»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: sri 08 tra, 2026 19:28.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 19 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Pocelo je...
PostPostano: pet 22 ožu, 2013 20:47 
Offline     DHV 2

Član od: uto 23 stu, 2010 1:42
Dao Palac gore: : 35 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 268 / Palac dolje: : 4
...Ifka je proradila :yup:
Sad mozemo u miru letit, a ne samo visit po forumu :-D

Evo par slika i track od danas:
http://xcglobe.com/olc/index.php/mini/flight?id=1174406

Marija Bistrica
slika

Zapresic
slika

Samobor
slika

Ajspik
slika

24 Palac gore: : bracki, Branko Hrupelj, darinka, Flying_man, Flyingbear, Franco, gburazer, goran, Irena, isantek, kokaxo, Livnjak, marin, mmihin1, Morelli, Red Baron, robertk, The Ozone Scraper, tino, vedran_zgela, Vulkanizer, zlatko2508, čule, Šokre    
Vrh

Naslov: Re: Pocelo je...
PostPostano: pet 22 ožu, 2013 21:46 
Offline     DHV 2

Član od: ned 27 lip, 2010 15:49
Dao Palac gore: : 257 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 834 / Palac dolje: : 1
Bravo! Dobro si iskoristio dan.

drift.croatia@gmail.com
Nearbirds, S.E.A. Paragliders
+ 385 92 1862 432

Vrh

PostPostano: sub 23 ožu, 2013 21:05 
Offline     DHV 1-2

Član od: čet 20 ruj, 2012 19:16
Dao Palac gore: : 0 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 0 / Palac dolje: : 0
hm ajspik .ocito je rijec o fotomontazi i to losoj.. :-D

Vrh

PostPostano: ned 24 ožu, 2013 9:16 
Offline     DHV 2

Član od: pon 28 ruj, 2009 22:22
Dao Palac gore: : 185 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 40 / Palac dolje: : 0
mrcina jedna ......:)

Vrh

PostPostano: ned 24 ožu, 2013 22:17 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 20:39
Dao Palac gore: : 702 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 792 / Palac dolje: : 4
Da te ne volim... mrzio bih te
:respekt:

Vrh

PostPostano: pon 25 ožu, 2013 8:08 
Offline     DHV 2-3

Član od: sri 14 lis, 2009 8:20
Dao Palac gore: : 55 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 397 / Palac dolje: : 59
ja res je pocelo... sa krsenjem zracnog prostora...sljedeci put se jos javi kontroli letenja i trazi pristanak na Plesu kad vec koristis prilazni koridor... koliko znam u zoni od Marije Bistrice i Sesveta se ne leti...neka me neko ispravi ako sam krivo napisao..

Vrh

PostPostano: pon 25 ožu, 2013 8:42 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Dosta napamet napisano...
Imao sam te karte i lokalno, a i Box ih je na forum bio stavio no sad ih opet nigdje ne mogu naći pa ću i ja napamet reći da ako je i dotaknuo neki koridor, vozio je stalno ispod 1500m dok je pod tih istočnih koridora isto tu negdje oko 1500-1600m (možda, možda i 1400).

Vrh

PostPostano: pon 25 ožu, 2013 9:25 
Offline     DHV 2-3

tamo prolaze tri vazna koridora...ponekad ih kontrola spusti na samo 1000m jos se uvjek sjecam fotke koja je bila objavljena na tem forumu kad je jedan junak sliko putnicki avion pod svojim nogama...
Pleso zna tu koristiti i svoj koridor za dolet do areodroma... tako da bi bilo pametnije izbjegavati za letenje zonu 500m istocno od tv stupa na Sljemenuu do Dugog sela... pogotovo pa juznu stranu Medvednice....

Lp Sinisa

Vrh

PostPostano: pon 25 ožu, 2013 10:02 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 17:40
Dao Palac gore: : 513 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 641 / Palac dolje: : 2
Poz.

da ne pričamo napamet. Daniel je odletio ne samo lijepo nego i pametno. :respekt:

http://www.crovacc.org/dwl/charts/ldzolowav.pdf

Prilazne rute koje je presjekao su na 6000 i 8000ft (on nije isao tako visoko) a vidi se da je izbjegao i CTR Pleso i CTR Lučko.

BTW, južna strana Medvednice je CTR Pleso pa ne treba naglašavati da je zabranjeno.

Još jednom, Daniel bravo. :beer:

poz.

badel

3 Palac gore: : Danči, gburazer, miha    
Vrh

PostPostano: pon 25 ožu, 2013 10:32 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Odličan let! Bravo!

Nije ušao nigdje u CTR što se vidi na slici ispod. Druga je stvar što cijela zona (osim CTR-a) spada u TMA Zagreb - FL205 - 1000FT AGL.
Bilo bi dobro držati se van zone Panonia 1 (VFR 5000FT - točkasto), a ako već jeste u toj zoni onda barem budite do tih 5000FT.

slika

Vrh

PostPostano: pon 25 ožu, 2013 11:33 
Offline     DHV 2-3

Box u toj zoni svi avioni ako slecu u zagreb lete u pravcu vor/ndb signalu Zag i spustaju na visinu 4000ft... tamo nekad zna biti poprilicna guzva vec o pristupu pa na http://www.crovacc.org/dwl/charts/LDZAav.pdf ...i zato je moje misljenje da bi taj dio trebalo izbjegavati za letenje... u ostalom ako vas dobi kaksan inspektor za njega je sve iznad G sloja prekrsaj...

LP Sinisa

Vrh

PostPostano: pon 25 ožu, 2013 11:54 
Offline     DHV 2

Član od: sub 26 ruj, 2009 12:07
Dao Palac gore: : 76 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 103 / Palac dolje: : 0
Ajde Siniša T daj nam i ti stavi još koji CTR :-x nemamo ih dovoljno!

1 Palac gore: : Danči    
Vrh

PostPostano: pon 25 ožu, 2013 12:05 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Sinisa T. je napisao/la:
Box u toj zoni svi avioni ako slecu u zagreb lete u pravcu vor/ndb signalu Zag i spustaju na visinu 4000ft... tamo nekad zna biti poprilicna guzva vec o pristupu pa na http://www.crovacc.org/dwl/charts/LDZAav.pdf ...i zato je moje misljenje da bi taj dio trebalo izbjegavati za letenje... u ostalom ako vas dobi kaksan inspektor za njega je sve iznad G sloja prekrsaj...

LP Sinisa

Prema dokumentima koje si objavio visina je 6000ft u prilazu za oba fara. No, naravno, za cijelu zonu vrijedi 1000ft AGL.
Ipak, nemoj previše stiskati. Malo smo se disciplinirali - ne ulazimo u CTR-ove i poštujemo pravila u odobrenim PG zonama, a za ovo drugo - e, jebi ga... daj mi da dišem!

Nakon 10+ godina kako koristimo tu rutu i sad ti od tamo danas savjetuješ da to izbjegavamo. Načelno si u pravu, ali svi mi jako dobro znamo što smijemo, a što ne smijemo. Stoga, pusti - odgovornost ja na pilotu.
Nadalje, neznam da li itko savjetuje slo pilote koje zone da izbjegavaju. Što je sa Divačom? http://www.sloveniacontrol.si/acrobat/aip/Operations/2012-06-05/html/eAIC/LJ-eAIC-2012-05-en-GB.html

Borba za paragliderski brand awarenes u punoj je snazi. Znam da ne bi trebali raditi probleme koji bi mogli imati za posljedicu totalno marginaliziranje PGa u HRu, ali ponekad se zebra nactra baš tamo gdje se inače ileglano prelazila cesta.

Vrh

PostPostano: pon 25 ožu, 2013 12:13 
Offline     DHV 2-3

:-D :-D :-D nije stvar u CTR_u, vec u nama samim...dok se jedni dogovaraju na visim instancam da dobimo cim vec slobodnog prostora za nase letenje... drugi svojim jednim letom vse to poniste.. ako vec odletis nesto sto je na granici regularnog leta potom budi tiho i nedaj zapis na olc... jer takav let drugima lako samo steti.. svako od nas, pa i ja sam, imam letove koje necu nikad objavit... nazalost nezelim izazivati nekog da mi pokuca na vrata ..a pare za kazne radje potrosim za druge stvari...
LP Sinisa

2 Palac gore: : Box, profa    
Vrh

PostPostano: pon 25 ožu, 2013 12:17 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
badel je napisao/la:
BTW, južna strana Medvednice je CTR Pleso pa ne treba naglašavati da je zabranjeno.

Zapravo tek je manji dio južnih obronaka u ctru Pleso (zapravo jugoistočnih), što se lijepo vidi i na karti koju je priložio Box. Dakle, Pleso nije odmah južno od tornja kako se često misli, već ipak malo južnije, a samim tim ni sva južna strana Medvednice nije strogo zabranjena (u G sloju). Ni Lučko ni Pleso ne zahvaćaju jugoistočnu stranu.

Siniša, da je bar bilo tak egzaktno argumentiranje prilikom dobivanja visine na zadnjem DP-u. ;-)

Vrh

PostPostano: pon 25 ožu, 2013 12:18 
Offline     DHV 2-3

Box je napisao/la:

Nakon 10+ godina kako koristimo tu rutu i sad ti od tamo danas savjetuješ da to izbjegavamo. Načelno si u pravu, ali svi mi jako dobro znamo što smijemo, a što ne smijemo. Stoga, pusti - odgovornost ja na pilotu.

to je tocno Box no koliko znam a lako se pogleda na olc vecina letova sa Ivke vrsi se u pravcu Zapresica potom juznije do Japa i dalje...rjetko se koristi taj let sa Ivke prema Sesvetama...

Vrh

PostPostano: pon 25 ožu, 2013 12:33 
Offline     DHV 2-3

[quote="Danči"Siniša, da je bar bilo tak egzaktno argumentiranje prilikom dobivanja visine na zadnjem DP-u. ;-)[/quote]

za argumeniranje su bili zaduzeni drugi...ja sam na zadnjem DP bio takmicar i kao takav sam moro postivati dozvoljenu max visinu leta...

Vrh

PostPostano: pon 25 ožu, 2013 13:43 
Offline     DHV 1-2

Član od: ned 06 stu, 2011 9:43
Dao Palac gore: : 67 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 35 / Palac dolje: : 3
Ja se ovdje apsolutno slažem sa Sinišom.
Na stotine puta sam po istim mjestima preletavao sa jedrilicom i moram reći da je zona Marije Bistrice "opasna" budući da upravo otprilike tu dolaze ili odlaze avioni sa Plesa.
Naime, iako na kartama možete pročitati 6000 ili 8000 ft na prilaznim kartama, kontrola UVIJEK (kada nema najavljenog letenja !) spušta avione niže (obično do 3000-3500 ft). Iznad moje zgrade u Zaboku redovito prolaze avioni na ca. 3000 ft (1000 m!).
Ako je staza u upotrebi 23 (znači J-JI vjetar) onda iz smjera Klagenfurta ili Graca (Macelja) spuštaju avione na ZAG VOR kod Vrbovca). Skoro pa nikad to nije po ucrtanim crtama na kartama nego ih po potrebi skraćuju ili daju direktove. AKo polijeću u smjeru 23 onda idu na jug pa su onda preko zagorja već viši.
Ako je smjer piste 05 onda se avioni vektoriraju na PIS NDB (pisarovina) i od smjera Klagenfurta idu ca. direkt na PIS znači blizu Japa, a od strane Graca-Macelja šibaju avione uzduž Zagorja , otprilike preko LDZL na na PIS. Ako polijeću u 05 onda odmah poslje Sesveta ih daju ili prema Pregradi ili prema Maclju (otprilike). To je onda opasna situacija jer ovisno o tipu aviona, natovarenosti, i ostalih uvjeta često avioni znaju sporije penjat i onda se nađu iznad MB ili Konjšćine na ca. 2000 m. Pa onda ti tamo budi sa glajderom bilokoje vrste.

Te sve procedure se obično još i skraćuju pa vi NIKAD nemožete TOČNO znati gdje bude koji avion.

Sve je to naravno drukčije ako ste vi najavili prelet, pa ste u radio vezi sa kontrolom (u opisanim područjima sa "radarom" zagreb iliti Zag APP 120.70 Mhz) i onda vam tamo kontolor da ili neda da idete neud prema vašim željama. Često puta i nedaju iz nekih razloga.
Ako kontrolor zna da je netko u nekoj zoni na jedrenju, onda bi avion pustio ili okolo ili ga napeljao da prije popenje i upozorio na moguće susrete sa glajderima, jedrilicama i sl.)

Najgore je samo ići nenejavljen u ove "guste" zone. Nažalost tu smo gdje jesmo. U lici nema tih problema.
Nadam se samo da će biti čim više PG i ostalog slobodnog letenja i bez ikakvih incidenata.

Vrh

PostPostano: pon 25 ožu, 2013 19:31 
Offline     DHV 2-3

zona guzve
slika

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 19 post(ov)a ]