»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: ned 29 sij, 2023 22:36.

Time zone: Europe/Zagreb
Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: SKEWT - Zagorje (46,16)
PostPostano: uto 14 kol, 2012 9:52 
Offline     DHV 2-3
Avatar

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Postovi: 1756 [ Pogledaj ]
Lokacija: Zagreb, Trešnjevka
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Lat,Lon=46,16 (Zagorje)


Preduvjet za gledanje je instaliran Java Plugin.

Odabir lokacije
Default lokacija su koordinate 46,16 - to je negdje ispod Bedekovčine, dakle usred Zagorja - područje zanimljivo većoj skupini XC letača na ovom području (pokušao sam dodati više dijagrama za više lokacija, ali dijagram u tom slučaju ne radi dobro - prikazuje uvijek samo koordinate odabrane na prvom). Dijagram za drugu lokaciju može se dobiti unosom drugih koordinata: klik na 'Load Soundings' i unos novih koordinata u kućicu na vrhu novootvorenog prozora (tamo klik na gumb GFS - ostali modeli ne daju podatke za naše područje).

Model i rezolucija
GFS model ima rezoluciju 0.5° tako da nema smisla upisivati precizne koordinate jer ćete ionako dobiti prognozu za najbližu koordinatu koja se poklapa s mrežom rezolucije 0.5°. Ako nemate mapu s iscrtanim koordinatama zemljopisne širine i visine bit će vam teško zaključiti za koju točku od 4 najbliže ste zapravo dobili prognozu.

Vremenski raspon
Prognoza ide automatski od najsvježijih podataka koje model ima pa 36 sati unaprijed, svaka tri sata. Nas naravno najviše zanimaju prognoze za 12:00 (kod nas je to 14:00).
S 'Load Soundings' možete učitati prognostičke podatke za željeno vrijeme unutar 5 dana koliko model računa unaprijed.

Opcije
Slobodno klikajte na što god vam srce želi, ne možete ništa zabrljati.. :-).

Tumačenje
Dio stvari može se zaključiti bez dubljeg razumijevanja dijagrama:

Za početak, na dijagramu se zdesna lijepo vidi jačina i smjer vjetra po visini.
Skalu vjetra je moguće promijeniti klikom na 'Wind scale 20/100'.

Ako je crvena linija ravna (i paralelna s kosim tankim plavim linijama) gradijent je dobar. Što je crvena linija duže ravna to će termika ići više. Visina na kojoj se crvena linija počinje savijati označava približavanje inverziji.

Dodirivanje/blizina plave i crvene linije na većem rasponu na većim visinama - prognoza visoke naoblake. Dodirivanje na manjim visinama obično znači frontu i globalnu naoblaku no tu prognozu znate i prije pa nema razloga da uopće provjeravate išta na SKEW-T kad na letenje ionako nećete ići.

CAPE index (desno gore) u stotinama pa prema 1000 i više - raste vjerojatnost za CB-ove.

LCL vrijednost direktno daje visinu baze oblaka (najmanju moguću - termika obično ide 200-400m više)


E sad, za aktivniju upotrebu preporučujem pročitati (ponovo) članak koji sam pisao za LC, a koji se nalazi i na: http://zvranic.wordpress.com/ ili neki opći članak o SKEW-T dijagramima.

Uz umjereno razumijevanje tamo napisanog ovaj interaktivni dijagram nam omogućava da jednostavno provjerimo npr. očekivanu visinu baze oblaka. Dovoljno je na liniji površine, tj. horizontalno pokraj donjeg kraja crvene crte temperature zraka kliknuti na poziciju na kojoj je temperatura recimo 2°C veća od prognozirane temperature površine (očekivana razlika temperature termike u odnosu na prognoziranu temperaturu zraka). Na dijagramu će se sama iscrtati ljubičasta linija po kojoj će se termika dizati. Debelom crticom označena je visina na kojoj se događa presjek linije po kojoj se diže termika i linije koja se povlači iz rosišta. To je visina baze oblaka. Ako presjek pada lijevo od crvene crte, biti će plava termika koja će ići do visine na kojoj je presjecište s crvenom crtom. Ako pada desno od crvene crte onda će kumulusa biti, a nastavak ljubičaste linije (koji slijedi mokru adijabatu) u tom slučaju se negdje gore siječe s crvenom crtom - to je visina vrha kumulusa.
Za detaljniji pregled željenog područja možete izabrati samo dio dijagrama (klik&drag). Puni prikaz vraćate klikom na gumb '0.5 mb scale'.

Opaske
GFS model je globalni model koji se računa za svaku točku kugle zemaljske. I njegova rezolucija od 0.5° (40-50km) govori da nije posebno precizan. Ipak, vrlo često zna biti prilično točan, pogotovo (ko i sve prognoze) ako se provjeri ujutro na dan željenog odlaska na letenje.

Vrijednosti za visinu baze su uglavnom mrvicu podcjenjivačke - u praksi se uvijek da otići bar 100m više, često i 300-400 (pogotovu iznad viših brda poput Sljemena i Ivke).

Velike vrijednosti CAPE-a dosta pouzdano govore o nestabilnosti i opasnosti od CB-ova.

Na prognozu vjetra se isto može računati no treba biti oprezan ako se ne poklapa s recimo Aladin prognozom za danu visinu.

Prognoza za dobar i loš gradijent vrlo je pouzdana kao i prognoza za plavu termiku ako su plava i crvena linija na dnu jako razmaknute.

Ako je inverzija izražena jakim savijanjem crvene linije visina na kojoj se to dešava se također može uzeti s velikom garancijom.


Uglavnom, dijagram pruža obilje informacija korisnih za letenje i bez detaljnog razumijevanja svih njegovih mogućnosti.

_________________14 Palac gore: : Box, Damjancic, Danči, Dragan Sepac, Flying_man, gburazer, isantek, Jasna, kameni, marin, marko, profa, toni, zupanich    
Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] Time zone: Europe/Zagreb


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir:  
cron

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
HR (CRO) by Ančica Sečan
Page generated in 0.15561199188232 sec.