»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: uto 21 tra, 2026 19:04.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: radiske stanice i frekvencija
PostPostano: pon 15 stu, 2010 12:35 
Offline     DHV 2-3

Član od: sri 14 lis, 2009 8:20
Dao Palac gore: : 55 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 397 / Palac dolje: : 59
Pozdravljeni...
zanimalo me je kako rjesiti problem sluzbene frekvencije i uporabe radiske stanice u jadralnom padalstvu pa sam malo prekopo web i obavio nekoliko tel. razgovora iz cega sljedi...

HAKOM - iliti hrvatska agencija za postu i elektronicke komunikacije je organ na kojeg se bo treba obratiti... oni odlucuju o svemu...

- u prvom telefonskom razgovoru za izdavanje dozvole saznajem... potrebno ispuniti obrazac na njihovoj strani..svakako izabrati onaj za pokretne radiske postaje..ne zrakoplovne..to moze samo zakomplicirati...potom sve pravilno ispuniti te placati upravnu taksu i cekati na odgovor... a kad taj dodje i dozvola za rad na izabranoj frekvenciji bude odobrena potrebno uplatiti 180 + 1500 kuna za upotrebu iste...godisnji iznos za jednu zupaniju, znaci za komplet cro pomnoziti sa brojem zupanija.... te dodati za svaku radisku stanicu 22 kune... suma sumarum ...PRESKUPOOOOO

- drugi razgovor ....pogovaram se sa g. Alenom iz HAKOMA...planerom radiskih frekvencija...e zna covjek za nas problem..veli godinama se pokusavamo nesto dogovoriti pa neide... zna da sada radimo na crno u radioamaterskom bandu...nekako to toleriraju jer se radioamateri ne bune..no frekvenciju koju koristimo je namjenjena satelitskim vezama pa bi moglo biti problema.... predlaze mi da bi za nas idealno bilo koristiti frekve ispod 144 mhz... nesto med 137 - 138 mhz, te su namjenjene letalstvu i fm modulaciji...no problem je da se tu moraju koristiti profesionalne radiske stanice... a te kostajuuu... po poduzem razgovoru i upoznavanjem sa sitvacijom u slo, sam kaze da bi se i tu dalo naci rjesenja...no o tome treba odluciti njegova sefica... Ivancica... pa kako se radi o malom broju ljudi koji bi tu frekvenciju koristili moguce bi se dalo dobiti odobrenje za rad sa radioamaterskim stanicama.... mogoce veli... no stroskovi za godisnju upotrebu isto ko gore navedeni... FAKAT PRESKUPOOOO....

- i na kraju zakljucak....

A) zelimo li dobiti svoju izabranu frekvenciju ali koristiti vec dolocenu potrebno je ispuniti nekaj papirica..odati molbu za upotrebu radioamaterskih stanica... sve kesirati te cekati, a ne dugo...potom platiti godisnje takse i to je toooo... i dok budemo placali lako koristimoooo kak bi narod reko " vuk sit i sve ovce na broju"

B) u IE ali lisici ukucati http://www.hamradio.hr pogledati kada je kakav ispit za radioamatere, istog narediti i ustediti hrpu kuna
sam sam radioamater dobrih 19 godina... tamo ce vecina nauciti osnove i nacin komuniciranja na postaji ...kulturnog ponasanja na bandu te uporabi dolocenih frekvenci... potom nebu guzve i voxova...

C) skociti u prvu trgovinu kupiti one igrackice od PMR stanica...legalno jih koristis...nema ispita..nema godisnjeg kesiranja..nema polaganja ispita... a bogami nama ni razgovora...slab domet i t.d.

eto toliko...
pa lep pozdrav
Sinisa

Vrh

Naslov: Re: radiske stanice i frekvencija
PostPostano: pon 15 stu, 2010 13:56 
Offline     DHV 2

Član od: pet 04 ruj, 2009 8:23
Dao Palac gore: : 57 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 43 / Palac dolje: : 2
Za stanicu u zrakoplovu, AIR-BAND sam platio, za sve dozvole, ukupno 506kn. Godišnje je oko 117kn (koliko se sjećam) za zrakarinu.
One male 440Mhz ne dolaze u obzir. Ovdje na moru su neupotrebljive jer Česi,Mađari i ostali kordiniraju rad svojih trupa u napadu na Jadran pomoću njih, tako da ne možeš doći do riječi.

Do sada se tvrdilo da je AIR-BAND loš za PG jer je skup.
E pa više nije:
http://www.flightstore.co.uk/airband/airbandradio/
http://www.thefind.com/electronics/info-icom-air-band
http://www.afeonline.com/shop/index.php?cPath=109_180_181

Za radio u zrakoplovu ti ne treba licenca jer si pokriven dozvolom za upravljanje zrakoplovom i radio komunikacija je dio ispita.
Po meni jedini način je da se CCAA, HAKOM i RadioAmaterski savez nekako dogovore za par frekvencija namjenjenih PG-u i da se to ugradi u pravilnike.

Po meni je za korištenje AIR-BAND-a više problem u kompatibilnosti sa ostatkom PG svijeta koji koristi baš taj 2m-band
A ni birokraciju ne treba podcjeniti. Meni nisu htjeli izdati dozvolu za korištenje u zrakoplovu jer nije bio registriran.
A nije bio registriran jer je bio uvezen a i ne može se registrirati bez te dozvole. :scratch:
Na sreću, CCAA mi je pomogla da riješim i taj problem.

Kao izlaz iz ovog čvora jednio vidim da se HR-PG-zajednica, CCAA, HAKOM i RadioAmaterski savez nekako dogovore za par frekfencija namjenjenih PG-u i da se to ugradi u pravilnike.

Pozdrav
Petar

OT: Tko bi uopće mogao predstavljati Hrvatsku Parajedriličarsku Zajednicu. HZS? HZS-Komisija?

Basic flying rule:
Try to stay in the middle of the air. Do not go near the edges of it. The edges can be recognised by the appearance of ground, buildings, sea, trees and interstellar space. It is much more difficult to fly there.

slika

Vrh

PostPostano: ned 21 stu, 2010 22:19 
Offline     DHV 2-3

Član od: sri 14 lis, 2009 8:20
Dao Palac gore: : 55 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 397 / Palac dolje: : 59
Pozdravljeni....
nasljednijh dana, mjeseci..lako na frekvencija 145.825 MHz ocekujemo povecan promet...bit ce hrescanja i piskanja... vec na
http://www.arrl.org/news/hams-invited-t ... satellites tako da izgleda se bo treba proraditi na dobivanju
uradne frekvencije.
LP Sinisa

Vrh

PostPostano: pon 22 stu, 2010 10:53 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Sinisa T. je napisao/la:
nasljednijh dana, mjeseci..lako na frekvencija 145.825 MHz ocekujemo povecan promet...bit ce hrescanja i piskanja...

Nama kontinentalcima to ne predstavlja problem jer smo mi na 147.825 MHz ;)

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: