»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: uto 10 pro, 2024 19:24.

Time zone: Europe/Zagreb

Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: 16. Evropsko prvenstvo Srbija, Niš
PostPostano: uto 26 srp, 2022 22:42 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1494 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5264 / Palac dolje: : 21
Nakon podulje COVID-19 stanke vaš omiljeni, a mnogima i omraženi, izvjestitelj s natjecanja ponovno jaše digitalnim pustopoljinama zbiljnosti. Pokušat ću dočarati dogodovštine s ovogodišnjeg EP koje se trebalo dogoditi 2 godine radnije. Pa krenimo redom.

Pondedjeljak 25.7.2022. Dan putovanja

Dogovaramo se za putovanje na EP više od 4 mjesec. Prva postava smo bili Toni Lovrec, Damir Habek i ja. Toni je pokušavao dobiti odobrenje za Danijela Krušelja, jer Danči nije imao uvjete za nastup. Šteta bi bilo da ne može nastupiti jer je u odličnoj formi i super leti. Rado BiH mu prepustio moje mjesto. Ja imam kvalifikacijsku normu od prije 2 godine. Kroz covid razadoblje nisam puno letio, a i manje sam se natjecao. Međutim, mjesec dana prije početka EP odobren je nastup i Dančiju, ali i Josipu Osmannu. Sad smo se trebali već organizirati za kombi kako bismo putovali. Danijel je ponudio njegov sa 6 sjedala i tovarnim prostorom. Potom je, u manje od 10 dana prije početka EP-a, Josip morao otkazati nastup zbog ozljede šake. Tad je pala ideja da uzmemo i bicikle na put. Malo će biti nagurano, ali nekako budemo.

U nedjelju popodne, niti 24 h pred polazak, prolomila se vijest da je Sara Lovrec dobila poziv za sudjelovanjem na Evropskom prvenstvu. Nakon što je odustao Joža , uz jučerašnji poziv Sari, ponovno nas je pet natjecatalja iz Hrvatske. Nikad više do sad. Ovo EP u Srbiji je trebalo biti održano 2020., ali zbog COVID-19 epidemije je odgođeno za 2022. Za Saru sam još 2019., kao tadašnji izbornik, pokušavao dobiti zeleno svjetlo za sudjelovanje na EP, ali nije bila prilika. Sara je tek druga žena na nekom FAI 1 natjecanju iz Hrvatske. Sonja Papeš je nastupila na 10. Svjetskom prvenstvu 2007.
U ponedjeljak u 6 i nešto Danči me kupi na Malešnici, a trojac iz Zagorja dolazi na istok Zagreba. Ja sam još jučer utrpao ruksak, bicikl i putnu torbu u kombi i nisam bio oprimističan da će tu stati još 3 bicikla, PG opreme i osobne stvari još troje putnika. Nalazimo se malo iza 7 h i krećemo utrpavati 5 oprema, 5 kofera, 5 laptopa i 5 bicikala. Dobro ste pročitali, pet (5) bicikala. Pitate se dalje kako smo to sve utovarili. Teško. Rastavili smo oba kotača skinuli pokoje sjedao i stali se igrati tetrisa. Na kraju sve je stalo. U kombiju su nove mlade uzdanice Sara, i Danči te 3 iskusna natjecatelja/izbornika, prvi Damir, poslije ja, a trenutno tu dužnost obnaša Toni L. Najbrojnija hrvatska paragliding reprezentacija u preletima je krenula na 16. Evropsko prvenstvo.

Put do Niša je jednostavan. Autoput je od Zagreba preko Beograda do Niša. 640 km za 6 h vožnje. Ipak, granica nam je uzela 1,5 sat. Niti nakon 20 godina beogradska zaobilaznica nije završena. Mnogi šleperi, manji i veći kamioni, auti, autobusi i druga prometala voze ovuda. Svakih nekoliko godina pomakne se duljina zaobilaznice, ali nikako da se završi i spoji s autocestom koja ide iz Beograda put juga. Na spoju obilaznice i uključenja na autoput gradi se veliki prometni čvor. Izgrađena je i otvorena IKEA uz obilaznicu koje nije bilo 2016. kad sam zadnji put putovao njome. U međuvremenu sam išao kroz Beograd, što je štedilo vrijeme. Ovaj put smo putovali obilaznicom bez zastoja. Usporeno, ali je promet bio u kretanju.

U Niš smo stigli točno u 15 h. Povadili bicikle u dijelovima, stvari i ruksake, vratili bicikle u dijelovima u kombi te krila i osobne stvari oteglili do naših soba. Hotel Tami i cijeli kompleks hotela Constantinus kao i wellnes sa bazenom nalazi se na brdovitom dijelu Niša te se kaskadno proteže po obroncima u kolopletu ograda, stepenica, nadstrešnica, ulaza, izlaza iz hotela i parkinga. Ono što me najviše čudi su suludo uske ulice do tako velikog zdanja. Tu bus ne može da prođe. Hotel je lijep i nov, kao i sobe. Problem je što su sobe uglavnom pušačke, pa se osjeća intezivan i neugodan vonj duhanskog dima kao da je upravo tu bio odsjeo vokalno-instrumentalni sastav rokerskog glazbenog izričaja s početka 80-ih prošlog stoljeće u kojem su članovi, groupies kao i tehničari proveli 3 dana i noći ne vadeći pljuge iz usta.

Spuštamo se na prijave. Prolazimo pored slatke male kapelice koja na prvu izgledao kao veliki kamin za roštiljanje, a iza koje postoje metalni nosači i horizontalne ploče pune gareži. Kad se čovjek bolje zagleda shvati da taj metalni „grill“ u stvari služi za paljanje svijeća-voštanica, dok njeni zidovi prekriveni ortodoksnim ikonama nedvosmisleno kazuju da joj je osnovna namijena religijskog karaktera. Još nisam susreo ovakvu građevinu u hotelskom kompleksu. Prijave protiču izuzetno brzo i organizirano. Pozdravljamo se s Jelenom, Mirkom, Bandžijem, Zokijem i drugima iz organizacije, a na izlazu srećemo cijeli srpski PG tim s kojim srdačno razgovaramo. U 18 h je mandatory briefing gdje se svi okupljamo. Ponijeli smo nešto starih polo majica s hrvatskim nacionalnim obilježjima. Ja sam ponio 2, kao i Damir pa dijelimo s drugima. Sara, Danči i Toni su u bijelim majicama, a crne nosimo Damir i ja. Ovako upadno crna majica s istaknutim crveno-bijelim poljima hrvatskog grba izgleda puno neprimjerenije već zadnji put u Portugalu. Portugalci se ne pale na šahovnice na crnim majicama. Moram priznati, a i Damir mi je to rekao, da se nelagodno osjećam ovako uniformirano. Netko je prokomentirao da je dobro što imamo Saru, pa će pogledi vjerojatno više padati na nju nego na nas crnokošuljaše.

Kombijima smo bili doveženi do Narodnog pozorišta gdje su nas čekale djevojčice u narodnim nošnjama. Stjegonoša, kako i dolikuje mladnom reprezentativcu, jednoglasno izabran, bio je Danijel, on bez prava glasa. Odlično je odradio svoj posao u defileju ulicama samog središta Niša. Krenuli smo u špaliru. Ispred nas limena glazba svirala je svečane koračnice i poneku poznatu melodiju, a potom djevojčica u narodnoj nošnji s tabelom i natpisom Austria, potom austrijski reprezentativci i pomoćno osoblje. Zatim je hodala djevojčica u narodnoj nošnji s natpisom Bosna i Hercegovina, pa naš drug Mirvad, koji je i pilot natjecatelj i team leader i pomoćno osoblje, sve u jednoj osobi. Jednako tako Daniel Dimov iz Bugarske. Onda smo uslijedili mi, hrvatska reprezentacija s Danijelom Krušeljem barjaktarom i prvom pratiljom Sarom te članovima u najboljim godinama od kojih sam ja sa 48 najmlađi. Hodali smo tako, u povorci mašući ljudima koji su sjedili na terasama kafića i restorana tik uz ograde ili stolove, Obrenovićevom ulicom i preko korza Pobede do obale Nišave i Tvrđave cara Konstantina. Točno na tom dijelu, na prilazu iz strogog centra grada, limeni orkestar je zasvirao čuvenu srpsku koračnicu Marš na Drinu, dok je Danči veselije zamahao hrvatskim stijegom potaknut od nas drugih. Cijela povorka je završila u velikom parku kod Doma oficira, vrlo široke prizemnice s velikom dvoranom ispred koje se nalazi amfiteatar na samoj obali. Ovdje je bila pripremljena pozornica i mješoviti zbor u vrlo strogim kostimima, žene u dugim haljinama-togama boje fuksije, a muškarci u crnim odijelima s leptir mašnom (za čitatelje u crno-ijeloj tehnici). Na početku ceremonije mješoviti zbor je izveo akapela srbijansku nacionalnu himnu Bože pravde. Potom su otišli. Pomislio sam koja muka s odijevanjem tih kostima za trominutnu izvedbu. Grlo mi se sušilo i jezik lijepio za nepce dok smo koračali vrelim ulicama Niša. A tek je slijedio program političkih govora, nekoliko izaslanika ministarstava, predstavnika grada, nacionalnig Vazduhoplovnog saveza i naravno izaslanika FAI-a. Odslušao sam s pola uha, jer sam te govore čuo nebrojeno puta i uvijek su svi isti, bili u Bugarskoj, Francuskoj, Makedoniji, Italiji, Meksiku, Kolumbiji ili Portugalu. Zašto moraju trajat tako dugo, nije mi jasno.

Napokon smo stigli i mi na red. Istrčavali smo na pozornicu po abecednom redu. Svima smo pljeskali i mi natjecatelji i okupljeno mnoštvo Nišlija. Prije zadnje reprezentacije domaćina istrčale su kolege egzotičnih zemalja za Evropsko prvenstvo Brazila, Kube, Ekvadora, Indije, Japana, Novog Zelanda i Južne Afrike. Obzirom na pomanjkanje natjecatelja zbog nedolaska nekih zemalja (Ukrajine, Rusije i Bjelorusije) zbog rata, a drugih zbog visokih financijskih troškova došli su predstavnici ovih vanevropskih zemalja. Zbog istog razloga i naša reprezentacija broji najviše članova do sad. Srbi su, naravno, dobili najveći pozdrav publike. Još samo himna FAI-a pa možemo na domjenak. Prvu gužvu oko švedskog stola (blizu 200 ljudi) sam preskočio dok sam pijuckao toplu, a nelošu dunju iz plastične čašice te grlo vlažio i usne močio kiselom vodom Knjaz Miloš. Pivo sam preskočio jer je bilo točeno znatno ranije u plastiku, što u kombinaciji s vrućim zrakom proizvodi bljutav i topao okus. Hrana je bila obilna, raznovrsna i ukusna. Red mesa s roštilja, red kačamaka, red pečenih paprika, red arambaščića ili bosanski japraka, vrlo intezivnog okusa punjenja. Bilo je i narezka te raznog povrća i salata. Prava gozba, ali je pred kraj nestalo tanjura, pa mi koji smo se pravili fini, i nismo željeli nahrupiti u svjetinu, uzimali prazne zdjelice i u njih stavljali hranu. Neki lokalni glazbeni sastav svirao je i pjevao poznate svjetske hitove od roka, diska, popa do domaćih hitova. Damir, Danči i ja smo već bili klonuli. Obiteljski dvojac Lovrecovih je još bio pun energije, pa smo ostavili Ćaleta da čaga uz pozornicu i Saru u okruženju slovenske testosteronske reprezentacije. Namignuli smo našem Marku iz Drvara da nas vozi kombijem u hotel Tami na brdu. Priključila su nam se 3 Madžara te Džoni i Gugi iz Kraljeva. Već u jedanaest smo bili u ugodno ohlađenim hotelskim sobama.

Foto kutak: https://photos.app.goo.gl/aqJzHEpAjqPatkph6

23 Palac gore: : 2pac, _Kex_, ada, Adriana, badel, Boro, Davor pilot, Dinac, Dragan Sepac, gburazer, hrvoje.vt, ivicaf, jozo, js, Laminar, luka, Maslina, Pikutić, profa, vedran_zgela, Veliki, Zoki, Šokre    
Vrh

Naslov: Re: 16. Evropsko prvenstvo Srbija, Niš
PostPostano: uto 26 srp, 2022 22:43 
Offline     DHV 3

Rezultati trening dana 26.07.2022.: https://airscore.cc/task_result/61

Bit će i opisa i fotki.
Stand by

Vrh

PostPostano: čet 28 srp, 2022 10:21 
Offline     DHV 3

Utorak 26.07.2022. Trening dan

Zavidim ovim mladima. Spavaju bez imalo srama, čvrsto, postojano, ne pomičući se. Danči mi je cimer. Nije se ni okrenuo cijele noći. Ja sam 2 put išao pišati. U degažmanu između ulaznih vrata i same sobe postoji senzoričko svjetlo. Kad god se pomaknem ili počešem nogu o nogu ili prebacim plahtu upali se ta pizdarija. Čak mi se čini da me vreba od ogledala preko puta mojeg kreveta. Ja se borim s ovim problemima, a Danči spava ko zaklan (kakva predivna narodna usporedba). Nakon drugog dizanja iza 5 sati odlučio sam još malo spavati, a danje svjetlo me provociralo. I živcirao me Danijel s tim mumijskim nepomičnim položajem umotan u plahtu. Ni donju plahtu na kojoj leži nije zgužvao. Nakon njega možeš krevet ponovno iznajmit novom korisniku bez da ovaj posumnja da je netko spavao prije njega. Čitam knjigu. Vršim sve nužde. Pa ponavljam. Perem zube. Ponovno čitam, a cimer spava. Ni ne diše. Srećom u osam zvoni Damir na vratima. Veselo otvaram. Zove na doručak. Danči se probudio. Ajoj, baš mi ga je žao.

Do mjesta objedovanja treba proći kroz više razina stepenicam i koridorima. Ujutro, malo sanjiv možeš zapeti za neku od tih prepreka kao što je to učinio Danči. Krivo ste pomislili, ne naslađujem se njegovoj snenosti. Na doručku susrećemo samo pilote i nešto ljudi iz organizacije. Njih ima jakooo puno. Zbilja se trude. Doručkovao sam žgance koje sam prelio vrlo rijetkom teksturom omleta s kockicama šunke i svježim sirom, uz rajčicu i zelenu salatu vrlo ukusno sam to smiješao. Po odlasku s doručka, na samom ulazu u restoran stoji veliki zidni regal. Promatram lijepu i bogato uređenu biblioteku raznih arhivskih naslova. Tu su primjerci iz vojvođanske tiskare Zvonka Bogdana, potom srednje i južne Srbije od Chardonnaya, kroz Tri Morave, do Traminaca, potom Vranci Vrani crnogorske tiskara Plantaža, sjevernomakedonske Južne tuge iz Tikveša, pa djela Žilavki i Blatina iz Hercegovine te primjerci malih dalmatinskih tiskarica poput Pošipa, Postupa i Plavca malog.

Nakon doručka penjemo se u sobe. Jučer smo Dančiju nalijepili prve natjecateljske brojeve na njegovo krilo. Broj 5. U hodniku. Ispred vrata sobe 703. U polusvjetlu. U gaćama. Moram priznati da je ugodno ovo raditi u hladovini i čistoći hotelske zgrade. Puno bolje nego na suncu i u prašini po poletištima. Jutros lijepimo brojeve Sari (i njoj su to prvi brojevi u karijeri), pa potom meni. Moj dugovječni broj je 1177. Nosim ga već dugo. Počelo je od 11, pa 111, pa 117 i na kraju 1177. Birao sam što manje segmenata i što manje znamenki za zalijepiti. Broj 1 ima samo dvije znamenke. Nisam mislio da ću nalijepiti brojeve na Triple seven King 2, jer sam očekivao da ću letiti Zeno 2 na ovom prvenstvu. Naša carina u RH nije uspjela ocariniti krila (još jedna Zeno 2 je za Jožu O.) u 3-4 dana. Tako da prošli petak nisam uspio ni uz sve nadljudske napore osloboditi naša krila okova hrvatskog birokratskog aparata. To je učinjeno dok smo putovali za Niš, a dok ovo pišem krila su puštena iz carine. Tako je King 2 dobio broj 1177 ni kriv ni dužan.

Pojavio se i Toni, naš izbornik i team leader. Taman se vratio najeden i dobro raspoložen. Prvo je išao u 9 h na team leader briefing, pa tek onda na doručak. Želio je potaknuti temu letenja opreme koja još nije u redovnoj komercijalnoj prodaji, već tu privilegiju ima manji broj natjecatelja, odnosno pokusnih pilota pojedinih kompanija. Da bi krilo bilo valjano za natjecanja mora proći certifikaciju i biti pušteno u prodaju te biti dostupno svima. 2019. Triple seven je imao konja za utrku na Svjetskom prvenstvu. Međutim, Gin se potužio da Gambit nije u prodaji (mada je bio), a team leaderi pod utjecajem propagande kao I članovi CIVL-a su glasali da to krilo ne može nastupati. I tako je 777 popušio pravo nastupa. Da su letjela ta krila ko zna kako bi se sudbina Gambita odvila. Ovako je zaustavljen razvoj. U Argentini prošle godine na Svjetskom prvenstvu se pojavio novi Ginov model Boomerang 12 kojeg lete samo testni piloti. To nije zasmetalo nikoga osim nekolicine, ali bez jakog glasa i utjecaja. U Argentini su se najviše koplja lomila oko prava korištenja Ozone sjedala popularno nazvana podmornica (submarine). Obzirom da sjedala nisu obuhvaćena pravilnikom (nisu spomenuta) piloti su ih nastavili koristit. Prema svjedočenju Damira i Tonija Ozone sjedala podmornica utječu na otpor zraka i brzinu letjelice. I dalje nisu u prodaji. Ponovno se rasplamsalo ovo pitanje jučer. Zato je Toni otišao gladan na TL briefing da čuje i sudjeluje što će se o tome pričati te dogovoriti. Naravno, ostalo je da se podmornice mogu koristiti. Francuzi ih masovno koriste, a Ozone i Gin lobi su prilično jaki u svim porama paragliding organizacija (FAI, CIVL, PWC). Meni je zabranjeno da se na išta žalim, kako službeno, tako i neslužbeno, pa zato ja samo hvalim sve.

Krenuli smo u 10:30 h kombijima na start. Naš Marko von Drvar vozi kroz Niš i u jednom trenutku kaže da je izgubio vodeći kombi iz vidokruga. Ne zna gdje je put za start na Releju. Trudimo se pomoći mu. Sjećam se donekle puta od ranije. Zadnji put sam tu bio 2019. Tada je obećanje političara bilo da će asfaltirati cestu na Relej za Evropsko prvenstvo koje je trebalo biti 2020. Prašimo iz sela, gdje napuštamo zadnji asfalt, istom neasfaltiranom, strmom brdskom cestom. Natovareni kombiji letačima i opremom stenju na usponu, pod vrućinom i lošom podlogom. Na mjestima se toliko muče da vozači moraju prebaciti u prvu. Čak je Marko i klimu gasio jer kombiju ponestaje snage. Hvata zalet za oštre serpentine. Sve se praši oko nas. Zbilja je napor za vozila, a i nas. I tako ćemo svaki put slijedećih 10 dana koliko traje službeno natjecanje.

Na poletištima Fakir (NW), pored kojeg prolazimo, i na višem Releju (SE-SW) se vide infrastrukturna poboljšanja. Napravljene su drvene nadstrešnice/sjenice sa stolovima i klupama, sjenila od guste protugradne mreže za veći broj ljudi te tapisoni na samom poletištu. Izvrsno. Malo smo svi opušteni i ne hajemo za uobičajene procedure i ponašanja. Krila se šire na samom startu, pa se stavljau u ruži pod sjenicu koja je za natjecatelje. Glavni i odgovorni organizator Željko Ovuka je to spomenuo na briefingu pred trening dan. To više neće biti moguće od sutra kad je prvi natjecateljski dan. Trening urka je postavljena konzervativno, samo 41 km. Na prvom team leader briefingu jutros su određeni parmetri nominal distance 60 km i nominal time 1,5 h. Prvo je bilo postavljeno 50 km, ali su Francuzi inzistirali na većoj ND jer su smatrali da je 50 km premalo za Evropsko prvenstvo. Manju disciplina je postavljena kako bi piloti vidjeli i osjetili teren, a da se ne iscrpe.

Uglavnom ide dobro kao i prethodnih dana kad su tu neki letili i trenirali. Prvi su digli sigurno 2500 m. Ide jako dobro, mada ima petljanja i fušeraja i od strane pilota i od strane organizacije. Mlade djevojke, volonterke nemaju iskusta sa širenjem (sram vas bilo) krila, pa krivo stoje i ometaju mnoštvo isprepletenih dynema i skytexa. Piloti se znaju, u tom naizgled kaotičnom kolopletu najlonskog materijala i konopaca, snaći, pa mimikom i kimanjem dogovoriti redoslijed kretanja, ali ovo je ipak jako puno sudionika na relativno malom prostoru. Ovuka ih u hodu obučava kako da pravilno pridrže, a kako da rašire krilo. Bit će bolje već sutradan. I tako nekako smo Sara, Damir i ja ostali među posljednjima. Pomalo su se polijetanja razvukla. Gledam na sat, 9 minuta do otvaranja zračnog starta. Mada ide dobro u visinu ipak to je malo vremena. Napokon polijećem 6 min do otvaranja starta. Nakon početnog lutanja nalazim stup i čvrstom trojkom metara u sekundi, a tu i tamo i do 4, penjem u visinu. Dok sam došao do 2300 m velika većina je već krenula znatno više od mene. Ostao sam i navrtio 2600 m pa krenu u utrku. Onda sam gasirao da koliko toliko uhvatim priključak za većinom. Do prve točke, dominatnog vrha po grebenu na istok, 6 km od starta, sam već dostigao neke manje grupice, dok me je vodeća skupina prolazila 3 km prije točke u obrnutom smjeru. Imao sam visinu, pa nisam ništa vrtio, okrenuo sam točku i gas natrag po istom grebenu. Junačio sam se gasirajući i vozeći slalom između krila. Nisam vrtio gdje su drugi vrtili, dok nisam došao u krizu s visinom. A letimo u vjetar.

Sjebo sam se ko veliki. Uz VBI sam odlučio ne vrtiti s prve točke i zašao u poznatu Sićevsku surdulicu (klisuru, klanac, usjek u terenu). Izmlatilo me pošteno pa sam se odlučio vratiti (pobjeći) i ponovno navrtiti. Tako sam se vratio na prvu točku. Tu sam sreo Milana Stevića na E3 pa smo zajedno navrtili i ko 2 vuka samotnjaka gudili po obroncima klisure. Vjetar je nabijao termiku pa su se naši glajdovi svako toliko propinjali, a mi oprezno popuštali ili dodavali speed. Kad smo se izvukli iz surdulice i teren se pripitomijo, a šuma se razlistala pod nama, krenuli smo vrtiti. Jaka dizanja, visina, pa dizanje, visina i eto nas nad startom. Od ovuda je task vodio preko ravnice do druge i zadnje točke prema Nišu. Tu nisam imao problema. Svako malo je bilo dizanja i sa svega nekoliko krugova sam popravljao visinu. Pred točkom curiona i to kakva da mi se Compeo upalio, pišteći dubokim, tonućim glasom. Mislim da je taj zvuk namješten na manje od -5 m/s. Imao sam zalihu visine i stigao dovoljno visoko na točku. A kad tamo Danči penje s poda. Pa crni Danijele gdje ti zape?! Na tom mjestu smo zajedno digli, pa krenuli u final glide nekih 12 km do cilja sa zalihom od 250-300 m po Naviteru. Školski sam držao speed do end speed sektora 2 km oko cilja u Niškoj Banji. Svih petero smo došli do kraja. Dobro Toni je nekaj ranije kapnuo, ali to je trening dan.

Počastili smo se u restoranu Izvor vrlo ukusnom večerom. Šopska salata ovdje je jednostavno ukusnija nego sjevernije. Čak i kad je radiš od istih sastojaka opet to nije to. Zaključili smo da se određena jela i određena štiva moraju jesti i čitati tamo gdje su autohtona, jer kad doneseš doma 5 litara belestristike s Visa nikad ta Vugava tiskare Podšpilje nije tako tečna za čitanje kao tamo. Preporučio bih za kraj malu pričicu od kruške. Preostala 4 člana našeg tima su željela otići do centra kako bi pojela sladoled i pročitala po koktel marke mojito. Obzirom da je Dinamo igrao uzvratnu utakmicu 2. pretkola Lige prvaka u obližnjem glavnom sjevernomakedonskom gradu Škupiju na stadionu Toše Projeski odlučio sam se krenuti u hotel taksijem i na miru pogledati drugo poluvrijeme. Prvo sam pogledavao u restoranu uz neizostavno prebacivanje na svečano otvaranje Pelješkog mosta. Usput sam na kiosku kupio srbijanske žute tiskovine Srpski telegraf, Informer i Alo! te hladnog Knjaza Miloša uvezanog u 1,75 l i jednolitarski tom graševine izdavača Rubin. Vozio me je jedan hektično-histerični taksist i ostavio, iz nekog čudnog razloga, 200 m prije hotela. Kako se ponašao možda i bolje da sam prije izašao. Dinamo je prošao dalje uz pobjedu od 1:0 protiv Shkupia.

PS: ako primjetite da ima više, skoro navlas, istih fotografija u foto kutku, gdje se pojavljuje redovito Sara, to je zato što ponavljanjem dolazimo do kvalitete. Kad Sara bude davala intevju za ženske moderne revije kao uspješna mlada sportašica, da ima adekvatnu foto galeriju.

Foto kutak: https://photos.app.goo.gl/M153Gkn8rRgFsQ9TA

21 Palac gore: : 2pac, _Kex_, ada, Adriana, badel, Boro, Dinac, gburazer, hrvoje.vt, inja, Ivica B., ivicaf, jozo, js, luka, Maslina, miha, Pikutić, Veliki, Zoki, Šokre    
Vrh

PostPostano: pet 29 srp, 2022 18:27 
Offline     DHV 3

Srijeda 27.07.2022. Task 1

U kombiju je naš team leader obznanio hrvatskoj ekipi da sam objavio blog. A onda je predložio da svatko jedan dan napiše uzvještaj i tako da se iz dana u dan mijenjamo. Svi smo zamuknuli na sekundu-dvije pa uz glasan smijeh jednoglasno odbili prijedlog.

Novost je da više nema in/exit i out/enter starta cilindra. Od ove godine je dovoljno prijeći crtu u bilo kojem smijeru. Naravno, poslije otvaranja starta. Smjer nije bitan.

Smjer vjetra je zapadni, pa prema sjeveru i krećemo za poletište Fakir. Za užinu smo dobili wiener schnitzel mit pomes und salad. Jedino je bila prava svježa srpska lepinja. Svi s njemačkog govornog područja, kao i mi koji natucamo taj jezik, smo se beskrajno zabavljali. Nema kaj, catering je odradio svoje. Sve je bilo čak i toplo, pa i salata u plastičnoj posudici. Plastični je i beštek, kao i stiroporna kutija sa šniclinom. Tu još nije stigla EU depeša za dokidanjem plastične ambalaže. Čekamo u dugačkom redu jer je start Fakir puno manji od Releja. Može se istovremeno raširiti tek 3 krila. Prvih 15 po WPRS listi imaju priotlritet, kao i prvih 5 žena po istom principu, odnosno mogu kad žele poletiti kroz poseban ulaz na poletište. Dok čekam tipkam ove retke i kratim vrijeme fotkajući.

Dođem na red i bacim krilo na tepisonsku podlogu. Marli mi ga razvuče uz povike: "Gremo Tonči, daj hiter! Pizda, še se ns nardil!". Navučem rukavice, pljuem u stranu, gađajući mimo tepisona, ali nisam odgledao putanju hračka već sam potegao Kinga dvojku i poletio. Išlo je prvo jače da bi stalo na 2000 m. Na instrumentu piše 39 minuta do otvaranja zračnog starta u 14:15. Prva pomisao je bila da je jako dugo za čekati i uhvatila me lagana nervoza. Nije dugo. Tako to mora biti. Odvikao sam se od ovakvih masovnih utrka. Već 2 godine manje letim i slabo se tekmam. Nakon što me je prvi val covida dobro namučio, s posljedicama upale pluća,te polako vraćanje „na staro“, uzela su mi 6 mjeseci. Naša 3 posljednja Državna prvenstva su meni bila izuzetno demotivirajuća. 2019. 2 utrke. 2020. 2 utrke. 2021. 2 utrke i masa problema s neujednačenim sankcijama oko kršenja visina i to po nekozistentnim pravilima. 2022. jedna utrka. Tonemo. Nisam išao ni na druga natjecanja kroz covid pandemiju. Definitivno nisam uleten, a još manje utekman. promišljam sve do sad nabrojano dok se oko mene situacija zaoštrava, zgušnjava, teži zbijanju materije u središte gravitacije. Dizanja su oslabila, pa smo svi praktično na istoj visini i na malom prostoru koji daje barem nulu. Grebemtimajku idijote, pa gdje gledaš! Kako vrtiš majmune! Mička li ti paterina kako si mi presjekao put, jel ti znaš pravila! Ko ti dade pilotsku konju hromi!... I tako redom častim kolege u svojim mislima ne pustivši ni glasa. A onda, sve je došlo na svoje. Sve je to ono što poznajem odavna i što zapravo volim. Pa ja vrtim s najboljim pilotima Evrope. Ti ljudi znaju letit, oni znaju kako formirati roj, kako ući u vrteću masu niz i uz vjetar, kako se pozicionirati, kako ne umaknuti, kako se pomaknuti, kako ne ugroziti drugog. Jednostavno sam se odviknuo od ovakvih masovnih zračnih starteva. Tako mi je to nedostajalo, a da nisam bio svjestan. Onda sam se opustio i počeo uživati. Skinuo desnu rukavicu, izvadio mobitel i počeo fotkati veliko kružeće jato šarenih parajedrilica. Nirvana.

Pred otvaranje starta je sve stalo. Sa sjevera su nebo prekrili altostratusi. Samo je netko ugasio ringišpil i mi smo se kao tužni konjići počeli spuštati. Raspalo se jato šarenih krila. Završio je san koji sam rado budan uživao. Počeli smo tragati za što manjim nisponom. I tako slijedećih duuugih 10 minuta. Već sam pao na nešto malo više od some i pol. Morao sam u svojoj koleričnosti probati i do ruba cilindra nekih 1,5 km od starta na zapad, i oko starta i po grebenu dalje na istok i na sjeveru. Srećom u toj svojoj mahnitosti nisam puno izgubio, pa sma bio u nižem sloju većine pilota. A onda, samo 5-6 minuta pred otvaranje startnog cilindra, kao da je netko podigao sklopku i uključio vjetrogeneratore uzlaznih struja, počela su dizanja. I to lijepa. Vrtimo svi sumanuto da u što kraće vremena podignemo visinu za 200-300 ili možda još koji metar više te krenemo u utrku. Nakon 3 minute javlja mi instrument: TIME TO GO! Još su 3 minute do otvaranja starta, ali valja doletiti do ruba i preći tu nevidljivu, a tako bitnu crtu. U stvari treba proći kroz dio plašta velikog cilindra koji se proteže od tla do nebesa. Napuštam dizanje na otprilike 1800 m jer je vrijeme za poć. Tako čine i ostali. Što smo navrtili navrtili smo. Kreće roj od 130 krila prema prvoj točki. Nisam loš, negdje sam u prvoj trećini. Moj King 2 dobro parira brzinom s Ozone Zeno 2 i E3, Niviuk X-One, Gin Boom 12 krilima. Speed na pola i držim visinu kao i ostali. Do prve točke prema aerodromu Niš ne gubimo puno. Letimo u slab vjetar s minimalnim propadanjem. Više manje svi drže istu visinu. Okrećemo 1. točku na 5 km od starta i skrećemo za 90 stupnjeva. Ruta nas vodi do slijedeće točke na brdima jugozapadno od Niša, nekih 12 km. Do Niša nitko ne vrti, a dizanja su tu i tamo. Letimo s bočni vjetrom po desnoj strani i lijepo drži. Mada smo sve niži. Počinjemo u jednoj grupi od 20 krila formirati stup nad industrijskom zonom prema Niškoj Banji. Još nismo došli do niskih brda na obroncima grada. 2 veće grupe od cca 50 krila nastavljaju do tih obronaka očekujući bolja dizanja. Mi smo na 800 m i sve više nam se krila priključuju kako dolijeću, jer vidimo da je odnio vrag šalu. Neki su nisko i gube bitku te slijeću. Dižemo 200 m i krećem dalje, neki ostaju neki me slijede. Vjetar se ovdje kanalizirao i jači je, a termika nabija. Brzina pada na 20 km/h, čak i manje. Nema neke koristi od speeda jer je puno brzih balona. Pomičem se nad grad, pa opet prema brdima, pa nad grad i tako i cik-cak putanji dolazim do jednog oštrog brda gdje vjetar nabija termiku s grada. Vrtimo krasan stup od 3 metra u sekundi. Na 1200 m izlazim i slijedim neka krila koja kreću dalje. Većina iz grupe ostaje vrtiti. Vodeća grupa i jedna iza su se dokopale viših padina i strpljivo vrte. Ovaj dio je bio vrlo spor i trebalo je dosta taktiziranja te puno odluka donijeti u kratkom vremenu.

Umjesto da krenem i ja put viših padina kao većina, odlučio sam se letiti rubom niskih brda i početka strmijeg uzdizanja terena. Sjećam se od prije 3 i 4 godine da je tuda dobro držalo. I je. Krasno sam dignuo s još 2 krila do 1300 m te smo krenuli na 2. točku koja je jedan od vrhova tog grebena. Međutim, izgubio sam grupe, i vodeću i onu iza, koje su letile po sljemenu tog grebena. Oni su se već prebacivali preko manje doline na jug za 3. točku dok smo mi ovjerili drugu. U stupu s druge strane brda nalazim Danijela. Pa crni Danijele otkud ti opet i gdje je zapelo, pitam se dok vrtimo zajedno. Krećemo zajedno preko doline, Danči ima 50-60 m više. Kad smo stigli do prvih brda ja sam se zadržao nabirati visinu, Danči je odjurio za većom grupom koja je upravo okretala 3. točku. Pratio sam ga pogledom dok sam vrtio. Popravljao sam se sa zanosom vjetra i polako se približavao 3. točki. Vidno sam usporio. Triki je dan. Nije išli visoko, a ima i vjetra. Ekipa je zbilja brza. Utekli su mi, pa sam pred kraj letio sam. Bar sam ih pola utrke pratio. Nakon 3. točke trebamo se vratiti 6 km u vjetar. Cilindar 4. točke je točno ispred oni prvih brda koje sam već preletio. Znam gdje je dizanje. Više ne hajem gdje je tko, već letim po svom. Nabirem se na istom dizanju, krećem nad dolinu, ovjeravam 4. točku i vraćam se niz vjetar. Sad su mi ta brda izvan linije prema Leskovcu i još malo dalje cilju. Sjeverni vjetar gura 50-60 km/h u smjeru cilja. Dan se polako gasi i trebao bih požuriti. Međutim sve sam niži. S još nekoliko krila, koja su se našla u istoj poziciji, tražimo dizanja. Hoće li selo biti triger, ili onaj šumarak s jezercem, možda drugo selo... I tako redom dok nismo pali na niske grane. Zadnji pokušaj spašavanja je bio na izlazu s autoceste pred Leskovcem i nekom šljunčarom. Ušao sam ispod 100 m u jače dizanje, ali vrlo zakošeno. Uskoro mi se pridružuje Japanac. Nas dvojica kao dvije muhe kružimo jedan oko drugog dok pokušavamo ostati u dizanju, a vjetar nas nosi i nosi. Slijedećih 3-4 km smo držali visinu i popeli 20 m. Znao sam da to neće ispasti tako da se spasimo i nastavimo let, ali je vrijedilo pokušati i bilo je zabavno. Čas sam Japancu ja na lijevom boku, čas je on meni za leđima, za koji tren ja ga u izduženoj elipsi okružujem i „napadam“ s leđa. Ispadam iz tog zakošenog dizanja i odlučujem se za požnjevenu parcelu nekog žita, između 2 kukuruzišta, pažljivo izbjegavajući strojeve za navodnjavanje koji prskaju paprike uokolo. Ovo za paprike sam saznao kad sam sletio i naišao čovjek koji izgleda kao da je ispao iz nekog filma katastrofe, sav odrpan, polu mokar, polu blatan, a koji upravlja tim navodnjavanjem polja paprika.

Smjestio sam se na putu koji nije bio blatnjav, poskidao sve sa sebe, izvadio bečku šniclu i raspalio klopat. Jelena mi se odmah javlja na Telegram grupu za retrieve. Pita me hoću li izbiti na autoput ili na lokalnu cestu. Sletio sam točno između. Odgovaram joj da mi se čini da na autoput ne mogu zbog ograde, a i opasno je. Kaže ona da će provjeriti sa vozačem i javiti. Ja se dalje pakiram i žvaćem sad već pomalo gumeni šniclin. Ovuka je u suradnji s Danielom Dimovim napravio sustav koji zbilja izvrsno funkcionira. Prate se trackeri cijelo vrijeme, software računa trenutne pozicije i bodove, a pilot je odmah uočen je li sletio i da li se miče. Potom slijedi poruka je li sigurno sletio i ako da treba li prijevoz. Kad to potvrdiš dodijele ti vozača i kombi. Odlično je to organizirano, a Telegram komunikacija s Jelenom je trenutna. Ona (ili netko u bazi) sve vidi. Jelena čući ispred ekrana i prati trackere te organizira vozače i kombije za pokupljanje. Dok sam se slagao kombi je doša do mene. Na njivu! To ipak nisam očekivao. Uskačem i preuzimam ulogu prevodioca za mojeg vozača. Skupljamo pale pilote oko Leskovca. Na izlazu iz Leskovca, prema nekim selima južnije, ugledao sam groblje. Groblje ko groblje, ali svi grobovi, ili barem većina koja se vide s ulice, imaju nadstrešnice. Limene, na 4 stupa, kosi krov na jednu ii dvije vode ili kupolast, odnosno valjkast, od ravnog, ili valovitog ili trapeznog lima. U crnoj, bijeloj i temeljno crvenoj ili sivoj boji. Ovo još nisam vidio nigdje prije.

Putujemo kombijem od Leskovca na jug i natrag nekih 30-40 km i kupimo sve otpadnike poljima, šumama i drumovima. U nekom pitoresknom mjestašcu, nakon sakupljanja posljednjeg japanskog zračnog borca neopozivo zahtjevam od vozača pauzu od 10 min za rifrešment. Uglavnom vršim ulogu interpretera između madžarskih, čeških i japanskih pilota i vozača. Izlazimo svi i pravac trgovina na glavnoj cesti nostalgičnog izgleda. Kao u mojem djetinjstvu, neke ulice Zagreba i stara Samoborska cesta, izrađena je od granitnih kocki. U Srbiji bi rekli kaldrma. Trgovina kao u svakom centru sela. Na drvenim policama samo proizvodi koji se traže. Nema kole zero, nema više vrsta jogurta, ali ima žarulja, posuđa i najlon bičvi. Veli babac za pultom: "Mora da ti kaucujem flašu.". Uzeo sam jedno Niško štivo u portabl limenom pakiranju, a jedno Niško u staklenoj ambalaži, da mi dulje bude hladno i bolje prija kod čitanja. Uzimam kesu sa obje literature pomalo nespretno, samo za jednu ručku i kesa mi se otvor, a ova staklenka Niške čitabe mi skoro ispadne. Uplašeno babac poviče: "Nemoj gu da ti ispade flaša će razbije.". Govorim ja umilno da neće, a ona nastavlja: "Ne što se gi razbiješ, moraću čistim.". Naglasak na drugom slogu, uzlazno.

Sletio sam kod naplatnih kućica u 16:43 h. Evo me ponovno kod istih naplatnih kućica u 18:57 h u kombiju. Sad ravano autoputom za Niš. Otvorio sam stakleno štivo i započeo čitanje te kucckanje bloga. Ekipa se primirila, samo Česi nešto blebeću, ali u pola glasa. Baš je lijepo. Privodim dan kraju. Kad zove Danči da trebamo platiti hotel. Pita kad ću doći u hotel. Pa kaj ja znam kad ću doć, ali do 19 h sigurno neću stić jer smo još na autoputu, a sad je tri frtalja šest. Dolazim u hotel, ostavljam opremu u kongresnoj sali i penjem se u sobu. Tu već čeka Toni. Treba u grad dignuti još keša. Ajmo. Krećemo nas trojica. Tonija ostavljamo u Intersportu u centru da kupi impregnaciju za šuškavi dio exoceat sjedala, a mi tražimo parking za kombi. Taman smo sjeli u tvrđavu u restoran Pozornica da nekaj naručimo za jelo kad stiže poruka da trojica pilota nisu vratila trackere. Među njima i ja. Bila je strka oko plaćanja hotela preko neke agencije, povoljnije, pa daj eure, daj dinare i zaboravio sam. Izjurim, uhvatim prvi taksi, stanemo kod pekare da kupim burek (sirnicu sa ljutim paprikama, odlična) i gas na brdo. Vratio sam tracker, ispričao se Željku i Jeleni, pa sjeo malo sa Srbima. Danas su razvalili. Trojica u prvih 15 i ukupno su drugi iza Francuza. Jako su sretni. I trebaju biti. Bio je težak dan za letenje. Moji suborci iz reprezentacije su isto bili odlični. Damir 33. mjesto, Toni 40., a Danči 72. Vrijeme pobjednika utrke je 2:13 h, a Dančija 2:20 h Zbilja malena razlika u tih 70-ak mjesta. U poretku timova smo 13.

Foto kutak: https://photos.app.goo.gl/p2c2PXjiTEku1xeG6

Rezultati task 1: https://airscore.cc/task_result/62

18 Palac gore: : 2pac, _Kex_, ada, badel, Boro, gburazer, hrvoje.vt, inja, Ivica B., jozo, js, Laminar, luka, Maslina, Pikutić, Veliki, Zoki, Šokre    
Vrh

PostPostano: pet 29 srp, 2022 19:54 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 14 pro, 2009 10:26
Dao Palac gore: : 23 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 178 / Palac dolje: : 0
Evo , da odmorimo prste našeg vrijednog pisca, pokušat ćemo i ostali ostaviti neke svoje dojmove.

Da se ne ponavljam za Tonijem B., idemo dalje.

Moram priznati da je teško naći originalnu temu za pisanje, jer je za razliku od Argentine na team lider brifinzima DOSADNO, nitko na protestira i ne svađa se, Francuze i dalje nitko ne voli zbog podmornica, ali to je svršena prića.
U nedostatku takvih tema , jedino se vodi neka rasprava o previše plastike (nož, vilica, posuda za pljeskavicu, posuda za salatu i sl.) koja se dobije s predobrim i preobilnim lunch paketima, a danas je bio prigovor "Dal se mogu dijeliti i manje začinjeni lunch paketi(?!)". Brate, pa ovo je Srbija!

Neki od nas nisu puno spavali, jer je nočas Toni B. u 3 ujutro čekao svog novog ZENO2 na naplatnim kučicama i tako osvježen dočekao trku.

Prognoza organizatora: baze preko 3200m, vjetar minimalan s južnom tendencijom, baza pun kufer,....= full bar!!! - e da bar.

Vječna rasprava o letenju u bazama i oko baza je ovaj puta kao nikad do sada pala je u vodu, jer bez imalo opasnih situacija svi dižemo pored baza (koje počinju na ca.2000m), do ca 2500m. Od prognoziranih 3000+m niti traga.
Predivno, ali organizatori nas u zraku upozoravaju na kršenje, bla, bla,.... Niko ih ne šljivi i svi krečemo u trku, prvih 40km ko po loju, UZ baze na full baru, a na povratku više baš i ne radi tak dobro, pa kad pređemo u drugu dolinu niski " jer tamo će sigurno opet raditi na turbo", prvi stup je kilav do..., pa ja osobno popizdim i istrčim kao prvi "jer tamo sigurno radi", a ostali me prate pogledima sa smješkom, jer dizanja nema, brzina pada, dizanja i dalje nema, vjetar sa sjevera pojačava (Koj sjever, tko je to spomenuo!?).
Uskoro me prate i ostali jer tamo od kud me gledaju tako i tako samo gube visinu. U sljedećih 12km se leti na 600-950m u vjetar, u širokoj lepezi, koma! Tu iscuri ca.40-ak pilota, pa tako i svi naši.
Samo da dodam za razumijevanje kvalitete i nivoa natjecanja - za usporedbu- nadam se da svi mislimo da je Sara dobar pilot kojem u našoj Rvackoj malo pilota može konkurirati , ali kada je ovakvo društvo u pitanju (ona je jedina na EN-C glajderu) i ovakvi uvjeti, nažalost nema nikakve šanse u vjetar i leti sama dokle može.
Da bude još jasnije, može se dodati i da su iscurili svi Slovenci osim Vidiča (4-ti) i Oroža(33-i).
Neki Čeh je 5-6 puta tražil Level 3, tj.prekid utrke zbog prejakog vjetra - potpuno neopravdano jer nije bilo opasnosti, samo smo sporo napredovali, pa ga nitko nije ni slušal.
Tu smo se i raspali u više sitnih grupa s namjerom preživljavanja, a kad smo konačno okinuli tu sjevernu točku, smjer vjetra je okreno na jugo istok, pa nas je sad nosil bočno.
Na kraju, uz nekoliko niskih izvlačenja smo se nekako dokopali cilja nas 60-ak.
Naravno, takav rasplet je potpuno ispremješao raspored na tablici.

Za sada sam ugodno iznenađen terenom (nisam bio ovdje do sada), samo se još moram ugodno iznenaditi svojim letenjem i sve "bu dobro".
S obzirom da nas je 5-ero , više nego ikad prije, za sada vlada dosta pozitive, a nadamo se da će se to pretočiti i na timski rezultat.

Tko želi pratiti live, najlakše je preko FLYMASTER LIVETRACKING , a LIVE rezultati sa uračunatim lidinzima i ostalo (tijekom trke trenutni, a kad sleti zadnji sve je jasno 99%) na http://scoring.ares.rs/ech2022/

Sutra vas izvještava.......?

13 Palac gore: : 2pac, ada, badel, gburazer, hrvoje.vt, Ivica B., ivicaf, Maslina, profa, toni, Veliki, Zoki, Šokre    
Vrh

PostPostano: ned 31 srp, 2022 11:50 
Offline     DHV 3

Četvrtak 28.07.2022. otkazan task

Obzirom da je jutro osvanulo oblačno i da je kiša kroz noć padala, a da su najavili nestabilnosti, današnji natjecateljski dan je otkazan. Stoga smo oblučili prođirati naše bicikliće koje smo tako zdušno ponijeli sobom. Zaputili smo se u Nišku Banju, koji 12-13 km od Niša, odnosmo mjesta gdje se mi nalazimo. Kad smo došli U Nišku Banju ponijela me pjesma Niška Banja topla voda, za meraklije prava zgoda te sam zapjevao. Za mlađe štioce i one koji se s ovom riječju nisu susreli do sad kratko pojašnjenje. Merak je gušt, užitak, a meraklije bi bili oni koji guštaju, uživaju. Kako je ovo dobra prigoda, kopirat ću tekst pjesme koja je uveseljavala brojen kafane, gostione, restorane, bifee, krčme, birtije, ali i otmjene bistroe te restorane, hotele, motele, sindikalne domove i domove kulture u bivšoj SFRJ.

Niska Banja, topla voda
za Nislije ziva zgoda
2x

Em ka lavlam, em kamavla
and'o Nisi ka mekav la
2x

Mi Nislije, meraklije
ne mozemo bez rakije
2x

Bez rakije sljivovice
i bez mlade Cigancice
2x

Nisku Banju sijalice krase
danju gore, a nocu se gase
2x

Em ka lavlam, em kamavla
and'o Nisi ka mekav la
2x

Jedan, dva, tri, cet'ri, pet, sest
sedam, osam, devet, deset

Deset, devet, osam, sedam
sest, pet, cet'ri, tri, dva, nula

U Nišu i oko Niša je brojnija romska manjina te se u ekumenskom i humanističkom duhu nalaze i riječi na romskom jeziku, a na jednom mjestu se spominje relikt nekog prošlog vremena tzv. Cigančica, današnjom nomeklaturom jezika rekli bismo Romkinjica. Inače, Meraklije se nazivaju navijači Nogometnog kluba Radnički iz Niša. Nakon 2 odigrana kola su na 14. mjestu od 16 Superlige Srbije, a u nedjelju dočekuju TSC (Topolski Sportski Club) iz Bačke Topole.

Prvu pauzu smo uzeli na Česmi tri kralja: Aleksandra i Milutina Obrenovića te Aleksandra Karađorđevića. Najači mlaz je bio kod, treba li uopće spomenuti, zadnjeg kralja SHS i prvog kralja prve Jugoslavije, nesretno stradalog u Marselliea od kuršuma terorista protivnika njegovih integracijskih ideja i žandarske stege. Umili smo znoj i prašinu s naših lica te napunili bočice hladnom izvorskom vodom. Ova niškobanjska voda je i lijekovita. U narodu kruži predaja da djevojke i žene koje se napiju ove vode postanu plodnije. Skrenuo sam Sari pažnju na tu predaju. Da se ne prepije puno vode. Potom smo nastavili uzbrdo do starta. Damir je ljubazno otklonio mogućnost uspona jer su mu kurble na pedalama kratke te su više za vožnju po ravnijim prugama. Ja sam nastavio, a kako su Sara, Danči i Toni već krenuli jačim tempom, dok sam se razgovarao s Damirom, oko duljina kurbli, nisam ih htio smetati u njihovom tempu. Odlučio sam se za drugu stazu kroz sela na obroncima iznad. Putem sam fotografirao zanimljive kreacije natpisa ulice u viziji samog gazde. O ovome možete više doznati u foto-kutku. Putem sam brao zrele šljive raznih sorti i odmah ih kušao. Po spuštanju u Nišku Banju zatekao sam Damira kako se žali na bolove u nogama. Predložio sam mu da se izujemo i uronimo noge u toplu izvorsku ljekovitu vodu, po kojoj je ova palanka nadaleko poznata. To smo i učinili te slijedećih pola sata umakali stopala do pola gnjata. Temperatura ljekovite vode je negdje malo iznad tjelesne temperature, procjenjujem na 43 stupnja te ima blagotvoran i relaksirajući učinak. Uokolo su se djeca raznih uzrasta kupala i prskala u lijepo uređenom parku, dok su ih mame promatrale.

Ubrzo su nam se pridružili i brdski goniči bicikala te smo zajedno ručali u Gurmanskoj tajni ukusno pripremljeno raznovrsno meso s roštilja i raznovrsne salate. Malo štivo u čokanju okupano ledom je neizostavno. Pozdrav Zoranima ma gdje bili, i ovom našem i onom njihovom. Moram li napomenuti da je vjetar puhao iz smjera suprotno od smjera naše vožnje prema Niškoj Banji, a u povratku je vjetar puhao iz smjera suprotno od smjera naše vožnje prema Nišu. Pred uspon u naš hotel smo zastali u centru da se okrijepimo i prikupimo energiju za očekivani napor te smo naručili bestselere mješovite tematike vranca i kole.

Foto kutak: https://photos.app.goo.gl/dNo2oyDd2oT1si8Y8

Zadnja izmjena: toni; pon 01 kol, 2022 19:20; ukupno mijenjano 1 put/a.

14 Palac gore: : 2pac, ada, badel, Boro, gburazer, hrvoje.vt, inja, luka, Maslina, miha, profa, Vulkanizer, Zoki, Šokre    
Vrh

PostPostano: pon 01 kol, 2022 8:28 
Offline     DHV 3

Petak 29.07.2022. Task 2

Preuzeo sam novo krilo u 2:45 h na naplatnoj postaji jug Niš autoceste prema Skopju i Grčkoj. Željko vodi i vozi kombi pun Zagoraca za Makedoniju v Kruševo. Željko mi je ljubazno odgovorio na molbu da mi poveze novo krilo na tom putu. Poslao sam mu lokaciju naplatne postaje Niš istok da se tu nađemo. Javio mi se nekoliko puta tokom njihova putovanja. Od granice sam kalkulirao vrijeme dolaska. Procijenio sam na 2 h. Željko mi se javio u 10 do ponoći po dogovoru negdje s autoputa prema Nišu, 1 h prije dolaska. Bio sam u plitkom snu i pojačao zvonjavu telefona, koji mi je pored uha na nahtkaslu. Dignuo sam se i potiho navukao pripremljenu odjeću da ne remetim san pravednika Dančija. Ono glupo senzoričko svjetlo u degažmanu mi se nije palilo kad sam tražio stvari po sobi, a palilo kad mi nije trebalo. Nevjerojatan primjer tehnološke gluposti. Silazim do kombija ispred recepcije hotela. Prvi je do stepenica. Imamo najelitnije parking mjesto. Ali badava kad je ispred i uokolo još 10 kombija i 2 kampera. Mada mi je poznat Mercedes Vito svojim gabaritima, istog imamo u frimi i često ga vozim, nije mi svejedno jer je ovo tuđi. Nekako izgmižem s parkinga između svih natiskanih vozila, krenem na ulicu, a glavom mi prostruji kako ovo moram ponovit, ali u rikverc. Prema naprijed neću se moći uparkirati. Nastavljam mokrim ulicama Niša jer je netom pljuštalo i nadam se da milicija spava. Noću vole zaustaviti kombi vozilo stranih registracijskih oznaka. A i lakše uoče prolazak kroz neko polužuto, narančasto, svjetlo prem crvenom dijelu spektra. Vozim kao po jajima. Ne želim napraviti krivi potez. Googlemap me vodi kroz sve sokake i prečice neznane, a znam da BiH morao po širokim bulevarima kročiti, ali ne mogu misliti sad na to. Držim se navigacije. Napokon dođem do naplatnih, ali tu se nema gdje stati. Između su postavljeni branici za razdvajanje traka. Uzmem tiket i prođem na autoput. Napravim prepristojnog ustašu s posebnom pažnjom i pijetetom na možebitnu reakciju srpske policije i nabijem se u traku "Samo za zaposlenike autoputa". Pogasim svjela i tiho dišem. Nikaj se nije dogodilo. Započinje čekanje. Nakon pol sata zove Željko da gdje sam. Ja velim na naplatnim. On da me nije vidio. A ni ja njega nisam vidio, a promet je rijedak. Izađem s autoputa i frajer mi uzme 100 dinara. Aj dobro, to je manje od jedan euro (1€ =117 dinara služebi tečaj), mada nisam napravio više od 100 m, a i on me vidio kako ko maca oko vruće kaše kružim. Zovem Željka gdje je. On spominje neka 2 rotora. Koja?!? Nisam ih vidio. Zaustavila ih policija i traži isprave. Ni njih nisam vidio, daleko im lepa kuća bila. I shvatim da smo na dva različita mjesta. Zamolio sam ga da mi pošalje lokaciju. Ujebote, pa on je 15 km dalje na drugom izlazu. Ponovno na autoput i gas prema izlazu Niš jug. Prošlo je dobrih 45 min od prvog kontakta. Dočekujeme špalir pravih muževa. Viče Mikac da sam došao praznih ruku, pa da bum sad bolje letio kad imam novo krilo i tako frcaju fore na moj račun. Rukujem se sa svima, ispričavam se i zahvaljujem dečkima na strpljenju. Hvala Željku na usluzi. Ostajem dužan barem cugu, a ponešto i za telefon koji je u Srbiji skup ko donirani bubreg na Rebru. Vraćam se u sobu i legnem u krevet iza 3 h.

Danas za gablec dimnjena vešalica, riža, povrće i salata plus lepinjica. Kak nisam doručkovao dobro mi je došlo. Širim Zeno 2 da nalijepim ponovno broj 1177. Pomaže mi Danči. Skupljaju se i drugi. Pipaju, šnjofkaju. Miris novog krila je izuzetno ugodan, mada smrdi po nekom najlonskom isparavanju. Kao i miris novog auta u kojem još nitko nije pušio, podrigivao se, na znoj smrdio i prdio. Idem se zakačiti na start i vidjeti jel' sve na mjestu. Ipak, ovo je prvi let. Puše s boka, a Damir mi pomaže otvoriti krilo kad mi se zatvori. Trebalo je neko vrijeme dok sam uhvatio pravu priliku, podigao ga, iskontrolirao, vidio sa su sve špage na broju i da sluša, pa spustio, skupio u ružu i maknuo se s poletišta.

Malo sam nenaspavam i sporije su mi reakcije, a k tome i uzbuđenje zbog novog krila. Bez obzira što letim Ozone comp. krila od 2009. i prošao sam ih sve, osim E2, ovo je ipak neisprobano za mene. U tom pripremanju sam zakasnio na start i već je bio ozbiljan špalir ispred mene, pa sam još pričekao da se ne znojim pod kacigom i u rukavicama. Ostali piloti u zraku su krasno nabirali, a polovica je već bila pod bazom. Vremena je još 45 minuta do zračnog starta. Kad se prorijedilo i kad sam došao na red, a ostalo nas je točno 15, okrenulo je s leđa. To je termika, ali vuče s krive strane. Orož je pokušao 2 put i ispizdio te se pošteno iznojio. Čekam, nemam kaj. Ko i drugi. Ovuka prolazi i govori da će biti dobro, da ne budemo nervozni, da se smirimo i da ćemo poletiti na vrijeme. U odlasku domeće: „I guess.“ – kikoćući se. Ma baš si nas utješio. Prolazi vrijeme 38 minuta, pa 30 minuta, pa 22. Povuklo je i kreću krila ispred mene, širim se i ja, dižem Ženodva iz prve, okret pa trk. Polijećem. Hvatam dizanje i termališem dizanje od 2 metra. Ne razmišljam o novom krilu, već vrtim kako sam to uvijek radim. Nakon polijetanja sam vidio jedno zeleno krilo (X-one ili Boom 12) kako sa više od trećine lijeve strane krila tone prema grmlju podno starta. Vidjelo se da ne može okrenuti u desno i da ne može otvoriti krilo. Samo je bespomoćno tonuo dok nije čućnuo u to nisko raslinje. Poslije nekog vremena padne mi na pamet da letim novo krilo, pa počinjem više pažnje posvećivati ponašanju krila. So far, so good. Kontrolira se bez problema. Kontrolira se i više nego dobro. Odličan handling, mada sam pomalo oprezan. Točno godinu i mjesec dana nisam letio Zena. Dostigao sam bazu oblaka na 2100 m u kratko vrijeme. Onda sam morao izaći ispod baze da ne uđem u oblak. Malo me promućkalo, dobio sam manji ajklapec s lijeve strane, svega par komora, koje se nisu odmah otvorile na pumpanje komandom, pa sam povukao stabilo liniju i sve je bio ok.

Neću vas zamarati samom tekmom, jer ju je Toni L. već opisao i sve njene zamke (drago mi je da se još netko uključio u izvještavanje), već ću opisati moje impresije prvog leta Ženodva. Koga to ne zanima može odmah preskočiti ovaj i još dva pasusa, pa prijeći na zanimljiviji dio, barem meni, i nema veze s letenjem. Dakle, pogledam ja na sat, a ono 6 min do otvaranja zračnog starta. Dobro se pozicioniram i spremam se na gasiranje. Ovlaš sam probao potegnuti 2-3 put speed, tek da vidim je li funkcionira, je li uopće ukopčan. Inače, tijekom prvog treninga sam doriktavao sjedalo Gin genie race 3 koji mi je drugarski posudio moj dragi prijatelj i suborac od najranijih dana doktor Damjan Marin, poznatiji kao Dok. Sedalo je veličine L i dosta mi je veće. Dok je viši od mene čitavi 15 centimetara, a to je dosta dugačko. Po pitanju sjedala. Prodao sam exoceata prije 2 godine, jer mi je stajao i gubio na vrijednosti, pa sam letio forzu, koja nema 2 rezerve. Jedno kačenje na špage u suhom treningu i jedan let s Japetića ipak nisu bili dovoljni da namjestim ovo složeno sjedalo prema svojem kraćem tijelu (moj tata govori da čovek ima 3 mere, visinu, širinu i dužinu kad je u sicu) od Dokovog. Tako sam tijekom prvog dana na treningu gledao kako ću podesiti kokpit i instrumente. Gin ima nekoliko veza za namještanje položaja kokpita, a u ovom je još i druga rezerva. Potom sam gledao duljinu nogu i položaj kukuljice, pa dubinu sjedenja u kukovima itd. Speed nisam doživljavao, jer mi je bilo svejedno. Ali išao je skoro do kraja. Kotačić na kotačić mogao samo povući tako da se izravnam, mada BiH onda gledo samo u instrumente i krilo. Elem, da se vratim na moj prvi let sa Ženodva. Krene utrka, potegnem speed s prvom prečkom, pa drugom i zastanem. Pomislim - aj ti Marinko polako, 'ladna je Neretva. U mom slučaju, ne mogu odmah full gas dok se nisam sprijateljio s Ženodva. Znam ja to sve, ali pusti priče. Pred nama se prostirtala 20 km duga konvergentna kumulostrada duž grebena Pliš, od starta do prve točke na jugoistoku prema Beloj Palanki. Letim tako i držim speed oko 50 %, pa malo pojačam, ali čim me strese, ja popustim. Porpinje se Ženodva, a krotim ga zadnjim linijama i oprezno doziram speed, da mi ne jurne ispred. Nekako su mi mekane zadnje linije na moje povlačenje. A kako da ih sad istestiram na skretanje kad letimo ravno. Kresne krlo pored mene, mislim si to je Boom. Pa kresne Enza 3, mislim si to je E3, ja sam na Ženodva. A onda kresne jednog Ženodva. Aj ti Marinko nazad, neretva 'ladna. Nakon nekog vremena se opet odvažim i pritisnem ga sad 80 %, a ono me strese, pa ja bogobojazno popustim silu na gasu. I tako do pola puta na prvu točku. U jednom trenutku, gdje od ranije znam da je jako dizanje, započne nekoliko pilota vrtiti spirale. Mislim si rade to da ne uđu u oblak. A onda započnu i drugi. U jednom trenu 20 krila ponire u spiralama. Jebem ti sav otopljeni led Arktika, pa jel tekma prekinuta?! A zašto? Većina ipak nastavlja prema točki. Nemam radio stanicu. Zaboravio sam konj. Kako su svi krenuli dalje, tako sam i ja. Tijekom gasiranja do prve točke bačena je jedna rezerva sa E3 (što nisam vidio, a prošlo je dobro), a bilo je više kolapsa. Ali sa sretnim izlascima.

Uglavnom, nakon sat vremena leta na novom krilu, negdje oko 1. točke, došao sam na svoju radnu temperaturu, pa navrtim do 2300 m (mada su najavljivali i preko tri soma da će ići) i raspalim po gasu do daske. U traniziciji do 2. točke preko doline kamilica. Vadim mobitel i fotkam. Spremam mobitel. Odabirem liniju leta za koju mislim da je najplodnija. Dolazim na točku i praćka od 5 m/s. Vrtim Ženodva, a on se smije, smijem se ja. To je to. Sad sve ima smisla, i neprospavana noć, i čekanje od 4 mjeseca i puno hiljada eura. Od ovdje do slijedeće točke je pun qratz i još malo, valjda 30 km. Optimalna ruta vodi preko starta prem Svrljigu. Taj teren mi je poznat. Put nam je popločan bazama. Ma samo gasss. Uzeo sam nešto zapadnije liniju nego vodeća velika grupa od cca 60 krila. Zašto, pa za babino brašno i za VBI (da podsjetim mlađe štioce, VBI je vlastita briljantna ideja, a ovu pojavu je prvi imenovao Hrvoje Borovac – Box). Računam da će tu bolje držati. U početku je tako i bilo, prvih 10 km. Dok je vodeća grupa tonula pred Sićevskom surdulicom, ja sam se cerekao na visini. Ali tko se zadnji smije... Onda su oni digli, a ja krenu nizbrdo. Primjećujem da gubim koncentraciju na pola utrke, kao i na task 1. Gledam Mirvada kako se pati skroz duboko u kanjonu. Prelijećem kanjom i hvatam greben Pliša. Tu je negdje pola utrke od 88 km. Trebam ga prebaciti i onda uglavnom teren pada. Sjeverno od Releja se šumoviti obronci spuštaju prema kotlini. Tu je mjesto Svrljig i uokolo su blage tratine. Nešto kao na sjevernoj strani Lisce. Ali ništa ne drži, vjetar gura bočno po padinama, a ja tonem. Doveo sam se tako nisko da više nisam bio siguran da ću se izvući i da ću morati sletiti na neku šumsku cestu ili u šumu. Ne, ne s novim krilom na prvom letu! Budi goodie, budi goodie, budi goodie! To je moja mantra koju ponavljam kad je frka. Još jedan ljubičasti E3 se našao u sličnoj situaciji. Plazimo po tim klancima obraslim šumom i tražimo bilo kakav prdac. On je načas bio s južne strane, a ja sa sjeverne. Ne vidim ga. Onda je počelo neko dizanje, ali turbulentno. Ziher sam u leesideu. Malo, pomalo isčupao sam se, a i onaj E3. O Ženodva više i ne razmišljam, nas dva druga skupa ratujemo kao jedan. Guram u vjetar i u dizanje. Vjetar je pojačao. Hvatam dobar stup i navijamo na 1500 m. Uf, izvukli smo se. Poslije sam doznao da su neka krila ostala na južnoj strani kod Releja i dobro ih je porazbacalo, pa su morali sletiti. Letimo preko tog niskog terena a niti oblačića. Vjetar nas gura bočno, letimo u traverzi, ali smo sve niže i niže. Dizanja su rastrgana. Kako je sad sve odjednom stalo. Kad čujem da je nogomet divna igra jer je nepredvidljiva, dao BiH im malo letenja da vide kak je to tek nepredvidivo. Gurali smo do 3. točke i prelijetali već prizemljene natjecatelje, dok se još dobar dio držao slabih i zakošenih dizanja. Došao sam nadomak točke, ali nisam uspio podići da prebacim nisku gredu za ovjeravanje točke, jer je prizemno vjetar bio vrlo jak. Pridružio sam se masi od 50-ak pilota na zemlji, dok je grupa od 30-ak krila polako dobivala na visini i nastavljala dalje u povratku za Niš. Među njima i naš Toni L. Bravo!

Sakupljamo se po pustopoljinamo oko Svrljiga, mjesta koje smo preletili. Svrljig je mjesto u kojem sam možda bio samo manje puta nego u Krivogašatanima podno Kruševa. Tko god da je letio s Kruševa, po Pelagoniji, sigruno je barem 2-3 put sletio ili prošao kroz to veliko selo. Krivogaštane se vidi sa starta, okruženog poljima tutuna, rekli bismo mi duhana. E, tako sam ja završio u Svrljigu, već ko zna koji put, kad god letim prema istoku i Knjaževcu. Pokupio me simpatičan gastarbajter sa svojom djecom rodom iz Svrljiga, a na privremenom radu u Švedskoj. Bilo im je jako fora sjest u auto i pratiti nas u niskim putanjama prema 3. točki. Tako su naletili na mene. Osim toga pričam srpski, pa je laka komunikacija. Raspitivali su se o paraglidingu, evropskom takmičenju, srpskoj reprezentaciji. Iz vica sam se predstavio Milanom iz Vršca i članom srpske reprezentacije, jer mi je bilo zabavnije pričati o paraglidingu nego objašnjavati da sam iz Zagreba i onda tu komunikacija krene u drugom smjeru, ne nužno negativnom. Pitali su, i djeca tinejdžeri, i tata vozač, o opremi, disciplini, kako se leti (moram priznat da mi je bio izazov izbaciti iz vokabulara zrak, točka, vjetar, puše, ...). Gde će koji pilot pasti, gde će koja zvezda zgasti. To ih je beskrajno radovalo. Zanimali su ih tandemi, koliko možemo ostati u zraku, koliko brzo letimo. Ponudili su mi prijevoz do Svrljiga, nekih 7-8 km i radosno sam pristao. Bolje s autom do hlada knjižare/knjižnice/papirnice/čitaonice nego sjedit na suncu i čekat prijevoz. Radosno su me odvezli. U autu me je tata pitao od kud sam rodom. Skužio je moje miješanje akcenta, ali sam odlučio odigrati ulogu do kraja. Rekao sam da živim u Vršcu, a to sam blebnuo jer sam prije 2 mjesec dana tamo bio, ali da sam rodom iz Vinkovaca (pozdrav Zokiju i Mirkovcima) kako BiH donekle ublažio moje petljanje srpskog. A onda će majstor Dinamo Vinkovci! Pa di me nađe!? Ko da sam na isljedničkoj komisiji. Ali držim gard i dalje. Kažem sad je to sad Cibalija, a Dinamo je bio prije. Da više nije u prvoj ligi HNL-a. Ne znam da li prati, jer u tuđini se prati sve i svašta, a još ako voli nogomet za mene nevolje. Ipak, to ga je zadovoljilo i nije više postavljao pitanja o mojem podrijetlu. U Svrljigu sam odlučno zahtijevao da me ostave na glavnoj ulici, jer da me ne traži organizacijski kombi kao prije 3 godine. Tad su nas nazvali da izlazimo iz knjižare jer vide da smo tu i da čitamo dok nas kombi traži. Ne ponovilo se.

Pokupio me kombi broj 3. Unutra je bio i Danči. U dućanu sam uzeo sebi Niško džepno izdanje, a Dančiju na dječjem odjelu slikovnicu kolu. Kombi broj 3 je zlo. Vozač kombija broj 3 je zločinac. Malo je reći. Slijedećih 2 sata nas je vozio od i tamo, do i nigdje, pa opet malo simo i vamo, u potrazi za pokapalim natjecateljima. Uništio nas je lošom i opasnom vožnjom. Na povratku u hotel, u Nišu, je skoro opalio auto ispred koji je uredno dao žmigavac i polakano kočio. Danči i ja smo po ulasku u sobu zagrizli jastuke na našim krevetima i nismo ih puštali slijedećih sat i pol. Nakon trećeg pokušaja zvonjave na vratima naše sobe 703 Damir i Toni su odustali da nas za večeru.

Foto kutak: https://photos.app.goo.gl/Zs75u2Hw8TVk3CVe8

Rezultati: https://civlcomps.org/event/ECHSerbia/results/62e6ddf668ce0

https://airscore.cc/task_result/63

16 Palac gore: : 2pac, ada, badel, Boro, gburazer, hrvoje.vt, inja, Ivica B., luka, Maslina, miha, Pikutić, profa, Vulkanizer, Zoki, Šokre    
Vrh

PostPostano: pon 01 kol, 2022 19:20 
Offline     DHV 3

Subota 30.07.2022. Task 3 CANCELLED

Napokon naspavan, ali prognoza ne obećava. Najavljena je nestabilnost i possibility for thunderstorm. Sastanak vođe timova (od ovog trenutka TLM - Tvornica Lakih Metala) je bio buran. Bilo je žalbi na cloud flying. Više pilota se žalilo da je 80 pilota kršilo to pravilo. Ma da sto! Teško je to odrediti. Gledao sam iz prvog reda tu veliku grupu kako kruza ispod baze. Ja sam bio više od 100 m iznad njih, ali sa strane oblaka i još sam penjao. Takvi momenti su mi najljepši, mirno dizanje uz sam oblak na privretinskoj strani. Obzirom da sam letio na novom krilu prvi put nisam sputio komande i slikao. A bila je fotka orgazmičkog stanja. Ovo se odnosi na događaje od dan ranije, task 2. Pod bazom smo prvo bili na 2100 m, plus minus, a onda se baza oblaka počela spuštati na 2000 m i na kraju, pred start na 1900 m. Aj sad ti znaj tko je bio na kojoj visini. Zasigurno nije bilo opasnih situacija.

Na briefingu na startu Goran Dimiškovski (pojavio se nakon prvih dana provedenih u izolaciji zbog korone) govori o ograničenju visine pred startni cilindar. Odnosno da se sam rub cilindra ne smije prijeći s većom visinom od dozvoljene za taj dan. To je novo pravilo i naravno u testnoj fazi. Isto tako govori oko korekcija formule za izračun bodova. Softwareskoj korekciji krivulje za leading points. Ona se u prvih 20 % utrke strmo penje, pa onda usporava, pa do 60 % blago pada da bi krenula strmo i strmoglavila se od 80 %. Nešto poput tupaste i grbave Gaussove krivulje. Neka greška u programu, formuli. Uglavnom sam to slušao s pol uha dok sam gledao, preko Niša u dolini, kako se dalje na sjeveru stvara kongestus. Brzo i moćno. Iza leđa tri tornjića, a nije još 12 h. Nije mi svejedno, ali kako drugima tako i meni.

Polijećem odmah pod relejm (sustavu antena i komunikacijskih zgrada), jučer je tu startala Sara, a ja sam se pravio fin zbog novog krila i otišao na tepihe, pa čekao da se vjetar popravi. Sad sam već prebolio moguće oštećenje nove stvari, pa lakše mogu na neuređen teren. Čekam par pilota da starta oko mene i dolazim na red. Ne uspjeva mi od prve. Kupim Ženodva i spuštam se gdje je teren malo strmiji, ali nema tepiha. I misliš da mi nije zapela jedna špagica kad sam ga potegnuo! Pomislio sam možda je kičma. Ipak nije bila ni kičma ni špagica potrgana. Volonterka i volonter su mi brzo rastegnuli krilo dok se Đuro pored mene spremao. I on je došao tu i ostavio glamur narančastih i zelenih tepiha sa svojim pravom prvenstva zbog visokog poretka na WPRS listi. Ovdje je išlo glatko iz 3. pokušaja. Pogrebao sam lišće po padinam prema jugu. Tu sam vidio da mnogi dobro dižu. Ušao sam u termiku vrlo sličnu onoj na Mrzlom vrhu. Ubrzo sam vrtio stabilnu trojku, pa četvorku i onda peticu. Ženodva se krasno namješta i propinje sa željom za jačim dizanjem. Ko sam ja da mu to branim. Ajde Ženo vodi me! Za 10 minuta sam bio na 2500 m. Ko za vraga ostao mi je neki sound alarm na Naviteru namješten na 2650 m, iz nekog razloga i iz neke tekme. Pištao je neprestano zbilja iritantno i glasno. Zvuk varia na Compeu sam ugasio kad sam utipkavao task na briefingu. Pa u stvari letim bez zvuka varia, ako izuzmem gorzno glasanje alarma upozorenja, kao na onim starim digtalnim satovima za buđenje. Koncentriran sam na gašenje tog alarma i nabadam s rukavicom po touch screenu, kad krajičkom oka primjetim na Compeu da je grafička skala skroz ispunjena. Stabilno dižem 4 m/s, ali bez zvuka varia. Lud osjaćaj. Već sam bio pod bazom. Dovoljno je široka da možemo kruzati pod njom do mile volje i da si ne smetamo. Igram se i upoznajem Zenoa 2. Sve je kako treba biti. Vlada mir u meni i u svijetu. Volim sve ljude, pa čak i one koje inače jako malo, gotovo nikako ne volim.

Crni se prema sjeveru sve više i više. Na radiju (danas sam ga ponio) se vode razgovori oko meteo situacije. Meet director Goran Dimiškovski poziva pilote iz safety committee poimence i traži ih njihovo mišljenje. Vrijeme otkucava do otvaranja starta. Još se više crni, nad nama lijepi tamno ljubičasti, tmasti kumulusi. Mirno dizanje. Meet director proglašava sigurno dalje odvijanje natjecanja. Ponovno žustri razgovori na radiju. Krećemo. Gasss ravno u crnilo. Nekoliko pilota je izbacilo anti-G padobrančiće i spirališu. Gledam njih, ali ne puštam speed. Većina vozi. Neću se dati navući kao jučer s onim spiralama. Ipak, kao da svi nekako predosjećamo skori prekid utrke i nitko baš ne gura jako u smjeru prve točke. A onda iz radija se začuje: „Task is stopped! Task is stopped! Task is stopped! All pilots please land immediately on A04 or A05. Do not land at A01 Niška Banja!“. Pozvali su nas da sletimo na sletišta pod Relejem da ne bi netko slučajno išao prema Nišu ili Niškoj Banji jer se očito nevrijeme približava brzo. Stotinjak krila je krenulo u propadanje, uglavnom spiralnim putanjama. Mnogi anti-G padobrančići su se potvarali da ublaže G silu kod propadanja od 6-8 m/s. Ja svog nisam ponio. Već sma i zaboravio na tu napravu koliko je nisam koristio. A vrlo je korisna. Lijepo se i neopterećeno propada.

Sve to vrtim po glavi dok ono crnilo zaklanja niški aerodrom. Opa, nije zajebancija, aj ti Marinko dolje, ide ladna Neretva prema tebi. Krećem polagano u kruženje, pa dodajem sve više unutarnju komandu, a kad je vrtnja počela postavljati silu u moje dupe i ostale dijelove tijela počeo sam dodavati vanjsku komandu da kontroliram i vrtnju i silu. Idem 4-5 m dolje. To mi je dovoljno. Ali traje to neko vrijeme sa 2300 m. Tako sam mijenjao asimetričnu spiralu malo lijevo, pa desno, po 15-20 krugova. Fotkao sam prizore jer su bili neuobičajeni, puno krila u spuštanju i crnilo nad nama. U pojedinom trenucima sam vrtio bez propadanja jer sam ušao u neko dizanje, pa sam tražio bolji nispon. Ugavnom, svi smo se sigurno i mirno spustili na 2-3 livade. Dolje su već čekali neki kombiji. Ja sam ostao s posljednjom grupom od 10-ak pilota kad je već počela kiša. Čuje se i grmljavina u daljini. Opremu smo malo prekrili šatorskim krilima od Crvenog križa. Taman kad je došao prijevoz i po nas (kombiji koji su prvi otišli na cilj, pa im je trebalo da se vrate) već je ozbiljno padalo. Na putu do Niša je to već bila prava proljetna oluja s puno vjetra, grmljavinom i jakom kišom.

Navečer smo se zaputili u etno čitaonicu Čiča Diča bez Sare. Muško druženje. Sara je išla u noćnu studentsku biblioteku sa Slovencima. Zgodno uređena velika sala s etno motivima, drvenim stolovima, klupama, krznom i kožama divljih životinja po zidovima, stoljnjacima narodnog veza i velikom slikom (ikonom) nekog vladara u nadnaravnoj veličini. Ja bih rekao ili cara Konstantina ili cara Dušana, jer su obojica tuda vršljali i vladali pre mnogo vekova. Dok smo čitali solidan tom Williamsbrine i ovdašnji popularni naslov Nostalgija (kupaža više crnih novela) zabavljao nas je vokalno instrumetalni sastav od 2 čovjeka, vokalist i jahač klavijatura s jednom rukom. Uokolo nas igrala su kola mješovitog sastava u zrelim godinama. Uz štivo smo uživali u ovdašnjim specijalitetima džigericom na žaru, jagnjećim japracima, pljeskavicom od ovčetine, srpskom, moravskom i šopskom salataom. Da smo malo dulje ostali zapjevali bismo s ostalima hitove poput: Moje je srce violina, Niška Banja – topla voda itd.

Foto kutak: https://photos.app.goo.gl/Vzf96QuF7pweBHxd8

Rezultati: svi smo pobjednici!

12 Palac gore: : 2pac, ada, badel, Boro, gburazer, hrvoje.vt, inja, Maslina, miha, Pikutić, Zoki, Šokre    
Vrh

PostPostano: uto 02 kol, 2022 10:11 
Offline     DHV 3

31.07.2022 nedjelja dan odmora

Zbog loših vremenskih nismo uopće išli na start. Na TLM je opet bilo vatreno. Toni nam je u 9:21 h poslao poruku na grupu da se odmah nađemo jer moramo nešto raspraviti i odlučiti. Našli smo se u njihovoj sobi. Pojavila se greška u bodovanju. Nešto nije u redu s leading points obračunima. Uvidjelo se da neki pikoti nisu dobili valjanje bodove za vodeće pozicije, a koji su sletili prije ESSa. Analizirajući došlo se do zaključka da je kriva formula u Airscoring softwareu koji koristimo na ovom natjecanju, a koji je odobren od FAI. Danči i ja upali smo predvođeni Tonije ko vihor u njihovu sobu dok su Sara i Damir mirno ležali na svojim posteljama. Sara toliko mirno da je bila prekrivena plahtom, glave uronjene u jastuk uz duboko pravilno disanje. Vjerujem da je meditirala. Odmah je započela gorljiva rasprava. Predložene su 3 opcije izbora. A) Airscoring, B) CVL i C) FS comp 2021. Posljednja opcija odmah otpada jer je FS comp 2021 bugovit. Ostaje izbor A ili B. Obzirom da je u programu Airscoringa pronađena greška logičan izbor je CVL program koje razvija Daniel Dimov (povezan s Flymasterom i obradom rezultata na brojnim tekmama). Samo iz njega treba izdvojiti konusne cilindre (jednom drugi put o tome). Damir govori da je on, kad se bavio scoringom, znao provrtiti kroz razne vrste programa trackove s nekoliko naših državnih prvenstava, mijenjati parametre te tako vidjeti što se događa. I opet se pojave određene nelogičnosti kad se parametri dobro ne postave. Takav smo primjer imali na DP 2020. u utrci na Kalniku kad je prvo mjesto nosilo 1000 bodova, a nitko nije završio. Otišao je naš team leader s odlukom o glasanju za CVL. Uvijek je burno kad se nešto oko bodovanja mijenja tokom samog natjecanja. Sara je nastavila meditaciju.

Popodne su svi osim mene iz Hr reprezentacije otišli na kupanje u Sportski centar Čair na bazene. Tu se nalazi i klizalište, otvoreni sportski tereni, a i stadion Fudbalskog Kluba Radnički, prvoligaša iz Niša. Ja sam ostao odmarati, završavati blog, čitati, spavati, čitati, odmarati, spavati i kopati nos. U pol sedam su me naručili da dođem po njih kombijem i da odemo zajedno na večeru kod Brke.

Kad sam se približio stadionu FK Radnički i ugledao marice, rotacijska svjetla, kordon policije i mnošto mlađe muške populacije znamo sam da je po srijedi utakmica, a srce je zakucalo brže. Samo sam trebao još provjeriti s kim igra. Protivnik je TSC (Topola Sport Club) iz Bačke Topole. Zamolio sam kolege da me pričekaju dok kupim kartu i pogledam barem otvaranje utakmice. Morao sam udahnuti tu atmosferu stadiona i navijanja. Prišao sam do prvog policajca sa „čvarcima“, predstavio se i pitao ga gdje je najbezbednije da pogledam utakmicu. Rekao je zapad, tamo su i lože, ili istok. Skužio sam da su Najvatreniji navijači na jugu. Otišao sam do biljetarnice i stao u red. Sporo brate do zla boga ide. Provjeravaju osobne podatke. Neki čiča prodaje karte za jug. 250 dinara (2 €). Ali nitko neće tamo iz reda. Za zapad i istok su 500 din (4 €), a mjesto u ložama je 2000 din. Stadion izgleda kao i svaki stadion građen 70-ih godina prošlog stoljeća, kao i infrastruktura oko njega. Vide se godine i zubovi nerverena na nj. Dobro bi mu došla obnova. Maksimir pored njega izgleda kao prekrasno uređen nogometni kolos. Nisam dugo upijao zvukove Meraklija (navijača Radničkog) jer je bilo vrijeme za poć kod Brke.

U štampariji Kod Brke sam već bio 4-5 puta. Svaki put kad smo se vraćali iz Bugarske, Makedonije ili bili u Niš, tu smo svraćali. Ova štamparija je nadeleko znana. Već se pomalo industrijalizirala, ali prije 10 godina je bila hit. Naručili smo ponovno Williamsbrine, ali veći svezak te hit roman Vranac izdavača Kartuša. Ovdje su delicije u obliku pite povijuše od sira i od kupusa, njihova tanka pogača te sarmice, ali mi smo se odlučili nakon pita na konkretno meso: govedinu i ovčetinu. Oba mesa su bila pripremljna u aromatičnom mariniranju i preuzele su od toga tamnu boju, nešto poput pašticade, samo bez toća. Ljubazno osoblje štamparije Kod Brke nas je zamolilo da napustimo prostore knjigovežnice u 22 h.

Foto kutak: https://photos.app.goo.gl/KENSrbjs7Qc2mY1p8

12 Palac gore: : 2pac, ada, badel, Boro, gburazer, hrvoje.vt, Maslina, miha, Pikutić, Veliki, Zoki, Šokre    
Vrh

PostPostano: uto 02 kol, 2022 23:23 
Offline     DHV 3

01.08.2022. Ponedjeljak task 4 CANCELLED

Nastavlja se saga o bodovanju. Otkriveno je gdje je greška, prenosi nam Toni dok se u našem kombiju broj 1 vozača Marka od Drvara vozimo. Sve se opet vratilo na nulu i krenulo ispočetka. Dakle, nakon službene žalbe njemačke reprezentacije zbog pogreške u bodovanju, do koje su došli analizirajući zapise letova (trackove) kroz više programa i njihove prezentacije o tome TLM, jutros su došli sa svojom prezentacijom pogreške i Francuzi. Oni su analizirali do 3 h ujutro i otkrili da Airscoring program nema pogrešku, već da je krivulja za leading points krivo okrenuta i da je takva postavljena u pravilniku CIVL-a section 7. Zamjenjene su apscisa i ordinata. Stoga se odlučuje koristiti program CVL. Ako vam nije ništa jasno, ne brinite, nije niti meni.

Na startu D02 Fakir dere NW vjetar. U početku 7-11 m/s, a kako je termika jačala sve više su se dizale brojke na anemometru. Kad je došlo do 16 m/s sve je bilo jasno. Ipak, koristimo priliku za timsko slikanje. Prvo nas petero u nacionalnim bojama na poletištu. Onda sa Slovencima, pa se pomalo sramežljivo pridružuju i Sjevernomakedonci, da bi srpska reperzentacija došla u ogromnom broju dok je Mirvad odigrao ono „i“ u BiH timu. U podne krećemo nizbrdo u kombijima. Po povratku u hotel skoknem do obližnje trgovine po razna laka štiva. Uzimam Alo!, Informer, Blic, 3 mala Niška i Kolu. Namjerio sam se pojesti sendvič od pečenog zabatka i salate u lepinjici u miru do gutam frišku štampu. Međutim, naletio sam na 2 Austrijanca. Obojicu znam od ranije. Jedan je Paraclinic.at Riči, a drugi je veliki pilot Andi kojeg znam s Raspadalice. Ponudio sam ih tiskovinama, taman svakom po Niško (Kola je za Dančija, kaj ste mislili da ja to čitam?!). Čitamo mi tako i pričamo. Baš se čudim kako im dobro ide ćirilica. Oni su uzeli isti domaći žanr, ali veće sveske Meraka (neki lokalni brend pitiskare Niš). Evocirali smo davna vremena i krila od Niviuka IP3, Avaxa RSE, RSF, Boom 3, 4 i 5, pa zločestog Boom 8 i Xa, Mantre R007, R09, R10.3, R10.2, R11. Bome smo se raznih aždaja naletili i najahali te preživjeli. Ova danas krila su pitome pudlice bez zuba. Usput smo pročitali i Niška i Meračka djela. Vratio sam se u sobu. Danči odmara. Žvače jaffa kekse. Ukusni su. Svi četvero će na paintball okršaj sa Slovencima. Ja se zahvaljujem na pozivu. To boli kad te pogodi. Odlučujem se za mir, rad, molitvu te kontemplaciju u sobi. Isposnički i redovnički. Šteta što nisam ponio neki bič da se potpuno posvetim duhovnosti. Ali improvizirat ću već nekaj. Mokri ručnik dobro će doći.

Kad sam završio s meditacijom i izvukao jastučnicu iz usta, koju sam valjda usisao u molitvenom transu, bacio sam se pod tuš. U jednom trenutku molitve pozvonila mi je teta spremačica. U ovom hotelu spremaju popodne. Još smeten, iz duboke introspektive moje aure, otvorio sam joj, a ona je pitala treba li pospremiti. Osvrnuo sam se i vidio kreativni red mojih i Dančijevih stvari te odgovorio da ne trebamo jer je sve u redu. Onda je pitala trebamo li ručnike. Naravno da ne. Pa neću joj valjda objašnjavat zakaj je jedan ručnik mokar i djelomično krvav. I to sam otklonio jer zbilja imamo dovoljno ručnika malih, srednjih i onih velikih s kojima mogu dohvatiti aduktore preko leđa i gluteusa. Ne da se ona, pa pita jel treba iznijeti smeće. E to može. Evo ti kanta za đubre. Kad je otišla više se nisam mogao vratiti u meditativno stanje, pa sam odlučio malo kuckati blog.

Ubrzo su došle i paintballbalije. Danči je bio izmožden ko da se on isposnički molio, a ne ja. U 19:30 h kombiji kreću u restoran Perla nekih 5 km dolje u gradu. To nas časti organizator. Pred zdanjem Perla nalazi se fontana i dugačka bijela američka limuzina kao iz filmova. Unutrašnjost dvorane je vrlo visoka i odiše svečarskim ugođajem. Također, ispred objekta je natkrivena terasa s visokim stupovima i nategnutim platnom u obliku kineskrih krovova. Tu je i pozornica. Dvojac na klavijaturama i saksofonu svira odličan i ugodan džez. Konobari u bijeli košuljama i tamnim hlačama vješto kruže među natjecateljima odjevenim u šarkolike T-shirt majice i bermude te japanke po posljednjim trendovima srednjoazijskih stanova. Okrugli stolovi su uredno poslagan. Na njima su pribori za jelo, salvete, čaša za vodu i za vino, a u sredini vaza s vazda plastičnim cvijećem. Osoblje Perle graciozno nam poslužuju vino. Shvatili ste. To je prostor za vjenčana i druge zgode. Hrane ima raznovrsne i u izobilju. Ipak, djeca su uspjela pozobati sve pohane pileće fingerse dok sam došao na red za švedski stol. Tijekom večere priključila su se još 2 člana onom sviračkom dvojcu, pjevačica i gitarist. I oni su bili na visini izvedbe. Dok pjevaju poznate strane hitove, konobari neprestano nude i dodaju svježu srpsku literaturu, crnu i belu, uz česmušu i knjazmiloševaču. Moram pohvaliti organizatora. Na boljem domijenku/večeri/gozbi u dosadašnjim FAI1 natjecateljskim događanjima nisam bio. Bravo! Čestitam Vazduhoplovnom savezu Srbije.

U jednom trenutku uhvatila me mala snaga pa sam se iskrao i krenuo pješice put hotela, ostavljajući mlade da se zabavljaju. Krasna je bila nišlijska noć za hodnju. Putem sam promatrao ljude, javni prijevoz, navade i običaje, slušao pijanice i konduktere po stanicama, mlade ljude koji su na noćnom izlasku.

Foto kutak: https://photos.app.goo.gl/Hf9SvEJjwsR9UMyC6

15 Palac gore: : 2pac, _Kex_, ada, Adriana, badel, Boro, gburazer, hrvoje.vt, Ivica B., luka, Maslina, miha, Pikutić, Veliki, Šokre    
Vrh

PostPostano: čet 04 kol, 2022 19:19 
Offline     DHV 1

Član od: sri 26 tra, 2017 6:59
Dao Palac gore: : 4 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 14 / Palac dolje: : 0
Budenje u 7:10, brzo na dorucak, malo otrcat u gym i u 10:15 smo vec u kobijima. Picimo na start nad Niskom Banjom, opet. Ma nema frke, da se tamo dosta dobro pobrat, a i "znam" zvrteti kad treba. Saginjem se da pokopcam sistem, da ne bi strtala opet medju zadnjima, sljedeci pogled gore i evo vec je samo 80 ljudi u redu ispred mene, ostali se ubacuju prek reda, i opet sam u zadnji 15tak. Nema veze, sve radi, vidim ih gore na 2000m. Startam tek iz drugog pokusaja, i ide gore, zavrtim i dalje je dobro. Olaksanje, ali kratkotrajno. Kombinacija jakog vjetra i kilavih termika se svakog dana pokazala kao jako losa za Delticu, pa tako i danas. Vidim Booma 12 na podu, Toni B. bira putanju slijetanja i slijece, pa evo i mene. Ljuta ko ris, ne cu ici u zrak, hocu u bazen plakat i slinit po lezaljkama. Toni mi govori da nek idem letjeti kad vec imam mogucnost rejumpa, pa reko ajde, za 20 minuta kad opet kapnem idem po pivu i u bazen plakat. Evo nas na startu, ja prva izljecem iz kombija, krilo u ruzi brzo bacam na start, jadni volonteri ne znaju kako bi to razmotali. U medju vremu javlja Flymaster da je utrka pocela. Uspijevamo osposobiti Delticu i startam. Uljecem u stupcinu, okinem marker i picim 60-70 km/h prema prvoj tačci, sama ko duh. Na stanicu cujem Čaleta - "Sara, drzi se visoko". E da on zna sta sam ja malo prije izvela, ne bi mi se tak fino obracal, sva sreca pa jos uvijek ne zna. Narokam jedan stup do baze, 2700m. Smrzla sam se ko pingvin i picim ja, 60 banki, od sad ak treba i vrtim na speedu koliko sam ljuta. Okrenem se i vidim jednog podmorničara na desno, to mi malo olaksava dusu. Picim ja dalje, slusam Čaleta i drzim se izmedju 2000 i 2700m. Okidam tocku, picim i dalje, a u daljini vidim prvu grupu, ti bokca, kolko su oni zaribali kad ih ja vidim. Sad vec i preljecem iznad nekih specijalaca, ludnica. Okidam i drugu tocku, Flymaster veli da imam jos samo 60km do cilja i to je to. Easy peasy. Sama ko duh. Dolazim do neke planinčuge, sama šumetina bez i jednog, jedinog sletista. Nemam bas visine, svega 1800m i uz 2-3 duboka udaha se prepustam - pa sta bude bit ce. Skoro da i nije bilo, vec me lagano panika jer sam presla "point of no return" i vrtuckam svaki beep. Dizem na nekih 1900m, sto i dalje nije neka sreca. Al sam barem prebacila prek ruba i mogu u 20 kilometarski final glide. Za par km ubadam stup, malo kilav, 2-3m, al je kriza i vrtim sve. Sa 2300m krecem u cilj, ako bude, bit ce na knap. Javlja se i Čale na stanicu, da dolina drzi ko luda i da samo picim. Izpicim i dopicim do cilja. Svi pljescu luftmadracu, i vise nisam ljuta. Richie mi donosi pivu, Mirvad sladoled, vrhunsko. Sad mogu u miru na bazen da skicnem i to malo zgodnih momaka koji su tu. E da i nisam vise zanja, jedan slovenac je, SLOVENAC.
Lep dan i prijatno, Sara L.

13 Palac gore: : ada, badel, gburazer, hrvoje.vt, Ivica B., ivicaf, Mario T., Maslina, toni, ToniL, Veliki, Zoki, Šokre    
Vrh

PostPostano: čet 04 kol, 2022 21:36 
Offline     DHV 3

Utorak 02.08.2022. task 5

Danas je Gospa od anđela po greogorijanskom, a Sveti Ilija, Ilinden štono bi Sjevernomakedonci rekli, po julijanskom kalendaru. I u Nišku Banju je ovo velika svetkovina. Baš danas idemo na start D03 ponad Niske Banje. Imam neke traume od ranije s tom niskom Banjom. Možda će Gospa od anđela ili Sveti Ilija pomoći da letimo. Vjetar je prilično jak i neće slabjeti. Piloti s opremana za letenje su praktično pokrili gornji dio poletišta iznad dalakovoda. Baš u gornjoj trećini pokošene prostrane livade, malog nagiba, prolazi 10 kV dalekovod. Donji dio poletišta je ograđen i potpuno pust. Vjetar ne samo što nije slab već je iz nepovoljnog pravca NW što je čisti bok jer D03 gleda u NE. Sve više se stvara krasnih kumulusa kao u nekom westernu u Tehnicoloru. Jednostavno BIG SKY. Dok čekamo početak utrke, velike sjene oblaka nas štite od sunca, jer hlada je minimalno, odnosno nema ga. Neki su se prislonili uz granje uz put da uhvate malo sjene.

Postavljen je zadatak. Nakon izlaska iz 38 km velikog startnog cilindra letimo niz vjetar prema jugu, do A28 22 km daleke točke. Oko te točke su postavljeni koncentrični cilindri na 7, 19 i 12 km. To znači da ćemo nakon prvog ovjeravanja na 7 km letiti još 12 km van istog središta, pa još jednom ići prema njemu do 12 km. Putanja je popularno imenovana zig-zag (hrvatski cik-cak), poslije toga je zadnji leg preko Leskovca u cilj. Ukupno 73 km. Postavljači discipline postavili su ovakav zadatak želeći natjecatelje najveći dio vremena držati nad ravnicom zbog vjetra, a i logistički je lako sakupljanje uokolo grada.

I dalje vjetar ne jenjava, ali kao da termika ispravlja. Dojavljuju drugi iz organizacije da je na startu Fakir D03 dobar smjer, ali perjako. Dolazi informacija i s Aerodroma Niš da je 20 čvorova u nizini. Ovuka šalje predletače da se spreme. Malo povuče iz doline, malo s boka. Nemanja i Bodži su se spremili i razvukli. Stajali su tako, Nemanja ukopčan na bivše Brunino krilo IP5 i Bodži sa E3 kao predletači, više od pola sata kad im je Željko zapovijedio da se raspreme. Goran Dimiškovski saziva novi briefing. Novost je to da se može polijetati s oba poletišta. Drugo, znatno manje, je nekih 300 m dalje i okrenuto na zapad. Tamo će isto biti pomagača kod polijetanja, a na pilotima je da se odluče na kojem će krenuti. Osim toga re-launch, odnosno ponovno polijetanje, je moguć. Kombi prijevoz za pokapale će biti svakih 20 minuta sa službenog sletišta.

Danči i ja smo poletili s manjeg starta. Fino je vuklo. Brzo smo bili u zraku. Polako nabiranje uz zanos stupova. Zbilja polako. Start je na 500 m, a mi smo se motali do 800 m, pa 900 m i tak. Gore dolje. Jedna grupa je uhvatila to zakošeno dizanje i digla jako visoko. Većina nas igra jo-jo. Krasne baze su nad dolinim prema Nišu. I zanam da rade. Odlučujem se probati sreću. Diže, ali ne onako kako sam očekivao. Idem još dalje. Sad više nemam izbora. Dolina se potpuno zatvara, a ja na 700 m. Kanuh u Nisku Banju na sletište. Ono čega sam se najviše pribojavao se i obistinilo. Kao da sam se zacoprao.

Jedini sam na podu. I ovi niži su uspjeli nekako ostati u zraku i nastavljaju let. Dok se spremam na sletištu, da idem na re-launch, otvorio se startni cilindar. Stotinu krila kreć, a ja ko pokisao na tlu. Ulazim u kombi, a vozač kaže da moramo čekati još 15 min. Nema veze. Može biti i gore. Na primjer, da me tuku i da mi ne daju plakat. Vozač mi priča o svojim dogodovštinam s radom za hrvatsku firmu i kako mu je gazda ostao dužan 1600 €. I ostale svoje probleme. Ja ga gledam i mislim da bi bilo bolje da me izjebe i iscipelari samo da više začepi i vozi me na start. Uskoro smo krenuli. Nije prestao pričati. Jadan i znojan stigao sam na poletište. Ekipa iz organizacije skuplja i pakira stvari. Džoni me u čuđenju pita jel' idem opet. Dobro dere. I dalje je bok. Idem na manji start kao i prvi put. Pitaju me trebam li pomoć. S neskrivenom mrzovoljom odgovaram da ne treba. Spuštam se prašnjavim putem i govorim sam sebi. Poleti, odleti, sleti. Veni, vidi, kani. Ko ga jebe. Samo da više ne naletim na onog udavnog vozača koji bi me vozio u hotel. Boli me qratz za tvoje probleme konju debilni, prolazi mi glavom, pa se opet smirujem.

Dolazim na start sam ko duh. Fata je Fata, al' dvaput je dvaput. Ma ne BiH ja to zbog sebe, već zbog timskog rezultata. Dobro puše, više nego dobro. Usudio BiH se reći i predobro. Bilo bi bolje da je manje. Dolaze dvojica iz Crvenog krsta na quad motociklu. Nekako mi je odmah laknulo. Ako me vjetar razvuče razbacat će me ko đubre po njivi i možda ću trebat pomoć. Ukopčao sam se i namještao krilo u zid. Vjetar i termika su divljali. Pričekao sam pogodan trenutak manjeg inteziteta i dignuo Ženodva. Diglo me, pa u okretu spustilo, pridigao sam se iz polučučnja, uspio iskontrolirati krilo i poletiti, odmahnuvši crvenokrstovcima. Nakon toga samo gore. I gore. I gore. Ide ko mutavo, ali slabo idem naprijed. Gurao sam čak i sa speedom da uđem u dizanje i da se odmaknem od brda. Gledam još jednog žutog Zeno 2 kako termališe vani nad ravnicom. Na nekih 100 m sam ulovio jezgru stupa i u stabilnim trojkama i četvorkama ispenjao do baze. Sat vremena nakon što je utrka počela krećem sam u svoju utrku. Doduše tu je taj žuti Zeno2 za kojeg pretpostavljam da je još u tekmi. Nisam puno hajo za njega već se uputio na prvu točku. Vjerat me gura iza desnog uha. Nije skroz u leđa. Putem kupim neka dizanja pod plitkim bazama. Vrtim na poznatom stupu od neki dan prije ravnice. Ide stup, ide i ide. Došao sam do baze. Nikog nema. Ogledavam se oko sebe. Meni se ne žuri već sam ionako debelo u zaostatku. Uronim u bazu do 2500 m i jedno vrijeme se vozim u neprozirnoj magli oblaka. Hladno je i vlažno, a ja se valjam ko prase u blatu. Držim pravac prema TP1. Kad sam ispao ispod mene su se otvorila nepregledna polja kukuruza i staklenici paprike, patlidžana, paprike, tikvica i krastavaca. Vjetar me gura van rute pa se zabijam u njega. Slijedećih 30 km se vozim u cik-cak letu dok polako gubim visinu. Jedva da sam išta vrtio. Vjetar me sve više gura prema Leskovcu. Uspio sam okrenuti još 2 točke koncentričnih cilindara A28. Putem ne susrećem niti jedno krilo. Na zadnjem okidanju vrlo sam nisko jedva 600 m i guram ponovno u vjetar. Jedva idem. Tu su još 2 krila koja se bore kao i ja. Odustajem na 200 m iznad tla jer treba negdje isletiti po jakom vjetru. Kad sam se okrenuo, ciljajući jednu livadu uz petlju kod Leskovca, ugledao sam si sjenu na tlu koja je išla brže od auta na otvorenoj cesti. Oni 6, a ja prek 7 banki. Na slijetanju sam morao pumpati krilo da me ne sažvače. Vertikalno sam sletio.

Prilično umoran čekam kombi s jednim Austrijancem. Danas je bila ozbiljna vazdušna bitka koju nisam posve izgubio. Današnje naravnoučenje je da postoji i drugi pokušaj, ako ti dozvole. Na večeru odlazimo u Nišlijsku mehanu. Hrana je odlična kao i do sad, pa neću zamarati čitateljstvo. Ono što ću istaknuti je ovo. Možda najbolje šljivarsko štivo u drvenim koricama koje sam ikad pročitao. Poput škotskih i irskih klasika, američke bitničke literature iz Kentuckya, Tennesseea i Louisiane ili francuskih romansiranih djela iz Champagne i Cognaca.

Foto kutak: https://photos.app.goo.gl/XbW78FHK2C2YzN8Z9

9 Palac gore: : ada, badel, gburazer, hrvoje.vt, Ivica B., luka, Veliki, Zoki, Šokre    
Vrh

PostPostano: pet 05 kol, 2022 8:12 
Offline     DHV 3

Sportski izvještaj 04.08.2022. task 7

Početak Europskog prvenstva u paraglidingu u Nišu bio je u sjeni jakog vjetra i kiše, no vrijeme se popravilo i omogućilo nam da odletimo 5 odličnih zadataka s optimiziranom udaljenošću od 72 do 101 km. Polijetanja su organizirana s 3 različita uzletišta ovisno o vjetru: D01 Relej, D02 Fakir i D03 Niška Banja. Štoviše, dogovor sa zračnom lukom Niš o prekidu ili odstupanju letova na određene datume dao je nebo na raspolaganje parajedriličarima. Nama u Hrvatskoj to je nezamislivo. Zamislite da nam to omogući zračna luka Pula. Treba uzeti u obzir neviđenu potporu Evropskom prvenstvu od strane lokalnih vlasti i ogroman posao glavnog organizatora - nacionalnog aerokluba Vazduhoplovnog saveza Srbije.

Unutar natjecanja osim ukupne, ženske i nacionalne kategorije sada je i juniorsko prvenstvo - prvi put u povijesti sporta. U natjecanju je 10 juniora (8 muških i 2 ženske), a najmlađi ima tek 20 godina. I najmanje 2 od njih su stalno prisutni u prvih deset svih zadataka.

Uvjeti letenja su zahtjevni. Letalište je kombinacija ravničarskog i planinskog letenja, ali se ipak ozbiljno razlikuje od onoga u Alpama ili na europskim ravnicama. U nekim dijelovima zadatka piloti su imali trenutke kad su se borili nisko da uhvate dizanja i ostanu u zraku, a u drugim smo uživali u savršenoj kumulusnoj ulici i vjetru u leđa.

Pretposljednja utrka (task 7) do cilja na 101 km bio je do sada najdojmljiviji. Pobjednik utrke, slovenski pilot Marko Novak, prevalio je udaljenost za samo 2 sata i 11 minuta što je okvirno odredilo prosječnu brzinu od 45 km/h. Bravo Marli!

Trenutno vodeći u ukupnom poretku su Maxime Pinot FRA, Luc Armant FRA, Honorin Hamard FRA. Najbolje ženke su Meryl Delferriere FRA, Yael Margelisch SUI, Katalin Juhasz HUN. Najbolji timovi su Francuska, Češka i Sjeverna Makedonija. Najbolji juniori su Loïs Goutagny FRA, Simon Mettetal FRA, Meryl Delferriere FRA.

Potpuna dominacija Francuske u pojedinačnom ženskom i muškom poretku, juniroskom i nacionalnom. Srbi su krenuli junački pa su vremenom posustali sad su 12. Slovenci su potpuno podbacili kao malo koji put do sad. Dušan Orož i Marko Novak nisu dio nacionalnog SLO tima, a donijeli su lijepe bodove. Šteta, trenutno su 13. Najugodnije su iznenadili Sjevernomakedonci koji drže treću poziciju. Mi stabilno stojimo na 16. mjestu od drugog taska.

Danas je posljednji dan. Stay turned i pratite uživo utrku, kojem je sada dodano bodovanje uživo.

Članak preuzet i prilagođen sa službenih FAI stranica.

Rezultati: https://civlcomps.org/event/ECHSerbia/results

4 Palac gore: : gburazer, hrvoje.vt, Zoki, Šokre    
Vrh

PostPostano: pet 05 kol, 2022 8:42 
Offline     DHV 3

Četvrtak 04.08.2022. Task 7

Budim se i budim, a nikalo da se razbudim. Toliko sam se jučer izmorio da sam spavao od 22 h do pol osam. Ne sjećam se kad sam tako dugo u komadu spavao (s 2 pišanja), a da nisam bio bolesatan. Koliko vidim takva je situacija i s Dančijem (jedino kaj se on ne diže na pišanja). Po zgužvanošću plahtã primjećujem da se i on vrpoljio kroz noć. Neki dan su nam promjenili posteljinu pa su njegove još bile ko ispod pegle.

Toni javlja da je na TLM-u opet pronađena greška kod izračuna leading points. Trakavica se nastavlja. Prva zezancija kreće sa slovenskom reprezentacijom. Zbilja su podbacili na ovom natjecanju. Trenutno su 14., mi 16. Hrustimo se da ih dostignemo (barem u šali), a Srbi su 12. Dogovor je da pitamo članove Slo reprezentacije (Rika i ja) zašto Dušan Orož nije u slovenskom timu jer s njim bi bili 8. ukupno (Danči izračunao). Evo i friškog trača. Na zadnjem Svjetskom prvenstvu u Argentini prošle godine u 11. mjesecu lokalni meeting director jer napravio kardinalnu pogrešku. Obzirom da je teren poznat po vjetru, tako je bilo i na tom tasku. Žalili su se TL drugih reprezentacija, vršili pritisak na MD i on je na kraju odlučio prekinuti task. Međutim, to je objavio na TL grupi i postavio vrijeme. Francuski TL je javio svom timu u zraku. 10 minuta ranije, od unaprijed naznačenog vremena prekida utrke, francuski piloti su opalili bjesemučan glajd da dostignu najdalje pozicije. Latinoamerički MD se malo zaneo i prekinuo tekmu nešto kasnije, pa su Francuzi pokapali dok su ih drugi prelijetali. Utrka je prekinuta, ali tek slijedi bitka za zelenim stolom. Francuzi ulažu žalbu. Englezi kontra i tako krene natezanje. Dok u pilotskoj grupi nisu dva đavolasta Srbina okrenuli na zezanje. Kaktus je promijenio ime u Emmanul Macron, a Rika u Boris Johnson. "Macron" je optirao za "podmornice" sjedala koja koriste Francuzi. A "Boris" da će zabraniti "podmornice". I krenula je lavina zezancija na ovu temu. Da podsjetim, prošle godine Australija je otkazala ugovor za nabavu konvecionalnih vojnih podmornica od Francuske vrijednih 40. USA i UK su zafrknule ruku Australiji i ona je raskinula ugovor o podmornicama, pa zaratila sa Francuskom. Francuska je tad uprla prstom u Veliku Britaniju i njenog patrona USA. Ne bi to bilo tako problematično da steward na tom natjecanju nije bio Igor Eržen koji je pod svaku cijenu htio saznati tko su "Macron" i "Boris" jer se situacija izmakla kontroli. Igor je bjesomučno nazivao na startu oba broja da vidi hoće li mu se netko javiti na telefon, dok su se Makron i Boris pritajili. Dobili bi ozbiljne packe da su uhvaćeni u "nedjelu".

E malo o najdužoj utrci mojim očima. Poletio sam u rupu. Jesam se telio i polijetao na samom kraju reda, jer dobro ide, a imamo još 45 minuta do starta. I zato sam pojeo govno. Sletio sam odmah u podnožje. Sletile su i Petra Slivova i Sara Lovrec. I one su bile među posljednjim koji smo poletili. Volim biti okružen ženama. Moja homeseksualna orijentacija je lezbijska i toga se ne sramim. Bolje biti dolje među ženama već gore među bogovima. Cure su utučene. Premišljaju se, bi, ne bi ponovno poletile. Petru ne treba puno nagovarati. Svo troje smo napravili pogrešku što smo prekasno poleiltili. Ja sam se kilavio jer nisam bio baš najbolji (nisam bio nabrijan, bio sam u ženskoj fazi), a Petru gledam već drugu tekmu da starta među posljednjima. Sara je ovdje svoje već napisala. Bodrim Saru da idemo gore. Opremu ubacujemo kako smo je skinuli sa sebe. Prvo sicevi u gepek pa na njih krila. Znoj curi s nas. Petra se sad nećka. Ma neš majci odustat. Nosimo joj sic, težak ko olovo (ima pun q balasta), i krilo pa stavljamo na srednji sic. Uskačemo u kombi broj tri. To je maler. S nama je i Ciki. I on je scurio, ali on je winddummy, ali želi letiti. Vozi nas najgori vozač ove karavane. Cuka, naglo koči, razgovara na telefon dok vozi uzbrdo jednom rukom po uskim cestama. Ozbiljno nas je uzmućkao do centra Banje. A onda nervoza. Na uskoj brdskoj cesti nagomilala su se vozila u mimoilaženju. Idu kombiji i džipovi sa starta, a lokalci idu kućama. Tu je i Jedna dama u najboljim godinama u malom auteku koja se plašljivo i sporo pomiče. Naš vozač ludak joj gestikulira, maše i viče. Nervozniji je od nas. Meni znoj curi, uzmućkan sam i poljuljane volje za životom, a ne utrkom. Napokon stižemo na start nakon brojnih zastajkivanja. Sara je šmugnula, kao i Petra prema startu. Ja sam nešto sporiji. Dolazim do zraka i daha. Napokon se i ja raspetljavam i pripreman sam za polijetanje. Krenem iza Sare i Petre te Cikija. Navrtim brzo na 1300 m i letim vani dohvatiti startni cilindar, izaći i ponovno ući. Na povratku mi se počeo mutiti pogled, a osjetio sam i neku slabost. Gledam one guste, sočne i visoke kumuluse, na trenutak razmišljam o tome da trebam odletiti još barem 3 h i shvaćam da nisam u stanju. Okrećem i letim prema Nišu.

Sletio sam na neke livade uz Nišavu na pola puta između Banje i Niša. Pijem vodu. Dišem i gledam oko sebe. Bolje da nisam letio dalje. Nisam sav svoj. Ne znam razlog. Skidam sve sa sebe. Vadim stvari iz torbe, oblačim japanke. Polako se spremam, a stiže poruka na Telegraf. Jesam li sigurno sletio. Jesam. Trebam li prijevoz. Mada sam odlučio ići javnim prijevozom, ipak ovo je komfornije. Javlja mi Jelena da mi je dodjeljem onaj ludak s kombijem 3. To mi je karma. Izlazim na glavnu cestu, a nedugo zatim dolazi kombi broj tri iz suprotnog smjera, veselo mi maše i trubi. Na putu do hotela smo se napričali nas dvojica ko da se znamo sto godina. Pristojno je vozio. Ne znam, možda mi je sad bolje. A možda me hiću neki valungi u menopauzi.

Pratim na grupama kako naši napreduju. Bravo Sara! That the spirit. Bravo i Toni, Danči, Damir. AIi Sara je danas pokazala čvrstu volju. Dolazim u sobu i odmaram. Potpuno sam bez energije. Nakon 1 sata pomalo prvi ulaze u cilja dalek 100 km.

Spustio sam se u grad taman kad se Danči vratio u hotel. Išao sam u apoteku po nekaj za bolju energiju i toplomjer sa živom (više ih niti oni ne rade, sad ih pune Gallium-om kaj god to bilo). Preko puta apoteke je fast food Pod sačem koji nude jela ispod peke. Svinjetina, junetina i jagnjetina. Znam da je Danči gladan, a i ja sam. Uzimam jagnjetine i krumpira. Treba li reći da je ovo najbolji fast food restoran kojeg sam ikad posjetio. Vrhunski, za prste polizat. Kasnije su ostali Hr reprezentativci otišli na desert u grad - sushi bar. Ostao sam u sobi odmarati.

Foto kutak: https://photos.app.goo.gl/1ABeutUgFCE7mLEw5

10 Palac gore: : _Kex_, ada, badel, gburazer, hrvoje.vt, inja, Maslina, profa, Zoki, Šokre    
Vrh

PostPostano: pet 05 kol, 2022 13:07 
Offline     DHV 2

Član od: uto 30 stu, 2010 12:41
Dao Palac gore: : 107 / Palac dolje: : 7
Dobio Palac gore: : 378 / Palac dolje: : 0
Da, da, osjeti se iz prethodnog texta da nisi svoj. :hang:
Nema sočnosti i pomalo je sve 'žilavo' i tvrdo.

Popi' nešto, loše izgledaš! :morning:

Vrh

PostPostano: ned 07 kol, 2022 15:38 
Offline     DHV 3

Srijeda 03.08.2022. Task 6

Ponovno smo na D03 nad Niškom Banjom. Sjeo sam se u hlad kod dvojice lokalnih pilota koji sudjeluju u organizaciji. Prtljam po mobitelu i čekam briefing. A onda prolazi Luc Armant i pita može li sjesti. Oni ga rado prihvaćaju. Ja sam im za leđima i dalje radim svoje. Ljubopitljivo mu se obraća prvi od spomenute dvojice. Učitvo ga je zamolio za odgovore na pitanja vezana za temu sakupljanja rigid foil cjevčica ili, kraće, plastika u rebrima naših krila. Ubrzo se priključuje u pitanjima i drugi. Zbilja postavljaju pametna pitanja i na pravi način. Luc Armant smirenim glasom objašnjava i odgovara na sva. Ni kriv ni dužan sam se našao u pravom malom intervjuu koji nisam sâm potaknuo, a izuzetno mi je zanimljiv. Luc objašnjava kakao se plastike vremenom i temperaturnim razlikama skraćuju. Zato slušamo stalno da glider nije dobro izlagati velikim temperaturama, posebno je loše ostavljati u autu na suncu. Kad se plastične cjevčice skrate onda nepravilno napinju materijal krila na način da oforme valove na gornjoj površini, a ti valovi na bržem opstrujavanju zraka preko krila (npr., pod speedom) trepere i narušavaju aerodinamični profil. Na nižim kategorijama to ne daje značajan efekt, ali na vrhunskoj natjecateljskoj razini itekako se osjeti razlika. E3 sporiji je na full speedu za 4-5 km/h zbog skraćenja rigid foil cevčica. Vlajko je pretrimavao konopce na svom E3 i nikako nije bio zadovoljan rezultatom dok mu Luc to nije objasnio i pomogao da namjesti cjevčice na pravi način. Prvo su ih izvukli iz njihovih završnih džepića na otvoru komore. Istegnuli koliko su mogli, pa potom vratili. Skraćenje od cca 10 mm nisu nadomjestili, već je Vlajko klamericom (srpski heftericom) zaklamao svaki džepić tako da se cjevčica ne može ponovno vratiti. Zeno 2 je napravljen s novim rigid foilima. Svi E3 od 11/2021 isporučuju se s novim plastikama koje su otporne na skraćivanje. Nemojte dizati paniku oko svojih krila jer to je u većini slučajeva minorno skraćivanje. Ali je dobro za znati.

Saznao sam i da će podmornica biti puštena u prodaju za super final PWC po cijeni 20% većoj od Exoceata. Novi E4 je u tesnoj fazi, ali tu Luc nije bio previše pričljiv. Priznao je da će prvo pustit da tržište odradi svoje sa Zeno 2, pa će tek onda ići u puštanje E4. I nakon 5 godina E3 je vrlo konkurentno krilo, pa čemu ga olako mijenjati. Još se prodaje jako dobro. Neki piloti lete već drugog ili trećeg E3. Zanijekao je modifikacije na E3 od početka proizvodnje do danas, osim cjevčica od novog materijala. Ali i da se to događalo zakaj bi priznao. Uostalom to je lako utvrditi. Uzme se jedan E3 iz 2017. i jedan najnoviji pa se zorno usporedi. Nekad smo to radili, sjećam se, na starijim krilima preklopivèlši jedno na drugo. Ono što on leti i drugi francuski timski piloti Ozonea je nešto u što nemamo uvida. Vjerojatno je sad testni tim usredotočen na razvoj novog sjedala, već nebrojeno puta spomenute podmornice.

Task u dužini 87 km letimo slično kao jučer, čak je i goal isti. Predivno je bilo prije otvaranja starta pod bazama na 2300-2400 m nad Nišom. Jaka i obilna dizanja. Svi smo se više manje dobro pozicionirali. Utrka kreće i držim se prilično visoko. Ne jurim naprijed jer ne ganjam prvu polovicu mjesta. Zadovoljan bih bio da sam oko 60.-70. mjesta. Treba biti realan. Puno je tu izvrsnih i uletenih pilota. Na 15 km utrke kreće prvo razdvajanje. Neki su odlučili vrtiti osrednje dizanje. Letimo nešto sjevernije od optimizirane rute, jer će nas poslije vjetar gurati van nje. I tako 3 puta. Ponovno razdvajanje. Ovdje je jedna grupa odlučila otići još sjevernije, bez vrćenja. Malo sam se premišljao i odlučio ostati, navrtiti nešto visine i letiti konzervativno. Prva grupa je krenula dalje tjerati nisko. Mada sam vidio to kao dobru taktiku za kasnije. Nisam htio riskirati. Ostao sam s drugom grupom. Krenuli smo na prvu točku izravnije. Putem smo odvrtili još 3 dizanja, ali ne tako jaka i ne tako visoko. 1500, pa 1600, a pred 1. TP sam ostao vrtiti do 1900 m pustivši grupu. Nakon okretanja letim u manjim grupicama s po 2-3 pilota. Letimo bočno na vjetar koji jača 16 km, pa još 12 km u istom pravcu, ali sa optimizacijom i pomakom prema jugu i Leskovcu. Ovaj dio utrke je kao rakov hod, postrance.

Već sam tu ozbiljno počeo zaostajati. Ona prva, a kasnije i druga grupa, su išli boljom rutom i dizali veće visine, brže letili i manje vremena gubili na dizanjima. Uglavnom sve bolje. Nakon okretanja posljednje točke prije ESS-a nalazim se u jednoj grupici sa 3 krila. Dižemo do 1500, pa 1600 m i krećemo dalje. Ja se putem još malo popravljam jer ionako ne jurim rezultat. Final glide je 22 km. Prvih 10 km vjetar nas gura pa letimo s većim brzinama. Posljednjih 10 km, preko brežuljkastog i šumovitog predjela sve diže. Na kraj utrke puše 28 m/h po instrumentu. U final glideu vozim uredno preko 70 km/h i nisam na full speedu. Nekoliko puta sam vidio i 80 km/h, a visine nisu bile veće od 1500 m.

Dolazim u cilj i brojim krila. 1, 2, 3, ..., 40, 50, 60... Ma da 100! Da, bio sam 108. Kako frustrirajuće. Kako sam samo spor! Pečeni vol nas čeka u Niškoj Banji. Truckamo se 1,5 do Banje. Vol je oglodan, ko da ga je kakav T-rex sredio. Majstori ga peku od 3 h ujutro. Polako su ga rezuckali, a odrezano meso su deponirali u oveću pliticu veličine 2 kvadrata. Ta "posuda" nalazi se na ognju, pretpostavljam da je u nju padalo sve ono čime su vola premazivali i zalijevali. Po mojoj slobodnoj procjeni u "posudi" je bilo oko 100-150 litara toća i oko 50 kg mesa. Krumpir, hvala na pitanju, je bio u posebnoj posudi, tipa manjirka. Ako BiH vam krenuo opisivati tu simfoniju svih mirodija, volovljeve móće i crvene paprike, bojim se da biste ostali bez sline u usnoj šupljini, a jezik bi vam se za nepce zalijepio. Pečeni vol? Samo umem da napišem ovo. Ljudi su komentirali kako im je žao što su trbusi puni i što ne mogu više jesti. Ove večeri u Niškoj Banji i najzakletiji vegeterijanci su se preobratili. Bibliobus je nudio literaturu lokalne piskare na pokretnoj traci.

Foro kutak: https://photos.app.goo.gl/XbW78FHK2C2YzN8Z9

18 Palac gore: : _Kex_, badel, gburazer, hrvoje.vt, inja, Ivica B., js, Jure, Maslina, Mornar, Pikutić, profa, Robert, vedran_zgela, Veliki, Vulkanizer, Zoki, Šokre    
Vrh

PostPostano: čet 13 tra, 2023 10:48 
Offline     DHV 3

Ostao sam dužan izvještaj s posljednjeg taska te neki rezime cijelog natjecanja. Ne znam zašto mi je to ostalo u mobitelu nedovoršeno i neobjavljeno. Nemam isprike za takvo ponašanje. Ipak, s odmakom od 8 mjeseci nekako mi je bilo lijepo pročitati i podsjetiti se na tu posljednju tekmu, pa eto donosim i vama svoja zapažanja i utiske.

Petak 05.08.2022. Task 8

Jutros dopiru vijesti iz TLM da vlada ljubav i sloga. Svi se tapšu i grle, međusobno razumijevaju. Niko nikom između timova nije zavidan, zlonamjeran ili protivnik, osim u sportskom smislu. Shvatili su team leaderi da ljudi koji vode priču u CIVL-u ne rade za novac već volonterski i da se nitko do sad nije posebno bavio pričom oko bodovanja. Jednostavno su se trackovi "uljevali" u programe za scoring i rezultati su ispadali sami. Mjesto i vrijeme za pravu kušnju ovih programa su upravo natjecanja kategorije FAI 1. Ovdje ulazi preko 100 pilota u cilj, a prvih 10 ili 20 unutar minutu-dvije. Prvih 20 mjesta u utrci je unutar 20 bodova. Svaki bod je bitan, pa tako i izgubljeni. Jasna pravila kod bodovanja su vrlo važna, a time se u vrijeme izvan odvijanja EP ili SP nitko ne bavi. Vjerujem da je opći mir nahrupio i zbog posvemašnje dominacije Francuza. Oni su zadovoljni, a drugi im nisu niti do koljena, pa i nemaju smisla razne igrice oko žalbi.

Utrka je postavljena prema istoku do Pirota, odnosno prema Bugarskoj. Dužina 83 km i napokon smo na višem poletištu Fakir D02. Ono je visoko oko 1000 m, što je duplo više od Niske Banje. Svi smo malo odahnuli nakon održana 3 taska na Banji. Već smo krenuli transportom u 9:30 h. Bit će opet dug dan. Nakon briefinga čekamo da se vjetar popravi i da mogu predletači u zrak. Puše s boka čisti sjever, pa malo i prema istoku. Start gleda u NW. Primjećuje se umor ljudi iz organizacije. Razgovaram s nekolicinom njih. Svi govore: "Samo da danas prođe sve OK i da se završi.". Ovdje su 15 dana, a neki, u vrhu organizacije, i 20 dana. Vjetar zeza. Polijeću 3 predletača. Muče se. Bodži na E3 uspjeva nad selom pronaći dizanje, a Ciki na E3 i Valek na nekom EN A Ginu tonu u podnožje. Slabo je. Direktor i task komisija pomiču otvaranje zračnog starta na 14:20 h. Bodži je ispenjao. Javlja da je na 2400 m. Kreću i prvi natjecatelji. Ubrzo se stvorio red. Ide to pristojnim ritmom. Polijeću po 3-4 pilota jedan za drugim. Vjetar šara, ali povuče u ciklusima dobro. S Damirom komentiram da start nije na dobrom mjestu, stupovi su daleko. Stojim u redu s Dančijem. Znoj kapa, curi, lije. Nije da ne smeta, a i lice mije. Kolona se zaustavila. Pauza je. Krivo puše. Ostatak Hr tima je u zraku. Vidimo Saru kako lijepo penje. Kreće nervoza kod nas preostalih natjecatelja. Uvjeti su jako loši. Ili ne puše ili su leđa. Marli pomaže drugima. Ne žuri mu se. Dobacujem mu da mu se živo fućka jer je jučer pobijedio, a on, smješkajući se, veli da imam potpuno pravo i da ga zaboli qratz. Ima kredita da danas može i ne letiti. Svoje je obavio. Zbilja. Pobijediti pored ovolikog broja izvrsnih pilota, koji su uleteni, a većini može biti otac, je podvig bez premca. Drago mi je zbog Marlija. Promišljam da je moj rezultat vrlo skroman, a jučer je bio mizeran. Nema veze. Danas je novi dan i nova utrka.

Napokon se uvjeti popravljaju i kreću nova polijetanja. Dolazim na red. Džoni mi pomaže da što prije nastupim. Nije neka sreća u zraku. Gledam ove koji su netom poletili. Oni od ranije su pod bazama. Polijećem iz drugog pokušaja jer sam se zapleo o susjednog pilota. Nešto vrtim oko starta, ali slabo je. U sjeni smo. A u mičku paterinu. Nije dobro. Letim u pravcu onog sela u podnožju. Tamo su se mnogi digli. Curim i curim. I drugi oko mene u istom su dreku. Jedna manja grupa nešto je našla, ali se smo održava. Idem dalje nad dolinu. Ugledam Dančija kako se bori u nekakvom balonastom zraku nad spomenutim selom. Nema ni meni druge. Priključujem mu se i zajedno, pažljivo kružeći, opipavamo zrak. Ili ćemo nešto naći ili tonemo u vrelinu pokošenih livada. Na zadnjem vozu za "Čačak" smo nešto isčačkali. Stup se konsolidirao. S Dančijem vrtim uho uz uho. Vrlo polako dižemo, a drugi nam se priključuju. Fiju! Izvukli smo se.

Pogledom tražim gdje je grupa, koja je ranije od nas poletila, dok široko i oprezno kružimo u osrednjem, ali stabilnom diznju podižemo visinu. Nigdje ih ne vidim. Velik je statni cilindar 38 km radijusa. Mogu biti i 5 km daleko po njegovom obodu. Imamo još 20-ak minuta do starta. Odlično. Stići ćemo se navinuti još 1000 m. Mi smo na 1300-1400 m, a baze su vrtoglavo visoke. A onda je krenulo. Dižemo nebu pod oblake. Besramno široka dizanja na samom rubu startnog cilindra. Zadnjih 5 minuta biramo dizanja od 1, 2 ili koje jače. Pozicioniram se na 200 metarskoj toleranciji. U tom trenutku upadam u 3 m/s dizanja. Gledam na sat, a on pokazuje 2 minute do otvaranja. Vrti, mizda ti paterina! Vrtim dok Naviter signalizira da krenem. Neću! Vrtim i dalje da iskoristim što jača dizanja. A onda gasss! Jurim sa 2500 m na prvu točku preko Svrljiga do sela Niševac, kao u tasku 2 kad smo pokapali na istom mjestu. Ovaj put dolazim monstruozno visoko i brzo. Neki putem vrte, ja samo popuštam speed pod prvom bazom nad Svrljigom da se što duž zadržim u dizanju od preko 3 m/s. Prolazim bazu i dizanje. Opet full speed. Opet baza. Opet kvalitetno dizanje. Vidim grupu ranije poletjelih koji su mi bili van vidnog polja do sad. Prilično su niže od mene. Svi jurimo na prvu točku.

Neki vrte, ja sam se odlučio da maksimalno ubrzam i ne gubim vrijeme jer je dan potentan. Pomislim i zaključim: "Il' si minđa il' si nindža!". Držim korak s prvom skupinom. Okrećemo 1. točku. Drži po visini brutalno. Prošle su mi sve one tekme kroz glavu u kojima sam bio visoko pod bazama. Kad primiš ne puštaš. Nakon okretanja 1KT do grebena i vrha Pliša, s kojeg smo poletili, vozim u slabim propadanjima. Opet velika baza nad grebenom. 2-3 kruga u četvorki i gas dalje. Sad nema puštanja. Zagrizao sam. Čini mi se da dobro čitam dan i mogu pratiti ritam vodećih. Brojim 25-30 krila ispred mene. Jedna veće grupa leti južnije, ali su dalje od druge točke po optimiziranoj liniji. U prebacivnju preko doline gdje leži Bela Palanka držali smo se visina iznad 2000 m. Pokušavam izabrati što bolju liniju i pratim okom 2 kilometra lijevo i desno od moje putanje kako krila lete. A onda petarda u dupe, pa šestica i opet 2500. Ne vrtim nepotrebno do 2700-2800 m, već stišćem dalje. Sad već brojim 20 krila ispred sebe. Guramo u planinu Suva. Velebna planina s prostranom visoravni punom kraških dolaca i vrtača. S južne strane prema Leskovcu je strma, a tako i prema Beloj Palanki. Razmišljam o tome koliko je ljepote u ovim prizorima, a toliko malo vremena za uživanje u njima. Nitko ne pušta svi smo na maksimumu, brzine su fantastične. Za manje od sat vremena smo preletili pola utrke, a to je 40 i kusur kilometara. Visoko okrećem drugu točku.

Više ništa ne mislim, ništa ne čujem, horizont mi se sužava. Vidim ciindar zadnje točke, vidim baze nad nama. Vidim dva krila ispred mene 500 m. Vidim na instrumentima 26 km do gola. Koncentrirao sam se na final glide. Nemam instrumentalnu podršku. Naviter daje 200 metara manjka. Iskustvo mi govori da je to lažna slike. Držim pravac i guram speed koliko ide. Idu oni. Idem i ja. Osjećam da je trenutak da se ne ustručavam. Stižu krila iz pozadine. Ipak, znam da je teško sustići krilo ispred. Ako budem ustrajan, ako zajebem fotkanje, ako još malo nepristojnije raširim noge i uspijem preklopiti kotačiće speeda moguće je da izdržim pritisak i ostanem u vrhu ove utrke. Moj plasman je već zacementiran, ali mogu, osim osobnog draškanja egoića, podić timski rezultat, pa da malo opravdam utrošak državnih sredstava.

Finiširam. Samo još 15 km do cilja. Treba izdržati. Visine imam. Ispred mene 3 krila, jedno ispod. Iza na desetke. Preklopio sam kotačiće speeda. Raširio sam noge da dobijem tih još par centimetra skraćenja speeda. Neću sad posustati kad sam dogurao do kraja. Držim pravac polegnut ko Vlad Tepeš u mrtvačkom sanduku. Okrenuo sam podlaktice i dlanove za 90 stupnjeva da smanjim površinu. Upravljam mislima, vjeđama s trepavicama i preusmjeravanjem tekućine iz mokraćne bešike u lijevi ili desni bubreg. Pratim brzinu crveno-zelenog E3 s podmornicom. Pomišljam kako gadna kombinacija boja, ali nisam modni mačak pa odvraćam misli od gluposti. Ne bježi mi. Ipak me neki piloti sustižu do ESSa koji su bili viši i do 500 m od mene. U trenutku ulaska u cilj prilazi teretni vlak pun ugljena iz smjera bugarske granice i trubi nam na pozdrav. Nisko smo i vidi nas, a sletište je između pruge i autoputa. Kao da je svojom zadnjim sirenom označio i kraj ovog Evropskog prvenstva. Dolijeću mnoga krila u goal. Ako nisam nešto zeznuo s trackom bit će to lijep rezultat.

Uspio sam izgurati bez zajeba od početka do kraja tekeme. Osamnaesto mjesto je lijep rezultat. Čak i bolje zvuči 14. mjesto ali kad se uzmu leading points zasluženo sam 18. Uz 11. mjesto iz Bugarske s SP 2013. ovo je moj drugi najbolji rezultat na FAI 1 natjecanjima. Reklo bi se ima još ulja u svići.

Hrvatska je zauzela 16. mjesto u poretku nacija. Zadovoljan sam svojim nastupom i iz razloga što sam na 3 utrke dao obol tome rezultatu. Svakako najviše u ovoj posljednoj. Vjerujem da bih uz malo više koncentracije dao i veći doprinos. Ali to je u sferi ki bi da bi. Toni je razvalio s ukupno 33. mjestom i bodovnim doprinosom na 5 od 6 utrka s brdom bodova. Damir je naš najiskusniji reprezentativac još od 2003. godine koji je zapaženo nastupio s velikim bodovnim doprinosom. Dančiju je ovo prvo veliko natjecanje i definitivno nije podbacio niti razočarao, jer je i on nalio pregršt reprezentativnih bodova u zajednički pehar. Sari je također ovo prvo veliko natjecanje i nije se znalo do zadnjeg trenutka ima li upad ili nema. S krilom 2 klase niže od ostalih i bez iskustva nije bila pozvana dati veći obol, ali je pružila žilav otpor te se naletjela do sita. Prekrasno druženje s reprezentativnim kolegama nakon 3 godine izbivanja iz FAI 1 natjecanja i odlično organizirano natjecanje ostat će mi trajno upisano u memoriju.

Hvala na pažnji i do slijedeće prilike lijepo vas pozdravljam

Rezultati: https://civlcomps.org/event/ECHSerbia/results

Foto kutak: https://photos.app.goo.gl/796CSXA7fSHzqRou6

10 Palac gore: : _Kex_, badel, Boro, gburazer, hrvoje.vt, inja, jozo, Maslina, Pikutić, Šokre    
Vrh

PostPostano: sub 13 svi, 2023 9:00 
Offline     DHV 1

Član od: pon 17 tra, 2023 14:30
Dao Palac gore: : 0 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 0 / Palac dolje: : 0
Sara Lovrec je napisao/la:
Budenje u 7:10, brzo na dorucak, malo otrcat u gym i u 10:15 smo vec u kobijima. Picimo na start nad Niskom Banjom, opet. Ma nema frke, da se tamo dosta dobro pobrat, a i "znam" zvrteti kad treba. Saginjem se da pokopcam sistem, da ne bi strtala opet medju zadnjima, sljedeci pogled gore i evo vec je samo 80 ljudi u redu ispred mene, ostali se ubacuju prek reda, i opet sam u zadnji 15tak. Nema veze, sve radi, vidim ih gore na 2000m. Startam tek iz drugog pokusaja, i ide gore, zavrtim i dalje je dobro. Olaksanje, ali kratkotrajno. Kombinacija jakog vjetra i kilavih termika se svakog dana pokazala kao jako losa za Delticu, pa tako i danas. Vidim Booma 12 na podu, Toni B. bira putanju slijetanja i slijece, pa evo i mene. Ljuta ko ris, ne cu ici u zrak, hocu u bazen plakat i slinit po lezaljkama. Toni mi govori da nek idem letjeti kad vec imam mogucnost rejumpa, pa reko ajde, za 20 minuta kad opet kapnem idem po pivu i u bazen plakat. Evo nas na startu, ja prva izljecem iz kombija, krilo u ruzi brzo bacam na start, jadni volonteri ne znaju kako bi to razmotali. U medju vremu javlja Flymaster da je utrka pocela. Uspijevamo osposobiti Delticu i startam. Uljecem u stupcinu, okinem marker i picim 60-70 km/h prema prvoj tačci, sama ko duh. Na stanicu cujem Čaleta - "Sara, drzi se visoko". E da on zna sta sam ja malo prije izvela, ne bi mi se tak fino obracal, sva sreca pa jos uvijek ne zna. Narokam jedan stup do baze, 2700m. Smrzla sam se ko pingvin i picim ja, 60 banki, od sad ak treba i vrtim na speedu koliko sam ljuta. Okrenem se i vidim jednog podmorničara na desno, to mi malo olaksava dusu. Picim ja dalje, slusam Čaleta i drzim se izmedju 2000 i 2700m. Okidam tocku, picim i dalje, a u daljini vidim prvu grupu, ti bokca, kolko su oni zaribali kad ih ja vidim. Sad vec i preljecem iznad nekih specijalaca, ludnica. Okidam i drugu tocku, Flymaster veli da imam jos samo 60km do cilja i to je to. Easy peasy. Sama ko duh. Dolazim do neke planinčuge, sama šumetina bez i jednog, jedinog sletista. Nemam bas visine, svega 1800m i uz 2-3 duboka udaha se prepustam - pa sta bude bit ce. Skoro da i nije bilo, vec me lagano panika jer sam presla "point of no return" i vrtuckam svaki beep. Dizem na nekih 1900m, sto i dalje nije neka sreca. Al sam barem prebacila prek ruba i mogu u 20 kilometarski final glide. Za par km ubadam stup, malo kilav, 2-3m, al je kriza i vrtim sve. Sa 2300m krecem u cilj, ako bude, bit ce na knap. Javlja se i Čale na stanicu, da dolina drzi ko luda i da samo picim. Izpicim i dopicim do cilja. Svi pljescu luftmadracu, i vise nisam ljuta. Richie mi donosi pivu, Mirvad sladoled, vrhunsko. Sad mogu u miru na bazen da skicnem i to malo zgodnih momaka koji su tu. E da i nisam vise zanja, jedan slovenac je, SLOVENAC.
Lep dan i prijatno, Sara L.

Wow, Sara, what an incredible story! It sounds like you had quite an adventure. I'm so glad to hear that you made it to the finish line and that you were able to enjoy a well-deserved beer and ice cream after all your hard work. You definitely deserve it! It sounds like you had a great experience, and I'm sure it will be a memorable one. Good luck on your next adventure!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: