»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: čet 04 lip, 2026 1:02.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Pronalaženje i "centriranje" termike
PostPostano: sub 12 svi, 2012 21:15 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 23 kol, 2011 17:26
Dao Palac gore: : 122 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 43 / Palac dolje: : 10
Nabasao sam na ovaj grafički prikaz centriranja termike.
http://www.youtube.com/watch?v=Phin5k3T ... re=related
Interesira me da li se to tako radi i u praksi?
Ako se sjetite da sam postavio pitanje o letenju bez varia, da li i bez varia možete "napipati" centar dizanja na sličan način ili?

1 Palac gore: : wild    
Vrh

Naslov: Re: Pronalaženje i "centriranje" termike
PostPostano: sub 12 svi, 2012 21:21 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
loš video. tako se ne centrira termika.
ovo je totalno loše. :dash:
stavit cu fotku sutra kako se centrira.

Vrh

PostPostano: sub 12 svi, 2012 21:23 
Offline     DHV 1-2

O, baš si brz. :)
Pozdrav prije svega.
Dobro, zašto se tako ne centrira, možeš li mi to malo objasniti?

Vrh

PostPostano: sub 12 svi, 2012 23:34 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Radovan je napisao/la:
O, baš si brz. :)
Pozdrav prije svega.
Dobro, zašto se tako ne centrira, možeš li mi to malo objasniti?

Dok Hrga ne stavi grafiku, da se malo ubacim ;)
Pa ako pogledas komentare i sam autor kaze da to nije pravi nacin, ali da opet zavrsis u centru jer slijedis osnovno pravilo da u jacem dizanju "otvaras" zavoj. Ne centriras tako jer:
a) glider ti govori s koje je strane termika tako da fakat moras bit blesav da cetiri puta okrenes u krivu stranu kao na videu
b) postoji suptilna graficka greska. Naime, kad prvi put prodje kroz dizanje pa ga izgubi, instrukcija je "napravi zavoj 270deg (dakle 3/4 kruga) kako bi ponovno nasao dizanje". Takav zavoj odveo bi ga fakat u centar dizanja, ali on na tracku ima skoro 360deg zavoj pa nije cudo da mu treba 4 puta da dodje u centar.
c) nakon sto prodje kroz 0.5m i skuzi da ima i 1m dizanja nema potrebe da se vozi toliko daleko ravno. Na taj nacin, teoretski je moguce da napravis cetiri kruga u 1m dizanja i nemas pojma da je u rupi koju si ostavio u sredini 2,5m dizanje. I u stupu ti krilo govori, i rijetko ces se naci u situaciji da napravis krug u jednakomjernom dizanju, uvijek je s jedne strane jace, izgurava te, turbulentnije je, imas hintova gdje je gad. Osim toga, s tim ravnanjem previse mijenja polozaj glidera, puno je teze odrzat ga stabilnim, razlikovati sto je od svih kretnji djelovanje zraka a sto rezultat promjene nagiba.
d) u stvarnom svijetu nikad nije tako jednostavno kao na ovoj shemi. Stupovi su zakoseni s vjetrom, imaju vise jezgri (koje nisu u sredini stupa), jos je netko s tobom tamo, tristo problema
Kako se meni pokazalo najbolje:
Ulazak moze kao na videu. Ako sam pametan/imao srece (ili oboje), okrenuo sam u pravu stranu i dizanje se samo pojacava. Ako nisam, 270 zavoj i opet sam tamo, samo sta nisam toliko efikasan. Nakon toga, necu cekati da prodjem max. dizanje nego cim dize 1-2m jace okrecem. Sljedeci krug produzim u tom smjeru i opet isto. Za dva kruga stigao sam relativno sigurno u jezgru od 4-5m (sto je kod nas prosjecan dobar stup). Cini mi se puno efikasnije nego proci kroz najjace, pa onda opet okreni, pa unutra, pa se glider razljulja, pa moras ponovo u zavoj... OK, trebao ti je krug manje, ali imao si i propadanja, kontrolni imput je zahtjevniji kod ponovnog ulaska...I tako nastavim dok ne postignem konstantno penjanje kroz cijeli krug. Ako nisam zadovoljan brzinom (po prethodnim stupovima, meteo-parametrima, drugim krilima, osjecaju i iskustvu, itd. mislim da bi trebao penjati bolje) pocnem sirit ravnomjerno krug. Sad, ili cu negdje ispast pa se pomaknut suprotno, ili cu nabost jace dizanje pa super. Ako sam na 4 strane nasao samo slabije, to je to, ili se pomirim s tim pa ponovno stegnem krug ili idem trazit dalje...
Video zapravo i nije tako los, samo mi se cini lose rasclanjen.
p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

7 Palac gore: : Flying_man, hrga, hrvoje.vt, marin, Radovan, Red Baron, toni    
Vrh

PostPostano: ned 13 svi, 2012 10:16 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 11:37
Dao Palac gore: : 31 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 315 / Palac dolje: : 1
http://free-zg.htnet.hr/Vedran/

Imas pod 'savjetima' 3 priche od Gadda..

Vrh

PostPostano: ned 13 svi, 2012 14:43 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Slažem se s Docom i Hrgom u tome da je ovaj video za "the most stupid dummy pilot"! Prvo, vrti stalno u istu stranu. Ajmo reći da je to možda moguć scenarij na nekoj tekmi pred otvaranje starta, gdje je zapovjedan smijer okretanja. Ali za široke narodne mase nema primjera iz prakse. Ušao je u dizanje prvi put i "ispao" ili "ušao" u slabije dizanje, pa zar ti ne padne na pamet okrenuti u suprotnu stranu i pokušati ponovno ući u jače dizanja?! Ja bih tako. Onda, ako je opet to učinio, pa se ponovilo, sad moraš biti moron da ne probaš u drugu stranu (posebno, ako imaš neki marker, poput baze oblaka koja se puni na jednoj od strana - vidljivo "raščupano" tkivo oblaka koje se aktivno uzdiže). Osim toga, ako znaš smjer vjetra (to bi svaki iole napredniji pilot sa 10-ak sati iskustva trebao znati odrediti), probaš okrenuti u vjetar u dizanju. Obično pomaže. Ili probaš se pomaknuti niz vjetar, ako je vjetar izraženiji i zakošava termički "stup". Ali 3., pa 4. put probavati po istom principu, oprostite, ali to je van svake pameti. Mada, bez obzira koliko ovaj video prikazivao najneučinkovitiji način centriranja termike, zgodan je školski prikaz uz pratnju zvuka varia, pa se pilot može poistovjetiti s dotičnim moronom i njegovim uzaludnim pokušajima te zamisliti što bi sam učinio.

Međutim, u praksi nisu "stupovi" ovako savršeno formirani. Tu je utjecaj vjetra i oreografije (usjeci u padini, istureni grben, usječena dolina ispod...). Svakao treba pokušavati, nekad i oštrije okrenuti, promijeniti pravac itd. Ako krilo ulazi ravnomjerno, duž čitavog raspona u jednakomjerno dizanje, onda treba samo nastaviti i okrenuti kad počne dizanje slabiti. Ali češći slučaj je da jedna strana krila upadne u jače dizanje, što rezultira "ispadanjem" krila iz dizanja, odnosno krilo klizen u stranu. Samo treba vratiti krilo u jače dizanje i nastaviti tražiti u tom pravcu.

Inače, Damjan je lijepo, čitko i sažeto opisao realnu situaciju i što bio on učino, a isto bih i ja. Ne kažem da je to najbolji put centriranja termike, ali mi niti ne pada na pamet bolji način.

Zadnja izmjena: toni; pon 14 svi, 2012 7:07; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: ned 13 svi, 2012 16:12 
Offline     DHV 1-2

Hvala na komentarima!

Vrh

PostPostano: ned 13 svi, 2012 16:47 
Offline     DHV 2-3

Ovo kod mene imaju na predavanjima tečajci na naprednom dijelu pa opisujemo što, kako, kada...
Trebalo bi opisat svaku poziciju, ali bi trebalo puno pisat.

Prilaz zboka do šoka
slika

Prilaz zguza termike
slika

Prilaz sprijeda
slika

slika

12 Palac gore: : bosco, Flying_man, hrvoje.vt, jerry, majk11, marin, Michi, Radovan, Red Baron, vedran_zgela, zlatko2508, zoli    
Vrh

PostPostano: ned 13 svi, 2012 21:34 
Offline     DHV 1-2

Hvala Hrga!
Dobro, vidim razliku, tamo na onome "mome" apletu previše troši puta i vremena, skužio sam. No, vidim da se uvijek, kada se naiđe na termiku, okreće "van" da bi se vratio pod boljim kutem. Zašto se to radi tako? Zašto se odmah ne okreće prema pretpostavljenom centru termike?
Zbog jakih zračnih struja i nepovoljnog kuta ulaska u njih?

Vrh

PostPostano: ned 13 svi, 2012 22:48 
Offline     DHV 2-3

nije to namjerno.
ali ako odmah uletiš na dobru stranu termike i iscentriraš isprve onda nema za to smisla raditi sličicu zar ne?
Također svaki krug u termici pretražuješ pa se ova priča nonstop ponavlja.

Ali u principu dobar pilot će odmah okrenut u pravu stranu jer će osjetiti nagib i bolje dizanje na "boljoj" strani termike.

1 Palac gore: : vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: pon 14 svi, 2012 23:18 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 1:37
Dao Palac gore: : 21 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 21 / Palac dolje: : 0
Ako vam nista od ovoge gore navedenog ne podje za rukom nemojte pasti u duboku depresiju :dash:
Imam za sve vas rijesenje :Yahoo!: Kupite naravno od mene Nav-koji vas vodi uvijek do tocke najviseg zadnjeg dizanja. :Yahoo!:
tako lako svatko danas moze letiti u centru termike,a pomcu malo tehnike :yup:
pozdrav :hi:

http://www.flymaster.net/Products/NAV/t ... fault.aspx

Vrh

PostPostano: pon 14 svi, 2012 23:43 
Offline     DHV 2-3

ili LK8000. Nema bolje od ovog. Ja ga koristim redovno.

Vrh

PostPostano: uto 15 svi, 2012 8:30 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:03
Dao Palac gore: : 766 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 963 / Palac dolje: : 13
Slažem se sa Hrgom i Biberom, FLYMASTAER i LK8000 su odlični po tom pitanju, a tek u kombinaciji oba da i ne govorim. Mogu samo reći da početnik sa 10 visinskih može vrlo efikasno koristiti Flymaster i njime centrirati stupove ko od šale (primjer imamo na tečaju, najbolje bi bilo da Dražen iz prve ruke opiše kako se koristi i jedan i drugi instrument)

1 Palac gore: : kolonjak    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: