»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: čet 02 tra, 2026 20:25.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 84 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Inspekcijski nadzor na Strahi
PostPostano: sri 05 kol, 2015 1:29 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Laminar je napisao/la:
Piloti trebaju znati propise i zašto su oni pisani (u zrakoplovstvu najčešće krvlju).

Ponovno, to je vrlo lijepa i sokantna tvrdnja na prvu loptu. Ja BiH ipak volio znati tocno koja je to krvna grupa kojom je pisan recimo propis o preslagivanju rezerve? Pri tome mislim, da me netko uputi na objavljen clanak koji je (naravno ne u Hrvatskoj, nas je premalo) dokazao da samostalno pakiranje rezervi dovodi do povećanog broja zakazivanja istih?
Na tom tragu, postoji li igdje objavljena analiza (ili sirovi podaci temeljem kojih se ista moze uciniti) uzroka dosadasnjih sluzbeno poznatih nesreca i nezgoda u hrvatskom paraglidingu? Postoji li podatak u koliko tih slucajeva je za nesrecu kriva neispravna parajedrilica (tu ne mislim na samo neposjedovanje potvrde o tehnickom pregledu nego na npr. nakon nesrece testom dokazanu nezadovoljavajucu prekidnu cvrstocu spagica)?

Dario, da se opet malo nadovezem na medicinski dio i zasto mi se cini da sadasniji sustav nije dobar. Sada, dobijes uvjerenje na neodredjeno, ili ako postoji neka abnormalnost, na neki rok (koji je utemeljen na do sad poznatom prirodnom razvoju predmetne bolesti i njenom utjecaju na specificne psihofizicke zahtjeve zrakoplovstva sto je stvar koju prate ljudi koji se bave odgovarajucim podrucjem - u nasem slucaju specijalisti zrakoplovne medicine. Ako se npr. ocekuje da ce pusenje 2 kutije dnevno izazvati infarkt u 50% pusaca kroz 20 godina onda ima smisla nekog tko pusi 2 kutije kontrolirati svakih 10g. (ili 5 g. ako taj dnevno barata sa zivotima par tisuca ljudi) ali vjerojatno ne svake dvije. Takve stvari lijecnici obiteljske medicine ne znaju, nece htjeti i uostalom, ne bi ni trebali znati - upravo zato postoji sluzba zrakoplovne medicine. Uostalom, Dario, kako kazes, i specijalist je u prvom stupnju vezan jako detaljnim pravilnikom o kriterijima izdavanja lijecnicke svjedodzbe - kako ce to raditi lijecnik obiteljske medicine?).
Ono sto se dogadja sadasnjim nacinom kontrole - recimo imam ogranicenje na dvije godine. Tokom te dvije godine moj dijabetes se jako pogorsao i sad sam sklon nepredvidivim hipoglikemijama zbog kojih gubim svijest. Imam li "srece" i tokom sljedecih 5 godina izbjegnem nadzore CCAA ja mogu neometano ugrozavati sebe i druge dok prirodna selekcija ne odradi svoje.
Kada bi pak, postojao registar izdanih uvjerenja s rokom vazenja CCAA bi mogla recimo 2tj. nakon isteka vazenja necijeg lijecnickog poslati ljubazan mail vlasniku suspendirane dozvole da prilozi novi lijecnicki. Kad smo vec na analogijama s prometom, probajte ne odjavit auto mjesec dana nakon isteka registracije.
OK to nece nekog sprijeciti da leti i bez lijecnickog i bez dozvole, ali tu je onda onaj dio drustva i kulture - vecina nas ce ipak otici napraviti taj ljecnicki jer ce nam biti neugodno pred kolegama iz kluba, ako nista drugo (da ste 100% sigurni da se u cijelom gradu jedino vi svercate u tramvaju, koliko dugo biste to radili?).
Na taj nacin odmah i sami znate - ako netko ima dozvolu, znaci da je i zdravstveno sposoban. Lakse i vama i nama.
Drugi je problem s ljudima koji imaju lijecnicki bez ogranicenja, a razviju neko stanje koje ih cini nesposobnim za letenje (npr. stajaznam, padavicu nakon udarca u glavu prilikom tvrdjeg slijetanja). Takav uredno nosi vazece uvjerenje okolo a zapravo...Tu je rjesenje malo kompleksnije, u normalnim zemljama postoje propisi koje bolesti i stanja se obavezno prijavljuju u sredisnji registar iz kojeg se onda provjerava ima li ta osoba recimo vozacku, letacku, dozvolu za drzanje i nosenje oruzja itd. pa se postupa prema tome. Kod nas - nazalost dok sam radio u HMP imao sam priliku ici na prometnu nesrecu koju je skrivio otprije poznati epilepticar koji uredno ima vozacku unatoc tome sto ne uzima terapiju i ima 3-4 napada mjesecno. Da PTSP i sta sve mozes s njim radit ne spominjem...
Trece je pitanje zdravstvene sposobnosti stranaca (ipak smo mi turisticka zemlja...) ali necemo tu sad ulazit.
U svemu, ne smijemo smetnuti s uma da je prosjecan pilot parajedrilice relativno mlad, uglavnom zdrav, i da vecina ljudi cije je zdravstveno stanje toliko naruseno da ne mogu podnesti opterecenja koja pred ljudsko tijelo postavlja paragliding ima mnogo precih briga nego odluciti na koji ce start danas (tipa koliko jos kisika imam u boci za kucnu terapiju ili kad moram po doznaku za nova kolica).
Cetvrto, ako se stvarno brinemo o zdravlju i propisima, pojavite se koji put na startu s Dragerom ili nedaj Boze Abugnostom (google it). Mogli BiH se zacudit.

p,
D.

P.S. Za one koji kupuju novi glider, najavljujem akciju i novosti uz predbiljezbe za KJM 15 (za mladje, radi se o prototipu koji nas nekolicina razvija vec par godina - Krvavi J..bac Majke. Preskocili smo brojeve 3-14 jer smo smatrali da nisu dovoljno krvavi i sad primamo predbiljezbe (to sta mi radimo od 1998. sad hipsteri zovu crowdfunding) za model 15). Uz svaki naruceni KJM 15 isporucujemo novi ruksak s dodanim vanjskim registrator-dzepom u A4 formatu u koji mozete u spiralni uvez sloziti sve vase potrebne potvrde, uvjerenja i svjedodzbe - raspolozivo u L i XL (takozvana legalist-size) velicini, molimo napomenite prilikom narudzbe. Uz doplatu model SIV - dodatno vodonepropustan jer svi znamo da nema nista neugodnije neg' razmocena potvrda o zdravstvenoj sposobnosti!
S gliderom izdajemo i certifikat o sposobnosti za preslagivanje jetre i bubrega od barem jednog proizvodjaca - nas! Radje bi da Vam netko drugi preslozi jetru i bubrege? Nema problema, KJM 15 ucinit ce to za Vas vec na prvom letu!
Stanite u red, bez guranja, ima za sve...

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

1 Palac gore: : screaminbug    
Vrh

PostPostano: sri 05 kol, 2015 3:33 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Mislim da se nikako ne pogađa sredina.
(Ali i ja ću za i protiv)

Naime, inzistiranje na tehničkoj ispravnosti određenog dijela opreme vezana je isključivo uz sustav odgovornosti i osiguranja. Primjerice, ako bacim rezervu na propisan način (pred svjedocima), a ova se ne otvori i ja zbog toga nastradam, trebao bih moći tužiti toga koji mi je preslagao rezervu. Ako to ne mogu onda inzistiranje agencije (ili neke druge ustanove) nema nikakvog smisla. S druge strane, ako sam ugovorio policu osiguranja koja uvjetuje tehnički ispravnu opremu onda je jasno da neću dobiti ništa ako pregled nije izvršen na način utvrđen nekim pravilnikom ili zakonom. Taj dio priče, dakle, ostaje na nama.

Ipak, agencija se ovdje nalazi kao čimbenik koji bi nas trebao štititi od nas samih (razlika između američkog i EU pristupa, op. pok. Gorana Ilića). Odnosno, predviđenim kaznama motivirati da taj dio ipak odradimo. Što su kazne veće to se vozi/leti sigurnije.

Nije da to branim jer sumnjam da mogu tužiti Svoleta ili Ivicu za krivo presloženu rezervu kao ni proizvođača krila koje mi se raspara u zraku. Znači li da teh. pregled samo jamči da će oprema imati perfomansu koju je deklarirao proizvođač - ništa više? Pretjerana sila na nekom dijelu opreme uvijek je izlika na strani proizvođača.
Međutim, teh. pregled otklonit će i možebitne kvarove (rašivene gurtne, otvorene karabinere, nepropisno svezane čvorove, dotrajalost materijala) tj. sve ono što ne utječe na perfomansu, ali jako na rizik od nezgode.

Konačno, stječem dojam kako je to ipak zbog nas iako sustav ne funkcionira u cijelosti (ali jednog dana bude).
Ipak, visina kazni jest demotivirajuća, ali na popularnost sporta, a ne na izbjegavanje obaveza. Razumijem sve pilote koji opravdano žele jedine dvije stvari koje ih zanimaju: suvisli raspored zračnog prostora i jednostavno dobivanje raznih dozvola. Međutim, ako to ne dobivaju, a prijeti se kaznama onda nešto ne valja. Naročito ako taj koji propisuje kazne nema ovlasti nad kompletnom papirologijom poput sportskih dozvola.

Po meni, puno jednostavnije i sigurnije po nas i ljude oko/ispod nas je da inspektor zabrani letenje (zaplijeni opremu, oduzme dozvolu - neznam) dok pilot ne ispravi grešku. Nikakve kazne!
Ako me rebneš sa 5 somova, mogao BiH se početi inatiti.

Ista priča koja muči privatnike: očekujem od države da mi pomaže ako mi je promakao kakav propis ili rok, a ne odmah represijski udarat po novčaniku jer nisam čitao Narodne novine ili mi nije zvonio alarm za istek tehničkog (usput: kad otkrijete da vam je istekla osobna? - na granici, naravno). Prvo opomena, a onda može kazna. U suprotnom samo ćete me naljutiti, a to nije dobro ni za mene ni za državu.

Vrh

PostPostano: sri 05 kol, 2015 9:25 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 lis, 2009 18:57
Dao Palac gore: : 83 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 193 / Palac dolje: : 0
Vezano za nestrucno slaganje rezervi,bez obzira ko ju je slagao? Zna li ko podatak odkad postoji paragliding u Hrvatskoj, da je neko povukao rezervu,a da mu se ista nije otvorila? Ja nisam cuo pa me zanima? Ili nezgode koje su se dogodile , da je nakon pregleda krila, ustanovljena greska na opremi?

1 Palac gore: : Mario T.    
Vrh

PostPostano: sri 05 kol, 2015 14:07 
Offline     DHV 2

Član od: uto 09 ruj, 2014 22:22
Dao Palac gore: : 115 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 520 / Palac dolje: : 0
Tek sad kućim kak je Mrle pametan kad kaže Spolovilom po Čelu

Živjela Represija, e je ga sad ili Recesija isto ti dođe čeka te Doktor MRLE.

Nekad je bila petokraka na kapi pa kad ti zasmeta a ti ju skini, i mi se borili svm silama
da ju maknemo i uspjeli smo hvala Bogu.

A sad nam poslije onog Mrletovog udarca po čelu ostaje samo rupa u mozgu i u novčaniku.

https://www.youtube.com/watch?v=okhY8lzk0rg

Hvala____Hvala____Hvala :pray:

Vrh

PostPostano: sri 05 kol, 2015 18:12 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:03
Dao Palac gore: : 766 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 963 / Palac dolje: : 13
Box je napisao/la:
...

Ista priča koja muči privatnike: očekujem od države da mi pomaže ako mi je promakao kakav propis ili rok, a ne odmah represijski udarat po novčaniku jer nisam čitao Narodne novine ili mi nije zvonio alarm za istek tehničkog (usput: kad otkrijete da vam je istekla osobna? - na granici, naravno). Prvo opomena, a onda može kazna. U suprotnom samo ćete me naljutiti, a to nije dobro ni za mene ni za državu.

Ajte dečki jeste se raspisali ja sam u prvom postu ove teme napisao da sam dobio upozorenje i kolege iz Agencije sam pitao kolka bi bila inače kazna za tako nešto, NISAM naglašavam NISAM dobio nikakvu kaznnu nego upozorenje, inače da se zna "NEZNANJE ILI NEPOZNAVANJE ZAKONA ILI PROPISA VAS PRED ZAKONOM ILI SLUŽBENIM OSOBAMA NEOPRAVDAVA", probajte u SLO ili Njemačkoj napravit kakav prometni prekršaj za koji vi niste znali pa da vidite dal će vas upozorit ili po kratkom postupku rebnuti za kojih 200-300 €.

Vi ste sami dužni pratit zakone i propise koji se odnose na djelatnost/sport s kojom/im se bavite.
BTW što se tiče ovog našeg Pravilnika bila je javna rasprava i ovdje na forumu i na radionici u Agenciji i svi ste mogli sudjelovati čak što više bili ste pozvani da sudjelujete i dati svoje prijedloge ili primjedbe, sad je bezpredmetno da se žalite i kako se bi u narodu reklo "lajete na mjesec" nego se lijepo pridržavajte propisa koji su trenutno važeći ili probajte utjecati na neki način da se promjene (BTW imali ste više prilika za to do sad ali ih niste iskoristili). link pravilnika je više puta bio objavljen ako još netko nije skinuo evo ja ga opet objavljujem
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2015_04_43_879.html

LP
Profa

Vrh

PostPostano: sri 05 kol, 2015 20:07 
Offline     DHV 1-2

Član od: sub 05 ruj, 2009 11:25
Dao Palac gore: : 16 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 29 / Palac dolje: : 0
profa je napisao/la:
link pravilnika je više puta bio objavljen ako još netko nije skinuo evo ja ga opet objavljujem
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2015_04_43_879.html

LP
Profa

Ma Profa, nemogu pronači , a čitam taj pravilnik peti put danas, pa mi molim te napiši,
gdje u kojem članku spominje prematanje rezerve , ko je ovlašten za prematanje - i ko mu ovlaštenje daje, gdje se spominju
kartončići i plombe , evidencija prematanje. Gdje se u spominje potreba nošenja i predočavanja "kartončića"

Obaveza nošenja dokumenata
Članak 10.
(1) Učenik tijekom osposobljavanja letovima s velikih visina sa sobom mora imati sljedeće dokumente:
a) identifikacijski dokument sa slikom,
b) valjan certifikat o zdravstvenoj sposobnosti, i
c) dokaz o tehničkoj ispravnosti zrakoplova.
(2) Pilot tijekom leta zrakoplovom sa sobom mora imati sljedeće dokumente:
a) dozvolu pilota,
b) identifikacijski dokument sa slikom,
c) valjan certifikat o zdravstvenoj sposobnosti,
d) dokaz o tehničkoj ispravnosti zrakoplova.
(3) Uz dokumente iz stavka 2. ovoga članka, tandem pilot sa sobom mora imati sljedeće dokumente:
a) proceduru o načinu i sadržaju informiranja putnika, i
b) potpisanu izjavu iz članka 8. stavka 2. točke a) ovoga Pravilnika.

i gdje su napisane te kaznene odredbe.

Vrh

PostPostano: sri 05 kol, 2015 21:22 
Offline     DHV 2-3

Pod 1.c) i 2.c) Rezerva se također smatra zrakoplovom, kaznene odredbe su u Pravilniku o letenju zrakoplova i Zakonu o zrakoplovstvu

Vrh

PostPostano: sri 05 kol, 2015 22:28 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
Nosit lijecnicki uz dozvolu je kao nositi rodni list uz osobnu ili domovnicu uz putovnicu.

1 Palac gore: : gprelac    
Vrh

PostPostano: sri 05 kol, 2015 23:16 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Regulacija pg-a kod nas je u velikom dijelu overkill.
Takve su i analogije kojima se ona opravdava. Usporedbe s autima i vožnjom po cesti, usporedbe s avionima, nekad i putničkim, itd, itd...
A zašto ne usporediti pg s vožnjom bicikla?
Smijte se ako hoćete, ali od svih tih usporedbi ta je još najmanje bedasta.
A bedasta je ponajviše kad se usporedi broj ljudi koji voze bicikl s brojem paraglidera. Tako gledano, ili hitno treba nešto poduzeti oko regulacije bicikala, ili je nešto trulo u državi paragliderskoj.

9 Palac gore: : benco, Damjancic, gprelac, joe33, Mario T., Robert, Roman Lavriv, tmuic, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: čet 06 kol, 2015 0:16 
Offline     DHV 2

Regulacija pg-a kod nas je u velikom dijelu overkill.

A zašto ne usporediti pg s vožnjom bicikla?

:good:

Kada je jedna koljevka demokracije ali isto tako i represije i prevelikog nadzora svega i svačega
dozvolila slobodu Ultralakog letenja, i nakon što se pilot sa Žirokopterom spustio pred zgradu
Kongresa prošle godiine nije ništa promjenila. Onda stvarno neznam od kakve klaustrofobije, Fobije
mi ovdje bolujemo da se tako ugroženo osječamo od strane letjelica mod max kojih 300 kg, a da nekažem
i od samog paraglajding krila. UL letjelice ako podlježu kilaži ne podlježu registraciji niti piloti liječnićkom
pregledu za pilote Migova, niti moraju imati rezervni padobran, a da nekažem ako ga imaju da im netreba
njegov atest. Sve je regulirano običnom preporukom da piloti ipak završe tečaj zbog svoje sigurnosti. Čak se i osiguranje trećeg lica svodi na to da ga uzmeš radi sebe da ti je u sl. ako naneseš štetu drugome lakše, a ne da to moraš imati.
Ili posložimo to ovako Koliko SAD broji zrakoplova i koliko ljudi u njihovoj Agenciji za civilno zrakoplovstvo, pa
to prebacimo u postotke i vse usporedimo sa nama i sve će nam biti jasno. Ma trebalo bi i one ptićurine dovesti u red
a ne da one lete gdje hoće, i da nam kake po autima.Pa opasniji su u postotcima biciklisti puno od nas pa neidu na liječnićke
, a ne da imaju osiguranje trećeg lica, i obavezni Airbag na leđima. Ovo stvarno ne da liči nego je čisto preseravanje kao i sve kod nas.

Vrh

PostPostano: čet 06 kol, 2015 2:13 
Offline     DHV 2-3

Dečki ohladite malo, sad ste se zapalili, a kad je trebalo doći na radionicu nisam vas baš vidio da ste bili prisutni (gotovo svi koji su se komentirali u ovoj temi ,čast izuzecima).

Samo nemojte reći da ste bili spriječeni radi posla, ako samo mogli doči i uzet slobodno na poslu ,ja iz Krapine i dečki iz Rijeke, Novigrada itd. mogli ste i vi iz Zagreba., dakle nije vas materija zanimala, da date konkretne prijedloge i primjedbe, e sad je malo prekasno da se žalite.

Pozdrav
Profa

Vrh

PostPostano: čet 06 kol, 2015 6:33 
Offline     DHV 2

Ma je to si u pravu sto posto. Svi smo lijeni za tako neke skupne aktivnosti. Mislim sve osim mesa ha-ha-ha.
Ali ipak malo se stvari preoštro postavljaju, a za time nema nikakve potrebe niti gledajuči nesreće u ovom sportu,
niti u ikakvom drugom smislu. Ovo mi samo izgleda kao hajmo mi smo sad neke velike face pa da demonstriramo
malo silu. Pa ljudi moji što maloprije reće čovjek pa opasniji je bicikl kad naleti na pješaka sa 40-desetak na
sat nego mi sa našom krpicom. Jednostavno rećeno ovo što mi letimo ako se onako iskreno pogleda mislim na ovjesnu
jedrilicu sa motorom ili bez je ipak samo komad svile sa par špagica i pilotom koji ispod sa ili bez motora visi kao
klatno, i u najgorem slučaju je opasan samo sebi i to ako je baš žestoka budala ili ako iuma gadan peh, a za sve ostalo ruke gore i ona če i sama bez neke velike pompe sletjeti. A ako se to i dogodi da padnemo na nečiji krov , imamo tako veliku sletnu masu da će biti stvarno strašno ako mu uspijemo i par cigli slomiti. U odnosu na druge UL letjelice počevši od Zmaja,
pa do UL klase zrakoplova i Žirokoptera letimo brzinom puža, a i proporcionalna tome nam je letna, tj sletna masa.
Ponavljam ponovo niti smo piloti DC-10 niti letimo u njemu pa nema nas ni da se svi skupimo na jednom mjestu da popunimo
sva sjedišta u njemu. Što bude veća represija po Nama a i po načim đepovima to če se ljudi više povlačiti u ilegalu, a u tom slučaju ćemo imati još viče nesreča , stare ili prastare opreme i neškolovanih pilota. Od svih letačkih sportova ovo je samo
jedan od par sa vrlo velikim sigurnosnim skorom, koji bi trebalo podsticati a ne udarati restrikcije.

Toliko od mene ŠLUS.

Vrh

PostPostano: čet 06 kol, 2015 7:00 
Offline     DHV 2-3

Imam godina više od isusovog magareta, pa me ne treba nitko obrazovati oko poznavanja ili primjene zakona. Osim toga, ovo sa pg-om je goli bimbo u odnosu na upravljanje firmom.

Međutim, kad dolazi nekakva inspekcija (financijska, sanitarna i sl.) uzima si za pravo odrediti, od svih nepravilnosti koje su pronašli, koju će i koliko sankcionirati. Vjerojatno onda može odlučiti i neku nepravilnost tolerirati. Ako nije slučaj da se mora vratiti sa nekakvim utrškom sa inspekcije onda ne vidim razlog zašto te ne bi opomenuli prvi puta. Nije isto, da li mi je neki dokument istekao za koji dan ili mjesec ili ga uopće nemam, da li mi je tehnički istekao proljetos ili ga godinama nisam radio.

Neznam od kuda dojam da zagovaram anarhiju kad su svi moji postovi od početka uvijek na strani poštivanja zakona i pravila. Jedino što mi smeta, a neznam više da li je to u pravoj temi, jest gluma nekakve silne revnosti i kazne u visini onih koje se dijele za višestruko skuplje zrakoplove.

Zadržimo to u granicama pristojnosti i tolerancije. Svakako će morati proći par godina da to svima sjedne do kraja, a u međuvremenu budite sigurni da vas nitko neće oderati ako fali jedan od dva papira. Doduše, pokažite i da ne ignorirate totalno zakone i propise.
Dakle, samo me smeta ta isključivost, odnosno da netko opere ruke i kaže: to tamo piše, ko te jebe majmune, sad moraš platit.
Ako mi fali liječničko uvjerenje, pa valjda ću poživit još koji dan od tog svog galopirajućeg paravrtoglavitisa da stignem to pokazat na porti agencije.

Vrh

PostPostano: čet 06 kol, 2015 10:24 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 lis, 2009 18:57
Dao Palac gore: : 83 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 193 / Palac dolje: : 0
Eto Boks vam je sve rekao. Nije niko da se ne pridrzavamo propisa, i za prekrsaj neka budu kazne. Ali nisam za restrikciju. Da mi neko veli to ti je 5000 ili vise kuna i to je to. Zato kaj nekom treba novaca.Boli me to, jer je to velik novac i znam kak do njega tesko dolazomo.
Juce sam si dao preslozit rezervu i napravio cek krila. Napravio radi sebe. I sad sam miran jer znam sta letim i u kakvom je stanju.
I nisam jos za jedno. Da inspekcija dodze na start, i trazi od mene dozvolu i papire bez obzira jesam li letio, i imam li namjeru uopce letjet.Ja mu je nedam iz inata, jer mislim da nije u redu.Jer mogu se zatec toga casa iz deset razloga na poletistu a nijedan nema veze sa letenjem toga casa. Kad me vidis da sam sletio, e onda mi braco vadi mast i nema izgovora. E ali to je problem, ko ce nas polovit kasnije? Ali to nek rjese na neki drugi nacin.

Odkud moj revolt prema takvim cijenama. U firmi, stvari su tak poslozene da kad ti dodze inspekcija da ti za bezveze bilo kakvu papirnatu stvar moze opalit kaznu od 15000 kni na vise.A toliko toga ima da nemozes sve imat kak treba, da se na glavu postavis. E onda si na tome da si za 5 minuta na kazni od 5- 200000 kn. A radi se o samovolji inspektora, hoces li dalje radit ili ces zatvorit firmu od koje zivis. Jer su si tako poslozili stvari da nam mogu to radit.Eto toga se bojim da nam se to desava i u paraglidingu. Eto toliko. Ljep vam pozdrav.

1 Palac gore: : Vulkanizer    
Vrh

PostPostano: čet 06 kol, 2015 12:48 
Offline     DHV 2

Član od: pon 18 vel, 2013 23:28
Dao Palac gore: : 680 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 711 / Palac dolje: : 10
Ko bi nama ugodi , evo prošli misec smo ''prlali '' ptićicu jer želi letit na crno a sad peremo ispektore jer to ne daju . Ako je cilj inspekcije da pomogne sigurnost , onda je skroz uredu , i ne vidim u ćemu je problem pokazati dokumente . Ako je cilj zahebavat , ko oni što su naplačivali izdavanje računa minut nakon radnog vrimena druga stvar . Koliko sam upoznat , ovi naši su skroz korektni pa budimo i mi takvi . :beer:

3 Palac gore: : profa, Tomica Solina, toni    
Vrh

PostPostano: čet 06 kol, 2015 20:27 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5270 / Palac dolje: : 21
Damjancic je napisao/la:
Cetvrto, ako se stvarno brinemo o zdravlju i propisima, pojavite se koji put na startu s Dragerom ili nedaj Boze Abugnostom (google it). Mogli BiH se zacudit.

Volio bih i ja znati rezultate Dragera osoblja koje se upravo sprema čačkati skalpelima, noževima i hvataljkama po mojoj nutrini. Ili pak doktoru koji se sprema da mi odrediti najpogodniju kemoterapiju. Volio bih znati povezanost smrtnosti pacijenata i količine konzumacije alkohola i drugih opijata kod medicinskog osoblja. Ipak bolje da ne znam. Gledao sam izvrstan filim o pilotu kojem su sudili jer je alkoholiziran i nakokaiziran spasio 100 i kusur duša u avionskom prinudnom slijetanu, izvevši nikad izveden manevar naglavačkog letenja putničkog aviona. Pri toj prilici poginula su 4 putnika i 2 člana posade. Završio je u zatvoru kako i priliči osobama izvanrednih sposobnosti i hedonističkog pristupa poslu.

Možemo mi naricati nad sudbom kletom i nepravednim zakonima. Kao što sam se čudom čudio domovinskom odgoju u HV-u, jer sam propustio moralno-vaspitnu obuku u JNA. Kaj smo mi to iznad prosjeka naroda (zakoni i propisi se pišu za 80% populacije, mada ste LGBT, hendikepirani, nepismeni, Romi, maloumni, saborski zastupnici i klošari, morate se pridržavati zakona ili platiti penale) i nedao dragi Bog da nam netko odredi u "slobodnom letenju" nešto nama nevoljko? Kaj god.

BTW: zar vas stvarno tare netko s propisi? Znam mnoge koji godinama lete bez dozvola, liječničkih, tandemskih ovlaštenja, nečekiranih krila, prelijeću i ulijeću u CTRove i druge zabrane... i što im se dogodilo? Dajte najte srajte. Da se mene pita ja BIH petoricu izbičevao na nekoliko gradskih trgova za primjer ostalima. Makar i moja koža napukla pod kožnim korbačem. Demokracija je za civilizirane narode. Mi nismo jedan od tih. A i precijenjena je.

1 Palac gore: : benco     1 Palac dolje: : Josip K-T
Vrh

PostPostano: pet 07 kol, 2015 8:29 
Offline     DHV 2

Član od: sri 02 vel, 2011 12:40
Dao Palac gore: : 343 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 647 / Palac dolje: : 1
Najveći problem je naslućujem sto CCAA nema zadovoljavajucu bazu podataka letaca iz koje bi uz dva 'klika' došla do potrebnih podataka o osobi zatečeno u radnji iz njihove nadležnosti. Nije to velika baza,Cca 400 pilota. Da ju imaju ne bi mi trebalo ništa više dokumenata od osobne karte. Pozdravljam uvođenje reda, ali bi to trebalo biti jednostavnije za sve sudionike, a ne da moram nositi sa sobom fascikl dokumenata.

2 Palac gore: : Boro, tmuic    
Vrh

PostPostano: pet 07 kol, 2015 11:50 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Michi je napisao/la:
Najveći problem je naslućujem sto CCAA nema zadovoljavajucu bazu podataka letaca iz koje bi uz dva 'klika' došla do potrebnih podataka o osobi zatečeno u radnji iz njihove nadležnosti. Nije to velika baza,Cca 400 pilota. Da ju imaju ne bi mi trebalo ništa više dokumenata od osobne karte. Pozdravljam uvođenje reda, ali bi to trebalo biti jednostavnije za sve sudionike, a ne da moram nositi sa sobom fascikl dokumenata.

ajoj, ti ošo predaleko ... pa to je projekt koji će uzeti par mil kn , i neću ga dobit niti ja niti ti, već neka s državom slizana "agencija za nadzor sprovođenja paragliderskoh i inih letačkih sportova - u osnivanju" ... kaj Pintaru ili nekom sličnom, koji zna pg problematiku, nisu dali da složi neku suvislu stranicu na kojoj sve piše, što ti fali i koji su ti to rokovi da to ispuniš? Moš si mislit ...

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

Vrh

PostPostano: pet 07 kol, 2015 12:11 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 429 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 436 / Palac dolje: : 1
@Doc - a tek Inzulin, Normabeli, Prepisani medikamenti svih boja i nacija, Alergije, Kofein, Tein, Nikotin, Šećer...

A tek sarma... Mene su učili da nikad najeden ne idem u vodu jer će me uvatit grč…
Kako bi izgledao dreger za burek ili sarmu recimo?!?!

I sad mi dođe netko na Ifku i nadere se graha u domu kad ono prekotlačni zakazo i eto ti zapletaj crijeva (ne znam što točno uzrokuje zapletaj, ali kod mene kad se nagomila tlaka ja mislim da ću se sav zafrkat).

Ma ja ću samo krunicu okačit za kokpit i nema bada…

LP!

P.S.
Ovo je sve naravno u slučaju da se poleti pod utjecajem...

Vrh

PostPostano: pet 07 kol, 2015 13:26 
Offline     DHV 2-3

Zoki je napisao/la:
Ma ja ću samo krunicu okačit za kokpit i nema bada…

Daj vidi da te krunice bude jedno 20-30 m.

(moš dodat i mali samonapuhavajući luftić)

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 84 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: