»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: čet 04 lip, 2026 0:24.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Nesreća na Triblju
PostPostano: ned 18 ožu, 2012 20:28 
Offline     DHV 2

Član od: ned 27 lip, 2010 15:49
Dao Palac gore: : 257 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 834 / Palac dolje: : 1
Zna netko više detalja? Pretpostavljam da je prejako puhalo, barem je prognoza bila takva.

http://www.24sata.hr/crna-kronika-news/ ... vot-258150

drift.croatia@gmail.com
Nearbirds, S.E.A. Paragliders
+ 385 92 1862 432

1 Palac gore: : benco    
Vrh

Naslov: Re: Nesreća na Triblju
PostPostano: ned 18 ožu, 2012 21:06 
Offline     DHV 2

Član od: pon 19 lis, 2009 8:16
Dao Palac gore: : 193 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 66 / Palac dolje: : 1
upravo i ja procitao pa htio staviti link....nadam se brzom oporavku

1 Palac gore: : bosco    
Vrh

PostPostano: ned 18 ožu, 2012 22:25 
Offline     DHV 2

Član od: sub 26 ruj, 2009 12:07
Dao Palac gore: : 76 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 103 / Palac dolje: : 0
Žao mi je čovjeka,al samo bi budala pomislila na letenje u današnjim uvjetima.plave strelice....halo... :( kaj je to s tim mađarima???nedavno je bila neka grupica na strahi i skoro svi su startali na sreču.

1 Palac gore: : Vojo    
Vrh

PostPostano: ned 18 ožu, 2012 22:43 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 11:49
Dao Palac gore: : 1383 / Palac dolje: : 14
Dobio Palac gore: : 282 / Palac dolje: : 3
http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%2 ... 50_012.htm
Od srca mu želim da se izbori za život i potpuno oporavi,letit u ovim uvjetima ....suvišno komentirat : unknown:

1 Palac gore: : Robi Lepi    
Vrh

PostPostano: ned 18 ožu, 2012 22:49 
Offline     DHV 2

Član od: pet 11 ruj, 2009 11:49
Dao Palac gore: : 166 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 77 / Palac dolje: : 1
U jebem ti ... :(

Vrh

PostPostano: ned 18 ožu, 2012 23:08 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
zlatko2508 je napisao/la:
http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/aladin/AW00_veter_850_012.htm
Od srca mu želim da se izbori za život i potpuno oporavi,letit u ovim uvjetima ....suvišno komentirat : unknown:

dobro, još uvijek ne znamo što se točno dogodilo, ali ... ja sam bio u ribolovu u Malinskoj, svi koji to rade znaju kako to izgleda kad ti vjetrušina razbacuje štapove i lijepi ringove .... po mome, na refule, na razini mora bilo je 10-12m/s ... oko 13h krenuo sam put Zg, i već na visini G.Jelenja vozio max 30km/h zbog magluštine (vidljivost 50m, max) ... a to je otpr. visina Triblja ... valjda je nekom bilo žao, kad su već potegnuli iz Madjarske, ne raspakirati krilo ... ustvari, stvarno ne znam što je danas radio gore, čak ni na vidikovcu

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

2 Palac gore: : Robi Lepi, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: pon 19 ožu, 2012 9:20 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Citat:
Mađarski državljanin (60) bori se za život nakon što je u nedjelju oko 12.30 sati pao s paraglajderom kod Triblja u zaleđu Crikvenice.
- Grupa mađarskih paraglajdera s instruktorom, uredno je najavljena za podnevni let. Po uobičajenoj proceduri, nakon zaleta Mađar je uzletio paraglajderom, no zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta odlučio se prizemljiti padobranom. Kod doskoka je zapeo za žice dalekovoda. Ostao je visjeti na konopima za letenje koji nisu izdržali njegovu težinu. Došlo je do pucanja i čovjek je pao na tlo te zadobio ozljede opasne po život - potvrdili su nam iz policije.
Nesretnog muškarca prebacili su na Jedinicu intenzivnog liječenja KBC Sušak u Rijeci, gdje mu se liječnici bore za život. Stručne osobe iz Ureda za zrakoplovne nesreće, ŽDO Rijeka i policija obavljaju očevid na mjestu nesreće.

Teme za očevid:
1. kome se najavio i tko je to (uredno) odobrio letenje po takvom vjetru na Triblju? Operater ne može zabraniti (ili može?!), ali može upozoriti.
2. letio je s instruktorom! Kako ga je mogao pustiti u to? Ili je Madžar imao dozvolu i instruktor je samo u funkciji vodiča.
3. kako su popucale špage na rezervi? Ili je opet kriva novinarska interpretacija, pa je "skliznuo" sa žica dalekovoda?

Riječani, imate li vi više informacija? Vjerojatno niste bili na terenu, jer je prognoza bila neletiva, ali možda ste dobili koju informaciju?

Vrh

PostPostano: pon 19 ožu, 2012 9:25 
Offline     DHV 1

Član od: pon 19 ožu, 2012 8:54
Dao Palac gore: : 0 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 0 / Palac dolje: : 0
pozdrav svima!, eto me u vašem jatu!
dakle, eto po službenoj liniji znam malo više o ovoj nezgodi na Triblju! Jučer ih se skupilo oko dvadesetak, (mađara) te zbog jakog vjetra i niske baze krenuli startat sa donjeg, nižeg starta. U stvari poletjeli su dvojica.Pametniji je krenuo van i tamo nešto pojedrio, a ovaj drugi uz padinu prema velikom startu gdje je u kanalu jugo učinilo ono što i inače tamo čini. Uletio je u oblak, ušao u zavjetrinsku stranu, skomušalo ga i srećom sletio na dalekovod (onaj lijevi od starta, približno na istom mjestu gdje i naš kolega od prije 3-4, godine)To je tamo uz cestu između Tića i Liča, a pod Medveđakom.
Sve bi bilo ok da je ostao visit i čekat pomoć, no on je odlučio spustit se po rezervi.U trenutku otkopčavanja iz stolice nije se uspio zadržat na rezervi, pada i lomi ruku, četiri rebra i dva kralješka!..., a tda kreću i druge greške ekipe...ne zovu pomoć nego sami pretražuju teren , a magla je smanjivala vidljivost na 5-6m., a svi znamo da na onoj strani nema signala za mob, a ni stanica se ne čuje...
sve u svemu, eto ga na sušaku, a gss je sinoć skidao opremu sa dalekovoda na zahtjev istražitelja...
Vlado

Vrh

PostPostano: pon 19 ožu, 2012 9:56 
Offline     DHV 1

Član od: pon 19 ožu, 2012 8:54
Dao Palac gore: : 0 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 0 / Palac dolje: : 0
e , da..., čovjek je navodno imao urednu dozvolu, a dozvolu za letenje su imali samo za subotu kad su se i najavili!
Vlado

Vrh

PostPostano: pon 19 ožu, 2012 10:26 
Offline     DHV 2

Član od: pon 31 kol, 2009 10:17
Dao Palac gore: : 221 / Palac dolje: : 3
Dobio Palac gore: : 342 / Palac dolje: : 0
Pozdrav svima, ovo je katastrofa koja nam nije trebala.
1. Nisu se nikom javili za letenje u nedjelju ( jesu za čet - sub)
2. Pilot je navodno imao dozvolu te je navodno bio s instruktorom.
3. Uvjeti katastrofa, jako jugo, naoblaka ispod visine grebena.
4. Startali na donjem startu, koji je po jugu u rotoru. Nije mi ni sasvim jasno kako su uspjeli startati bez posljedica.
5. Nakon starta a bilo ih je navodno 2-je jednog je usisao oblak oko gornjeg starta, jedan je sletio.
6. Baca rezervu i pada na dalekovod cca 500 m- 1000m iza starta.
SAD POČINJE SHOW
7. pokušava se spustiti po rezervi otkopačava se iz stolice i pada. Nije pukla nikakva špaga.
8. Rezultat : slomljena ruka, 4 rebra i 2 kralješka, na intezivnom odjelu je na Sušaku, negativna reklama za paragliding, Tribalj, i još sto problema. Navodno će biti OK sa ružnom uspomenom na Tribalj.

Ovo su informacije koje sam uspio prikupiti od policije i GSS-a.
Neću pisati nikakve zaključke ni konstrukcije jer su suvišne.

Vrh

PostPostano: pon 19 ožu, 2012 11:07 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
VedranMRi je napisao/la:
Neću pisati nikakve zaključke ni konstrukcije jer su suvišne.

Fakat!

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

Vrh

PostPostano: pon 19 ožu, 2012 11:54 
Offline     DHV 1-2

Član od: sub 28 stu, 2009 18:56
Dao Palac gore: : 61 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 17 / Palac dolje: : 0
Čim su poletili očito su svatili da nisu uvjeti za letenje i onda mozak radi 300 km/s, triba spasit guzicu ali kako ?
Najbolje bi bilo da taj dan nisu letili .... sad i oni to znaju, ali kasno !

Vrh

PostPostano: pon 19 ožu, 2012 13:21 
Offline     DHV 2

Član od: sri 03 stu, 2010 18:59
Dao Palac gore: : 47 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 192 / Palac dolje: : 0
Benti miša, a kakve bi tek povrede bile da nije imal dozvolu :-o

1 Palac gore: : benco    
Vrh

PostPostano: pon 19 ožu, 2012 15:27 
Offline     DHV 3

?instruktor letiti u tim uvjetima.
Špeho je napisao/la:
Benti miša, a kakve bi tek povrede bile da nije imal dozvolu :-o

Ne mogu, a da se ne osvrnem na ovaj tvoj sarkazam Špeho. Apsolutno nema veze po pitanju ozljeda i posljedica po fizičko zdravlje letača da li je imao dozvolu ili ne, ali ima veze ako dozvolu nije imao i pustio ga je njegov "instruktor" u tim uvjetima. Svatko s dozvolom odgovara za svoje postupke. Koliko ima štete za lokalne letače, lošu reklamu, troškove elektrodistirbucije, spašavanja GSSa to je drugi problem. Ne i zanemariv, ali ako pustiš neiskusnog čovjeka u takve uvjete to je neodgovorno. Doduše, dozvola nas ne čini iskusnim, ali čini razliku. posebno kad takva "prilika" za nesreću vreba svaki put kad madžarska škola posjeti Tribalj. Nevio je otjerao "dobže - nedobže" škole sa svog terena, jer su radili sranja. Tribalj je već duže pod najezdom nesigurnog letenja.

9 Palac gore: : Box, dr zdravko, gburazer, jrabic, McB, Mirko, Morelli, Red Baron, sale    
Vrh

PostPostano: pon 19 ožu, 2012 19:20 
Offline     DHV 1-2

Član od: sub 28 stu, 2009 18:56
Dao Palac gore: : 61 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 17 / Palac dolje: : 0
Ako imaš dozvolu onda možeš zakonski nastradat, amo gledaj racionalno kolino se pilota ušumilo u bukve jako visoke, stine i Dalmatinski krš i dobro se razbili , poginuli, a imaju dozvolu.Dozvola za letenje je porez državi Ti ili znaš ili neznaš letit i ako dozvole nemaš kakve tko snosi odgovornosti ?Ma tko će odgovarati ako letač ima dozvolu a nastrada? Opet je kriv onaj ko je nastrada jer je triba znati ....
U životu triba sve pojednostavnit, ako domaći piloti ama baš niko ne let, onda nešto nije u redu.Javit se operateru,biti u kontaktu sa domaćim pilotima i ako nije vrime za letenj biti veliki čovik i odustati od letenja.Ode je donesena kriva odluka o letenju bez znanja operatera i kontakta lokalnih pilota.Svaka se škola plaća...

Vrh

PostPostano: pon 19 ožu, 2012 19:50 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
kptureto je napisao/la:
Ako imaš dozvolu onda možeš zakonski nastradat, amo gledaj racionalno kolino se pilota ušumilo u bukve jako visoke, stine i Dalmatinski krš i dobro se razbili , poginuli, a imaju dozvolu.Dozvola za letenje je porez državi Ti ili znaš ili neznaš letit i ako dozvole nemaš kakve tko snosi odgovornosti ?Ma tko će odgovarati ako letač ima dozvolu a nastrada? Opet je kriv onaj ko je nastrada jer je triba znati ....

Mislim da Toni oće reć nešto drugo.
U ovoj grupi Mađara je bilo pilota s dozvolom, ali je bilo i školaraca sa svojim instruktorom.
Toni samo pita dali je bio pilot sa dozvolom ili školarac; ako je bio školarac, kako ga je instruktor mogao pustiti po takvim uvjetima.

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

Vrh

PostPostano: uto 20 ožu, 2012 8:45 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:30
Dao Palac gore: : 882 / Palac dolje: : 12
Dobio Palac gore: : 1687 / Palac dolje: : 10
Poznajem ekipu iz Budimpešte koju predvodi instruktor Győző Jenes.
Bili su kod nas par puta na R.G.
Pilota koji je nastradao Győző mi je predstavio kao iskusnog dok su svi ostali tečajci.
Nik i ja smo gledali navedenog pilota kako sigurno leti po jakom vjetru i popriličnoj termici nedavno na R.G., ali na Triblju se očito precjenio.

Vrh

PostPostano: uto 20 ožu, 2012 9:27 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
kptureto je napisao/la:
, ako domaći piloti ama baš niko ne let, onda nešto nije u redu.Javit se operateru,biti u kontaktu sa domaćim pilotima i ako nije vrime za letenj biti veliki čovik i odustati od letenja.Ode je donesena kriva odluka o letenju bez znanja operatera i kontakta lokalnih pilota.Svaka se škola plaća...

... a to se uči na obuci i prethodi dobivanju dozvole.

Želim reći, osim što nas naizgled ograničava i opterećuje, ova birokratska forma ima daleko više pozitivnih strana. Da ne talambasamo opet ispočetka po tome navest ću samo da je tijekom obuke kolanje i dostupnost informacijama daleko veća te da socijaliziranjem mladog pilota sa ostatkom jata on značajno napreduje upravo u onim elementima gdje bi trošio puno vremena (i kostiju) da to isto nauči sam. Vjerujam da je upravo to, osim same tehnike letenja i poznavanja teorije o letenju i meteorologiji, najvažniji element u formiranju pravog pilota. Potencijalno kriva odluka pilota tako neće zavisiti od njegove inteligencije ili loše procjene zbog nedostatka iskustva, odnosno, smanjit će se na najmanju moguću mjeru.

5 Palac gore: : Damjancic, Laminar, MarijaETO, Red Baron, Vojo    
Vrh

PostPostano: uto 20 ožu, 2012 9:31 
Offline     DHV 3

Franco je napisao/la:
Poznajem ekipu iz Budimpešte koju predvodi instruktor Győző Jenes.
Bili su kod nas par puta na R.G.
Pilota koji je nastradao Győző mi je predstavio kao iskusnog dok su svi ostali tečajci.
Nik i ja smo gledali navedenog pilota kako sigurno leti po jakom vjetru i popriličnoj termici nedavno na R.G., ali na Triblju se očito precjenio.

Svatko se može precjeniti i podcjeniti uvjete. Drago mi je što se ne "bori za život" kako je bajno pero našeg novinarstva objektivno i provjereno napisalo i da će se ozlijeđeni pilot što brže oporaviti. Međutim i dalje ostaje otvoreno pitanje nesigurnog letenja raznih stranih škola koje dolaze iz krajeva nenaviklih na naše priobalne uvjete (prevnestveno mislim na jaku termiku pomješano s lokalnim oreografskim vjetrovima).

PS: zamislite traumatično iskustvo onih koji su došli u toj skupini s polomljenim letačem. Njima sigurno taj izlet na Tribalj neće ostati u pamćenju po dobrom. Ima tu raznih aspekata nečije loše odluke koje onda utječu na sve ostale.

Vrh

PostPostano: uto 20 ožu, 2012 10:30 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 lis, 2009 18:57
Dao Palac gore: : 83 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 193 / Palac dolje: : 0
Problem je u ovako večoj skupini kao što je bio slučaj ovdje sa Mađarima (oko 20) kaj uvjek neko ima svoje mišljenje ja to mogu, i uvjeti su na granici, ali da se letjet. BIT ČE SVE U REDU.I ja ponekad prosuđujem svoje mogučnosti i gledam situaciju na terenu i velim, to nije za mene. Ali drugi lete! Bolji su od mene.i NE ZAMJERAM IM JER ZAISTA SU BOLJI I ZNAJU I MOGU LETJET U TAKVIM UVJETIMA.Na Bjelopolju sam znao sjedit na startu i gledat kak ljudi lete u žestokim uvjetima. Na kraju poletim i ja. Ma leti se, ali tad to više nije letenje nego borba da sačuvaš živu glavu. Gdje je čija granica ja to neznam. Oni valjda znaju. Ili se ponekad svi u želji za letenjem preračunamo pa se poslje kad sve prođe dobro, useremo od straha,i sretni kak smo dobro prošli.Ma prođe to u velikom postotku slučaja, ali ono malo posto kaj ne prođe, NE ISPLATI SE. Žao mi Mađara. Kad je več nesretno završio na dalekovodu, do tad neozljeđen, kaj ga je vrak tjerao da se ide vjerojatno radi (panike, izgubljenosti, nemogučnosti komunikacije sa drugima, straha da neče skliznut sa dalekovoda, na kraju i radi narušena ponosa kaj mu se desilo ušumljavanje) pokušat sam spustit sa dalekovoda. I na kraju nastradat ovak kak je nastradal.. MA UVJEK SE DRŽAT ONOG, NE LETI SAM NA TERENU NA KOJEM SI PRVI PUT BEZ LOKALNIH PILOTA ILI SAVJETOVANJA SA OPERATEROM DOTIČNOG LETILIŠTA. POZDRAV.

5 Palac gore: : dr zdravko, hilltonalba, Ivica B., MarijaETO, Morelli    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: