»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: čet 09 tra, 2026 15:16.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 49 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Start na Ravnoj Gori Jug
PostPostano: ned 20 lis, 2013 13:38 
Offline     DHV 2

Član od: ned 27 lip, 2010 15:49
Dao Palac gore: : 257 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 834 / Palac dolje: : 1
Evo potaknut raspravom na jednom drugom mjestu na temu mog jučerašnjeg starta na (pre)jakom vjetru otvaram temu da čujem što bi ostali napravili da su bili na mojem mjestu... I ne mislim pod prijedlog ne startati uopće...

drift.croatia@gmail.com
Nearbirds, S.E.A. Paragliders
+ 385 92 1862 432

10 Palac gore: : bojan, Grgo, hrvoje.vt, johnny, kmikac, marin, Ratko, vedran_zgela, Vojo, zlatko2508    
Vrh

Naslov: Re: Start na Ravnoj Gori Jug
PostPostano: ned 20 lis, 2013 15:06 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 11 ruj, 2012 18:23
Dao Palac gore: : 79 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 53 / Palac dolje: : 0
Savjet: Paraglider u vreću a speed wing iz vreće (da je novaca).

Evo primjer videa gdje tip jedri na vjetru od 18-24 čvorova. Ne znam je li imao problema pri startu ;)

1 Palac gore: : vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: ned 20 lis, 2013 16:53 
Offline     DHV 2

Član od: pon 19 lis, 2009 8:16
Dao Palac gore: : 193 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 66 / Palac dolje: : 1
Bio sam tamo prosle godine,letio tamo i vjeruj mi,ne mozes taj laminarni vjetar,kolko god bio jak, mjeriti sa Ravnom Gorom i udarima koji su i do 3x jaci od vjetra koji prevladava...a i kud ces ak te spusti? u Meljan sa speedwingom?ovdje imas kud bar sletit...

3 Palac gore: : bojan, kmikac, vlado_vrbanec    
Vrh

PostPostano: ned 20 lis, 2013 20:24 
Offline     DHV 2

Član od: ned 27 lip, 2010 15:49
Dao Palac gore: : 257 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 834 / Palac dolje: : 1
Evo rasprave do sad:

Goran Burazer u jbt lud si ovo je bilo opasno!
Lintvar Yuml nije to pametno Marko Mihin
Saša Leskovar Kaj to bio Maurer na strartu RG J
Irena Kos Postavljanje lustera
Paragliding Istra Marko pa daj, jbt!! Nauci kako startat u ovakvim uslovima ili si barem drzi takve videe za sebe. Ne mogu to gledat. Pre budalasto.
Goran Burazer Saša vidim i ja da ima dosta problema s ovim startom, iako se dobro snašao na kraju (kad se pustio u zrak), ali ajd budi konstruktivan pa opiši što može popraviti ?
Goran Burazer ja vidim 2 greške:
1. krilo diže povlačeći s obje ruke a linije, bez kontrole, pa ono jurne previše gore i potegne ga do zadnjeg ruba starta (opasno i loše) - tu je trebao prekinuti start čim je mogao, jer nema kontrole .. trebao bi ga dizati s A i C linijama i puno sporije (bolji omjer hodanja naprijed i puštanja krila u zrak, da on pušta krilo, a ne da krilo vuče njega)

2. krilo je sad u horizontalnom strujanju zraka (nema dovoljno lifta da ga digne), pa se zato sve odvija mirno .. nakon toga s dignutim krilom nastavlja prema bočnom rubu da bi došao pod krilo i otvorio ga skroz iznad sebe .. kad je došao do bočnog ruba ušao je u lift koji ga je lansirao (opasno mjesto za to!) .. trebao je prekinuti start, a ne sa zadnjeg ruba pokušavati startati

tu se dobro snašao, okrenut prema krilu ima kontrolu, ne paničari, okreće se kad se stvar stabilizirala, gazi speed, izlazi ..

ajde bacite komentare (pogotovo instruktori i iskusnjare) da svi naučimo nešto iz ovakvih snimki ..

Marko svaka čast na mudima da uopće ideš u zrak u ovakvim uvjetima (ja mislim da ja ne bi)

Paragliding Istra Pa kao prvo, nemaš što držat A i komande, nego A i C+D u toliko vijetra. 2. trebaš biti skroz dole na dnu starta. ( Što strmije to bolje) 3. Nek te netko sidri (drži za sic) 4. Nemaš šta vuči A linije s rukama nego s kukovima. 5. Trebaš spustiti kukove skroz nisko i nagnut tijelo jako u nazad. 6. Kad te krilo povuce gore, dozvoli mu i nemoj se borit s njim nego sto prije u zrak. 7. Trebaš znati procijenit pravi moment kada startat, znaci kad vijetar malo popusti zbog stuba ispred.
I zadnje i najvažnije: sve to treba biti uviježbano prije nego što ideš startati u ovakvim uslovima.

Goran Burazer čini mi se da si upravo opisao tehniku za startanje u još 2-3m/s jačem vjetru

Paragliding Istra Goran Burazer, u jakim uslovima krilo se ne smije dizat polako, nego brzo. Što prije u položaj letenja. To ti je alfa i omega svega.

Saša Leskovar ej profesori dobro ste to opisali ..ali treba i to sprovesti na RGJ baš bi vas htio vidjeti kako b vi to odradili na 12-14 ms vjetra..Ludost je bila odstartati

Goran Burazer Saša na 12-14 ne bih ni pokušavao, naravno, a inače po dosadašnjem iskustvu mogu startati na jačem vjetru nego što želim letjeti pa mi se ovakve situacije baš ne događaju .. za Sašu Paragliding Istra znam da je hendlao ovakve i još jače uvjete puno puta .. svejedno ne vidim zašto ne popričati i razmijeniti mišljenja, ako smo pametni svi možemo samo dobiti

Paragliding Istra Tocno, Goran Burazer to u cemu je startao uopce nije bilo toliko snazan vijetar. To se vidi jer je 1. Mogao dosta dobro trcati s krilom iako ga je kocio s komandama (da je bilo zaista na granici jednostavno bi ga katapultiralo u zrak i odlozilo u drva iza starta) i 2. U cistoj zoni kompresije jos uvijek nije letio u rikverc. I to je bila sreca u svemu. Da su uslovi bili zaista na granici, ne bi dobro proslo.

Saša Leskovar Sale želio bih da nam pokažeš kako se to bolje radi

Saša Leskovar samo Na RGJ

Goran Burazer tako se i meni nekako čini .. inače taj start je specifičan (ne vidi se na snimci) - nema strmog dijela, već je na vrhu plato koji je odrezan pod 70-ak stupnjeva s kamenjarom (ne može se stajati tamo) .. ima jedno mjesto gdje se može stati za vrlo jak vjetar, vidio sam to nekoliko puta, ali dosta rijetko se koristi

Nikola Kuzmić Ja na takvom vjetru recimo nebi nikad dizao krilo s A i C linijama, ludost je puštat komande u takvim uvijetima. Al ovdje je bitan još jedan faktor koji su svi zanemarili do sad, a to je veličina krila. Ovo krilo je do 125 kg i ima skoro 30 kvadrata. Nije isto dići takvo krilo i neko od 22 kvadrata...

Paragliding Istra Nikola, izvini, ali pricas gluposti.

Goran Burazer Nikola ne slažem se .. kod dizanja ti C linije služe kao komande (za kočenje) + pretpostavlja se da imaš tu tehniku dobro uvježbanu kad startaš u takvom vjetru .. veličina krila odgovara veličini pilota, ne vidim kako to ima veze .. ako ima preveliko krilo (za sebe) to je poseban problem

Nikola Kuzmić Sasa, izvini, ali ovo nije neki laminarac na plazi u Australiji.

Paragliding Istra Ako zelite, mozemo napravit jednodnevni tecaj. Min je 5 ljudi. Samo javite ako vas ima dovoljno zainteresiranih i napravimo to. Nije toliko tesko naucit hendlat i startat u snaznijim uvjetima. Al treba onda vijezbat, naravno.

Goran Burazer hmm zašto ljudi ne mogu pričat objektivno o startu/krilu/uvjetima/tehnikama/greškama bez prelaska na egotripanje

Nikola Kuzmić a kaj sam ti ja reko na chatu Goran... tak ti svaka konstruktivna rasprava zavrsi.

Goran Burazer to nije dovoljno dobro, pametni ljudi bi morali moći bolje .. kažeš to a onda sudjeluješ u tome na jednak način

Saša Leskovar mislim da se netreba praviti važan i pametan ,dosta je doći po jakom vjetru i odstartati na rgj i sve ti je jasno..Ubrzo svatiš da sve napisane teorije ne drže vodu

Goran Burazer hmm ok .. ne slažem se, al svakom svoje

Saša Leskovar gorane .trebao bi i ti probati malo vitkija krila i starteve iskusiti u svakakvim uvijetima .,mislim da bi ti bilo mišljenje drugačije ..ok ti si RGJ probao ali sale nije pa neznam čemu pametovanja..svi znamo da samo možeš najebati..po takvom ali mmarko ko Marko uvijek je bio Luđo

Goran Burazer Saša letim Astral 6 trenutno, jedna od najvitkijih dvojki .. ali u ovakvim uvjetima ne bih startao, to znam .. iako mislim da bih mogao (bolje) .. ali tko to može znati u svakom slučaju drago mi je da je Marko stavio video i mislim da se isplati raspravljati i analizirati i pričati o tome jer osobno bi rađe ispo posran na facebooku ko zna kolko puta nego iskusio scenarij da sam gore na brdu, vidim kako ekipa veselo leti pa idem i ja, raširim krilo i odnese me u bolnicu jer ne znam kaj radim .. sve što pomaže da se to ne sesi manje boli nego ta bolnica, siguran sam

Goran Burazer živjeli

Paragliding Istra Mislim da ja najbolje da patentirate startanje na legendarnoj RGJ jer to mora da je mjesto, gdje tehnike startanja u snaznim uslovima nemaju relevancije, nego je sve to toliko RGJ specificno da netko tko jos nije startao tamo (kao sto ja nisam) jednostavno prica pricice.

Paragliding Istra I tko god je bio blizu kad sam startao ili hendlao, zna da to sto sam napisao nije nikakva teorija.

Saša Leskovar skoro pa je i to tako ispravno:) zato prvo prije skoči pa reci hop

Nikola Kuzmić Ma meni je najjače kad Marka digne, a mali veli: Ouuuuuu

Saša Leskovar he he

Goran Burazer odo ja groundhandlat na hruševec da utvrdim gradivo nadam se da neće bit ouuuu

Nikola Kuzmić E ak' ovo ve nije bilo snimljeno, onda ote v kurac komentari su vrh

Paragliding Istra Imate moje izvinjenje. Javite mi, kad ce biti dobro za doc na RGJ, da dođem naucit kako se starta na RGJ. pretpostavljam, da mogu racunat na tebe, Saša Leskovar

Kristijan Rodrigez Petrina Evo da i ja malo posolim: Prvo ako kao singl pilot nemozes SAM odstartat bez da te netko drzi nemas stas trazit u zraku! Puhali je pun kufer 10m/s jer bez spida neide napred,i da stvarno je banana odstart na tom startu u takvim uvjetima (ja sam odusto od tandema) al moglo se i bolje odsatartat,i treba postat takve filmice gdje nije sve savrseno izvedeno al je barem smireno nastavio popravljat prozvedenu situaciju i sve OK!

Saša Leskovar Znam ja sale da to ti možeš.,rado ču te snimiti..samo ti dojdi

Saša Leskovar poslje napravimo dobru analizu

Saša Leskovar Jedno je sigurno..svi čemo nešto naućiti

Vlado Vrbanec Ne stigneš ti po jakom vjetru na RGJ previče prebirati po špagicama od A do Z.Uz to da krilo pravo dizanje dobiva tek kad ga digneš na preko pola visine ima tu još puno drugih otežavajučih okolnosti.Teren ispred starta nije ravan nego ima značajno izbočenje sa ljeve strane , a sa desne ljevak tako da vitkija krilo specifično rotira jer je snaga vjetra u jednoj strani krila značajno različita od druge.Ispred starta sa desne strane se nalazi kamenčuga u koju te lako može zakucati u slučaju zaklapanja a osim toga ako je malo zapada radi gadan rotor.Odmah od starta sa desne strane je značajno viši teren koji vjetar pri obilasku još komeša i stvara dodatan svojevrstan venturi efekat.Situaciji sigurno ne doprinosi ni činjenica da je iza starta cesta sa dva metra dubokom škarpom u koju sigurno nije dobro skočiti ili pasti kad te krilo ovako povuče.I sa ljeve strane starta se obronak naglo prekida.Kod konkretnog starta se ne vidi da je vjetar vrlo jak jer je u kadru srednja vjetrulja koja je u zavjetrini puno veče trave a ekipa kibicera stoji iza kamena pa nema zvučnog efekta šuma vjetra.Start nije bio za desetku kao ni odluka da se uopče starta, ali zato izvlačenje iz gabule,koja je mogla rezultirati u najmanju ruku lomom uda ili dva na putu iza starta, je sigurno čista desetka.

Paragliding Istra Nisi me razumio Saša, ja bih došao najprije snimit tebe kako se to radi. Ili Nikolu sa rukama na komandama, pošto moje "teorije" ne drže vodu. Zaista sam željan naučiti nešto novo. Onda ćemo analizirat i svi ćemo nešto naučit, kao što si rekao. A nakon toga ču ja odstartat pa možemo imati super usporedbu toga šta tko radi, kada, zašto i šta funkcionira i šta ne.

Saša Leskovar super slažem se s tombom .

Vlado Vrbanec Alberto Tomba je skijaš

Paragliding Istra Vidi se da je Marko dobar pilot. Napravio je sve za 5 kad jednom u zraku. I to kako je odstartao s rukama na komandama je dobro napravio. Koregirao i nije se borio s krilom. To je bilo najbolje sta je mogao napraviti posto mu je krilo povuklo u stranu. Stvar je u tome da taj nacin startanja nije za te uvjete. I jako tesko je s komandama prekinuti start bez da te razbaca po startu ili digne i baci u drva.

Kristijan Rodrigez Petrina A el danas nevalja vrijeme za letit kad svi tu nesto mrve??

Lintvar Yuml Marko se na javlje, je možda danas na RG?

Saša Leskovar noje tu je negdi iza i smije se vrag!!

Vlado Vrbanec On se na netu krije pod nekoliko imena.Najpoznatiji mu je Zmaj od Šipova.

Marko Mihin Evo ovak kak je to s moje strane viđeno i odrađeno. Šteta da nisam upalio GoPro kameru da se vidi iz moje perspektive... Vjetra je čitavo vrijeme bilo više od 10 m/s. U tom trenutku kad sam ja potegnuo krilo bilo ga je možda 10 m na donjim vjetruljama ali ga je zato u visini krila bilo puno više. To i je inače problem na toj famoznoj Ravnoj Gori, čim digneš krilo termika u kombinaciji sa skanaliziranim vjetrom puca gore i većinom piloti završavaju katapultirani u zrak ili na cesti iza starta. A u tom slučaju sve teorije padaju u vodu. Samo je jedna varijanta bila da se to riješi i nasreću najbolje je odrađena što je mogla biti. Druga varijanta je bila zakucati se iza u šumu, a to mi se u tom trenutku nije činilo kao dobro rješenje . Startao sam na najdonjem dijelu starta kao i obično, samo što se iz tog kuta to uopće ne vidi. Diskutirati o tome s kojim linijama sam trebao startati je besmisleno, jer čim takneš krilo s kukovima, nogama ili zubima ono leti. A prekid starta ni u jednom trenutku nije došao u obzir jer bi bio preopasan s obzirom na dinamiku. Kad se krilo složilo u jedro i kad sam potrčao za njim, a znao sam da moram početi letjeti inače ču završiti u šumi, zakočio sam formiranu stranu da se ispravi i da poletim, čitavo vrijeme sam kontrolirao krilo i održavao pritisak u njemu. Po meni najopasniji dio je bio okret u zraku, koji je isto tak odobro prošao zahvaljujući dobrom handlingu. Sve ostalo je bilo lako. A možemo preseliti rspravu na PG forum pa tamo iznositi svoja viđenja i savjete. Jedini konstruktivni komentar je rekao Rodrigez kad se vozio nakon što je odustao od starta, je bio da je to trebalo izvesti tak ili uopće ne startati, što bi i po meni bio najbolji izbor. Ali vrag uvijek vuče... Otvaram temu na forumu pa da čujem prijedloge, kritike i pohvale...

Marko Mihin I da, zašto skrivati takve filmiće, kao što sam i ja naučio, tako će i netko drugi nešto naučiti iz mog iskustva...

Vlado Vrbanec Je vidi se dobro, potrča je mali ko Đesi Owens

Saša Leskovar ma daj Bolt je zanjega goli K

Jenka Samo Brate alal ti k za poletanje. .....ovo je u hiljaditinku procenjeno okrretanje i trcanje.

Paragliding Istra Marko, da si imao u ruci C gurtne, ne bis trcao po startu ko Don Johnson s ruksakom na leđima. Zasto se na glajdu na speedu koriste gurtne a ne komande? Iz istog razloga kao i na startu u jakom vjetru. Jer komande stvaraju previse upora i to je kontra produktivno. U jakom vjetru krilo treba dovesti u polozaj letenja sto prije i to se najlakse napravi koristenjem gurtna a ne komandi. To je bila tvoja jedina greska. Tvoj nacin startanja u takvim uvjetima jednostavno nije na mjestu i to je sve sta zelim reci.

Zlatko Knezović Ne postoji faca ili barem ja nevjerijem da ga nekad i na njekom startu nije "razbacalo ".Valja se potrudit da "razbacivanja "što manje,jedina sigurna teorija da te neće nikad razbacat je ne letit nikako .

Marko Mihin Saša, znam da je to tako, startao sam ja i iz kobre na Ravnoj, i na sve moguće načine. Kad prvi put dođeš i startaš tu vidjet ćeš da je start jako s pecifičan.

Marko Mihin Otvorena je tema na PG forumu pa molim da raspravu prebacimo tamo.

drift.croatia@gmail.com
Nearbirds, S.E.A. Paragliders
+ 385 92 1862 432

Vrh

PostPostano: ned 20 lis, 2013 21:13 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18
Tri greske:
1. Pogresna tehnika startanja: umjesto C gurtna koristis komande

2. 0:08 u videu... ruke na kocnicama skoro kod kolijena, znaci previse kocenja i treba puno prostora i trcanja da bis stigao ispod krila.

3. Kad si ispod krila ne opteretis ga nego skakutas s njim... krilo nema dovoljno pritiska i pocne ti ga zaklapat s jedne strane.

Sve sta imam za dodat, a da je konstruktivno je to, da iz videa svasta moze postati razumljivo. Moze se vidit sta je bilo dobro napravljeno i sta se ne smije napravit. Al naucili iz toga nismo nista. To su sve samo teorije i ideje, koje treba onda stavit u praksu.

Bez prakse sve je samo prazno natucavanje.

Ako grupa pilota zeli nauciti kompetentno startati s A i C (+D) gurtnama, na raspolaganju sam. I necemo teoretizirati puno. ;)

Pozz

2 Palac gore: : Ratko, solarich    
Vrh

PostPostano: ned 20 lis, 2013 22:31 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Tehnika startanja s A i C/D gurtnama na jakom vjetru nije opcija nego pravilo. To nije nešto iz Australije ili nešto što funkcionira samo na laminarcu na plažama, a drugdje ne, to nije start koji neko preferira zato što ga je dobro naučio - to na kraju uopće nije ništa novo. To se jednostavno tako radi.
Ima još i ona tehnika kad krilo nije ni okrenuto u vjetar, ali nikad nisam do kraja shvatio kada se primjenjuje umjesto A i C. Pretpostavljam kada uopće nemaš mjesta za trčanje unatrag nego želiš krilo dignut s mjesta?

Vidim da postoji i velika bojazan oko toga da se pri A/D startu ne drže komande. Sasha je već sve objasnio no možda nije dovoljno naglasio: da, ako ti se krilo ne digne simetrično, komandama možeš nešto popraviti, ali na takvom vjetru komandama ne možeš spriječiti polijetanje ili bacanje u zrak i na pod iza starta, možeš se jedino nadati da ćeš komandama uspjeti popraviti sranje - što je Marko i uspio.
Sa tehnikom A/D gurtni UVIJEK možeš spriječiti polijetanje i bacanje u zrak ako ti se ne sviđa kako se krilo diglo. U najgorem slučaju krilo te može povući dolje na cestu, ali te sigurno neće baciti u zrak, neće te zaljuljati ni doći ispred tebe - uvijek ostaje niz vjetar kada u želji da prekineš start jako pritegneš C/D linije.

Dizanje s kukovima isto nije neka preferenca ili puno bolji način dizanja krila nego način da obje ruke imaš na C/D linijama svo vrijeme i da si 100% spreman zakočiti krilo maksimalnom snagom na najmanju naznaku lošeg/asimetričnog dizanja krila.

Kad je krilo savršeno dignuto i usmjereno u vjetar, sekunda koja je potrebna da se okreneš i uhvatiš komanda više nije kritična, a u biti nije problem niti poletjeti natraške ako je teren malo nagnutiji i odmah diže (Raspadalica tako reagira) i okretati se u zraku.

2 Palac gore: : gburazer, tmuic    
Vrh

PostPostano: pon 21 lis, 2013 8:34 
Offline     DHV 2

Član od: čet 10 ruj, 2009 10:16
Dao Palac gore: : 405 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 209 / Palac dolje: : 0
Pozdrav, evo prvo kaj mi je palo napamet kad sam prvi put pogledal video je bilo zast si uopce startal, odnosno zast nisi pocekal neki manji udar. Ok, rekel se da neces taj odgovor, zato sam pogledal video jos jednom i sljedece kaj bi ja napravil, stal bi skroz na rub i potezal bi A linije jako njezno, koda se nekuhana jajca drze na krajevima A linija Mozda si malo prenaglo potegnul A linije pa je i krilo naglo krenulo gore. More se to odraditi njeznije.

Svi vi koji kemijate nesto gore po postovima s C i D linijama, na RGJ to morete zaboraviti. Kuhan sam i pecen na tom startu zadnjih 12 godina. Prvi problem je da stalne brzine vjetra na RGJ nema. Ispood su stijene koje stvaraju termicne balone cim se pojavi sunce, bilo da je ljeto ili zima, a sa svake strane starta je kanal u kojima se vjetar sabija. Cesto se zna desiti da je na startu skoro savrsen laminara, al kad dignes krilo i ono dode na 7 m iznad tebe, pocne kaos taman na mjesto gdje se spajaju kanalizirani vjetrovi sa svake starne starta. U tom moras reagirati odmah i nemas vremena s rukama traziti komande, jer si vec ili u zraku ili na drvu. Da, sad bi rekli neki mozes korigirati s D ili C linijama, a moj odgovr je; sretno vam bilo.

Druga stvar je da je start nezgodnog trokutastog oblika, malen i vodoravan do ruba. I cim te potegne malo na jenu ili drugu stranu ti si vec u zraku iznad tih kanala ili otraga iznad ceste. Tak da ak tu nisi dobro uvjezban s ovim startom koji spominjete s C ili D linijama i ak nemas puuuuno srece, za to vrijeme kad ulovis komande; visel bus na prvom drvu. Zlatno pravilo na startu na RG je da su komande uvijek u rukama. Probal sam vec sve od navedenog.

Nemrete ovu raspravu voditi ak ne uzmete specificnost starta. RGJ je jedan od najcudljivijih starteva na kojima sam letel do sad. Koji put si mislim da je ziva kučka koja te bu vgrizla za muda odma cim ti jedno mudo viri malo van bokserica. I za startanje po ovakvim uvjetima na RGJ, treba imati muda ko cigle ili ne imati pameti uopce

6 Palac gore: : bojan, dr zdravko, mmihin1, Nik01, solarich, vlado_vrbanec    
Vrh

PostPostano: pon 21 lis, 2013 10:06 
Offline     DHV 2

Ma ste uporni s tom specificnoscu starta na RGJ. I koliko citam te vase postove u vezi s upotrebom C i D gurtni, cini mi se da ste negdje nesto malo probali al da vam nije bas jasno kako to ide. A to sto sam do sad video od startanja pilota u HR mogu samo reci da tako i izgleda ( uz rijetke iznimke).

Vrh

PostPostano: pon 21 lis, 2013 10:14 
Offline     DHV 2

Član od: čet 10 ruj, 2009 10:16
Dao Palac gore: : 405 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 209 / Palac dolje: : 0
Airie je napisao/la:
Ma ste uporni s tom specificnoscu starta na RGJ. I koliko citam te vase postove u vezi s upotrebom C i D gurtni, cini mi se da ste negdje nesto malo probali al da vam nije bas jasno kako to ide. A to sto sam do sad video od startanja pilota u HR mogu samo reci da tako i izgleda ( uz rijetke iznimke).

Probao sam sve starteve na RGJ i sa C i sa D i svake godine ih nastojim sto vise vjezbati na GH po svakakvim vjetrovima. Dva put sam probal cak i start gdje se dize krilo najprije samo jedan stabilizator, pa krilo dolazi bocno iznad tebe, cak sam prvi put i super odstartal, al drugi put kad sam probal po malo jacem vjeru blo me po cijelom startu i u svim pozama....

Sljedeca 3 dana ce ti biti slicni uvjeti na RGJ, kao sto su i na videu, pa nam dodi pokazati kak se to radi.

Vrh

PostPostano: pon 21 lis, 2013 11:35 
Offline     DHV 2

Moze. Ako nema kiše i letivo je onda se mozemo dogovorit da se nađemo tamo kod vas. Javite kad ce izgledat OK.

Vrh

PostPostano: pon 21 lis, 2013 11:49 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Neznam postoji li pilot koji je više od deset puta startao sa RGJ da nije imao odšarafljivanje barem jednom.
No, to je takav start i to se da prepoznati.
Najviše mi ide na živce lamentiranje o tome što je trebalo napraviti i to još do te mjere da se film, odnosno, konkretni start, secira do stotinjki sekunde. Podsjećam vas sve (pogotovo one koji su imali sličan start na RGJ - imadoh ga i ja) da se radi o par sekundi (najčešće o svega prve dvije) i da svaka reakcija dolazi iz uvježbane kičme. Marko je odličan pilot i odradio je to kako najbolje zna- Možda ima netko tko bi to odradio bolje, ali ne vjerujem da ih je puno.
Vježbom do izvrsnosti! - i kad vas potegne odradit ćete upravo ono što treba.

Volim to usporediti sa komentiranjem nekakvog prometnog udesa:
... i onda sam smotao oštro u lijevo, pa sam dao malo gasa da mi ne zanese zadnji kraj, a vidio sam ujedno da mi je preblizu drugi auto, pa sam malo vratio volan i više puta stisnuo kočnicu te se zaustavih jedva na centimetar od njegovog branika. Vidjeh tada u retrovizoru da mi se prebrzo približaba ovaj od pozada, pa na vrijeme odpustih kočnicu da mi ne pukne vrat kad me pogodi.!!!!
Kad pustimo film u real timeu u stvarnosti je bilo ovako:
U pičk.... škriiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.... TRAASSS!

15 Palac gore: : Airie, badel, benco, Boro, Franco, kmikac, Morelli, profa, robertk, Rodrigez, solarich, tobi, zlatko2508, Zoki, čule    
Vrh

PostPostano: pon 21 lis, 2013 13:01 
Offline     DHV 2

Član od: ned 13 ruj, 2009 10:46
Dao Palac gore: : 122 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 454 / Palac dolje: : 8
Na RG nisam bio, pa neću komentirat start, ali jedan detalj mi nije jasan, zašto svi kad spominjete A+C/D način startanja kažete da treba hvatat komande po zraku? U čemu je problem da ih nebi držali u šakama kao i obično? Ili zašto nebi provukli ruke kroz ručice? Tako šake ostaju slobodne za uhvatit gurtne a komande su tu kad ti nakon okreta zatrebaju. :scratch:

1 Palac gore: : josipc    
Vrh

PostPostano: pon 21 lis, 2013 13:32 
Offline     DHV 2

Bas tako, Box. Umijesto svih tih analiza treba jednostavno izvjezbati startanje do tacke kad nema vise razmisljanja o tome sta i kako. U jakom vijetru ionako nema vremena za to. Kad krilo skoci ili si s njim u zraku ili svugdje drugdje. A takvi uslovi i nisu na mijestu za vjezbanje. Kobra start je super kad nema dovoljno prostora za koregiranje u snaznom vijetru al ako prije toga ne znas hendlat krilo tako da jedna strana krila dotice zemlju i drzat ga tako bez da te mice simo tamo, nemas sta pokusavat s tim na startu. Pogotovo ne kad je snazno.

Ja sam u Australiji ucio od majstora i puno toga usavrsio po svoje a kad god mi se ukaze prilika da jos nesto naucim svakako cu to iskoristiti.

Vrh

PostPostano: pon 21 lis, 2013 13:34 
Offline     DHV 2

Jure to je nesporazum. Komande su ti u rukama cijelo vrijeme kad startas s A i C.

Vrh

PostPostano: pon 21 lis, 2013 13:38 
Offline     DHV 2

Ne znam kako da jos to kazem... Zelja mi je da mogu to znanje prakticno proslijedit dalje. Sve sta trazim je da nemam s tim troskova i da se ne vozam okolo za jednog samog pilota.

Vrh

PostPostano: pon 21 lis, 2013 13:59 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 11:49
Dao Palac gore: : 1383 / Palac dolje: : 14
Dobio Palac gore: : 282 / Palac dolje: : 3
Meni jedino bitno u ovakvim situacijama kad završim u grmlju svi piloti sa starta koji nisu poletili dotrče i skinu mi krilo :blum2:
Ne postoji ego da bi to ugrozijo :dash:

1 Palac gore: : Franco    
Vrh

PostPostano: pon 21 lis, 2013 15:35 
Offline     DHV 1-2

Član od: čet 06 lip, 2013 22:00
Dao Palac gore: : 65 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 142 / Palac dolje: : 0
Da se prisjetimo zašto smo uopće bili na Ravnoj u subotu :) :) :)

59 Palac gore: : admiral, B-52, badel, Barney, benco, bmutak, Boro, brozic, CW, Flyingbear, Franco, Giga, Heatseeker, hrvoje.vt, isantek, Ivica B., ivicaf, jandaneli, joe33, josipc, Kajgod, kbelcar, kmikac, Knez, kokaxo, kristijan, krunoboy, MadMax, majk11, marin, Maslina, matijahadjar, Michi, mmihin1, Morelli, Nik01, Nina, paraboja, profa, robertino, robertk, Robi Lepi, Rodrigez, Roman Lavriv, solarich, The Ozone Scraper, Tihomir Arić, tobi, Tomica Solina, Toomy, vedran_zgela, Vulkanizer, Ziga, zlatko2508, Zoki, zoli, zupanich, Šokre, ŽeljkoG    
Vrh

PostPostano: pon 21 lis, 2013 20:41 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 11 ruj, 2009 21:39
Dao Palac gore: : 1048 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 714 / Palac dolje: : 2
...svaka cast, decki - ovo vrijedi puno vise od palca gore koji mogu dati

pozzz

Vrh

PostPostano: pon 21 lis, 2013 20:53 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 429 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 436 / Palac dolje: : 1
Bijah na ovom nasem drzavnom. Jedan dan vjetar malo kao divlja i tekma se odgodi. Ono bilo ga je oko 7 - 10m/s. Dolaze neka dva labana, mislim da su Valici. Gledamo i ne mozemo vjerovat. Razvlace svoja krila i neuki papci idu startat. Razvlaci ih po startu ko djubre po vinogradu. pomislim, ma nemaju pojma, gle ih, odmah na Kupljenovo s njima... Ovaj vuce komande ko da nisu njegove. Odvrtavaju se ledjno u zraku, cista sreca!!!

Molio bih ljude koji stvarno znaju, da ih odmah kontaktiraju jer ce burazi nastradat, a jos nisu ni razvili D krilo...

Sarkazam naravno...

Marko napravio si bolje nego sto bi vecina u tom trenutku. Da si tuljan sto ides startat po tom vjetru, jesi. Ko da se nisi naletio u zivotu. Jedina razlika izmedju tebe i mene u tom trenutku bi bila da bih ja prvi startao... :)

Vjerujem da u Hr ima takih doktora za start da ti pamet stane. Na sva cetiri starta gdje startaju nitko ne moze bolje. RGJ je jedan od za...ih startova koje pohodim. Startao sam s njega bar 100 puta i rijetko je bilo savrseno. Posebno kad dodjem s friskim krilom u termicne uvijete.

Eto javih se dok gledam divne dane za 400K u Johanesburgu. Cisto da ne padnem u zaborav...

LP!

P.S.
Uh, umalo da zaboravim... Voda u lavabou i dalje curi u smijeru kazaljke na satu... :)
I ono s Valicima je stvarno bilo tako...

15 Palac gore: : bojan, Boro, Franco, hrvoje.vt, kmikac, MadMax, marin, mmihin1, njak, sale, solarich, Tomica Solina, toni, vedran_zgela, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: uto 22 lis, 2013 9:24 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Zoki je napisao/la:
P.S.
Uh, umalo da zaboravim... Voda u lavabou i dalje curi u smijeru kazaljke na satu... :)
I ono s Valicima je stvarno bilo tako...

Za one koji nevjeruju: molim te donesi taj lavabo ovdje da mi to vidimo. Ili bezočno lažeš ili ti tvoji labavoi imaju neke navoje u odvodu koji zavrte vodu u svjetcki zavjerenom smjeru kazaljki na zidu!
:sarcastic:

1 Palac gore: : Tomica Solina    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 49 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.