»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: čet 04 lip, 2026 20:31.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Prognoze
PostPostano: pet 29 sij, 2010 15:49 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
horbaPG je napisao/la:
Kad kažemo da se termika diže jer je toplija od okolnog zraka ja odma pomislim da je to toplo kao kad sam na zemlji pa me grije sunce, ali ta termika je zapravo ( recimo u proljeće) par stupnjeva toplija od oklonog zraka a on je na -10 (recimo) na 1000m tak da je to sve zapravo hladno. Tak i ovo. Vidim ja oblak kak raste, nastaje pileus, rascvjetava se al opet zašto? Nema mi logike.

Teško mi je skužiti kaj tebi zapravo nije jasno. Topliji zrak se diže u hladnijem zraku okoline. Kako se diže tako se i hladi, ali dizat će se dokle god je topliji od te okoline. Diže se dok ne dođe do zraka koji je jednako topao/hladan. Kod cb-a to bude poprilično visoko.

Di tu sad nema logike?

Vrh

PostPostano: pet 29 sij, 2010 16:22 
Offline     DHV 2

Član od: uto 27 lis, 2009 18:09
Dao Palac gore: : 59 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 84 / Palac dolje: : 5
očito se ja ne znam izraziti dobro..nemam mi logike- mislio sam na ogromnu količinu i snagu tog zraka koji se diže tako visoko u Cb-u! A to sam pokušao dočarati relativnim pojmom topline kad ima termike u zimi/proljeće a nama je objektivno hladno! a dižemo se u manje hladnom zraku od okolnog/pa kažemo da je topliji iako je i on hladan u odnosu na normalan pojam toplo...a to je za mene recimo 25 stupnjeva..

ja sam opet htio započeti neku raspravu o atmosferi, oblacima, termici, nečemu na tu temu..kad sam te pitao o t-skew dijagramu, rekao si da postavim konkretno pitanje ali ja ih ne znam!* zato čeprkam malo po oblacima i pokušavam da mi preneseš svoje viđenje oblaka, vremena i onda si dao odgovor koji ja razumijem..2km debeo zrak zbog nedostatka inverzije ide gore..to si mogu predočiti..ne mogu si nešto predočiti što ne razumijem a da bi razumio moram si zamisliti/vizualizirati..

zato ako ti nije gnjavaža, da ono što znaš o meto i letenju preneseš na neki slikovit način.

Vrh

PostPostano: sub 30 sij, 2010 11:05 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 12:55
Dao Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 18 / Palac dolje: : 0
CloudWalker je napisao/la:
horbaPG je napisao/la:
Kad kažemo da se termika diže jer je toplija od okolnog zraka ja odma pomislim da je to toplo kao kad sam na zemlji pa me grije sunce, ali ta termika je zapravo ( recimo u proljeće) par stupnjeva toplija od oklonog zraka a on je na -10 (recimo) na 1000m tak da je to sve zapravo hladno. Tak i ovo. Vidim ja oblak kak raste, nastaje pileus, rascvjetava se al opet zašto? Nema mi logike.

Teško mi je skužiti kaj tebi zapravo nije jasno. Topliji zrak se diže u hladnijem zraku okoline. Kako se diže tako se i hladi, ali dizat će se dokle god je topliji od te okoline. Diže se dok ne dođe do zraka koji je jednako topao/hladan. Kod cb-a to bude poprilično visoko.

Di tu sad nema logike?

Pa još dodaš situaciju kad se isparavanjem cijela ta nakupina zraka prestane hladiti jer toplina nastala isparavanjem dodatno zagrijava zrak pa to sve skupa dodje do neke granice kad nema povratka pa se proces još više ubrza i zagrije pa ode visoko....

CloudWalker je napisao/la:
horbaPG je napisao/la:

Di tu sad nema logike?

Ne znam što te točno muči u ove zimske dane :greeting:
http://www.meteoadriatic.net/konvekcijske-oluje/tri-tipa-nestabilnosti-atmosfere.html
Meni je ovaj, a i svi ostali članci na meteo adriaticu dobro pojasnio cijelu situaciju oko atmosfere i vremena općenito.

2 Palac gore: : CW, gburazer    
Vrh

PostPostano: ned 28 ožu, 2010 21:02 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 22 vel, 2010 14:08
Dao Palac gore: : 1 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 6 / Palac dolje: : 0
Zanima me jeli se netko koristi ovim zanimljivim "addonom" i koliko je pouzdan u praksi.

http://www.windfinder.com/windfox/

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: