»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pon 20 tra, 2026 5:49.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 84 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Svjetsko prvenstvo - Piedrahita 2011
PostPostano: sri 06 srp, 2011 21:11 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Ma čuvajte se vi nama, ljepše nam je nebo s vama dvojicom ... rezultati nekada raduju, ali po tu cijenu, nema smisla ...

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

1 Palac gore: : CW    
Vrh

PostPostano: sri 06 srp, 2011 21:17 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
slušam svjedoka. prvi je bio prenisko za rezervu. bio je to vrlo iskusan pilot sa 30 godina iskustva.

Vrh

PostPostano: sri 06 srp, 2011 21:31 
Offline     DHV 2

Član od: sub 29 kol, 2009 21:15
Dao Palac gore: : 780 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 927 / Palac dolje: : 0
Roman Lavriv je napisao/la:
Ma čuvajte se vi nama, ljepše nam je nebo s vama dvojicom ... rezultati nekada raduju, ali po tu cijenu, nema smisla ...

Meni osobno, nikakvo daljnje natjecanje i rezultati nemaju smisla. Dvoje ljudi se vraćaju natrag familijama u lijesovima.

Stipe Božić je u svojoj knjizi ("Sedam vrhova") napisao da "ni jedna planina nije vrijedna ni najmanje ozljede". Mislim da tu misao možemo primjeniti i na letenje.
Katastrofa :(

4 Palac gore: : Nik01, Tomica Solina, vedran_zgela, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: sri 06 srp, 2011 21:34 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:30
Dao Palac gore: : 882 / Palac dolje: : 12
Dobio Palac gore: : 1687 / Palac dolje: : 10
hrga je napisao/la:
Da nažalost danas pogibije dvaju pilota.
Ekipi iz Zagorja koja dolazi poslije ovdje na letenje želim puno sreće i da ful paze. Budem Vam dao neke korisne savjete da sačuvate žive glave.

Hm, do sada smo imali problem tko se bude svaki dan žrtvoval da vozi ,jer smo rentali dva auta, a s nama ide samo 1 vozač.
Mislim da se sad budemo međusobno potukli tko bu vozil, ako i dalje budu takvi uvjeti :-x :amen:

2 Palac gore: : Nik01, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: sri 06 srp, 2011 22:54 
Offline     DHV 2

Član od: pon 24 kol, 2009 23:00
Dao Palac gore: : 351 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 898 / Palac dolje: : 2
hrga je napisao/la:
Također u final glajdu je bilo tako turbulentno da su pale još 4 rezerve. Baloni preko 6-7ms a ekipa fura pun gas.

Jel postoji pravilo da se na final glajdu nesmije potezati speed? Sjećam se da sam prvi puta to vidio u Sopotu kad je zadnjih par km bilo zabranjeno potezati speed.

Vrh

PostPostano: sri 06 srp, 2011 23:11 
Offline     DHV 2-3

zadnji kilometar, ali mi smo u final glide išli sa 15 km.

Vrh

PostPostano: čet 07 srp, 2011 7:50 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Samo oprez Hrgiću i čuvaj taj štrumpf - jedini je koji imaš.

Nego, zanima me mišljenje sada o tim 2-linerima. Može li se krilo oporavit nakon žešćeg klofanca ili jednostavno moraš paziti da ne dođe do zaklapanja jer ti ne gine rezerva. Ovaj mi izvještaj zvuči kao berba rezervi - koga je klofnulo taj je bacio okomicu. Naravno, uz strašno zahtjevne uvjete i želju pilota da naprave rezultat.

Vrh

PostPostano: čet 07 srp, 2011 7:54 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 11:37
Dao Palac gore: : 31 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 315 / Palac dolje: : 1
A jebiga.. brževišejače.. Nemaju se kaj bunit jer lete najbrže najviše i najjače. Ko što ekipa u F1 ili motoGPu znaju i prihvačaju svoj rizik, tak ga moraju prihvatit i PWCjeri. Svaki pilot mora znat svoju granicu speeda i rezerve, a pogotovo ekipa koji lete najopasnije špranje. Drago mi je da su Hrga i Karlito razvili više mozga nego faja, respekt :Bravo:

Još da je nagradni fond ko u F1, nogometu ili tenisu, onda bi shvatio svo to forsiranje i riskiranje.. al ovak.. samo zato da bi dalje mogo još više riskirat i muzt sponzore i firme za neku crkavicu, jer je to suupeer.. ne fala..

1 Palac gore: : vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: čet 07 srp, 2011 9:33 
Offline     DHV 2

Član od: pon 31 kol, 2009 10:17
Dao Palac gore: : 221 / Palac dolje: : 3
Dobio Palac gore: : 342 / Palac dolje: : 0
Za mene je ovo totalna katastrofa, kakvog smisla ima natjecanje ako ljudi ginu i bacaju rezerve? Svi dobro lete, svi imaju dobra krila, ostaje samo koliko imaš pameti i sreće, ako ti se malo ova dva zadnja parametra poremete u tom danu ideš kući u kutiji. Za ovakvu trku dobar dio odgovornosti po meni snosi organizator utrke vezano za postavljanje taska, prekidanje, procjene i sl. Ako su takmičari dignuli previsoko letvicu onda bi organizator trebao spustiti je u sigurne okvire.

2 života su apsolutno neprihvatljiva cijena za prvaka.
Pozdrav Svima Vedran.

3 Palac gore: : jerry, joe33, Mario RI    
Vrh

PostPostano: čet 07 srp, 2011 10:22 
Offline     DHV 2-3

Evo video sa otvaranja.

2 Palac gore: : Che28, sale    
Vrh

PostPostano: čet 07 srp, 2011 14:27 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
VedranMRi je napisao/la:
Za ovakvu trku dobar dio odgovornosti po meni snosi organizator utrke vezano za postavljanje taska, prekidanje, procjene i sl. Ako su takmičari dignuli previsoko letvicu onda bi organizator trebao spustiti je u sigurne okvire.

Ja sam slično bio sklon misliti da je uopće greška staviti SP na lokaciju tako poznatu po jakoj termici no, osim što na forumu pišu da:
"... only few pilots told about turbulences. The conditions were not responsible for the accidents. All pilots agreed that conditions has been good flyable..." čovjek se mora zapitati nije li nešto inherentno loše u tom tekmanju ako postaje neophodno tražiti za trku mjesta s lošijim uvjetima za letenje.

Da su 'samo' u pitanju ove dvije pogibije moglo bi se čak ustvrditi da je to bila nesreća, anomalija statistike kakva se povremeno pojavljuje tako da je u istom danu pobrala dva života umjesto da ih rasporedi prema neizbježnom očekivanju kroz više mjeseci (ili koliko to već jest) no spominje se do 8 rezervi taj dan. Čak i ako su pretjerali postoji više izvora za još bar 4 rezerve. U tom svjetlu ispada da ove pogibije nisu statistička anomalija, nego je zapravo realno očekivati da će na X letećih incidenata koji zahtijevaju bacanje rezerve u njih Y tu rezervu biti nemoguće baciti.
Konkretno, na pgforumu stoji da je prvi bio nisko nakon ful frontalca i zapravo je u deep stallu stabilno padao sa spojenim vrhovima krila da bi mu se tik pred zemljom dogodila nagla rotacija. U drugom slučaju se nakon asimetričnog frontalca dogodio full-twist u kojem su pilotu ostale zapetljane ruke!? Navodno je uspio osloboditi jednu ruku, ali krivu, ne onu s kojom bi mogao dohvatiti rezervu! Moguće da se i onesvijestio zbog previše G. Padao je u spirali 1000m do tla. Totalni užas. Vjerujem da onima koji su to gledali nije više do letenja na SP-u.

Uvjeti su dakle bili jaki, ali bez značajnih turbulencija. Letjelo se pretežno nad ravnicom - brda su ionako previše položena da bi se moglo pričati o nekim rotorima, letenju u zavjetrini zbog 'loše' postavljenog taska i sl. O neiskustvu pilota se ne može pričati. Oboje lete već 20 godina. Eitel je usput bio i acro pilot...

Ostaju samo krila. Ti predivni dvolineri koje je prekrasno letjeti, koji ulijevaju toliko sigurnosti, ali koji su izgleda po mogućnosti oporavka nakon velikog kolapsa sličniji zmajevima nego paragliderima.

Uh, imam još svašta na pameti za napisati, ali bit će vremena...

Navodno je u 10 počeo brifing team lidera oko toga što dalje s natjecanjem... Moguće već ima nekih vijesti, idem pogledati...

.............
NASTAVAK... (da ne pišem novi post kad nitko nije postao poslije mene još)

Briefing je izgleda završio. Većina timova je za to da se natjecanje nastavi no odluka je na CIVL + organizacija. Nimalo im ne zavidim. Bez obzira što se čini logično nastaviti natjecanje (većina to želi) i što se sama organizacija ne može nikako kriviti za nesreće (i uvjeti i postavljeni task bili su ok) ako se desi još koja pogibija ili ozbiljna ozljeda u sljedećim danima, a obzirom da Piedrahita još zapravo nije pokazala svoju pravu žestinu, to će ipak leći njima na dušu... Koma situacija za organizatore.

Mads Syndergaard, koji piše blog na CrossCountry-ju o SP odlučio je napustiti prvenstvo bez obzira na odluku koja će biti donesena. Ajde, bila bi to uvjerljivija gesta da nije zeznuo prvi task pa više nema šanse za vrh, no ljudi često nisu u poziciji napraviti dobru stvar bez sumnje u druge pobude. Iako veli da obožava letjeti svog dvolinera, razumije da je rizik prevelik.
Moram priznati da me to već dugo pomalo kljuje po mozgu. Puno se čuje kako su dvolineri teški za oporavit se iz velikog kolapsa no nigdje ne čujem ni pro ni kontra toga od pilota koji ih zbilja lete. Valjda ni sami neznaju! Vjerojatno nikad nisu ni probali samostalno inducirati veliko zaklapanje jer ih je strah da će morat baciti rezervu, a to se nikome baš ne mili...

2 Palac gore: : gburazer, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: čet 07 srp, 2011 15:01 
Offline     DHV 1-2

Član od: pet 28 kol, 2009 8:24
Dao Palac gore: : 55 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 29 / Palac dolje: : 0
Nisam nešto kompetentan da pricam i komentiram o ovome, žao mi ljudi!
Ali, upravo je jedan lik kao što je Philippe Broers (ne znam koliko ljudi prate njega koa pilota, snimatelja i sveprisutnog na svim eventima svjetskih natjecanja) stavio na forum slijedeći uradak, sa komentarom:

"it would be nice to have a video like this one for all 2 liners would nt you agree?
in fact such videos were supposed to be available to pilots and safety commitee for the worlds in Piedra, as it was agreed upon last year at the civl meeting, but i have'nt seen much ? Quid?
Is it realy a fate for two liners ? Or does a collapse at 80km/h knocks you unconscious anyway? In any case, secrecy will not help, and politics, uuuh, I m not so sure. So we are left with our brains and our good judgment( not so good either in my case). We are living such a bad moment in our sport right now, i hope it turns out ok but it looks realy grim."

Mislim da više nikome nije svejedno!

Pozz

1 Palac gore: : vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: čet 07 srp, 2011 16:09 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 9:05
Dao Palac gore: : 210 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 219 / Palac dolje: : 2
CloudWalker je napisao/la:
VedranMRi je napisao/la:
Za ovakvu trku dobar dio odgovornosti po meni snosi organizator utrke vezano za postavljanje taska, prekidanje, procjene i sl. Ako su takmičari dignuli previsoko letvicu onda bi organizator trebao spustiti je u sigurne okvire.

Mads Syndergaard, koji piše blog na CrossCountry-ju o SP odlučio je napustiti prvenstvo bez obzira na odluku koja će biti donesena. Ajde, bila bi to uvjerljivija gesta da nije zeznuo prvi task pa više nema šanse za vrh, no ljudi često nisu u poziciji napraviti dobru stvar bez sumnje u druge pobude. Iako veli da obožava letjeti svog dvolinera, razumije da je rizik prevelik.
Moram priznati da me to već dugo pomalo kljuje po mozgu. Puno se čuje kako su dvolineri teški za oporavit se iz velikog kolapsa no nigdje ne čujem ni pro ni kontra toga od pilota koji ih zbilja lete. Valjda ni sami neznaju! Vjerojatno nikad nisu ni probali samostalno inducirati veliko zaklapanje jer ih je strah da će morat baciti rezervu, a to se nikome baš ne mili...

evo dao otkaz i jedan iz engleske reprezentacije

http://www.xcmag.com/2011/05/open-warfa ... t-resigns/

Izgleda da su ljudi stvarno popiz...

Živo me interesira Hrgin izvještaj

Vrh

PostPostano: čet 07 srp, 2011 16:10 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
joe33 je napisao/la:
evo dao otkaz i kapetan engleske reprezentacije

Sorry, ali to ti je stari post iz petog mjeseca...
Iako jest relevantan. Hayman je prva značajnija pg figura koja je javno priznala da mu je dvoliner preopasan da bi ga letio na tekmama...

Vrh

PostPostano: čet 07 srp, 2011 19:35 
Offline     DHV 2-3

Evo imamo u 8 sati brifing na kojem ćemo znati dali je natjecanje otkazano. Nekakva energija ljudi kaže da hoće ali broj ljudi ujutro je ipak da se nastavi. Sve ovoisi o CIVL odluci.
Mi smo bili za to da se nastavi. Neznam dali je to ok ili ne, ali svejedno mislim da ako koristiš mozak ovdje se može lijepo letjeti.

Ako se i otkaže, obzirom da imamo već sve uplaćeno i ne možemo uzet novce nazad, letiti ćemo XC kad budu dani lijepi.
Možda i predložim ako otkažu da se organizira XC pa nek natjecanje bude neslužbeno, možemo lijepo odletiti.
Moguće je da su dvolineri ipak tooo much i da nakon kolapsa moraš baciti rezervu. Hmmm neznam ja sam ju bacio odmah.
Jurij Vidic kaže da mu je ovaj glider best ever.

Neznam šta da kažem za jučer. Moja je odluka ionako bila nakon ponedeljka laganini i visoko i neće biti problema. Da nije bilo ove dvije smrti letjeli bismo bez puno pitanja za rezerve.

Neznam što reć niti što napisat. Moguće je da su glideri previše napredni i da nije bilo dovoljno vremena da piloti dostignu potrebnu vještinu za njih.
Neznam, bez obzira i na druga krila uvijek će biti nekog tko traži termiku u rotoru i ljudi koji se guraju u opasna mjesta.
Mislim da kad bi napravili XC bez puno filozofiranja da bi sve bilo ok.

Uglavnom GIN je najavio da neće više raditi dvolinere.
Ja kad dođem doma napraviti ću na R11 pravi SIV na jezeru.

Budem se javio nakon brifinga.

2 Palac gore: : Flying_man, gburazer    
Vrh

PostPostano: čet 07 srp, 2011 22:05 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 9:05
Dao Palac gore: : 210 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 219 / Palac dolje: : 2
CloudWalker je napisao/la:
joe33 je napisao/la:
evo dao otkaz i kapetan engleske reprezentacije

Sorry, ali to ti je stari post iz petog mjeseca...
Iako jest relevantan. Hayman je prva značajnija pg figura koja je javno priznala da mu je dvoliner preopasan da bi ga letio na tekmama...

Da, iskreno nisam ni skuzio da je iz petog mjeseca, jer sam surfao po PG forumu di sam i nasao link, u svakom slucaju ovo sto se dogodilo je stvarno tragican događaj koji ce ocito imati posljedica na daljnja natjecanja na svjetskom.

Vrh

PostPostano: čet 07 srp, 2011 23:38 
Offline     DHV 2

Član od: ned 30 kol, 2009 23:28
Dao Palac gore: : 331 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 176 / Palac dolje: : 0
Izvestaji Zeljka Ovuke
http://www.juventusventus.org/forum/ind ... 238.0.html

Vrh

PostPostano: pet 08 srp, 2011 1:40 
Offline     DHV 2

Član od: ned 13 ruj, 2009 10:46
Dao Palac gore: : 122 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 454 / Palac dolje: : 8
Flying_man je napisao/la:

e jbga, možda će stariji znat pročitat, ali mene je i naslov namučio...

moje viđenje svega ovoga je da nema te regulative koja će ljudsku ambiciju obuzdat.
uvik će se nać dovoljno onih koji su spremni crtu povuć malo dalje i prihvatit veći rizik nego većina.
to im često prođe bez posljedica, ali nekad i ne prođe...

1 Palac gore: : Flying_man    
Vrh

PostPostano: pet 08 srp, 2011 1:48 
Offline     DHV 2

Član od: pon 24 kol, 2009 23:00
Dao Palac gore: : 351 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 898 / Palac dolje: : 2
Često zaboravimo da je ovo opasan sport.
Jučer je poginuo i jedan slovenski letač. http://24ur.com/clanki-spored/umrl-pri- ... dalom.html

Vrh

PostPostano: pet 08 srp, 2011 8:45 
Offline     DHV 2

Član od: ned 30 kol, 2009 23:28
Dao Palac gore: : 331 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 176 / Palac dolje: : 0
Jure je napisao/la:
Flying_man je napisao/la:

e jbga, možda će stariji znat pročitat, ali mene je i naslov namučio...

moje viđenje svega ovoga je da nema te regulative koja će ljudsku ambiciju obuzdat.
uvik će se nać dovoljno onih koji su spremni crtu povuć malo dalje i prihvatit veći rizik nego većina.
to im često prođe bez posljedica, ali nekad i ne prođe...

Sory, probacu veceras da prebacim u latinicu.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 84 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: