|
Evo rasprave do sad:
Goran Burazer u jbt lud si ovo je bilo opasno! Lintvar Yuml nije to pametno Marko Mihin Saša Leskovar Kaj to bio Maurer na strartu RG J Irena Kos Postavljanje lustera Paragliding Istra Marko pa daj, jbt!! Nauci kako startat u ovakvim uslovima ili si barem drzi takve videe za sebe. Ne mogu to gledat. Pre budalasto. Goran Burazer Saša vidim i ja da ima dosta problema s ovim startom, iako se dobro snašao na kraju (kad se pustio u zrak), ali ajd budi konstruktivan pa opiši što može popraviti ? Goran Burazer ja vidim 2 greške: 1. krilo diže povlačeći s obje ruke a linije, bez kontrole, pa ono jurne previše gore i potegne ga do zadnjeg ruba starta (opasno i loše) - tu je trebao prekinuti start čim je mogao, jer nema kontrole .. trebao bi ga dizati s A i C linijama i puno sporije (bolji omjer hodanja naprijed i puštanja krila u zrak, da on pušta krilo, a ne da krilo vuče njega)
2. krilo je sad u horizontalnom strujanju zraka (nema dovoljno lifta da ga digne), pa se zato sve odvija mirno .. nakon toga s dignutim krilom nastavlja prema bočnom rubu da bi došao pod krilo i otvorio ga skroz iznad sebe .. kad je došao do bočnog ruba ušao je u lift koji ga je lansirao (opasno mjesto za to!) .. trebao je prekinuti start, a ne sa zadnjeg ruba pokušavati startati
tu se dobro snašao, okrenut prema krilu ima kontrolu, ne paničari, okreće se kad se stvar stabilizirala, gazi speed, izlazi ..
ajde bacite komentare (pogotovo instruktori i iskusnjare) da svi naučimo nešto iz ovakvih snimki ..
Marko svaka čast na mudima da uopće ideš u zrak u ovakvim uvjetima (ja mislim da ja ne bi)
Paragliding Istra Pa kao prvo, nemaš što držat A i komande, nego A i C+D u toliko vijetra. 2. trebaš biti skroz dole na dnu starta. ( Što strmije to bolje) 3. Nek te netko sidri (drži za sic) 4. Nemaš šta vuči A linije s rukama nego s kukovima. 5. Trebaš spustiti kukove skroz nisko i nagnut tijelo jako u nazad. 6. Kad te krilo povuce gore, dozvoli mu i nemoj se borit s njim nego sto prije u zrak. 7. Trebaš znati procijenit pravi moment kada startat, znaci kad vijetar malo popusti zbog stuba ispred. I zadnje i najvažnije: sve to treba biti uviježbano prije nego što ideš startati u ovakvim uslovima.
Goran Burazer čini mi se da si upravo opisao tehniku za startanje u još 2-3m/s jačem vjetru
Paragliding Istra Goran Burazer, u jakim uslovima krilo se ne smije dizat polako, nego brzo. Što prije u položaj letenja. To ti je alfa i omega svega.
Saša Leskovar ej profesori dobro ste to opisali ..ali treba i to sprovesti na RGJ baš bi vas htio vidjeti kako b vi to odradili na 12-14 ms vjetra..Ludost je bila odstartati
Goran Burazer Saša na 12-14 ne bih ni pokušavao, naravno, a inače po dosadašnjem iskustvu mogu startati na jačem vjetru nego što želim letjeti pa mi se ovakve situacije baš ne događaju .. za Sašu Paragliding Istra znam da je hendlao ovakve i još jače uvjete puno puta .. svejedno ne vidim zašto ne popričati i razmijeniti mišljenja, ako smo pametni svi možemo samo dobiti
Paragliding Istra Tocno, Goran Burazer to u cemu je startao uopce nije bilo toliko snazan vijetar. To se vidi jer je 1. Mogao dosta dobro trcati s krilom iako ga je kocio s komandama (da je bilo zaista na granici jednostavno bi ga katapultiralo u zrak i odlozilo u drva iza starta) i 2. U cistoj zoni kompresije jos uvijek nije letio u rikverc. I to je bila sreca u svemu. Da su uslovi bili zaista na granici, ne bi dobro proslo.
Saša Leskovar Sale želio bih da nam pokažeš kako se to bolje radi
Saša Leskovar samo Na RGJ
Goran Burazer tako se i meni nekako čini .. inače taj start je specifičan (ne vidi se na snimci) - nema strmog dijela, već je na vrhu plato koji je odrezan pod 70-ak stupnjeva s kamenjarom (ne može se stajati tamo) .. ima jedno mjesto gdje se može stati za vrlo jak vjetar, vidio sam to nekoliko puta, ali dosta rijetko se koristi
Nikola Kuzmić Ja na takvom vjetru recimo nebi nikad dizao krilo s A i C linijama, ludost je puštat komande u takvim uvijetima. Al ovdje je bitan još jedan faktor koji su svi zanemarili do sad, a to je veličina krila. Ovo krilo je do 125 kg i ima skoro 30 kvadrata. Nije isto dići takvo krilo i neko od 22 kvadrata...
Paragliding Istra Nikola, izvini, ali pricas gluposti.
Goran Burazer Nikola ne slažem se .. kod dizanja ti C linije služe kao komande (za kočenje) + pretpostavlja se da imaš tu tehniku dobro uvježbanu kad startaš u takvom vjetru .. veličina krila odgovara veličini pilota, ne vidim kako to ima veze .. ako ima preveliko krilo (za sebe) to je poseban problem
Nikola Kuzmić Sasa, izvini, ali ovo nije neki laminarac na plazi u Australiji.
Paragliding Istra Ako zelite, mozemo napravit jednodnevni tecaj. Min je 5 ljudi. Samo javite ako vas ima dovoljno zainteresiranih i napravimo to. Nije toliko tesko naucit hendlat i startat u snaznijim uvjetima. Al treba onda vijezbat, naravno.
Goran Burazer hmm zašto ljudi ne mogu pričat objektivno o startu/krilu/uvjetima/tehnikama/greškama bez prelaska na egotripanje
Nikola Kuzmić a kaj sam ti ja reko na chatu Goran... tak ti svaka konstruktivna rasprava zavrsi.
Goran Burazer to nije dovoljno dobro, pametni ljudi bi morali moći bolje .. kažeš to a onda sudjeluješ u tome na jednak način
Saša Leskovar mislim da se netreba praviti važan i pametan ,dosta je doći po jakom vjetru i odstartati na rgj i sve ti je jasno..Ubrzo svatiš da sve napisane teorije ne drže vodu
Goran Burazer hmm ok .. ne slažem se, al svakom svoje
Saša Leskovar gorane .trebao bi i ti probati malo vitkija krila i starteve iskusiti u svakakvim uvijetima .,mislim da bi ti bilo mišljenje drugačije ..ok ti si RGJ probao ali sale nije pa neznam čemu pametovanja..svi znamo da samo možeš najebati..po takvom ali mmarko ko Marko uvijek je bio Luđo
Goran Burazer Saša letim Astral 6 trenutno, jedna od najvitkijih dvojki .. ali u ovakvim uvjetima ne bih startao, to znam .. iako mislim da bih mogao (bolje) .. ali tko to može znati u svakom slučaju drago mi je da je Marko stavio video i mislim da se isplati raspravljati i analizirati i pričati o tome jer osobno bi rađe ispo posran na facebooku ko zna kolko puta nego iskusio scenarij da sam gore na brdu, vidim kako ekipa veselo leti pa idem i ja, raširim krilo i odnese me u bolnicu jer ne znam kaj radim .. sve što pomaže da se to ne sesi manje boli nego ta bolnica, siguran sam
Goran Burazer živjeli
Paragliding Istra Mislim da ja najbolje da patentirate startanje na legendarnoj RGJ jer to mora da je mjesto, gdje tehnike startanja u snaznim uslovima nemaju relevancije, nego je sve to toliko RGJ specificno da netko tko jos nije startao tamo (kao sto ja nisam) jednostavno prica pricice.
Paragliding Istra I tko god je bio blizu kad sam startao ili hendlao, zna da to sto sam napisao nije nikakva teorija.
Saša Leskovar skoro pa je i to tako ispravno:) zato prvo prije skoči pa reci hop
Nikola Kuzmić Ma meni je najjače kad Marka digne, a mali veli: Ouuuuuu
Saša Leskovar he he
Goran Burazer odo ja groundhandlat na hruševec da utvrdim gradivo nadam se da neće bit ouuuu
Nikola Kuzmić E ak' ovo ve nije bilo snimljeno, onda ote v kurac komentari su vrh
Paragliding Istra Imate moje izvinjenje. Javite mi, kad ce biti dobro za doc na RGJ, da dođem naucit kako se starta na RGJ. pretpostavljam, da mogu racunat na tebe, Saša Leskovar
Kristijan Rodrigez Petrina Evo da i ja malo posolim: Prvo ako kao singl pilot nemozes SAM odstartat bez da te netko drzi nemas stas trazit u zraku! Puhali je pun kufer 10m/s jer bez spida neide napred,i da stvarno je banana odstart na tom startu u takvim uvjetima (ja sam odusto od tandema) al moglo se i bolje odsatartat,i treba postat takve filmice gdje nije sve savrseno izvedeno al je barem smireno nastavio popravljat prozvedenu situaciju i sve OK!
Saša Leskovar Znam ja sale da to ti možeš.,rado ču te snimiti..samo ti dojdi
Saša Leskovar poslje napravimo dobru analizu
Saša Leskovar Jedno je sigurno..svi čemo nešto naućiti
Vlado Vrbanec Ne stigneš ti po jakom vjetru na RGJ previče prebirati po špagicama od A do Z.Uz to da krilo pravo dizanje dobiva tek kad ga digneš na preko pola visine ima tu još puno drugih otežavajučih okolnosti.Teren ispred starta nije ravan nego ima značajno izbočenje sa ljeve strane , a sa desne ljevak tako da vitkija krilo specifično rotira jer je snaga vjetra u jednoj strani krila značajno različita od druge.Ispred starta sa desne strane se nalazi kamenčuga u koju te lako može zakucati u slučaju zaklapanja a osim toga ako je malo zapada radi gadan rotor.Odmah od starta sa desne strane je značajno viši teren koji vjetar pri obilasku još komeša i stvara dodatan svojevrstan venturi efekat.Situaciji sigurno ne doprinosi ni činjenica da je iza starta cesta sa dva metra dubokom škarpom u koju sigurno nije dobro skočiti ili pasti kad te krilo ovako povuče.I sa ljeve strane starta se obronak naglo prekida.Kod konkretnog starta se ne vidi da je vjetar vrlo jak jer je u kadru srednja vjetrulja koja je u zavjetrini puno veče trave a ekipa kibicera stoji iza kamena pa nema zvučnog efekta šuma vjetra.Start nije bio za desetku kao ni odluka da se uopče starta, ali zato izvlačenje iz gabule,koja je mogla rezultirati u najmanju ruku lomom uda ili dva na putu iza starta, je sigurno čista desetka.
Paragliding Istra Nisi me razumio Saša, ja bih došao najprije snimit tebe kako se to radi. Ili Nikolu sa rukama na komandama, pošto moje "teorije" ne drže vodu. Zaista sam željan naučiti nešto novo. Onda ćemo analizirat i svi ćemo nešto naučit, kao što si rekao. A nakon toga ču ja odstartat pa možemo imati super usporedbu toga šta tko radi, kada, zašto i šta funkcionira i šta ne.
Saša Leskovar super slažem se s tombom .
Vlado Vrbanec Alberto Tomba je skijaš
Paragliding Istra Vidi se da je Marko dobar pilot. Napravio je sve za 5 kad jednom u zraku. I to kako je odstartao s rukama na komandama je dobro napravio. Koregirao i nije se borio s krilom. To je bilo najbolje sta je mogao napraviti posto mu je krilo povuklo u stranu. Stvar je u tome da taj nacin startanja nije za te uvjete. I jako tesko je s komandama prekinuti start bez da te razbaca po startu ili digne i baci u drva.
Kristijan Rodrigez Petrina A el danas nevalja vrijeme za letit kad svi tu nesto mrve??
Lintvar Yuml Marko se na javlje, je možda danas na RG?
Saša Leskovar noje tu je negdi iza i smije se vrag!!
Vlado Vrbanec On se na netu krije pod nekoliko imena.Najpoznatiji mu je Zmaj od Šipova.
Marko Mihin Evo ovak kak je to s moje strane viđeno i odrađeno. Šteta da nisam upalio GoPro kameru da se vidi iz moje perspektive... Vjetra je čitavo vrijeme bilo više od 10 m/s. U tom trenutku kad sam ja potegnuo krilo bilo ga je možda 10 m na donjim vjetruljama ali ga je zato u visini krila bilo puno više. To i je inače problem na toj famoznoj Ravnoj Gori, čim digneš krilo termika u kombinaciji sa skanaliziranim vjetrom puca gore i većinom piloti završavaju katapultirani u zrak ili na cesti iza starta. A u tom slučaju sve teorije padaju u vodu. Samo je jedna varijanta bila da se to riješi i nasreću najbolje je odrađena što je mogla biti. Druga varijanta je bila zakucati se iza u šumu, a to mi se u tom trenutku nije činilo kao dobro rješenje . Startao sam na najdonjem dijelu starta kao i obično, samo što se iz tog kuta to uopće ne vidi. Diskutirati o tome s kojim linijama sam trebao startati je besmisleno, jer čim takneš krilo s kukovima, nogama ili zubima ono leti. A prekid starta ni u jednom trenutku nije došao u obzir jer bi bio preopasan s obzirom na dinamiku. Kad se krilo složilo u jedro i kad sam potrčao za njim, a znao sam da moram početi letjeti inače ču završiti u šumi, zakočio sam formiranu stranu da se ispravi i da poletim, čitavo vrijeme sam kontrolirao krilo i održavao pritisak u njemu. Po meni najopasniji dio je bio okret u zraku, koji je isto tak odobro prošao zahvaljujući dobrom handlingu. Sve ostalo je bilo lako. A možemo preseliti rspravu na PG forum pa tamo iznositi svoja viđenja i savjete. Jedini konstruktivni komentar je rekao Rodrigez kad se vozio nakon što je odustao od starta, je bio da je to trebalo izvesti tak ili uopće ne startati, što bi i po meni bio najbolji izbor. Ali vrag uvijek vuče... Otvaram temu na forumu pa da čujem prijedloge, kritike i pohvale...
Marko Mihin I da, zašto skrivati takve filmiće, kao što sam i ja naučio, tako će i netko drugi nešto naučiti iz mog iskustva...
Vlado Vrbanec Je vidi se dobro, potrča je mali ko Đesi Owens
Saša Leskovar ma daj Bolt je zanjega goli K
Jenka Samo Brate alal ti k za poletanje. .....ovo je u hiljaditinku procenjeno okrretanje i trcanje.
Paragliding Istra Marko, da si imao u ruci C gurtne, ne bis trcao po startu ko Don Johnson s ruksakom na leđima. Zasto se na glajdu na speedu koriste gurtne a ne komande? Iz istog razloga kao i na startu u jakom vjetru. Jer komande stvaraju previse upora i to je kontra produktivno. U jakom vjetru krilo treba dovesti u polozaj letenja sto prije i to se najlakse napravi koristenjem gurtna a ne komandi. To je bila tvoja jedina greska. Tvoj nacin startanja u takvim uvjetima jednostavno nije na mjestu i to je sve sta zelim reci.
Zlatko Knezović Ne postoji faca ili barem ja nevjerijem da ga nekad i na njekom startu nije "razbacalo ".Valja se potrudit da "razbacivanja "što manje,jedina sigurna teorija da te neće nikad razbacat je ne letit nikako .
Marko Mihin Saša, znam da je to tako, startao sam ja i iz kobre na Ravnoj, i na sve moguće načine. Kad prvi put dođeš i startaš tu vidjet ćeš da je start jako s pecifičan.
Marko Mihin Otvorena je tema na PG forumu pa molim da raspravu prebacimo tamo.
_________________ flow.croatia@gmail.com bgd.croatia@gmail.com info.skytraxx@gmail.com drift.croatia@gmail.com Nearbirds, S.E.A. Paragliders + 385 92 1862 432
|