»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: ned 09 stu, 2025 5:06.

Time zone: Europe/Zagreb

Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Preticanje na grebenu
PostPostano: sri 10 ruj, 2025 11:56 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18
Jucer sam opet bio na Triblju i po n-ti put se nasmijao jednom od pravila letenja objasnjenog na tabeli uzletista.
Pravilo na tabeli kaze da preticanje s grebenom sa desne strane nije dozvoljeno. Od kuda to? I tko je tu nebulozu izmislio?

Od kada ja znam za pravila letenja, koja su medjunarodna, pravilo preticanja na grebenu kaze da se pretice izmedju grebena i sporijeg zrakoplova ako ima mijesta. Van grebena se pretice s desne strane.

Ne znam kako ovdje umjetnuti sliku. Gore daje neku opciju img, url, nemam pojma... Ako ne funkcionira, link je na sliku:
https://scontent.fzag1-2.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/473522654_1316429429698027_4812549950443734085_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=833d8c&_nc_ohc=tkNRoNYC9zkQ7kNvwFUn5I7&_nc_oc=AdnuvX9iCovef4UVVdNBacAiVeRrs5X26GzlSu4qwQntDCJ4yKfxHYpxGff-w_oDR0U&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fzag1-2.fna&_nc_gid=B-C7l7p8VB6faEp9vKlhow&oh=00_AfYeyVqLOOuMghKAvziPyhf3td8EvEOBWoCcTzhfFzY2IQ&oe=68C71E01

Ajde da ne budem preostar, zna se da je trenutacno unutar EU sve jedna velika zavrzlama. Svi se pozivaju na pravila letenja u SERA, a to je jedan umak mutnog texta bez jasnih specificnih definicija kojima si mogu donekle oprati guzicu ali ocistiti nikako. :bad: 8)

Ne znam dali itko jos cita ovaj forum... Mozda pricam sam sa sobom.

2 Palac gore: : badel, BorisB    
Vrh

Naslov: Re: Preticanje na grebenu
PostPostano: sri 10 ruj, 2025 13:42 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5270 / Palac dolje: : 21
Pozdrav Arie, a i ostali koji čitaju naš forum.

Tribalj je specifično mjesto, vrlo posebno, gdje nas ima svakojakih tokom cijele godine. Piloti (počesto početinici) su različitih iskustava, znanja, vještina i mogućnosti. Za iskusnije, gdje i sebe ubrajam, prvo pravilo bi trebalo biti da pazimo na kolegice i kolege s manje iskustva, često sporije od "iskusnijih". Nama iskusnijima i bržima nije problem predvidjeti situaciju i zaobići sporijeg (vjerojatno i neiskusnijeg) letača s bilo koje strane, a da ne ugrozimo nikoa od sudionika. Manje iskusni letači se često iznenade (da ne upotrijebim jači izraz) kad dozujim vrlo brzo i prođem prored s 10-15 ili više km/h većom brzinom. Jednako je tako i s vrtenjem dizanja usko i uz greben, a na istoj visini s nekim tko široko kruži. Počesto naprave neki nesuvisao manevar od bojazni da će se dogoditi kolizija.

Stoga, tumačim ovo pravilo na ploči na tribaljskom startu u takvom svjetlu. Pustimo da sporiji i manje iskusni imaju dovoljno veliku marginu za let bez stresa.

PS: u ovo ne ubrajm natjecanja koja su najavljena i gdje se uvijek upozore drugi nenatjecatelji da će se u nekom vremenskom okviru održati natjecanje i da bolje pripaze i razmisle o letenju u to vrijeme.

4 Palac gore: : badel, gburazer, Marin1111, Šokre    
Vrh

Naslov: Re: Preticanje na grebenu
PostPostano: pet 19 ruj, 2025 11:37 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18
Toni, slažem se sa svime u vezi toga da iskusniji piloti paze na manje iskusne. Ali profulao si poantu pravila preticanja na grebenu.
Na grebenu se pretiče izmedju grebena i sporijeg pilota. A to baš zbog neugrožavanja sporijeg pilota, da ga se ne "zatvori" u prostor između grebena i bržeg pilota, gdje ne može napraviti zaokret bez opasnosti kolizije.
Lijevo ili desno nemaju uopće veze.
Uz to treba razmotriti previlo prednosti nižeg pilota, ne samo u smislu absolutne visine ASL i vidokruga pilota nego i u smislu visine iznad tla AGL gdje niži pilot i a manje prostora i mogućnosti manevriranja.

LP

2 Palac gore: : BorisB, toni    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.