|
Dodje danas mala grupica pilota na Kastelir. Pocetnica sa 15 sati naleta, ispit polozen u 3. mjesecu, iskusna pilotka, i instruktor. Pocnu izvlaciti Gin sic sa kukoljicom i namjestaju ga da ce pocetnica letjeti u njemu. Komentiram na glas da mozda taj zatvoreni sic nije bas primjeren za pocetnike. Gledaju me kao da sam pao iz marsa i nastave. Ide pocetnica startati i krilo je u perfektnim uvjetima svugdje samo ne mirno iznad glave. Nakon brdo pokusaja krilo konacno "slusa" i pocetnica poleti. Letenje ide BP, da bi na kraju slijetanje bilo preko kanala ali ajde, sve OK, dok samo treba malo hodati.
Kaze meni instruktor kada je pocetnica u zraku, da nisam trebao to na glas komentirati nego privatno njemu... jer vidi sad ti to, zbog mog komentara sada je pocetnica toliko nervozna da ne zna vise kontrolirati krilo u najboljim Kastelirskim uvjetima. Nema veze da je pocetnica i da se jos bori s krilom. Nema veze da pocetnika ne stavljas u zatvoreni sic, koji isto treba tijelom letjeti, dok jos ne vlada krilom. Ne. Nego treba dati instrukroru postovanje, da moze dalje bez bilo kojih pitanja davati savjete oko opreme, jer "tamo kod nas su drugaciji uvjeti". ???
Slazem se da dok je tecajac na tecaju da pustis instruktora da radi svoje. Ali kad pilot ima dozvolu i instruktor mu predlaze opremu za koji pilot nije spreman, onda ja pitam na glas u cemu je fora i dali je to zaista pametno, jer hebi ga, pocetnici trebaju dobar i odgovoran savjet oko opreme, u odnosu na njihovu sposobnost. U ovom trenu. Ne sta ce biti za godinu dana. Njihov (bivsi) instruktor je taj, koji bi trebao preuzeti odgovornost da ne predlaze opreme koja nija primjerena, iako je odluka zaista na pilotu samome.
Od kada za lokalno letenje pocetnika treba performans i aerodinamika zatvorenog sica? Sta fali otvorenom sicu dok ne pocnes letjeti zesce prelete?
Investirajte vise u performans vjestine nego u performans opreme dragi ljudi. Investirajte u kulturu otvorene komunikacije u dobrobit sigurnosti svih sudionika vise nego u kulturu uvelicanja starih frajera.
Hebes ego i performance ako se ne uziva jednostavno biti u zraku i letjeti.
Evo, ja sam se ispuhao. Ako ce se netko zamisliti super, ako ne, barem je meni lakse.
_________________ fortis fortuna adiuvat
|