»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pet 31 srp, 2026 1:20.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 108 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Nacrt Pravilnika OJ/PJ/PPG/JED
PostPostano: ned 08 vel, 2015 16:23 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
Josip K-T je napisao/la:

Sa sigurnosnog aspekta postojeći Pravilnik je po ovom pitanju bolje riješen. Početnik na ovakve starteve dolazi u pratnji instruktora ili iskusnog pilota kojeg instruktor ovlasti, pod čijim nadzorom može sigurno stjecati iskustva na zahtjevnim terenima. Daj mu A dozvolu i pusti ga samog.. pa puno je veća vjerojatnost da će najebat.

Pa nek najebe. Pa nemozes ocekivat da ce instruktor voditi tecajce 2 godine za rukicu za 5000 kn. Vise ce ga benzin izaci.
Jel bis ti platio tecaj paraglidinga 15 000 Kn?

5 Palac gore: : Airie, JERKO, josipc, kbelcar, marko_m    
Vrh

PostPostano: ned 08 vel, 2015 18:38 
Offline     DHV 2

Član od: pet 11 vel, 2011 15:39
Dao Palac gore: : 143 / Palac dolje: : 10
Dobio Palac gore: : 122 / Palac dolje: : 31
Kad će te prestati upirati po početnicima ?
Ne bavim se ja ovim predugo , ali nisam čuo niti vidio da se neki početnik kod nas razbio (barem da je vrijedno spomena).
Zato sam vidio kako iskusan lomi nogu na Bjelopolju (Ne možeš vjerovati. Ne igramo šah sve je moguće).
Isto tako sam vidio iskusne pilote kako na slijetanju prevuku krilo u negativu , rasparaju krilo na bezvezne prepreke vidljive iz aviona , po meni nevjerojatno, isti ti ne bi trebali dijeliti savjete, ali desi se.
Već par mjeseci iščekujem priču (čovjek ih napiše u nekoliko nastavaka, kako je letio krilo za koje nije bio spreman.) kako se okačio na drvo , Tribalj i pinokio.

Klasifikacija krila i broj sati su po meni zaostatak iz prošlih vremena (mislim na A,B,C) , o ostalima nemam pojma.
Dozvole, bilo bi super da se dobiju pod istim uvjetima, kod svih instruktora , ako se uvede A, svi znamo da to neće biti moguće zbog objektivnosti,odgovornosti instruktora itd..

Ja sam svoj prvi visinski odradio sam i sve ostale nisam se baš osjetio zakinut da mi netko na stanicu vrišti ovo ili ono...(Sad ide imaš više sreće nego pameti itd, ok godinama letim rc modele što je vjerojatno pomoglo )

Pintar je postavio nedavno pitanje zašto kod nas ima malo pilota koji još manje lete u usporedbi sa Slovencima. Mislim da to ima veze sa bahatošću i samodopadnosti i odnosu prema mladim pilotima. Na tečaj u Zg sam krenuo sa (20-30 mislim ?) tečajaca ,tko od njih danas leti ? Nisam siguran da li petorica ? Usporediti njihove uvjete gore(ZG) i ostale u Hr bilo bi smiješno, osim Triblja i Flumena , :hi: njima skidam kapu.

Konkretan prijedlog za agenciju , Predavači ( pošto su oni najniži u hijerarhiji ) bi trebali imati Pedagoško didaktičku edukaciju . https://www.hrstud.unizg.hr/ppdmn , eto ne morate dolaziti u Zd koji vikend možete to obaviti i u ZG.
Netko je kroz godine naučio letjeti , što ne znači da zna naučiti nekog drugog to isto jer je i on bio samouk, ili je dovoljno da je prihvatljiv za agenciju.

Spomenuo sam odnos prema mlađim pilotima , nažalost nije puno bolji ni među vama koji ste godinama u ovom ako se može reći sportu.

1 Palac dolje: : toni
Vrh

PostPostano: ned 08 vel, 2015 19:28 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
hrga je napisao/la:
Josip K-T je napisao/la:

Pa nek najebe. Pa nemozes ocekivat da ce instruktor voditi tecajce 2 godine za rukicu za 5000 kn. Vise ce ga benzin izaci.

Josip K-T je napisao/la:

Ovo nema smisla. Po sadašnjem pravilniku ograničeno je max. vrijeme trajanja tečaja na dvije godine. Ako polaznik odradi program u tri mjeseca, može pristupiti ispitu.

Oprosti Marko, ali kako si ti shvatio da instruktor treba vodit tečajca za ručicu dvije godine?

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

Vrh

PostPostano: ned 08 vel, 2015 19:50 
Offline     DHV 2

josipc je napisao/la:

Tko upire po početnicima? O čemu ti?
Govorimo o prijedlogu Pravilnika koji predviđa uvođenje dvije vrste dozvola, navodno zbog sigurnosnog aspekta, prije svega, pilota početnika. Ja ne vidim da se time podiže sigurnost letenja. Jedino sigurno u tome je da se dižu troškovi za sve one koji budu htjeli letit LTF/EN C krila, a koja su možda jednostavnija za letit od nekih LTF/EN B krila.

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

1 Palac dolje: : Airie
Vrh

PostPostano: ned 08 vel, 2015 20:54 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
josipc je napisao/la:
Ne bavim se ja ovim predugo , ali nisam čuo niti vidio da se neki početnik kod nas razbio (barem da je vrijedno spomena).
Zato sam vidio kako iskusan lomi nogu na Bjelopolju (Ne možeš vjerovati. Ne igramo šah sve je moguće).

Ja sam vidio i jedno i drugo. U zeninoj familiji ima spinalni kirurg, svake godine operira bar dvojicu majstora za koje ni ti ni ja nismo nikad culi i to dopremljenih s mjesta gdje ne bi pomislio da se moze letit (ocito bas i ne moze). Sira slika se moze steci tek kombinacijom nasih pojedinacnih iskustava. Tvoje, moje, Perino, Stefovo...pojedinacno vrijede nik..c.
Znaci, tvoj je prijedlog da pocetnici budu instruktori jer ti mislis da se oni ne razbijaju iako DHV statistike tvrde da su napredni pocetnici najugrozenija skupina?!

josipc je napisao/la:
Već par mjeseci iščekujem priču (čovjek ih napiše u nekoliko nastavaka, kako je letio krilo za koje nije bio spreman.) kako se okačio na drvo , Tribalj i pinokio.

Ako mislis na mene (okacio sam se na drvo na Triblju prije par mjeseci, a osim Tonija mislim da sam jedini ovdje koji pise u nastavcima (za sto se jos jednom ispricavam)) iscekuj i dalje i to iz nekoliko razloga, po redu vaznosti:
a) mislim da se iz te price nema sta nauciti. Popusio sam frontalac na full speedu nisko kod grebena. Znao sam koji su rizici isto kao sto to zna svatko tko je zavrsio tecaj. Prihvatio sam ih, taj put nije proslo. Kraj price. Nema velike zavjere, analiza i "sta sam mogo drukcije". Mogo sam ostat doma.
b) Nisam pisao o tome isto kao sto nisam pisao o nekim solidnim FAI trokutima koje sam odletio. Ni jedno ni drugo nisu tajne, ali ne osjecam se obveznim ispovijediti forumu svaki put kad imam gresne misli u vezi sa Sevkom (srecom, od zadnjeg albuma to se malo prorijedilo)
c) za jedan nastavak neke price potrosim oko dva sata. To je luksuz koji sad nemam, pa eto, nema ni price. Sorry. Vise srece kad polozim specijalisticki. Ne bi ni ovo piso da dijete nije u babe a zena dezurna (Sevku ne mogu nac ni na jednom kanalu).
Ako nisi mislio na mene, sorry kaj sam uletio. U tom slucaju fakat ne znam oces li ikad docekat pricu.
Uzgred, drago mi je sto mjesecima iscekujes price u kojima je netko najebao. Zluradost, mislim da je to rijec koju obojica trazimo. Krasna osobina, bez obzira na staz u paraglidingu.

josipc je napisao/la:
Na tečaj u Zg sam krenuo sa (20-30 mislim ?) tečajaca ,tko od njih danas leti ? Nisam siguran da li petorica ? Usporediti njihove uvjete gore(ZG) i ostale u Hr bilo bi smiješno, osim Triblja i Flumena , :hi: njima skidam kapu.

I sta? Od moje generacije (sest nas je bilo na skoli) dvojica smo kupili svoje krilo, samo ja jos letim (drugi je prestao nakon dvije godine jer nije mogo pobijedit prvi PG poucak: (vrijeme x pare)/paragliding tezi nuli. Dakle brojevi su tu negdje, a odmakli smo miljama u tehnici i metodici obuke (to ces mi morat vjerovat na rijec). Na zalost to nam govori da je obuka manji faktor u produkciji produktivnih pilota.

josipc je napisao/la:
Spomenuo sam odnos prema mlađim pilotima , nažalost nije puno bolji ni među vama koji ste godinama u ovom ako se može reći sportu.

Kako je neko pametniji od nas obojice rekao - sve generalizacije su lose pa tako i ova. Ovaj sport (to se bez sumnje moze reci), u kojem sam godinama, uz brojne druge nemjerljive stvari, dao mi je nekoliko ljudi za koje mi je cast da ih mogu nazvati prijateljima. Tako da, bar za mene, tvoja gornja tvrdnja je glupost.
p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

6 Palac gore: : Airie, gburazer, jandaneli, toni, zlatko2508, zupanich    
Vrh

PostPostano: ned 08 vel, 2015 21:59 
Offline     DHV 2

Član od: pon 18 vel, 2013 23:28
Dao Palac gore: : 680 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 711 / Palac dolje: : 10
Jure je napisao/la:
Ako ja točno razumim ovaj prijedlog pravilnika, onda je odgovor u Članku 3. stavak 7

Citat:
(7) Odobrenje za izvanaerodromsko slijetanje i uzlijetanje zrakoplovom nije potrebno

Ako je to tako onda će to bit prvi put u povijesti da je naša administracija nešto pojednostavnila...
U tom slučaju kad ovaj pravilnik stupi na snagu obećajem da ću isprintat obrazac za davanje primjedbi i pojest ga :beer:

Josip K-T je napisao/la:

Zato će ti komplicirat sto drugih stvari. ;)

Evo poslin trečeg čitanja pravilnika , ko god ga je pisao ,dobro je pisao jer riješava najveće probleme koje smo mi iz zabiti imali .
I sve bilo dobro da nije toga ''ali''
Jer iskustva sa zakonima u zadnih par godina , u drugim područjima života su me toliko isprepadala , da više ne virujem ni sam sebi a kamoli drugima .
Pušem i na hladno .
Ako prvilnik bude u praksi funkcijonirao kako ga mi ovde tumačimo , super , a ako ne ,
a valda če bog dat ta 3metra juga , a tamo gore mi sve jedno........

Vrh

PostPostano: pon 09 vel, 2015 0:19 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
josipc je napisao/la:

Stari, evo ne bavim se ovim pravilnikom samo zato što me boli qrac i za A i za B i za Q dozvolu. Pa nemam što komentirat, mojih 18 godina letenja su mi licence to fly da si odletim još pokoji put, s registriranog ili neregistriranog starta, s krilom koje si sam odaberem. No, nisam ja tema, tema je tvoj stav koji šalje jebeno lošu poruku. Zašto? Malo si izoliran, nema te previše na raznim terenima, još uvijek si tu negdje, na počecima. Ne, nemoj se odmah ljutit na prvu loptu, i ja (i ne samo ja), bili smo isti u počecima. E, a onda je prošlo neko vrijeme (18 mi je godina tek), pa sam se nagledao svega i svačega. I poginulih, i ozlijeđenih, i, srećom, razočaranih (koji sad lijepo, živi i zdravi obaraju komade po birtijama - znaš , mala, ja ti letim , ili iskrenije, ja sam letio). Iz moje početničke generacije letimo samo moj instruktor Danko i ja, i mislim Mario T., ali on je kasnije počeo. I što je tu loše? Nitko nije odustao ni zbog Danka, ni zbog Tonija, mene, bilokoga, već zbog svojih jebenih razloga, koje samo on zna. I to je u redu. Da, razbijaju se mnogi, među njima sam bio i ja, ne krijem, al' fakat, ne znam u čemu bih uživao ak' saznam da se neka iskusnjara razbila? To ništa ne dokazuje, niti pokazuje. Puno toga i meni smeta u našem letenju, od organizacije, priča, zakona, mogu gunđat ... al ako ne spomenem neke konkretne stvari i prijedloge - sve je u sferi kavanskih brbljarija. Pa i na forumu. Da, da ne zaboravim početnike. Vjeruj mi, ako hoćeš, to ti je kao kad počneš vozit auto. U prve dvije godine imaš najveće šanse da se razbiješ. Dokazano, u prometu i paraglidingu ...

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

2 Palac gore: : Ivica B., toni    
Vrh

PostPostano: pon 09 vel, 2015 0:48 
Offline     DHV 2-3

Član od: ned 27 lip, 2010 9:27
Dao Palac gore: : 234 / Palac dolje: : 23
Dobio Palac gore: : 322 / Palac dolje: : 78
Sve pet, malo objašnjenja tko izdaje A dozvolu i postoji li kakvo vremensko ograničenje, malo korigirati SiV dio tečaja za B dozvolu, a mi ce mo se malo pomučiti oko organizacijskog priručnika sto ce oduzest malo vremena, uglavnom Dario pohvala za trud, radionici nažalost neću moći prisustvovati jer smo ja i Vukicevic tad u Beogradu na FAI skupštini, dobro BiH bilo da prisustvuje sto vise pilota pa tamo daju primjedbe i prijedloge jer jedino tako ce se najbolje iznaći dobro rješenje, ovako je samo slovo na papiru pa kad iziđe pravilnik netko ce biti kriv nekom ili Dario, Agencija, sv.Petar, dignut guzice tko može i na radionicu jer ipak je ovo bitna stvar, meni je jako žao kao učitelju sto neću moći, zato ovdje pišem, ali ipak ce netko iz komisije biti.

Vrh

PostPostano: pon 09 vel, 2015 10:01 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 01 ruj, 2009 9:34
Dao Palac gore: : 660 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 401 / Palac dolje: : 3
heheheheh, sviđa mi se ovo huktanje! doture, ovo sve piše dario pijanac, nemamo dopuštenje da službeno komentiramo po forumima, ali mislim da je informiranje ključna stvar, pa bih, et, dodao još nekoliko stvari.

apeliram da koristite mogućnost komentiranja, službenog! garantiram vam da se svi komentari čitaju, evaluiraju prije prihvaćanja ili neprihvaćanja i na svaki se mora dati odgovor.

do sada se pokazalo "tresla se brda, rodio se miš", što mi je žao, jer se očekuje od svih vas (koji želite) da se uključite i to u što većem broju i sa što više komentara. zato i je održavanje radionice predviđeno cca. 10 dana nakon objave, nacrta a cca. 20 dana prije krajnjeg roka za komentiranje, čime vam je omogućeno dovoljno vremena da se pripremite za radionicu na kojoj će se, nadam se, razjasniti neke stvari. nakon radionice imate dovoljno vremena da pripremite i pošaljete komentare (ako želite).

osobno sam, doture moj, malo umoran od natezanja oko nekonstruktivnih stvari i stalno naglašavam da pravilnici na kojima radimo ne sadrže cjepivo protiv balkanizma.

možda da pojasnim primjerom mjesta uzlijetanja (za što mi je skrenuta pozornost da bi bio dobro pojasniti prije radionice):

zakon o zračnom prometu propisuje (i to oduvijek):

Izvanaerodromsko slijetanje i uzlijetanje
Članak 19.
(1) Izvanaerodromsko slijetanje i uzlijetanje dozvoljeno je samo uz
odobrenje Agencije i uz uvjete utvrđene tim odobrenjem,

uzimajući u obzir sigurnost operacija.
(2) Odobrenje iz stavka 1. ovog članka nije potrebno za zrakoplove:
1. čije se mjesto slijetanja zbog njihovih osobina ne može
unaprijed odrediti, - NEMOJTE ZAPINJATI ZA OVU TOČKU, ODNOSI SE SMO ZA SLIJETANJE!
2. koji slijeću u slučaju nužde,
3. koji pružaju hitnu medicinsku pomoć,
4. koji sudjeluju u operacijama potrage i spašavanja,
5. koji sudjeluju u gašenju požara,
6. kod letova za posebno djelovanje,
7. u drugim slučajevima ako su utvrđeni propisom donesenim na
temelju ovog Zakona.

(3) Za ponovno uzlijetanje zrakoplova iz stavka 2. točke 2. ovog
članka, te jedrilica, potrebno je odobrenje Agencije.
(4) Izvanaerodromsko slijetanje i uzlijetanje helikoptera uređuje
se propisom donesenim na temelju ovog Zakona.

što uključuje i nas, a što znači da si doture bio u prekšaju kad si poletio s kleka (što je nonsens, naravno) ili bilo tko drugi tko poleti s neregistrirane površine (vrgorac, mlun, zavoj, ma dne nabrajam...).

još 2011. smo u pravilnik ubacili ubacili odredbu:

Uzletišta i sletišta smiju se koristiti za organizirano letenje ovjesnih jedrilica i parajedrilica tek nakon što Agencija operatoru izda odobrenje za uporabu.

kojom se krenulo u smjeru točke 7. članka 19. zakona, ali su nam onda ruke bile vezane pravilnikom o letenju zrakoplova (koji smo u međuvremenu izmijenili).

znači sad, s odredbom:

(7) Odobrenje za izvanaerodromsko slijetanje i uzlijetanje zrakoplovom nije potrebno.

ćete imati PRAVO (legalno) uzletiti s bilo koje površine, pod uvjetom da ne kršite neke druge zakone, vezano za vlasništvo :D

nadalje, što se tiče registracije startova, svi koji su prolazili kroz postupak znaju da je zapinjalo na više mjesta, a nakon registracije operator dobije po piksi za svaku glupost koju napravi neki neodgovorni pilot (operatori bi mogli napraviti jednu temu u kojoj bi naveli sve probleme koje su imali).

ideja je da se bolje definiraju zone letenja. pokrenuta je već inicijativa s vaše strane, neki su već napravili zone, neki bi trebali potojeće izmijeniti kako bi se omogućilo efikasnije korištenje istih. o svemu tome smo već razgovarali, a imat ćete priliku razgovarati i na radionici jer iz HKZP-a dolazi g. Toni Zlopaša. očekuje se kooperativnost s HKZP-om po tom pitanju. znači, veće i više zone (gdje je moguće) unutar kojih se može uzlijetati. da, da, može uzlijetati ii izvan zona, ali se onda mora letjeti u G-sloju ili za veće visine tražiti oobrenje HKZP-a, ali operativaca.

evo, to je otprilike smjer kojim će se ići na radionici, nakon čega sljedi otvorena rasprava. sva pitanja za koja neećmo imati odgovor na licu mjesta, odgovorit ćemo naknadno (ne, ne pišem ovo kao disklejmer na koji ćemo se vaditi, nego pokušavam biti fer i naglasiti da agencija nije sveznajuća i zato se veselim radionici, kao i uvijek).

pozdrav,

dario :amen:

4 Palac gore: : Box, JERKO, profa, toni    
Vrh

PostPostano: pon 09 vel, 2015 10:27 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Josip K-T je napisao/la:
hrga je napisao/la:
Josip K-T je napisao/la:

Josip K-T je napisao/la:

Ovo nema smisla. Po sadašnjem pravilniku ograničeno je max. vrijeme trajanja tečaja na dvije godine. Ako polaznik odradi program u tri mjeseca, može pristupiti ispitu.

Oprosti Marko, ali kako si ti shvatio da instruktor treba vodit tečajca za ručicu dvije godine?

Aj Joža ne lupetaj o stvarima o kojima nemaš pojma. Drž se pravopisa.

Vrh

PostPostano: pon 09 vel, 2015 11:03 
Offline     DHV 2

Član od: pet 11 vel, 2011 15:39
Dao Palac gore: : 143 / Palac dolje: : 10
Dobio Palac gore: : 122 / Palac dolje: : 31
Evo o tome pišem ! (Stav , kad nemaš argument BUM ! pravopis) .

Laminar (Dario)

Članak 29 . Ok sve pet , ali treba ga detaljizirati . Nepotrebno gubiti vrijeme i resurse , prebaciti dio odgovornosti na sveučilišta , jer ako želiš se zvati nastavnikom morate imati položeno DPPO
http://www.ffri.uniri.hr/files/dokument ... 202013.pdf

U članku 41. pojašnjenje? Što to znači , ako sam prof. Da mogu biti i učitelj letenja ???

Vrh

PostPostano: pon 09 vel, 2015 13:25 
Offline     DHV 3

josipc je napisao/la:
Evo o tome pišem ! (Stav , kad nemaš argument BUM ! pravopis).

Znam da se valjam po baltu, ali ajde. Josipe C. pravopis nije bio tebi upućen već Josipu K-T. Protiv tebe nemam ništa djelotvorno.

3 Palac gore: : hrga, Ivica B., JERKO    
Vrh

PostPostano: pon 09 vel, 2015 14:12 
Offline     DHV 2

toni je napisao/la:

Ajde kad se već kačiš za mene, daj mi objasni ovo, jer ja ne kužim što hoćeš reć.

Vrh

PostPostano: pon 09 vel, 2015 19:32 
Offline     DHV 3

Josip K-T je napisao/la:
toni je napisao/la:

Ajde kad se već kačiš za mene, daj mi objasni ovo, jer ja ne kužim što hoćeš reć.

Evo, nemaš pojma o procesu obuke, o problemima i ograničenjima dosadašnjeg Pravilnika. Zato lijepo nemoj lupetati o tome, već piši o pravopisnim pogreškama u novm prijedlogu Pravilnika jer to vjerojatno znaš. Dovoljno?

Vrh

PostPostano: pon 09 vel, 2015 19:40 
Offline     DHV 2

Član od: pon 31 kol, 2009 10:17
Dao Palac gore: : 221 / Palac dolje: : 3
Dobio Palac gore: : 342 / Palac dolje: : 0
Dozvola A – B razmišljanje

Mislim da ne bi trebalo raditi veliku razliku između A i B dozvole već da recimo A dozvola + SIV + 100 sati letenja = B dozvola ( jedna od verzije, a bliže sam verziji da postoji jedna dozvola) to i je to tako u naravi jer si do sada prošao u 100 sati SIV htio ti to ili ne :-D .

Razlog leži u tome što je pilot paraglidera od prvog leta na neki način samostalan te bez obzira donosi samostalno neke odluke bez obzira da li je na vezi s instruktorom.

Kada počneš samostalno letjeti moraš imati apsolutno kompletno znanje koje je potrebno ili za letenje ili za odluku da taj dan nećeš letjeti.

Kategoriziranje startova je glupost. Što mislite je li Lič A start ili B. Ja tvrdim da je C u 13 sati po ljeti- pitajte Prelca on je tamo kuhan i pečen.

Isto bismo mogli reći i za uvjete u kojima letimo, poletimo u uvjetu A pa se promjene okolnosti pa imamo uvjete B ( Da li bi smio biti pilot dozvole A tad u zraku ?).

A ako se netko nikad ne odluči ići na B dozvolu, imamo zauvijek pilot koja ima ograničeno znanje, zašto ga odmah ne prisiliti da sve savlada sigurnije za njega i za nas koji smo u istom stupu s njim.

A što je s nekim tko ima izraziti talent tip Hrga koji je u 12 mjeseci promijenio sve kategorije krila bolje je za njega da odmah završi SIV , jel tako … :-D

Također pitanje odgovornosti instruktora, OK lijepo je skinuti odgovornost, ali nije to baš dobar put za tečajca sa aspekta sigurnosti. Čim si položio za instruktora znao si da ćeš preuzimati odgovornost i donositi odluke za nekoga, pa zašto onda posao ne odraditi do kraja i naravno naplatiti.

I za kraj zaključak mislim da bismo trebali ostati na jednoj dozvoli ili na A+B ( ali A kao neka prelazna kategorija) i također slažem se S Hrgom da bi tečaj trebao biti puno skuplji da bi imalo smisla s tim se baviti, ali to će već tržište riješit pogotovo kad dobijemo novce od nafte iz Jadrana.

p.s. Vjerovatno ću doći na radionicu
Pozdrav Svima i ostajte mi dobro

2 Palac gore: : gburazer, Josip K-T    
Vrh

PostPostano: pon 09 vel, 2015 20:32 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
E, moj Laminarac.
Znam da si imao najbolje namjere (što je najbolje, i ja bih vjerojatno napravio isto).
Međutim, to je trebalo ostati u krugu onih čija je to struka i neposredan interes.
Zvuči prljavo, ali postove komentiraju i ljudi koji su frustrirani što se i njih ne pita za novu odluku vlade.

Za tu ostalu ekipu imam reći samo jedno:
Osjećajte se počastvovano što se ovo dijeli s vama, a ako se s nečim ne slažete ili imate bolji prijedlog, čovjek vam je lijepo rekao na koji način možete učestvovati.
Najbolje je što niste svjesni da određena i nadređena institucija može odlučiti i ne čitati nekakav internetski forum, a još gore - uvažiti bilo koju primjedbu koju pročita.
Zapitajte se sljedeće: da sami imate obavezu to napisati, da li biste ulazili u pojedinačne rasprave sa svakim, imao on dobre namjere i stručnost ili jednostavno vodio bitke da ne mora polagati dodatne ispite, ili biste organizirali sustav pomoću kojega možete dobiti strukturirane komentare i tako ih bolje i brže proučiti te donijeti dokument koji najbolje predstavlja presjek svega što treba (a to je upravo i napravljeno).

2 Palac gore: : elvis, Laminar    
Vrh

PostPostano: pon 09 vel, 2015 21:18 
Offline     DHV 2

Član od: pon 18 vel, 2013 23:28
Dao Palac gore: : 680 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 711 / Palac dolje: : 10
VedranMRi je napisao/la:
Dozvola A – B razmišljanje

Mislim da ne bi trebalo raditi veliku razliku između A i B dozvole već da recimo A dozvola + SIV + 100 sati letenja = B dozvola ( jedna od verzije, a bliže sam verziji da postoji jedna dozvola) to i je to tako u naravi jer si do sada prošao u 100 sati SIV htio ti to ili ne :-D .

Koliko sam ja dosad shvatio , razlika u dozvoli bi ti samo ograničila kategoriju krila koja smiješ letit .Uvjete u kojima češ poletit kad imaš dozvolu ionako određuješ sam .
Meni je puno interesantnije čut , da li će se moć polagat za ''A'' u obučnom centru ?

Box je napisao/la:
E, moj Laminarac.
Znam da si imao najbolje namjere (što je najbolje, i ja bih vjerojatno napravio isto).
Međutim, to je trebalo ostati u krugu onih čija je to struka i neposredan interes.
Zvuči prljavo, ali postove komentiraju i ljudi koji su frustrirani što se i njih ne pita za novu odluku vlade.

.

Ne bi se složi u potpunosti , zašto baza ne bi smila reć što misli , je da će 90 % bit of topic ,al forumi su takvi i to je za očekivat. Jasno da bi struka morala reć zadnju .

Vrh

PostPostano: pon 09 vel, 2015 22:00 
Offline     DHV 2

toni je napisao/la:
Evo, nemaš pojma o procesu obuke, o problemima i ograničenjima dosadašnjeg Pravilnika. Zato lijepo nemoj lupetati o tome, već piši o pravopisnim pogreškama u novm prijedlogu Pravilnika jer to vjerojatno znaš. Dovoljno?

O procesu obuke, i problemima i ograničenjima dosadašnjeg Pravilnika, nisam ni govorio. Odgovarao sam Hrgi da nigdje ne stoji da mora tečajca vodit za ručicu dvije godine. Dok mi ne pokažeš gdje u Pravilniku piše drugačije.. ne lupetaj! Kao što i Vedran kaže: kad ste išli na instruktorsku znali se čega se prihvaćate. Sad bi bilo ljepo da posao odradite kako treba. Ako smatreš da novac koji uzimš za to nije dostatan, povisi cijenu. Onaj tko smatra da mu to toliko vrijedi, platit će. Onaj tko ne, neće. Uostalom nitko vas ne tjera da radite taj posao.
Pravopisne pogreške u nacrtu Pravilnika nisam niti nemam namjeru ispravljat. Isprva me je sablaznila formulacija "prihvatljiv Agenciji". Mislim.. pišeš zakon i u njega stavljaš takvu formulaciju? Pa to je u rangu članka Ustava SFRJ po kojem Titovo naređenje ima snagu zakona. A ja sam vjerovao da su ta vremena prošla. Pod tim dojmom pišem prvi post kojeg Dario naziva polupismenim, što me je razpizdilo, pa sam mu izdjelio ono što smatram da ga ide. I neću se ispričavat zbog toga.
Što se tiče samog nacrta Pravilnika.. upravo je to; nacrt. Vidi se da ima volje riješit neke stvari koje su u važećem Pravilniku bile loše ili nikako regulirane. Isto tako vidi se "prtepisivanje" propisa iz drugih zemalja, ne propitkujući pritom dali uopće imaju smisla.
Neznam.. možda iz ovog i izađe nešto dobro. Svi vi koji još imate vjere da državne institucije, preopterećene birokratizmom, mogu donjet nešto pozitivno, uključite se u raspravu putem radionice ili formulara. Ja vjere nemam.

Vrh

PostPostano: pon 09 vel, 2015 22:15 
Offline     DHV 2

Box je napisao/la:
E, moj Laminarac.

Za tu ostalu ekipu imam reći samo jedno:
Osjećajte se počastvovano što se ovo dijeli s vama, a ako se s nečim ne slažete ili imate bolji prijedlog, čovjek vam je lijepo rekao na koji način možete učestvovati.
Najbolje je što niste svjesni da određena i nadređena institucija može odlučiti i ne čitati nekakav internetski forum, a još gore - uvažiti bilo koju primjedbu koju pročita.
Zapitajte se sljedeće: da sami imate obavezu to napisati, da li biste ulazili u pojedinačne rasprave sa svakim, imao on dobre namjere i stručnost ili jednostavno vodio bitke da ne mora polagati dodatne ispite, ili biste organizirali sustav pomoću kojega možete dobiti strukturirane komentare i tako ih bolje i brže proučiti te donijeti dokument koji najbolje predstavlja presjek svega što treba (a to je upravo i napravljeno).

Vidiš Box, sve institucije demokratske države, trebale bi biti u službi njenih građana na čijoj grbači žive. Donosit zakone i propise na njihovu dobrobit. U protivnom svaki ih građanin ima pravo pozvati na odgovornost, a ne "osjećati se počastvovano što se ovo djeli s njima". To je osnovno načelo funkcioniranja pravne države na demokratskim načelima.

Vrh

PostPostano: uto 10 vel, 2015 2:25 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 722 / Palac dolje: : 18
Josip K-T je napisao/la:
Airie je napisao/la:
Ideja o A i B dozvoli nije nova. Ona se implementira u puno zemalja vec dugo godina. Najveci benefit je u tome da skolarcu ne treba 2 godine da dodje do dozvole s kojom moze samostalno i legalno letjeti bez prisustva svog instruktora. Znaci covjek dobiva dozvolu i s tim preuzima odgovornost za sebe a istovremeno skida dio legalne odgovornosti s ledja svog instruktora. Ja mislim da je to svima u interesu. Jos da se ispit dozvole moze napraviti u obucnom centru kod svog instruktora a ne da treba u ZG, e to bi bilo vec nesto.

Ovo nema smisla. Po sadašnjem pravilniku ograničeno je max. vrijeme trajanja tečaja na dvije godine. Ako polaznik odradi program u tri mjeseca, može pristupiti ispitu. Ako položi, dobiva dozvolu i u potpunosti skida "legalnu odgovornost s ledja svog instruktora".
Koliko sam ja upoznat, A dozvola, u zemljama koje je imaju, funkcionira nešto kao probna dozvola. Možeš s njom letit, ali za poljetanje moraš imat odobrenje operatera letjelišta, koji procjenjuje dali su uvjeti adekvatni za letenje početnika. Ovime se odgovornost prebacuje s instruktora na operatera. Ne vidim kako je to svima u interesu.

U Australiji pocetni tecaj za tzv. A dozvolu se napravi u 10 dana. Ispit se polaze u obucnom centru kod svog instruktora. Nema cekanja na ispitne rokove. Svi sretni.
U 3 mjeseca tesko je dobit uslove za danasnju pilotsku dozvolu u HR dok je to za buducu A dozvolu lako moguce.

A ako ti to nema smisla to je naravno tvoj izbor. Mozes zauvijek izabrati da si u pravu. Uvijek se nadje netko tko ne zeli razumjet. U Istri se kaze: "Ti ne razumis jer ne kapis". :D

1 Palac gore: : Laminar    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 108 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: