»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pon 20 tra, 2026 10:09.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Japetić 25.08. - drvo
PostPostano: sri 26 kol, 2009 10:24 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
Evo ja sam se jučer prigodno ušumiro tako da mogu napisati prvi eksident riport na novom forumu. Baš fino :oops: .

Uglavnom nakon razmišljanja o Bljelopolju za dan kasnije, nakon što sam saznao da se ide na Jap odlučujem ipak potrošiti taj dan a ne čekati idući. Aladin pokazuje slabi istok koji odmicanjem dana okreće prema jugozapadu, čujem se sa Sonjom i Doktorom i krećemo prema Jani. Iznad Japa se formiraju lijepe plitke a široke baze koje doduše putuju po nekom jugoistoku, ali sve izgleda skoro pa idealno. Na startu puše malo lijevi bok, pa malo desni, ali ipak se svako malo se sve tri vjetrulje lijepo poravnavaju i bar meni sve izgleda OK. Prvo je odletjela Ivana, i odmah ispred grbe pobrala fini stup. Doktor polijeće nakon nje i ide odmah lijevo i tamo traži. Ostali smo Sonja i ja na startu i nešto neraspremljenih letača kod doma. Par puta sam cimnuo krilo da se raširi, Sonja me upozorava ne vjetrulju koja vrluda i odlučujem pričekati da mi se vjetrulje poslože. Nakon što je po mojoj procjeni počelo dobro puhati, potežem krilo koje se lijepo formira, okrećem se i radim nekih 5-6 koraka i polijećem - ravno. Pogledam još jednom kupolu, osjetim ljuljanje, pogledam ispred sebe i vidim - krošnje šume s desne strane starta. Legnem na lijevu komandu ali ništa ne pomaže, Omega ne sluša i ulijećem ravno u krošnje. Sve je bilo fino mekano, i nakon par metara propadanja kroz grane ostajem visjeti ko harlekin jedno 2 metra iznad zemlje. Ekipa odmah dolazi uvjeriti se da sam OK i pomažu mi da siđem. Bio sam toliko ljut da sam htio ostaviti krilo gore, ali tu se ukazao Doktor u ulozi odličnog frenda i vrhunskog rastavljača kompliciranih krošnji, i uz pomoć par špaga, karabinera, pile i domske lojtre uspio je SAM skinuti krilo s poprilično visokih krošnji u nepunih sat vremena.

Kaj se desilo? Prvo sam bio uvjeren da mi je bila spetljana komanda i da je zbog toga krilo ušlo u oštar zavoj. Ali prema izjavama svjedoka sa zemlje i zraka to nije bio slučaj jer se krilo formiralo odlično i poletio sam regularno. Tek nakon polijetanja i prijeđenih 5-6 metara krilo je bez mojeg utjecaja ušlo u oštar desni zavoj iz kojeg ja više nisam mogao izaći potezanjem lijeve komande. Malo detaljnijom analizom postignut je nekakav konsenzus da sam nakon tih prijeđenih par metara uletio u jači udar istočnog vjetra i okrenuo se niz vjetar ravno u šumu. Naravno pri adekvatnoj procjeni uvjeta na startu takvu mogućnost tj. probijanje istoka na južnom startu po generalno istočnoj tendenciji vjetra je trebalo uzeti u obzir, a ja to nisam napravio.

Zdravstvenih posljedica nema, osim povrijeđene taštine i jedne špranje od nošenja lojtre. Zato će krilo morati malo ranije u mirovinu nego što sam se nadao. Ima tri fine razderotine po šavovima na donjoj strani, malo prevelike za naljepnice a krilo s 300-tinjak sati neću više slati na servis.

I na kraju još jednom puno hvala Damjanu i ekipi na startu na pomoći.

Toliko od mene za prvi forumski accident, nadam se da ih više neću morati pisati ;) .

Zadnja izmjena: Danči; sri 26 kol, 2009 13:30; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Naslov: Re: Japetić 25.08. - drvo
PostPostano: sri 26 kol, 2009 11:38 
Offline     DHV 2

Član od: pon 24 kol, 2009 23:00
Dao Palac gore: : 351 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 898 / Palac dolje: : 2
Danči je napisao/la:
Malo detaljnijom analizom postignut je nekakav konsenzus da sam nakon tih prijeđenih par metara uletio u jači udar istočnog vjetra i okrenuo se niz vjetar ravno u šumu. Naravno pri adekvatnoj procjeni uvjeta na startu takvu mogućnost tj. probijanje istoka na južnom startu po generalno istočnoj tendenciji vjetra je trebalo uzeti u obzir, a ja to nisam napravio.

Aj nek si ti nama ok. živ, zdrav a i vrijeme ti je za novo krilo :-).
Mislim da ste dobru analizu napravili, istok-jugoistok je najzeznutiji na Japu. Mnogo puta sam vidio i doživio razne axele i umjetničke piruete (po M Babović) na Japu kad je istok probijao. Taj start je po meni vrlo zahtjevan u termičkim uvijetima a kad je još i bok, drž gaće.

Vrh

PostPostano: sri 26 kol, 2009 13:46 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Sinisa je napisao/la:
Aj nek si ti nama ok. živ, zdrav a i vrijeme ti je za novo krilo :-).
Mislim da ste dobru analizu napravili, istok-jugoistok je najzeznutiji na Japu. Mnogo puta sam vidio i doživio razne axele i umjetničke piruete (po M Babović) na Japu kad je istok probijao. Taj start je po meni vrlo zahtjevan u termičkim uvijetima a kad je još i bok, drž gaće.

Moram reć da potpuno podržavam ove konstatacije. I nek novo krilo bude Omega 8 :smile:

Jap jest zahtjevna lokacija za letenje iako se zbog prostranog poletišta tako ne doživljava. Hvala bogu da je šuma tako bujna, a krošnje široke jer bi dosad već bilo puno ozbiljnijih posljedica.

Vrh

PostPostano: sri 26 kol, 2009 15:38 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 12:55
Dao Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 18 / Palac dolje: : 0
Drago mi je što je sve tako glatko prošlo.
Jap zna biti malčice opasan kad puše sa jugoistoka, a i inače je dosta turbulentan zbog silnih kanala po kojima puše vjetar i termika pa treba dobro našpanati komande i biti spreman na svašta dok ne izletiš van i visoko.

Čini mi se da u ovom zlu ima više dobrog nego zlog.
Uvježbali ste skidanje krila sa krošnje, nisi se ozlijedio, a omega ide u krpe i uskoro ćeš letjeti novo(ili malo rabljeno) krilo. Jedino veće zlo je to što ćeš potrošit nešto novca kojeg vjerovatno nemaš.
A kad smo već kod novih krila; da li već imaš nešto u planu?

Vrh

PostPostano: sri 26 kol, 2009 16:27 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 429 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 436 / Palac dolje: : 1
Nek si ti nama ziv i zdrav... A i iskreno... treba ti novo krilo...

LP!

Vrh

PostPostano: sri 26 kol, 2009 17:05 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
marko je napisao/la:
A kad smo već kod novih krila; da li već imaš nešto u planu?

Baš i ne...čekat ću da nešto iskrsne, novo mi se ne isplati kupovat pri kraju sezone, a obzirom na 20-30 sati koliko godišnje letim mislim da će bit nešto malo rabljeno...

Vrh

PostPostano: čet 27 kol, 2009 9:27 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Mislim Danči da je ovo tvoje ušumljavanje bilo pravo vatreno umirovljenje Omege Žute. I neka, jer bi još najmanje 100 h visio okačen o nju;-) Znam da ti je sad muka od traženja krila, za tvoju težinu, rabljenog, a k'o novog itd. Ili imaš već nešto u planu. Radujem se tvojem novom krilu, jer si to zaslužio, a uvjeren sam da će ti izmamiti osmjeh kad ga prvi put poletiš.

I, dajte najte oko Japa kao opasnog starta. Pa ovo će čitati školarci, a onda kad ih Ivek ili ja natjeramo da startaju na prvom/drugom/trećem visinskom od tamo, pitat će nas za liječničku potvrdu mentalnog stanja i instruktorsku dozvolu. Nemojte biti sebični, kad kukate okolo da vas je strah letiti na Japu. Zadržite to za sebe. Neka i drugi otkriju Jap u punoj njegovoj širini i veličini. Nakon polijetanja ima dovoljno vremena ispraviti sve ona jednostranska, frontalce ili kravate u lijevom (istočnom) ili desnom (zapadnom) kanalu. A i ko vam je kriv kaj letite DHV 2-3 ili kompetišne, uzmite si lijepo LTF 1-2 EN B pa peglaj Grbu. Ko svi pravi japetički jahači.

Vrh

PostPostano: čet 27 kol, 2009 9:43 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
toni je napisao/la:
I, dajte najte oko Japa kao opasnog starta. Pa ovo će čitati školarci, a onda kad ih Ivek ili ja natjeramo da startaju na prvom/drugom/trećem visinskom od tamo, pitat će nas za liječničku potvrdu mentalnog stanja i instruktorsku dozvolu. Nemojte biti sebični, kad kukate okolo da vas je strah letiti na Japu. Zadržite to za sebe. Neka i drugi otkriju Jap u punoj njegovoj širini i veličini. Nakon polijetanja ima dovoljno vremena ispraviti sve ona jednostranska, frontalce ili kravate u lijevom (istočnom) ili desnom (zapadnom) kanalu. A i ko vam je kriv kaj letite DHV 2-3 ili kompetišne, uzmite si lijepo LTF 1-2 EN B pa peglaj Grbu. Ko svi pravi japetički jahači.

Možda se nismo (bar ja) najpreciznije izrazili. Prvo, ne mislim da je opasan sam start, prostran je, idealno nagnut, dovoljno širok. Ne bih rekao da je najlakši mogući (kao Lič npr.) jer je ipak u usjeku, ali potpuno prihvatljiv i za početnike.
Više sam mislio na samo letjelište u cjelini i uvjete oko njega. Stupovi su puno češće zdrmani nego što nisu, ne isplati se predugo i prenisko pokušavati jer možda nećeš imati visine za doć do sletišta, mjesta na kojima se traže stupovi ne drže konzistentno i jedan neoprezan zaokret prema šumi uz računanje da će dignut može završit sjedenjem u krošnji.
Jedino što sam ja htio reć za Jap je da treba imati respekta. Kao uostalom i na svakom startu, u svakoj letnoj situaciji.

Možda je i bilo previše upotrebit riječ 'opasan' to se slažem s tobom. Tek mislim da je malo zahtjevniji nego što se to generalno doživljava tj. nije potpuno benigan...

Vrh

PostPostano: čet 27 kol, 2009 10:19 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:21
Dao Palac gore: : 6 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 7 / Palac dolje: : 0
Mislim da Dancijeva situacija nije bila uzrokovana startom, "opasnim terenom" ili nekom visom silom, nego krivim smjerom vjetra za taj start.
Puhao je istok i bilo ga je, a Jap je jugozapadni start. Na samom startu se nije moglo primjetiti koliko tog vjetra ima, iz cega proizlazi da je start bio u zavjetrini. Svi bi trebali nauciti da to nije dobro.

Paralela bi bila startanje po leđnom vjetru-kada startas u rotore, a mozemo se sloziti oko toga da je start po istoku izrotiran poprilicno, sto ga cini opasnim. Nek citaju piloti i neka se uce da između smjera vjetra i njih samih, pogotovo na startu ne bi smjelo biti nikakvih prepreka.

S.

Vrh

PostPostano: čet 27 kol, 2009 10:55 
Offline     DHV 2

toni je napisao/la:

Slažem se da Jap nije ništa opasniji od drugih starteva a kao i svaki start ima nekih pravila i zamki koje treba raspraviti, zašto ne.
Ako probija istok na Japu onda je za mene taj start u tim uvijetima, drz gače dok ne izađeš van, na Kalničkoj rampi se ne ide po zapadu, a na zapadnom se ne ide po istoku.
Naravno, može se poletiti i ispraviti sve te kravate i jednostranska, a i ne mora.
I vi svojim školarcima objašnjavate prije starta da li ići s lijeve ili desne strane grbe i u kojim uvijetima poletiti, i naravno objasnite im zašto je to tako.

Statistički, najviše nezgoda se događa na startu, pa na slijetanju ... pa mislim da je korisno ukazati na neke zamke pojedinih starteva.

Strahovi i subjektivna mišljenja su ugrađena u sve naše postove i priče u kafićima o letkanju. Nekome je comp glider baš super, ja se nebi sjeo na njega, nema šanse da ja poletim sa Crvenog spusta nekome je baš super, meni je "rampa" super, Sale nebi letio da je to jedini start u hrvata.

Vrh

PostPostano: čet 27 kol, 2009 10:56 
Offline     DHV 2

Sonja je napisao/la:
Mislim da Dancijeva situacija nije bila uzrokovana startom, "opasnim terenom" ili nekom visom silom, nego krivim smjerom vjetra za taj start.
Puhao je istok i bilo ga je, a Jap je jugozapadni start. Na samom startu se nije moglo primjetiti koliko tog vjetra ima, iz cega proizlazi da je start bio u zavjetrini. Svi bi trebali nauciti da to nije dobro.

Paralela bi bila startanje po leđnom vjetru-kada startas u rotore, a mozemo se sloziti oko toga da je start po istoku izrotiran poprilicno, sto ga cini opasnim. Nek citaju piloti i neka se uce da između smjera vjetra i njih samih, pogotovo na startu ne bi smjelo biti nikakvih prepreka.

S.

U potpunosti se slažem sa Sonjom, super si to napisala.

Vrh

PostPostano: pet 28 kol, 2009 11:17 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Ma naravno, rijec "opasan" je malo pretjerana, nije nista opasniji od bilo kojeg drugog starta. No, nazalost, mi ga vec dozivljavamo kao svoje dvoriste, nekako smo emotivno vezani za njega, pa nekad i ne razmisljamo o mogucim problemima. A problemi na Japu su vezani za JI, cak vise nego za cisti I. Tu je i konfiguracija terena, s grbom koju nekad ne dozivljavamo kao potencijalnu opasnost i onaj usjek pred njom, koji je najnizi dio na poletistu. Tu ne bi nikada bilo problema, ali ih ima kad si nisko u fazi polijetanja bas nad tim usjekom. Danci je imao nesrecu da bude prvi s pehom na forumu, a ja sam to izbjegao pukom srecom i ciljanjem prolaza izmedju dva drveta na istocnoj strani. Pogodite, bio sam samo 2m nad zemljom bas iznad tog usjeka, u rotorima od grbe i drveca s istoka.

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

Vrh

PostPostano: pet 28 kol, 2009 14:12 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 12:55
Dao Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 18 / Palac dolje: : 0
Svi ste u pravu:-).

No gledam na to iz jednog drugog kuta.
Zar nitko od vas nije startao po krivom vjetru na nekom startu?

Sa Japa sam letio po sjeveru, istoku, zapadu..... Ako dovoljno slabo puše, a termika povremeno nadjača smjer vjetra cekaš da se vjetrulja okrene i onda hop u zrak i magla od padine, a kad si 100m iznad grbe, svejedno ti je koji vjetar puše ako nije toliko jak da ti pravi rotore od starta... Prošle godine na para Liču svi odu dolje sa brda i voze 50km do nekih drugih starteva a Danči se ukopča u sic i čeka; kad se situacija smirila-hop u zrak i napravi prelet do Triblja i okolice i natrag...

A upravo je takvo letenje opasno i u takvim uvjetima je svaki start opasan(Kupljenovo, Jap, Raspadalica...), a onaj hop se ponekad pretvori u ušumiranje.
No to je svjestan rizik koji mnogi od nas povremeno preuzmu(da li zbog pre velike želje za letenjem ili manjka nagona za čuvanje vlastite glave-nije ni bitno).
I naravno da početnici, gosti na forumu i svi ostali koji malo ili puno znaju o letenju trebaju čitati ovakve rasprave i sudjelovati u njima jer se iz toga uvijek može izvući neka pouka.
A onda samo ostaje osobna procjena situacije, jer nas nitko ne tjera da startamo u takvim(sumnjivim, opasnim) uvjetima.

Vrh

PostPostano: sub 29 kol, 2009 12:15 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Dobro, ne date se isprovocirati ;) Slažem se da je Japetić "opasan" start koji zavarava svojom prostranom i pitomom livadom u slučaju bočnog (ili leđnog, odnosno bočno-leđno vjetra). Ne treba zanemariti i "ispravan" termički vjetar, odnosno termiku koja može biti jaka i dolaziti iz jednog ili drugog kanala te rotirati oko visokog drveća koje se proteže uzduž poletišta.

Ma ne mogu vjerovati da ste svi mrtvo-hladno ozbiljni. Izgleda da se moram naviknuti na strogoću foruma i ne pisati pošalice.

Vrh

PostPostano: pon 31 kol, 2009 11:14 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Ja imam jedno "krasno" iskustvo sa Jatepića kao tečajac (3. ili 4. let sa tog starta).
Žao mi je da ne mogu pronaći taj video uradak svog instruktora, ali vjerujem da ga Pintar ima negdje (Ha? Pićo?)

Jap je među benignijim startovima na svijetu, ali mi je taj istok ostao u sjećanju i uvjek respektiram slične uvjete kad god sam tamo. Vjerojatno bih završio kao i Danči da se nisam odlučio jako potegnuti lijevu što je dovelo do zaklapanja zbog rotora od istoka. Imao sam sreće jer sam ispravio stvar na vrijeme, ali kad vidim kako je moglo završiti draže bi mi bilo drveće.

Što htjedoh reći; osobno ružno iskustvo na nekom startu urezat će nam se u mozak, pa čak i kad se vremenom riješimo ružnog osjećaja posjete staru koji nas je "složio". Ostaje, međutim, veliki respekt za slične uvjete onima koji su vladali kad nam se dogodila nezgoda.

Interesantno je, pak, da start smatramo benignijim ukoliko smo na njemu prošli dovoljno velik broj različitih uvjeta. Danči je dokaz da te uvijek može nešto iznenaditi, ali, kao što sam kaže, povrijeđen je samo ponos što daje do znanja da niti on ne misli kako je tamo opasno i riskantno.

Vrh

PostPostano: pon 31 kol, 2009 13:15 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 9:05
Dao Palac gore: : 210 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 219 / Palac dolje: : 2
Što više čitam o Japu svi su imali nekakvo "iskustvo" bilo normalno (ili paranormalno poslije u birtiji od viška pivice), a i sam sam imao više manjih zaklapanja upravo tamo. Kad bi ga usporedili s ostalim letjelištima u okolici Zagreba mislim da je ipak najzahtjevniji teren ako izuzmemo samo startanje (osim Sljemena, ali tamo se ionako rijetko leti), odnosno zahtjeva više iskustva u praćenju vjetra i ostalih faktora i stoga mislim da nije za prve visince tečajaca.

A i službeno sletište nije baš najsretnije rješenje, čim malo jače puše vjetrulja stalno mijenja smijer što je bilo i vidljivo na državnom u piki.

Vrh

PostPostano: čet 03 ruj, 2009 0:04 
Offline     DHV 1

Član od: pet 28 kol, 2009 8:19
Dao Palac gore: : 0 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 5 / Palac dolje: : 0
Nije Boxov legendarni uradak sa zlatno-žutim krilom, ali evo jednog na istu temu u režiji naših prijatelja slavonaca
http://www.youtube.com/watch?v=bFc5Kk3nIqw

Vrh

PostPostano: čet 03 ruj, 2009 12:27 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Stuka je napisao/la:
Nije Boxov legendarni uradak sa zlatno-žutim krilom, ali evo jednog na istu temu u režiji naših prijatelja slavonaca
http://www.youtube.com/watch?v=bFc5Kk3nIqw

Meni se dogodila gotovo identična stvar. Malo te odgura desno, pa ti dodaš lijeve i ne mora biti negative, ali se dovoljno nagneš da te poklopi rotor i zatvori donju i već malo ispuhanu stranu. Samo što sam ja bolje prošao.. he...he

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: