toga protiv Reflex krila. Još je jedno pravilo vrlo važno...Kad letiš u REFLEX u NE upotrebljavaš komande več WTS. Ako se desi kolaps krila(u Reflex setingu) NE DIRAJ KOMANDE!!!!! Krilo če se SAMO ODMAH izvuči. Kad se izvuče ako hočeš najpre zategni trimere pa onda vodi krilo komandama, ako nastavljaš let u Reflex u, vodi krilo sa WTS. (Baš zbog tih kontra tehnika/reakcija mjenjat če se sistem testiranja krila sa Reflex om). A ako su brzine velike normalno je da je kinetička energija velika i kod kolapsa više te predrma nego kod malih brzina.

Ne da sam ja tako pametan(ok,malo jesam) pa sam sve to sam skužio...mnogo me ljudi zvalo i pitalo baš za taj video pa su mi to javili iz firme u detaljnom opisu kako, šta, zašto...
Po mome mišlenju Reflex je budučnost i u jedrenju (Mantra, R10..) .
Pa mogao bi još i još o Reflexu ali me vjerovatno imate več pun ......ako imate još pitanja javite na email.

A da... Ozone Reflex Profile je lošiji od PRP (Paramania Reflex Profile) i naročito od IRP (Igor Reflex Profile) :beer: :beer: :beer: (još nisam shvatio po čemu se Reflex Ozona koji je neke vrste kopija Paramanie - kao svi što je i normalno-zašti izmišljati toplu vodu, razlikuje od ostalih Reflex sa pa mi je malo smešno...kao Dudek koji izmišlja sve žive kratice za obične stvari(a imaju i svi ostali proizvodjači iste sisteme i ostale stvari a skoro nitko ne pišu to pošto nema smisla) :lol: :lol: :lol: ) pa zna se - marketing

Pozdrav Igor!

Igor Drozina,
p.p.557 ,
5102 Nova Gorica ,Slovenia
++386(0)51 478 412

paragliding instructor,
paramotor instructor,tandem expert

Dealer/service for:
PARAMANIA,JPXITALIA,
AIRFER,PXP,AEROS paragliders

1 Palac gore: : toni    
Vrh

PostPostano: sub 13 stu, 2010 12:22 
Offline     DHV 1-2

Bok Toni, malo sam kasno poslao svoj komentar pošto me puno zeza internet. Ti kažeš viša klasa krila bolja je za PPG...pa ako imaš 1000 i nešto sati slobodnog letenja za sobom možda jeste ..ti zapravo i ne znaš više da letiš sa klasom 1 ili 1/2 pošto je sve drukčije od klasa 2 i 2/3 i 3. Nemoj zaboraviti, da ako novalja kupi takvo krilo od više klase on če da se slupa ko ....pošto reakcije su vrlo brze i moraš da ga letiš aktivno. Sad, ako ima neki novalja koji leti aktivno onda svaka mu čast. Ali ovdje govorimo o Grgi koji nema prakse u PPG ju pa nema smisla da kupi višu klasu krila, naročito koliko ja znam i koliko sam letio tamo dole kod njihove obale bolje mu je , da uzme krilo sa Reflex om i ima izbor da ga koristi ili ne, nego da nema, pošto tomo u onom "kamenjaku" termika nije baš neka niježna stvar(ponekad videti lepo mirno a u zraku ...jao). Koju firmu i model da uzme ne znam, naravno pošto sam probao Revo2 i sam letim na Revolution rekao bi mu da je to to , ali ima puno drugih firmi koje rade ta krila pa oslonit se na samo jedno mišlenje nije baš pametno. Svi mi imamo svoja izkustva pa mora Grga sam videti koliko je koje važno i šta želi. Za početnike je naravno bolja klasa 1/2 i da izvežba tehniku poletanja i pristajanja, da ne bi negdje odalamio.Meni recimo je ono tvoje " sa jednog metra ...." nepoznato pošto imam izvežbanu tehniku a time i osečaj kako da "skinem " Revota sa zraka ... I kod motornog letenja finesa može da stvara probleme - ako moraš da pristaneš na 5 x 5m velikom travniku izmedju visokog žbunja,nema šanse osim ako si več majstor. Ne zaboravi da su krila koja imaju dobru finesu vrlo osetljiva za svako dizanje,pustanje zraka i turbulenciju puno više od motornih krila(naravno jer su mišljena za motorno letenje gdje finesa nije bitna, bitnije je brzina i sigurnost pošto te gura motor)
A svi znamo da u pravim uvjetima leti i daska od bukve, pa sad.......
To što pišemo nemoj gledati kao nadmetanje..zašto bi...sve su to informacije koje mogu koristiti nekome , da se lakše odluči kako i šta.

LP Igor

Igor Drozina,
p.p.557 ,
++386(0)51 478 412

paragliding instructor,

Dealer/service for:
PARAMANIA,JPXITALIA,

Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 8:03 
Offline     DHV 3

igifly je napisao/la:
To je bio zapravo test jednoga pilota zašto se NE SME koristiti speed sistem kod konfiguracije trimere na slow(speed se koristi od pozicije NEUTREL i naviše!!!!) Tu je riječ o sledečem: kod konfiguracije slow zadnji je rub krila zavrnut na dole pa sad ako još pritisneš speed koju zavrne prednji rub na dole(mjenja se napadni kut) desi se, da krilo nema više oblik krila več u jednom momentu ima (ako gledaš iz boka) oblik polumeseca/jajeta...taj oblik naravno gubi sav svoj uzgon pa krilo sruši.

Potpuno točno, a ista je situacija i kod krila za slobodno letenje. OPASNO je povući speed bar pri zategnutim trimovima, kao što je nekorisno i moguće opasno kočiti krilo komandama uz speed. Deformacija profila je takva da se mogu dogoditi nepredviđene situacije.

igifly je napisao/la:
A da... Ozone Reflex Profile je lošiji od PRP (Paramania Reflex Profile) i naročito od IRP (Igor Reflex Profile) :beer: :beer: :beer: (još nisam shvatio po čemu se Reflex Ozona koji je neke vrste kopija Paramanie - kao svi što je i normalno-zašti izmišljati toplu vodu, razlikuje od ostalih Reflex sa pa mi je malo smešno...kao Dudek koji izmišlja sve žive kratice za obične stvari(a imaju i svi ostali proizvodjači iste sisteme i ostale stvari a skoro nitko ne pišu to pošto nema smisla) :lol: :lol: :lol: ) pa zna se - marketing

Marketing je dobar za prodaju proizvoda, odnosno krila, zar ne ;)
Ozone ima nekoliko trade mark-ova poput BST (Black sheep tehnology), BBHPP (BaBy high performance paraglider), OZRP (http://www.flyozone.com/paramotor/en/news/ozone-reflex-profile/) itd. (uz free i paramotor krila, prizvode krila za speed flying, kite surf, snow kite, gruond kite...). Svatko će na prvu osmjehnuti se na nazive poput tehnologija crne ovce, dječijeg visokosposobnog paraglidera, ali da ima efekt ima. Međutim, meću oni u ta krila neke svoje tehnološke novotarije koje nama običnim smrtnicima na prvu loptu nisu vidljive, ali da im krila dobro lete to nitko ne može osporiti. Bilo zbog kopiranja ili vlastitog razvoja. Reflex tehnologiju je glupo svojatati kao što bi to bilo da Volvo svojata sigurnosne pojaseve u 3 točke koje su prvi uveli u serijsku proizvodnju.

Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 8:35 
Offline     DHV 3

igifly je napisao/la:
Bok Toni, malo sam kasno poslao svoj komentar pošto me puno zeza internet. Ti kažeš viša klasa krila bolja je za PPG...pa ako imaš 1000 i nešto sati slobodnog letenja za sobom možda jeste ..ti zapravo i ne znaš više da letiš sa klasom 1 ili 1/2 pošto je sve drukčije od klasa 2 i 2/3 i 3.

Nisam to zaboravio. Nastavnik sam parajedrenja ili kak se veli popularno instruktor više od jednog desetljeća. Međutim, kad nešto napišem ili kažem upotrijebim izraze poput: moje mišljenje, osobno iskustvo, po mojem sudu itd.
Imaš pravo, zbilja mi nije najugodnije letiti sa 1 ili 1/2 klasom, a zadnji put me i LTF 2 krilo prestravilo na padinskom jedrenju. Međutim, ta jeza i nelagoda prođu nakon nekog vremena kad shvatim što letim. Puno se u ovoj temi uguralo različitih stvari, od sigurnosti, performanse, potrošnje, tehnologija, pa je teško odgovoriti na jednu, a da se ne zađe u drugu temu.

igifly je napisao/la:
Nemoj zaboraviti, da ako novalja kupi takvo krilo od više klase on če da se slupa ko ....pošto reakcije su vrlo brze i moraš da ga letiš aktivno. Sad, ako ima neki novalja koji leti aktivno onda svaka mu čast. Ali ovdje govorimo o Grgi koji nema prakse u PPG ju pa nema smisla da kupi višu klasu krila, naročito koliko ja znam i koliko sam letio tamo dole kod njihove obale bolje mu je , da uzme krilo sa Reflex om i ima izbor da ga koristi ili ne, nego da nema, pošto tomo u onom "kamenjaku" termika nije baš neka niježna stvar(ponekad videti lepo mirno a u zraku ...jao).
...
Za početnike je naravno bolja klasa 1/2 i da izvežba tehniku poletanja i pristajanja, da ne bi negdje odalamio.

Čuj ako netko ide sam učiti slobodni ili PPG i razbije se onda to govori o njemu kao: a) prekaljenom avanturistu koji dan danas pokušava preletit Alpe u dvokrilcu sa motorom od 26 KS ili b) budali kojoj nije žao vlastitog zdravlja. Sve fino piše na interpletu i stalno se poziva na sigurnosne mjere. Tko to zanemari sam si je kriv. Ne mogu moji napisi promjeniti mišljenje budala ili pokolebati razboritog čovjeka.

Za Grgu ne brini, nije on tako neiskusan. Međutim, ponekad se pravi toliko glup da mu čovjek na prvu ne bi dao da čuva dvije nacrtane ovce :-D

igifly je napisao/la:
Meni recimo je ono tvoje " sa jednog metra ...." nepoznato pošto imam izvežbanu tehniku a time i osečaj kako da "skinem " Revota sa zraka ... I kod motornog letenja finesa može da stvara probleme - ako moraš da pristaneš na 5 x 5m velikom travniku izmedju visokog žbunja,nema šanse osim ako si več majstor. Ne zaboravi da su krila koja imaju dobru finesu vrlo osetljiva za svako dizanje,pustanje zraka i turbulenciju puno više od motornih krila(naravno jer su mišljena za motorno letenje gdje finesa nije bitna, bitnije je brzina i sigurnost pošto te gura motor)

Onda nisi probao sletiti s recimo sigmom 3 bez vjetra. Naravno da je glupo letiti takva krila kad je izbor velik, ali ne zaboravimo financijsku stranu, pa ljudi kemijaju sve i svašta da bi bili u zraku. Apsolutni je nonsens letiti krila za slobodno letenje nižih kategorija u PPG, ali to je upravo najčešći slučaj. Čak i kod renomiranih, super iskusnih PPG pilota.

Kad imaš iskustva onda znaš što želiš od letenja, bilo slobodnog, bilo PPG. Moja filozofija je što više i što dalje. Zato biram više kategorije krila. U slobodnom to ne treba previše obrazlagati. Kod PPG mi nedostaje to najviše, jer je nepotrebno i potrošnja goriva se povećava. Ali što dalje to svakako. Zato opet biram krila više katogorije. Potrošnja me ne brine jer sa 5 litara i svojih cca 85 kg mogu odletiti jako daleko sa srednje jakim motorom i brzim krilom. Potrošnja brine pilote 100 + kg. A isti problem imaju i teže kolege u slobodnom letenju, od izbora krila do uvjeta.

Kad letim motorno točno znam gdje ću poletiti (samo jednom sam polijetao uz kuruzu i okretni moment me je odvukao u nju - srećom bila je obrana, pa sam kombajnirao idućih 20 m čez kuruzu dok nisam nakupio toliko stabljika u svom krilu da me krilo preletilo i zavšio sam na nosu razbijenog GPS-a i slomljenog ponosa) i točno znam gdje ću sletiti. Ako imam viška goriva nad sletištem onda se izmajmuniram s krilom i tako potrošim višak, pa kad prdne, sletim. Dovesti se u situaciju da moram sletiti u 5x5 s upaljenim motorom na leđima je više nego glupo. Za otkaz motora je UVJEK kriv pilot!

igifly je napisao/la:
To što pišemo nemoj gledati kao nadmetanje..zašto bi...sve su to informacije koje mogu koristiti nekome , da se lakše odluči kako i šta.

Ne gledam kao nadmetanje, već upravo suprotno. Možda moje pisanje ponekad zvuči oštro, grubo i neuljuđeno, ali to je moj stil. Volim se raspravljati o temama koje me zanimaju. Posebno volim kad naiđem na nekoga, poput tebe, koji ima pojma o čemu priča i to potkrepljuje iskustvom. Očito ti zadovoljavaš oba dva uvjeta. Iskreno, dok se niste javili vas par iz Slovenije u temi PPG na ovom forumu vladala je žabokrečina. Ovako i ja mogu nešto naučiti od iskusnijih, jer nisam tako jak u motornom letenju.

Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 18:29 
Offline     DHV 1-2

Bok, Toni,
sa mojih 120 kila i malo vremena za jedrenje(ja sam onaj na Lijaku imam fast food i vozakam sa kombijem pilote gore na štart,pa kad je z jedrenje ja radim) šta mi preostaje nego, da letim motorno kad imam vremena(a je ipak veča uživancija nego jedrenje-meni). Voleo bih ja da letim recimo Venus2 XL ali onda bi umro pošto to treba leteti - biti "uleten"-ne znam riječ na hrvatskom- a ne sanjati, tako da ništa od toga..
A i meni se svidja, da imate forum gdije se razpravlja o tome(motornjacima) ne nivou a ne kao kod nas, da se zajebava nekog, ko zna o tim stvarima više od drugih (lako je leteti-mehanički - a ja kao učitelj hoču da razumijem te stvari u detalje) pa mi se svidja ova razprava, da naućim nešto novo. Ozon je jako dobra firma ali u motornom smislu po mome mišlenju malo preskupa za moj džep i šta nudi.Mislim da firma koja je specializirana za motorna krila ima više izkustva i radi bolja krila na tom području od one koja prvenstveno radi dobra krila za jedrenje. Ipak Paramania radi krila za 400 čak i 600 sati letenja (ako jih čuvaš) pa mi se to pored lakoče upravljanja i sigurnosti najviše svidja. A sve one kratice ima i kod nas samo da nije tako dobar marketing jer ne treba biti, pošto se krila prodaju skoro sama...

Kad dodješ na Lijak imaš pivo u dobrom!

LP Igor (slovenac)

Igor Drozina,
p.p.557 ,
++386(0)51 478 412

paragliding instructor,

Dealer/service for:
PARAMANIA,JPXITALIA,

Vrh

PostPostano: ned 14 stu, 2010 21:42 
Offline     DHV 2

Član od: sub 21 stu, 2009 22:32
Dao Palac gore: : 146 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 115 / Palac dolje: : 0

Vrh

PostPostano: pon 15 stu, 2010 9:49 
Offline     DHV 1-2

Dizanje Fusion a u NULA vetru u hangeru!
A Revo2 je još bolji!

http://www.youtube.com/watch?v=s__aQwsi ... re=related

LP Igor

P.S.
a oni tajvanci prošli video,stvarno imaju kohonas(pa i krilo je dobro).

Igor Drozina,
p.p.557 ,
++386(0)51 478 412

paragliding instructor,

Dealer/service for:
PARAMANIA,JPXITALIA,

Vrh

PostPostano: pon 15 stu, 2010 10:40 
Offline     DHV 2

Član od: ned 13 pro, 2009 17:21
Dao Palac gore: : 32 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 64 / Palac dolje: : 5
Reflex krila povečavaju sigurnost letenja kod PPGa i to je činjenica.
Naravno da to povečanje sigurnosti mora negdje utjecati na gubitak performansi ali mislim da je to manje bitno.
Probajte ovo sa pg krilom, znamo svi šta će se desit :)
http://www.youtube.com/watch?v=VgG4ffGe6SI
I okretnost Reflex krila nije loša kao što se ovdje vidi
http://www.youtube.com/watch?v=_er6-876 ... re=related
LP

Vrh

PostPostano: pon 15 stu, 2010 10:58 
Offline     DHV 2-3

Evo skupio sam neke do kojih sam mogao doći na brzinu. Nema tu ni Scotcha ni Paraavisovog Acrobata ni nekoliko Dudekovih modela, pa složite još koju usporednu listu sa krilima koja nedostaju (moram priznati da me prema ovim brojkama se Dudek najviše dojmio).
Trebalo bi po meni gledati certifikate, raspon brzina (mala min. brzina i velika trim brzina) i finesu (potrošnja). Masa ih nije certificirana ili imaju EN C kategoriju. DULV imaju tek neki, a neki ovdje nemaju ni sve brojke.

slika

slika

slika

1 Palac gore: : toni    
Vrh

PostPostano: pon 15 stu, 2010 11:02 
Offline     DHV 2

Član od: ned 13 pro, 2009 17:21
Dao Palac gore: : 32 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 64 / Palac dolje: : 5
Box mislim da i kod Reflex krila bude vrijedilo ono kako se tko osjeća pod njim. Meni bi bilo čudno i pomalo nelagodno letit sa krilom koje se ovako frče i uvija ko harmonika :) mada je to samo stvar navike.

Vrh

PostPostano: pon 15 stu, 2010 11:36 
Offline     DHV 1-2

Član od: ned 25 srp, 2010 13:50
Dao Palac gore: : 2 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 59 / Palac dolje: : 0
ja sam prvo letio motorno sa klasik padalom od gradienta do atisa sad letim macjet i kažem da je velika razlika od kalasike kad pustiš trime postaje kupola tvrda ko kamen kao da imaš kompaktnu krilo i ne lulja te ništa kao kod klasičnog krila kad zatvoriš trime je kao klasika dosada sam zadovoljan sa ovim krilom ima dobar start i pristanak. l.p erik http://www.youtube.com/watch?v=YBH002GO-B8

Vrh

PostPostano: pon 15 stu, 2010 20:40 
Offline     DHV 2

Član od: sub 12 ruj, 2009 22:27
Dao Palac gore: : 179 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Ja mislim da je tu naj bolji Revo 2 (potrošnja me ne zanima)

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 38 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: